Kota Kinabalu – ukrytý kúsok Malajzie

Prehliadka

Kota Kinabalu – ukrytý kúsok Malajzie

Kota Kinabalu je pre väčšinu Európanov ešte stále veľkou neznámou. Napriek tomu je jednou z top destinácií ostrova Borneo, hlavným mestom malajzijského štátu Sabah, ktorý spolu so štátom Sarawak tvorí malajzijskú časť Bornea. Občas sa tejto oblasti hovorí aj východná Malajzia, ktorá má však celkom iný nádych ako polostrovná časť Malajzie s rušným veľkomestom Kuala Lumpur. Ľudia chodia do tunajšieho okolia ochutnať pomalší, vidieckejší ráz života, obdivovať hojnú prírodu s bujnými džungľami všade navôkol. V meste zasa majú možnosť zažiť fascinujúcu zmes ľudí, kultúry, hudby, tradícií, obchodíkov...

Pre miestnych je Kota Kinabalu väčšinou jednoducho len KK (vyslovuje sa ako „Kej-Kej“), či už v ústnej, alebo v písomnej forme. No čo sa za týmito dvomi písmenkami vlastne skrýva? BUBO pôvaby tohto málo objaveného mesto pozná už dobre, a rado sa o ne podelí aj s vami. Kej Kej je predovšetkým mesto plné skvelých miestnych trhov, reštaurácií s lahodným jedlom, zaujímavých múzeí, priateľských ľudí, krásnych zákutí na pobreží a tých najúchvatnejších západov slnka.

Kedysi bolo známe aj ako Jesselton, pomenované po Sirovi Charlesovi Jesselovi - podpredsedovi niekdajšej prosperujúcej britskej spoločnosti North Borneo Chartered Company (NBCC). Jej cieľom bolo prakticky zobrať z ostrova všetko cenné, čo sa dalo. V 15. storočí bola táto oblasť pod vplyvom Brunejského impéria, koncom, v roku 1882 tu už spomínaná britská spoločnosť NBCC založila na ostrove Gaya prvú usadlosť. Tá však bola v roku 1897  pod vedením náčelníka z kmeňa Bajau Mata Salleha spálená a zničená. NBCCsa rozhodla usadlosť premiestniť na bezpečnejšie miesto - do zálivu Sepanggar, severne od súčasného KK. Ten sa však ukázal byť nie veľmi vhodným miestom, a tak nakoniec pre usadlosť vyčlenili 30 akrov (cca 12 hektárov) oproti ostrovu Gaya, kde ostala natrvalo a v roku 2000 sa stala mestom.

Dnes je mesto pomenované podľa hory Kinabalu – najvyššej hory nielen ostrova Borneo, ale aj celej Malajzie (4095 m), ktorá je od centra mesta vzdialená asi deväťdesiat kilometrov, cca dve a pol hodiny jazdy autom a každoročne priťahuje množstvo turistov. Meno Kinabalu je odvodené od  názvu „Aki Nabalu“, čo v preklade z domáceho jazyka dusan znamená: Aki – predkovia, resp. starý rodič,  Nabalu – hora. Doslova sa teda celý názov prekladá ako „ctené miesto mŕtvych“. Ďalší zdroj však tvrdí, že názov pochádza z dvoch častí „Ki a Nabalu“, kde „Ki“ znamená odísť a „Nabalu“ znamená duša mŕtvych. Podstatou je to však to isté.

Vitajte v Kota Kinabalu #

Do KK prichádzame po asi sedem-hodinovej plavbe z hlavného mesta Bruneja -Bandar Seri Begawan, s medzipristátim na ostrove Labuan, ktorý je významnou transportnou križovatkou nákladných a obchodných lodí. Z lodného prístavu pre trajekty Jesselton point (https://goo.gl/maps/VRHBpqhjqTb44N8c9) sa autobusom presunieme do centra mesta k mestskému parku Padang Merdeka (https://goo.gl/maps/91U9ckpHNHyhNxHa6), v okolí ktorého bývame väčšinou ubytovaní.

