Dobrodružstvá na Maui – keď cesta je cieľ

Prehliadka

Dobrodružstvá na Maui – keď cesta je cieľ

Hoci patria Havajské ostrovy svetovo k najodľahlejším súostroviam a ich vzdialenosť k najbližšej pevnine presahuje tritisíc kilometrov, ich návšteva jednoznačne stojí za to. Nádherné more, slnečné počasie po celý rok a srdeční ľudia sú len zlomkom toho, čo Havaj skutočne ponúka. Najjednoduchší spôsob, ako sa o tom osobne presvedčiť je priamy let z Viedne do Los Angeles a odtiaľ na Havaj. Odnášať si budete zážitky na celý život...

Jednou z najvyhľadávanejších destinácii v rámci Havaja je rozhodne Maui. Druhý najväčší z havajských ostrovov je obľúbeným cieľom najmä pre novomanželov a zamilované páry. Niet sa čo čudovať - ľahko dostupné pieskové pláže, romantické západy slnka a exkluzívne rezorty sú pre medové týždne priam ideálne.

V prípade Havaja sa však určite netreba obmedziť len na pohodlie hotela. My v BUBO dobre vieme, a odporúčame to aj našim klientom, že za zážitkami treba vyraziť von a ísť im aktívne oproti. A hoci je piesočná pláž priamo pred dverami hotelovej izby neodolateľným lákadlom, za skutočným dobrodružstvom na Maui si treba zájsť. Vyrážame smer - juhovýchod ostrova.

Silu a energiu, v ktorú Havajčania odjakživa veria, je cítiť všade naokolo!
Foto: BUBO archív

Road to Hana, alebo – cesta je cieľ! #

Najznámejšia diaľnica na havajských ostrovoch nesie meno po mestečku, kvôli ktorému bola vybudovaná – Hane, dnes s tisíckou obyvateľov. Hana Highway alebo Road to Hana sa začala budovať už v roku 1870. Hlavným dôvodom boli v tom čase rozrastajúce sa plantáže cukrovej trstiny v oblasti a budovanie akvaduktov pre ich zásobovanie vodou. Dovtedy potrebovali obyvatelia na návštevu medzi osadami spustiť kanoe na more a preplávať na ďalšiu pláž.

Necelých 103 kilometrov dlhá cesta sa začína kúsok za mestom Kahului a kopíruje juhovýchodný svah sopky Haleakala, ktorý máme po pravej strane. Po ľavej strane zase vidíme oceán a celou cestou prechádzame cez dažďový prales. Čo robí túto cestou ešte zaujímavejšou a jedinečnou je však 620 zákrut a 59 mostov, z ktorých je väčšina jednosmerných! A je potrebné byť naozaj obozretný. Aj keď cesta nie je vyslovene nebezpečná, uprednostnite skúseného a trpezlivého šoféra. Týchto 103 kilometrov by vám bez prestávok trvalo aj viac ako dve a pol hodiny.

Odporúčaných zastávok počas celej trasy je viac, ako je reálne možné stihnúť. My v BUBO už však máme tento zážitok preskúmaný, a tak vieme, kde sa naozaj oplatí zastaviť a ktoré miesta môžeme preskočiť, pretože nás čaká niečo krajšie a zaujímavejšie...

Tip BUBO: Pred cestou sa zastavte v supermarkete a kúpte si vodu a drobné občerstvenie na celý deň. Hoci sa po ceste nachádzajú miesta, kde sa dá najesť, dať si kávu či vodu, možnosti sú obmedzené a malé zásoby prídu vhod.

Hana Highway je jedinečná trasa so 620 zákrutami a 59 mostami, z ktorých väčšina je jednosmerných!

Vyhliadková cesta Road to Hana na Maui.

Vyhliadková cesta Road to Hana na Maui.

