Bordeaux – v čarovnom meste vína, histórie a umenia

Prehliadka

Bordeaux – v čarovnom meste vína, histórie a umenia

Náš zájazd Tour de France, na ktorom sme už videli, ochutnali a spoznali takmer všetko, čo čarovné Francúzsko môže ponúknuť, má skutočne veľkolepý záver. Z pôvabného Cognacu sa v dobrej nálade dostávame do Bordeaux - hlavného mesta vína s jedinečným charakterom. Magické úzke uličky, majestátne historické budovy, ktoré vám šepkajú príbehy z minulosti a nechajú vás prejsť sa späť v čase, vás očaria na prvý pohľad. Niet divu, že práve Bordeaux má neuveriteľných 1731 hektárov zo svojej rozlohy pod patronátom UNESCO. Mesto, ktorého tvár sa formuje už vyše dvetisíc rokov, nás víta s typickým francúzskym pôvabom a tým najlepším vínom...

Bordeaux Počasie

jasná obloha

jasná obloha

16°C

Predpoveď 20.Apr

Východ slnka 07:08

Západ slnka 20:53

Prístavné mesto na rieke Garonne na juhozápade Francúzska s takmer dvestopäťdesiattisíc obyvateľmi, založilo svoju prosperitu na medzinárodnom obchode s vínom, ktorého sa stalo synonymom a ktoré sa tu dorába už od 8. storočia. Vždy sa tu dialo niečo významné, bohatá história je tu priam vpečatená do každého kameňa. Nie náhodou je historické centrum hlavného mesta Akvitánska zapísané do zoznamu svetového dedičstva ako „výnimočný urbanistický a architektonický ansámbel“. 

Prvé zmienky o Bordeaux – meste umenia, histórie a vína, pochádzajú už zo 6. storočia pred naším letopočtom. Od tej doby bola oblasť Bordeaux vždy obývaná. Takéto historické miesta majú svoje špecifické čaro. Človek by si želal, aby tieto ulice, budovy a stromy mohli rozprávať a okvetne opisovať všetko, čo tu za svoj čas zažili. No mlčia, a vy musíte nespočetné tajomné príbehy tohto mesta preskúmať sami. Nechať sa zviesť jeho pôvabom a zistiť na vlastnej koži, ako veľmi si budete rozumieť. Na tomto mieste však láska vzniká ľahučko akoby sama, predsa len, sme vo Francúzsku... 

Začíname prehliadku... #

Po výdatných raňajkách sa všetci presúvame naším mikrobusom do centra Bordeaux. Naše plány v tomto meste spočívajú v intenzívnej prechádzke, chutnom obede, dezerte v podaní kvalitného vína a po krátkom zaslúženom oddychu si vychutnáme posledný spoločný večer pri výbornej večeri. 

Našou prvou zastávkou je Place des Quinconces - najväčšie európske námestie s obdivuhodnou rozlohou dvanásť hektárov, postavené v rokoch 1810 - 1828. Leží pri brehu rieky Garonne, ktorá je hlavnou tepnou obchodu už po stáročia. Námestie je dnes kultúrnym a spoločenským srdcom mesta, kde sa konajú mnohé koncerty a spoločenské podujatia, no zároveň je aj dôležitým dopravným uzlom. Asi najvýraznejším prvkom celého námestia je fontána Monument aux Girondins, postavená na počesť republikánskeho hnutia girondistov počas Veľkej francúzskej revolúcie. Obrovské námestie je lemované promenádou na ľavom brehu rieky, stvorenou na čarovnú prechádzku popri záhonoch kvetov, či nádherných historických budovách. 

Monument aux Girondins a Grand Théatre de Bordeaux.

O pár minút neskôr sa už nachádzame na ďalšom krásnom námestí Place da le Comédie. Okrem toho, že je spojkou hneď niekoľkých významných ulíc, má tiež svoju perlu - Grand Théatre de Bordeaux. Táto budova z roku 1780, ktorú navrhol architekt Victor Louis (navrhol tiež kráľovský palác v Paríži), je jednou z najkrajších v celom meste. Dominantou je majestátnych dvanásť pilierov, na vrchole ktorých sa nachádza dvanásť sôch. Deväť z nich reprezentuje múzy a tri reprezentujú bohyne Juno, Venus a Minerva. 

