Rezort Memories Varadero na Kube

Rezort Memories Varadero na Kube

Rodinná dovolenka v pokojnom prostredí rezortu Memories Varadero Beach Resort na Kube je pre každú vekovú kategóriu. Má príjemnú cenu, ktorá vás nedostane do mínusu. Má kubánsky šarm, vďaka ktorému sa budete cítiť naozaj ako na exotickom ostrove a navyše má snáď ten najkrajší úsek pláže na Varadere, aký som kedy videla. Pomenovanie Memories (Spomienky) mu rozhodne svedčí.

Kde sa nachádza rezort Memories Varadero Beach Resort #

Tento all inclusive hotel sa nachádza iba 40 km od medzinárodného letiska Varadero-Matanzas v pokojnej oblasti. Cesta na letisko zaberie približne 40 minút. Ak máte svoj prílet-odlet naplánovaný z letiska v Havane, na transfer počítajte s približne 3,5 hodinami. Cesta je dlhá 172 km.

Memories Varadero Beach Resort sa nachádza na krásnej piesočnatej pláži. Značka Memories si pripisuje 4 hviezdičky, no spomedzi všetkej 4-hviezdičkovej konkurencie na Varadere jej patria skôr tie spodné priečky. Očakávajte servis štvorhviezdičkového kubánskeho hotela. Každopádne ide o príjemný rezort s pokojným šarmom.

Rezort má dva veľké bazény, možnosti stravovania a barov, výber aktivít, priateľský personál, veľmi nápomocnú recepciu a prekrásne zelené prostredie. Je to rezort určený pre všetky vekové kategórie. All inclusive tu funguje v poriadku a my sme sa v ňom výborne cítili a domov odchádzali veľmi spokojní. To, čo nás na ňom najviac uchvátilo, bola nádherná pokojná pláž.

Aké je vo Varadere počasie a kedy ísť? #

Pozrite si, aké je počas roku vo Varadere počasie a kedy sa oplatí do tejto krajiny cestovať.

Pobyt odporúčame zabezpečiť si v jesenných alebo zimných mesiacoch približne do marca. Vtedy je hlavná sezóna. Ak sa chcete vyhnúť davom turistov, môžete cestovať mimo sezóny od apríla do októbra. Aj keď papierovo "nie je sezóna", na Kube je väčšinou vždy príjemných 30 stupňov počas dňa a more je stále príjemné. Dá sa povedať, že Kubáncom býva vtedy zima, ale Európania aj vtedy bojujú so spálenou pokožkou a užívajú si svoju dovolenku.

Po prílete na Kubu #

Prílet na medzinárodné letisko v Havane je veľmi jednoduchý. Nemusíte sa báť, že by ste sa tu stratili. Terminál letiska, kde pristanete, je relatívne malý a značenie je prehľadné.

Ak idete na Kubu zo Slovenska, tak môžete letieť z letiska vo Viedni/Prahe/Budapešti s jendým prestupom. Už pri check-ine na prvý úsek letu smerom na Kubu majte pripravený cestovný pas a originál kubánsku turistickú vízovú kartu. Tu vám vie vystaviť aj naša kancelária BUBO v Bratislave (v 99 % prípadoch na počkanie). Kontaktujte nás na bubo@bubo.sk ohľadne podrobností a prevzatia víz.

Vízovú kartu budete druhýkrát ukazovať pred nástupom na let, ktorý už letí priamo do Havany. Kubánska vízová karta musí mať na druhej strane pečiatku cestovnej kancelárie, ktorá vám ju vystavila. Kartu majte po ruke medzi dokladmi v príručnej batožine.

Po vystúpení z lietadla na Kube idete s pasom v ruke a kubánskou vízovou kartou smerom na kontrolu. Pristúpite k prepážke, kde dostanete pečiatku (môžu sa vás opýtať na dĺžku pobytu a názov hotela, tak majte po ruke aj svoj letecký itinerár a hotelový voucher alebo zapísanú adresu hotela).