Za každou zákrutou iný poklad... #

Prvou našou zastávkou hneď za mestečkom Paia je pláž Hookipa. Hoci Hookipa znamená „pohostinnosť”, more na tomto mieste nie je pre všetkých práve pohostinné. Neustále vetry zo severovýchodnej strany z tejto pláže robia vyhľadávané miesto pre lokálnych surferov, ktorí zvládnu niekoľkometrové vlny. My však nestojíme priamo na pláži. Aby sme si užili pohľad na profíkov vo vode, zastavíme o odbočku ďalej, na parkovisku so širokým výhľadom na celú pláž. Nezdržiavame sa tu však príliš dlho, deň sa ešte len začína a pred sebou máme  ešte veľa očarujúcich zastávok.

Pokračujeme ďalej po ceste do Hana, domy sa pomaly strácajú, cesta sa zužuje. Po pravej strane sa začína objavovať bambusový les, vysadený čínskymi pracovníkmi na plantážach. Čoraz častejšie stretávame popri úzkej ceste zaparkované autá. Prichádzame k jednej z turistami najviac vyhľadávaných zastávok - Twin Falls. Po krátkej, cca 500 metrovej prechádzke prídeme k dvojici pôvabných vodopádov, padajúcich ponad jaskyňu. Cestou späť k autu sa osviežime čerstvou kokosovou vodou alebo ananásovým smoothie.

Tip BUBO: Ak trávite na Maui viac dní, pri Twin Falls zájdite ešte ďalej, mimo klasickej trasy. Nájdete ďalšie vodopády, jaskyne a jazierka, v ktorých sa môžete okúpať a v ktorých budete pravdepodobne sami. Zoberte si však pevnú obuv. Cestička je trochu náročnejšia.

Hana Road je naozaj magická, za každou zákrutou nás čaká niečo nové. Ponárame sa hlbšie do dažďového pralesa, doslova nad hlavou nám rastú santalové stromy, akácie koa, banánovníky aj dúhové eukalypty. Na niektorých miestach vytvárajú akoby čarovný rastlinný tunel ponad cestu.

Zastavujeme pri vodopádoch Waikamoi. Zaparkujeme tesne pred jedným z mnohých mostov, tak tesne na kraji, ako sa len dá. Po pár metroch prídeme k vodopádom a jazierku, do ktorého mnohí z vrchu skáču. Ak si trúfate, vyskúšajte to aj vy. Pozor, voda je však riadne svieža (rozumej - studená!). Ak sa vám do toho nechce, určite sa nájdu iní odvážlivci, ktorých môžete chvíľu sledovať... 

3 fotografie

Vodopády na Maui

Tip BUBO: Na Havajských ostrovoch majte vždy po ruke plavky a uterák. Nikdy neviete, kedy sa naskytne chvíľka na skvelé kúpanie.

Na niektorých miestach tu akácie, santaly, eukalypty, či banánovníky vytvárajú čarovný rastlinný tunel nad vašimi hlavami.

Prales plný endemických rastlín vytvára ponad cestu takéto čarovné tunely.
Foto: Monika Šeniglová — BUBO

Arborétum #

Pomaly ale isto sa presúvame ďalej po ceste do najkrajšej záhrady v okolí. Arborétum Garden of Eden je botanická záhrada, ktorá je domovom širokej škály rastlín a stromov. Jej súčasťou je niekoľko turistických chodníkov, ktoré sa vinú záhradou a umožňujú nám preskúmať rôzne druhy spomínaných rastlín a stromov, ktoré sú v nej vystavené. Ďalej sa tu nachádza široká škála tropických kvetov, paliem, orchideí a bromélií. Plus aj množstvo stromov vrátane manga, avokáda, banánovníka a papáje.

