Záhradné mesto Christchurch

Prehliadka

Záhradné mesto Christchurch

Mesto Christchurch je považované za jedno z najstarších a najanglickejších na Novom Zélande. Je plné umenia, dobrodružstva a veľkého optimizmu, aj napriek tomu, že ho v rokoch 2010 a 2011 takmer celé zničilo silné zemetrasenie. Dodnes je ešte stále vidieť stopy po ničivej katastrofe, ale určite stojí za návštevu. Svojou príjemnou uvoľnenou atmosférou vás vtiahne do ulíc. Christchurch je mesto plné objavov a neustále sa vyvíja. Ponúka obyvateľom, aj turistom veľa možností, ako v ňom stráviť príjemné chvíle. Nové moderné budovy, ktoré postavili nielen pri obnove mesta, sa veľmi nenásilne hodia k chráneným pamiatkam, ktoré tu nájdeme ešte z čias jeho založenia.

Christchurch Počasie

polojasno

polojasno

15°C

Predpoveď 20.Apr

Východ slnka 07:08

Západ slnka 17:48

Christchurch je vstupnou bránou do regiónu Canterbury. Nachádza sa v severnejšej polovici Južného ostrova Nového Zélandu, tesne nad najvýraznejším výbežkom východného pobrežia. Je aj jeho najväčším mestom s populáciou 385 500 obyvateľov, takmer rovnako veľkou ako hlavné mesto krajiny Wellington. Tým sa radí na tretiu priečku veľkosti miest podľa počtu obyvateľov po Aucklande a už spomínanom Wellingtone. Rozprestiera sa pri pobreží na nížine, ktorá je najväčšou poľnohospodárskou oblasťou ostrova. A práve na poľnohospodárstve závisí aj ekonomika mesta. Založenie miestnej vysokej školy University of Canterbury umožnilo vznik množstvu podnikov založených na technológiách. Okolo Canterburskej nížiny sa zo západnej strany týčia majestátne vrcholy Južných Álp. Okolie tak ponúka nádherné výhľady na okolitú prírodu. Práve však aj v centre mesta nájdete množstvo príjemných miest nielen na oddych, ale aj rekreáciu, športy prípadne kulinárske zážitky. Zdobí ho veľa pouličného umenia a inovatívnych alternatívnych projektov. Christchurch vás určite svojou uvoľnenou atmosférou očarí. 

STRUČNÁ HISTÓRIA

Prví ľudia prišli na územie mesta okolo roku 1250. Boli to maorskí lovci legendárneho vtáka Moa. Po viacerých stretoch medzi kmeňmi domorodcov sa na území až do príchodu Európanov usadil Ngai Tahu. Za prvých Európanov, ktorý prišli v roku 1840, sa považujú veľrybári, bratia Wellerovci. Keď sa za veľrybami presunuli na iné miesta, ich opustené príbytky objavili farmári, bratia Deanovci. Ich statok v Riccarton (časť mesta, kde sa nachádza v súčasnosti medzinárodné letisko) bol prvým permanentným osídlením nížiny Canterbury. Pomenovali aj rieku Avon, ktorá preteká mestom podľa toku v Škótsku, neďaleko ktorého žil ich starý otec. Po Deanovcoch priplávali štyri lode pod vlajkami Canterbury spoločnosti. To, ako bude mesto vyzerať, jeho zakladatelia dôkladne pripravili. John Robert Godley mal ideu o založení spoločnosti na stredovekom princípe harmonického súžitia cirkvi a štátu pod vedením šľachty. Tí, ktorí sa chceli podľa jeho plánu z Anglicka vysťahovať, sa museli preukázať potvrdením od zástupcu svojho farára, že sú abstinenti, podnikaví, čestní a vážení občania. Plánoval vybudovať mesto s katedrálou a univerzitou podľa modelu mesta Christ Church v Oxforde. Prvé lode priviezli 792 osadníkov do prístavu Lyttelton. Prví prisťahovalci tam zakotvili v roku 1950. Tvrdý život osadníkov sa však s ideami Godleyho nestretol a osídlenie sa viac menej vyvíjalo po svojom. Stavali ho prevažne v anglickom neogotickom štýle a v roku 1856 sa Christchurch stal kráľovskou chartou mestom.  

Mesto s katedrálou a univerzitou podľa modelu mesta Christ Church v Oxforde.

