Koh Rong a Koh Rong Sanloem, kúsok kambodžského raja

Prehliadka

Koh Rong a Koh Rong Sanloem, kúsok kambodžského raja

Málokto, kto navštívil Kambodžu, sa do nej dokáže nezamilovať. Kambodža je ako mladšia sestra Thajska s podobnou atmosférou a porovnateľným, možno dokonca pôsobivejším historickým dedičstvom. Milí ľudia, mierumilovný budhizmus, fascinujúce a stáročia staré chrámy, tropická príroda a biele pláže. Hoci bola historicky kruto skúšaná, najmä počas obdobia khmérskej genocídy, obdobie Angkorskej civilizácie jej dodáva gráciu a hrdosť aj napriek ekonomickým problémom. Ak už máte cestovanie v Phnom Penhe a Siem Reap za sebou a túžite po relaxe ďaleko od všetkého, máme pre vás tip na krásne kambodžské ostrovy Koh Rong a Koh Rong Sanloem neďaleko od jej pobrežia.

Koh Rong Počasie

oblačno

oblačno

30°C

Predpoveď 26.Apr

Východ slnka 05:51

Západ slnka 18:18

Hlavným dôvodom, prečo navštíviť Koh Rong aj Koh Rong Sanloem, sú najmä pláže s jemným bielym pieskom, ktorý vŕzga pod nohami, krištáľovo čistou tyrkysovou vodou a bujnou džungľou. Koh Rong je trochu turistickejší, rušnejší a backpackerskejší, je tu pomerne veľa hostelov a často sa tu konajú párty. Nie však na celom ostrove, takže sa určite nemusíte báť, že by ste si tu neoddýchli.

Sanloem je dokonalým miestom na vypnutie od ruchu ostatného sveta. Vašou jedinou povinnosťou tu bude ľahnúť si do hamaky uviazanej medzi palmami a čítanie dlho odkladanej knižky. Odporúčame vám však navštíviť oba. Koh Rong aj Koh Rong Sanloem sa s rozkvetom turistického ruchu prispôsobujú a pomaly strácajú na panenskosti. Preto spravíte najlepšie, ak sa sem vyberiete čím skôr.

Kedy sa sem vybrať? #

Najlepší čas na návštevu ostrovov je od polovice novembra do začiatku mája. Počas týchto mesiacov budete mať krásne horúce dni s veľmi malou oblačnosťou a nízkou vlhkosťou.

Nov/Dec/Jan: Teplé a suché počasie, 25 °C cez deň.
Mar/Apr/Máj: Horúce a suché počasie. 35 °C cez deň.
Jún/Júl/Aug: Horúce a vlhké počasie. 35 °C cez deň.
Sep/Okt: Teplé a vlhké počasie. 25 °C cez deň.

Obdobie dažďov trvá od polovice mája do začiatku novembra. Spravidla ide o intenzívne, najmä nočné monzúnové lejaky. Vecou, ktorú sa oplatí zvážiť, je aj príliv a odliv. Počas prílivu sú pláže a more perfektné, pri odlive more “odíde” aj niekoľko desiatok metrov, je veľmi plytké a horúce. Vo všeobecnosti je tu vstup do mora veľmi pozvoľný.

Ak sa teda vyberiete počas hlavnej sezóny, budete mať super počasie a pláže budú krajšie, ale budú rušnejšie a ceny za ubytovanie sa zdvojnásobia alebo strojnásobia.

Ak pôjdete počas obdobia dažďov, môže vám pršať a niektoré pláže nebudú vyzerať dokonale, no zato môžete mať niektoré pláže sami pre seba a ušetríte. 

Ako sa dostať na Koh Rong a Koh Rong Sanloem? #

Na to, aby ste sa dostali na ostrovy Koh Rong a Koh Rong Sanloem, sa potrebujete dopraviť do prístavného mesta Sihanoukville na juhozápade krajiny. Sem vás dovezie súkromný taxík (cca 60 USD z Phnom Penhu), lietadlo alebo nočný autobus. V Kambodži vlaky neexistujú (železničná trať z čias francúzskych kolonistov bola zničená počas občianskej vojny).