Treba sa vyzbrojiť veľkou dávkou trpezlivosti. Už ste na Kube, a tak rátajte s čakaním aj vyše hodiny. Pri pasovej kontrole vám odtrhnú jednu polovicu vašej vízovej kartičky a odfotia si vás. Druhú polovicu vízovej karty opečiatkujú a vrátia vám ju späť. Túto si starostlivo uschovajte. Budete ju odovzdávať pri odlete z Kuby. Za jej stratu hrozí pokuta a komplikácie pri odlete.

Následne o zopár krokov už stojíte na mieste, kde sa stretnete s vašou batožinou. Je možné, že batožina ešte stále nebude na batožinových pásoch. Nič sa nedeje, lebo aj to je Kuba. Všetci majú čas a je to v poriadku. Postupne sa naladíte na tento spôsob života. Môžete využiť čas a prihlásiť sa na internet na svojom smartfóne. Wi-fi je na letisku na 30 minút zdarma po tom, ako prejdete pasovou kontrolou.

Pri prihlásení zadáte svoje číslo cestovného pasu, s ktorým ste prileteli. Check-in na sociálnej sieti, že ste v poriadku prileteli a prvé fotky na Facebook či Instagram. Vezmite si vašu batožinu a kráčajte von z batožinovej haly. Pri východe z batožinovej haly vám ešte raz skontrolujú cestovný pas. Vonku medzi čakajúcimi hľadáte podľa tabuľky osobu, ktorá vás má vyzdvihnúť a zobrať do vášho hotela. Alternatívou býva taxík. Môžete ho zaplatiť v hotovosti aj eurami (nie však mincami).

Ak idete na Kube iba do all inclusive rezortu, tak veľké vreckové praktiky nepotrebujete. Ak okrem relaxu na pláži plánujete aj cestovanie po Kube, pripravte si vreckové nasledovne:  

V dnešných dňoch môžete na Kube platiť v eurách, čo je skvelá správa. Šetríte čas po prílete a nehľadáte bankomat ani zmenáreň. Ak predsa len chcete aspoň zopár kubánskych CUP (na sprepitné, wc a podobne), aktuálny kurz ponúkajú priamo na letisku.

Bankovky si pripravte už doma. Vezmite si tie v hodnote 5,10,20 EUR a zopár 50 euroviek ako vreckové. Bankovky 100, 200, 500 eur budú prakticky nepoužiteľné, resp. zaplatíte nimi len tie najdrahšie suveníry. Kubánci vám z nich nebudú vedieť vydať ani rozmeniť.

Peniaze nemeňte na ulici s cudzími ľuďmi (!), ktorí vám to neraz navrhnú (dávajú 3x horší kurz a k tomu to je nezákonné, môžete sa dostať do problémov).

Ak idete iba do all inclusive rezortu, kde je strava v cene pobytu, možno sa vám zopár kubánskych CUP zíde na drobné výdavky, sprepitné, vodu na prípadnom výlete... Prípadne služby, ktoré využijete a neboli v cene pobytu (masáže a pod.) zaplatíte na recepcii kartou. Je vítané služby personálu v all inclusive hoteli oceniť drobným sprepitným, ak ste boli veľmi spokojní. Napr. po večeri v reštaurácii, ktoré fungujú formou A la carte (sú v cene pobytu, ale robíte si na ne rezerváciu vopred), je v poriadku nechať personálu 20-50 CUP (1-2 eurá), ak ste boli spokojní.

Nie je to povinnosť. Každopádne, Kubánci to ocenia. Medzi hosťami sú často napr. ľudia z USA, pre ktorých je "tipsovanie" bežné, tak keď si to na mieste všimnete, nebudete veľmi prekvapení.

