ROZHOVOR: V Thajsku vyjdete z lietadla a už viete, že ste v exotike

ROZHOVOR: V Thajsku vyjdete z lietadla a už viete, že ste v exotike

Keď sme začali chodiť do Thajska pred 25 rokmi, na Slovensku bol populárny seriál Bangkok Hilton. Nicole Kidman podstrčili v Bangkoku drogy do batožiny, a potom tam bola vo väzení. Veľmi dlho sme museli vysvetľovať každému nášmu klientovi, že to je len seriál. Pre mňa osobne je thajská kuchyňa absolútnou svetovou špičkou a dostatočným dôvodom pre výber dovolenky v Thajsku, hovorí Jozef Zelizňák z BUBO.

Keď sa u nás povie meno Jozef Zelizňák, tak sa každému vybaví Škandinávia - chladné severské prostredie, ale ja o tebe viem, že ty si aj milovník Thajska. Aká je spojitosť medzi Škandináviou a takouto exotikou u teba? #

Pre mňa asi dve veci. Môj prvý let do exotiky v živote ešte v minulom storočí viedol práve do Thajska a krajina pre mňa dodnes zostala takým synonymom veľmi dobrej dovolenky. Okrem toho je Thajsko aj najobľúbenejšou dovolenkou práve pre Švédov a Nórov. Povedzme, že tak, ako Slováci chodia do Chorvátska alebo do Egypta, tak Švédi a Nóri lietajú do Thajska.

Takže kontakt tam je naozaj veľmi veľký a často sa mi stane, že keď sa pohybujem po Ao Nangu alebo po Bangkoku, tak počúvam okolo seba viac zo švédčiny a nórčiny ako slovenčiny.

Čiže si tam vlastne ako doma? #

Tak trochu áno.

U nás veľa ľudí považuje Thajsko za buď takú bránu do Juhovýchodnej Ázie alebo možno aj do celej Ázie ako takej. Alebo sú potom ľudia, ktorí tam chodia pravidelne dovolenkovať, pretože chodia za oddychom a peknými plážami či Thajsko považujú za štartovaciu krajinu pre neskúseného cestovateľa. Ako by si charakterizoval Thajsko ty? #

Všetko toto sedí. Thajsko, ak človek ešte nebol v Ázii, by mala byť podľa mňa jeho prvá krajina, pretože je to naozaj krajina veľmi prístupná a bezpečná. Pomer ceny a kvality v tejto krajine je veľmi vysoký. Ľudia sú tu zvyknutí na turistov, ale zároveň to zostáva exotické. To znamená, že sa môžete voľne pohybovať po Thajsku bez toho, aby ste mali pocit, že ste buď bankomat, ktorý chce každý ošklbať, alebo že by ste nemali radšej opúšťať hotel, pretože inde je nebezpečne.

Zároveň ja profesionálne cestujem už takmer 30 rokov, ale stále sa do Thajska rád vraciam práve pre tú pohodu, ktorá tu je, pre výbornú kuchyňu a, zároveň, ak chce človek zažiť divoké Thajsko, môže sa zabávať v nočných baroch v Bangkoku.

4 fotografie

Začíname v Bangkoku

A, naopak, bol som tu aj s 1,5-ročnou dcérou a ak hľadáte rodinnú dovolenku, tak si môžete nájsť naozaj vynikajúce hotely, oddychovať na krásnych plážach a všetok ten mix vytvára to, čo je pre mňa Thajsko - ako si povedal, výborná vstupná brána do exotiky, ale zároveň krajina, kam človek môže a chce chodiť aj každý rok.

Chcete si vypočuť tento rozhovor vo forme 30-minútového podcastu? K dispozícii je na Spotify.

Ty si Thajsko veľmi dlho sprevádzal, takže všetky tieto informácie si postupne prejdeme. Začneme rovno tým, ako sa do Thajska letí, respektíve kam lietame a ako lietame? #

Aj v tomto je Thajsko veľmi pohodlné. Z Viedne sa dá letieť do Bangkoku aj priamo, či už rakúskymi aerolinkami alebo Eva Airom. Mnohí naši klienti, aj my, často preferujeme dva kratšie lety, ktoré vedú povedzme cez Dubaj alebo Dohu s prestupom v Dubaji s Emirates alebo v Dohe s Qatar Airways. Tu je výhodou to, že po piatich hodinách si človek oddýchne, môže sa prejsť na letisku a ten servis, ktorý aerolinky ponúkajú, je naozaj špičkový.