Nebudeme vám klamať, Sihanoukville nebude mestom, ktoré vás očarí. Narazíte tu skôr na smutnejšie dosahy dnešnej doby, ako sú problémy s odpadom (domáci tu čelia existenčným problémom a odsúvajú ekológiu do pozadia) či masívne skupovanie a budovanie ciest, kasín či hotelov veľkou a mocnou Čínou. Preto čím menej času tu strávte, tým lepšie. 

V Sihanoukville sa však môžete zásobiť na najbližšie dni, ktoré plánujete stráviť na ostrovoch. Odporúčame si zbaliť nasledovné veci (niektoré nájdete aj na ostrovoch, ale budú 2-3x drahšie s veľmi obmedzeným výberom). 

  • Hotovosť - na ostrovoch nie sú bankomaty! Ani asfaltové cesty (zatiaľ), hoci sú v pláne. V prípade núdze si viete hotovosť vybrať z terminálu v penziónoch Green Ocean Guesthouse, White Rose Guesthouse a Koh Lanta na ostrove Koh Rong. V Kambodži sa platí americkými dolármi a miestnou khmérskou menou riel - obe meny sú akceptované všade v krajine. Sumu menšiu ako dolár vám vydajú v rieloch. Na niektorých miestach zaplatíte kartou, inde nie. Navyše, ak nefunguje wi-fi, nefungujú ani terminály. Preto majte dostatok hotovosti.
  • Lekárnička + lieky - nečakajte, že na ostrove nájdete lekárne alebo nemocnicu. Jediné zdravotnícke stredisko je v hlavnej turistickej oblasti Koh Touch na Koh Rongu. 
  • Čelovka - sa vám zíde najmä vtedy, ak plánujete tráviť čas aj aktívne a trekovať v džungli.
  • Sprej proti hmyzu - komáre, chrobáky a pieskové mušky vedia znepríjemniť aj pobyt v raji.
  • Krém na opaľovanie - ak si ho budete musieť kúpiť na ostrove, vyjde vás to draho. Snažte sa myslieť ekologicky a kupujte len kozmetiku, ktorá je ocean-friendly.
  • Klobúk a slnečné okuliare
  • Powerbanka
  • GoPro - ak plánujete šnorchlovať
  • Vodotesné puzdro na telefón
  • Knihy alebo Kindle
  • Bluetooth reproduktor
  • Dron
  • Drobnosti pod zub

Dostať sa na ostrovy je vcelku dobrodružstvo a je dobré mať aspoň akú-takú predstavu, ako to tu funguje. Pobyt na ostrovoch si naplánujte dopredu. Možnosti a kapacity ubytovania sú tu obmedzené a vzhľadom na fakt, že na ostrovoch nie sú cesty, presúvanie sa medzi plážami a rezortmi môže byť obtiažne. Jediná reálna možnosť presúvania sa je okrem vlastných nôh water taxi - malá loďka, ktorou vás presunú z jednej časti ostrova na druhú, čo je pomerne drahé a s batožinou dosť nepohodlné.

V Sihanoukville sa potrebujete sa dostať na Serendipity Pier, odkiaľ vyrážajú lode na ostrovy. Pozor na výmyselnikov, ktorí vám za odvoz na tuktuku či taxíku naúčtujú prestrelené sumy. Odporúčame aplikáciu PassApp (niečo ako kambodžský Uber).

Z prístavu Serendipity Pier v Sihanoukville existuje niekoľko možností prepravy na ostrovy: Speed Ferry Cambodia, Island Speed Boat Cambodia, Buva Sea, Angkor Speed Ferry, a GTVC. Cesta trvá približne 45 minút a spiatočný lístok stojí cca 25 dolárov. Každá zo spoločností má vlastnú stránku, kde si viete kúpiť lístok online a kde nájdete aj rozpis odchodov na ostrovy.

Okrem rýchleho presunu medzi pevninou a ostrovmi premáva aj trajekt, tzv. Slow Ferry, ktorý je lacnejší a zaberie približne dve hodiny. Pripravte sa na exkurz do života domácich, ktorí sa prepravujú len ním. Počas trasy často kotví na rôznych miestach na ostrovoch aj niekoľko desiatok minút, kým sa naň naloží tovar a suroviny, ale aj desiatky vriec s odpadom.

Pri príchode na ostrov Sanloem si dopredu zistite, na ktorom z mól vám bude lepšie vystúpiť. 

