Petrohradský sen

Prehliadka

Petrohradský sen

Čo má spoločné Petrohrad a túžba? Možno viac ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Ak by totiž cár Peter Veľký netúžil vystavať ukážkové mesto, ktoré by zatienilo Moskvu vo všetkých ohľadoch, Európa by bola chudobnejšia o jeden klenot. O Petrohrade by sa dalo povedať jedno: „Na počiatku bol sen“. Sen sa tu stal skutočnosťou a na brehu rieky Nevy vyrástli prekrásne paláce, parky, kostoly, katedrály a obdivuhodné mosty. V máloktorom európskom meste pulzuje taká umelecká duša aká sa preháňa Nevskím prospektom a nábrežím Mojky.

Petrohrad Počasie

oblačno

oblačno

11°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 06:35

Západ slnka 19:31

Kým mnohé veľkomestá majú jeden symbol, ktorý mesto dokonale vystihuje, s Petrohradom je to problém. Ktorá stavba je tým najznámejším obrazom mesta? Je to Zimný palác s Ermitážou? Petropavlovská pevnosť? Chrám preliatej krvi? Alebo azda kanály Nevy, Mojky a Fontanky s nádhernými fasádami? Nedá sa to určiť s jednoznačnosťou. Zašpicatená veža katedrála sv.Petra a Pavla sa leskne vďaka svojej zlatej farbe široko ďaleko. Kto podíde bližšie zbadá na špici stáť zlatého anjela, ktorý vzal mesto pod svoje roztiahnuté krídla. Nechýbalo veľa a na jeho mieste by sa vynímala socha zamračeného, fúzatého Stalina. Našťastie zvíťazil zdravý rozum a anjel nemusel odletieť inam. Petropavlovská pevnosť rozprestierajúca sa na Zajačom ostrove ukrýva za svojimi hradbami katedrálu a každý kto sa v Petrohrade ocitne sa sem túži pozrieť. Bolo to tu, kde Peter Veľký rozkázal aby sa začalo budovať výstavné mesto. Písal sa rok 1703 a Peter Veľký po návrate z Európy videl o koľko je jeho milované Rusko pozadu a preto sa rozhodol, že Moskva už nebude stáť na piedestáli cárskeho sveta. Tu v pevnosti položili prvé kamene a okolo nich vyrástlo jedno z najkrajších európskych miest. Škoda, že sa Peter Veľký nedožil toho, aby sa ním mohol poprechádzať teraz.

Za hradbami sa rozlieva kamenné nádvorie odkiaľ je vstupná brána do útrob katedrály. Ochromí svojou krásou a zlatým ikonostásom, ktorý sem nechali priviesť z Moskvy. Interiér má nádych talianskeho svätostánku, premiešaného s ruskými, ortodoxnými vplyvmi. Ľudia sem prichádzajú k cárskym hrobkám dynastie Romanovcov, ktorá vdýchla mestu svoju dušu. V rohu stojí sarkofág Petra Veľkého a jeho busta všetko pekne, po tichu sleduje. Leží tu v okolí svojej rodiny a priamo naproti je druhé najnavštevovanejšie miesto katedrály. Kaplnka posledných vládcov ruského impéria. Sem premiestnili ostatky Mikuláša II. s rodinou, ktorých odprevadila na druhý svet ruka boľševického vraha. Podľa Rusov sem ich ostatky preniesli, aby sa krajina vyrovnala s kolektívnou vinou. Vždy na pravé poludnie sa pevnosťou ozve ohlušujúci výstrel z dela. Príjemný park láka prechádzkou, alebo si len jednoducho posedieť na nábreží Nevy pri Nevskej bráne odkiaľ sa otvorí panoráma mesta. 