Každopádne, stále platí, že na Varadere už veľa vecí zaplatíte aj v hotovosti eurami, aj kartou. Aktuálne (rok 2022) nezaplatíte nič v USD a ani ich nezameníte. Cestujte s menšími bankovkami, 5-10-20-50 EUR a kartu majte ako rezervu. Pamätajte, že ak platíte eurami, tak vám vydajú v CUP. Nebojte sa toho, lebo tieto CUP viete využiť na sprepitné, toaletu v mestách či na pumpách a podobne. Môžete platiť alebo dávať sprepitné aj mincami 1-2 eur, tie však Kubánci nevedia nijako využiť. Často sa preto stretnete s otázkou, resp. prosbou, či by ste im nezamenili mince za papierové peniaze. Môžete im vyhovieť.

Na Kube je relatívne veľmi málo bankomatov, takže nespoliehajte sa na výber hotovosti z nich. Peniaze sa vám podarí zmeniť na CUP priamo na letisku alebo potom na recepcií hotelov, no pripravte sa na to, že nie všade môžu mať dostatok hotovosti. Najbezpečnejšie je pripraviť sa z domu (zobrať si hotovosť v drobných bankovkách), prípadne využiť služby zmenárne na letisku hneď po prílete. 

Do rezortu vedie kvalitná cesta, ktorou budete neraz míňať prekrásne autá z 50. rokov. Budete sa môcť v nich aj odviezť, stačí sa opýtať hotelového bellboya a jedno vám privolá. Rezort má krásne upravené záhrady. Veľká vstupná hala a úslužný personál vás privedie do priestorov recepcie, ktorá sa nachádza v hale naľavo. Napravo od recepcie je veľký lounge bar, kde vám namiešajú vaše drinky alebo pripravia skvelú kávičku či svieži džús.

Vždy milá a nonstop otvorená recepcia vás víta s úsmevom. Atmosféra je taká, aká na kubánskej dovolenke má byť. Všetko je čisté, upravené, upratané, farby ladia, hudba hrá a ľudia sa usmievajú. Medzi recepciou a lounge je chodba, ktorá vedie až k bufetovej reštaurácii. Cestou budete míňať hotelového concierge, u ktorého si počas dňa zarezervujete miesto v A la carte reštaurácii na presnú hodinu. Napravo od lounge baru si všimnete záhrady rezortu, cestičky k jednotlivým ubytovacím jednotkám a prvý veľký bazén.

5 fotografií

Vítajte v Memories

Vitajte v Memories Varadero Beach Resort #

Posadíte sa v kreslách, vyberiete si drink a počkáte, kým prídete na rad na check-in.

Rezerváciu do A la carte reštaurácie na večeru si spravte po príchode (do 17.00 h). Môžete si vybrať z ponuky rozličných kuchýň a rezerváciami pokryť každý večer. Vzhľadom na to, že ste na Kube, kde všeobecne nie je jedla dostatok, A la carte reštaurácie osviežia váš pobyt od klasického bufetu. Odporúčame vyberať si časy čo možno najskôr - hneď, ako sa reštaurácie otvárajú, kedy je väčšia pravdepodobnosť, že budú mať v menu dostupné všetky ponúkané položky. 

Pri check-ine dostanete 2 kartičky - kľúče od izby. Dostanete plán rezortu a vysvetlia vám, ako to tu funguje. Prípadne jednoducho čítajte tento blog. Dostanete malý papierik s prihlasovacími údajmi na Wi-Fi. Kód je platný na cca 9 hodín (ako takmer každom hoteli na Varadere) a po uplynutí tejto doby si na recepcii požiadate o obnovenie hesla.

Papierik s wifi heslom nestraťte. Ideálne si ho založte pod kryt vášho mobilu, aby ste ho mali po ruke nakoľko kubánska wifi je presne taká, ako očakávate - občas vypadne a musíte sa prihlásiť znova. Prihlasujete sa na Wi-Fi a hlásite sa domov, že ste práve dorazili na miesto, pijete svoje prvé daiquiri, mojito alebo cuba libre a posielate domov prvé fotky. 

