Varany na Komode

Varany na Komode

Indonézske ostrovy Komodo a Rinca sú súčasťou Národného parku Komodo, ktorý sa vďaka svojej jedinečnosti dostal na prestížny zoznam UNESCO. V BUBO na ostrovy pravidelne chodíme pozorovať najväčších jašterov na svete - Varanov komodských (Varanus komodoensis), ktorí dorastajú až do trojmetrovej dĺžky. Varany však nie sú jediný dôvod, prečo sa s BUBO oplatí ísť na Komodo.

Varan komodský
Foto: Jaroslav Kondač — BUBO

Keď britský prírodovedec Alfred R. Wallace prechádzal v 19. storočí ostrovmi v Malajskom súostroví, uvedomil si zaujímavú vec. Na ostrovoch Borneo, Jáva a Bali žili slony, nosorožce a tigre, ktorých príbuzní sa nachádzajú aj v kontinentálnej Ázii. Na východ od Bali žiadne nosorožce, slony ani tigre nenájdeme a zvieratá, ktoré tu žijú, pripomínajú viac austrálsku faunu ako ázijskú. Dôvod je jednoduchý. Lombocký prieliv, ktorý od seba oddeľuje indonézske ostrovy Bali a Lombok predstavoval prekážku, ktorú zvieratá nedokázali prekonať a ich vývoj tak prebiehal oddelene. Na základe svojich pozorovaní dospel k záveru, že živočíchy sa pomaly vyvíjajú a prežiť dokáže len ten, kto sa najlepšie prispôsobí okolitému prostrediu. Inými slovami, objavil evolučnú teóriu, ktorá však už bude navždy spájaná s Charlesom Darwinom, ktorý svoje poznatky publikoval rýchlejšie ako Wallace. Napriek tomu sa na Wallacea nezabudlo a je po ňom pomenovaná pomyslená čiara prechádzajúca Lombockým prielivom, ktorá rozdeľuje indonézsku faunu na ázijskú a ázijsko-austrálsku. My dnes túto Wallaceovu líniu prekročíme a vydáme sa na ostrov, kde žijú jedny z najzvláštnejších plazov našej planéty - varany komodské.

Zrkadlová skala #

Naša cesta za varanmi komodskými (Varanus komodoensis) začína skoro ráno na ostrove Bali. Veľkú batožinu nechávame na našom hoteli a len s malými ruksakmi nasadáme do auta, ktoré nás odvezie na letisko. Odtiaľ letíme necelú hodinu a pol do mesta Labuan Bajo na ostrove Flores. Jeho približne šesť tisícová populácia sa živí rybárstvom a pomaly sa rozvíjajúcim cestovným ruchom. Pri východe z letiska na náš už čaká náš lokálny sprievodca, ktorý nás zoberie na našu prvú zastávku, ktorou je jaskyňa Batu Cermin. Zrkadlová skala, ako sa Batu Cermin v preklade nazýva, sa nachádza necelých 5 kilometrov od letiska. Auto zastavuje na malom parkovisku, kde nám ďalší sprievodca, tento krát ten, čo nás povedie po jaskyni, rozdá dáždniky a baterky. Vchádzame do neveľkej jaskyne, v ktorej sa nachádzajú fosílie rýb a dokonca aj korytnačky. V jednej časti jaskyne sa nachádza otvor, ktorým preniká do jaskyne slnečné svetlo a za ideálnych podmienok vytvára jedinečnú hru svetla, ktoré sa odráža od stien. Pokračujeme ďalej a v ďalšej časti objavujeme netopiere, ktoré tu žijú a ničím nerušené spia zavesené dole hlavou. Nechceme ich rušiť, a tak pomaly odchádzame z jaskyne za zvuku neustáleho bubnovania vodných kvapiek, pred ktorými nás naše dáždniky veľmi neochránili. Opúšťame jaskyňu, nasadáme do auta a smerujeme do pár kilometrov vzdialeného ovocného trhu, kde nakupujeme  hadie ovocie - salak a mangostany. Po prehliadke trhu sa vraciame naspäť do Labuan Bajo, kde zastavujeme na typický indonézsky obed - opekanú ryžu a opekané rezance. Po dobrom obede smerujeme už len na náš hotel Puri Sari na okraji mesta, kde si oddýchneme na pláži a navečeriame sa v ich skvelej reštaurácii. Ich jedlo bude patriť medzi najlepšie, aké v Indonézii ochutnáte.

3 fotografie

Ostrov Flores a jaskyňa Batu Cermin. Nájdete v nej skameneliny?

Ostrov Flores (Kvet) pomenovali Portugalci kvôli krásnym kvetom stromu Delonix regia, ktorý tu rastie. Pôvodní obyvatelia však ostrov nazývali Nusa Nipa, čo v preklade znamená Ostrov hadov.

Plavba na ostrovy drakov #

Na druhý deň nás čaká ďalšie skoré vstávanie a cesta do prístavu v Labuan Bajo. Tam nasadáme na našu BUBO loď, ktorá nás odvezie na ostrov Komodo. Komodo je spolu s ostrovom Rinca a ďalšími 27 súčasťou Národného parku Komodu, ktorý je od roku 1991 zapísaný na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Celý park má rozlohu 1733 km2 a jeho najväčší ostrov dal meno varanom komodským. Plavba na Komodo nám zaberie takmer 3 hodiny, počas ktorých môžete obdivovať okolité ostrovy, alebo si zdriemnuť na palube lodi. 