Aurora a svadba na Strelke #

Neďaleko pevnosti stojí malý, nenápadný jednoposchodový domček ukrytý pred zrakmi medzi vysokými stromami. Patril Petrovi Veľkému a dnes sa o ňom hovorí ako o najstaršej budove v celom meste. Objavuje sa na turistických mapách, takže sa okolo neho mihnú ľudia, hoci nie toľko, koľko by si toto významné miesto zaslúžilo. O turistoch by však vedel rozprávať ďalší monument stojací len pár desiatok metrov odtiaľto. Aurora. Kto by nepoznal krížnik, ktorý sa svojim výstrelom dostal do učebníc a historických kníh? Dnes stojí krížnik na brehu pokojnej Nevy a hoci sú jeho delá stále namierené na mesto, nehrozí, že by zarevali výstrelom. Kedysi sa po jej palube mohli ľudia poprechádzať, nahliadnuť do kajút, pozrieť si dobové dokumenty, avšak pred pár mesiacmi to miestni páni zatrhli a Auroru možno obdivovať len z nábrežia. To je posiate stánkami so suvenírami a vždy je tu poriadne rušno. Tu nájde každý svoju matriošku, námornícku čapicu, staré odznaky, vyznamenania, ale aj moderné suveníry v podobe magnetov, tričiek či tašiek. Na Strelke, výbežku Vasilijevského ostrova prebieha svadba. Rusi si potrpia na okázalé udalosti a preto medzi dvoma červenými rostrálnymi stĺpmi pripomínajúce slávy ruského námorníctva zaparkuje dlhočizná limuzína.  Vyjde z nej ženích aj s nevestou, obaja v bielom a asi dvadsať mladých ľudí. Spieva sa, fotia sa a samozrejme nesmú chýbať výbuchy šampanského, ktoré sa rozlieva do plastových pohárov. Prišli sem kvôli nádherným pohľadom na mesto. Strelka pôsobí ako rozhľadňa, pretože svojim zašpicateným tvarom rozdeľuje Nevu na dve ramená. Na strane ľavej sa dvíhajú hradby Petropavlovskej pevnosti s katedrálou, medzi stromami vykúkajú tyrkysové minarety mešity, priamo vpredu spája oba brehy Nevy nádherný železný most sv.Trojice a úplne napravo sa na brehu usadil Zimný palác v ktorom je umiestnená Ermitáž. Dali by sa tu stráviť hodiny, aby človek len sedel, hľadel na mesto a neustále by na ňom našiel niečo krásne zaujímavé čo si pred tým nevšimol.

Za sv.Izákom začína život #

Za Admiralitou, ktorá je úzko spojená s námorníctvom skrášľuje nábrežie socha Medeného jazdca. Predstavuje síce Petra Veľkého a mestu ho darovala Katarína Veľká, ktorá chcela nadviazať na jeho nesmrteľný odkaz, ale vďaka tomu, že Puškin spomenul sochu vo svojej básni, mu dnes nikto nepovie inak než Medený jazdec. Peter sedí na divokom koni akoby sa chcel rozbehnúť k rieke a preskočiť ju až k Menšikovmu palácu. Je najstarším v meste a Peter tu so svojim priateľom Menšikovom trávil veľa času. Medený jazdec je medzi domácimi najobľúbenejšia podobizeň Petra a preto sa teší mimoriadnej obľube. Vždy sa nájde niekto, kto sa túla okolím a dokonca tu možno natrafiť na Petra aj Katarínu v dobovom oblečení. Kráčajú spolu, ruka v ruke a hľadajú komu by zapózovali. Na fotke sa treba však dohodnúť vopred, pretože si za fotky pýtajú nemiestne peniaze. Na konci parku sa dvíha obrovská kupola chrámu sv.Izáka. Možno je on tým pomyselným symbolom mesta, pretože nesmie chýbať na žiadnej z pohľadníc Petrohradu. Z architektonického hľadiska ide o jedinečnú stavbu a svojimi obrovitánskymi stĺpmi vyráža dych. Ak je pekné počasie, oplatí sa vyjsť pod kupolu a užiť si pohľad na celé mesto pod nohami. Cez ulicu stojí luxusný hotel Astoria o ktorom sníval aj Hitler. Počas neslávnej Leningradskej blokády, kedy Nemci obkľúčili mesto a chceli ho zničiť vyhladovaním Hitler sníval, že v hoteli v dobytom meste oslávi Silvester. Nikdy sa však do mesta Nemci nedostali a hoci trvala blokáda nepredstaviteľných 900 dní, vtedajší Leningrad si vzal za svoj vzor bájneho fénixa a po jeho vzore povstal z popola. Neďaleko chrámu začína legendárny Nevskí prospekt, promenáda dlhá 4,7 kilometra, ktorá pretína mesto. Je to ulica, ktorá žije vo dne v noci. Cez deň je upchatá domácimi hľadajúcimi reštauráciu, kaviareň kam si sadnú s priateľmi, ale aj turistami presúvajúcimi sa medzi pamiatkami. Podvečer sa zaplnia podniky, parky a celým mestom sa tiahne dobrá nálada. Aj na Nevskom prospekte ukáže Petrohrad koľko toho skrýva. Tu v tejto kaviarni sedával samotný Puškin, v tomto paláci za Zeleným mostom vymyslel kuchár rodiny Stroganov svoje preslávené jedlo, v tejto štvrti sa odohrával Dostojevského Zločin a trest a tam na rohu kedysi vyrábali šijacie stroje Singer. Čo ulica to iný príbeh, čo dom to kus histórie. Všetky fasády naokolo pripomínajú paláce a niet sa čomu čudovať, keď ich tu je viac než 300.

