10 najmenej navštevovaných krajín sveta

10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac navštevovanou krajinou je za posledných 10 rokov Francúzsko. Najmenej je krajina, v ktorej tento unikátny príspevok píšem.

Podľa týchto štatistík bolo v roku 1990 vo svete 435 miliónov turistov ročne, teraz počet turistov napriek terorizmu, pádu lietadiel, chorobám.. stúpol na 1 235 milónov turistov ročne. Ročne po svete v predcovidovom období cestovala miliarda a štvrť ľudí. To je slušné. Najviac za posledný rok narástol turizmus v Afrike. BUBO drží Afrike palce, na tom kontinente dokážeme bojovať o “miesto na bedni” s akoukoľvek svetovou cestovkou. Málo kto pozná Afriku lepšie než my. Africké štáty v negatívnych tabulkách obsadzujú prvé miesta: Najchudobnejšia krajina sveta, najmenšie HDP/obyvateľa, najmenej toaliet na obyvateľa, najviac AIDS/Eboly atď. V tomto negatívnom hodnotení - najmenej navštevovaných krajín sveta však Afrike prvá priečka nepatrí. 

Najviac navštevované krajiny dneška sú: #

1. Francúzsko 82.6 miliónov turistov ročne
2. USA 75.6 milónov
3. Španielsko 75.5 miliónov
4. Čína 59.3 miliónov
5. Taliansko 52.4 milóna
6. Veľká Británia 35.8 milóna
7. Nemecko 35.6 milóna
8. Mexiko 35.1 milóna
9. Thajsko 32.6 milóna
10. Turecko 29.7 milóna

Turecko sa dlho držalo na 6 mieste ale teraz sa prepadlo. Malajzia z 9 miesta tiež padla o pár miest nižšie. Thajsko si výrazne polepšilo. Všetko ide o štatistiky pred covidom. Dnes padol turizmus niekde aj na nulu.

Najmenej navštevované krajiny sveta: #

10. Gabon (16 000 turistov/ročne)
9. Turkmenistan (12 500 turistov/ročne)
8. Afganistan (12 000 turistov/ročne)
7. Svätý Tomáš a Princov ostrov (8000 turistov/ročne)
6. Marshallove ostrovy (7000 turistov/ročne)
5. Kiribati (4000 turistov/ročne)
4. Tuvalu (2000 turistov/ročne)
3. Somálsko (1600 turistov/ročne)
2. Rovníková Guinea (430 turistov/ročne)
1. Nauru (200 turistov/ročne)

Zostaviť tabuľku najviac navštevovaných krajín sveta je vcelku ľahké. Pri najmenej navštevovaných je to tvrdší oriešok a musím robiť kompromisy. Na jedenástom mieste najmenej navštevovaných krajín sveta sú Šalamúnové ostrovy. Pýtam sa Chrisa Nemaia, z turistického boardu krajiny koľko turistov majú ročne. Odpovedá, že do 20 000, ale z toho je polovica bussinesmanov, takže ozajstných turistov ako my je 10 000. Mnohé čísla čo tu mám som napísal po tom ako som sa rozprával s ľuďmi zodpovednými za turizmus. Aj na Nauru je číslo ktoré som napísal správne. Priemerný počet turistov za posledných 10 rokov je na Nauru okolo 170/ročne. 200 ľudí je terajší stav. Komory navštívi ročne 26 000 turistov. Východný Timor na ktorom som bol pred mesiacom má 72 000 turistov ročne čo je 2x toľko ako pred 5 rokmi. Moldavsko stúplo tento rok na 121000. Demokratická republika Kongo 135 000. Bhután 210 000 turistov. Brunei 219 000 turistov ročne.

Guinea Bisaw nadiktovala 44 000 turistov ale všetci vedia, že v krajine s neustálymi prevratmi je to vymyslené číslo. Teraz sa to prevalilo, škandál sa snažia ututlať. Oficiálne číslo na ktorom sa vraj dohodnú bude zrejme 18 000 turistov. No v skutočnosti je skutočných turistov iba zlomok. Dlhé roky Guinea Bisaw diktovala 7500 turistov ročne. A teraz to hore nemohlo takto skočiť! Tisícky pašerákov a narkobarónov predsa rátať za turistov nemožno.

