Najkrajšia turistika v Chile - W trek

Najkrajšia turistika v Chile - W trek

Autorom blogu je Daniela Mihaldová

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Scenéria národného parku Torres del Paine vás bude odrovnávať každý deň. Bude pršať, snežiť, fúkať, svietiť slnko, niekedy zažijete všetko vymenované naraz... Ale keď sa zdvihne hmla nad žulovými špičkami hôr, ktoré osvietia lúče slnka do žltých a ružových tónov, budete cítiť silu a čaro, ktoré táto príroda má. Nie nadarmo to je najkrajší národný park v Chile a pre mnohých najkrajšie miesto na Zemi. Kde je však jeho najkrajší trek?

Takzvaný W Trek v Torres del Paine odporúčame všetkými desiatimi ako top ulovený zážitok. V tomto blogu sa dočítate, ako si naplánovať celý výlet, kde a kedy si zarezervovať kempy, ako sa na trek zbaliť či čo všetko sa dá zohnať priamo na mieste...

Torres del Paine – základné údaje #

Poloha

Národný park Torres del Paine sa nachádza v 1  zo 16 regiónov Chile, La región de Magallanes y de la Antártica Chilena. Tento región zahŕňa štyri provincie, Última Esperanza, Magallanes, Tierra del Fuego, Antártica Chilena.

Torres del Paine sa nachádza v prvej z nich, Última Esperanza, čo v preklade znamená „Posledná nádej“.

Zaujímavosť

Rozloha Národného parku Torres del Paine je 2 272 km², čo je 3x viac ako náš Tatranský národný park.

Rozprávkový les v Torres del Paine.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Ako sa sem dostať

Do Chile sa dostanete letecky, príletom na medzinárodné letisko Santiago de Chile. Z Európy sem lietajú letecké spoločnosti ako napr. Iberia, KLM, Latam či Air France... Z mesta Santiago de Chile potrebujete miestny prelet do mesta Punta Arenas alebo Puerto Natales. Na prestup v Santiago de Chile si nechajte minimálne 3 hodiny kvôli migračnej kontrole a preregistrovaniu veľkej batožiny na miestny prelet.

Pre viac leteckých liniek počas dňa odporúčam zvoliť Punta Arenas, aj keď leží južnejšie. Letenky si viete zabezpečiť cez spoločnosti LATAM, Sky alebo Jetsmart. Či už sa dostanete do Punta Arenas alebo Puerto Natales, tak z oboch miest premávajú pravidelne autobusové linky, napr. BusSur a lístok si môžete kúpiť online na stránke dopravcu. Ceny sú od 7 do 10 eur/osoba s veľkou batožinou.

Linkovým alebo turistickým autobusom či autom sa sem viete dostať aj z Argentíny - cez pozemné hranice v smere od El Calafate do Puerto Natales. Ak však cestujete mimo sezóny, skontrolujte si, či sú hranice otvorené naozaj nonstop a rátajte so zdržaním, resp. s kolónou pred hraničnou kontrolou.

Oficiálny taxi z letiska v Punta Arenas do centra mesta stojí od 13 000 CLP. Premávajú aj autobusy BusSur, ktoré prichádzajú z Puerto Natales na letisko v Punta Arenas (cena je od 3 000 CLP) a pokračujú do centra Punta Arenas na autobusovú zastávku BusSur Terminal. Ich počet je však obmedzený. Jednoduchšie je zobrať si taxi z letiska.

Z autobusovej zastávky BusSur Terminal premávajú autobusy spoločnosti Bus Sur aj smerom spať, najprv idú po meste smerom na letisko a pokračujú do Puerto Natales. Ceny lístkov do Puerto Natales sú od 10 000 CLP. Ich počet je počas dňa obmedzený. Riaďte sa časovým harmonogramom na webovej stránke tejto odporúčanej spoločnosti.

Vedeli ste, že...?

Torres del Paine bol vyhlásený za národný park v roku 1959.

Počasie

V lete tu je okolo 20 stupňov a v zime sú teploty okolo 0 °C. Teplota vody v jazerách a riekach okolo 5 stupňov. Silno fúkať, pršať, snežiť môže hocikedy. Oblečenie je potrebné vrstviť v ktoromkoľvek ročnom období. Počasie sa môže počas dňa niekoľkokrát zmeniť. Najvyššia sezóna je december, január, február.