Na dosah Ermitáže #

Za najkrajšiu stavbu mesta považujú domáci Chrám preliatej krvi, alebo ako oni vravia Spas na krvi. Pri prvom pohľade sa vynára spomienka na Červené námestie s chrámom Vasilija Blaženého. Oba chrámy sa z diaľky na seba veľmi podobajú, ale kto sa dostane bližšie všimne si mnohé detaily. Chrám stojí na konci Gribojedovho kanála a tak sa jeho cibuľovité kupole krásne zrkadlia na vodnej hladine. Postavili ho na mieste, kde sa preliala krv ruského cára Alexandra II. „Prišiel tu o život a tak sa rozhodlo, že tu postavia chrám, aby sa na neho nikdy nezabudlo“ hovorí miestna sprievodkyňa. Nábrežie Mojky pokračuje takmer až k Palácovému námestiu. Tu, v dome číslo 12 žil Puškin a prežil tu aj svoje posledné dni života, keď sa vrátil domov po nešťastnom súboji. Je zaujímavé stáť pri jeho dome a hľadieť na nábrežie, ktoré každý deň videl z okna. Možno ho tieto pohľady napĺňali inšpiráciou, pretavoval ich do slov a veršov, ktoré dodnes robia ľuďom radosť. Mojka dovedie človeka k Palácovému nádvoriu. Jeho meno mu vdýchol Zimný palác príťažlivej zelenej farby. Bol to on na koho sa strieľalo počas Veľkej októbrovej revolúcie z Aurory a kde pochytali provizórnu vládu. Dnes sa otriasol z nešťastných udalostí a každodenne víta tisícky návštevníkov z celého sveta. Tí sem prichádzajú obdivovať poklady preslávenej Ermitáže. Bohaté komnaty, luxusné sály, súkromné miestnosti, tie všetky sú zaplnené pokladmi nevyčísliteľnej hodnoty. Na námestí počuť cválať kone, vŕzgať koče a nad hlavami sa dvíha vysoký „čokoládový“ stĺp vztýčený po porážke Napoleona, Stojí tu len tak bez ukotvenia a jeho jediným pojítkom so zemou je gravitácia.