Najmenej turistami navštevované krajiny sveta sú tie vo vojnovom stave, v občianskej vojne. Aj moja tabuľka nie je teda úplne správna. Vložil som tam štáty, ktoré sa dnes dajú navštíviť. Kedysi som navštevoval Sýriu a Jemen opakovane, ale teraz do týchto krajín turista nepáchne. Podobne je to s Lýbiou, Irakom, Stredoafrickou republikou. Všetkých týchto 5 krajiny bolo posledných 5 rokov počtom turistov pod Afganistánom. Turizmus do Afganistanu zastavila výhra Talibanu, no ja verím, že ide o prechodné obdobie a situácia v krajine sa konečne stabilizuje. Stredoafrická republika a Južný Sudán by mali byť namiesto Gabonu. No nedá sa sem pre väčšinu turistov vycestovať. Je tu dlhodobo občianska vojna ktorú pomenovávame ako kmeňové a náboženské nepokoje. Tabuľku som zostavil ako priemer za posledných 10 rokov. Nieje predsa možné, že niekto skočí zo 160 až 200 turistov ročne, ktoré diktuje 7 rokov za sebou na 2000 v priebehu roka. To by som považoval za štatistickú chybu. A aj keď táto krajina posledný rok čísla nedodala, tak predpokladám, že sa rapídne nezmenili. V tabulke Organizácie Spojených Národov sú predsa len určité politické záujmy. 

Mnohé krajiny štatistiku posledný rok nedodali. To však neznamená, že ich z mojej tabuľky vylúčim. Určite sú (najmenej navštevované krajiny v mojej tabulke) menej navštevované ako San Maríno. Tabuľka OSN toto nezohladňuje a v niektorých zahraničných médiach práve táto tabuľka, ktorá nie je dogmou, no pomôckou, vytvorila absolútne bludy. Keď niekto nedodá čísla tak ho nebrali, že existuje a Sýria, Jemen, Ekvatoriálna Guinea čísla nedodali. Ekvatoriálna Guinea nemá záujem v týchto štatistikách byť. Ďalším problémom je, že mnohé krajiny diktujú falošné čísla. Chcú vyzerať krajšie (viď čísla Gabonu, ktoré sú vymyslené a skutočných turistov je minimum. Tento rok som cestoval po celej krajine a nestretli sme ani jedného - v celom národnom parku 4x väčšom než Vysoké Tatry. Luango national park je pritom tým najznámejším ako u nás Vysoké Tatry.) V Gabone som taktiež rozprával s Prezidentom turizmu a prečo som Gabon zaradil na 10 miesto sa dozviete aj z postrehu priamo z našej cesty po Gabone.

Rovníková Guinea čísla nedodala, ale za to ju predsa nevyčiarknem a na jej miesto nedám San Marino. Mne ide o pravdu a používam desaťročný priemer. Ľ. Fellner

No prvé miesta najmenej navštevovaných krajín sú správne. Mnohí radia na prvé miesto najmenej navštevovaných krajín sveta Tuvalu a v TOP 10 je často aj Kiribati. Obidve z dôvodu ťažkej dostupnosti. Podľa mňa je však v Rovníkvej Guinei a na Nauru menej turistov. Ako turista ste sem posledné desaťročie nedostali víza- nie ste v týchto krajinách posledných 10 rokov vítaný. Na Nauru aj v Rovníkovej Guinei stretnete na letisku veľa belochov. No nejde o turistov. Náš hotel Menem na Nauru má podľa môjho odhadu 200 izieb, je to mnoho budov, ide o vládny hotel. Chceli sme vymeniť jednu izbu, no nešlo to, ponúkali sme že doplatíme čokoľvek – pritom noc tu stojí 190 australských dolárov – no izbu nenašli. Hotel je absolútne plný. My desiati sme jedinými turistami!!! Dostali sme víza a presne nám vyčlenili izby. Sme tu pod väčším drobnohľadom než sme boli v Severnej Kórei.

Pre porovnanie. Slovensko má nad 6 milónov turistov ročne. Česká republika diktuje 12 milónov. Rakúsko 28 milónov. 

Vitajte v najmenej navštevovanej krajine sveta!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 4042

Mohlo by Vás zaujímať

Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Najznámejšie kmene Papuy-Novej Guiney Prémiový blog

Prémiový blog Najznámejšie kmene Papuy-Novej Guiney

Keď sa povie Papua-Nová Guinea, väčšina z nás si predstaví zaostalú krajinu, neprekonateľnú džungľu a kmene ľudožrútov, ktorí obývajú toto územie…

Tomáš Matejovič 12 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2133 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

3861 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4353

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek