Larnaka - Brána na Cyprus

Prehliadka

Larnaka - Brána na Cyprus

Cyprus je mimoriadne príjemná ostrovná krajina plná slnka. Vyberte sa do Larnaky, brány na Cyprus a objavte čím toto zaujímavé miesto žije. Viete si ho predstaviť? Objavíte tu unikátne pamiatky, okúpete sa v Stredozemnom mori a k tomu všetkému si vychutnáte aj špeciality cyperskej kuchyne a spoznáte okolie mesta. Spoznajte s nami Larnaku!

Larnaka nepatrí medzi najznámejšie európske mestá, ale ak radi objavujete zákutia starého kontinentu, toto miesto jednoducho nemôžete obísť. Nie je najväčším mestom Cypru, nie je ani najkrajším, ale rozhodne má v sebe prímorskú atmosféru Stredomoria, ktorej podľahne každý kto miluje život. Larnaka má len niečo cez 75 000 obyvateľov a tak je zaručené, že sa tu budete cítiť dobre, bez naháňania, bez zhonu, stresu či chaosu. Od momentu kedy vystúpite z lietadla si budete hovoriť, že ste spravili dobre a prišli ste sem. Ako si Larnaku vychutnať? Vyberte sa do jej ulíc spoločne s nami uloviť niekoľko zážitkov!

Cyprus má ku Grécku veľmi blízko a tu v Larnake to budete cítiť
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Ako z letiska do centra? #

Medzinárodné letisko v Larnake je k centru mesta tak blízko, že by ste sa z neho mohli do mesta pokojne vybrať peši. Prešli by ste len 5,5 kilometra, kráčali by ste okolo krásneho slaného jazera a ani by ste nevedeli ako a ocitli by ste sa v centre mesta. Samozrejme, ak chcete po prílete do Larnaky nasadnúť do taxíku či autobusu, nasadnite a o pár minút vystúpite neďaleko prímorskej promenády pripravení hľadať krásu mesta. Autobusy do centra premávajú každý deň medzi 5:55 a 23:25 s frekvenciou každých 30 minút. Za lístok zaplatíte príjemných 1,50 € a môžete začať spoznávať. Ak by ste chceli taxi, počítajte so sumou 15-20 € do centra mesta.

Kedy do Larnaky? #

Sezóna pre návštevu Cypru korešponduje s našimi letnými mesiacmi, ale vďaka svojej polohe má Larnaka stredomorskú klímu a keď u nás už v novembri padajú teploty takmer k nule, Larnaka si ešte užíva svojich 20 stupňov. Ak nemáte radi zimu a lezie vám pod kožu, práve Cyprus je skvelou celoročnou destináciou a v Larnake vám zima rozhodne nebude. Mesto si tak viete užiť celoročne a záleží len od toho, čo máte radi.

Promenáda v Larnake patrí k najpríjemnejším miestam
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Vitajte v Larnake! #

Lákavé pobrežie Stredozemného mora lemuje široká promenáda oddelená hlavnou cestou. Časť ktorá sa tiahne bližšie k pobrežiu prilákala stánky s občerstvením, odstavené mopedy, zmrzlinárne či malé, improvizované bary a len pár metrov od nej začína zlatý piesok končiaci vo vlnách príjemného mora. Toto je prvý nádych Larnaky. Hodiť sa do mora alebo ešte počkať a vychutnať si mesto so svojimi zaujímavosťami? Vyberte si druhú možnosť a nechajte Larnaku, aby sa stala vašim sprievodcom, ktorý vám odkryje svoje tajomstvá. My v BUBO sme z Larnaky fascinovaní a radi sa sem vraciame.