Pre cestu je však krásna aj jeseň, resp. mesiace marec, apríl alebo tiež mesiace október, november. Moje osobne odporúčanie je marec alebo apríl, kedy sú priaznivejšie ceny ubytovania, leteniek, v parku je menej ľudí a stromy sú nádherné sfarbené.

Na druhej strane je však deň oveľa kratší. Rozvidnieva sa okolo 8.00 h a stmieva sa okolo 18.00 h. Pre absolvovanie každého úseku W Treku je to však stále priaznivé. Ja som svoj trek realizovala uprostred apríla 2024. Na konci apríla však už pomerne dosť snežilo.

Vedeli ste, že...?

Národný park Torres del Paine je na zozname UNESCO od roku 1978.

Turistické trasy, túry, trek v Torres del Paine

Populárne sú dve túry „W“ a „Circuito“. Najpopulárnejším okruhom je práve trasa W, kde každý horný bod písmenka predstavuje vyhliadku na veže – severnej Monzino (2 600 m n.m.), južná/De Agostini (2 850 m n.m.) a stredná je vo výške 2 800 m n.m. Celý trek W sa dá zvládnuť za 4 noci a 5 dní, kedy spíte v stane v kempe alebo v horskom hoteli, jete teplé jedlo a pijete pivo z najjužnejších pivovarov sveta.

Celý okruh Circuito trvá okolo 7-9 dní. Koľko jednotlivé okruhy merajú, záleží na tom, kde presne začínate, kde kempujete a kde skončíte, ktoré vyhliadky sa rozhodnete vynechať, takže pri trase W okruhu počítajte okolo 70 km a pri Circuito až 112 km.

Mapu treku si viete stiahnuť z oficiálnej stránky národného parku.

Rastliny: patagónska step, andská púštna vegetácia, kroviny v predhorí Ánd, južný opadavý les (tzv. magellanský).

Živočíchy: cca 26 druhov cicavcov (najviac lamy, pumy) a 115 až 120 druhov vtákov (nandu škvrnitý, kondor golierkatý, plameniak čílsky, čiernokrké labute). Presný počet druhov živočíchov v parku sa v odbornej literatúre líši.

Ako sa chrániť pri strete s pumou?

Ak stretnete pumu, je potrebné neutekať a zachovať pokoj. Držte s ňou očný kontakt a pomaly ustupujte DOZADU. Nekrčte sa k zemi. Je potrebné byť v jej očiach väčším. Ak je vás viac, držte sa SPOLU. Rozopnite si bundu, držte jej konce a zdvihnite ruky od seba. Pomaly mávajte rukami a hovorte nahlas pomaly a veľmi silným hlasom smerom k zvieraťu, AVŠAK NERKIČTE. Ak máte v skupine deti, ktoré sú menšieho vzrastu, nech sa držia za Vami. Ak by boli v panike a chceli utekať, zdvihnite ich zo zeme, ale tak, aby ste nemuseli zohnúť a neodvrátili pohľad od zvieraťa.

Ako si rezervovať trek, kempy a letenky #

Webová stránka Booking Patagonia Travel ponúka kvalitné služby presne na túto fantastickú cestu. Web operuje s autobusovými spoločnosťami, ktoré do parku smerujú, ponúka ubytovanie vo všetkých kempoch po trase, ponúka stravu, požičovne stanov, karimatiek, spacákov a funguje tam pomerne dobrý Life Chat, kde mi v angličtine vždy rýchlo a jasne odpovedali na moje doplňujúce otázky.

Ak si zvolíte rezerváciu cez Booking Patagonia Travel, budete mať u nich pod jednou strechu návrh celej svojej trasy s mapou, rezervácie kempov, objednané stravovanie, autobusové lístky z/do Puerto Natales a presne napísané, čo máte robiť i kam máte ísť.

Do systému sa budete prihlasovať na základe svojho emailu a rezervačného kódu, ktorý získate po úhrade svojho bookingu. Neskôr tam môžete kedykoľvek znova vstúpiť, pýtať sa doplňujúce otázky a naštudovať si trasu.