Čo je v Bangkoku perfektné, je to, že keď tu človek pristane, tak od prvej chvíle cíti, že je v exotike. To sa nestane, keď preletíte do Mexico City alebo do Buenos Aires, kam letíte ešte dlhšie a pripadáte si povedzme ako v Španielsku, Portugalsku, skrátka v európskych krajinách... V Bangkoku sa nadýchnete a v momente viete, že ste na parádnej exotickej dovolenke.

Fantastický výhľad a Bangkok ako na dlani.
Foto: archív — BUBO

Čím tam podľa teba cítiť tú exotiku? Vzduchom, ktorý dýchaš alebo úrovňou letiska? #

Je to, samozrejme, kombinácia rôznych faktorov. Jednak ľudia vyzerajú inak, jednak to tam vonia inak. Bangkokské letisko je jedno z najlepších letísk sveta na veľmi vysokej úrovni. A potom, keď vyrazíme z letiska Bangkoku do mesta, okolo nás začnú vrčať tuk-tuky. Vidíte, ako sa na uliciach predáva ananás, všeličo sa griluje, pad thai sa praží na veľkých panviciach - to je ten vstup, ktorý zažijete za 45 minút, už na ceste z letiska do hotela. Máte pocit, že ste na dovolenke aspoň jeden deň a od tej chvíle sa vám Thajsko zarýva pod kožu.

Mohli by vás zaujímat tiež blogy:

Potrebujú Slováci a Česi víza do Thajska? #

Nie, do Thajska sa dostanete veľmi jednoducho. Kedysi boli víza potrebné, vybavovali sa tu v Bratislave, ale momentálne vám stačí naozaj iba platný cestovný pas a môžete do Thajska odletieť.

Akú dopravu využijeme v Thajsku my a akú si vyskúšame? Prípadne aká je tam infraštruktúra? #

Toto sa v Bangkoku veľmi zmenilo. Keď som tam bol po prvý raz, myslím, že to bolo v roku 1997 či 1998, vtedy bol Bangkok jedno z najupchatejších miest na svete. Prejdená rýchlosť v špičke bola asi 4 kilometre za hodinu a naozaj kamkoľvek sa presunúť bolo úplne pekelné. Toto už dnes neplatí. Jednak bola veľmi rozšírená sieť mestského metra, jednak sa presúva po Bangkoku lepšie a dnes sa už môžete presúvať z miesta na miesto bez toho, aby ste si museli na dvojkilometrový úsek rezervovať hodinu času.

My v Thajsku využijeme kombináciu pohodlnej privátnej dopravy tam, kde to má zmysel - či už na nejaké výlety, transfer z letiska, prípadne presun na juh na pláže so zážitkovou mestskou dopravou v rámci mesta, kde jazdíme aj na tých trojkolesových tuk-tukoch, čo sú také trojkolesové motorky.

Presúvame sa aj MHD, chodíme loďkami po rieke Chao Phraya. Jednoducho ten Bangkok pre mňa je jedno z najkrajších a najfascinujúcejších miest sveta a chceme ho zažiť všetkými zmyslami.

Samozrejme, potom, ak človek sa z Thajska presúva na juh do Krabi alebo na pláže Ao Nangu, tak má na výber - buď pôjde nočným autobusom, ktorý máme prenajatý, je veľmi pohodlný a vyspí sa tam človek o poznanie lepšie ako v lietadle. Niekedy tam býva chladno, tak je dobré sa obliecť, ale inak je to veľmi, veľmi príjemné.

Ak vás však noc v autobuse neláka, tak za veľmi príjemný doplatok môžete z Bangkoku do Krabi preletieť a v čase, keď ľudia nastupujú do autobusu, aby sa presunuli na noc do Krabi, tak vy už oddychujete pri mori a už večeriate prvýkrát v podstate pri Andamanskom mori. Toto využíva približne polovica našich klientov, to je o rozhodnutí každého z vás, čo si vyberiete. Ja môžem povedať, že som zažil oba presuny, ani sám by som nevedel povedať, čo z toho je väčší zážitok. Ale ak chcete šetriť čas, tak prelet je lepšou voľbou.