Ničivé zemetrasenie #

Nový Zéland leží v oblasti tzv. Ohnivého kruhu. Stretávajú sa tu dve lytosferické dosky: Pacifická a Austrálska. Preto je nielen oblasť mesta Christchurch veľmi aktívna. Ročne vraj krajinou „potrasie“ pätnásťtisíc krát. Niektoré zemetrasenia ani nie sú cítiť. Ale niektoré sa historicky svojimi hodnotami zaradili práve medzi tie najničivejšie.

Mesto Christchurch zasiahla séria zemetrasení medzi septembrom 2010 a januárom 2011. Najhoršie však otriaslo mestom vo februári 2011, kedy zahynulo 185 ľudí, tisícky sa zranili a tisícky budov sa buď zrútilo, alebo ostalo poškodených.

Prvé zemetrasenie začiatkom septembra 2010 o sile 7.1 magnitúdy zasiahlo 75% mesta. Bolo najsilnejšie za posledných osemdesiat rokov. Značne poškodilo budovy v meste, katedrálu, elektrické vedenie alebo kanalizačný systém. Do januára nasledujúceho roka nasledovala séria dotrasov. 22. februára sa znovu ozvalo silnejšie o hodnote 6.3 magnitúdy, ktoré narobilo obrovské škody a vyžiadalo si žiaľ aj obete. Epicentrum bolo len dva kilometre od miestneho prístavu Lyttelton, čo je vzdušnou čiarou do centra mesta približne len desať kilometrov. Predmestia zasiahol jav tzv. skvapalňovania pôdy, ktoré vyprodukovalo niekoľko stoviek ton bahna. Budovy, ktoré už boli poškodené sa zrútili.

Nákupná ulica Cashel Street po zemetrasení a dnes

Škody odhadli na pätnásť miliárd novozélandských dolárov, v skutočnosti to bol dva a pol násobok. Tritisíc budov uzatvorili pre poškodenú statiku. V roku 2013 muselo mesto zbúrať okolo päťsto budov.

Následne sa začalo s veľkou prestavbou a obnovou, ktorá trvá až dodnes. Preto je Christchurch v súčasnosti označované aj za najnovšie mesto. Každý krát pri našich návštevách (stačí prísť po troch týždňoch, keď sa začína ďalší zájazd) je niečo nové zbúrané, postavené, opravené alebo vynovené. Takže sa dá povedať, že napreduje veľmi rýchlo a je to naozaj vidieť. Rovnako sa vracia aj život do centra. Po zemetrasení množstvo obyvateľov opustilo zo strachu svoje domovy. Veľa z nich sa odsťahovalo úplne mimo krajinu a tí, ktorí ostali, išli bývať na predmestia. Ulice tak roky zívali prázdnotou a z centra sa stalo „mesto duchov“. Veľká časť mesta bola úplne uzavretá. Reštaurácie, bary, či kaviarne si postupne pootvárali vo svojich štvrtiach a trvalo nejaký čas, kým sa vrátili späť.

Zo zemetrasenia sa mesto spamätáva dodnes

V súčasnosti už vybudovali nové a ľudia tak postupne prišli späť do centra, kde sa väčšinou podvečer alebo počas víkendov stretávajú. Veľa miest, ktoré ostali prázdne, potom ako ich vyčistili od poškodených budov, sa začali zapĺňať aj pojazdnými stánkami s občerstvením, kde si môžete dať buď výbornú kávu (na Zélande je naozaj veľmi chutná, špeciálne Flat White) alebo ochutnať maorské špeciality, ktoré v reštauráciách nájdete málokedy.

Christchurch je v súčasnosti označované aj za najnovšie mesto.

V meste je ešte veľa prázdnych plôch, ktoré slúžia ako parkoviská. Kedysi na týchto miestach stáli budovy. Využili priestranstvá a urobili tam dočasné parkovanie pre obyvateľov. Po zemetrasení sa objavilo na stenách aj veľa streetartu. Zdevastované mesto si tak skrášlili a graffiti tak zdobia veľa budov. Ale na mnohých miestach je ešte stále vidieť pozostatky ničivého zemetrasenia.

Re:Start #

Po zemetrasení vznikla na ulici Cashel street aj nová nákupná zóna s názvom „re-štart“. Otrasy poškodili miestne nákupné centrum a ulicu v strede mesta. Obchodníkom, tak dočasne vybudovali predajne z lodných kontajnerov. V 2017 sa obchody presťahovali na pôvodné miesta a Re:Start obchodnú zónu zrušili.