Po check-ine vám hotelový poslíček zabezpečí golfové autíčko a odveziete sa k budove, kde máte svoju izbu. 

7 fotografií

Ubytovanie v Memories

Aké ubytovanie si vybrať? #

Rezort sa delí na niekoľko samostatných budov. Budovy sú dvojposchodové a nemajú výťah. K dispozícii sú aj izby s bezbariérovým prístupom - žiadajte izby na prízemí. Výhoda je, že rezort nie je príliš rozťahaný, a tak sa príliš nenachodíte. Všade to máte relatívne blízko. Po rezorte premávajú golfové autíčka. Ak ste unavení, tak si jedno zastavíte. Ak sa radšej prejdete pešo, tak pôjdete pešo.

V noci je rezort decentne vysvietený a je tu absolútne bezpečne. Rezort je príjemný. Je tu veľmi veľa zelene a sú tu rozkvitnuté záhrady, cez ktoré vedú malé chodníky, ktoré lákajú na prechádzku. Ak máte radi pokoj, vyžiadajte si izbu, ktorá nie je prepojená s inou izbou vnútornými dverami. Odporúčame ubezpečiť sa, že vaša izba je orientovaná smerom dovnútra rezortu a nie smerom von (s výhľadom na susedné rezorty), nakoľko vás môže obťažovať hluk z ich generátorov. Vzhľad izieb je však obdobný. 

4 fotografie

Základný štandard izby

Ubytovať sa môžete v jednej z 1 035 izieb, ktoré sú kategórie standard, superior a suite. Rozdiel medzi standard a superior nie je veľký. Izby sú pomerne rovnaké, čo sa týka veľkosti a vybavenia, no kategória superior je moderne zrekonštruovaná. Izby kategórie standard dýchajú farbami a karibským šarmom. Nemáme osobne zlú skúsenosť. Netreba však čakať veľký luxus. V izbe však všetko funguje, je čistá a útulná.

Izby sú zároveň relatívne veľké. Majú 35 m2. Sú vhodné pre rodiny s deťmi. Vmestia sa do nich 2 dospelé osoby a 2 menšie deti. V izbe nájdete buď veľkú king posteľ, alebo 2 double beds. Izby na prízemí majú terasy a izby na poschodí majú balkóny, ktoré sú oddelené pevnými clonami. Sú vybavené stoličkami. 

Všetky izby sú klimatizované, nájdete si v nich TV, minibar, vodu, trezor, telefón, žehličku a žehliacu dosku. V izbe je kávovar na kapsule (kapsule vám dodá upratovačka). V izbe je aj chladnička, pracovný stôl a stolička, kreslo so stolíkom. V privátnej kúpeľni je vaňa a drobná kozmetika unisex vône aj s hubkou na čistenie obuvi. Nájdete si tu veľkú skriňu s vešiakmi, extra vankúšmi a dekami.

Ak preferujete konkrétne značky kozmetických produktov, odporúčame vám zobrať si ich na dovolenku. V priestrannej kúpeľni je aj fén a dostatočný počet uterákov. Vo vybavení sú aj plážové uteráky, ktoré si môžete pravidelne meniť v domčeku pri bazénoch. Nezabudnite pri check-oute z izby nechať použité uteráky v izbe. Do zástrčky nepotrebujete redukciu na americkú zástrčku. Naše koncovky z elektroniky do nej pasujú. 

Môže vás zaujímať:

Mojito - láska v pohári a kubánsky život

Daiquiri - spomienky na Hemingwaya

Suity majú 58m2, pozostávajú z dvoch izieb, a to z izby a obývačky. Suity majú zároveň vaňu a oddelenú sprchu a celé vybavenie s nábytkom je modernejšie než v ostatných izbách.

