TOP 10 Faerských ostrovov

TOP 10 Faerských ostrovov

O Faerských ostrovoch hovoríme v BUBO ako o maximálnej európskej severskej exotike. Neobjavený a izolovaný kus sveta, ktorý toho ale skrýva pre turistu naozaj mnoho. My sme pre vás spísali 10 zaujímavostí a zážitkov, čo na Faerských ostrovoch vidieť, zažiť, ochutnať...

Faerské ostrovy- dychberúca a málo turistami navštevovaná exotika priamo v Európe

Faerské ostrovy- dychberúca a málo turistami navštevovaná exotika priamo v Európe

Európa ponúka nespočetné množstvo extrémne zaujímavých destinácií. Občas môže byť problém vybrať si jednu konkrétnu. BUBO vám ako špecialista na Škandináviu ponúka hneď niekoľko možností a kombinácií. Tento región býva často definovaný ako oblasť škandinávskeho polostrova s krajinami ako Švédsko, Nórsko, Dánsko... V širšom slova zmysle sem radíme aj Fínsko a Island.

Na polceste medzi pevninskou Európou a Islandom sa nachádzajú akoby v mori hodené malé ostrovy, ktoré oficiálne patria Dánsku, podobne ako Grónsko, ktoré je najväčším ostrovom našej planéty. Faerské ostrovy majú menšiu rozlohu než Bratislavský kraj (pre porovnanie cca 2 000 km2 vs 1 400 km2) a približne rovnaký počet obyvateľov ako Poprad (53 000 Faery, cca 52 000 Poprad)

Faerské ostrovy sú absolútnou exotikou, len na skok od pevninskej Európy. Ak máte chuť na špecialitku, exkluzívny a málo turistami navštevovaný cestovateľský bonbónik, ste tu správne. Máme pre vás 10 tipov na Faerské ostrovy - ich absolútne topky.

Ak máte radi drsnú prírodu a more všade navôkol, ste tu správne
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Z Európy sem pravdepodobne doletíme z dánskej Kodane s linkou priamo na ostrov Vágar, odkiaľ je to už len kúsok do hlavného mesta Faerských ostrovov, teda do mesta Torshavn.

1. tip: Torshavn #

Torshavn znamená Thorov prístav. Thor je v severskej mytológii bájnym Bohom blesku. Preto má vždy v ruke svoje kladivo. A to je aj erbom hlavného mesta Faerských ostrovov.

Ako prvé nás asi upúta prístav s množstvom lodičiek a historické centrum s farebnými domami pod názvom Tinganes. Práve tu sa stretávali Vikingovia raz za určité obdobie a robili rozhodnutia podobné tým nášmu parlamentu.

Prístav hlavného mesta Faerských ostrov, keď padne hmla.
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Tinganes aj znamená mólo pre parlament. Jeho červené domy sú dodnes miestom rôznych ministerstiev. Spolu s islandským Althingom vedú boj o najstarší parlament sveta. Sídli tu aj predseda vlády tejto približne 50 000-ovej krajiny, ktorá formálne patrí Dánsku. I keď s veľkou dávkou autonómie.

Na jeho dverách nájdete úradné hodiny a kľudne môžete aj zaklopať. My v BUBO sa tu vždy zastavíme a skúšame, čí je premiér doma, aby sme ho pozdravili.

Sídlo premiéra Faerských ostrovov.

Sídlo premiéra Faerských ostrovov.

Vedeli ste napríklad, že telefónne číslo na premiéra nájdete aj v telefónnom verejne prístupnom zozname? Prosto malá krajina, kde sa všetci poznajú.

Ďalšou zaujímavosťou, ktorá vás možno prekvapí, je počet žien z Thajska a Filipín. Tie tvoria percentuálne najväčšie zastúpenie migrantov permanentne pracujúcich na ostrovoch. Uvidíte ich hlavne v službách.