Záhradné mesto #

V Christchurch sa nachádza množstvo mestských parkov a záhrad. Spolu so športoviskami zaberajú veľkú časť mesta. Vďaka tomu dostalo aj pomenovanie Garden city, teda mesto záhrad. Najväčším rozlohou je Hagley Park (165 ha), ktorý ohraničuje z jednej strany centrum mesta. Založila ho v roku 1855 provinčná vláda a slúži na oddych, šport a poriadajú sa v ňom aj rôzne podujatia.

Botanická záhrada #

Súčasťou je Christchurch Botanic Gardens, čiže krásna botanická záhrada, kde začneme prehliadku záhradného mesta. Vznikla o osem rokov neskôr ako Hagley park a je jedným z najkrajších miest mesta s rozsiahlou zbierkou miestnych aj exotických rastlín, s bylinkovou či ružovou záhradou. Pri vzniku zasadili prvý strom, anglický dub, ktorý pripomínal svadbu Princa Alberta s Princeznou Alexandrou Dánskou. Neďaleko neho rastie aj javor patriaci Kráľovnej Alžbete II., ako hlavy krajiny, ktorý zasadili pri príležitosti jej korunovácie. Trávnatú plochu okolo lemujú nádherné obrovské sekvoje, ktoré sem doviezli a nájdeme tu aj „dinosaura“ medzi stromami Araucariu, či stromové strieborné papradia, ktoré sú symbolom Nového Zélandu. Pri Pávej fontáne vyjdeme zo záhrady. 

Staroanglické budovy #

Na ľavej strane sa nachádza krásna staroanglická budova prírodovedného a historického Múzea Canterbury so zbierkami maorského umenia a exponátmi z čias osídľovania.

Prejdeme cez cestu cez Rolleston Ave a vydáme sa po ulici Worcester Blvd. Po pravej strane sa nachádzajú bývalé budovy Univerzity Canterbury, ktorú založili po vzniku mesta. V krásnych neogotických budovách sídlilo centrum umenia, remesiel a zábavy The Arts Centre. V budovách sa nachádzajú divadelné, či hudobné sály, dielne remeselníkov a reštaurácie.

Počas zemetrasenia boli veľmi poškodené, ale postupne jednotlivé časti rekonštruujú a otvárajú znova pre ľudí, ako koncertnú sieň, kaviarne či obchodíky. Druhú stranu ulice lemujú krásne drevené viktoriánske domčeky, čo bol obľúbený štýl výstavby, v čase, keď vznikalo mesto.

Everything is going to be alright...

Na križovatke s Montreal Street sa nachádza miestna Galéria moderného umenia. Na budove svieti neónový nápis „Everything is going to be alright“ (všetko bude v poriadku), ktorý povzbudil obyvateľov mesta najmä po ničivom zemetrasení. A hneď za ňou sú vidieť už aj pozostatky katastrofy: prázdne miesta, na ktorých sú parkoviská, či veľká opustená budova.

Za križovatkou s Cambridge Terrace sa dostaneme na most cez rieku Avon, ktorá preteká mestom. Pozdĺž centra mesta je na nej novovybudovaných množstvo oddychových zón, kde ľudia si ľudia môžu posedieť a zrelaxovať. Hneď za mostom sa nachádza historická budova, ktorá je podopretá oceľovou konštrukciou a čaká na obnovu.

Srdce mesta Cathedral Square #

Okolo opustených budov a parkovísk sa dostávame do srdca mesta Christchurch k anglikánskemu kostolu, podľa ktorej je aj pomenované. Kedysi to bolo hlavné námestie plné života s krásnou neogotickou katedrálou. V súčasnosti je však pohľad na polorozpadnutý symbol mesta smutný, vyobrazuje obrovskú silu prírody, na ktorú sa pozerá socha zakladateľa mesta Johna Robera Godleyho.

Katedrála sa začala stavať medzi rokmi 1864 a 1904. Mala šesťdesiat metrov vysokú vežu, na ktorú sa dalo vyliezť 133 schodami na krásnu vyhliadku na mesto. Pri dobrej viditeľnosti, bolo vidieť až zasnežené konce Álp, pretože ostatné výškové budovy nesmeli presahovať vežu katedrály. Tá sa však pri zemetraseniach napokon zrútila.

Katedrála Christchurch

Postupne sa do srdca mesta vracia život a počas víkendov sem ľudí pritiahnu mestské trhy. A katedrála s celým námestím čaká na obnovu. Pôvodne ju chcela cirkev zbúrať, ale podarilo sa ju zachrániť a postupne je vidieť malé krôčiky smerujúce k jej obnoveniu.