3 fotografie

Deň pred začiatkom treku odporúčam už byť v Puerto Natales

Kde a kedy začať s rezerváciou kempov #

Webová stránka Booking Patagonia Travel má priehľadnú ponuku, kde si v úvode predvolíte, že chcete teda absolvovať "W" trek. Stránka vám ponúkne až 11 možností, akou trasou sa vybrať. Kliknete na preferovanú trasu treku a idete na dostupnosť v kalendári. Stránka začne filtrovať, kedy sú ktoré kempy voľné vo vašom preferovanom termíne a postupne skladá plán vášho treku.

Z môjho pohľadu to je celé priehľadné. Problém však nastáva vtedy, ak je nejaký kemp vybookovaný. S dátumom treku tak treba hýbať alebo si zvoliť inú trasu, kým nájdete to ideálne pre vás.

To znamená, že musíte svoj trek plánovať dlho dopredu. Ja som si svoju aprílovu estu riešila v septembri 2023. Podľa stránky už bolo toho veľa vybookovaného a jediný termín, kedy mi ponúklo voľný kemp na každú noc po trase, ktorou som chcela ísť, bolo od 13.4. do 17.4. Zvolila som si trasu z východu na západ (1 noc v kempe Grey, 1 noc v kempe Paine Grande, 1 noc v kempe Francés a 1 noc v kempe Chileno).

Odporúčam odoberať newsletter stránky Booking Patagonia Travel, ktorá bude informovať prostredníctvom neho, kedy otvárajú kalendár bookingu na ďalší rok. Napr. pre sezónu september 2024 - apríl 2025 by mal byť kalendár otvorený v priebehu júna alebo júla 2024.

K tomu som si prispôsobila medzinárodnú letenku. Letela som štyri dni pred začiatkom treku, aby som sa vyhla prípadným meškaniam alebo rušeniam leteckých spojov. Po úhrade rezervácie na Booking Patagonia Travel a medzinárodnej letenky som už nič ďalšie nevymýšľaľa a všetky ostatné dni pobytu v Chile boli k tejto rezervácii prispôsobené.

Ak by som išla na tento trek znova, zvolila by som si možnosť prespať dve noci v kempe Francés a vrátila sa na trasu k vyhliadke Britanico aj na druhý deň, aby som si spravila možno lepšie fotografie a viac si to cele vychutnala. Každopádne, ak vy pôjdete na tento trek uprostred sezóny (december-február), tak budete mať dlhšie denné svetlo. Nebudete sa musieť ponáhľať. Ako spomínam vyššie, v apríli sa stmieva už okolo 18.00 h.

V týždni pred začiatkom treku vám príde pripomienka a vtedy si už skontrolujte, či vám prišli tieto dokumenty: autobusové lístky do/z Puerto Natales, rezervácia kempu, vstupenka do národného parku Torres del Paine. Tieto dokumenty si vytlačte. Budete ich potrebovať. Elektronike počas treku neverte, hocikedy sa môže vybiť. 

Nechoďte trekovať bez rezervácie kempu, resp. nespoliehajte sa, že budú mať na mieste ešte voľné kapacity. Počas treku som stretla ľudí, čo rezervácie nemali, ponáhľali sa, šliapali rýchlo, lebo nevedeli, v ktorom kempe budú môcť v daný deň prespať. Svoj stan budete mať označený nálepkou. "Stratiť sa v dave" bude veľká náhoda. 

Voľné spanie v prírode je zakázané. V noci v okolí kempov chodia rangeri s baterkami a môžu vás nájsť. Ak si veci nenaplánujete a nerezervujete, hrozia vám nepríjemnosti. Chile zbožňujem, ale zamestnanci kempov sa pri poskytnutí rady nejdú pretrhnúť a jasne vám povedia "nie, nedá sa" a nebudú vyzerať, že by sa dali prehovoriť.

Akú trasu si vybrať #

Trek môžete začať zo západnej strany WEST pri kempe Torres Central and Norte alebo môžete začať z východnej strany EAST pri Pudete, odkiaľ sa odveziete na katamarane do kempu Grande Paine.

Na webovej stránke Booking Patagonia Travel je popis trasy v každom smere zvýraznený do sprievodnej mapy. Uvidíte, kadiaľ pôjdete, kde po ceste môžete spať, prevýšenie, približný čas treku, odporúčaný kemp.

