Bariloche - turistika v severnej Patagónii

Bariloche - turistika v severnej Patagónii

Ak ste sa zamilovali do Patagónie, určite ste videli Torres del Paine, navštívili ste El Calafate a Perito Moreno, El Chaltén a Fitz Roy s jazerami Laguna Torre a Laguna de los Tres. Ďalšia zastávka, ktorú jednoznačne nemôžete obísť, je argentínske mesto Bariloche v severnej Patagónii. Čím je také výnimočné a aké patagónske krásy tu uvidíte?

Celý názov mesta je San Carlos de Bariloche. Nachádza sa na severnom okraji Patagónie pri jazere Nahuel Huapi. Rozdiel medzi trekom v El Chalten a Bariloche je v tom, že za tými najkrajšími výhľadmi v El Chalten budete trekovať. V Bariloche vám, naopak, stačí iba zopár metrov prechádzky do hôr a okamžite vás odrovná svojou dokonalou scenériou, ktorá sa vám bude páčiť a vyrazí vám dych z každého uhla.

Patagónia, či už zo strany Chile alebo Argentíny, je neuveriteľne nádherná. Práve v týchto časoch, keď sú tieto vzdialené destinácie oveľa viac dostupnejšie, sem môžete cestovať oveľa jednoduchšie.

Spravte tak, kým je ešte čas, kým v Patagónii úplne nezmiznú jej dych berúce ľadovce (dôvody sme zhrnuli v blogu čo vidieť, kým to nezmizne). Už v časoch, keď sa Fernao de Magalhães plavil okolo Ohňovej zeme, bola krása tejto prírody ohromujúca a stále tomu tak je aj teraz, v 21. storočí. O nič ste neprišli.

Prílet do Bariloche #

Dostať sa do Bariloche už nie je dnes žiaden problém. Z Európy sa dopravíte do Buenos Aires na medzinárodné letisko EZEIZA. Priamo z neho alebo miestneho letiska Aeroparque sa do Bariloche dostanete letom bez prestupu za pohodlné 2 hodiny. Osobne sa mi páči, že sa do Bariloche dostanete priamou leteckou linkou aj z miest El Calafate, Mendoza, Salta, Santiago de Chile, ba dokonca aj Sao Paolo.

Nelieta sa každý deň, ale ak si let naplánujete vopred, môžete tieto priame letecké spojenia využiť a neprestupovať cez Buenos Aires. Letisko v Bariloche je malé, možno menšie ako letisko v Bratislave. Je tu iba zopár prepážok na check-in a niekoľko málo obchodov.

Z letiska do centra mesta Bariloche #

Po pristátí v Bariloche si vyzdvihnete batožinu, prejdete do príletovej haly a o niekoľko sekúnd ste vonku. Buď ste si vopred objednali transfer do hotela, ktorý vás už čaká pred príletovou halou, alebo si vezmete taxík. Najekonomickejšou formou dopravy do mesta je počkať si na Colectivo Bus, ktorý chodí približne každých 30 minút do centra mesta. Zastávka je priamo na parkovisku pred letiskom. Je jedna jediná, takže ihneď ju nájdete. Táto forma prepravy do mesta je cenovo najvýhodnejšia.

Ak ste chceli ísť do mesta s autobusom Colectivo, odporúčame mať nabitú kreditom SUBE kartu. Ak ju nemáte, môžete dať hotovosť inému pasažierovi, ktorý priloží na čítačku svoju SUBE kartu aj za vás. Turisti si medzi sebou alebo s domácimi v miestnej MHD bežne takto pomáhajú.

SUBE kartu si viete kúpiť a nabiť kreditom kdekoľvek v stánkoch meste (sú označenie logom SUBE), či už v Bariloche, Mendoze, Buenos Aires... Uľahčí vám to cestovanie na vlastnú päsť počas celej dovolenky v Argentíne. Kartu SUBE si preto zabezpečte čo najskôr po prílete do Argentíny. Vodič nebude od vás brať hotovosť.

Pri ceste z mesta, resp. hotela naspäť na letisko, by som sa na miestne MHD autobusy Colectivo nespoliehala. Môže prísť plný autobus, môžu byť zápchy alebo dôjde k zdržaniu. Istotou, že svoj odlet nezmeškáte, je taxík. Približnú cenu taxíka vám povie recepcia každého dobrého hotela, ktorá vám ho rada objedná. Cesta na/z letiska trvá približne 30 minút a počítajte so zápchou po meste hlavne počas dňa. Rátajte s tým, že na letisku môže byť dlhá rada pasažierov čakajúcich na check-in.