Ak trváte ešte na vyššom štandarde, môžete požiadať o upgrade Diamond Club, kedy vám do izby dajú exkluzívne produkty a dostanete širší servis aj čo sa týka stravovania, výhodných cien do SPA, vyčlenená pláž s čašníkom, lepšie vybavení minibar a podobne. Predĺžia vám čas na check-out alebo zabezpečia skorší check-in. Štandardne je check out z izby o 12.00 h, ale služby hotela môžete využívať až do 16.00 h (pláž, bazény, stravovanie, bary).

Niektoré izby majú priamy pool view, výhľad na bazény. Ten bazén, ktorý je bližšie k recepcii hotela, je tichší. Bazén, ktorý je bližšie k pláži, má tobogán, odohráva sa tam všetka zábava, aktivity a hrá celý deň hudba.

Nám sa najviac páčilo ubytovanie v budove číslo 26, 27, 30, 31, 32 a 34. Konkrétne izby otočené smerom do vnútra rezortu sú tichšie. Budova číslo 33 je v prerábke, takže o niekoľko týždňov bude určite krásne zrekonštruovaná. 

Budovy 32, 33 a 34 sú najbližšie k pláži a k bazénom. Odporúčame tie. 

Reštaurácie v Memories Varadero Beach Resort #

Reštaurácie sú priebežne otvárané na raňajky, obedy a večere. Je tu veľká bufetová reštaurácia, bary a reštaurácie A la carte. Mimo toho tu je nonstop otvorený snack bar, v ktorom Vám pripravia vždy niečo dobré a namiešajú k tomu výborný koktail. Odporúčame cuba libre, mojito či daiquiri. Majú aj obstojné pivo a dobrú kávu. Hladný a smädný neostáva nikto.

V Snack bare majú na výber burgre, šaláty, hotdogy a sendviče. Niekedy sa ponuka trochu obmení. Treba pritom myslieť na to, že kubánska gastronómia dieru do sveta zrejme nikdy neurobí a s dostupnosťou jedla tu je všeobecne problém. Každopádne, v bohatom bufete vás vždy čakajú čerstvé grilované mäská a morské plody (vynikajúce!), chutné cestoviny, mnoho rôznych príloh, veľa šalátov zo studenej kuchyne, veľa dezertov, ako aj rôzne druhy pečiva.     

Japonská reštaurácia sa volá Dragon Rojo a je to taktiež A la carte reštaurácia, ktorá je otvorená od 18.00 do 22.00 h.

Mexická reštaurácia sa volá Mexicano. Je to A la carte reštaurácia otvorená od 18.00 do 22.00 h.

Kubánska reštaurácia sa volá Colonial a taktiež ide o A la carte reštauráciu otvorenú od 18.00 do 22.00 h.

V rezorte, v blízkosti pláže, sa nachádza ďalšia bufetová reštaurácia, ktorá však môže byť mimo sezóny (keď nie je v rezorte tak veľa hostí), zatvorená.

Okrem nich sa pri bazénoch nachádzajú dve ďalšie menšie reštaurácie, resp. skôr bary. No pripravia vám aj dobrý snack počas dňa (jedna z nich býva otvorená nonstop).

A la carte reštaurácie sú zahrnuté v all inclusive pláne, no musíte si na ne spraviť cez deň rezerváciu stola (recepcia vás usmerní). Odporúčame vám tak spraviť ihneď po check-ine a rozložiť si rezervácie na celú dĺžku pobytu. Tieto reštaurácie nebývajú všetky otvorené každý jeden večer, a preto hneď na úvod dostanete presné informácie o tom, ktorá je otvorená a kedy a vyberiete si podľa svojho gusta. Ak smieme odporúčať, orientujte sa na čas večere hneď o 18.00 h, kedy je pravdepodobné, že v menu budú mať ešte všetky položky. 

7 fotografií

Bufetová obsluha na Kube

Medzinárodný bufet Culinarium je otvorený na raňajky (7.30-10.00 h), na obedy (13.00-15.00 h) a večere (18.00-22.00 h). V rámci bufetov pripravujú jedlo aj priamo pred vašimi očami. Viete tak, že dostávate čerstvú porciu. Preto sa pred niektorými kuchármi tvoria rady, ale stojí za to počkať si. Následne sa usadíte za stolom vo veľkej reštaurácii a obsluha vám prinesie drink, vodu, kávu či čerstvé džúsy...