Petrohradské vodné cesty #

Hovorí sa, že kto neabsolvoval plavbu petrohradskými kanálmi, ten si dokonale nevychutnal atmosféru tohto jedinečného mesta. Malé, nízke lode križujú vody Nevy, Mojky a Fontanky od rána až do noci,. Z vody je Petrohrad azda ešte krajší, než keď ním návštevník kráča. Veď samotný Peter Veľký natoľko miloval vodu a lode, že na nich trávil veľa času. Dokonca bol proti tomu, aby sa v meste stavali mosty, pretože by si tak ľudia na ne zvykli a nechodili by loďami spájajúcimi petrohradské štvrte. Dnes má Petrohrad veľa mostov, niektoré farebné, iné železné a mnohé z nich majú telo z granitu. V noci sa dokonca otvárajú a pritiahnú tak skupiny turistov. Lode sa stretávajú v širokých kanáloch a ľudia na palube si plavbu užívajú. Niekde sa tancuje, spieva, nalieva šampanské a človek hneď vie, že je v Rusku. Hoci sa na uliciach veľa ľudí mračí, no ak sa oslavuje, tak plnými dúškami. Z nábreží svietia palácové fasády, to vždy keď ich pohladí slnečné svetlo, ktoré je v Petrohrade skôr výnimkou než pravidlom. Medzi domami sa dvíhajú cibuľovité vežičky pravoslávnych chrámov a vodné cesty lemujú parky, kam si chodia miestni posedieť. Inžiniersky zámok prekvapí svojou sviežou farbou, ale aj príbehom, ktorý stál cára Pavla život. Za rohom sa rozprestiera obrovská Letná záhrada, kde trávil svoj čas Peter Veľký. Malé mestské kanále sa vylievajú priamo do Nevy a tá pohltí každú loď. Predvedie sa a napokon loďku nasmeruje naspäť do kanála, aby sa pokochala starým mestom. Plavba Petrohradom prinesie tak veľa zážitkov, že si to človek nevie ani predstaviť.

TOP 10 Petrohradu #

1. Ermitáž
Petrohrad je známy svojimi múzeami a tým najväčším a najslávnejším je Ermitáž uložená v Zimnom paláci. Ten by bol sám so sebe dôležitou cárskou pamiatkou, no ak si k tomu pripočítame aj unikátnu zbierku svetového umenia, tak dostaneme niečo unikátne, čo nemá na svete obdobu. Ermitáž má v sebe všetko od starovekých artefaktov cez stredoveké vzácnosti, maľby impresionistov až po novoveké umenie a vy nebudete vedieť kam skôr skočiť. Ermitáž vám zaberie niekoľko hodín, ale pokojne aj niekoľko dní

2. Nevský prospekt
Najznámejší bulvár legendárneho Petrohradu zdedil svoje meno po rieke Neve, ktorá mestom preteká. Je to niekoľko kilometrová cesta, ktorá sa vinie srdcom Petrohradu bez ktorej by stratil svoju elegenciu. Spája v sebe paláce, chrámy, kostoly, kanály, reštaurácie, známe kaviarne a ak je niekde v meste život, tak je to práve na tejto ulici.

3. Chrám preliatej krvi
Chrám preliatej krvi leží v centre Petrohradu na brehu jedného z kanálov. Ak sa na neho pozriete z diaľky, budete mať pocit, že ste sa ocitli v Moskve na Červenom námestí a pozeráte sa na slávny Chrám Vasilija Blaženého. Nemýlite sa, má jeho črty, ale napokon zisíte, že je to unikát najmä v dokonalom intreiéri. Chrám preliatej krvi miestni volajú Spas na krvi a odkazuje na atentát na ruského cára. 

4. Pevnosť sv.Petra a Pavla
Jednou z najznámejších pamiatok Petorhradu je pevnosť ležiaca na brehu Nevy a teda Pevnosť svätého Petra a Pavla. Za múrmi sa kedysi rozprestierala väznica, dnes premenená na múzeum a stojí tu katedrála, kde môžete navštíviť hrobku Petra Veľkého. V postrannej kaplnke nájdete aj pozostatky poslednej cárskej rodiny Mikuláša, ktorú boľševici nemilosrdne popravili pri svojej zbytočnej revolúcii. 

5. Chrám sv.Izáka
Obrovský chrám svätého Izáka patrí k symbolom Petrohradu. Postavili ho ešte v priebehu 19.storočia a jeho zlatá kupola je ikonou. Chrám je akýmsi múzeom architektúry, pretože jeho interiér patrí k najkrajším v celom meste. Dnu sa zmestí cez 14 000 veriacich a ak vyšliapete cca 300 schodov, odmení sa vám toto miesto krásnou vyhliadkou na mesto.

6. Plavba petrohradskými kanálmi
Jednou z prezývok Petrohradu je "Benátky severu" a nikde to neoceníte tak ako na plavbe či už na mohutnej rieke Neva alebo priamo v menších kanáloch, ktoré sa prepletajú mestom. Z lode budete vnímať krásu palácov, mostov, ulíc a budete vidieť Petrohrad z inej perspektívy. 