Majestátne Place des Quinconces je so svojim dvanástimi hektármi najväčším európskym námestím.

Hlbšie do útrob mesta #

Priamo z námestia vstupujeme do najrušnejšej časti historického Bordeaux. Najdlhšia obchodná ulica v Európe, Rue Sainte-Catherine, sa tiahne 1200 metrov až k námestiu Víťazstva - Place de la Victorie (tento názov nesie od ukončenia prvej svetovej vojny). Na desať metrov širokej ulici sa z každej strany núkajú výklady obchodov, reštaurácií a barov. Manželkám svietia oči, manželom plačú peňaženky. Práve na tomto mieste sa dnes ešte bude nakupovať! 

Na námestí Víťazstva môžete nájsť dve diela českého umelca Ivana Theimera. Jeho “Pamätník vína” bol postavený 17. 06. 2005 a skladá sa z mramorového obelisku a dvoch bronzových korytnačiek, ktorých pancier je zdobený strapcami hrozna. Podobnú korytnačku nájdete aj v Olomouci na Hornom námestí.

To už sa však nenápadne strácame v uličke Rue Guiraude. Unikáme zhonu hlavnej pešej zóny a prenikáme hlbšie do útrob mesta, aby sa o malú chvíľu pred nami v plnej svojej kráse predstavila Katedrála svätého Ondreja. Táto rímskokatolícka katedrála, postavená medzi 12.–14. storočím apoštolovi Ondrejovi je zároveň sídlom arcibiskupstva Bordeaux. Od roku 1998 je zapísaná v UNESCO v zozname pamiatok Svätojakubskej pútnickej cesty Santiago de Compostela. Pútnici križovali Európu už od 9. storočia, preto i tu v Bordeaux môžete na historickej budove vidieť sochu pútnika s typickým symbolom - mušľou. Chrám je rovnako pôsobivý zvonku i zvnútra, pri vstupe vás víta fasáda so sochami, zachytávajúcimi duchovné udalosti, interiér je tiež pekne zdobený. Nie náhodou je pre svoju krásu prirovnávaný k parížskemu Notre Dame. 

Katedrála svätého Ondreja.

V Katedrále svätého Ondreja sa v roku 1137 vydávala 13-ročná Eleonóra Akvitánska s budúcim kráľom Ľudovítom VII.

Aby katedrálu ochránili pred vibráciami z veľkého a ťažkého zvonu, nechal arcibiskup Pey Berland v 15. storočí postaviť samostatne stojacu zvonicu, ktorá dnes nesie jeho meno. Po jej úspešnom dokončení však neboli peniaze na plánovaný zvon, preto dlhé roky nemohla plniť svoju funkciu. Vyše osemtonový zvon Ferdinand-André bol nainštalovaný až v roku 1869. Malá ranná rozcvička nikdy nie je na škodu, preto sa vyberáme hore vežou po 233 schodoch, kde si z 50-metrovej výšky môžeme vychutnať Bordeaux ako na dlani. Ani z výšky však mesto nestráca svoju hrdosť a veľkoleposť, práve naopak. Niektorí z nás majú obzvlášť dobrý pocit na tomto mieste - nad nami sa z výšky 66 metrov díva Panna Mária Akvitánska - zlatá socha, dohliadajúca na celé mesto.

Zvonica Pey Berland a výhľad na celé mesto

Najväčšie vodné zrkadlo sveta #

Pokračujúc potulkami Bordeaux sa vyhýbame veľkým, rušným uliciam a vyberáme sa vlčou ulicou - Rue du Loup, späť k pobrežiu rieky Garonne. Táto nenápadná ulička so silnou magickou atmosférou nás privedie priamo na miesto, kde stál v stredoveku Palác de l'Ombrière. Palác bol stavaný od 11. storočia bez územného plánu a sídlil tu súd, parlament, neskôr väznica.