Stránka vám pri W treku ponúkne až 11 možností, ako trek absolvovať. V niektorom kempe môžete spať viac ako jednu noc, iné trasy môžete aj vynechať (napr. trek na vyhliadku k ľadovcu Grey alebo údolie Francés).

Ja som nevynechala nič a išla som komplet celý W trek (4 noci, 5 dní). Keď rozkliknete každú ponúknutú trasu, dočítate sa pri nej celý plán danej trasy, ako máte ísť, kde máte ísť, koľko to bude trvať a podobne.

Koľko čo stojí #

V rámci kempu si môžete vybrať mnoho doplnkových služieb. Môžete si predvoliť či potrebujete karimatku alebo spacák alebo stan, alebo všetko dokopy. Stany aj karimatky mali kvalitné. Spacák by som asi ako jediný odporúčala mať vlastný, ale iba z hygienických dôvodov.

Môžete si predvoliť či chcete bývať v horskej chate (zdieľané izby). Zvoliť si môžete aj to, či chcete iba raňajky alebo aj obedový baliček, prípadne aj večeru po príchode do ďalšieho kempu. Ceny týchto doplnkových služieb sa šplhajú dokopy okolo 250 USD osoba/noc.

  • Miesto na stanovanie v kempe: od 11 USD (musíte mať vlastný stan, karimatiku, spacák)
  • Miesto na stanovanie v kempe na platforme: od 50 USD
  • Raňajky, obedový balíček alebo večera: od 25 USD/osoba
  • Katamarán Pudeto – Paine Grande kemp – Pudeto: platíte pri nástupe v hotovosti od 35 USD/osoba

V kempe sa uvádzajú sumy v USD aj CLP (čilské peso)

Ja som si niesla vlastný stan, spacák aj karimatku, časť jedla na prvé dva dni som mala z domu, neskôr som si stravu dokúpila v kempe a rezervácia ma celkovo vyšla iba na 400 USD. Ak by ste si tieto veci zapožičali a ak by ste si zvolili každý deň aj plnú penziu alebo pohodlnú formu spania v horskej chate, pokojne môžete minúť okolo 1 300 USD za celý W trek.

Dostupné požičovne veci na kemp nájdete aj v Puerto Natales, majú webové stránky, kde si viete objednať veci dlho dopredu a v deň vášho príchodu si ich len prídete vyzdvihnúť. V opačnom prípade si všetko nesiete z domu. Stan s príslušenstvom (upevňovacie klince), turistické paličky by ste mali prepraviť pri leteckej preprave vo veľkej batožine určenej do podpalubia.

Takisto odporúčam pred aj po treku spať v mestečku v Puerto Natales. V každom slušnom hoteli je úschovňa, kde by vám na zopár dni mali dovoliť uschovať batožinu, ktorú nechcete so sebou niesť na trek. Ak by nevyhoveli, platené úschovne v meste sú, skúste napr. osloviť niektorú z požičovní, tzv. Rentals. Myslíte preto na kvalitnú visačku na kufri, kde si okrem mena, kontaktu poznačte pre istotu aj deň vyzdvihnutia, aby nedošlo k nežiadanej strate.

V každom kempe po trase bolo k dispozícii: automat na horúce nápoje (káva, čaj), malý market (sladkosti, slané, pivo, nealko, základné kempové potreby a hygienické potreby). V horskej chate je reštaurácia so slušne vybaveným barom. Čo sa týka cien, rátajte s vysokohorskou prirážkou, podobne ako napr. v Tatrách.

Zdarma sú k dispozícii skromné sprchy a splachovacie toalety rozdelené na pánov a dámy. Kuchynka, kde si môžete variť vlastnú stravu na svojom variči. Voda z kohútikov alebo horských potokov je pitná. Horúca voda na zalievanie si napr. vlastnej kávy, čaju, ovsenej kaše a podobne bola v markete dostupná za tips (prepitné). Založiť oheň je zakázané, nerobte to. Nabíjanie elektroniky komplikované, ale 1 ks nabijete v nejakej zástrčke v budove recepcie alebo v priestore jedálne, môžu byť však obsadené.