Kúsok larnackej histórie

Larnaka je fascinujúce miesto, ak sa pozrieme na jej históriu, pretože tá sa na tomto mieste začína písať už niekedy okolo 1300 pr.Kr. Počiatok dnešnej Larnaky tak siaha do obdobia, kedy boli v Stredomorí silným národom Mykénčania a zrejme oni sa podpísali pod založením mesta pretože na tomto mieste hľadali meď. O storočie neskôr už oblasť Larnaky poznali aj Achájci a hoci tu neboli prví, práve oni sa považujú za prvých kolonistov tejto oblasti. Mykénčania totiž len hľadali nerastné suroviny, no Achájci založili mesto, ktorému dali meno Kition a to je prapredkom dnešnej Larnaky. V priebehu histórie sa tu zastavili Feničania, Egypťania, na dve storočia ovládli Larnaku Peržania, neskôr Gréci a v 1.storočí pr.Kr. si Cyprus pod svoje krídla vzala rímska orlica. Rím priniesol obchod, Kition prosperuje ale séria zemetrasení zo 4.storočia mu vzali dych. Mesto sa vyprázdňuje, ostáva síce na mape, ale bez výraznejšej bodky, no Larnaka neprestáva existovať. Dokazujú to aj pamiatky na stredovek, ktoré sú dnes po meste roztrúsené.

Kaviarnička na ráno #

Svoj deň v Larnake začnite neďaleko stredomorskej promenády v kaviarničke Zorbas, ktorá teší ľudí už od roku 1975. Je neprehliadnuteľným miestom, pretože v nej nikdy nebudete sami. Miestni si ju obľúbili a mnohí sem ráno zablúdia, aby začali svoj deň skvelou kávou alebo známym frappé, ktoré sa nepije len v Grécku, ale aj tu v gréckej časti Cypru. Prísť do kaviarničky len za kávou by však bola škoda, pretože z výberu sladkostí a ranného pečiva sa vám zatočí hlava. Skúste si dať sladký Bourek, Bougatsu posypanú cukrom a škoricou, ale pokojne si dajte aj kúsok baklavy, pretože viete, že počas dňa tieto kalórie vybeháte. Skvelé raňajky v skvelom prostredí. Už teraz máte pocit, že ste si Larnaku zamilovali však?

Galéria umenia alebo historické skvosty? #

Posilnení skvelými raňajkami sa vyberte na juh hlavnou ulicou Zinonos Kitieois, pretože teraz smerujeme k najslávnejšej pamiatke celej Larnaky a teda za Kostolom sv.Lazara. Kým k nemu prídeme, čaká nás ešte niekoľko zaujímavých miest. Stačí prejsť 200-300 metrov a po vašej ľavej ruke sa objaví zaujímavé námestie ozdobené koloniálnymi budovami. Námestie dostalo prívlastok „európske“ a jeho najväčšou pýchou je galéria spojená s múzeom, teda Municipal Art Gallery. Výstavy vo vnútri sa striedajú, aby dali šancu mladým, známym aj menej známym umelcom z Cypru či iných krajín predviesť svoje umenie. Samotná budova z roku 1881 je ťahákom na to, aby ste sa tu zastavili. Nazrite dnu a objavíte časť permanentnej výstavy, ktorá sa venuje kolekcii cyperských maliarov. Prakticky len cez ulicu, len pár desiatok metrov od galérie nájdete v „muzeálnom dištrikte“ ďalšie zaujímavé miesto. Je ním múzeum za ktorým stojí rodina Peirides a je najstarším privátnym múzeom celého Cypru. Svoj luxus rodina vystavila na obdiv návštevníkom z celého sveta a svoje múzeum umiestnili do ich vlastného domu z roku 1825, ktorý má krásne koloniálne črty. Aristokratická rodina pozbierala veľké množstvo vzácnych nálezov dokumentujúcich históriu Cypru od 4000 pr.Kr. až po 15.storočie. Cena vstupenky je len 3 euro a za to uvidíte krásny prierez cyperskou históriou nevyčísliteľnej hodnoty.

Larnacká promenáda sa tiahne okrajom celého starého centra
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Hrobka biblického Lazara #

Na konci ulice Zinonos Kitieois sa držte vpravo, prejdite okolo cukrárne Meringue, prejdite ulicou Nikolaou Roussou a po 150 metroch uvidíte na konci ulice na pravej strane otvorený priestor vyplnený krásnym stredovekým kostolom. Námestie sa rozlieva do okolia a v jeho strede sa priestor zvažuje o niekoľko schodov nižšie až k dverám do významného kostola sv.Lazara. Žiaden iný v Larnake nemá takýto význam. Jeho trojposchodová, hranatá zvonica chvíľku pripomína minaret, ale krížik každého vyvedie z omylu. Kostol postavili už v 9.storočí a pohľad dovnútra na krásne zdobený ikonostás napovie, že ho dnes má v rukách ortodoxná cirkev, ktorá má prevahu na celom ostrove. Podľa legendy je dole v útrobách kostola hrobka patriaca Lazarovi, ktorého zázračne zavolal Ježiš Kristus z ríše mŕtvych, keď robil zázraky vo Svätej zemi. Lazar sa mal odplaviť sem na Cyprus, prežiť tu svoj život a pochovali ho priamo na tomto mieste. Po stopách Lazara chodíme aj vo Svätej zemi na našom zájazde, kedy navštevujeme jeho hrobku v palestínskej Betánii len pár kilometrov od Jeruzalemu. Ostaňte chvíľku na mieste a sledujte, čo sa okolo vás deje. Viacero ortodoxných veriacich schádza tmavými schodmi do prítmia kamennej miestnosti a pozerajú sa na staré sarkofágy. Modlia sa v ruštine a je na nich badať, že majú radosť z toho, že sa tu mohli ocitnúť. Ak sa budete túlať okolím, pozdĺž ulice Adonidos, objavíte aj niekoľko stôp židovského mesta. Natrafíte tu na skvelý podnik s čerstvým falafelom (Falafel T Kosher), komunitné centrum a o ulicu ďalej dokonca aj na synagógu v modernom šate.

3 fotografie

Kostol sv.Lazara aj s jeho prázdnou hrobkou

Potulky starým mestom #

Ulice starej Larnaky poznačila kamenná architektúra. Domy majú len dve, maximálne tri poschodia a takmer každý má pod sebou nejakú malú predajňu. Buď domácich výrobkov, medu, sladkostí alebo tu stojí rodinný podnik s jedlom odkiaľ rozvoniavajú perfektné ugrilované souvlaki. Tie sa považujú za národné grécke, ale aj cyperské jedlo. Grilované mäso dochutia bylinkami, citrónom a špecialita je na svete. Podvečer sa promenáda zmení na krásne miesto plné ľudí, ktorí sa tu prechádzajú a hľadajú, kde by strávili večer s priateľmi. Svetlá vysokých, drahých hotelov blikajú, z podnikov sa ozýva hudba, autá zaplnili cestu, motorky sa snažia pomedzi ne prepliesť a na pláži posedávajú skupinky ľudí

3 fotografie

Staré uličky Larnaky majú svoje čaro

Kamenná pevnosť na brehu mora #

Z námestia z ktorého rastie Kostol sv.Lazara je to len niekoľko krokov k nábrežiu so Stredozemným morom. Nie je nič jednoduchšie ako vykročiť po ulici Pavlou Valsamaki a o minútu, dve už dýchate morský vzduch. Práve tu začína larnacká pláž s promenádou a tak tu nájdete viacero skvelých podnikov. Odporučiť môžeme vynikajúci podnik Maqam al-Sultan, kde sa podáva dokonalá libanonská kuchyňa. V BUBO vieme, že táto kuchyňa je najlepšou na celom Blízkom Východe a tak si tu prídete na svoje. Dajte si luxusné mezze a zostanete očarení farbami, vôňami a čerstvosťou. Takmer zabudnete prečo ste sem na začiatok pláže prišli. Druhý pohľad vás však vezme do reality. Práve na tomto mieste totiž stojí okázalá, kamenná pevnosť. Postavili ju niekedy koncom 12.storočia, no priamo na nej sa neskôr udomácnila novšia pevnosť, ktorá bola o takmer dve sto rokov mladšia. V tých časoch bol Cyprus najdôležitejším prístavom celého východného Stredomoria a práve Larnaka dokázala pritiahnuť veľkú časť obchodu. Pevnosť dnes pri prvotnom pohľade pôsobí ako kamenný dom. Má len minimum hradieb, jednu vežu ozdobenú cimburiami, no inak ju pokrýva moderná zašpicatená strecha. Briti z neho počas okupácie ostrova spravili obávané väzenie. Dnes sa za kamennou bránou rozleje vydláždené nádvorie, ktoré príjemne spestrili fialovými a ružovými kvetmi. Strážca dnešného múzea sedí v tieni, zhovára sa s dvojicou priateľov a popíjajú kávu z malých, voňavých pohárikov. Cítiť tu pohodu v tieni histórie a toto miesto sa vám bude páčiť už na prvý pohľad.

3 fotografie

Stará križiacka pevnosť prešla prestavbou, no stále láka na objavovanie

Finikoudes je symbolom oddychu #

Po prehliadke hradu ste na pláži a tak je čas oddýchnuť si. Neláka vás hodiť sa aspoň na chvíľku do vĺn Stredozemného mora? Pláž Finikoudes prilákala desiatky ľudí z okolitých hotelov, ktoré tu rastú nad vysadenými palmami. Cez týždeň tu nie je tak veľmi rušno, ale v momente ako sa v kalendári objaví sobota, pláž sa počas sezóny zaplní. Preto je lepšie, ak si viete čas naplánovať tak, že tu budete počas týždňa. Užijete si pokoj a miesta budete mať takmer pre seba. Zástupy slnečníkov akoby nemali konca kraja a zastavia sa až na konci promenády na mieste, kde leží marína. Finikoudes sa stala synonymom oddychu. Môžete si tu za pár eur prenajať lehátka, totálne vypnúť, okúpať sa alebo si iba čítať knihu či naše BUBO blogy na tablete s koktejlom v ruke. Aj pre toto ľudia milujú Larnaku, pretože si tu dokážu príjemne oddýchnuť a pritom aj niečo zažiť, vidieť a spoznať.

Hala Sultan Teke alebo unikátne miesto #

Stačí necelých šesť kilometrov z centra mesta smerom na juh a ocitnete sa na orientálnom mieste zvanom Hala Sultan Tekke. K tejto vzácnej islamskej pamiatke sa môžete vybrať autom alebo peši, čo je tiež celkom príjemná možnosť, ak teda zrovna nie je vrchol leta. Keď sa z centra vyberiete na juh, dostanete sa k slanému jazeru a okolo neho vedie pešia cestička až k nečakanej pamiatky Larnaky. Na celom Cypre niet posvätnejšieho islamského miesta, než Hala Sultan Tekke. Leží tu totiž hrobka Umm Haram, ktorá mala podľa tradície kojiť proroka Mohammeda. Horizont sa zvláštne zaleskne a prezradí, že v blízkosti svätyne nie je pevná zem pod nohami. Rozlieva sa tu totiž slané jazero. Nie je veľké, veď má len dva kilometre štvorcové, ale je to krásna prírodná zaujímavosť. Premávajú sa v jeho blízkosti vodné vtáky a jazero je dokonca obľúbené aj pre plameniaky, ktoré tu môžete bez problémov stretnúť. Minaret svätyne a palmu vidno už z diaľky na opačnej strane jazera.Niet tu živej duše. Svätyňa na prvý pohľad pripomína osmanské mešity roztrúsené od Balkánu cez Anatóliu až na Blízky Východ. Nie je to len zdanie, pretože súčasná stavba skutočne pochádza z obdobia, kedy Osmanská ríša ovládala obrovský kus sveta. Príbeh Umm Haram sa spája s arabským dobývaním Cypru a podľa legendy pri obliehaní Larnaky stará žena padla na zem, umrela a na tom mieste postavili hrobku. Šiíti veria, že je pochovaná v Medine, ale nie je to prvý prípad, kedy sa obe islamské vetvy rozchádzajú v názore. Vojdeme na nádvorie obklopené zeleňou a cítiť tu vôňu stromov. Vánok z jazera má slanú príchuť podobnú ako more. Všimnite si, že aj tesne pri svätyni ležia vykopávky. Toto miesto sa totiž používalo aj počas doby bronzovej ako pohrebisko a archeológovia tu našli niekoľko zaujímavých pohľadov na vtedajšiu spoločnosť. Vyzujte si topánky a vojdite dnu do mešity, kde budete kráčať mäkkým kobercom. Pod kupolou je v stene vtlačený mihráb a opretý minbar. Hrobka svätej ženy odpočíva pod zeleným súknom ozdobeným zlatou kaligrafiou prepletenou s veršami z Koránu a obrázkom Kaaby v Mekke. Na chvíľku si človek sadne, pokochá sa pokojom miesta a je čas vyraziť ďalej.