Talianska reštaurácia Fontana di Trevi je A la carte reštaurácia. Je otvorená na večere od 18.00 do 22.00 h. Ak ste si upgradli svoju izbu do Diamond Club, tak tu môžete prísť aj na A la carte obed (13.00-15.00 h).

5 fotografií

V reštaurácií

Kubánska gastronómia

Pri Kube by sme radi upozornili, že kubánska gastronómia je obmedzená. Ak máte precestované Taliansko, Mexiko, Peru či Thajsko, Čínu, Vietnam... tak budete pri pohľade na výber a prezentáciu jedla veľkým kritikom. Treba však pochopiť ťažkú kubánsku situáciu, ktorá sa stravy hlboko dotýka. Ak je jedlo, tak je to skvelé a treba byť zaň vďačný. Preto sú kubánske all inclusive hotely pomerne obľúbené.

Môžeme však povedať, že úplne hladný neostáva nikto a dovolenka o dĺžke 7-10 dní bude určite veľmi príjemná, aj keď strava sa bude často opakovať. Prečo? Pretože tam, kde Kuba stráca na strave, vynahradí si to bezprostrednou a uvoľnenou zábavou, strhujúcou hudbou, vášnivym tancom a skvelými sviežimi alko aj nealko drinkami. 

Pláž hotela Memories Varadero Beach Resort #

Pláž je piesková a more je fantastické. Nie sú v ňom kamene. Pláž je pomerne dlhá a je rozdelená na dve sekcie - časť pre hotelových hostí a časť je pre hostí, ktorí čerpajú balík Club Diamond.

Musím podotknúť, že pláž bola naozaj nádherná, vstup do mora je postupný, fúka jemný vietor, ktorý rozveje vlasy a je tu neskutočný pokoj. Zrazu obyčajná káva alebo dobrý drink, obľúbená kniha alebo zmysluplný podcast... Všetko si vychutnávate úplne inač, akosi o niečo lepšie. V momente máte pocit, že by ste na Kube ostali radi o niečo dlhšie. Okolité hotely sú od vás ďaleko, čiže vaša pláž nie je preplnená inými ľuďmi a nie je na nej "hustá premávka".

Lehátka sú v troch - štyroch radoch s poťahom, so slameným slnečníkom a sú decentne rozostúpené. V izbách si nájdete plážové uteráky, ktoré si budete meniť pri v domčeku pri bazénoch. Je tu bar, kde vám šarmantní kubánski čašníci približne od 10.00 h do 17.00 h budú miešať vaše obľúbené koktaily.

Je tu aj sieť na volejbal a domček s kajakmi (možnosti vodných nemotorových športov). Na pláži sme trávili asi 90 % času. Občas sa na nej objavili predajcovia klobúkov, kokosových orechov alebo ženy, ktoré ponúkali zapletenie copíkov. Neboli však dotieraví a držali si veľký odstup. Ak nebudete mať záujem, slušne odmietnete.

6 fotografií

Nádherná a pokojná pláž hotela Memories

Ak chcete byť počas svojej dovolenky ekologickí, BUBO vás k tomu rado povedie. Myslíte na to, že si môžete do batožiny na dovolenku zobrať navyše aj litrovú fľašku vhodnú na cestovanie, do ktorej vám na bare hocikedy doplnia pitnú vodu. Ak ste kávičkári, vezmite si svoj obľúbený uzatvárateľný pohár či termosku na kávu, ktorú vám na bare hocikedy doplnia chutnou kávou.