Ak si kupujete spiatočný lístok a návrat na pevninu plánujete z iného miesta, overte si v danej spoločnosti, či je to v poriadku. Z bezpečnostných dôvodov v súčasnosti žiadna trajektová spoločnosť nepremáva na ostrovy po zotmení (t. j. približne po 17.00 h). Lode tiež nechodia, ak je zlé počasie, takže na to myslite pri návrate domov. Radšej choďte naspäť do Sihanoukville o deň skôr, než by ste mali zmeškať let naspäť do Európy.

Wi-fi pripojenie na ostrove nie je samozrejmosťou. Ak ste ubytovaní v lepšom rezorte, mali by ste ho mať, no je dobré overiť si to dopredu. Pokrytie s lokálnou sim kartou je taktiež slabšie.

Sú ostrovy bezpečné? #

Kambodža je vo všeobecnosti bezpečná krajina - je na 59. mieste v rebríčku najbezpečnejších krajín sveta a násilné trestné činy sú v nej zriedkavosťou. Jedinou výnimkou sú odľahlé oblasti veľkých miest.

Kambodžania sú vo všeobecnosti veľmi úctiví a priateľskí k cudzincom a cudzinkám, ale ako v každej chudobnejšej krajine, aj tu je problémom chudoba. Preto vám odporúčame nenosiť drahé šperky, nenechávať svoje veci bez dozoru, ani opíjať sa do nemoty. Pozor si dávajte na silné slnko, hmyz a pri treku džungľou na stonožky, hady a iné milé zvieratká.

Koh Rong #

Koh Rong je druhým najväčším ostrovom Kambodže. Slovo Rong môže odkazovať na starý výraz pre “jaskyňu" alebo "tunel", hoci niektorí obyvatelia ostrova tvrdia, že Rong Sa je menom historickej osoby, alebo starým khmérskym slovom pre “úkryt”. Je najväčším z ostrovov pri pobreží mesta Sihanoukville v Thajskom zálive a rozlohou zaberá 78 km2.

Terén ostrova je kopcovitý (najvyšší kopec tu meria 316 metrov), vnútrozemie bývalo takmer celé zalesnené, no momentálne sa mu nedarí odolávať ilegálnej ťažbe dreva. Pobrežie tvorí približne 43 km skvelých, belostných pláží (celkovo ich je 23). Koh Rong je z ostrovov ten rušnejší. Nie natoľko ako thajský Phuket alebo Koh Samui, ale predsa.

Oblasť prístavného móla známa ako Koh Touch je v podstate lemovana barmi, penziónmi a reštauráciami. Akonáhle sa však vzdialite od hlavnej časti, užijete si svoju vytúženú chvíľku pokoja. Na Koh Rongu sa tiež natáčalo viacero sérií populárnej šou Survivor.

Kde sa ubytovať na Koh Rongu? #

BUBO odporúča nasledovné ubytovania, od najdrahšieho po najlacnejšie

Privátny ostrov s rezortom Song Saa Private Island
The Royal Sands Koh Rong
Luna Koh Rong
Moonlight Resort
Anaya Koh Rong