Súčasťou botanickej záhrady Garden of Eden je niekoľko turistických chodníkov.
Foto: Monika Šeniglová — BUBO

Ochutnajte to najlepšie z Havaja #

Ďalšou atraktívnou zastávkou na našej ceste je dramatický Keanae Lookout. Zídeme z hlavnej cesty, a ocitneme sa na Keanae polostrove, vytvorenom pomerne nedávno (z geologického hľadiska) lávou zo sopky Haleakala. Tunajšia pláž nie je práve stvorená na kúpanie, obrovské vlny tu prudko narážajú do ostrých skál. Je to však rozhodne miesto, kde ucítite to, čo Havajčania volajú MANA - silu a energiu. Ak ste vyhladli, a vlastne - ak aj nie, cestou sa rozhodne zastavte v malom stánku Aunty Sandy’s Banana Bread. Vynikajúci banánový chlebík vám tu naservírujú ešte teplý, pečú ho po celý deň priamo na mieste. Prípadne si na ďalšiu cestu zoberte balíček pražených kokosových kúskov.

Podľa nálady, času a záujmu zastavujeme na zastávkach ako napríklad: Waikani Falls, Pua’a Ka’a Falls, Hanawi Falls alebo Makapiri Falls. Odporúčeme vám zastaviť sa aspoň pri vodopádoch Pua'a Ka'a Falls. Jazierko pri vodopádoch býva často plné ľudí, ktorí sa snažia zachytiť peknú fotku uprostred prírody. Zvážte to však, voda je tu ľadová...  

Očakávanou a obľúbenou zastávkou na Road to Hana je určite Nahiku Marketplace. Ideálne miesto na havajský obed. Niekoľko rôznych stánkov ponúka na mieste skvelé, čerstvo pripravované jedlo. Najlepšie rozvoniava Hulu Huli - bravčové rebierka točiace sa grile a hneď vedľa nich Huli Huli kura. K tomu máte na výber okrem ryže a zemiakov aj výbornú pečenú zeleninu. My v BUBO všetkými desiatimi odporúčame krevety v kokose a tiež grilované krevety podávané v papáji. Pizza a tacso už len dopĺňajú lahodnú ponuku, hneď vedľa čerstvých banánov, papáje a ananásu. 

Čerstvé ananásové smoothie pripravené priamo na mieste je tým najlepším osviežením!
Foto: Monika Šeniglová — BUBO

Tip BUBO: Určite tiež nezabudnite okúsiť osviežujúcu čerstvú kokosovú vodu. Skúsený Havajčan vám pár šikovnými ťahmi mačetou otvorí kokos, ktorý bol ešte v ten deň odtrhnutý z palmy. Ak ho stihnete vypiť ešte pred odchodom, rád vám ho bezplatne rozpolí tak, aby ste bez problémov vyjedli aj jeho dužinu. Mňam!

V lávových tuneloch aj na čiernych plážach #

Jedna z dvoch platených zastávok na tejto trase je Kaeleku Cave, alebo tiež lávový tunel. Jedinečný zážitok, ktorý sa ničomu nevyrovná. Obrovská masa lávy, valiaca sa pred tisíc rokmi zo sopky Haleakala začala na povrchu chladnúť a tuhnúť, zatiaľ čo spodná vrstva vytekala do mora ešte ďalšie dva roky, až nakoniec jej tok ustal a vytvoril sa podzemný tunel. Jeho štvrtina sa nachádza na súkromnom pozemku a práve tá časť je sprístupnená aj pre nás. Po zaplatení 12$ nás pri vstupe vybavia baterkami a môžeme zostúpiť do útrob tunela. Tma, chlad a ticho. Našťastie pre nás sem z neznámeho dôvodu až tak veľa ľudí nezavíta. A tak máte šancu, že budete mať celých cca 800 metrov iba pre seba. Pozor však pod nohy a na niektorých úsekoch aj na hlavu! Veľké plus je, že tu nesídlia žiadne netopiere. Ak sa odhodláte zhasnúť baterky, obklopí vás totálna čiernočierna tma... 

Počuli ste už výraz lavatity? Ide o stalaktity, vytvorené lávou! 

Prechádzka podzemným tunelom, ktorý vytvorila žeravá láva, je neskutočný zážitok.
Foto: Monika Šeniglová — BUBO

Kúpanie na čiernej vulkanickej pláži uprostred havajského pralesa je nezabudnuteľný zážitok!