Lety do Bariloche operuje zvyčajne 1-2 letecké spoločnosti a tých letov je počas dňa desiatka... Môže sa stať, že jedna prepážka odbavuje 2-3 lety odlietajúce krátko po sebe a všetci títo pasažieri vytvárajú dlhé rady či už na check-ine alebo bezpečnostnej kontrole. Určite choďte na letisko načas - vlastne ako všade inde vo svete.

Z histórie Bariloche #

Bariloche pochádza z jazyka Mapuche, kedysi sa mu hovorilo „Vuriloche“ a označovalo ľudí, ktorí sú za horami (veri = znamená „za“, che = znamená „ľudia“). Domorodí ľud Poya, ktorý žil v Andách v chilskom regióne Los Lagos a na južnom brehu jazera Nahuel Huapi, poznali cesty cez Andy a dobyvatelia o nich dlhé roky nevedeli.

V roku 1552 sa vydali misionári cestičkami v okolí Bariloche do absolútneho neznáma. Bol to rok, kedy sa v Európe narodil Joost Bürgi, známy švajčiarsky výrobca hodiniek. V Plášťovciach na Slovensku sa pobili uhorské a turecké vojská. Na ceste do Číny zomrel František Xaverský, ktorý s Ignácom z Loyoly založil rád Jezuitov. Tretím sikhským mudrcom sa stal guru Amar Das, ktorý učil o rovnosti.

Trnava bola už takmer 10 rokov sídlom Ostrihomského arcibiskupstva, Bratislava bola hlavný mestom Uhorska, v Žiline už 10 rokov fungovalo prvé gymnázium a jej Mariánske námestie poznačené požiarom sa plánovalo prestavať do renesančnej podoby s typickými arkádami... A tam, na druhom konci Zeme, pri jazere Nahuel Huapi, v tichosti čakalo Bariloche na svoj zrod. Odjakživa sa obyvatelia v tejto oblasti cítili byť spätí viac s Chile než s Argentínou. Až v roku 1881 bola medzi oboma krajinami podpísaná dohoda o hraniciach.

Každopádne, až v roku 1902 prerástla dedinka na brehu jazera do mesta Bariloche, kde prúdia obchodníci a prisťahovalci. Obchodovalo sa hlavne s dobytkom. Dostavali sem železnicu, zlepšili sa cesty, prichádzali prví turisti. Počet obyvateľov začal presahovať hranicu 100 000. Budovy sa stavali bez akéhokoľvek plánu v snahe dosiahnuť výhľad na jazero.

Od roku 1932 do roku 1940 sa kapacita v hoteloch zväčšila z 1 500 na 4 000. Nič už nedokázalo zabrániť tomu, že z Bariloche bude významné centrum celej oblasti a vyhľadávané mesto pre turistiku a zimnú lyžovačku pod Cerro Catedral. Dodnes sú na YouTube sprístupnené čiernobiele videa zo 60. rokov, ktoré boli vytvorené na promovanie regiónu a podporu cestovania do Bariloche.

Francisco P. Moreno, uznávaná argentínska osobnosť, sa pričinil o to, že sa o Bariloche začalo viac a viac hovoriť. Nielen v Argentíne, ale aj vo svete. Keď sa prechádzate jeho uličkami, máte pocit, že ste v peknej švajčiarskej dedinke. Tento vzhľad má na svedomí architekt Alejandro Bustillo. Musím povedať, že podvečer, keď sa všetky tie malé reštaurácie, obchodíky či čokoládovne rozsvietia tlmeným svetlom a ulice zaplavia ľudia smerujúci do miestnych podnikov, budí naozaj krásny dojem.

8 fotografií

Z prechádzky v meste Bariloche

Bariloche bolo v roku 2012 vyhlásené za hlavné mesto zážitkov a 2015 za hlavné mesto čokolády. Je tu iba zopár hlavných uličiek, kde sú rôzne obchody, reštaurácie, suveníry, predajne s čokoládou. V Bariloche napriek tomu nájdete služby ako v ktoromkoľvek dobrom meste.

Prejdete ho relatívne veľmi rýchlo aj peši. Okrem nákupov tu voľný čas venujete hlavne pešej turistike a cyklistike. Sú tu možnosti hrania golfu (Hotel Llao Llao), kajakovania, plavby jachtou, rybolovu, raftingu a v zime aj dobrej lyžovačky pod Cerro Catedral.