3 fotografie

Nočný Torshavn

Torshavn má svoje čaro aj vtedy, keď zapadne slnko a do mesta sa vkráda večerná hmla. Naše prechádzky smerujeme okolo nového parlamentu alebo mestskej radnice.

Treba mať na mysli, že v letných mesiacoch sú tu extra dlhé dni a preto je to najvhodnejšia sezóna na návštevu Faerských ostrovov. V najdlhšie letné dni slnko vychádza okolo 4 ráno a zapadá okolo 11 v noci. Okrem toho je tu v lete aj stabilnejšie počasie.

Prečítajte si o Torshavne náš komplexný blog s tipmi na návštevu tohto krásneho mesta

2. tip: Ostrovy oviec #

Zaujímavosťou je aj národný erb, kde na modrom pozadí kraľuje ovca. Týchto zvierat je na Faerských ostrovoch viac ako obyvateľov a venuje sa im špeciálna pozornosť.

Na Faeroch je viac oviec ako ľudí. Živé na pastvinách alebo ako dekorácie na domoch.

Na Faeroch je viac oviec ako ľudí. Živé na pastvinách alebo ako dekorácie na domoch.

Ich symboly dekorujú fasády domov a celé stáda sa potulujú voľne krajinou. Vo faerčine, ktorá má oveľa bližšie k islandčine alebo nórčine ako ku dánčine, sa Faerským ostrovom hovorí Foroyar, čo by znamenalo „ostrovy oviec.“

3. tip: Jediný podmorský kruhový objazd na svete #

Ostrovov je tu celkovo vyše 700, ale iba 18 z nich je hlavných. Najbežnejším spôsobom prepravy medzi nimi je buď tunelmi, alebo loďami či trajektmi. Vedeli ste napríklad, že Faerské ostrovy sú jediným miestom na svete, kde sa nachádza podmorský kruhový objazd? Áno, počuli ste dobre.

Ostrovy nemajú len podmorské tunely, ktoré spájajú jednotlivé časti pevniny, ale pri šoférovaní pod morskou hladinou môžete naraziť aj na kruhový objazd. Dávajte si preto pozor na značky, lebo vaša navigácia bude pravdepodobne stratená. Zaujímavosťou je, že kruhový objazd je zároveň umelecké dielo a jeho farebnú dekoráciu má na svedomí snáď najznámejší Faerský umelec pochádzajúci zo známej rodiny Paturssonovcov.

Na ľodi, ktorá slúži ako MHD medzi ostrovmi s miestnymi obyvateľmi Faerov.

Na ľodi, ktorá slúži ako MHD medzi ostrovmi s miestnymi obyvateľmi Faerov.

Okrem podmorských mostov môžete využiť na prepravu medzi ostrovmi aj sieť trajektov, ktoré často fungujú ako akási integrovaná doprava. Niektoré dokážu poňať aj niekoľko áut, iné prepravujú čisto len pasažierov.

Faerčania sa môžu zdať ako trochu uzavretí Severania, ale obyčajne vás s úsmevom privítajú na palube a zodpovedia trpezlivo všetky vaše otázky ohľadne plavby.

4. tip: Mykines #

Azda jedným z najpopulárnejších ostrovov je najzápadnejší ostrov Mykines. Ide sem cca 45-minútový trajekt, ktorý nevezie žiadne autá, keďže na ostrove nie sú žiadne cesty a býva tu oficiálne len 11 permanentných obyvateľov. Po ceste je možno krásne vidieť, ako sa mení počasie.

Ďalšia typická vec pre Faerské ostrovy je hmla. Domáci hovoria, že každých 15 minút sa mení počasie a platí tu miestne porekadlo: "Zdá sa ti, že je zlé počasie? Počkaj 15 minút, bude ešte horšie.“

Počasie je tu naozaj premenlivé.
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Ostrov Mykines sa môže pochváliť najväčšou kolóniou aliek. Veľa ľudí ich pozná aj pod českým menom papuchalk - papušek severu alebo anglicky puffin. Mníšik bielobradý je len 400 gramov vážiaci vták, ktorý neprestáva udivovať vedcov. Vedeli ste napríklad, že denne za potravou nalieta až okolo 100 kilometrov? Obdivuhodný výkon, keď vezmeme do úvahy, že dokáže mávať krídlami až 400-krát za minútu.