3 fotografie

Hala Sultan Teke je najposvätnejšie moslimské miesto Cypru

Kostol posiaty mozaikami #

O tri kilometre južnejšie od jazera s posvätnou islamskou pamiatkou nájdete dedinku zvanú Kiti. Dalo by sa povedať, že patrí do veľkej Larnaky, ale Larnaka nie je tak obrovské mesto, aby sme o nej hovorili ako o aglomerácii. Kiti je však s Larnakou spojené a preto je dôležité vidieť ho na vlastné oči. Leží len kúsok od letiska a tak si návštevu Kiti viete spojiť s cestou na letisko pred tým, než pôjdete odovzdať auto. Bude to krátka zastávka, ale stojí za to! Kiti je maličká dedinka. Niekoľko ulíc, niekoľko domov a ticho premiešané s pokojom. To, čo vás sem pritiahne je malý, no dôležitý kostolík Panageia Angeloktitsi z 11.storočia. Jeho meno napovie, že ho postavili anjeli a hoci je dnešná stavba stará necelých tisíc rokov, stojí na základoch staršieho kostola zo 6.storočia, ktorý tu postavila Byzancia. Z prednej časti zdobí kostol dnes rovná fasáda so zvonicou a za ňou sa dvíha byzantská kupola. Vstupné dnu sa neplatí žiadne. Prítmie sa rozostúpi, obtrie o krásny, drevený a určite aj vzácny ikonostás a okolo vás sa objavia staré mozaiky. Hore v apside si každého premeria byzantská mozaika s Pannou Máriou a archanjelmi Gabrielom a Michalom. Patrí medzi najvzácnejšie na celom ostrove a niekedy sa dávajú do porovnávania aj s tými v talianskej Ravenne. V priebehu storočí tu postavili ešte niekoľko kaplniek a dokonca sa ku kostolu pridružili aj hrobky, čo evokuje to, že tu kedysi stálo dôležitejšie mestečko, než dnes. Čakali by ste takúto krásu v anonymnej dedinke? V BUBO nás práve takéto miesta lákajú, pretože sú akoby neznáme a za tie roky sme sa naučili, že práve oni vedia nádherne prekvapiť.