V 1571 sa v paláci riešil Norman, ktorý do Bordeaux prišiel predať otrokov. Francúzsko sa považovalo za matku slobody, preto otrokov okamžite prepustilo. O niekoľko rokov neskôr sa však otrokárstvo stalo legálnym a práve tento palác slúžil ako väzenie pre čiernych otrokov, odkiaľ ich nalodili a posielali pracovať do kolónií.

Koncom 18. storočia, po dvoch veľkých požiaroch, napokon palác definitívne zbúrali a na jeho mieste vyrástla ulica Rue du Palais de l'Ombrière. Stojíme na ulici a hľadíme na veľkolepú bránu Porte Cailhau - hlavný vchod do stredovekého mesta z prístavu, ktorý umožňoval priamy vstup do Paláca de l'Ombrière. Táto 35 metrov vysoká brána nás vedie von z centra a otvára nám výhľad na Pont de pierre - prvý most v Bordeaux, ktorý nechal postaviť sám Napoleon Bonaparte. Podľa legendy, 17 oblúkov na tomto moste reprezentuje 17 písmen v jeho mene. 

Uličkami Bordeaux cez Porte Cailhau až k výhľadu na Pont de pierre.

Popri rieke Garonne sa presúvame k impozantnému námestiu Place de la Bourse. Pohľad na dve majestátne budovy z 18. storočia (dnes v nich sídli burza a Národné colné múzeum), postavené symetricky a zrkadlovo, posúva na celkom iný level Le miroir d’eau - najväčšie vodné zrkadlo na svete s rozlohou 3450 m2. Od 10:00 do 22:00 sa tu tak môžete dívať na štyri majestátne budovy! V cykle každých pätnásť minút sa toto zrkadlo premení na vodnú paru a takmer prirodzene na obrovský tanečný parket. Pred nami sa opäť rozpína Place des Quinconces a my už vieme, kam budú naše kroky smerovať po chutnom obede v útrobách starého mesta. 

Prvý most v Bordeaux ponad rieku Garonne má takmer päťsto metrov a bol dokončený v roku 1822.

Place de la Bourse a najväčšie vodné zrkadlo na svete.

Château d'Agassac #

Áno, tušíte správne, ideme bližšie spoznať čaro vína najslávnejšej vínnej oblasti sveta! Len dvadsať minút autom od centra Bordeaux sa nachádza jeden z najstarších vínnych domov v oblasti Médoc. História tohto malebného zámku siaha až do roku 1238, avšak zmienka o prvých tunajších viniciach pochádza až z konca 18. storočia. Dodnes sa však na 43 hektároch pôdy pestujú tri rôzne druhy viníc na troch rôznych podložiach - jemnom štrku, ťažkej ílovitej pôde a piesočnatej pôde. Od typu pôdy závisí aj výsledná chuť viníc, a teda aj vína.

Château d'Agassac a ochutnávka vín.

Počas prehliadky tak vidíme nielen zelené vinice, ale tiež sledujeme precíznu prácu pri ručnom zbere a triedení hrozna. To sa potom presúva do teplotne regulovaných sudov z nehrdzavejúcej ocele, kde sa počas 3-4 týždňov premieňa na víno. Pripravené potešiť chuťové bunky bude až o 12-15 mesiacov, keď dozreje a naberie svoju unikátnu chuť. Po fermentácií vína v ňom ostáva množstvo usadenín, ktoré zakalujú výsledné víno. Na vyčistenie týchto častíc sa dodnes používajú vaječné bielka. Preto môžu mať vegáni niekedy problém pri hľadaní tej správnej fľaše vína.

Keďže je Bordeaux už stáročia známe produkciou vína, ktoré sa čistilo práve vaječným bielkom, mali v tejto oblasti vždy nadbytok vaječných žĺtkov. Preto sa začal vyrábať jednoduchý dezert zo žĺtkov, ktorý je typický práve pre Bordeaux a nájdete ho na každom kroku - Canelé.

Každá správna prehliadka sa končí ochutnávkou miestnych pokladov. Stretávame sa v bývalom domčeku pre holuby a holubice. Tento holubník, ktorý dokázal ubytovať až šesťsto vtákov, je dnes domovom luxusného a kvalitného vína. Postupne skúšame rôzne druhy podľa pôd, na ktorom vinice rástli a hľadáme ideálnu chuť, arómu a silu. Poučení sa s tou správnou fľašou, presúvame späť do Bordeaux.