Historická električka premáva v rámci centra mesta aj ako turistická atrakcia. video: Veronika HULÍKOVÁ

Historická električka premáva v rámci centra mesta aj ako turistická atrakcia. video: Veronika HULÍKOVÁ

Kartónová katedrála #

Po poškodení neogotickej katedrály sa rozhodli pre veriacich vybudovať novú katedrálu. Tá sa volá Cartboard Cathedral (Kartónová katedrála). Stavba je naozaj unikátna, pretože je postavená z kartónových trubíc, dreva a ocele. Steny tvoria lodné kontajnery. Nadizajnoval ju japonský architekt Shigeru Ban a otvorili ju ako anglikánsky kostol v októbri 2013 s kapacitou 700 veriacich.

  

Bridge of Remembrance #

Od katedrály sa vydáme doľava po Colombo Street. Prídeme do nákupnej zóny s množstvami zrekonštruovaných, ale aj novovybudovaných moderných budov, v ktorých sídlia nákupné centrá. Odbočíme doprava na Cashel street a dostaneme sa až k oblúku a mostu cez rieku Avon- Bridge of Remembrance (Most spomienok). Je to pamätník padlým vojakom Anzac, čo boli austrásko- novozélandské vojenské jednotky. Tie vznikli počas Prvej svetovej vojny v bitke o turecké Gallipoli a tento pamätník bol pôvodne postavený práve vojakom, ktorých tu zahynuli. Neskôr sa rozšíril aj pre obede z ďalších vojnových konfliktov.

A tu ukončíme prehliadku príjemného najanglickejšieho mesta Christchurch, aj keď poznačeného smutnými udalosťami. Je považované aj „ako brána“ do Južného ostrova Nového Zélandu. A keď sem priletíte, predtým než sa vyberiete spoznávať jeho ostatné krásy, určite sa oplatí tu ostať a prezrieť si ho. 

Kam sa ísť najesť:

  • New Regent Street je historická promenáda, ktorá bola postavená v španielskom misijnom štýle. Otvorili ju v roku 1932 a preslávila sa práve nádhernými domčekami v pastelových farbách s fasádami s množstvom ornamentov. Okrem výborných reštaurácií a kaviarní sa na ulici nachádza niekoľko „butique“ obchodov. Príjemná možnosť ako zakončiť deň po prehliadke. Ulica sa nachádza za Katedrálou Christchurch doľava. Koľajnice historickej električky vás tam dovedú. Odporúčame reštauráciu Twenty Seven Steps, určite nebudete ľutovať.
  • V okolí Bridge o Remberance, kde sme prehliadku ukončili, sa nachádza množstvo novovybudovaných reštaurácií. Ak sa postavíte chrbtom k oblúku odporúčame na ľavej strane: japonskú Amaterrace Teppanyaki, hneď vedľa nej výborná mexická Chiwahwah Mexican Cantina Bar alebo takmer na rohu klasická reštaurácia Original Sin. A na pravej strane: mexickú reštauráciu El Rancho / Riverside Taqueria, hneď vedľa japonskú Ramen Ria, bavorskú Frit’z Wieners Bavatian Style a na tapas bar Pedro’s Kitchen.

TOP 10:

  1. Záhradné mesto Christchurch ponúka množstvo mestských parkov a záhrad pre relax. Tou najkrajšou a je určite Christchurch Botanic Gardens (botanická záhrada), ktorá sa rozprestiera na ploche 21 ha. Určite ju nevynechajte.
  2. Srdce mesta so svojimi víkendovými trhmi určite stojí za návštevu. Cathedral Square s Christchurch Cathedral potulkami mestom neobídete.
  3. Bridge of Remberance je pamätníkom vojsk Anzac alebo austrálsko- novozélandských vojenských jednotiek. Je jedným z dôležitých miest v meste a padlých hrdinov vo vojnách si pripomínajú 25. apríla. 
  4. Hagley park je najväčším mestským parkom a ponúka množstvo možností na športy, alebo v ňom len tak môžete oddychovať na tráve na slnku pri pikniku.
  5. Cashel Street je ulica v úplnom centre mesta plná obchodov a obchodných domov. Ak teda máte radi nakupovanie, môžete sa počas prehliadky mesta zastaviť práve tu.
  6. Canterbury museum sa nachádza priamo pri botanickej záhrade a určite stojí za návštevu. Dozviete sa v ňom nielen o histórii regiónu, ale aj o zvieracej ríši. (Otváracie hodiny: 9:00- 17:00, vstup voľný)
  7. New Regent Street je historická promenáda postavená v španielskom misijnom štýle. Okrem toho, že sa na nej nachádza množstvo výborných reštaurácií, je veľmi pekná aj len na prechádzku.
  8. Za návštevu stojí aj unikátna stavba z kartónu, ktorá nahradila zemetrasením zničenú katedrálu: Cartboard Cathedral. Projektoval ju japonský architekt Shigeru Ban. Anglikánsky kostol je pre 700 veriacich.
  9. Ak máte radi umenie, určite sa zastavte v Galérii moderného umenia- Christchurch Art Gallery. Má stálu zbierku umenia, v ktorej dokonca nájdete aj autora zo susednej Českej republiky. (Otváracie hodiny: 9:00- 17:00, vstup voľný)
  10. Pri rieke Avon vybudovalo množstvo relaxačných zón. Aj tam si môžete spríjemniť chvíle počas prehliadky mesta. Pre tých aktívnejších: môžete rieku splaviť aj na kajaku.     

Luxusné tipy v Christchurch:

  • Najlepšou reštauráciou v meste je Inati, kde si pochutíte na novozélandských špecialitách, ale aj európskej kuchyni. Získala aj ocenenie „Certifikát dokonalosti 2019“. Nachádza sa na 48 Hereford Street.
  • Najlepším ubytovaním podľa hodnotenia zákazníkov je 5* butikový hotel Sudima Christchurch City hotel na 47-49 Salisbury Street alebo luxusný 5* The George na ulici 50 Park Terrace. Obidva hotely sa nachádzajú v blízkosti centra mesta.

Luxusná reštaurácia Inati

ČO VIDIEŤ NAVYŠE V MESTE:

  1. Ak máte radi vyhliadky a prírodu, tak určite stojí za návštevu turistická lanovka Christchurch Gondola na vrchol hory Mount Cavendish. Na výhľady na mesto, Alpy a celú nížinu nezabudnete. (Vstup: 30 NZD).
  2. Veľkou atrakciou je historická električka Christchurch Tram, ktorú využívali ako hromadnú dopravu obyvatelia mesta od roku 1905. Vyhliadková jazda okolo centra je na dĺžke 2,5 kilometra a na ktorejkoľvek zástavke viete vystúpiť alebo nastúpiť. Môžete využiť aj reštauračný vozeň a pri okruhu sa výborne najesť, keďže Christchurch Tramway Restaurant patrí medzi tie najlepšie reštaurácie v meste. (Vyhliadková jazda: 25 NZD)
  3. Christchurch je jednou z piatich brán pre objavovanie Antarktídy. Nachádza sa tu aj základňa pre antarktické programy viacerých zemí. Turistickú atrakciu Antarctic centre nesmiete vynechať. V múzeu sa dozviete sa o všetkých výpravách na Južný pól, ktorý je z mesta vzdialený sedem tisíc kilometrov. Určite vás dostane simulácia antarktickej víchrice, či jazda na vozidle Hägglung a uvidíte aj malých modrých tučniakov. (Múzeum sa nachádza pri letisku a vstup je 59 NZD)
  4. Quake City alebo múzeum zemetrasenia vám porozpráva všetky príbehy o ničivých zemetraseniach v meste počas rokov 2010 a 2011. Nájdete tam aj pravé exponáty, napríklad zvon z veže katedrály a iné. (Vstup: 20 NZD)
  5. Na pobreží, niekoľko minút jazdy od centra mesta sa nachádza predmestie Sumner aj s krásnou plážou Sumner Beach. Počas horúcich letných dní je to pravé miesto na plávanie alebo podvečer na príjemnú prechádzku.
  6. Air Force Museum alebo múzeum letectva sa nachádza na prvej základni novozélandskej kráľovskej letky. Dozviete sa v ňom o histórii letectva a vojenstva. Celá zbierka je rozložená do šiestich budov. (Otváracei hodiny: 10:00- 17:00, vstup zdarma)
  7. Ak radi chodíte do divadla, odporúčame navštíviť Isaac Theatre Royal, ktoré sa nachádza v centre mesta. Je to jedno z najkrajších divadiel v krajine a hostilo hercov, hudobníkov a talenty od svojho otvorenia začiatkom 19. storočia. Stačí si len pozrieť program a zažijete krásny kultúrny zážitok.

