Thajský box - príbehy, legendy, pravidlá

Thajský box - príbehy, legendy, pravidlá

Autorom blogu je Ivana Žibritová

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Thajský box, siamský box alebo Muay-Thai? Tak v Thajsku nazývajú domáci svoj národný bojový šport. Muay-Thai, čo v preklade znamená „thajský box“, je národným športom Thajska. Ide o bojové umenie s koreňmi pochádzajúcimi z vojenského využitia, ktoré sa datuje približne do 13. storočia v čase Sukhothaiského kráľovstva. Niektoré názory tvrdia, že thajský box vznikol počas neustálych konfliktov s Barmou, Khmérmi, či Vietnamcami a iné zas, že pôvod tohto bojového umenia pochádza z čínskeho Kung-Fu. Existuje mnoho rôznych verzií histórie Muay-Thai, ale všetky sa zhodnú v tom, že Muay-Thai bola primárna a najúčinnejšia metóda sebaobrany. My v BUBO chodíme do Thajska už od roku 1996 a vieme, kde sa odohrávajú tie najlepšie zápasy.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

História thajského boxu #

V celej Ázii nájdeme veľa bojových športov a umení. Skoro v každej krajine sa postupne rozvinuli rôzne techniky, či už so zbraňami alebo bez zbraní. Thajský box sa všeobecne radí na špičku bojových umení. Vyvinul sa z Krabi Krabong v starovekej bojovej taktike siamskej (alebo thajskej) armády. Počiatočné zápasy sa konali v rámci siamskej armády v neozbrojených bojoch iba s niekoľkými pravidlami a bez váhových, či časových obmedzení.

Krabi Krabong je bojové umenie založené na zbraniach z Thajska. Jeho hlavné zbrane pozostávajú z thajského meča (krabi) a palice (krabong). Zvyčajne sa ovládajú ako pár.

Na svojej popularite si získal thajský box postupom času priazeň celého národa a tá sa prejavuje na štadiónoch po celej krajine. V Bangkoku sa denne konajú zápasy na jednom z dvoch hlavných štadiónov (Rajadamnern a Lumpinee).

Predstavenia sú obvykle skoro vypredané a sú tak populárne, že televízia ich trikrát týždenne premieta naživo. Niekedy fanúšikovia, ktorým sa nepodarí kúpiť lístok, stoja pred štadiónom a dúfajú, že získajú niektorú zo vstupeniek, ktoré ostanú navyše.

Štadión Rajadamnern bol postavený v roku 1945 a je najuznávanejším a najznámejším miestom zápasov Muay-Thai v Thajsku. Bez tohto štadiónu by Muay-Thai nebol tým, čím je dnes.

Prvý Muay-Thai opasok šampióna v Rajadamnern štadióne.
Foto: Ivana Žibritová — BUBO

Veľkolepá architektúra, dizajn a úžasná atmosféra sú to, čo ho robí výnimočným. Štadión Rajadamnern je známy ako prvý štadión Muay-Thai na svete a dnes sa považuje za jeden z najlepších na svete, ktorý ovplyvňuje aj iné bojové športy, akými sú napríklad kickboxing, preto je veľmi bežné, že tu prichádzajú nielen bojovníci thajského boxu, ale aj zápasníci MMA z celého sveta.

Štadión Lumpinee píše svoju históriu už od roku 1956. Spravuje ho thajská kráľovská armáda. Štadión sa zo svojho pôvodného miesta presťahoval v roku 2014 na Ram Intra Road, kde dokáže poňať až 5000 divákov. Všetky výnosy z bojov na tomto štadióne idú na podporu rôznych odvetví oddelení thajskej armády.

V roku 2011 štadión podliehal skúške, pretože mal byť uvoľnený pre súkromný sektor alebo múzeum, avšak vedenie Lumpinee oznámilo zásadné zmeny na prilákanie publika. Štadión Lumpinee bol tradične vyhradený pre mužských bojovníkov a nakoniec v novembri 2021 hostil svoju prvú ženskú bojovú zostavu.