Drinky na pláži sú kapitola sama o sebe. Svieže mojito, daiquiri, piňakoláda či cuba libre sa na pláži miešajú naozaj celý deň, no rozdávajú ich v plastových pohároch. Ak teda máte doma nerozbitné poháre, ktoré používate napr. pri turistike alebo na chate/pri grilovačke..., ktoré by snáď boli vhodné na tento účel a vo vašej batožine nezaberú veľa miesta, určite si ich vezmite so sebou a nechajte si drinky miešať priamo do nich. Ušetríte tak našu planétu od ďalšieho absolútne zbytočného plastu a verte, že ho bude veľa. 

Pre koho je Memories Varadero vhodný výber? #

Memories Varadero odporúčame tým klientom, ktorí cestujú s deťmi, nepotrebujú veľký luxus a preferujú skôr cenovo dostupnú dovolenku na exotickom ostrove, ktorým Kuba rozhodne je. Odporúčame ho aj pre samostatne cestujúcich, ako aj mladé či staršie páry, ktoré si chcú dosýta oddýchnuť a pritom všetkom dostať pomerne slušný servis za dobrú cenu.

Všetka zábava sa deje na pláži alebo v bazéne s tobogánom, v bare alebo po večeroch v lounge bare. Každý si tu nájde ten svoj kúsok raja. Atmosféra je uvoľnená, dress code je taktiež voľnejší. Počas nášho pobytu sa tu zabávala väčšinou americká a kubánska klientela, začuli sme aj češtinu, nemčinu a francúzštinu. Hostia boli každej vekovej kategórie.

3 fotografie

Bazény hotela Memories

Ostatné služby #

Pri recepcii hotela sa počas dňa nachádzajú otvorené stánky miestnej cestovnej kancelárie, kde vám vybavia rôzne výlety po ostrove. V hoteli sa nachádza Spa a dobre vybavené fitnes centrum rozdelené na kardio zónu a posilňovňu. Rodičov detí poteší detský club. Do Spa si môžete skočiť na masáž alebo kozmetické procedúry.

Počas dňa sa tu konajú rôzne aktivity, hry, súťaže... Počas večerov v amfiteátri sú rôzne tanečné show. Sú tú, samozrejme, možnosti vodných športov. Možnosti hier ako volejbal, futbal, tenis. Taktiež vám na recepcii poradia, ako si vybaviť golf vo Varadero Golf Club, ktoré je vzdialené približne 10 minút autom.

5 fotografií

Ostatné služby v rezorte

Ako sa dostať z Memories Varadero do Havany? #

Recepcia hotela vám rada poradí, resp. hotelový poslíček vám privolá taxík a oboznámi vás s približnou sumou, ktorú uhradíte priamo taxikárovi. Za presun Havana-Varadero alebo Varadero-Havana neplaťte za celé auto viac ako 110-120 eur v jednom smere. Neplaťte v miestnej mene, lebo vám dajú zlý kurz k eurám. Plaťte radšej eurom. Služba je však spoľahlivá. Noste pri sebe vizitku hotela kvôli spiatočnej ceste. Alternatíva je cez miestnu CK objednať organizovanú prehliadku Havany v rámci celodenného výletu. 

Memories Varadero je príjemná voľba pre tých, ktorí chcú dovolenkovať na Kube a neminúť pritom "majland".
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Check out a odchod #

Odporúčame vám, aby ste si večer pred vaším odchodom na recepcii vyplatili tie služby, za ktoré ste počas vášho pobytu mali zaplatiť a neboli v cene vašej rezervácie. Prípadne služby navyše si totižto píšete na číslo svojej izby a ak sa vám niečo teda nazbieralo, večer pred odchodom to vyplatíte. Boli ste na masáži? Využili ste nejaké platené procedúry? Deň vopred sa na recepcii informujte aj o tom, o ktorej si rezort pre vás naplánoval odchod vášho transferu na letisko, aby ste si presne vedeli rozvrhnúť čas.