Kam ísť na nákupy: 

  • Westfield je nákupné centrum v časti mesta Riccarton. Nájdete tam nielen obchody s oblečením, ale aj kaviarne a iné možnosti občerstvenia.
  • The Tannery- je nielen štýlové nákupné centrum, ale aj pekná budova s átriom, kde sa nachádzajú butiky a reštaurácie so živou hudbou. Nájdete ho na rozhraní častí mesta Woolston a Hillsborough.   

Čo vidieť navyše mimo mesta:

  1. Priamo z Christchurch sa môžete vybrať aj vlakom cez pohorie na opačnú stranu ostrova do mesta Greymouth. Päť hodinová jazda vlakom s krásnymi výhľadmi na Canterburskú nížinu, Južné Alpy až nádherné západné pobrežie. Transalpínska železnica je niečo, čo musíte vyskúšať.
  2. Na sever po pobreží sa nachádza ďalšie zaujímavé miesto. Kaikoura je známa nezabudnuteľným pozorovaním veľrýb, uškatcov a delfínov. Dostanete sa tam prenajatým autom alebo priamo pri „veľrybej stanici“ stojí vlak.   
  3. Severozápadne od mesta, sa v udolí medzi kopcami nachádza príjemné kúpeľné mesto Hanmer Springs. Môžete si oddýchnuť v termálnych kúpeľoch, alebo vyskúšať adrenalínové disciplíny, ktoré vznikli na Novom Zélande: jazdu rýchločlnom jetboating, či si skočiť bungee jumping.
  4. Ak máte radi prírodu, vydajte sa z Christchurch na juhozápadne. Po pár hodinách jazdy narazíte na krásne ľadovcové jazerá Lake Tekapo a Lake Pukaki. Takú tyrkysovú farbu ste ešte nevideli.
  5. Ešte o kúsok ďalej za jazerom Pukaki sa rozprestiera Národný park Mount Cook. Vydajte sa na túru do Hooker Valley (Hookerové údolie) cez zavesené mosty ponad rieku s nádhernými výhľadmi na zasnežené a ľadovcami pokryté štíty Južných Álp. Máte tu najväčšiu šancu vidieť najvyšší vrch Nového Zélandu Mount Cook.

Krásna novozélandská príroda

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Vyštudovaná novinárka vždy perfektne pripravená odsprevádzať poznávací zájazd do západných parkov USA, Kanady, na Aljašku i východné pobrežie USA. Venuje sa Novému Zélandu, a Austrálii. Kedže novinárčina je o hľadaní informácií, perfektne využíva svoju 12 ročnú prax pri sprevádzaní. Klienti na nej oceňujú jej neuveriteľnú ochotu, vždy je neustále nápomocná a je výbornou šoférkou. Veronika rada robí na zájazdoch klientom prekvapenia. Cestovanie jej dáva neuveriteľný pokoj, rozhľad a pokoru. Miluje hamburgery a ochutnáva ich všade po svete. Jej postava však tomu nezodpovedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Veronika Hulíková

Posledná úprava článku | Prečítané: 238

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrajšia časť Nového Zélandu Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšia časť Nového Zélandu

Južný ostrov Nového Zélandu patrí k najkrajším prírodným miestam na svete. A jeho západné pobrežie je známe nádhernou prírodou, dažďovými pralesmi,…

Veronika Hulíková 10 min. čítania
Auckland - mesto plachiet Auckland

Auckland Auckland - mesto plachiet

Auckland - najväčšie mesto Nového Zélandu. Vďaka svojmu medzinárodnému letisku, ktoré sa nachádza len 25 km od centra mesta, je pre návštevníkov…

Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III. Blog

Blog Lákadlá krajín Commonwealth Realm, kde je hlavou kráľ Karol III.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm? Kde je hlavou štátu korunovaný kráľ Karol III., aké má právomoci a čo všetko môžeme aj my vidieť v…

Viktor Háber 16 min. čítania
Novozélandské topky alebo 50 odtieňov zelenej Blog

Blog Novozélandské topky alebo 50 odtieňov zelenej

Nový Zéland je ostrovný štát, ktorý ponúka na svojich dvoch hlavných ostrovoch možnosti zážitkov sprostredkovaných panenskou prírodou i ruchom…

Alex Niroda 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4645 5665€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

4796 5995€
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

13 dní

Trvanie

5013
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.