Čo robiť na Koh Rongu? #

  1. Plážovanie a západy slnka: 1) Lonely Beach je pravdepodobne najlepšia pláž z oboch ostrovoch. Je maličká, ale pôsobí ako ozajstný ostrovný raj s nádhernou vodou, bielym pieskom a vysokými palmami všade navôkol. 2) Pláž 4K alebo Long Set Beach - nádherný dlhý úsek bielej pláže s tyrkysovou vodou. Nachádza sa neďaleko hlavnej turistickej oblasti Koh Touch. 3) White Beach - 10 minút chôdze od hlavného móla Koh Touch. Najkrajšie západy slnka sa vám naskytnú na Sok San Beach Resort, The Royal Sands, Lonely Beach.
  2. Šnorchlovanie a potápanie: Ak túžite zapotápať si, o možnostiach sa poinformujte v Koh Rong Dive Center alebo v stredisku Reef Dive Resort na pláži Long Set Beach. Viacero spoločností tu taktiež organizuje šnorchlovacie výlety, počas ktorých budete mať možnosť vidieť koraly, ryby aj morské koníky. Výlety často zahŕňajú aj rybačku, pozorovanie svietiaceho planktónu a západ slnka. Cena sa začína na 10 dolároch. Najkrajšie miesta na šnorchlovanie sú smerom na Pineapple Island, výlet sem je už však o niečo drahší (cca 70 USD). 
  3. Svietiaci planktón: Ostrovy Koh Rong a Koh Rong Sanloem sú jedným z miest, kde môžete pozorovať fosforeskujúci alebo tzv. bioluminiscenčný planktón. Vidieť sa dá len na miestach s veľmi malým svetelným znečistením. Najjednoduchším spôsobom, ako vidieť planktón, je objednať si výlet loďou. Cena sa začína na 5 dolároch. Ak sa vám podarí zakotviť na mieste, kde sa ho nachádza veľa, pripravte sa na nádherný, priam magický zážitok. Čím viac sa vo vode hýbete, tým viac planktón svieti.
  4. Tour po ostrove: Koh Rong je pomerne veľký ostrov. Ak by ste radi spoznali aj jeho tajnejšie zákutia, prihláste sa na jeho prehliadku. Dostanete sa na nedotknuté pláže, aj do maličkých rybárskych dediniek. Prehliadka trvá celý deň a vyjde vás na približne 100 dolárov (v skupine cca 10 osôb), ale počas plavby sa môžete zastaviť tam, kde sa vám bude páčiť a šnorchlovať, prípadne zastaviť sa na opustenom ostrove Pineapple Island.
  5. Vodné športy: Ak sa vám žiada trochu adrenalínu, prenajmite si vodný skúter (150 dolárov), vyberte sa windsurfovať, kajakovať (12 USD na deň) či na paddleboard.
  6. High Point Zip Line a lanový park: Ak vám už vylihovania na pláži stačilo, na Koh Rongu nájdete aj zipline a lanový park s prekážkovými dráhami, rebríkmi a hojdačkami. 
  7. Párty: Spoznajte nových ľudí, zabavte sa a užite si párty na krásnom tropickom ostrove.

VIdieť planktón takto na pláži nie je bežné. Väčšinou za ním treba vyraziť na loďke.
Foto: archív — BUBO

Koh Rong Sanloem (alebo Samloem, Samlon) #

Koh Rong Sanloem je menším a pokojnejším bratom Koh Rongu, od ktorého je vzdialený 4 km smerom na juh. Terén je prevažne kopcovitý, pričom najvyšší dosahuje výšku 210 metrov.

Vnútrozemie tvorí hustá džungľa a pobrežie zas dokonale idylické pláže.  Najatraktívnejšou časťou je Saracenský záliv v tvare polmesiaca, tvoriaci dlhánsky pás bielych pláží s plytkým vstupom do vody.

Na Sanloeme sa za čias francúzskeho protektorátu nachádzala aj základná cestná sieť, no v dnešnej dobe je kompletne prerastená vegetáciou. Toto obdobie už pripomína iba opustený maják na juhu ostrova. Zo zvierat tu nájdete množstvo endemických druhov bezstavovcov, obojživelníky, sladkovodné ryby, roháče či rybáriky. Zaujímavý je aj podmorský život, ktorý môžete prebádať na šnorchlovacom či potápacom výlete.

Kde sa ubytovať?  #

Po príchode na ostrov Koh Rong Sanloem sa môžete ubytovat v oblasti M'Pay Bay alebo Saracen Bay.

M'Pay Bay je hipisáckejší, s lacnejšími možnosťami stravovania a ubytovania, avšak je odrezaný od zvyšku ostrova. Párty sa tu konajú častejšie. Saracen bay je tichší a lukratívnejší, ponúka pekné ubytovania v štýle bungalovov. Pláže sú tu naozaj krásne. BUBO odporúča nasledovné ubytovania (od najdrahšieho po najlacnejšie):

The One Resort
Moonlight Resort
Sweet Dreams

Jedlo je na ostrove citeľne drahšie ako vo zvyšku krajiny. Viacero reštaurácií ponúka večernú grilovačku. Vyskúšajte reštaurácie By the Sea a Paradise.

Čo robiť na ostrove Koh Rong Sanloem? #

Zoznam aktivít je veľmi podobný ako na Koh Rongu.

1. Pláže, pláže, pláže: Pre ne ste tu. BUBO odporúča Sunset Beach, Lazy Beach, Saracen Bay, M'Pay Bay, Clearwater Bay, Sandy Beach a Military Beach.

2. Šnorchlovanie a potápanie: Ak ste potápač (alebo sa ním chcete stať), máte šťastie. Na Samloeme nájdete niekoľko potápačských škôl. Najlepšie miesto na šnorchlovanie je na konci pláže Lazy Beach v blízkosti skál. 