Ak ste si ho rezervovali individuálne, skontrolujte si ho s dodávateľom služby. Skontrolujte si čas odletu z Kuby a či máte všetky potrebné doklady: elektronická letenka, kubánska vízová karta a pas. Spravte si online check-in a vyberte si miesto v lietadle, ktoré preferujete. Ináč check-in prebehne na letisku. Pri medzinárodnom lete do Európy sa odporúča byť na letisku už približne 2,5 až 3 hodiny pred odletom. Nezabudnite si zbaliť snack na cestu, kúsok ovocia alebo sladkosť. Na letisku v Havane nemusí byť dostatok stravy. To skôr nájdete veľa nápojov, alkoholu a kávu. 

Cesta na medzinárodné letisko v Havane je dlhá približne 170 km, t.j. približne 3,5 hodiny, no počítajte s možnými zápchami po ceste. Ak ste si objednali transfer formou kolektívneho autobusu, ktorý zbiera hostí z viacerých rezortov, môžete zastaviť ešte pri 4-5 hoteloch po trase a čas sa trochu natiahne. Informujte dodávateľa služby o svojom čísle letu a čase odletu, aby posúdil či idete načas. Autobus máva svojho sprievodcu, ktorý robí po ceste 1 krátku zastávku na WC a suveníry. Spravidla, ak nie sú problémy, cesta nezvykne trvať viac ako 4-4,5 hodiny. Ak idete sami taxíkom, prídete na letisko, samozrejme, oveľa rýchlejšie. 

BUBO odporúča objednať si transfer aspoň 6 hodín pred odletom z Havany. Transfer, aj keď je objednaný, tak na Kube nikdy nepríde načas. Nič s tým nespravíte. Môže sa stať, že naň budete čakať 30-45 minút. Nepodliehajte panike. Ak už čakáte 45-60 minút kontaktujte dodávateľa služby o aktuálnej situácii. 

Posledné úsmevy, rozlúčka s krásnou krajinou a aj s vaším rezortom a o niekoľko hodín ste už na letisku a idete na svoj check-in zaregistrovať si veľkú batožinu na medzinárodný let. Letisko už poznáte. Odovzdajte na check-ine veľkú batožinu, prejdete pasovou kontrolou, odovzdáte vízovú kartu a pohľadajte svoju bránu na odlet. Kubu ste si zamilovali a hoci ste na letisku, už rozmýšľate, kedy sa sem vrátiť alebo kam ísť nabudúce.

Španielčina do vrecka #

Ak neviete po španielsky, nemajte obavy. Domáci sú veľmi nápomocní. Nemusíte mať vôbec strach z jazykovej bariéry. Personál hotela hovorí po anglicky. Recepcia a barmani vynikajúco, upratovačky slabšie, ale pochopia vás, len treba hovoriť jednoducho a pomalšie. 

Každý sa však pred cestou môžete naučiť pár španielskych fráz. Toto ocenia aj domáci.

Výrazy, ktoré poznáte aj z filmov:

  • Dobrý deň - „Buenos días“.
  • Dobrý večer - „Buenas tardes“.
  • Dobrú noc - „Buenas noches“. (noches čítaj ako nočes)
  • Dobrú chuť - „Buen provecho“. (provecho čítaj ako provečo)
  • Ahoj - „Hola!“ (čítaj ako ola)
  • Dovidenia - „Adiós“.
  • Ďakujem - „Gracias“´.
  • Niet za čo - „De nada".
  • Áno - „Sí“.
  • Nie - „No“.
  • Dobre - „Bueno“ alebo „Vale“.
  • Prosím - "Por favor".
  • Pivo - „Cerveza“.
  • Rum s kolou - "Cuba Libre". 
Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 128

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Trinidad - najfarebnejšie kubánske mesto Blog

Blog Trinidad - najfarebnejšie kubánske mesto

Jedno z najkrajších kubánskych miest je vzdialené iba niekoľko hodín od hlavného mesta Havana. Vstupná brána do Karibiku, mesto obchodu a cukrovej…

Ľubor Kučera 7 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3914 4773€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2924 3899€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2990 3738€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

9 dní

Trvanie

2461 3076€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.