Thajské ženy s dlhým krkom

Thajské ženy s dlhým krkom

Rovno môžeme aj niečo porozprávať o úrovni ubytovania - o tom, ako bývame počas našich ciest v Thajsku... #

V samotnom Bangkoku máme hotel so šesťhviezdičkovou polohou, kde spíme, to je také ako jeden z najlepších hotelov v starom Bangkoku, kde bývame doslova zopár stovák metrov od Kráľovského paláca, od chrámu Wat Pho s najväčším ležiacim budhom Thajska a od uličky Kao San, tej slávnej ulice, kde to naozaj že žije, kde sú bary, reštaurácie, zmenárne a všetok život.

Hotel sa volá Kráľovský hotel alebo Hotel Royal. Je fajn, nečakajte žiaden luxus, luxusom je jeho poloha. Ak však máte záujem zažiť Bangkok vo veľkom štýle, tak ponúkame aj najlepšie hotely v Bangkoku, kde už aj samotný pobyt v hoteli bude zážitkom. Treba však povedať, že tie hotely väčšinou ležia mimo starého Bangkoku a sú skôr v tých business a obchodných štvrtiach. Človek získava zážitok z ubytovania a trošinku možno stráca zážitok z toho kontaktu s Bangkokom.

Potom pri mori je naše základné ubytovanie veľmi príjemné. Je to zhodou okolností už v podstate takmer rodina s nami - Mr. Big. Každý, kto v Thajsku s nami bol, vie, čo je on zač. Je to človek, ktorý je tak už skoro z polovice Slovák. Veľmi, veľmi prijemnú atmosféru vytvára. No a k nemu chodíme už, myslím si, že asi 17 rokov, keď sme prišli prvýkrát do Ao Nangu.

V tom čase bol Ao Nang takmer obyčajnou Thajskou dedinkou s minimom turistov. Bývali sme u takého Nemca Tomasa, kde nás bývalo 6-8 na izbe. Bol tam jeden veľký ventilátor na strope, a to bolo jedno z najlepších ubytovaní v celom Ao Nangu. Toto sa veľmi zlepšilo. Už základné ubytovanie sa nedá porovnať s tými, ktoré bývali kedysi.

Je tam, samozrejme, klimatizácia, chladnička, televízor... Je to veľmi čisté a také, by som povedal, rodinné. Ale každému, kto má záujem tráviť čas pri mori, v klasickom hotelovom ubytovaní, ponúkame či už 4 alebo 5-hviezdičkové hotely, alebo aj Ritz-Carlton, ktorý sa pokladá za jeden z najlepších plážových hotelov celého regiónu.

3 fotografie

Pláže na Krabi

Spomenul si pobyt pri mori, takže je jasné, že do batožiny si treba pribaliť aj plavky, ale okrem toho, čo ešte by si odporúčal zabaliť si a naopak, čo netreba vôbec brať a je to zbytočné? #

Určite, keď človek odchádza na letnú dovolenku, tak možno nemyslí v prvý moment na teplé oblečenie. Toto sa vám veľmi zíde počas presunov v klimatizovanom autobuse. Určite je dobré mať jednu nejakú minimálne tenkú mikinu na vrch. Väčšina turistov chodí v krátkych nohavici, ale ak chcete ísť do lepšej reštaurácie a bývate v lepšom hoteli, tak tenké a dlhé letné nohavice sa určite zídu.

Rovnako tak je dôležité nezobrať si iba šľapky, ale aj nejaké či už aspoň sandále s praskou vzadu alebo nejaké slušnejšie topánky. Toto všetko oceníte na miestach, kde je pomer medzí cenou a kvalitou je veľmi dobrý. Ak chcete ísť do dobrej reštaurácie, povedzme do roof top baru v Bangkoku (na 80-poschodových mrakodrapoch na streche máte bary a reštaurácie s úžasným výhľadom na mesto) a tam sa jednoducho nepatrí prísť v krátkych nohaviciach a šľapkách, niekedy vás ďalej ani nepustia. Minimálne sa to ale nepatrí.

Inak, Thajsko je krajina, ktorá je veľmi, ak som už spomínal, prístupná a otvorená turistom, to znamená, že čokoľvek si zabudnete, ak nemáte 120 kg a nie ste veľký slovenský chlap, ak nemáte ako ja topánky s veľkosťou 46, tak čokoľvek, čo si zabudnete doma, dostanete to kúpiť v Thajsku a nemusíte sa báť, že by ste po tejto stránke zažili nejaký stres.

Dokonca aj to, čo je pre mnohých Slovákov súčasťou balenia sa na dovolenku, či už je to pálenka na ranné vypálenie červíka alebo na zlepšenie nálady, tak aj toto v Thajsku človek nájde a za zopár eur si môže kúpiť miestnu thajskú whiskey alebo thajský rum. Nie sú to nápady, ktoré by vyhrávali nejaké gurmanské ceny, ale zase je to exotické a určite svoj účel splnia.

Vyberiete sa na cestu pomedzi dračie zuby?
Foto: archív — BUBO

Ku gurmánskym zážitkom sa hneď dostaneme, len ešte, prosím ťa, v rámci oblečenia, ako to vyzerá s návštevou nejakých budhistických miest? Pretože Thajsko je jedna z najbudhistickejších krajín vôbec na svete... #

Celkovo platí, že v tomto sú Thajci veľmi, by som povedal, tolerantní voči turistom. Keď si spomínal budhizmus, je naozaj taký, doslova prestúpený do atmosféry spoločnosti, že to nie je ani náboženstvo, ale jednoducho filozofia a 97 % Thajcov sa hlási k budhizmu a návšteva budhistického chrámu, či už nejaká krátka modlitba alebo krátke zamyslenie sa, lebo budhizmus nie je primárne o modlitbách, ale skôr o nejakej vnútornej meditácii, je súčasťou ich každodenného života.

Kráľovský palác je taký špeciálny v tom, že tam je potrebné mať dlhé nohavice, nepustia vás tam v šľapkách, to znamená, že musíte mať cez pätu prúžok, sandále sú OK. Potrebujete mať tričko a zahalené ramená. A to je asi jediný moment, kde treba myslieť na oblečenie, ale, ako som povedal, Thajci síce tolerujú turistov, ktorých tam je veľa, ale aj vy sa budete cítiť príjemnejšie, ak budete mať povedzme krátke nohavice po kolená a nie pod zadok trička, nie s veľkým výstrihom pre ženy, ale aj pri všetkej úžasnej otvorenosti a milosti Thajcov, Thajsko zostáva do veľkej miery konzervatívnou spoločnosťou a nikto vám nič nepovie, ale budete chcieť rešpektovať miestnych.

3 fotografie

Nahliadnite do thajskej kuchyne

Presne ten rešpekt kultúry je aj na našich zájazdoch veľmi dôležitý a snažíme sa ho prejaviť v každej krajine. Je nejaký typ adaptéru na elektrickú zásuvku, ktorý by sme si mali pribaliť? #

Celkovo ja pri cestovaní do exotiky, alebo aj do USA, odporúčam mať vždy po ruke univerzálny adaptér. To sa dá kúpiť za 10-15 eur. V tej chvíli môžete prestať rozmýšľať nad tým, do akej krajiny idete. Už len keď sa človek pohybuje v Ázii, tak sú iné zástrčky v Thajsku, iné sú v Malajzii, iné v Singapure. A neustále myslieť na to, či mám ten správny adaptér, je podľa mňa otrava.

Ale ak si chcete kúpiť jeden do Thajska, väčšina zástrčiek je typu B. Toto ale môžete riešiť aj po prílete do Thajska, ale ja v každom prípade odporúčam, ak sa chystáte cestovať do exotiky, kúpte si univerzálny adaptér a majte ho vždy pribalený v batožine.

Spomínal si alkoholické nápoje, tak pokojne o nich môžeš povedať viac, pripadne aj o thajskom pive či víne s povedať aj niečo o miestnej strave... #

Pre mňa je osobne thajská kuchyňa spolu s talianskou absolútnou svetovou špičkou a pre mňa by bola dostatočným dôvodom pre výber dovolenky v Thajsku. Keď začneme jedlom, celkovo, samozrejme, platí to, že thajská kuchyňa je veľmi pikantná. Mnohí sa toho aj boja, ale ja môžem povedať z vlastnej skúsenosti, že ani človek, ktorý nemá rád pikantné, by tam neumrel od hladu.

3 fotografie

A ešte viac z thajskej kuchyne

Vtedy si treba vybrať jedlá postavené viac na kokosovom mlieku, na ryži a neísť do skúšania, či mi to bude dosť pikantné. Lebo trošku pikantné v Thajsku znamená pre cudzincov veľmi pikantné. Ak teda nepoznáte thajskú kuchyňu, treba ochutnať Pad Thai, čo sú také bryndzové halušky Thajska. Ryžové rezance, ktoré sú miešané - či už si vyberiete tofu, kura, krevety alebo čokoľvek, ale základ sú teda ryžové rezance, bambusové výhonky, arašidy, trošku čili, paradajky a všetko zmiešané na panvici - toto je alfa a omega. Toto ochutnať musíte, a to väčšine Slovákov aj chutí, keďže to pripomína naše jedlá.

Pre mňa osobne je vrcholom thajskej kuchyne polievka tom yum, ktorá je založená na absolútne čerstvých koreninách, je to vývar dochutený či už citrónovou trávou, čili, kalangou, paradajkami, krevetami... Je to pre mňa základ v Thajsku a keď som tam, zjem takých polievok 4 alebo 5, pretože ich chcem stále.

Opice v mangrových lesoch

Opice v mangrových lesoch

Treťou takou špecialitou, ktorú treba ochutnať, je som tam - zelena papája nastrúhaná, mažiarom rozdrvená, je z toho získaná všetka šťava, tiež zmiešaná s orieškami, čili, to jedlo je už samo o sebe pikantné a je sa v podstate tak ako šalát.

Tieto tri veci by som povedal, že človek ochutnať musí, ale potom je množstvo ďalších jedál a keď prijete do ktorejkoľvek thajskej reštaurácie - či vám viac chutia kari, jedlá postavené na kokosovom mlieku alebo skôr nejaké úžasné ryby, napríklad žraloka je bežné dostať pri Andamanskom mori, čerstvé ryby vylovené z mora v ten deň... Neexistuje, že by vám v Thajsku nechutilo.

Keď si spomínal alkohol, tak Thajsko má aj veľmi slušné pivo - či už je to jedno z najznámejších ázijských pív vôbec Singha, ktoré pochádza práve z Thajska, alebo Chang, ktorý mnohým Slovákom možno chutí trošinku viac, lebo je to menej také europivo a má výraznejšiu chuť, ale tieto dve pivá vám určite dávajú dostatočný dôvod nebrať si pivo z domu, pretože sú veľmi, veľmi príjemné.

Ešte spomeňme možnosti pre vegetariánov, pretože Thajsko má vynikajúce ovocie a aj bezmäsité jedlá sú takisto gastronomickými zážitkami... #

Určite, ja som sčasti vegetarián a Thajsko aj po tejto stránke spĺňa všetky moje predstavy. V podstate v akomkoľvek jedle si môžete nahradiť mäso alebo morské plody s tofu, čo už v momente robí jedlo vegetariánskym. Ale taký výber čerstvého ovocia, hlavne ananásy, chutia v Thajsku výnimočne. Naložené v ľade, sú doslova na každom kroku v Thajsku bezpečné, veľmi chutné.

Ľudia, ktorí majú radi sladké, nedajú dopustiť hlavne na palacinky robené na veľkých panviciach priamo pri pláži všade v Ao Nangu. To sú tie veci, pre ktoré si človek odnáša potom aj tie chute Thajska domov a chce sa tam hneď vrátiť.

Poďme si niečo povedať o počasí, pretože o Thajsku sa hovorí veľmi často v súvislosti s obdobiami monzúnu. Je to také kritické ešte aj v dnešnej dobe? #

Samozrejme, to počasie sa mení počas jednej našej generácie. To, čo platilo pred 20 rokmi, do veľkej miery už neplatí. Treba však povedať, že sú obdobia v Thajsku, kedy je sezóna lepšia a kedy je horšia minimálne tabuľkovo. Ja som mal veľmi dobrého kamaráta, ktorý bol na svadobnej ceste v Thajsku v marci, čo mala byť top sezóna, no desať dní mu lialo, ale doslova že ako z krhly. Na svadobnej ceste to možno tak nevadí, ale za iných okolností možno človek preferuje iné počasie.

Na druhej strane, tabuľkovo možno trochu horšie vychádza júl a august, čo sú tie najpopulárnejšie mesiace pre cestovanie Európanov, ale môžem povedať, že my už v tomto období chodíme do Thajska 15 rokov a rozdiel medzi počasím v júli a v auguste a počas tých „top mesiacov“ je naozaj minimálny, takže toho sa asi netreba báť.

Thajsko je tiež krajinou, kde uvidíte veľa vodopádov.
Foto: archív — BUBO

Ak by som si ja vyberal dovolenku v Thajsku, tak by som sa vyhol pravdepodobne júnu a septembru. To sú dva také mesiace, kedy dosť prší. Ak by mi prekážalo teplo, čo teda mne neprekáža, tak by som možno vynechal apríl a máj, lebo to je v obdobie, keď v Bangkoku často teploty dosiahnu 40 stupňov a keď môže človeku byť nepríjemne, ale v podstate mimo týchto mesiacov kedykoľvek prídete do Thajska, tak si môžete byť istí, že budete mať príjemné počasie.

Istotu nedažďa v Thajsku nemáte, na to treba ísť inam. Vďaka tomu je Thajsko zelené a napriek tomu, že to je vlastne počas celého roka leto, tak nemáte tu nič vyschnuté, všetko je krásne zelené a s trochou rešpektu voči tomu, že vám môže hodinu spŕchnuť kedykoľvek, tak v Thajsku počasie vôbec žiaden problém nebude.

Čo by si nám povedal o nejakých zdravotných rizikách alebo o samotnej bezpečnosti v krajine? #

Aj po tejto stránke je Thajsko jednou z top krajín sveta. Čo sa týka nejakého kradnutia, to tu prakticky nie je. A je to určite lepšie ako v južnej Európe a popravde aj lepšie ako na Slovensku. Keď sme začali chodiť do Thajska pred 25 rokmi, vtedy bol veľmi populárny seriál Bangkok Hilton s Nicole Kidman. Točil sa celý okolo toho, že Nicole Kidman dali počas letu do Bangkoku drogy do batožiny a potom tam bola vo väzení. Veľmi dlho sme museli vysvetľovať každému nášmu klientovi, lebo v tom čase ešte nebol ani internet, že to je seriál, že to nie je realita.

A dnes si myslím, že Thajsko sa už tohto striaslo a ak niekoho chytia kvôli tomu, že prevážal drogy, tak jednoducho bol díler a, samozrejme, v Thajsku sú za to tvrdé tresty. Ale vy sa naozaj ničoho, ničoho v tejto oblasti nemusíte báť. Thajsko navštívia ročne desiatky miliónov ľudí a nejaké takéto hrozby určite v Thajsku nie sú.

Čo sa týka zdravotných problémov, opäť podobne, ako v princípe v akejkoľvek civilizovanej krajine, nič nehrozí. Nedá sa to porovnať napríklad s Egyptom a so známou faraónovou pomstou. Možno je to aj tým, že tá thajská kuchyňa je veľmi postavená práve na čerstvých surovinách, všetko sa pripravuje pred vami, všetko sa praží na boku, to znamená nejaké choroby spôsobené pokazeným jedlom v Thajsku v princípe nehrozia.

Možno, ale to platí v princípe všade v exotike, mojou takou zásadou je, že sa snaží vyhýbať švédskym stolom, lebo to vyložené jedlo (aj v päťhviezdičkovom hoteli) sa v tomto teple okamžite stáva terčom pre rôzne baktérie, rôzne potenciálne problémy, takže tomu by som sa vyhol. V Thajsku ale vlastne all-inclusive hotely v princípe človek nenájde, chodíte do reštaurácie, objednávate si jedlo, ktoré je čerstvé, a tým pádom v Thajsku vám nehrozia takéto žalúdočné problémy.

Mohol by som spomenúť aj osobnú skúsenosť so zlomeninou, ja som ešte v živote nevidel luxusnejšiu nemocnicu ako v Chiang Mai, v ktorej som bol osobne... #

Súhlasím. Jeden klient, mal zase infarkt v Bangkoku a dostali sme sa do nemocnice, ktorá bola na úrovni, aká ani na Slovensku nie je. Samozrejme, toto platí pre veľmi bohatých Thajcov a ľudí s kvalitným zdravotným poistením, takže určite odporúčam poistenie, pretože také ošetrenie v týchto nemocniciach stojí veľa peňazí. Ak si ho má človek platiť sám, tak sa môže dostať do serióznych problémov.

Ak by ste boli odkázaní na nemocnicu lacnú a dostupnú, tak tie, samozrejme, sú na oveľa nižšej kvalite, ale to platí všade vo svete. Treba sa poistiť, aby pre prípad takéhoto nejakého problému mal človek to top vyšetrenie, ktoré v Thajsku je naozaj top.

4 fotografie

Aj toto je Thajsko

Viackrát si spomenul veľmi dobrý pomer kvality a ceny. Čo si pod tým môžeme predstavovať? #

Thajsko je krajina, kde naozaj dostanete za svoje peniaze veľmi veľa. Thajská mena sa volá BATH a za 1 euro dostane človek približne 36 bathov. Na mnohých miestach sa dá platiť kartou, ale stále to nie je tak, ako povedzme v západnej Európe, to znamená, že si  odporúčam určite vymeniť peniaze.