Začíname prehliadku... #

Mesto s populáciou takmer pol milióna ľudí je jednoznačne najrušnejším centrom tejto oblasti a hoci je v pohybe 21. storočia, stále tu cítiť aj typickú ázijskú pohodu a historický šarm mesta . Prehliadku začíname od parku Padang Merdeka, ktorý bol kedysi centrom športových udalostí pre britskú spoločnosť NBCC. Od roku 1963, kedy bola vyhlásenánezávislosť Malajzie a zriadená federácia, sa tu počas celého roka konajú rôzne menšie slávnosti a kultúrne akcie. Popri ceste Jalan K.K. Bypass sa vydáme na sever, prechádzame okolo hodinovej veže Atkinson Clock Tower (https://goo.gl/maps/nmMppfMLed2sp9Q86), ktorú zazrieme na kopčeku po pravej strane. Veža je najstaršou stojacou štruktúrou v meste, bola postavená v roku 1905 bez použitia jediného klinca, je celá z dreva. Pôvodne slúžila ako pamätník Francisa George Atkinsona - prvého dôstojníka tejto oblasti počas čias britského kolonializmu.

Vyhliadka nad mestom #

Odtiaľto sa po ceste Lorong Dewan presunieme okolo tzv. žehličkového domu (po ľavej strane) a policajnej stanice (po pravej strane), až k nášmu ubytovaniu Backpacker Lodge (https://goo.gl/maps/vTxsu3Lxvr2ktrfc7). Práve odtiaľto vedú dôležité schody na Signal Hill Observatory Tower (https://goo.gl/maps/GmDqGkGDt7z5Ce7L7), odkiaľ sa ponúka krásny hľad na mesto. Je to pravdepodobne najvyšší bod v meste, a keď je pekné počasie, dovidíte odtiaľto okolité ostrovy. Vstup sem je bezplatný.

Tesne pred schodmi na Signal Hill je kruhový objazd, ktorý s veľkou opatrnosťou prejdeme. Je tu totiž problém s prechodmi pre chodcov a ľudia tu nečakane vybiehajú na cestu takmer na každom mieste. Treba si zvyknúť aj na to, že sa tu jazdí na ľavej strane, takže na uliciach mesta treba byť za volantom naozaj opatrní... Po ulici Jalan KK Lama 2 sa presunieme až k moru vpadnej časti mesta. Po ľavej strane sa pred nami rozprestieračínsku štvrť, známa početnými hotelíkmi pre backpackerov. Nájdete tu na známej Gaya Stret vyhľadávaný zaujímavý trh, kde v nedeľu kúpite zaujímavé suveníry, oblečenie, klobúky, kabelky, ovocie, zeleninu, ale aj domácich miláčikov... Za križovatkou Jalan Tun Razak dôjdeme na cestu Jalan Segama 2 s Burger kingom na rohu

​Na najlepšom morskom trhu na svete #

Pokračujeme stále rovno až k mestskej promenáde. Na kruhovom objazde pri mori sa pred nami zjaví veľká socha Marlin Statue (https://goo.gl/maps/KwdDX1bzJgDqDZeo9), ktorá stojí rovno pred ostrovom Pulau Gaya. Socha, zobrazujúca mečiara, bola odhalená 2. februára roku 2000, presne v deň, keď mesto Kota Kinabalu získalo status mesta. Je zároveň symbolom tejto majestátnej, najrýchlejšej ryby na svete, ktorá dokáže zaplávať až 100 metrov za štyri sekundy. Hneď za cestou uvidíte slávnu tabuľu „I Love KK“. Veď my tiež...

Tip BUBO: #

Ak sa dostanete až k prístavu, urobte si výlet štýlovým vlakom cez krajinu regiónu Sabah. North Borneo Railway – old schoolový parník vás zoberie na výlet pobrežnými mestami v okolí Kota Kinabalu, s výhľadom na krásnu tunajšiu prírodu. Vlak má zastávky v mestečkách Kinarut a Papar, kde si môžete obhliadnuť tunajšiu históriu a nakúpiť suveníry. 

Najzaujímavejšou časťou mesta je práve promenáda KK, na ktorej to cez deň aj v noci poriadne žije. Všade typický ázijský ruch, plno ľudí, kriku, živej hudby, predavačov, hotelov, bistier a barov... Na promenáde sa dá stráviť príjemný čas, určite tu objavíte nejakú príjemnú reštauráciu, z ktorej si budete vychutnávať výhľad na more. Keď sa pustíte od sochy mečiara smerom na juh po promenáde, narazíte na skvelý nočný trh s morskými plodmi (https://goo.gl/maps/KwdDX1bzJgDqDZeo9) – podľa BUBO jeden z najlepších svojho druhu na svete, kde neskúsiť niektorú z delikátnych darov mora by bolo priam hriechom...

