Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku

Prehliadka

Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku

Len 20 kilometrov severozápadne od mesta Vejle na Jutskom polostrove v Dánsku sa nachádza veľmi zaujímavé mesto, v našom ponímaní skôr dedinka. Volá sa Givskud a má 593 obyvateľov. Povedali by ste si: "A čo"? Nie je nejako ničím výnimočná." Zdanie ale klame. Písal sa 12. august 1969, keď tu otvorili „Leví park“, ktorý sa rozrástol do úctyhodných rozmerov. Bol natoľko úspešný, že o rok neskôr sem doviezli ázijské slony. Dnes už „Zootopia“ hrdo registruje vyše 700 zvierat, viac ako 70 druhov.

Náš BUBO autobus stojí na veľkom zoo parkovisku. Všetci sa vracajú z prestávky, lístky sú kúpené a rampa sa otvára. Vitajte v „Zootopii“. Táto zoo je trošku výnimočná. Už len tým, že vchádzame dnu autobusom. Po stranách stále les. Deti som dal sedieť dopredu a k oknám.

Je to ich deň, ich BUBO zájazd Dánsko z rozprávky. Všetci netrpezlivo hľadáme prvé zvieratká. Sem-tam sa cítim ako na safari v Maasai Mara v Keni, kde už len keď vstúpime vchodom do rezervácie, netrpezlivo sledujeme okolie a hľadáme prvé divoké zvieratá.

Prvé zvieratká #

Po stranách sa začína črtať plot. Vľavo už vidíme ťavy a pred nami sú slony. Vystupujeme a ideme sa pozrieť naokolo - na to, koho tu uvidíme. Poniektorí si požičiavajú vozíky, ktoré Dáni s obľubou používajú na vozenie detí a ruksakov plných jedla a osobných vecí. Prídu sem na celý deň.

Všetky deti sa hneď rozbehnú naľavo k ťavám alebo napravo k opiciam a slonom. Ešte posledné upozornenie, rovno pri zmrzline je odbočka k vlkom a pri autobuse už niet nikoho. Mňa teda zaujímajú vlci. Vchádzam do oplôtku s hustou vegetáciou a sledujem okolie. Je tu drevený prístrešok s interaktívnymi informáciami práve o tomto ohrozenom druhu.

Prechádzam okolo plota a vedľa napravo vidím zopár bizónov, ktoré pijú vodu z potôčika. Všade prítomné kačice im robia spoločnosť. Tu stretávam aj kolegyňu Evku, ktorá si to, rovnako ako deti, poriadne na tomto mieste užíva. Sedí v malom vozíku a ťahá ju náš šofér Roman. Neprekvapuje ma to, aj BUBO sprievodcovia si vedia svoje zájazdy užívať a o tom to je.

Keď sa pýtam detí, čo videli, neviem ani poriadne zrátať, koľko zvieratiek tam bolo. Ťavy, opice, slony, medveď okuliarnatý, papagáje, antilopy... Autobusom prechádzame do voľného výbehu s lamami, zrazu sme v Južnej Amerike. Vedľa oddychujúcich lám sa prechádzajú pštrosy Nandu.

Autobus na minútku zastavujeme. Za nami nejde žiadne auto. Výbeh je len pre nás. O malú chvíľku však prichádza osobné auto a my sa musíme pohnúť zase o kúsok ďalej. Vchádzame do Severnej Ameriky a do výbehu plného jeleňov a bizónov.

Africký pavilón ako TOP miesto #

Užívame si jazdu autobusom vo výbehu, kde môžeme sledovať zvieratá. Jeden z najpopulárnejších výbehov je, nemožno sa čudovať, Africký pavilón. Pasú sa tu žirafy, zebry a antilopy losie (zvané aj Elandy). Rátame žirafy. Je zebra čierna s bielymi pruhmi alebo biela s čiernymi? Aj to si tu povieme a vysvetlíme.