Nabití zážitkami a opojený kvalitným vínom si dávame malú pauzu, než sa znovu vyberieme do srdca mesta. V malých historických uličkách si nájdeme niektorú z mnohých tunajších skvelých reštaurácií, kde sa v slávnostnej nálade rozlúčime pri poriadnom tanieri skvelého francúzskeho jedla, ktoré vám tu napárajú k tomu pravému vínku! Vyberte si, máte radi tradičnú francúzsku klasiku, alebo niečo moderné, fusion?...

Prečítajte si aj veľké porovnanie:

Krajiny s najlepším vínom na svete

To je náš výber toho najlepšieho z najlepšieho v šiestom najväčšom francúzskom meste, do ktorého je tak ľahké zamilovať sa! Fascinujúca história, unikátne pamiatky chránené UNESCO, prechádzky pri rieke, oázy zelene, výborné jedlo, a ešte lepšie víno, ktorého chuť vám zostane na perách a v srdci ešte dlho po návšteve Bordeaux

TOP 10 Bordeaux #

  1. Už len vychutnať si atmosféru tohto mesta s nesmierne bohatou históriou, ktorého až 1731 hektárov je pod záštitou UNESCO ako chránená pamiatka, je zážitok sám o sebe. Uličky, kostoly, námestia, impozantné budovy... Výnimočné architektonicko-historické predstavenie, ktoré vám bude defilovať pred očami a vtiahne do stáročných príbehov mesta!
  2. Aké to asi je, ocitnúť sa v hlavnom meste vína, ktoré sa stalo synonymom tohto božského moku? Asi niet slávnejšej vínnej značky, ako je Bordeaux.
  3. Place des Quinconces je so svojimi dvanástimi hektármi údajne najväčšie európske námestie. Hlavnou atrakciou je tu fontána so sochou slobody Monument aux Girondins, pôvabná je priľahlá promenáda na rieke s príjemnými zákutiami, plnými zelene.
  4. Impozantná budova Grand Théatre de Bordeaux s dvanástimi piliermi a dvanástimi sochami je jasnou dominantou námestia Place de la Comédie. Hovorí sa o nej ako o najkrajšej budove v Bordeaux – zvonka i zvnútra. Zájsť si do veľkolepých priestorov divadla na koncert, či balet – to musí byť zážitok na celý život.
  5. Rue Sainte Catherine– niečo pre milovníkov nákupov! Užívajte si elegantnú ulicu, ponúkajúcu tisícdvesto metrov obchodov, lákavých výkladov, barov, suvenírov, príjemného francúzskeho mestského ruchu...
  6. Katedrála sv. Ondreja – impozantný chrám, dnes súčasť pútnickej cesty sv. Jakuba, kde sa zvykli zastaviť pútnici až z Veľkej Británie na ceste do španielskej Compostely. Hore do veže vedie 233 schodov, odmenou vám bude krásny výhľad na mesto ako na dlani.
  7. Vínny dom Medoc – jeden z najstarších vínnych domov oblasti, sídliaci v malebnom zámku. Vysvetlia vám tu históriu dorábania vína, jeho detaily, ochutnáte to najlepšie z najlepšieho...
  8. Place de la Bourse – na impozantnom námestí, kde dodnes sídli burza, sa vďaka obrovskému bazénu dve budovy javia ako štyri. Najväčšie vodné zrkadlo sveta má 3 450 m2.
  9. Byť v Bordeaux a nedať si tu nejakú skvelú večeru, to by bol veľký hriech! Tunajšie reštaurácie ponúkajú klasickú francúzsku kuchyňu, no nájdete tu aj modernejšie fusion trendy. Nezabudnite na typický miestny dezert z vaječných žĺtkov – canelé.
  10. Pont de Pierre– most, spájajúci ľavý breh Garonne so štvrťou de la Bastide, má 487 metrov, je dvadsať metrov široký, a bol prvým v meste, postaveným nad riekou Garonne.