7. Strelka
Strelka má možno neznáme meno, ale ak sa na tomto mieste ocitnete, budete presne vedieť, prečo patrí k TOP miestam celého Petrohradu. Je to miesto, ktoré je akýmsi výčnelkom na Vasilijevskom ostrove. Dostanete sa sem medzi dva červené, rostrálne stĺpy a budete mať pred sebou krásnu panorámu mesta s nábrežím Nevy. Uvidíte Zimný palác s Ermitážou, Chrám sv.Izáka, Pevnosť sv.Petra aj Pavla či iné paláce.

8. Petrohradské divadlá
Petrohrad bol odjakživa umeleckým a kultúrnym centrom krajiny a tak niet divu, že dodnes ostala kultúra v meste hlboko zakorenená. Byť v Petrohrade a nezájsť si aspoň na jedno divadlo, operu či svetoznámy balet by bol hriech, nemyslíte? Pozrite si program a vyberte sa do Mariinskeho alebo Alexandrinskeho divadla a vychutnaje si zážitok. 

9. Medený jazdec
Medený jazdec predstavuje najslávnejšiu sochu Petra Veľkého, ktorej vdýchol nesmrteľnosť Puškin vo svojom básnickom diele. Sochu nájdete neďaleko chrámu sv.Izáka v príjemnom parku

10. Aurora
Čo vás napadne ak sa povie Petrohrad? Však bude medzi týmito vecami aj slávna Aurora a jej neslávny výstrel, ktorý bol začiakom Veľkej októbrovej revolúcie? Krížnik Aurora sa tak dostal do dejín a ak si ho chcete pozrieť, stále stojí zakotvený na brehu rieky a môžete sa ním prejsť, pretože z neho spravili múzem.

Čo vidieť navyše?

1.,Petrodvorec

Petrohrad je mestom palácov a nájdete ich tu niekoľko desiatok. Tie najkrajšie však ležia na okraji cárskeho mesta a ponúkajú tak dokonalý únik z ulíc či kanálov do krásnych záhrad nad ktorými sa dvíhajú historické miesta. Najkrajším palácom je slávny Petrodvorec, známy aj ako Peterhof, ktorý sa preplietol s postavou Petra Veľkého a začali ho stavať len pár rokov po založení mesta. Dnes vás tu privítajú fantastické fontány, zlaté sochy pretkané mytológiou a napokon aj palác, kde na vás dýchne cársky prepych.

2.,Cárske Selo

Cárske Selo na prahu Petrohradu je krásnym príkladom cárskej architektúry. Dnes tento palác aj s okolitým Katarínskym parkom nesie pečať Kataríny Veľkej a jej dvorného architekta, Taliana Rastrelliho. Prejdite sa záhradou a nazrite do komnát paláca medzi ktorými kraľuje známa Jantárová komnata, ktorú pohltila 2.svetová vojna.

3.,Kunstkammera

Petrohrad je mestom múzeí, no menej známe múzeum Kunstkammera je unikátnom, pretože patrí k najstarším. Založil ho ešte Peter Veľký v 1719 a po jeho dokončení o niekoľko rokov neskôr otvorilo brány pre prvých návštevníkov. Dnes skrýva fantastickú etnografickú zbierku zo všetkých kútov sveta a má cez 2 milióny artefaktov. 

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 539

Mohlo by Vás zaujímať

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Petrohrad – pamiatky, vystavané na močiaroch Petrohrad

Petrohrad Petrohrad – pamiatky, vystavané na močiaroch

Perla na Neve. Mesto, ktoré sa malo stať za vlády Petra Veľkého symbolom modernizácie krajiny, akousi výkladnou skriňou, ktorou sa cárske Rusko…

Martin Lipinský 16 min. čítania
Murmansk - mesto hrdinov a polostrov Kola Murmansk

Murmansk Murmansk - mesto hrdinov a polostrov Kola

Opúšťame jednu z najbohatších krajín sveta - Nórsko a presúvame sa do rozlohou najväčšej krajiny sveta - Ruska. Zaujímavou cestou sa vydáme cez…

Robert Taraba 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.