Powerbanky budete potrebovať. Wi-fi je platená, automat nájdete v hlavnej chate a aj vo Welcome centre. Stojí to od 8 eur na 3 hodiny. Nespoliehajte sa však na jej fungovanie. Počas treku nepracujte a zabezpečte si veci tak, aby ste wi-fi päť dni nepotrebovali. Recepcia kempov hovorí po španielsky, miestami slabšie anglicky, ale čo potrebujete k prenocovaniu a pobytu v kempe, budú vás jasne vedieť navigovať.

Čo si zbaliť na W trek v Torres del Paine #

  • spacák, karimatka, stan = ale dajú sa zapožičať aj priamo v kempoch za poplatok a viete si ich rezervovať dopredu priamo pri bookingu samotného kempu. Ak idete na trek v sezóne, rezervujte si ich hneď, lebo na mieste nemusí byť pre zábudlivcov už dostupnosť. Ak budete mať tieto veci zapožičané z kempu, stačí vám max 35 l ruksak na osobné veci. Ak si spacák chcete zobrať svoj, odporúčam vybrať ten, ktorý je určený aspoň do -5. Noci budú chladné. Napr. v apríli tí z vás, čo sú citlivejší na zimu, ocenia spacie vaky aj do -10, prípadne si oblečenie na noc navrstvíte. 
  • turistické paličky = môžete si zobrať z domu, alebo zapožičať v Puerto Natales na 5 dní. 
  • treková obuv = nepremokavá, vychodená, môže/nemusí mať vysoký členok.
  • turistické nohavice, napr. Fjällräven alebo iná vami obľúbená značka
  • 1 turistická nepremoková a vetruvzdorná bunda, napr. Fjällräven alebo iná vami obľúbená značka
  • čiapka, nákrčnik, tenký pár rukavíc, slnečné okuliare
  • spodná bielizeň na každý deň a noc (pranie a sušenie stíhať nebudete)
  • 3-4 ks turistické ponožky, 3-4 ks turistické trička a 1-2 mikiny vhodné na turistiku (odporúčam merino, ktoré dobre odvádza pot a rýchlejšie uschne)
  • termo bielizeň a oblečenie na nocovanie v stane (ak nemáte radi zimu alebo máte slabý spacák, odporúčam aspoň 3-4 vrstvy).
  • obuv v kempe = oplatí sa mať šľapky (napr. crocs), nazúvacie tenisky, aby si nohy po dlhom treku oddýchli.
  • malý hygienický balíček: kde máte osobné hygienické potreby - uterák a malý sprchový gél do sprchy, zubná kefka a pasta, malý opaľovací krém na tvár a malý deodorant, balzam na pery, ženám odporúčam ešte malý suchý šampón do 100 ml a vlhčené obrúsky, náplasť na otlaky
  • oplatí sa vrecko na špinavú spodnú bielizeň, aby ste mali veci oddelené od čistých
  • oplatí sa puzdro na pas a dokumenty, aby ostali v suchu celý čas
  • offline mapa v mobile (napr. maps.me), powerbanka, nabíjačka na mobil, v Chile do zástrčky pasujú naše ploché koncovky
  • fľaška na vodu, ktorú si budete dopĺňať priebežne z horských potokov (stačí 1l)
  • suchá strava podľa chute. Ak chcete trochu ušetriť a nemíňať na plnú penziu z kempu, oplatí sa zobrať si takú stravu, ktorú stačí zaliať horúcou vodou (napr. obľúbené ovsené kaše). Potrebujete k ním tým pádom aj misku, lyžičku, prípadne šálku na kávu alebo čaj. Môžete si zobrať z domu aj obľúbené keksy, proteínové tyčinky, mentolové cukríky...no pri prílete alebo prechode pozemnej hranice do Chile, musí byť všetka strava neotvorená, ešte v uzatvorenom obale.
  • Nemusíte to bezpodmienečne brať, ale ak si chcete svoje veci nechať večer presušiť cez plot kempu alebo cez konáre stromu, v Patagónii naozaj silno fúka, oplatí sa mať zopár ks malých štipcov, aby vám veci neodleteli.
  • 2 malé ľahké baterky, prípadne čelovka, pre pohyb v kempe v noci. Baterku na mobile radšej šetrite.
  • Malá taštička alebo ľadvinka na cennosti. Svoje cennosti (peniaze, pas, mobil, nabíjačka, powerbanka) nikdy nenechávajte bez dozoru v stane. Noste ich pri sebe pre Váš lepší pocit, aj keď idete len do sprchy alebo na raňajky... Kradnutie vecí tu nie je zvykom, ale medzi turistami môže byť ktokoľvek.
  • 1 malý ruksak kam si prehodíte cennosti, vodu, jedlo, keď pôjdete trekovať na trasu, kde si na začiatku budete môcť nechať veľkú batožinu pod prístreškom, lebo sa tou istou cestou vrátite naspäť

Dron je v parku zakázaný!

Čo obsahuje plná penzia poskytnutá kempom: raňajky veľmi jednoduché - praženica, šunka, syr, pečivo, ovocie, cereálie, nealko nápoje, káva a čaj. Obsluha formou bufetu. Obedové balíčky - spravidla obložená žemľa/bageta/tortilla, oriešky, keks, sušené ovocie. Večere - tzv. Dinner to go som nemala, ale mali sme večeru formou stolovania, a to bolo veľmi slušné. Nealko nápoj, polievka, hlavné jedlo a dezert. Stolovanie s taniermi, príborom. Veľmi slušne a aj veľmi chutné.

3 fotografie

Plavba katamaranom

Moja trasa - 1. deň: Puerto Natales – Pudeto – Grey kemp #

Booking som si zabezpečila, vrátane dopravy autobusom do/z Puerto Natales, z hlavnej autobusovej stanice v meste (toalety sú tam zdarma a môžete si pozrieť priebežne spoje pre návrat do Punta Arenas, ak tým smerom pôjdete po treku ďalej). Do Puerto Natales som prišla deň pred odchodom do Torres del Paine.

Autobus dochádzal z Puerto Natales, teda na druhý deň ráno o 7.00 h smerom do Pudeto (okolo lagúny Amarga). Pri lagúne Amarga sme boli o 8.30 h. Tam sme všetci vystúpili a ranger nám skontroloval vstupenky do národného parku. V budove, kde nám robili kontrolu lístkov, sú toalety zdarma.

Časť turistov prestúpila do shuttle busov, ktoré ich viezli do Welcome centra a kempu Torres Central and Norte (+ 7 km) za malý poplatok. Tá trasa sa dá prejsť aj pešo. Od Welcome centra sa začína trek k Base of Torres. Vo Welcome centre sú toalety zdarma, suveníry, kaviareň, dajú sa tam zapožičať paličky na jednodňový trek. Títo turisti išli teda buď iba na tento jednodňový trek do Base of Torres, alebo na W trek, ale trasou z východu na západ. Ja som pokračovala so zopár turistami až do Pudeta, kde čakal katamaran.

V prístave Pudeto je malá kaviareň a toaleta zdarma. Je tam pracovníčka parku, ktorá všetkých usmerňovala.

Nastúpili sme na katamaran a 30 min sme sa plavili na druhý breh ku kempu Paine Grande, kde sme prišli cca o 11.00 h. Odporúčam vyjsť na hornú palubu a obsadiť si miesto v zadnej časti, lebo za sebou budete mať panorámu hôr, ktorú si chcete odfotiť.

Po príchode na druhý breh sa môžete zastaviť v kempe Paine Grande, kúpiť si niečo v markete alebo dať si kávu a využiť toaletu, doplniť si vodu a stúpate 11 km turistickým chodníkom do kempu Grey. 

Toalety v Paine Grande sú v samostatnej budove, v zadnej časti areálu, naľavo od stanoveho mestečka.

Všetky toalety sú zdarma, aj keď v tú noc v danom kempe nespite. Jedine 1000 CLP zbiera kemp Chileno, ktorý je na frekventovanej trase pod Base of Torres. Ak ste v kempe Chileno nocovali, toaletu mate zdarma. 

Na začiatku každého turistického chodníka je uvedený čas, kedy najneskôr naň môžete vstúpiť, aby ste ešte za svetla prišli do ďalšieho kempu.

Check in v kempe Grey. Ten sa nachádza na rovine. Všetko tu je dobre značené a jasné. Recepčný vysvetlí, kde si môžete zložiť stan, kde je bar, sprcha, toaleta, kuchyňa a bežné pravidlá kempu. Odporúčam zobrať si nejaké jedlo, kúpiť si pivo a vybehnúť na jednu blízku vyhliadku, ktorá je asi len 15 min. peši. Vybehli sme na skalu, spravili sme si malý piknik a pri západe slnka sme pozorovali ľadovec Grey, ktorý bol priamo pred nami a nad hlavami nám krúžili kondory.

Dajú sa tu zapožičať kajaky a môžete sa ísť kajakovať po lagúne, do ktorej vstupuje ľadovec Grey.

5 fotografií

Kemp Grey

2. deň: Kemp Grey – Mirador Grey – Kemp Paine Grande #

Na ďalší deň ráno, zbalíte všetky veci, odložite si ich pod prístrešok a idete ešte trošku ďalej 3,4 km v jednom smere na vyhiadkový bod priamo nad ľadovcom, Mirador Grey. Trasa nie je náročná, ide o mierne stúpanie a prechod cez mostíky.

Prešli sme cez dlhé lanové mostíky, ktoré patagónsky vietor úctyhodne rozhojdal a o to väčšie zážitky priniesol.

Turistické tipy na Patagóniu nájdete aj v mojich ďalších blogoch:

Potom sa vrátite naspať do kempu Grey približne v čase obeda, vezmete si svoje veci a idete 11 km naspäť do kempu Paine Grande. Opäť check-in. Kemp sa nachádza na rovine. Vysvetlenie pravidiel kempu, rozloženie stanu. Sprcha, večera a relax.

Ak máte ešte cca 2 hodiny do západu slnka, nadbehnite si trasu smerom na kemp Italiano - Francés. Otvoria sa vám pekné výhľady na hory. Terén je tým smerom mierne vlnovitý. Ak máte pekné počasie, môžete zažiť pekný západ slnka. Potom sa vráťte naspäť do kempu Paine Grande, kde nocujete.

5 fotografií

Kemp Grey

3. deň: Kemp Paine Grande – Údolie Francés a Mirador Britanico – Kemp Francés #

Pre mňa bol toto snáď najkrajší úsek celého treku. Najprv 8 km smerom k rázcestiu, kde je kemp Italiano a Francés. Kráčate po mierne vlnovitom teréne. V kempe Italiano si zložite pod prístreškom ruksak a ďalej, už odľahčení, stúpate 6 km na vyhliadku Britanico.

Samotná vyhliadka je podstate len 1 skala, kde sa asi v sezóne budete tlačiť s inými turistami, ale pekné zábery ulovíte smerom hore aj smerom dole. Otvoria sa vám fantastické výhľady na hory údolia Francés, neraz sa vám bude otáčať hlava do výšky na masív Cerro Paine Grande a budete kráčať aj veľmi fotogenickým lesom, ktorý tvoria stromy Ňirre (Nothofagus Antarctica), Coigüe deMagallanes (Nothofagus Betuloides), a Lenga (Nothofagus Pumillio).

5 fotografií

Trek cez Valle Frances k Mirador Britanico

Naspäť sme išli tou istou trasou a nocovali sme v kempe Francés, ktorý je 1 km od kempu Italiano. Dokopy sme prešli 20 km.

3 fotografie

Trek k Mirador Britanico

Opäť check in a vysvetlenie pravidiel kempu. Jednotlivé časti kempu sú rozmiestnené v kopci v ťažkom teréne. Ako prídete do kempu, recepcia je smerom doľava a nad ňou sú platformy na stany. Smerom doprava je bar, umyváreň a sprchy/toalety. Reštaurácia a market je dolu pod kopcom pri brehu jazera, z kempu to trvá asi 5-7 min pešo.

Ak tam máte večeru formou stolovania, vezmite si baterku, lebo naspäť pôjdete asi už po tme. Je tam aj market, dá sa tam kúpiť samozrejme pivo. Pokiaľ idete po kempe v noci, pozor na nohy, kam šliapete, pozor na konáre a korene stromov, aby ste neskočili krivo.