Toto ho, samozrejme, teplotne „vyčerpá“ tak, že sa potrebuje schladiť. Používa na to svoj krásne sfarbený zobák. Vedci namerali, že za cca 30 minút si zobákom dokáže znížiť teplotu až o 5 stupňov, čo je parádny výkon. Ďalšou zaujímavosťou je, že vrchnú aj spodnú časť zobáka dokáže pohybovať nezávisle.

To, spolu s tým, že jeho jazyk je ako brúsny papier, mu umožňuje doniesť v zobáčiku cca 30 rybičiek za jeden lov. Bez toho, aby ich prerezal, keďže spomínaná vrchná a spodná časť sa dokáže pohybovať osve a inak. Najväčším frajerom vedci namerali až 60 rybičiek v zobáku.

3 fotografie

Pozorovanie aliek

Prečítajte si komplexný BUBO blog Čo vidieť na ostrove Mykines.

5. tip: Vágar #

Ďalším obľúbeným ostrovom, ktorý stojí za návštevu, je ostrov Vágar, na ktorom sa nachádza aj jediné medzinárodné letisko - najväčšie Faerské jazero a takmer ikonický vodopád Múlafossur, ktorý sme v BUBO zaradili medzi najkrajšie vodopády sveta.

Okolo najväčšieho faerského jazera Sorvagsvatn vedie príjemný turistický chodník, na ktorého konci sa nachádzajú strmé bralá. Podľa legendy práve odtiaľto zhadzovali Vikingovia neposlušných otrokov do mora. Dych berúce výhľady...

Prečítajte si aj komplexný BUBO blog Krásy ostrova Vágar.

6. tip: Streymoy #

Najväčším ostrovom Faerských ostrovov je ostrov Streymoy, kde okrem hlavného mesta leží aj jedno z najstarších sídelných miest - Kirkjobur. Nájdeme tu hneď dve vzácne historické stavby. Priamo pri pobreží nás víta biela omietnutá budova, kostol sv. Olafa z 12. storočia, ktorý je dnes opravený a aktívny.

Na druhej strane dedinky Kirjobur leží Magnusova katedrála z 13. storočia, z ktorej sú dnes len ruiny. Práve Magnusova katedrála sa snaží dostať na zoznam svetového dedičstva UNESCO za Faerské ostrovy ako jeho prvá pamiatka. Medzi oboma svätostánkami leží Kirjoburský cintorín a jeden z najstarších drevených dodnes obývaných domov na svete - starý statok Kirkjubøargarður.

Vraví sa, že práve tu biskup Erlendur napísal v roku 1298 tzv. sheep letter alebo dokument o ovciach, ktorý je akýmsi občianskym zákonníkom, ktorým sa riadili Faerčania pri chove oviec. A právom sa preto pokladá za akúsi prvú ústavu Faerských ostrovov.

Kirkjobur. Jeden ževraj z najstarších drevených dodnes obývaných domov na svete, starý statok Kirkjubøargarður.

Kirkjobur. Jeden ževraj z najstarších drevených dodnes obývaných domov na svete, starý statok Kirkjubøargarður.

Aby toho nebolo málo, v roku 1832 sa v blízkosti Magnusovej katedrály našiel tzv. rúnový kameň, ktorý pochádza z vikingského obdobia a pozrieť si ho viete v Národnom Múzeu histórie v hlavnom meste Torshavn.

V tejto dedinke sa v roku 1944 narodil aj národný umelec, maliar a sochár Trondur Patursson, ktorý sa preslávil hlavne sklárskymi výrobkami.  Jeho sklené pestrofarebné vtáky zdobia aj odletovú halu jediného letiska na Faeroch na ostrove Vágar. Paturssonovci je priezvisko rodiny, ktorá obýva drevený dom už po niekoľko generácií, konkrétne od polky 16. storočia.