Keď pokračujeme po ulici Jalan Tun Fuad Stephen, o kúsok naďalej dôjdeme k jednému z najzaujímavejších miest Kota Kinbalu – k trhu Pasar Besar (https://goo.gl/maps/N8FMvkFGJm5z4GW27). Na tomto verejnom dennom trhu nájdeme všetko od výmyslu sveta, no najmä čerstvé ryby, kalamáre, rozvoniavajúce klobásky, barbeque, exotické ovocie ako durian, mangostan, či rambutan, najrôznejšie suveníry, magnetky, šperky... Ešte kúsok za ním je verejný nočný trh (https://goo.gl/maps/RWaMpxariC5cwQqK8), ktorý ožíva približne o 17:30 hod., život tu končí okolo 23:00 hod.

Tu sa naša základná prehliadka, resp. zoznámenie sa s mestom Kota Kinbalu končí. Z promenády sa dá jednoducho dostať naspäť do hotela po ceste Jalan Pejabat Pos Besar, popri ktorej natrafíte na ďalšie trhy s jedlom a ovocím a množstvo reštaurácií, od tých lacných až po luxusné. Po tom, čo už toto pohostinné juhoázijské mesto poznám nejaký ten rok, dovolím si tvrdiť, že čulé, prívetivé a exotické „Kej Kej“ si svojou autentickosťou a jednoduchosťou získa každého, kto ho chce bližšie spoznať. Metropola, v ktorej sa príjemne mieša vyspelá tvár Malajzie s príťažlivými črtami tradičného ázijského života, s perspektívou stať sa jednou z najzaujímavejších ázijských destinácií blízkej budúcnosti...

BUBO odporúča naj reštaurácie: #

  • Sea Monster Restaurant (https://goo.gl/maps/nX8WbVCDdSR6ibWu6) je zameraná najmä na morské plody, ale aj na tradičné ázijské a malajzijské pokrmy s príjemnou obsluhou a posedením vonku na terase. Špecialitou sú tigrie krevety.
  • Waterfront Seafood Night Market (https://goo.gl/maps/f5kefEURWjp7pCw97) je miesto, ktoré skrátka MUSÍTE navštíviť. Je to viacero „street-food“ stánkov pokope, pričom každý z nich ponúka výborné ryby, krevety, ustrice, kalamáre, kraby a v neposlednom rade homáre. Cena a kvalita jedla je neporovnateľná s hociktorou luxusnou reštauráciou na morské plody na Slovensku.
  • Mexická reštaurácia El Centro (https://goo.gl/maps/ngMPYWTP3susoisc6) je síce zmenou oproti miestnej kuchyne, no pre záujemcov mexického a amerického jedla je ideálnou voľbou. Nachádza sa kúsok od križovatky ciest Jalan Tun Razak s Jalan KK Lama2.
  • Aktuálne sa medzi top reštauráciami umiestnila aj One Roof Cafe (https://goo.gl/maps/eR9w5iEmdVbBu3Mr8), ktorá sa nachádza hneď pred bankou OCBC na ulici Jalan Pantai.

Čo vidieť navyše #

Keďže v KK sú po návrate z oblasti Sandakan 2 dni „voľna“, je možnosť absolvovať viacero zaujímavých fakultatívnych výletov v rámci mesta a jeho okolí:

  • Národný park Tunku Abdul Rahman (https://goo.gl/maps/bigw19PiPP6E5qCTA) - možnosť návštevy niektorého z piatich exotických ostrovov. My v BUBO odporúčame ostrovy Mamutik, Manukan a Sapi, podľa toho, v ktorom období sa tu nachádzate. Cena sa pohybuje podľa sezóny a počtu záujemcov od 275 – 290 MYR (59 – 63€). Ideálna možnosť prežiť deň na pláži, šnorchlovať, alebo popíjať vodu z kokosových orechov pod palmou. 
  • Dive Tunku Abdul Rahman : Pre záujemcov potápania vysoko odporúčam tento výlet, ktorý v sebe zahŕňa dva ponory na rôznych miestach. O výbere miesta väčšinou rozhoduje počasie a rozhodnutie kapitána. Potápanie v koralových útesoch, kde je viac než 364 druhov rýb, je zážitkom na celý život. Cena sa pohybuje od 120 – 140€ za osobu. V rámci ceny je aj obed, transfer, poplatky do národného parku, výbava a potápačský majster. 
  • Kultúrna dedinka Mari Mari (https://goo.gl/maps/CfjdXwnixBzLz8F39) – Obľúbený skanzen s tematikou domácich kmeňov, ktorý sa nachádza asi pol hodinku od centra KK (podľa dopravy). Je to ukážka tradičného života kmeňov Murut, Lundayeh, Bajau, Kadazan-Dusun a Rungus. V rámci predstavenia je v cene aj obed, resp. večera. Cena sa pohybuje cca okolo 230 MYR (cca 50€). 
  • Vrch Signal Hill (https://goo.gl/maps/e9UoDF1WDSCVDWcx5) : Výlet sem je neodmysliteľnou súčasťou takmer každého návštevníka mesta, veď práve odtiaľto ulovíte najkrajšie výhľady na mesto počas západu slnka. Býva nádherne zafarbený - krikľavo oranžový, až krvavo bordový takmer každý deň. Dá sa sem dostať po schodoch (mierne náročné), čo trvá cca 15 minút alebo taxíkom za pár ringgitov. 
  • Západ Slnka a plavba za svetluškami: Iba 1 hodinu od KK je rieka Tempasuk, kde je možnosť zazrieť uprostred mangrovníkov endemické druhy opice Kahau Nosatý a pozorovať tu život miestnych domácich ľudí. Po zotmení sa tu dá pri večeri pozorovať stovky svietiacich mušiek. Výlet začína o 13:30 hod. a končí o 21:00 hod.  Cena sa pohybuje okolo 50 €.
  • Kiulu Countryside (https://goo.gl/maps/iBaHjxh6MHmHi6xE8) : Možnosť spoznať turistami málo navštevovanú časť Sabahu. Celodenný výlet za kultúrnym životom a tradíciami, do oblasti s bujnými ryžovými poľami, farmami, pralesmi a horami. V rámci výletu je zahrnutá aj strava (obed).
  • Kiulu River Rafting (https://goo.gl/maps/6JnbuBPrUVKAwfNL6) : Pre skúsených aj začiatočníkov je rafting výborným adrenalínovým zážitkom. Pri prúdoch vody stupňa jeden a dva si človek vie vychutnať aj prírodu a atmosféru okolia. Cena sa pohybuje podľa osôb od 44 – 52€. Výlet trvá od 8:30 hod do 15:00 hod.
  • Gaya Island Rainforest Walk (https://goo.gl/maps/YCZmHoQm962CRGrX8) : Pre záujemcov džungľovej turistiky je tu ponuka nezabudnuteľného treku spolu s obedom, relaxom pri pláži, ale aj možnosťou šnorchlovania. Ostrov sa nachádza cca 20 minút rýchloloďou z KK. Cena sa pohybuje okolo 65€/osoba.
  • Na štvorkolkách (Quad Bike) v Kiulu : Objavte vidiecku časť Kiulu na štvorkolkách, ktoré patria medzi naj adrenalínové zážitky. Je možnosť ísť na štvorkolke sám alebo aj v páre. Účastník však musí mať viac ako 18 rokov. V cene je aj obed, dá sa zvoliť ranný alebo poobedný termín. Cena je okolo 58€ na osobu.
  • Masjid Bandaraya Kota Kinabalu (https://goo.gl/maps/KSMFxo8EWLSinxTm8) – stavba je považovaná za najkrajšiu mešitu v štáte Sabah. Pre záujemcov veľkolepých chrámov sem odporúčam ísť pred západom slnka a nafotiť si ju v dobrých uhloch a tieňoch. Po západe je mešita krásne osvetlená. Táto architektonicky moderná svätyňa má kapacitu až 12 000 veriacich. Nezabúdajte pri návšteve interiéru je treba byť patrične zahalený. 

BONUS – skutočný luxus v okolí Kota Kinabalu: #

  • Ak máte radi luxus, rezervujte si pobyt v Bungaraya Resort. Rezort, situovaný neďaleko mesta, v bohatej prírode, s pralesom po jednej ruke a výhľadom na more z druhej strany, vám dá pocit pobytu v skutočnom raji.   
  • Ako o Maldivách Kota Kinabalu sa hovorí o Pulau Tiga – ostrovčeku cca tri hodiny vzdialenom od mesta. Nádherné tyrkysové more, biely piesok, ľudoprázdne pláže... skrátka hotový ukrytý poklad. 