Blížime sa k miestu, na ktoré sa mnohí najviac tešia už od rána. Čaká nás kúpanie na čiernej vulkanickej pláži uprostred havajského pralesa! Park, v ktorom sa pláž nachádza, je vybavený piknikovými stolmi, sprchami, skrátka všetkým potrebným servisom. Z výšky odtiaľto uvidíte na impozantnú vulkanickú zátoku, ku ktorej sa rýchlo dostanete, keď zbehnete po dvadsiatich schodoch. Voda je tu príjemne osviežujúca, ale tak ako všade na ostrovoch, treba si dať pozor na vlny. Predovšetkým pri vychádzaní z vody von sa môžu postarať o nečakanú zábavu. Vždy sa tu zdržíme podľa toho, ako sme na tom s časom. No dá sa tu stráviť príjemná hodina.

Tip BUBO: Pozor, aby ste sa dostali na čiernu pláž Honokalani, potrebujete mať vopred urobenú online registráciu. Nenachávajte si to naposlednú chvíľu a registráciu si urobte niekoľko dní vopred, ideálne čím skôr, aby sa nestalo, že lístky na daný deň už budú vypredané. Počet turistov je na každý deň limitovaný.

3 fotografie

Pláže Honokalani

Kúpeľ v posvätných jazierkach #

Seven sacred pools - miesto plné MANY, spadá pod americké národné parky, a tak je potrebné zaplatiť, prípadne mať platný vstup do národných parkov USA. Krátka 15-minútová prechádzka nás prevedie popri tunajších pozostatkoch dávneho osídlenia. Zastavte sa pri ňom, na informačnej tabuli máte popis a podrobne vysvetlený význam, na čo kedysi slúžilo.

Pokračujeme ďalej po chodníku cez palmovú alej až k jednému z najmagickejších miest na Havaji. Spenené vlny so silou narážajú do čadičových skál a pri príleve sa zlievajú až do jazierok a vylievajúcej sa rieky. Na ľavej strane v diaľke vidíme most, po ktorom sme sa sem dostali a za ním prameň, stekajúci z hory a vytvárajúci vodopád. Sedem posvätných jazierok, ktoré tento prameň tvorí, sú tiež dostupné na kúpanie. No pozor, ak je k nim prístup práve zatvorený, rešpektujte to! Podľa množstva zrážok na severe vulkánu Haleakala môžu práve zúriť záplavy, ktoré prichádzajú naozaj nečakane.

Seven sacred pools je vyvrcholením našej havajskej cesty.
Foto: BUBO archív

Tip BUBO: Ak sú jazierka otvorené, kúpte sa len v tých, do ktorých priteká čerstvá voda. Stojaté jazierka, vytvorené v skalách môžu obsahovať baktérie, ktorým je lepšie vyhnúť sa.

To bola posledná zastávka nášho dobrodružného putovania po Maui. Tak či tak, slnko tu celoročne zapadá okolo šiestej večer a veľa slnečného svitu nám už dnes nezostáva. Cesta pokračuje ešte niekoľko kilometrov zákrutami, časť prechádza po nespevnenej ceste, treba tu šoférovať naozaj obozretne. Nech je váš hotel kdekoľvek na západe ostrova, cesta domov potrvá ešte približne dve a pol hodiny. I keď sa na ostrove nemusíte obávať srniek prekračujúcich cestu, veľká časť vedie cez otvorené pastviny a uprostred cesty môžete hocikedy stretnúť býka, či stádo kráv. Vychutnávajte si cestu, ktorá sa stáva zážitkom sama o sebe...