3 fotografie

Plavba na Komodo je zážitok sám o sebe

Inšpiruj sa fantastickou Indonéziou aj v našom BUBO blogu, kde ti predstavíme TOP 10 miest Indonézie

Stretnutie s varanom komodským #

Okolo deviatej konečne prichádzame na ostrov a loď zakotví pri dlhom móle, po ktorom smerujeme k ostrovu. Za mólom sa nachádzajú budovy, v ktorých sídlia správcovia parku a reštaurácia. Pri jednej z budov nás čaká sprievodca, ktorý nás zoberie na hodinový trek po ostrove. V jeho výbave nechýba rozdvojujúca sa palica, ktorou dokáže odtlačiť útočiaceho varana. K útokom na človeka dochádza len výnimočne a tak sa so sprievodcom nemusíme ničoho báť. Trekujeme smerom k miestu, kde sa v minulosti varany prikrmovali a kde v súčasnosti kladú vajcia, ktorých samica v septembri nakladie okolo 20 a z ktorých sa v marci a apríli vyliahnu malé varany.  Popri ceste môžeme okrem jašterov vidieť aj papagáje kakadu, divé prasatá a jelene, ktoré varanom slúžia ako potrava. Na Komode sa ich spolu nachádza približne 1700 a je preto veľká šanca, že ich tu uvidíme viac. Pokiaľ by sme nemali šťastie, môžeme stále pokračovať  na neďaleký ostrov Rinca, kde je ich populácia o niekoľko stoviek menšia, avšak ich hustota na kilometer štvorcový je na malej Rinci väčšia. Niektoré jedince, ktoré sa nám na Komode podarí uvidieť, majú dĺžku až 3 metre, váhu 150 kilogramov a dožívajú sa až 50 rokov.

4 fotografie

Varan komodský (Varanus komodoensis)

Neďaleko móla kde kotvíme sa nachádzajú stánky so suvenírmi. Nájdete tu magnetky s varanmi, tričká s varanmi, drevené sošky varanov... Všetko čo tu je, je nejakým spôsobom spojené s varanmi. Ceny sú prijateľné, a tak ako všade v Indonézii, aj tu sa dá zjednávať a zakúpením suvenírov sa podporuje miestna komunita.

Ružová pláž #

Po treku sa plavíme na 4 kilometre vzdialenú ružovú pláž, ktorá vyzerá ako z rozprávky. Stále sme na Komode,  zdržíme sa tu približne hodinu. Pláž je dlhá 200 metrov a špecifické ružové sfarbenie jej dali živočíchy nazývané Foraminifera, ktoré na koralových útesoch produkujú červený pigment. Miniatúrne úlomky týchto koralov sa na pláži miešajú s bielym pieskom a pláži tak dávajú krásne ružové zafarbenie.  Komodo určite patrí medzi najzaujímavejšie ostrovy Indonézie.

3 fotografie

Ružová pláž na Komode. Typickú farbu získala vďaka malým rozdrveným koralom.

Na druhý deň odchádzame z hotela a letíme naspäť na ostrov bohov. Cestou sa ešte môžeme zastaviť na vyhliadke Bukit Cinta, odkiaľ je krásny výhľad na Floreské more. Kto si ešte potrebuje dokúpiť varanie suveníry, môže tak spraviť v obchode Exotic Komodo oproti letisku. Komodské draky sú jednoducho prítomné úplne všade. S BUBO sme ich videli na vlastné oči a zážitky ako bude každý spomínať ešte veľmi dlho.

Chceš zažiť stretnutie s unikátnymi varanmi na vlastnej koži? Vyber sa spoločne s nami na BUBO zájazd do Indonézie a tento sen sa môže splniť.

Jaroslav Kondač

Jaroslav Kondač

Jaroslav Kondač

Jaro študoval medzinárodné vzťahy na Univerzite Mateja Bela a jeden semester strávil v Istanbule. Po skončení školy pracoval ako dobrovoľník v Thajsku, kde učil angličtinu a pomáhal pripravovať festivaly v Múzeu juhothajskej kultúry. Odmalička ho zaujímalo cestovanie, história a cudzie jazyky. Jeho videnie sveta tak zapadá do vízie BUBO, kde dokázal nájsť tím na diskusiu pre náročné témy. Okrem angličtiny a španielčiny sa ako správny milovník Ázie učí turečtinu a čínštinu, ktorú študoval na Tianjin University. Jaro najradšej cestuje po miestach, ktoré sa spájajú dejinami a dobrým jedlom.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Turecko - orientálna rozprávka

Zo zájazdu: Antarktída loďou - plavba cez Drakeov prieliv

Jaroslav Kondač

Posledná úprava článku | Prečítané: 678

Mohlo by Vás zaujímať

Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania
Hinduizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Hinduizmus do vrecka pre neveriacich

Hinduizmus patrí do top trojky svetových náboženstiev. Toto náboženstvo nasleduje miliarda stúpencov. O hinduizme, alebo ako ho volajú jeho…

Ladislav Vontszemü 6 min. čítania
Budhizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Budhizmus do vrecka pre neveriacich

Náboženstvo? Životná filozofia? Kto je stvoriteľom tejto viery, ktorá sa vzoprela obetníckemu ritualizmu vtedajšej varny brahmanov v Indii pred 2…

Ladislav Vontszemü 9 min. čítania
Bali - tipy a všetko, čo treba vedieť Blog

Blog Bali - tipy a všetko, čo treba vedieť

Bali je turistickou destináciou. Nesmierne populárnou. Na niektorých miestach sa budete stretávať s extrémnym množstvom turistov, inde zase so…

Adam Trepáň 14 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3445 4922€
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

3216 4594€
K

Ázia  

Bali (IND), Japonsko, Indonézia


náročnosť

19 dní

Trvanie

6809 8010€
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

2953 4543€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.