TOP 10 Kota Kinabalu #

  1. Atkinson Clock Towerjedno z poznávacích znamení mesta, veža, postavená na počesť Francisa Georgea Atkinsona, ktorý zomrel iba ako 28-ročný. Z týchto miest sa ponúka pekný pohľad na panorámu mesta.
  2. Skvelé jedlov Kota Kinabalu sa najete kráľovsky doslova na každom rohu. Či už ide o street food, alebo luxusnú reštauráciu, jedlo je tu chutné, lahodné, čerstvé... Určite nevynechajte špeciality z morských plodov.
  3. Vzrušujúce miestne trhyÁzijčania sú typickí dobrými trhmi, no tie v Kota Kinabalu sú naozaj neprekonateľné. Všetko tu vonia, všetko je tu čerstvé, ľudia sa prekrikujú, miesia, behajú sem a tam... Nakúpite tu krásne suveníry s tematikou tradícií domorodých kmeňov.
  4. Najkrajšie západy slnkatak, ako uvidíte zapadať slnko zo Signal Hill, to nezažijete nikde inde na svete, vážne!  Hra farieb, ktorú tu slnko na sklonku dňa vytvára, vám urobí z Kota Kinabalu zážitok na celý život.
  5. Mount Kinabalu jedna z naj atrakcií v okolí mesta, hora Kinabalu v pohorí Crocker Mountain. Je súčasťou Národného parku chráneného UNESCO a môžete tu objaviť nádhernú faunu a flóru regiónu.
  6. Padang Merdeka park v centre mesta, príjemná pokojná oáza, kde sa často konajú kultúrne udalosti mesta.
  7. Čínska štvrť  - dajte si čas a poprechádzajte sa po svojskej časti v centre mesta – typickým ázijským mraveniskom, kde sa predáva všetko možné. Je to zároveň obľúbené stanovisko pre backpackerov z celého sveta, ktorí odtiaľto robia výlety do okolia.
  8. Tanjung Aru Beach – jedna z najobľúbenejších pláží Kota Kinabalu, kde cez víkendy chodia domáci vypnúť, oddychovať, športovať. No úprimne povediac, kúpanie je lepšie a voda čistejšia na okolitých ostrovoch, táto pláž je príjemným miestom skôr na prechádzky a pozorovanie západov slnka.
  9. Dajte si drink na KK Waterfront. Promenáda na pobreží je jedným z high lightov mesta. Určite sa tu prejdite, nasávajte živú atmosféru mesta a dajte si drink v jednom z moných barov s výhľadom na more...
  10. North Borneo Railway – starým štýlovým parníkom z prístavu na výlet po okolitej krajine a blízkych pobrežných mestách. 
Marek Melúch

Marek Melúch

Marek Melúch

Cestovanie je pre Mareka vášňou a snom, ktorý si plní už od malička. Vyskytol sa už na každom kontinente okrem Antarktídy a stále má túžbu a chuť cestovať za niečím novým.  V BUBO sa aktívne zaoberá oblasťami ako USA západ aj východ, Kanada, Aljaška, na ďalšom africkom kontinente sprevádza od Kene až po Juhoafrickú republiku, pričom medzi jeho najobľúbenejšie aktivity sú práve Bungee jumping na Viktóriiných vodopádoch alebo plavba na rafte po rieke Zambezi. V juhovýchodnej Ázii ho nájdete od Pakistanu cez Malajziu až po kmene Bornea. Práve tu veľmi rád dopĺňa gurmánske zážitky, ako napríklad čerstvé mangrovníkové červy Tamilok na Filipínach až po chrumkavé Tarantuly v Kambodži. V posledných rokoch mu učarovali aj exotické krajiny ako napr. Papua Nová Guinea, na ktorej nikdy nevynechá potápanie pri fjordoch alebo tanec s miestnym kmeňom na Vanuatu. Miluje steak z impaly alebo mušle z Havelocku na Novom Zélande. Rád sa vzdeláva a pátra po nových informáciách. Fascinujú ho všetky prírodné javy ako sú tornáda, búrky, cyklóny až po tsunami. Medzi jeho najväčšie srdcovky patrí práve Nový Zéland a Austrália, kam sa vždy rád vráti aby pozrel „Froda“ z Pána prsteňov. Na Cambridge škole v Londýne vyštudoval angličtinu a neskôr doma vyštudoval masmediálnu komunikáciu. Je výborný vodič a nešoféruje iba tam, kde sa nedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Jáva, Bali, Bromo + Flores, Rinca, Komodo

Zo zájazdu:

Marek Melúch

Posledná úprava článku | Prečítané: 838

Mohlo by Vás zaujímať

Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najkrajšie túry sveta - 1. diel Blog

Blog Najkrajšie túry sveta - 1. diel

Dovoľujem si Vám priblížiť niekoľko pre mňa najkrajších turistických trás na našej planéte. Nejde o rebríček, ale skôr o výber turistických miest,…

Martin Lipinský 7 min. čítania
TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie Blog

Blog TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie

Juhovýchodná Ázia má v sebe obrovské množstvo lákadiel a my ju už roky milujeme a spoznávame. Vyberte sa teraz spoločne s nami za tými najkrajšími…

Tomáš Kubuš 19 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.