Na takéto panorámy si veľmi ľahko zvyknete
Foto: BUBO archív

TOP 10 Hana Highway

  1. Vyrazte na pútavú Hana Highway – cestu plnú zákrut a mostov, ktorá vás povedie tými najkrajšími zákutiami ostrova!
  2. Pláž Hookipa vie byť vďaka silným vlnám poriadne divoká, no vy si môžete vychutnávať aspoň pohľady na nadšených surferov a nasávať typickú havajskú atmosféru.
  3. Twin Falls – čarovná dvojička vodopádov, ktoré treba vidieť. Celá oblasť skrýva aj ďalšie vodopády, jazierka a romantické jaskyne.
  4. Vodopády Waikamoi, kde sa budete prechádzať akoby v rastlinných tuneloch s eukalyptami, banánovníkmi, či akáciami nad hlavami.
  5. Polostrov Keanae, vytvorený sopečnou lávou, kde to priam dýcha pravou havajskou magickou atmosférou.
  6. Nemôžete obísť Nahiku Marketplace, kde môžete ochutnať bravčové rebierka, krevety v kokose a samozrejme, čerstvú kokosovú vodu!
  7. Kaeleku Cave – lávový tunel, kde budete len vy, tma, chlad a ticho...
  8. Seven sacred pools – prílevom vytváraných sedem jazierok, súčasť amerických národných parkov, kde si musíte síce zaplatiť, no návšteva tohto miesta stojí za to!
  9. Kúpanie na čiernej vulkanickej pláži je zážitkom, aký nezažijete nikde inde...
  10. Hlavne si po celý čas nezabúdajte vychutnávať samotnú atraktívnu cestu s vedomím, že práve tá je cieľom všetkých pravých dobrodruhov a lovcov zážitkov... 

Čo vidieť navyše #

V prípade, že ste vyrazili na Road to Hana skoro ráno, alebo na tejto ceste strávite dva dni, je tu možnosť ešte ďalších atraktívnych zastávok.

Hana Tropical - príjemná zastávka pre milovníkov kvetov a orchideí. Na úpätí hory Haleakala, uprostred tropického pralesa sa nachádza záhrada, ktorá je zodpovedná za väčšinu dovozu a predaja orchideí, strelícií a iných tropických kvetov v USA. Navyše ich pestujú formou permakultúry, teda zodpovedne voči jedinečnému prostrediu, v ktorom sa nachádzajú. Ochotne vás tu zadarmo prevedú svojimi priestormi a bližšie oboznámia s druhmi kvetov, ktoré tu pestujú. Vedeli ste, že strelícia je príbuzná banánovníku? Nezabúdajte, že za svoju ochotu si na konci zaslúžia sprepitné (cca 5-10$ /osoba).

Koki Beach - pláž, ktorá sa nachádza kúsok mimo cesty, vás prekvapí svojou výnimočnou červenou farbou.

Ak opúšťate Hana Highway ešte za denného svetla, určite sa zastavte pri „Veľkom kaňone Havaja”. Na prelome náveternej a záveternej strany začne klesanie a budete prechádzať zlomom - kaňonom, ktorý vás svojím vzhľadom určite zaskočí. Je odtiaľto prvý dobrý výhľad na záveternú stranu ostrova. Oproti dažďovému pralesu je to obrovský kontrast - suchá žltá tráva pokrýva strohú krajinu bez kvetov a stromov. Tritisíc metrov vysoká hora Halekala totiž tvorí prirodzenú prekážku pre prehánky, ktorú sa na túto stranu zvyčajne už nedostanú. Všetka vlaha tak zostáva v pralese, ktorý sme práve opustili. 

    Stačí prejsť pár kilometrov a hranica medzi náveternou a záveternou stranou ostrova je jasná...
    Foto: Monika Šeniglová — BUBO

    Ak by ste ma ostrove Maui plánovali ostať aj niekoľko dní. Nevynechajte severnú časť ostrova, kde sa nachádza magický les blízko Honolua Bay. Garantujem vám, že v mystickejšom lese ste sa ešte nikdy neprechádzali. Nevýhodou je že tento zázračný les je až moc od ruky. Ak máte ale na Maui dostatok času, určite sa sem autom odvezte.