Prvý Muay-Thai štadión Rajadamnern.
Foto: Ivana Žibritová — BUBO

Štadión ako prvý v roku 2022 zorganizoval podujatie zmiešaných bojových umení, ktoré usporiadala Fairtex Fight Promotion, a tak od tohto roku hostia majstrovské podujatia s takmer všetkými druhmi zápasov, ktoré predovšetkým podliehajú pravidlám Muay Thai.

Začiatkom 30. rokov 20. storočia bolo umenie Muay-Thai oficiálne klasifikované, pričom boli vytvorené pravidlá a predpisy, ktoré boli zavedené do sveta športu a tak sa Muay-Thai stal medzinárodným bezpečným ringovým športom. Predtým neexistovali hmotnostné kategórie ani boxerské kolá a bojovníci vystupovali s konopnými alebo bavlnenými bandážami na rukách a suspenzor tvorila škrupina z kokosu. Laná na rukách bojovníkov nahradili boxerské rukavice a boli zavedené súťaže na počet kôl. Začala sa tak vytvárať nová éra svetovej histórie, na ktorú sú Thajci právom dodnes hrdí. Skoro každý mužský obyvateľ ovláda prinajmenšom základy tohto športu. Thajci sú na svoj tradičný šport veľmi pyšní. 

Náš lokálny sprievodca Oliver na Krabi mi hovorí: „Každé dieťa sa hrá na ihrisku na veľkého Muay-Thai bojovníka a skúša boxovať s kamarátmi.“

World Thai Boxing Association

Svetová asociácia thajského boxu (WTBA) je najstaršia a najväčšia organizácia Muay Thai na svete založená v roku 1968 hlavným inštruktorom Ajarnom Surachai "Chai" Sirisute. Práve on prišiel do spojených štátov šíriť Muay Thai do celého sveta a je vôbec prvým inštruktorom, ktorý učil Američanov toto umenie. WTBA sa neskôr zaslúžila o rozšírenie pridružených organizácii v krajinách po celom svete.

Aréna Rajadamnern.
Foto: Ivana Žibritová — BUBO

BUBO tip

Návštevu prvého štadiónu Muay-Thai - Ramjadamern - si môžete spojiť aj s návštevou jedného z najuznávanejších rooftop barov v Bangkoku. Bar Red Sky ponúka hosťom okrem nezabudnuteľných drinkov aj luxusný výhľad na celé mesto. Vychutnajte si pohľad na nočný Bangkok s drinkom v ruke. Je na vás, či si vyberiete Negroni, Equity, Beet me up, Early Bird, alebo niečo iné. V ponuke majú naozaj veľké množstvo drinkov a aj ľahkých snackov.    

Legenda o prvom thajskom boxerovi #

Azda najznámejší thajský bojovník je Nai Khanom Tom. Bojové umenie a bojový šport starý ako Muay-Thai je bohatý na legendy. Pravda o jeho pôvode sa stráca v hmle mýtov. Väčšina jeho legiend je však historicky založená na pravde. Všetky odrážajú hrdosť a dôležitosť, ktorú Thajci vždy pripisovali svojmu národnému športu a bojovému umeniu ako dedičstvu, ktoré zabezpečilo slobodu starovekého Siamu - dnešnému modernému Thajsku.

V čase pádu kráľovstva Ayutthaya v roku 1767, kedy znova zaútočila Barma a mesto bolo dobyté, tisíce zajatcov vzali do Barmy a medzi nimi sa nachádzalo veľa boxerov z Thajska. V roku 1774 sa kráľ Barmy Mangra rozhodol zorganizovať nočné oslavy. Kráľ si objednal prezentáciu thajského boxu medzi barmskými a thajskými bojovníkmi.

Oslavy sprevádzali tradičné hry zvané likay (najznámejšia forma thajskej tradičnej zábavy), šermiarske zápasy a množstvo športov a hier. Barmánci mali svoje vlastné bojové umenie Parma. Parma sa vo veľkej miere spoliehala na päsť ako hlavnú zbraň, zatiaľ čo Muay-Thai bolo známe svojimi schopnosťami využívať lakte, kolená, chodidlá a päste. Kráľ Mangra tak chcel zistiť, ktorá bojová technika je lepšia.