7. tip: Saksun #

Na najväčšom ostrove Stremoy ešte netreba vynechať najfotogenickejšiu dedinu Saksun s typickými domami so zelenou strechou, ktorá stojí na pobreží zaplaveného zálivu.

Saksun a jeho typické zelené strechy.

Saksun a jeho typické zelené strechy.

8. tip: James Bond #

Prvýkrát v histórii Bondoviek boli vybraté aj Faerské ostrovy na natočenie kulís jednej scény do posledného dielu „Nie je čas zomrieť“. Natáčalo sa počas Faerskej jesene v roku 2019 na ostrove Kalsoy.

James Bond na Faeroch.
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Napriek tomu, že Faerské ostrovy sa nachádzajú v severnom Atlantiku, majú relatívne mierne jesene aj zimy vďaka teplému golfskému prúdu. Len na porovnanie - Jakutsko v Rusku, ktoré sa nachádza v približne rovnakej zemepisnej šírke, má priemerné januárové teploty -38 stupňov. Naproti tomu Thorshavn uvádza priemerné zimné teploty okolo 5 stupňov nad nulou.

Dramatické výhľady učarovali aj produkčnému teamu Jamesa Bonda.
Foto: Katarína Líšková — BUBO

Krásna jeseň sa zapáčila aj filmovému štábu Bondovky, ktorý si vyberal z viacerých lokácií, akou je napríklad morská brána Drangarnir alebo najväčšie jazero Faerských ostrovov akoby sa vznášajúce nad oceánom.

V boji lokácii nakoniec vyhrala jedna: ostrov Kalsoy a jeho cíp s charakteristickým majákom Kallur lighthouse, ku ktorému sa dá spraviť nádherná prechádzka priamo z dedinky Trollanes, kde nakrúcal aj filmový štáb. Tentokrát bez hercov.

Vo filme je záber digitálne upravený a s dorobeným umelým prístavom. Môžete ho asi na sekundu vzhliadnuť aj v oficiálnom traileri filmu, a to presne v jednej minúte a 23 sekunde.

Lovci zážitkov na ostrove Kalsoy.
Foto: Katarína Líšková — BUBO

9. tip: Rybolov #

Napriek tomu, že Faery sú relatívne malou krajinou, patria medzi 10 najväčších exportérov lososov na svete. Rybárskemu odvetviu sa tu preto tak darí, pretože napriek tomu, že Faerské ostrovy patria pod správu Dánska, Faery nie sú súčasťou Európskej únie. V roku 1973 odmietli podpísať prístupové dohody hlavne kvôli rybárskym kvótam a obmedzeniam v rybolove a ponechali si svoju autonómiu.

Vo všeobecnosti nájdete kvalitné lososy aj počas vášho pobytu s BUBO na každých raňajkách. Len si to predstavte - spíte v hoteli, kde spáva Dánska kráľovská rodina, máte krásny výhľad na celé mesto priamo pod vami (ak nie je hustá hmla) a na stole vám rozvoniava čerstvé chrumkavé pečivo a kvalitný domáci losos. Gastronomický zážitok, s ktorým môžete začať deň.

Ak ste gurmán, na Faerských ostrovoch sa máte na čo tešiť. Na našich zájazdoch odporúčame návštevu reštaurácie The Tarv, priamo v prístave hlavného mesta alebo unikátny zážitok v jedinej michelinskej reštaurácii ostrovov: Koks.

10. tip: Kúpanie sa v Severnom Atlantiku #

Výhodou vašej cesty na Faerské ostrovy s BUBO je, že spíte po celý čas vášho pobytu na jednom mieste, a to v hlavnom meste Torshavn. K dispozícii máte nielen vášho BUBO sprievodcu, ale aj auto. A tu sa priam ponúka možnosť okúpať sa v Severnom Atlantiku.