Najkrajšie hotely sveta v Patagónii.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Aké ubytovanie si vybrať v Bariloche #

Mne osobne sa páči ubytovanie mimo mesta pri jazere Nahuel Huapi, samozrejme, s voľným vstupom k jeho brehu, kde vám dovolia kúpanie sa, prípadne sa môžete pri ňom iba slniť a relaxovať. Voda v lete dosahuje okolo 14-15 stupňov.

Kto má rád spoločnosť a nočný život, tomu bude viac vyhovovať ubytovanie v centre Bariloche. Z kategórií ubytovania tu nájdete všetko od kempov, hostelov, penziónov po malé útulne hotely, ale aj luxusne 4 a 5-hviezdičkové hotely.

5 fotografií

Exkluzívny rezort Llao Llao Golf and Spa

Tie najelegantnejšie hotely sú mimo centra mesta pri jazere Nahuel Huapi. Zo všetkých mien dominuje luxusný hotel Llao Llao, ktorý sa nachádza cca 30 minút cesty od mesta. Patrí mu golfové ihrisko a neďaleko je malý prístav s jachtami či motorovými člnmi.

Na jeho vzhľade sa podpísal už spomínaný architekt Alejandro Bustillo. Je to prvý patagónsky Grand hotel postavený v štýle drevo/kameň.

Do kolekcie malých luxusných hotelov v oblasti Bariloche sa zapísal aj Águila Mora Suites & Spa alebo Lirolay, ktorý budí dojem rozprávkového domčeka.

4 fotografie

Luxusný hotel Águila Mora Suites & Spa v Bariloche

Príjemné ubytovanie je Hostería Nórdico Lake, v pešej dostupnosti z centra mesta, ale už v celkom pokojnej časti pri jazere. Jeho izby sú otočené na jazero, a tak k ním nedolieha hluk z frekventovanej ulice. Vyberte si však izby na najvyššom poschodí s výhľadom na jazero. Vyššie poschodie z dôvodu, že stavba je z dreva a hostí nad vami by bolo počuť chodiť. Raňajkovať však budete s perfektným výhľadom.

Na požiadanie vám otvoria bránu k jazeru, kde sa môžete okúpať. Voda v ich bazéne bude asi studená, ale sú tam lehátka, kde sa môžete slniť. Za mňa zlatá stredná cesta a ideálne na krátky pobyt.

4 fotografie

Luxusný hotel Lirolay Suites v Bariloche

Prípadne, kto má rad pekné hotely, tak ho zaujme Design Suites a jeho štúdia, niektoré majú v izbe vaňu s výhľadom, niektoré majú balkóny s výhľadom do záhrad, je tam vonkajší bazén s výhľadom na jazero. Prípadne je ešte odporúčaný aj Cacique Inacayal Lake Hotel, ktorý má skvelé Spa.

Počasie v Bariloche #

Patagónia je známa svojím vetrom. Počas leta, keď nefúka, môže byť príjemne teplo (nezabudnite sa natierať opaľovacím krémom) a budete zhadzovať vrstvy. Vyjdete však na kopec alebo k jazeru a zacítite studený, priam ľadový vietor. Večer býva chladno. Až 85 % dní z roka v Bariloche fúka. Bezveterné dni sú pre miestnych príjemným prekvapením.

Ak cestujete v sezóne október-marec, rátajte s jarným/jesenným počasím. Určite si zbaľte oblečenie s dlhým rukávom a bundu. Nezabudnite na čiapku a ochranu krku. Ak idete za lyžovačkou, najviac snehu býva v mesiacoch jún, júl. Argentína je rozsiahla krajina.

Počas sezóny, keď je v jej severnej časti a v mestách Buenos Aires, Mendoza či San Juan hlásia 30-35 stupňov a vy sa chcete obliekať letne, tak v Bariloche je už sviežo a teplé veci vám tu budú naozaj chýbať. Ak by ste niečo zabudli, v meste kúpite všetko, čo turista môže potrebovať.

Zelená príroda všade naokolo.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Bariloche je najkrajšia kombinácia všetkých prírodných krás Patagónie Francisco P. Moreno

Pohyb po meste Bariloche #

V Bariloche sa môžete orientovať podľa offline mapy, napr. maps.me alebo si stiahnete aplikáciu AllTrails. Mať požičané auto je výhodou. V opačnom prípade budete počas pobytu v Bariloche používať miestnu MHD so spomínanou kartou SUBE. Autobusy prevádzkuje MiBus a majú aplikáciu s odchodmi a zastávkami. Recepcia každého dobrého hotela vám ju pomôže vyhľadať. Prípadne na autobusovej stanici Terminál bývajú dostupné mapky s časovým harmonogramom.