3 fotografie

Starobylý kostolík v Kiti na prahu Larnaky

Štýlové bývanie a TOP reštaurácia? #

Chcete si Larnaku užiť vo veľkom štýle nehľadiac na peniaze? Cyprus dlho lákal aristokraciu, smotánku, vedel dať zážitkom zmysel a ak túžite po dokonalom hoteli, siahnite po elegantnom hoteli Radisson Blu s piatimi hviezdičkami. Otvorili ho len v roku 2018, dýcha novotou, prekvapí svojim SPA centrom, reštauráciami a atmosférou. Jeho obrovskou výhodou je poloha priamo v centre mesta, odkiaľ sa viete pohodlne napojiť na našu prehliadku. Ak hľadáte menšie, no butikové hotely, skúste sa pozrieť na novinky Larnaky a teda hotely akými je Samirana alebo romantický hotel Indigo Larnaca len pre dospelých. Na večeru sa zastavte v reštaurácii To Kazani. Podľa mnohých renomovaných časopisov o cestovaní a gastronómii je jednotkou v celej Larnake. Cyperská kuchyňa vo svojej dokonalosti, najlepšie mezze Larnaky a keď ochutnáte kleftiko z jemného, jahňacieho mäsa, budete tu chcieť ostať.

Čo vidieť navyše? #

1.,Ruiny starovekého Kitionu

Tam, kde dnes leží Larnaka ležal kedysi dávno v minulosti staroveký Kition. Pochádzal z neho slávny Zenón a hoci bol Kition kedysi dôležitým prístavnym mestom, dnes sa jeho ruiny limitujú na neveľký priestor vyplnený starovekými múrmi, zakládmi budov a niekoľkých nálezov. Pre milovníkov archeologických pamiatok to bude zaujímavá zastávka v centre mesta. 

2.,Akvadukt Kamares

Na okraji starého mesta leží unikátny, osmanský akvadukt Kamares, ktorý nechal v polovici 18.storočia postaviť Ebubekir Paša, osmanský guvernér Larnaky. Používali ho takmer 200 rokov, teda do roku 1939 a kedysi mal dokonca svojich 75 kamenných oblúkov. Vďaka nemu sa voda do Larnaky privážala o mnoho jednoduchšie, než predtým a Ebukeir Paša tak pomohol ľuďom a rozvoju mesta. 

3.,Vrak lode Zenobia

Larnaka neláka len suchozemcov, ale dokonalý zážitok si pripravila aj pre milovníkov potápania, pretože len kúsok od jeho centra sa v Stredozemnom mori ukrýva fantastický vrak lode MS Zenobia. Tá sa tu v zátoke potopila v roku 1980 na svojej prvej plavbe. Dnes patrí vrak Zenobie medzi najlepšie miesta pre potápačov a mnohí merajú cestu do Larnaky len kvôli tomu, aby sa pri ňom mohli potápať. Ulovíte takýto zážitok?

3 fotografie

Pláže južného Cypru

TOP 10 Larnaky #

1.,Kostol sv.Lazara

Najznámejší kostol mesta s najzaujímavejším príbehom. Ak poznáte biblického Lazara, na tomto mieste sa s jeho príbehom stretnete. Kostol je miesto, kde leží jeho prázdny hrob. Nájdete tu veľmi príjemnú atmosféru, vôňu sviečok, krásny ikonostás a určite sa tu zdržíte dlhšie, než ste pôvodne plánovali. 

2.,Križiacka pevnosť

Na promenáde starého mesta, tam kde sa stretáva pláž s mestom sa dvíha kamenná pevnosť, ktorá si pamätá ešte Križiakov. Dnes je miestom pre neveľké múzeum, no stále patrí k najzaujímavejším pamiatkam Larnaky. 

3.,Hala Sultan Tekke

Medzi najunikátnejšie miesta Larnaky patrí posvätný islamský areál Hala Sultan Tekke, ktorý leží na brehu slaného jazera. Môžete sa sem vybrať peši z centra mesta, odviesť sa autom, no nájdete tu pokoj a kúsok islamských dejín s ktorými ste na tomto mieste nepočítali. Nájdete tu hrobku Umm Haram.