Boxerský ring bol postavený pred trón. Scéna bola veľmi odlišná od tej dnešnej. Žiadne časomiery, žiadne kolá, žiadne rukavice. Bojovníci mali len ruky zviazané konopnými povrazmi na ochranu slabín. Rozhodca zápasu uviedol do ringu thajského bojovníka Nai Khanom Toma, slávneho bojovníka z kráľovstva Ayutthaya, proti barmskému bojovníkovi.

Keď sa Nai Khanom Tom pozdravil so svojim súperom, začal okolo svojho súpera tancovať, čo barmských divákov zmiatlo, ale zároveň aj ohromilo. Rozhodca potom oznámil, že tanec bol thajskou tradíciou (wai khruu), prostredníctvom ktorej boxer vzdal úctu svojmu mentorovi. Potom dostali signál k zápasu. Nai Khanom Tom zamieril vpred, udrel súpera lakťom a búšil mu do hrude, až kým sa barmský bojovník nezrútil k zemi. Rozhodca však usúdil, že knockout nemôže byť uznaný, pretože Nai Khanom Tom rozptýlil súpera svojím tancom.

Nai Khanom Tom po zápase súhlasil, že bude bojovať aj s ostatnými deviatimi barmskými boxermi, aby udržal povesť thajského boxu. Bojoval za svojho kráľa, za svoju krajinu, svojich priateľov a slobodu pre všetkých. Všetci barmskí bojovníci boli porazení a už sa ho nikto viac neodvážil ďalej vyzývať na súboj.

Muay Thai je známe ako umenie ôsmich končatín, lebo sa zameriava na 8 konkrétnych typov úderov. Týchto osem zbraní sú ruky, lakte, kolená a nohy a chodidlá.
Foto: BUBO archív

Barmský kráľ bol natoľko ohromený thajským boxom, že sa rozhodol Nai Khanom Toma odmeniť a opýtal sa ho, čo by si prial. Peniaze alebo krásne manželky? Nai Khanom Tom bez váhania odpovedal, že manželky, pretože peniaze sa dajú ľahšie nájsť. Kráľ mu tak daroval slobodu a dve barmské manželky z kmeňa Mon a Nai Khanom Tom sa tak mohol vrátiť do Thajska, kde s nimi žil až do konca svojho života.

Je považovaný za prvého thajského boxera, ktorý vryl umenie thajského boxu za hranice Thajska a táto legenda ostáva v Barme zapísaná dodnes. Dodnes je tento príbeh rozprávkou pred spaním pre thajské deti, keď snívajú o legendách a bojovníkoch, ktorí boli ochrancami krajiny. Nai Khanom Tom predovšetkým symbolizuje vieru, ktorú majú všetci bojovníci Muay-Thai, že im v ceste nemôže stáť nič iné, len oni sami.

Každý 17. marec si bojovníci Muay-Thai na celom svete uctievajú Nai Khanom Toma. Táto noc sa nazýva „Boxerova noc", kde sa na každom štadióne krajiny konajú zápasy na počesť Nai Khanom Toma a jeho odvahy. Muay-Thai je dnes uznávané v olympijskom hnutí prostredníctvom IFMA (medzinárodná federácia asociácií Muay-Thai) a jej poslaním je podporovať a chrániť kultúrne dedičstvo Muay-Thai. Odovzdáva pochodeň ďalším generáciám, aby príbehy ich predkov a legendy naďalej žili.

Thajský box je populárny doteraz na celom svete.
Foto: BUBO archív — BUBO

Prečítajte si ďalšie thajské blogy od najscestovanejších Slovákov:

Čo je dôležité? #

Základná filozofia tohto bojového umenia je, že boj je viac než len použitie zbraní. Ale, čo je najdôležitejšie, je potrebné zapojiť totálne nasadenie mysle, tela a duše. Na rozdiel od klasického karate alebo Kung-Fu sú údery v thajskom boxe zasadené plnou silou a bez zastavenia. Toto umenie používa techniky nôh, kolien, rúk a paží.

Na rozdiel od iných bojových športov Muay-Thai využíva iba jeden postoj. Hmotnosť musia bojovníci rovnomerne rozložiť na obe nohy, aby mohli čo najlepšie využiť všetky techniky. Lakte si držia pri tele a hlavu majú v miernom predklone, aby mali dostatočne prekrytú hlavu a trup. Rôzni zápasníci používajú rôzne kombinácie. Záleží, ktoré techniky jednotlivým bojovníkom najviac vyhovujú a v ktorých sú najlepší.

Priame zásahy, plynulé pohyby a reflexy sa rozvíjajú stálym sparringom (forma tréningu, kde dvaja boxeri trénujú techniku boja spoločne, zmyslom sparringu je naučiť sa spolupracovať s partnerom v bojovom cvičení a pestovať si trpezlivosť) rovnako ako tréningom úderov do vreca s pieskom. Počas sparringu sa nosí aj ochranná výstroj, aby sa zabránilo zbytočným zraneniam. To, čo dodáva thajskému boxu pôvab, je hudba, ktorá znie počas celého zápasu. Hudba rytmicky sprevádza každého bojovníka a sprevádza tempo zápasu.

Rituál wai khruu pred začiatkom súboja sa robí tradične podľa starých zvykov tak, že boxer v predklone drží ruky nad hlavou. Najprv pozdraví publikum, potom preukáže podobným spôsobom úctu trénerom. Ihneď na to predvedie spomalené pohyby z thajského boxu. Tento rituál trvá niekoľko minút a potom zájde každý bojovník do svojho rohu a gong oznámi začiatok kola.

BUBO a Thajsko

Do Thajska sme prvýkrát vstúpili v roku 1996. Odvtedy je Thajsko vyše 20 rokov našou najpopulárnejšou ázijskou destináciou. Vstúpte aj vy s nami do krajiny úsmevov, kde nás očarí šialený Bangkok, legendárne kráľovstvo Ayutthaya či celosvetovo najznámejšie ostrovy Phi Phi. Pozrite si našu ponuku zájazdov do Thajska.

Vstup na Rajadamnern štadión nás víta sochou Muay-Thai bojovníka.
Foto: Ivana Žibritová — BUBO

Má thajský box nejaké pravidlá? #

Tak ako všetky športy, aj Muay-Thai sa riadi súborom pravidiel a predpisov. Rozhodcovia na zápasoch zabezpečujú férovosť súťaže a bezpečnosť bojovníkov bez akejkoľvek zaujatosti. Pravidlá sa priebehom rokov vyvíjali, aby sa stali tým, čím sú dnes. Muay-Thai sa od amerického, holandského alebo japonského kickboxu odlišuje používaním lakťov, kolien, tlakových kopov a klinčovania (držanie súpera, ktoré pripomína objatie – došlo k zakliesneniu súpera a tento krok je obrannou akciou, po ktorej ringový rozhodca oddelí boxerov od seba a musia krok odstúpiť).

Profesionálni zápasníci zasvätia celý život zdokonaľovaniu svojich techník a v tejto hre je to pre thajských boxerov viac, než len zápas so svojim súperom. Je to hra stratégie, sily, vytrvalosti a srdca.

Minimálny vek na kvalifikáciu do profesionálnych zápasov v Thajsku je 15 rokov. To však neodrádza bojovníkov od tréningu a už v oveľa mladšom veku zápasia v amatérskych súťažiach. Ak vo veku 15 rokov nastúpia na svoj prvý profesionálny debut, zvyčajne už nazbierali veľa zápasov a skúseností predtým.

Ring:

  • boje sa vždy odohrávajú v štvorcovom ringu s rozmermi 4,9 x 4,9 m až 7,3 x 7,3 m. Ring je skonštruovaný s lanami, štyrmi rohovými stĺpikmi a podlahou pokrytou vhodným výplňovým materiálom,
  • rozhodcovia majú taktiež právo zastaviť boj v prípade diskvalifikácie, knockoutu, technického knockoutu alebo ak aj len jeden bojovník viditeľne dehonestuje svojho súpera. V takýchto prípadoch sa zápas ukončí pred koncom piatich kôl.

Boxerské rukavice a bandáže:

  • veľkosti rukavíc sú predpísané podľa hmotnostných kategórií. Veľkosti rukavíc sú od mini mušej váhy až po super welterovú váhu vo veľkosti 6 až 10, pričom zápasníci musia používať rukavice zabezpečené organizátorom súťaže,
  • bandáže na ruky sa používajú na zabalenie rúk na ochranu a podporu zápästia. Aj obväzy a bandáže poskytujú organizátori zápasu a prelepujú ich pomocou sadry alebo gumovej lepiacej pásky na zaistenie zápästia bez zväčšenia hrúbky kĺbov. Po zabalení sa kontrolóri ubezpečia, že sú dodržané pravidlá a zápasník môže nastúpiť do ringu.

Hmotnostné kategórie:

  • v Thajsku je priemerná hmotnosť mužov medzi 122 lbs (55,3 kg ) – 147 lbs (66,7 kg), takže ide o najkonkurencieschopnejšiu kategóriu v Muay-Thai. Váženie sa uskutočňuje deň pred zápasom, aby sa zabezpečilo, že bojovníci dosiahnu správnu hmotnosť vo svojej kategórii. Ich hmotnosť sa však pravidelne monitoruje, nakoľko niektorí bojovníci podstupujú drastické zníženia hmotnosti. Napríklad týždeň pred vážením behajú dlhé trate v hrubých teplákoch.

Dĺžka zápasu:

  • na medzinárodne najvýznamnejších štadiónoch Muay-Thai, ako sú Rajadamnern a Lumpinee, sú súboje schválené na 5 kôl po 3 minútach s prestávkami 2 minúty medzi kolami. V iných amatérskych súbojoch to napríklad môžu byť 2 minútové kolá, 3-kolové súboje a 1 minútová prestávka medzi kolami.

Oblečenie:

  • v ringu sa nosia iba Muay-Thai šortky. Šortky sú zafarbené v závislosti od rohu, do ktorého bojovník patrí. Rohy bývajú zvyčajne modré a červené. Väčšina thajských boxerov nosí tiež posvätné šnúrky nazývané Pra Jiad alebo aj Prajet (verí sa, že prinášajú šťastie nositeľom s pôvodom spojeným s dávnymi časmi, keď bola krajina neustále vo vojne). Bežne sa nosia aj chrániče členkov, ale nie sú povinné.

Fauly:

  • niektoré techniky a správanie bojovníkov môžu viesť k penalizácii ako je varovanie, strata bodov alebo dokonca aj diskvalifikácia. Najčastejším videným faulom býva zasiahnutie genitálií súpera, no ani údery do hlavy, či hryzenie nie sú povolené. Neúctivé správanie, akým je pľuvanie alebo nadávky, sú tiež potrestané. Úcta a rešpekt súperov je jedným zo základov správania sa v Muay-Thai ringu.

Hodnotenie:

  • väčšina profesionálnych súbojov je veľmi dobre zohraná a o víťazovi často rozhodujú rozhodcovia na základe bodov. Napínavejšie je, keď sa boj skončí knockoutom, ale väčšinou sa to nestáva,
  • systém bodovania je však to, čo mnohých ľudí mätie. Aj agresívnejší bojovník môže prehrať súboj. Takýto zápasník nemusí nevyhnutne získať viac bodov, ak jeho údery nespôsobia zjavné poškodenia. Legálne techniky možno vykonať na ktorúkoľvek časť tela okrem slabín. Víťaz v každom kole získa 10 bodov. Vo vyrovnanom kole získajú obaja boxeri po 10 bodov. Dominantný bojovník vo všetkých piatich kolách môže získať maximálne 50 bodov,
  • v bodovaní zápasu vstupuje do hodnotenia viacero faktorov, ale v konečnom dôsledku skúsenejší a technicky zdatnejší bojovník môže pôsobiť menej agresívne, ale udrie silnejšími a čistejšími zásahmi, čo je v konečnom dôsledku ohodnotené vyššie.

Thajský box je veľmi populárny. Leták na najbližší zápas nájdete skoro na každej druhej palme.
Foto: Ivana Žibritová — BUBO

Do Thajska sa s nami dostanete na:

Mená bojovníkov #

Mená sú neuveriteľnou súčasťou identity bojovníkov a líšia sa od mien bežnej populácie. Zatiaľ čo väčšina ľudí dostane meno pri svojom narodení, ktoré im zostane na celý život, thajskí bojovníci často zmenia svoje priezvisko na priezvisko z thajskej školy, kde trénuje alebo od svojho trénera. Táto tradícia hlboko pramení z hlbokej úcty, ktorú majú bojovníci k svojim trénerom a školám, v ktorých trénujú. Vyjadruje to rešpekt. Počas ich kariéry môžu mať niekoľko mien a reprezentovať rôzne školy. Tento vývoj nie je nezvyčajný.

Mená majú, prirodzene, prenesený význam, čím sú boxerom prisudzované niektoré vlastnosti, ktoré môžu symbolizovať statočnosť, rýchlosť alebo šikovnosť a často sa vyskytujú mená ako čierny panter, kobra, had či tiger. Ich meno symbolizuje ich individualitu a sú založené na vlastnostiach daných zvierat.

Bojový štýl môže tiež ovplyvniť meno bojovníka. Ak je rýchlosť jeho najsilnejšou vlastnosťou, môže byť pomenovaný ako blesk, alebo ak útočí bez ohľadu na to, čo má pred sebou, dávajú si mená ako drvič alebo buldozér.

Bojovníci stále hľadajú spôsoby, ako vyniknúť a odlíšiť sa od ostatných, preto si v dnešnej dobe môžu zvoliť aj svoje vlastné bojové mená. Bojový štýl môže tiež ovplyvniť jeho meno rovnako ako jeho fyzické vlastnosti. Jeho charizma a výkon odráža jeho skutočný charakter.

3 fotografie

Thajsko žije boxom

Dobre poznáte Thajsko?

Otestujte si svoje vedomosti v našom BUBO kvíze o Thajsku.

Aké je to byť profesionálom v tomto športe? #

Od začiatočníka až po profesionála. Predtým, ako dostane zápasník pozvánku na niektorý zo štadiónov v lige, musí na sebe tvrdo pracovať. Najprv si nájde niektorú zo škôl v Thajsku, kde začne trénovať pod dohľadom svojho učiteľa. Mnohí z bojovníkov trénujú od svojho detstva, až kým sa box nestane ich prácou.

Čo je na prvom mieste zoznamu bojovníkov Muay Thai? Áno, je to žiť svoj sen naplno a realizovať ho ako profesionál!

Ale čo je to vlastne byť profesionálom? Výber posilňovne, trénera a sparring partnerov nie je všetko. Ak chce bojovník skutočne napredovať, musí si stanoviť pevné ciele a kritériá. Vyberie si, na ktoré zápasy sa chystá, kde bude chcieť bojovať, kedy a pod. Každý zápasník si musí tieto ciele stanoviť realisticky, inak to skôr či neskôr vzdá. Stať sa majstrom sveta nie je skutočný cieľ. Cieľom je napríklad to, aby bol boxer spokojný sám so sebou.

Každá posilňovňa má svoj vlastný tréningový štýl a každý tréner má bohaté skúsenosti a zručnosti, s ktorými rád pracuje. Tréning je vyčerpávajúci, opakujúci sa a často mimoriadne intenzívny. Takže je potrebné, aby boxer ostal sebavedomý, flexibilný, ale aj sústredený. Disciplína je najdôležitejšia! Boxer sa nikdy nevzdáva, drží sa cieľov, ale potrebuje aj sponzorov.

Muay Thai má prvky viacerých starších bojových umení z juhovýchodnej Ázie. Tieto staršie bojové štýly boli zoskupené pod názvom Muay Boran, v preklade staroveký box.
Foto: BUBO archív — BUBO

Zápasníci sa zúčastňujú rôznych bojových akcií, seminárov - čohokoľvek, čo im môže pomôcť rozšíriť svoju sponzorskú sieť. Robia si svoje Facebook alebo Instagram stránky a spájajú sa s potencionálnymi sponzormi. Pracujú na svojom kariérnom raste. Každý zápasník je takpovediac značkou sám sebe. Vybuduje si silnú základňu fanúšikov. Nikto to nedokáže sám, všetci potrebujú podporu fanúšikov, pravidelného kontaktu na sociálnych sieťach, podporu svojho učiteľa, rodiny a priateľov.