Majte kartu SUBE nabitú dostatočným kreditom, aby ste neboli obmedzení počtom jázd a mohli niekoľkokrát vystúpiť a znova nastúpiť. Ceny sa uvádzajú v miestnej mene, no v prepočte na EUR vždy zaplatíte niečo medzi 0,50-1 EUR za 1 jazdu. Ak si cestu chcete plánovať vopred, prehľad trasy jednotlivých spojov na miesta, ktoré vás zaujímajú, nájdete ich napr. na stránke Moovit alebo Mibus.

Nájdete zastávku (väčšinou všetky spoje premávajú cez ulicu Moreno). Nastúpite do autobusu, pri dverách priložíte na čítačku kartu Sube a ukáže sa vám cena jazdy a zostatkový kredit. Nevydáva sa žiadny lístok. Usadíte sa a podľa aplikácie Maps.me sledujete svoju polohu a vystúpite na zastávke, na ktorej chcete stlačením signalizácie pri dverách.

Ak plánujete krátky pobyt, tak celkom určite využijete autobus č. 20, ktorý ide z autobusovej stanice Terminal cez centrum mesta (ulica Moreno), popri jazere až k hotelu Llao Llao a späť. Počas cesty prechádza okolo nástupnej stanici lanovky Cerro Campanario. Práve vyhliadka Llao Llao a Cerro Campanario sú dve miesta, ktoré musíte vidieť, ak ste prišli do Bariloche na otočku. Sú to nenáročné vyhliadky, čítajte nižšie.

  • Linka č. 55 premáva medzi mestom a lyžiarskym strediskom Cathedral.
  • Linka č. 13 premáva medzi autobusovou stanicou Terminal a Colonia Suiza.
  • Linka č. 72 premáva medzi letiskom, autobusovou stanicou Terminal a centrom mesta.

Turistika v Bariloche, Cerro Otto (1 405 m.n.m.) #

V pešej dostupnosti z Bariloche je kopec Cerro Otto. Vedie k nemu turistická trasa (6 km), popri nej sa vinie štrková cesta (viete sa tam dostať aj autom) a vedie k nemu aj kabínková lanovka (pre 4 osoby max). Ak plánujete peši výstup a zostup s lanovkou, môžu vám povedať, že lístok platí iba pre tých, ktorí lanovkou prišli zdola.

Peší výstup ani zostup nie je náročný. Cestou sa nezľaknite, ak v kroví začujete zvláštne šušťanie. To sa len voľne pasú kravy. Na niektorých trasách dávajte pozor na zjazdy cyklistov, ktorí tu majú vyjazdené cestičky. Značenie cesty je však dobre. Počas výstupu sa vám už ponúkajú krásne výhľady na okolie.

Osobne odporúčam ísť túto trasu spraviť obojsmerne lanovkou. Je dlhá 2,1 km. Nástupná stanica, ktorú zadávate do mapy, je Teleferico Cerro Otto, ktorá sa nachádza na ulici Avenida de Los Pioneros. Podľa mapy si všimnete, že ste len 900 metrov od jazera, pri ktorom je zastávka MHD. Stojí tam napr. linka č. 20, ktorá je často používaná.

Kúpite si obojsmerný lístok na lanovku, postavíte sa do rady a riadite sa inštrukciami personálu. Hore na vyhliadke sa pokocháte výhľadmi (je tam kaviareň, wc a suveníry) a odtiaľ si môžete spraviť trek k vrcholu Piedra de Habsburgo, ktorý je vzdialený 3 km. Potom sa vrátite späť k lanovke a zveziete sa dole. Tento výlet vám zaberie doobedie. Ak fúka silný vietor, vlek býva pozastavený, čiže počítajte s časovou rezervou, ak budete musieť spraviť peší zostup.

Zvyčajne sa však počasie rýchlo zmení a lanovka sa znová rozbehne. Keď sa vrátite lanovkou do mesta, prejdete k hlavnej ceste, kde ste vystúpili z autobusu č. 20 a pokračujte na ďalší autobus tejto linky a pôjdete ním 16 km ďalej. Sledujte offline mapu, aby ste videli, kde sa nachádzate a vystúpte na zastávke Cerro Campanario Base.