7 fotografií

Kemp Francés

4. deň: Kemp Francés – Kemp Chileno #

Vyrážame skoro ráno. Čaká nás dlhá cesta. Najprv ideme 11 km turistickým chodníkom smerom na východ, mierne vlnovitým terénom, smerom na rázcestie. Kto má kemp v Torres Central, smeruje od rázcestia doprava a ide ešte 5,5 km do kempu pomerne nenáročným terénom bez stúpania.

Na druhý deň však bude šliapať celú trasu hore k Base of Torres (10 km v jednom smere). Výhodou je, že nemusí podstatnú časť cesty niesť celú svoju batožinu, ale nechá si ju v kempe.

Ten, kto má rezerváciu v kempe Chileno, ktorý leží na turistickom chodníku 4 km pod Base of Torres, tak odbočí doľava a už teraz smeruje trasou na Base of Torres. Batožinu si nesieme do kopca ešte ďalších 5 km. Výhodou je, že turisti z kempu Chileno chodia na svitanie do Base of Torres.

V noci by sa nemalo trekovať, ale ak sa dohodnete z kempu viacerí, že pôjdete tie 4 km do Base of Torres spoločne, tak choďte. Ak v noci trekovať nechcete, choďte do Base of Torres až po svitaní.

4 fotografie

Trek do kempu Chileno Base of Torres

Ak pôjdete po svitaní, tak cestou hore už budete stretávať ľudí, ktorí po svitaní idú smerom naspäť a keď prídete hore vy, pravdepodobne tam budete cca pol hodinku absolútne sami, čo je úplna bomba. Postupne po vás budú prichádzať ďalší turisti, ktorí trekujú až úplne zdola, z kempu Torres Central.

Vrátite sa do kempu Chileno, vezmete si svoju batožinu a schádzate posledných 6 km smerom do kempu Torres Central a Welcome centru. Vo Welcome centre je ešte možnosť platenej wifi, ak si potrebujete skontrolovať nejaké svoje ďalšie rezervácie a spred Welcome centra odchádzajú shuttle busy k lague Amarga (7 km).

Opýtajte sa personálu vo Welcome centre, o ktorej shuttle busy premávajú a tých posledných 7 km sa môžete za malý poplatok zviesť. Tam na vás čaká spoj do Puerto Natales. Autobusový lístok a čas odchodu si skontrolujte vopred, aby ste stihli prísť.

Cesta do Puerto Natales bude trvať už asi len 1,5 hodiny. Ak potrebujete ísť až do Punta Arenas, tak v Puerto Natales spravidla zvyknú autobusy rovnakej spoločnosti na príchod turistov z Torres del Paine počkať. Rozpis odchodov nájdete na autobusovej stanici u jednotlivých dopravcov.

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 89

Mohlo by Vás zaujímať

Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Medzinárodné letisko Santiago de Chile Blog

Blog Medzinárodné letisko Santiago de Chile

Medzinárodné letisko Artura Merina Beníteza (španielsky Aeropuerto Internacional Arturo Merino Benítez), ktoré má kód IATA SCL, sa nachádza 15 km…

Daniela Mihaldová 17 min. čítania
Najkrajšia turistika v Chile - W trek Blog

Blog Najkrajšia turistika v Chile - W trek

Scenéria národného parku Torres del Paine vás bude odrovnávať každý deň. Bude pršať, snežiť, fúkať, svietiť slnko, niekedy zažijete všetko…

Daniela Mihaldová 20 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

TOP 10 Chile Blog

Blog TOP 10 Chile

Chile má všetko, čo si ktorá krajina môže želať. Oceán po celej západnej strane, Andy po východnej strane, národné parky s dramatickými výhľadmi.…

Daniela Mihaldová 14 min. čítania
Najkrajšie túry sveta - 2. diel Blog

Blog Najkrajšie túry sveta - 2. diel

Po úspešnej prvej časti vám priblížim ďalšie turistické trasy, ktoré vyzdvihuje aj samotný Lonely Planet. Tentokrát sa presunieme do Južnej Ameriky…

Martin Lipinský 5 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Amerika  

Južná Amerika, Peru, Chile, Bolívia


náročnosť

16 dní

Trvanie

4990
E

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Peru, Paraguaj, Chile, Brazília, Bolívia, Argentína


náročnosť

29 dní

Trvanie

5868 7335€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5995
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

3588 4485€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.