4.,Panageia Angeloktitsi

Krásny a vzácny kostolik Panageia Angeloktitsi z dedinky Kiti je súčasťou veľkej Larnaky. Kým promenáda s plážou je plná života, tu budete sami, budete si užívať ticho, pokoj a nádych histórie. Vojdite do starého kostola a objavíte unikátne byzantské mozaiky. Larnaka je aj vďaka takýmto miestam plná prekvapení. 

5.,Umelecká galéria

Municipal Art Gallery je miesto, ktoré nadchne každého milovníka múzeí či galérii. Výstavy vo vnútri sa striedajú, aby dali šancu mladým, známym aj menej známym umelcom z Cypru či iných krajín predviesť svoje umenie. Samotná budova z roku 1881 je ťahákom na to, aby ste sa tu zastavili. Nazrite dnu a objavíte časť permanentnej výstavy, ktorá sa venuje kolekcii cyperských maliarov.

6.,Múzeum Peirides

Múzeum Peirides je najstarším privátnym múzeom celého Cypru. Svoj luxus rodina vystavila na obdiv návštevníkom z celého sveta a svoje múzeum umiestnili do ich vlastného domu z roku 1825, ktorý má krásne koloniálne črty. Aristokratická rodina pozbierala veľké množstvo vzácnych nálezov dokumentujúcich históriu Cypru od 4000 pr.Kr. až po 15.storočie.

7.,Pláž Finikoudes

Najlepším miestom na oddych v centre Larnaky je pláž Finikoudes, ktorá sa tiahne okrajom starého mesta medzi starou pevnosťou a marínou. Nájdite si lehátko, vezmite si drink, osviežte sa v Stredozemnom mori a užívajte si relax na pláži s mestom za vašim chrbtom. 

8.,Maqam al-Sultan

Najlepšia libanonská reštaurácia v meste s famóznymi arabskými mezze je miesto, ktoré chcete v Larnake zažiť na vlastnej koži. 

9.,Staré mesto

Larnaka možno nie je najznámejšie miesto Európy, ale rozhodne má svoje čaro. Vyberte sa do bočných uličiek, ktoré vystreľujú z námestia s kostolom sv.Lazara a túlajte sa. Bezcieľne, bez nahánačky, len kráčajte kamennými ulicami a užívajte si ich prítomnosť s malými kaviarničkami.

10.,Zorbas

Typická cyperská kaviarnička otvorená od roku 1975 je miesto, kde by ste mali začať svoj deň. Vôňa čerstvého pečiva, kávy, sladkostí bude skvelým zážitkom po ktorom sa vydáte za spoznávaním Larnaky. 

Rozlúčka s cyperskou Larnakou priamo na pláži. Však napokon toto málo známe miesto stálo za to?
Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 6247

Mohlo by Vás zaujímať

Paphos, Cyprus - tipy na najlepšiu dovolenku Blog

Blog Paphos, Cyprus - tipy na najlepšiu dovolenku

Paphos či Pafos. Populárne letovisko, ktoré poznáme najmä ako bránu na západný Cyprus. Ponúknuť však toho dokáže oveľa viac. Zmesku kultúr,…

Viktor Háber 24 min. čítania
Larnaka - Brána na Cyprus Larnaka

Larnaka Larnaka - Brána na Cyprus

Cyprus je mimoriadne príjemná ostrovná krajina plná slnka. Vyberte sa do Larnaky, brány na Cyprus a objavte čím toto zaujímavé miesto žije. Viete…

Tomáš Kubuš 14 min. čítania
Cyprus si vybrala Afrodita, ťažko možno protestovať Blog

Blog Cyprus si vybrala Afrodita, ťažko možno protestovať

Pred mnohými a mnohými rokmi sa z mora na južnom pobreží magického ostrova zrodila Afrodita, bohyňa lásky a krásy. Dodnes ovplyvňuje životy žien a…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Cyprus, Grécko


náročnosť

12 dní

Trvanie

3160

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.