Turistika v Bariloche, Cerro Campanario (1 050 m.n.m.) #

Nástupná stanica lanovky je hneď oproti autobusovej zastávke. Je to iba jedna mala budova, zľava je toaleta a zprava vystúpite po schodoch hore a kúpite si obojsmerný lístok na lanovku. Postavíte sa do rady a riadite sa inštrukciami personálu. Lanovka je sedačková pre dve osoby, čiže pred jazdou si zabezpečte ruksak, aby vám nič nevypadlo.

Jazda lanovkou trvá iba 7 minút. Kopec je veľmi strmý, ale na vrchol vedie aj turistický chodník o dĺžke 1 km. Cestou lanovkou obdivujete prekrásne stromy, pod ktorými sú zasadené cedule s veľkým nadpisom, o aký druh stromu ide. Na vyhliadke je kaviareň, toaleta, suveníry a musím povedať, že táto vyhliadka naozaj stojí za to.

Tento výhľad je najkrajší v celom Bariloche. Pozor, aby vás neodfúklo. Ak ste si zbalili jedlo so sebou, je tu niekoľko sedačiek a stolov, kde sa môžete najesť. Potom sa postavíte opäť do rady na lanovku a zídete dole.

Pripomienka: keď budete stať v rade na lanovku smerom dole, ešte sa pozrite smerom doprava. Nájdete tam nenápadný vyhliadkový mostík smerom na druhú stranu kopca, čiže si choďte pozrieť aj tento výhľad skôr, ako sa poberiete v svojej ceste ďalej.

Keď zídete dole, prejdete k autobusovej zastávke, počkáte na spoj číslo 20 a pokračujete na konečnú zastávku, Llao Llao. Ubezpečte sa, že máte dosť vody na zvyšok dňa a nejaký snack, nakoľko v okolí Llao Llao už nekúpite nič.

Mnoho turistických trás, ktoré nájdete na offline mape, je už v roku 2023 zavretých alebo neexistujú, prípadne pozemky prešli do súkromného vlastníctva. Počítajte preto s časovou rezervou, ak sa nejaký kúsok budete vracať, pokiaľ nemáte so sebou sprievodcu.

Sledujte online stránku mesta Bariloche, kde by boli ohlásené prípadne uzatvorenia vyhliadok mimo sezóny.

5 fotografií

Výhľady z Cerro Campanario

Turistika v Bariloche, Cerro Llao Llao (1 025 m.n.m.) #

Linkou č. 20 je to od Cerro Campanario už iba 7,5 km. Že ste už takmer na mieste, zistíte takmer okamžite. Po ľavej strane uvidíte golfové ihrisko a nad ním nádherný hotel Llao Llao s úžasnou scenériou. Po pravej strane bude prístav. Na zastávke pri prístave vystúpte.

Trasa k Llao Llao vedie od zastávky merom doprava. Autobus bude pokračovať ešte zopár metrov v ceste doľava na kopec a zastaví pred bránou hotela Llao Llao (tam je jeho konečná zastávka a ide naspäť).

Od zastávky pri prístave, kde vystúpite, sa teda vydajte peši podľa offline mapy na kopec Llao Llao. Spočiatku budete kráčať po rovinatom teréne a ceste. Postupne prejdete do hôr. Budete kráčať príjemnou lesnou cestičkou, ktorá sa po chvíli začne dvíhať. Výstup nie je náročný a bežný turista alebo aj aktívne deti ho hravo zvládnu.

3 fotografie

Značenie smerom na Llao Llao

Výhľad z Llao Llao je famózny. V podstate vidíte zblízka to, čo ste videli z Cerro Campanario, rozhodne to však nevynechajte. Keď sa budete vracať naspäť z Llao Llao, offline mapa vám navrhne zostup až k pláži na brehu jazera. Podľa miery únavy môžete pokračovať úplne dole na breh jazera k malej pláži a do Villa Tacul.

Odtiaľ sme sa vrátili naspäť a išli sme ešte pozrieť Mirador Lago Moreno. Terén k Mirador Lago Moreno je nenáročný, rovinatý. V závere je obrovský balvan, ktorý môžete obísť zprava a posedíte si pri brehu jazera Moreno s ďalším krásnym výhľadom dobrým na fotky.