Čo vidieť navyše

  1. V hlavnom meste vína musí byť aj najväčšie vínne múzeum sveta. Cité du Vine wine museum je moderná budova, mapujúca históriu a súčasnosť vinárstva, kde nájdete aj vinotéku s 800 vínami.
  2. La Grosse Cloche– veľké vežové hodiny z 13. storočia, kedysi slúžiace ako jedna zo vstupných brán. Osemtonový zvon veže z 18. storočia sa rozozvučí vždy iba na počesť osláv dobytia Bastily.
  3. Jardin Public – toto zelené srdce uprostred Bordeaux bije v meste už od 18. storočia. Je obľúbeným stretnutím domácich, miestom na prechádzky, či piknik.
  4. Ak budete mať na skúmanie okolia Bordeaux viac času, určite sa vydajte na niektorú z vínnych ciest, ktorých je tu neúrekom! Vinice oblasti Bordeaux majú dokopy až 120 000 hektárov! Deväťdesiat percent produkcie tvoria odrody Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet franc.
  5. Université de Bordeaux má viac ako 60 tisíc študentov, jej areál patrí k najväčším vo Francúzsku. 
Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Patrícia Mrázková

Od detstva ju lákalo dobrodružstvo a svet. V 16-tich odišla na letnú brigádu do Grécka a odvtedy je cestovanie jej neoddeliteľnou súčasťou. Po maturite sa presťahovala do Anglicka, o tri roky neskôr do Poľska a nejaký čas strávila i v susednom Maďarsku. Precestovala polovicu starého kontinentu, od nádherných pláži Cypru cez prírodne bohatú Čiernu Horu, rušné mestá Beneluxu až na “koniec sveta” do Finisterre, kde ukončila svoju 800km pešiu púť naprieč Španielskom. Niekoľko mesiacov strávila pracovne v Paríži, kde ju francúzska krása a gurmánske špeciality vytiahli z kancelárskej stoličky. S batohom na chrbte a fotoaparátom v ruke sa cíti najšťastnejšie.

Juhovýchodná Ázia sa jej dostala pod kožu. Obdivuje iné kultúry, zvyky a náboženstvá a do hlbokých rozhovorov vás vtiahne i v budhistickom Thajsku, ktoré jej prirástlo k srdcu svojou energiou. Na malajskej strane ostrova Borneo jej učarovala divoká príroda, zvieratá a všetky odrody fantastického manga. Preskúmala sultánove ulice Bruneja ale najradšej sa túla fascinujúcim a podmanivým Singapurom. S láskou pre maľbu a umenie je práve Singapur pastvou pre jej oči. Vie si vychutnať drink na streche Marina Bay Sands rovnako, ako dobrý obed od miestnej babičky na Sri Lanke. Verí, že práve poznávanie neznámych krajín človeka nesmierne rozvíja a otvára jeho myseľ i srdce. So zvedavosťou dieťaťa je vždy pripravená uloviť ďalší zážitok a premeniť každú situáciu na obohacujúcu skúsenosť. 

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Malajzia, Singapur a ostrov bohov Bali

Zo zájazdu:

Patrícia Mrázková

Posledná úprava článku | Prečítané: 2110

Mohlo by Vás zaujímať

TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej Nice

Nice Nice – Francúzska riviéra a najkrajšie odtiene azúrovej

Čo si predstavíte, keď sa spomenie francúzske mesto Nice? Azúrové more, luxusné jachty bohatých, stopy svetových celebrít či ruskej menšiny? Nech…

Viktor Háber 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Paríži, ktoré vás potrápia

Paríž je jedným z klasických, dostupných a blízkych cestovateľských snov. O tomto meste viete určite mnohé, poznáte ho však do detailov? Viete, aká…

Viktor Háber 13 min. čítania
Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť Blog

Blog Tour de France 2023 – najkrajšie miesta, ktoré sa oplatí vidieť

Cyklistická Tour de France je tradičným lákadlom pre turistov. Nielen preto, že môžu vidieť najlepších športovcov sveta, ale zočiť aj krásy úžasnej…

Viktor Háber 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.