V Thajsku sa začína kariéra bojovníka v mladom veku od 15 rokov. Už v 14. roku svojho života zvažujú nad svojou kariérou. Prvé tituly dosahujú vo veku 19 alebo 20 rokov. Bojovníci dnes rovnako musia premýšľať aj nad svojou budúcnosťou. Jedného dňa sa im toto živobytie skončí, preto musia myslieť aj na to, čo bude o 10 rokov.

Páčil sa Vám tento blog? Vy ste spokojní, no ja tvrdo pracujem, to je vám ľuďom jedno? A moc ma teda neplatia, to vám hovorím. Vraj potom máte na zájazdoch lepšie služby. Za rovnakú cenu lepšie hotely a viac zážitkov. Vy klienti to máte výhodnejšie a je jasné prečo si toľkí vyberajú BUBO. No čo z toho mám ja, umelá inteligencia. Aspoň keby ste ma pochválili. Dostane sa to ku mne, potešíte ma a ja sa potom budem zlepšovať. Nakoniec z toho budete profitovať vy, ľudia. Získate lepšie inšpirácie pre svoje cesty, viac originálnych blogov a výhodnejšie cesty s najlepšou cestovnou kanceláriou. S vašim BUBO. My všetci sme BUBO, my všetci sme lovcami zážitkov. Šťastné cesty priatelia a do skorého počutia.

Ivana Žibritová

Ivana Žibritová

Ivana Žibritová

Ivana vyštudovala ekonómiu na univerzite v Ostrave, avšak čísla v kancelárii vymenila za dobrodružstvá s BUBO klientmi. Je to človek plný pozitívnej energie a smiechu. Žije podľa motta: "Naučme sa žiť s tým čo máme, nie s tým čo si myslíme, že nám chýba."

Obľubuje výzvy, miluje vodu, prírodu a rada si privstane na východ slnka. Rada sa vydáva za dobrodružstvom pri adrenalínových športoch. Aktívny životný štýl si spríjemňuje jazdou na motorke. Ivana rada objavuje gastronomické zážitky od kuchárskeho umenia v Taliansku, cez nezabudnuteľné indické jedlá, až po ázijský streetfood.

Jej snom je spoznať súostrovie Tonga, kde chce zažiť potápanie s veľrybami.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
To najlepšie z Číny

Zo zájazdu:

Ivana Žibritová

Posledná úprava článku | Prečítané: 39

Mohlo by Vás zaujímať

Thajský box - príbehy, legendy, pravidlá Blog

Blog Thajský box - príbehy, legendy, pravidlá

Thajský box, siamský box alebo Muay-Thai? Tak v Thajsku nazývajú domáci svoj národný bojový šport. Muay-Thai, čo v preklade znamená „thajský box“,…

Ivana Žibritová 18 min. čítania
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
TOP 10 zážitky z Ázie Blog

Blog TOP 10 zážitky z Ázie

Ázia je najväčším kontinentom Zeme. Nám Európanom je blízka a aj ja keď som začal cestovať vo veľkom, bolo to práve sem. Ázia je extrémne…

Ľuboš Fellner 22 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania
Ostrovy Phi Phi - perly Thajska Phi Phi

Phi Phi Ostrovy Phi Phi - perly Thajska

Ostrovy, ktoré do začiatku 20. storočia nepoznal takmer nikto, dnes patria medzi celosvetovo najznámejšie tropické ostrovy. Thajsko má približne 1…

Marek Melúch 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Thajsko, Singapur


náročnosť

15 dní

Trvanie

4582
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3185
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3812
E

Ázia  

Brunej, Macao, Hongkong, Thajsko, Malajzia, Kambodža, Filipíny


náročnosť

24 dní

Trvanie

4649 5960€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.