Ukrajina - krajina zlatých chrámov

Ukrajina - krajina zlatých chrámov

Ukrajina - krajina s dlhou, dramatickou históriou, ktorá aj dnes hojne plní titulky svetových novín. Z médií poznáme jej politické boje, najvyšších predstaviteľov, videli sme desiatky záberov z tamojších demonštrácií. No poznáme Ukrajinu naozaj? Bez predsudkov? Bez politických nánosov? A má niekto vôbec o to úprimný záujem?...

O Ukrajine sa dnes píše naozaj stále a veľa. Poďme sa však tentoraz pozrieť na tento štát očami hladného cestovateľa. Človeka, ktorý chce spoznať jej najkrajšie, najzaujímavejšie miesta, dotknúť sa cez ne duše, mentality, histórie krajiny, pochopiť tak lepšie cestu Ukrajiny za svojou nezávislosťou.

Dnes druhá najväčšia krajina Európy (603 628 km2), náš východný sused, hraničí dokopy so siedmimi štátmi. Na juhu ju ohraničujú Čierne a Azovské more, uprostred ktorých sa nachádza slávny a navštevovaný Krym. Hlavné mesto Kyjev (2,9 mil. obyvateľov, v celej krajine žije 42 mil. ľudí) zasa tróni na mohutnom Dnepri.

Územie dnešnej Ukrajiny bolo obývané podľa pozostatkov tripolskej kultúry už v 5. storočí pred Kristom. Bolo tu kráľovstvo Skýtov, na Kryme a pobreží Čierneho mora žili grécke a gótske kmene, stred a severozápad sa zas spája so Slovanmi. V 9. storočí sa tu píše história Kyjevskej Rusi, v 13. storočí zem padla pod vplyv Tatárov a Zlatej hordy. Po rozpade hordy bolo toto územie podrobené postupne viacerým štátom a etnikám. Až sa v 18. storočí stalo súčasťou Ruskej ríše, a v roku 1922 časťou Sovietskeho zväzu. Odvtedy čakala Ukrajina na svoju nezávislosť ďalších sedem storočí. A boje o suverenitu dodnes nekončia... Túto búrlivú historickú cestu dnes nájdete vpísanú do zaujímavej krajiny, ktorá zďaleka nie je len synonymom politických nepokojov a demonštrácií. Možno budete prekvapení, čo všetko krásne a jedinečné vám táto zem na potulkách po nej odhalí...

Dnes je Ukrajina druhou najväčšou krajinou Európy, žije tu 42 miliónov ľudí.

Fakty o Ukrajine #

  • úradná reč je ukrajinčina, no okrem nej sú regionálnymi jazykmi aj ruština, poľština, krymská tatárčina, maďarčina a bulharčina
  • nezávislou republikou je od roku 1991 po rozpade Sovietskeho zväzu
  • Ukrajina znamená pôvodne – zem, ktorá leží na kraji, prihraničná zem
  • menou štátu sú hrivny a kopejky
  • názov Ukrajinec sa presadilo až v 18. storočí, dovtedy sa obyvatelia tejto zeme nazývali Malorusi, či Rusíni
  • Ukrajina je zemou možstva kostolov, samotný Kyjev sa prezýva aj Jeruzalem Európy
  • stanica kyjevského metra Arsenalnaja je najhlbšia na svete – 105 m 

Kyjev – trojmiliónová krásavica na Dnepri #

Metropola Ukrajiny vás očarí. Všade navôkol zlatisté kupoly desiatok veľkolepých pravoslávnych chrámov, fascinujúce prelínanie architektonických štýlov rôznych epoch a ich vplyvov. V meste v centre krajiny cítiť silu a nezlomnosť, s akou prežilo tatárske nájazdy, viaceré požiare, rany II. svetovej vojny aj autoritatívnu ruku sivého komunizmu a zanechalo si svojský pôvab.

Prejdite sa bulvárom Kreščatyk – tepnou mesta, kde to žije zábavou, nájdete tu reštaurácie, kaviarne, pouličných umelcov. Určite neobíďte Pečerskú lavru – jaskynný kláštor z 11. storočia, obrovský veľkolepý komplex uprostred zelene, ktoré bolo oddávna centrom náboženského života celej krajiny. Nájdete tu aj mumifikované telá mníchov. Katedrála sv. Sofie je symbolom mesta s nádhernými freskami, mozaikami a vyhliadkou zo zvonice. Krásne je Múzeum ľudového umenia, ktoré tvorí šesť zachovaných typických ukrajinských dedín, z celkom iného súdku je fascinujúce Múzeum 2. svetovej vojny. Prejdite popod Zoloti Vorota – zlatú bránu mesta, zájdite si k televíznej veži – najvyššiu stavbu mesta. Zažite ducha modernej metropoly a užite si shopping na bulvári Andrijvskyj Uzviz. Ochutnajte boršč, varený chlebový nápoj kvas, zbehnite do moderného metra, povozte sa tunajšími súkromnými taxíkmi – maršrutkami....

V Černobyle

V Černobyle

Ľvov - najzápadnejšie východné mesto #

Za akési kultúrne centrum Ukrajiny sa považuje Ľvov. Najväčšie mesto západnej Ukrajiny, na hranici s Poľskom, bolo dlhé storočia súčasťou Rakúsko-Uhorska, neskôr Poľska, a tak má trochu iný nádych aj architektonický vzhľad ako ostatné ukrajinské mestá, kde je zas väčší východný vplyv. Hotovým pokladom je kompaktné, čarovné historické centrum s úzkymi uličkami, krásnymi kostolmi (Katedrála sv. Juraja, Cerkov sv. Oľgy a Alžbety... ), múzeami, kaviarňami a reštauráciami s dobrým jedlom. Niet divu, že patrí pod svetové dedičstvá UNESCO. Pôvab osemstotisícovému mestu dodávajú električky, bzučiace si to centrom, budova Národného akademického divadla opery a baletu, či malebné Trhové námestie, kde si môžete dať dobrú kávu, šot vodky, pirohy... Ak hľadáte skvelý darček, zastavte sa v zaujímavej budove blízko námestia, kde vyrábajú výbornú domácu bielu čokoládu.

Jeden z najväčších prístavov a centier obchodu na Ukrajine je Odesa. No aj tu nájdete pôvabné historické centrum a jednu z najkrajších divadelných budov Európy – Divadlo opery a baletu Odesy, z roku 1809. Miliónové mesto (tretie najväčšie v krajine) v Odeskom zálive sa pýši modernou pešou zónou – Deribasovskou ulicou, zaujímavým archeologickým múzeom, ale je aj populárnym letoviskom s perfektnými hotelmi a plážami. Prejdite sa po pobreží Čierneho mora, sadnite si do jedného z barov, vychutnávajte rušný večerný život na promenáde.

V Odese nájdete jednu z najkrajších divadelných budov na starom kontinente.

Charkov – mesto univerzít, knižníc a večného Lenina #

Mestu Černovice na Západe sa pre jeho eleganciu a viacero pamiatok, zachovaných z čias monarchie hovorí aj ´malá Viedeň´. Je takisto zaradené do zoznamu dedičstva UNESCO. Zoznámte sa s tunajšou univerzitou, zájdite do Múzea umenia, poprechádzajte sa po pôvabnom centre, dajte si kávu v kaviarničke na viedenský štýl...

Niekdajšia metropola, dnes druhé najväčšie mesto krajiny Charkov je bohaté kultúrne, študentské (má 13 univerzít, 7 divadiel a 80 knižníc!), historické aj gastronomické mesto. Sú tu výborné služby, možnosť na relax a zábavu, múzeá, divadlá, reštaurácie.... Charkov nájdete na severovýchode Ukrajiny, na hraniciach s Ruskom, a to mu dodáva svojský ráz. Námestie Slobody je veľkolepé, vo svojom sovietskom megalomanstve jedným z najväčších v Európe, no veľmi príťažlivé. Pôvabná je promenáda pri rieke Lopan, zaujímavé sú tunajšie otvorené trhy, odfoťte si vznešenú Uspenskú katedrálu, postmodernistickú budovu Opery, Zrkadlovú fontánu ako pamätník II. svetovej vojny, no predovšetkým Blagoveščenskú katedrálu – najvyšší ortodoxný chrám na svete. Atrakciou mesta je určite socha Lenina, ktorú sa nepodarilo zvrhnúť, ale aj betónový komplex zvláštnych budov Deržprom, ktorý sa v 30-tych rokoch staval sedem rokov, robilo na ňom päťtisíc robotníkov, celé to stálo 9 miliónov rubľov. Celková plocha komplexu je 60 tisíc m2.

Blagoveščenská katedrála v Charkove je najvyšší ortodoxný chrám sveta.

Jedno z najluxusnejších letovísk nájdete na Ukrajine #

Jedným z pokladov Ukrajiny sú určite tunajšie Karpaty na západe štátu. Najvyšší bod Hoverla má 2 061 metrov. Na svoje si tu prídu ski alpinisti, peší turisti, športovci, milovníci prírody, mnohým svojou krásou tieto hory pripomínajú Alpy. Navštívte horské jazero Sinevir, ktorému sa hovorí aj perla Karpát. Vo svojom strede ukrýva malý ostrovček, preto sa mu hovorí aj ´Modré oko´. Je obklopený krásnymi lesmi a zahalený mnohými legendami.

Za jeden z divov Ukrajiny sa považuje masív s krasovou náhornou plošinou Čatyr Dag v strednej časti Krymských hôr. Rôzne krasové javy, lesy, výhľady a unikátna Mramorová jaskyňa stoja za to.

Aj keď sa Jalta na Kryme stala v posledných rokoch jedných z dejísk bojov medzi Rusmi a Ukrajincami o územie Krymu, na jej kráse to nič neuberá. Luxusné prímorské letovisko na severnom pobreží Čierneho mora, obklopené Krymskými vrchmi, má príjemné stredomorské podnebie, úžasnú riviéru, promenádu s palmami, perfektné hotely... Tradičné sídlo ruskej aristokracie, ktorému meno dali ešte grécki námorníci (jalos – bezpečný prístav) okrem pláží ponúka aj príjemné prechádzky po okolí i samotnom meste s dominantami ako Katedrála Alexandra Nevského, Čechovov dom, múzeum, či divadlo. Nevynechajte zoo, akvárium, či tunajšie botanické záhrady. Navštívte Lastovičie hniezdo, unikátny zámok, postavený na 40 metrov vysokej skale ako odpočinkovú ´chatu´. Objavil sa vo viacerých sovietskych filmoch, dnes slúži ako turistická atrakcia.

Aj taká je Ukrajina. Krajina, ktorá na nás denno-denne ´kričí´z novinových titulkov, je pre nás synonymom politiky a protestov. Napriek tomu ponúka cestovateľovi nespočetne veľa krásnych miest na spoznávanie tejto fascinujúcej zeme. Zíďte z osvedčených trás, predpisovaných povinne všetkými sprievodcami a objavte tajomstvá druhej najväčšej krajiny Európy.

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Alexandra Tinkova

Saša je vyštudovaná novinárka, pre žurnalistiku a písanie sa rozhodla už v detstve - písmená, príbehy, knihy, blogy sú dodnes jej najväčšou láskou. Má však vášeň aj pre iné európske jazyky, popri angličtine si pridala k základom francúzštiny aj taliančinu, do ktorej sa zamilovala tak, že napokon na Apeninskom ostrove pár rokov zostala. V jej srdci má okrem Talianska zvláštne miesto aj Provensálsko, Grécko, Španielsko, chorvátske pobrežie... Rada objavuje gastronómiu, historické pamiatky, ale aj kultúru, keďže je milovníčkou hudby - južanskej, ale aj r´n b, soulu, či gospelu.

Zo zájazdu:

Alexandra Tinkova

Posledná úprava článku | Prečítané: 281

Mohlo by Vás zaujímať

Správa z ukrajinského bunkra Prémiový blog

Prémiový blog Správa z ukrajinského bunkra

Toto je moja aktuálna správa z ukrajinského bunkra, druhá časť blogu. Pacifista, ktorý sa vyhýba vojnovej turistike, píše, ako to za vojny vyzerá.…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Dá sa cestovať na Ukrajinu? Prémiový blog

Prémiový blog Dá sa cestovať na Ukrajinu?

V pondelok som zažil najväčšie bombardovanie od začiatku ukrajinsko-ruskej vojny a po prvýkrát v živote som bol v bunkri, lebo to bolo naozaj…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Azylový dom v Bratislave pre ukrajinských utečencov Prémiový blog

Prémiový blog Azylový dom v Bratislave pre ukrajinských utečencov

„Táto vojna bude tri roka,“ hovorí mi moja ukrajinská upratovačka Oľga. Chodí k nám domov a už vie lámane po slovensky. Upratuje dobre, vždy ju v…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Najscestovanejší Ukrajinec: V africkej oblasti wagnerovcov mi podávali ruku a vyjadrili obdiv Ukrajine Blog

Blog Najscestovanejší Ukrajinec: V africkej oblasti wagnerovcov mi podávali ruku a vyjadrili obdiv Ukrajine

Vášnivý cestovateľ Kostiantyn Liorek prešiel 190 krajín sveta. Mnohé z nich navštívil viac ako dvakrát a nazbieral skutočne zaujímavé príhody. Keď…

Viktor Háber 9 min. čítania
ROZHOVOR: Orest, ambasádor mesta Ľviv o ukrajinsko-slovenskej spolupráci Blog

Blog ROZHOVOR: Orest, ambasádor mesta Ľviv o ukrajinsko-slovenskej spolupráci

Orest Zub je mladý právnik, ambasádor ukrajinského mesta Ľviv, podnikateľ a cestovateľ. V ťažkých časoch pomáha svojej krajine ako sa dá. S Ľubošom…

Ako sa správať pri raketovom útoku – rady Blog

Blog Ako sa správať pri raketovom útoku – rady

V poslednej časti môjho blogu o čase v bunkri a ceste domov vám prezradím zopár tipov a rád na čo myslieť pri útok. Azda sa vám v budúcnosti nezídu.

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

4784
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3611
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.