Vedeli ste, že Faerské ostrovy sú podľa štatistík najteplejšou severskou krajinou Európy? Ich priemerné zimné teploty sa pohybujú okolo 3 stupňov nad nulou. Áno, čítate správne, v zime a nad nulou. Môže za to teplý Golfský prúd.

V hlavnom meste Torshavn máte aj peknú pieskovú plážičku iba na skok od centra. Samozrejme, je vhodná len pre otužilé povahy, ale môžete si dať výzvu. Veď kedy budete mať najbližšie možnosť okúpať sa v Severnom Atlantiku?

Piesková pláž v hlavnom meste Torshavn.
Foto: Katarína Líšková

Ak máte radi zážitok a adrenalín, možno vás zláka aj pláž v dedinke Tjornuvik, kde v určitých mesiacoch v roku môžete aj surfovať. Je tu dokonca surferská škola, ak by ste si chceli zájazd predĺžiť a zostať na týchto unikátnych ostrovoch o niečo dlhšie.

Ranná rosa na pláži.
Foto: Katarína Líšková

Faerské ostrovy spoznáte s BUBO na zájazdoch:

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Katarína Líšková

Keď Katka pred mnohými rokmi poprvýkrát získala ocenenie najlepšieho slovenského sprievodcu, dozvedeli sa to aj na Kube, kde si ju za roky, kde odsprevádzala viac ako tisíc spokojných klientov, veľmi vážia. Katka študovala päť rokov v Granade a svoje perfektné znalosti španielčiny zužitkováva vo váš prospech. Tí, ktorí sa stretli s Katkou v Indii, vedia, že aj tam dva roky študovala a rovnako dobre sa vyzná i v Ázii. Miluje východnú časť Kuby, kde si v Baracoa rada pochutnáva na rybe a la Santa Barbara v kokosovej omáčke. Sprevádzaním prekonáva situácie, na ktoré by v „v bežnom kancelárskom živote“ nenarazila. Nádherne fotí a klienti ju obdivujú za jej nesmierny prehľad v krajinách, v ktorých s nadšením sprevádza. S úsmevom a pohodou zvláda všetky možné aj nemožné situácie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Ríšou Mayov (Komfort)

Zo zájazdu:

Katarína Líšková

Posledná úprava článku | Prečítané: 416

Mohlo by Vás zaujímať

Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
TOP 10 Faerských ostrovov Blog

Blog TOP 10 Faerských ostrovov

O Faerských ostrovoch hovoríme v BUBO ako o maximálnej európskej severskej exotike. Neobjavený a izolovaný kus sveta, ktorý toho ale skrýva pre…

Katarína Líšková 9 min. čítania
Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov Streymoy

Streymoy Streymoy - najväčší z Faerských ostrovov

Je najväčším a najľudnatejším ostrovom, pričom tu žije väčšina populácie Faerských ostrovov. Svoje miesto tu má hlavné mesto - Torshavn, no…

Robert Taraba 18 min. čítania
Najunikátnejšie majáky sveta Blog

Blog Najunikátnejšie majáky sveta

Niekto zbiera známky, odznaky, iný vína, Pokémonov. Ja na svojich cestách navštevujem majáky na konci sveta. Poďme sa spoločne pozrieť za…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Torshavn - tipy na návštevu Torshavn

Torshavn Torshavn - tipy na návštevu

Bájny Thorov prístav a najdôležitejšie mesto aké tu nájdete. Torshavn je hlavným mestom Faerských ostrovov, aj keď domáci mu nepovedia inak ako…

Robert Taraba 17 min. čítania
Mykines - ostrov papagájov severu Mykines

Mykines Mykines - ostrov papagájov severu

Aj vy ste si už položili otázku, ktorý z Faerských ostrovov je ten najkrajší? Odpoveďou mnohých návštevníkov by jednoznačne bol ostrov Mykines.…

Robert Taraba 19 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

Detské zľavy

Dovolenka Očarujúce Faerské ostrovy a magické Dánsko
F

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3665
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Dánsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1895
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Island, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3765

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.