Je dobré meniť veľké bankovky, v zmysle 50-100 euroviek. Či si beriete eurá alebo doláre, to je jedno, nie je dôvod meniť eurá na doláre špeciálne kvôli tejto ceste. Odporúčame zobrať si 50 a 100-eurovky, ktoré majú, paradoxne, lepší kurz ako 5, 10 alebo 20-eurové bankovky.

Na niektorých miestach si človek ide objednať výlety alebo tak, vtedy sa za platbu kartou účtuje poplatok, ktorý si často účtujú obchodníci a v Thajsku alebo v Ázii celkovo sa často ten poplatok prenáša na kupujúceho.

Samozrejme, je veľký rozdiel medzi cenami na ulici, kde za pouličné jedlo sa najete doslova za zopár eur veľmi dobre. V bežnej reštaurácii vás bude stať jedlo cca 5-6 eur a potom sú bary a reštaurácie v Bangkoku, ktoré sú orientované na top klientelu, kde zaplatíte ceny ako v bratislavskom Starom Meste, ale zase budete mať naozaj exkluzívny zážitok.

Dá sa povedať, že za to, čo v Thajsku dostávate - za tú pohodu, respektíve luxus, ktorý si tam užívate, sú tie ceny neporovnateľne lepšie ako napríklad v Karibiku alebo na Maldivách.

Možno ešte môžeme spomenúť nejaké pripojenie na internet, mobilné pokrytie a také služby, ktoré v dnešnej moderné dobe často využíva... #

Európska únia nás rozmaznala, že sme už zvyknutí bežne sa po Európe pohybovať nad domácim signálom alebo na európskom roamingu. Preto určite odporúčam pred nastúpením do lietala si vypnúť mobilné dáta, respektíve vypnúť roaming, aby po prílete do Bangkoku vám hneď nenabehli emaily a zbytočne by ste tak neplatili, keďže poplatky za internet mimo EÚ sú často astronomické.

Máte v princípe na vyber dve možnosti - fungovať na domácu slovenskú kartu a pripájať sa na wifi, ktorá je dostupná v princípe kdekoľvek, kde sa pohnete. Samozrejme, nie na plážach, nie na ostrovoch, ale v reštauráciách, baroch a v kaviarňach určite áno, v hoteloch tak isto. Alebo si kúpiť thajskú kartu v prípade, že potrebujete byť otravovaný prácou, prípadne byť v kontakte s blízkymi aj počas dňa, keď si užívate pohodu na pláži a keď spoznávate Thajsko.

3 fotografie

Viac kúpania sa

Jožo, ty si Thajsko sprevádzal, precestoval si ho sám, teraz ho navštevuješ aj s rodinou a s malými deťmi. Aké sú pre teba tvoje najobľúbenejšie miesta, prípadne to najkrajšie, čo uvidíme počas našich zájazdov? #

Ja stále nedám dopustiť na Ao Nang. Ao Nang je, samozrejme, už iný, ako bol pred 25 rokmi. Má až skoro atmosféru letoviska pre škandinávskych dovolenkárov, ale stále si zachová taký ráz thajskej dedinky. Nie sú tam žiadne naozaj veľké hotely a všetko sú skôr také malé hotelíky, resp. hotely, ktoré nevytvárajú alebo nedávajú pocit, že som len súčasť nejakého turistického priemyslu.

Veľmi fajn je Ao Nang tým, že sa odtiaľ da vyrážať na výlety na okolité ostrovy, ktoré sú to najkrajšie, čo Thajsko má. Či už je to slávny ostrov Phi Phi, na ktorom sa točil film Pláž s Leonardom DiCapriom. BUBO bolo skôr na tom ostrove ako Leonardo DiCaprio, keďže film natočili už v čase, keď BUBO chodilo do Thajska.

O dva roky bola Maya Bay, čo je vlastne tá najslávnejšia pláž ostrova, zatvorená, aby si ten ostrov oddýchol, potom prišiel covid, takže ten oddych sa ešte predĺžil a dnes je Maya Bay a celkovo tie ostrovy Phi Phi vo veľmi príjemnom stave na to, aby ste si ich užili.