    Po ceste nevynechajte potom ani zastávku vo vyhoretom meste Lahaina, ktoré v roku 2023 postihli ničivé prírodné požiare. Domácich najlepšie podporíte kúpou nejakého suveníru a tým, že podporíte turizmus v ich oblasti. Preto sem odporúčame cestovať.

    Východiskovým bodom je krásny národný park Iao, v ktorom je niekoľko zaujímavých túr. Tá najednoduhšia a najkratšia vám zaberie asi 20 minút. Volá sa ʻĪao Valley State Monument a už odtiaľto budete vidieť ikonu tohto parku ihlovú horu Iao Needle.

    Magický les blízko Honolua Bay.
    Foto: Martin Šimko — BUBO

    Predstavte si plávanie v potopenej sopke, ktorá sa hemží tisíckami rýb. Neďaleko ostrova Maui sa nachádza čiastočne ponorený sopečný kráter v tvare polmesiaca - Molokini. Ide o miesto s ideálnymi podmienkami na kúpanie, šnorchlovanie a potápanie v krištáľovo čistej vode. Jeho tvar polmesiaca chráni potápačov vo vnútri pred vlnami a silnými prúdmi kanála. V kráteri sa nachádza útes s viditeľnosťou až 46 metrov. Molokini je domovom okolo 250 rôznych druhov rýb, z ktorých mnohé sú endemické. Ak hľadáte aj takýto druh zážitku, potom si určite v dostatočnom predstihu zarezervujte výlet ku kráteru ukrytého pod hladinou oceánu s názvom Molokini.

    Čiastočne ponorený sopečný kráter v tvare polmesiaca - Molokini.
    Foto: BUBO archív

    Havajské ostrovy sa zaraďujú k najvzdialenejším súostroviam vzhľadom na to, že sa nachádzajú viac ako tritisíc kilometrov od najbližšej pevniny. No aj napriek ich vzdialenosti stoja za návštevu. Okrem prekrásnych pláží, slnečného počasia, milých ľudí, džungle či sopiek ponúka Havaj veľa možností, ako tu stráviť nejaký čas. Stačí si len vybrať správnu kombináciu zážitkov.

    Monika Šeniglová

    Monika Šeniglová

    Monika Šeniglová

    Neutíchajúca chuť poznávať svet vedie Moniku vždy ďalej. Fascinuje ju všetko - rušný život vo veľkomestách, ale tiež ticho a pokoj prírody. Najradšej však na cestách stretáva nových ľudí a spoznáva ich spôsob života. Podľa nej nie je nič neriešiteľné a všetko závisí len od uhla pohľadu.  Pre klientov je ideálny sprievodca do divočiny aj luxusnej reštaurácie. K srdcu jej prirástla nedotknutá príroda Aljašky a Kanady, ruch v mestách USA aj dobrosrdečnosť ľudí v Rusku. Ak nie je v zahraničí, určite ju stretnete v slovenských horách alebo na výlete na motorke. Nikdy nepokazí zábavu a neodmietne šálku dobrej kávy.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
    Aljaška, Yukon - volanie divočiny

    Zo zájazdu:

    Monika Šeniglová

    Posledná úprava článku | Prečítané: 1305

    Mohlo by Vás zaujímať

    Kam cestovať za športom? Prémiový blog

    Prémiový blog Kam cestovať za športom?

    Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

    Ľuboš Fellner 18 min. čítania
    Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

    Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

    Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

    Michal Repta 13 min. čítania
    Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

    Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

    Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

    Ľuboš Fellner 28 min. čítania
    San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

    San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

    San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

    Veronika Hulíková 16 min. čítania
    Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

    Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

    Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

    Ľuboš Fellner 15 min. čítania
    Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

    Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

    Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Amerika  

    Spojené štáty americké (USA)


    náročnosť

    10 dní

    Trvanie

    3823
    K

    Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

    Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


    náročnosť

    17 dní

    Trvanie

    8417
    K

    Amerika  

    Spojené štáty americké (USA), Kanada


    náročnosť

    9 dní

    Trvanie

    3138 3692€
    K

    Ázia   Amerika  

    Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    8332

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.