7 fotografií

Výhľady z Llao Llao

Ak zvládnete tieto vyhliadky za jeden deň, tak ste uvideli to najhlavnejšie, čo Bariloche ponúka. Zo zastávky Llao Llao sa môžete linkou číslo 20 presunúť naspäť do Bariloche a do vášho hotela. Cesta je dlhá 25 km a mala by trvať 30 min, no rátajte s večernými zápchami. Avšak do 45-50 min by ste mali byť naspäť v meste.

Turistika v Bariloche - Circuito Chico #

Ak máte v pláne ostať v Bariloche oveľa dlhšie, samozrejme, mesto ponúka aj dlhé odporúčané trasy, ako si všetko pozrieť za jeden deň. Veľmi populárny je tzv. Circuito Chico, ktorý meria 65 km a zahŕňa v sebe aj trek Cerro Campanario a trek Cerro Llao Llao. Celú túto trasu viete dať autom približne za 5 hodín (medzi úseky prejdete a potom sa vrátite k autu a idete ďalej), ak rátame aj prestávky na jedlo a fotografie.

Začína sa v Bariloche, odkiaľ vyrazíte smerom na pláž Playa Bonita, kde sa ľudia chodia slniť. Potom idete Cerro Campanario a následne dáte Cerro Llao Llao. Na všetkých týchto miestach zastavte a pohodlne zaparkujete pri ceste. Potom pokračujte autom do Villa Tacul, k brehu jazera, kde je vhodné miesto na váš obed.

Potom cesta pokračuje smerom na Colonia Suiza, ktorú založili prví Švajčiari, ktorí tu emigrovali. Prídete najprv k malému mostu Puente Arroyo La Angostura, kde je na jednej strane jazero Nahuel Huapi a na druhej jazero Moreno. Ak ste odolávali kúpaniu, tak tu vás bude voda opäť lákať. Po prestávke pokračujte autom kúsok ďalej. Pri ceste, po pravej strane bude malá drevenica s parkoviskom. Tu sa začína cesta k výstupu na Cerro Lopéz.

Výstup z tohto bodu je dlhý 5,2 km a trvá približne 3 hodiny smerom hore. Od Refugio López vedú mnohé turistické trasy hlbšie do hôr. Vy sa vrátite a pokračujete autom do Las Cartas.

Cestou sa zastavte v rustikálnom podniku s terasou Cerveza Patagonia na pivo (šoféri nepite!). Pokračujete smerom na El Trebol okolo Laguny El Trebol, ktorá je tak trochu v tieni okolitých vyhliadok. Zastavíte na toľkých vyhliadkach, na koľkých chcete a výstupom na horu si dáte trochu do tela.

Odtiaľto pokračujete do mesta a do svojho hotela. Nádherný deň v Bariloche môžete stráviť aj takto. Circuito Chico môžete spraviť či už autom, na bicykloch či za pomoci MHD.

Ak máte v Bariloche ešte viac času, tak na ďalší trek choďte do Villa Catedral, kam sa doveziete miestnou MHD z Bariloche a odtiaľto vedú lanovky do hôr, kde je mnoho ďalších turistických trás. Toto je populárne lyžiarske stredisko a v lete tu je hojne turistov. Obľúbenou trasou je napr. výlet z Villa Catedral k horskej chate Frey (9,5 km 5 hodín).

Potom sa vrátite späť alebo pokračujete 9 km (4 hod) k horskej chate Jakob (Refugio Jakob/San Martin), kde je možnosť aj prenocovania v hosteli. Odtiaľ sa rozhodnete či sa vydáte za ďalšími zážitkami, alebo sa vrátite do Bariloche.

Odchod z Bariloche #

Check out v hoteli býva do 12.00 h, ale skontrolujte si údaj na svojej rezervácii. Pri ceste na letisko počítajte s možnými zápchami po meste. Odporúčame taxík, ktorý vám vie privolať recepcia každého dobrého hotela.

Pri každom odlete sa odporúča byť aspoň 2 hodiny vopred na letisku kvôli odovzdaniu veľkej batožiny na let a bezpečnostnej kontrole. Online check-in na let zvyčajne funguje 24 hodín pred odletom. Prajeme šťastné cesty!

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 116

Mohlo by Vás zaujímať

El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá Blog

Blog Argentína - čo ochutnať, najlepšie jedlá

Gastronómia v Latinskej Amerike je výsledkom miešania vplyvov európskych prisťahovalcov a pôvodnej tradičnej kuchyne. Práve argentínska kuchyňa sa…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

15 dní

Trvanie

3892 4865€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

19 dní

Trvanie

5570 6963€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3367 4209€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.