3. Vylezte na maják vzdialený asi hodinu až hodinu a pol chôdze od južného konca Saracen Bay. Kedysi to tu bolo zalesnené, dnes budete kráčať prevažne po vyklčovanej džungli. Na konci trasy nájdete starý maják s pekným výhľadom na okolie. Väčšinou je v majáku strážca, ktorý vás do neho pustí za dolár.

4. Zatrekkujte si v džungli. Budete mokrí od potu aj vzdušnej vlhkosti, ale prechádzka džungľou je zaujímavé dobrodružstvo. Najlepšie bude spojiť si ju s návštevou pláže na opačnej strane ostrova. Ak ste ubytovaní na strane prístavu, vyberte sa cez džungľu na Sunset Beach, kde vás čakajú pekné západy slnka. Ubytovať sa odporúčame v Robinson Bungalows. Určite si obujte poriadnu obuv, v žabkách je to najmä počas obdobia dažďov na šmykľavom bahne nebezpečné. Trek odporúčame len pre fyzicky zdatných, viackrát sme stretli turistov, ktorí sa vrátili z “kratšej cesty”, lebo precenili svoje sily. Trvá zhruba do hodiny.

5. Zabavte sa na party lodi. Život je o zážitkoch a spomienkach. Spoznajte nových ľudí a zabavte sa na party lodi, organizovanej hostelmi Lucky Sun, Onederz či Mad Monkey.

6. Party pri splne mesiaca. Ak budete mať šťastie, možno na ostrove zažijete Full Moon Party.  

7. Fosforeskujúci planktón. Aj na Sanloeme máte možnosť zažiť kúpanie so svietiacim planktónom. Najjednoduchším spôsobom, ako vidieť planktón, je objednať si výlet loďou. Cena sa začína na 5 dolároch. 

4 fotografie

Z túry ku starému majáku.

Veríme, že sme vám pomohli zorientovať sa a vďaka tipom od BUBO si na kambodžských ostrovoch užijete perfektnú dovolenku. A ak chcete krajinu spoznať dôkladne, s najlepšími expertmi na Áziu, vyberte sa s nami na zájazd Vietnam, Kambodža, alebo Vietnam, Kambodža Deluxe.

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 523

Mohlo by Vás zaujímať

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny Phnom Penh

Phnom Penh Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny

Phnom Penh – perla francúzskej Indočíny. Túto prezývku dali kambodžskému mestu francúzski kolonizátori pred 150 rokmi. Odvtedy Phnom Penh aj…

Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť? Blog

Blog Masívne odlesňovanie Kambodže - prečo sa deje a ako mu zabrániť?

Kambodža je pre nás jednou z najexotickejších krajín na svete. Väčšina turistov pri jej návšteve smeruje k slávnemu chrámovému komplexu Angkor Wat…

Zuzana Illášová 5 min. čítania
Koh Rong a Koh Rong Sanloem, kúsok kambodžského raja Koh Rong, Koh Rong Sanloem

Koh Rong, Koh Rong Sanloem Koh Rong a Koh Rong Sanloem, kúsok kambodžského raja

Málokto, kto navštívil Kambodžu, sa do nej dokáže nezamilovať. Kambodža je ako mladšia sestra Thajska s podobnou atmosférou a porovnateľným, možno…

Martin Šimko 10 min. čítania
Ako vybaviť víza Blog

Blog Ako vybaviť víza

Do niektorých krajín je k vstupu potrebné byť držiteľom víz. Prečo sa nebáť navštíviť krajiny, ktoré majú vízovú povinnosť zavedenú? Uznávam,…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Budhizmus pre začiatočníkov Blog

Blog Budhizmus pre začiatočníkov

Budhizmus je mnohými považovaný za náboženstvo, avšak je to viac filozofia o tom, ako správne žiť než náboženstvo. Pre korektnejšie pomenovanie v…

Michal Čičmanec 6 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Vietnam, Thajsko, Kambodža


náročnosť

13 dní

Trvanie

2086 3209€
E

Ázia  

Brunej, Macao, Hongkong, Thajsko, Malajzia, Kambodža, Filipíny


náročnosť

24 dní

Trvanie

4768 5960€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3446 4594€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4468€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.