Do Thajska sa s nami dostanete na:

Väčšina turistov zo sveta mieri na Phuket, čo je najväčší ostrov Thajska, ktorý je, by som povedal, takou klasickejšou dovolenkou od destináciu, už aj s veľkými 5-hviezdičkovými hotelmi s bazénom. Stále to je ďaleko lepšie ako tie obrovské all-inclusive gigantické pobrežia v Turecku alebo v iných tých klasických letoviskách, ale Phuket je už, by som povedal, pre takú tú štandardnejšiu dovolenku.

Na východnom pobreží zasa láka ostrov Koh Samui, ktorý sa mojej generácii zapísal do sŕdc neslávne, lebo na tomto ostrove tragicky zahynul Peter Dubovský, jeden z najlepších futbalistov v slovenskej histórii. Koh Samui je veľmi fajn v lete, možno ako alternatíva, pretože má inú sezónu ako Ao Nang a v čase, keď v Ao Nangu prší, v Koh Samui je dobré počasie.

Pre mňa osobne bol veľmi príjemným prekvapením ostrov Koh Lipe, ktorý leží už na juhozápade Thajska, vlastne na hraniciach medzi Thajskom a Malajziou. Ťažko sa tam dostáva, treba tam cestovať loďou alebo tak komplikovane autobusom, takže nie je to pre klasickú dovolenku, ale je to možno tajný tip alebo dobrý tip pre individuálnych cestovateľov. Pozrite si ostrov Koh Lipe, ktorý ešte stále zostáva mimo toho klasického turistického ruchu Thajskom.

Budeš so mnou súhlasiť, keď poviem, že tú dovolenku v Thajsku robia peknou aj samotní Thajci? #

Thajsko sa volá aj krajnou úsmevov, a to určite je pravda. Ja stále hovorím to, že je ľahké zostávať tou nedotknutou, nezmenenou krajinou, keď k vám nikto nechodí. Obdivovať povedzme diktatúry, ktoré sú uzavreté, ktoré navštívi ročne 100-200 turistov, že tam ľudia žijú tak ako kedysi je síce fajn, ale asi to ľudia nechcú.

Thajsko je úžasným príkladom toho, že aj desiatky miliónov turistov, ktorí ročne prichádzajú do krajiny, majú vplyv na krajinu, ale nemusia zmeniť náturu samotného národa.

Thajsko, napriek tomu, že žije z turizmu, zachováva si svoju hrdosť a víta turistov s úsmevom. Slovákov majú v Thajsku veľmi radi, pretože väčšina Slovákov pristupuje k Thajsku s rešpektom, užíva si tú krajinu. Ak vy prídete s úsmevom do Thajska, tak Thajci vám tie úsmevy budú s radosťou opätovať.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 758

Mohlo by Vás zaujímať

Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 14 min. čítania
Ostrovy Phi Phi - perly Thajska Phi Phi

Phi Phi Ostrovy Phi Phi - perly Thajska

Ostrovy, ktoré do začiatku 20. storočia nepoznal takmer nikto, dnes patria medzi celosvetovo najznámejšie tropické ostrovy. Thajsko má približne 1…

Marek Melúch 16 min. čítania
Najkrajšie ostrovy Andamanského mora Krabi

Krabi Najkrajšie ostrovy Andamanského mora

Thajsko je pre mnohých synonymom exotických rajských ostrovov s kilometrami panenských pláží. Krabi a jeho ostrovy sú aj napriek svojej enormnej…

Marek Melúch 16 min. čítania
Chiang Mai, ruža severného Thajska Chiang Mai

Chiang Mai Chiang Mai, ruža severného Thajska

Hlavné mesto severného Thajska je považované za kultúrne srdce krajiny. So svojimi krásnymi chrámami v štýle Lanna, múzeami a trhmi, kde si môžete…

Marek Melúch 20 min. čítania
Krabi - čo vidieť, zažiť a ochutnať? Krabi

Krabi Krabi - čo vidieť, zažiť a ochutnať?

Krabi je právom považované za lokalitu s najkrajšími plážami Thajska. Leží na brehu Andamanského mora a so svojimi približne 200 ostrovmi ukrýva…

Patrícia Mrázková 26 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Thajsko, Singapur


náročnosť

15 dní

Trvanie

4713
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3789
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4100
E

Ázia  

Brunej, Macao, Hongkong, Thajsko, Malajzia, Kambodža, Filipíny


náročnosť

24 dní

Trvanie

5960

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.