Nakoniec sa dostávame na druhé parkovisko, kde nechávame autobus na celú hodinku a pol. Sme hladní a plní očakávaní vidieť gorily. Šoféri dostávajú zaslúženú prestávku a my sa ideme najesť do Baobab Tree Restaurant.

Chutné „baobab menu“a „rhino menu“ je tu veľmi populárne. Do týchto sa pridáva aj tajná prísada zo semena baobabu. Pre vegetariánov je tu „veggie menu“ a pre deti zasa „lemur menu“, nikto teda nezostane hladný a o gurmánsky zážitok je postarané.

Predierame sa porastom. Jedno z najznámejších zvierat v Zootopii je Samson - strieborný chrbát, vodca stáda goríl. Gorily sú druhou najväčšou atrakciou parku hneď po levoch. Ich výbeh je veľký 20 000 m², sú tu potôčiky a rôzne skaly.

Po chvíli dorazíme k inému prístrešku. Tu čítame hlavne o gorilách a ich problémoch doma - v Kongu, Gabone či Ugande. Dozvedáme sa tiež o ich podobnosti k človeku, ale aj o prirodzenom prostredí, kde žijú a tiež domorodcoch. Stále upozorňujem účastníkov zájazdu, aby boli všetci čo najtichšie, gorily si tak užili čo najlepšie a nerušili ich.

Od goríl sa presúvame lesnou cestičkou k veľkým dverám. Tam je aj elektrický drôt. Bývajú tu lemury. Hádam každý z nás pozná rozprávku Madagaskar a známu štvoricu nezbedných tučniakov.

S nimi vo filme hrajú aj postavičky troch lemurov. Lemury som videl najbližšie priamo na Madagaskare. Vo voľnej prírode je to o niečom inom a zážitok sa znásobuje hlavne vtedy, keď vám sedia na pleci.

Vychádzame von a vidíme veľké priestranstvo. Zelené pasienky pripomínajú najprv prérie, no keď sa pozriete lepšie, zistíte, že je to savana. Tu sa pasú nosorožce a byvoly. Sem tam nejaké antilopy a pakone. Kráčame späť smerom k baobabu a pokračujeme dlhým chodníkom až k bráne Jurského sveta.

Niektorí si ťahajú vozíky. Deti sa na nich radi vozia. Prechádzame okolo močiarov, ktoré sú súčasťou zoo. Je tu veža na pozorovanie vtáctva, ale aj kľúč k určovaniu druhov vtákov, ktoré tu žijú. Dáni sú v ochrane prírody a osvete o životnom prostredí oveľa ďalej ako my. Popri nás sa pasú jaky.

Od zvierat k dinosaurom a naspäť #

Za zákrutou prichádza prekvapenie. Veľká masívna brána obohnaná svetelnými reflektormi a ostnatým drôtom s nápisom - Pozor, elektrické vedenie - vzbudzuje rešpekt. Deti pregĺgajú. Čo ich tam za bránou čaká? Vchádzame. Všade popri chodníkoch sú viditeľné stopy dinosaurov.

Vidíme prvé druhy. Tu sa pasie stegosaurus, o kúsok ďalej prebehol dilophosaurus. Tam sa kŕmi parasaurolophus, tu hniezdi pteranodon a tam vzadu kráča T-Rex. Oči nestačia sledovať. Keď vychádzate z parku, nájdete zopár stanov s vápenatými schránkami, v ktorých sú ukryté fosílie. Treba si len zobrať kladivko a klin a vyslobodiť ich. To, čo nájdete, je vaše. Časti trilobitov či koralov, rastlín, ale aj živočíchov, sú tiež riadnym zážitkom.

4 fotografie

Dinosaury

Autobus nás čaká na rohu a my máme pred sebou topku dňa. Vchádzame do skutočného dvojdverového elektrického plota. Jedna brána sa zatvára a druhá sa práve otvorila. Výbeh levov je pred nami. Veľa zelene, množstvo miest na ukrytie sa. Hustý porast a vysoká tráva občas bránia vo výhľade.

Pomaly, asi 20 km za hodinu sa autobusom hýbeme vpred. Sledujeme mihnutie každej stonky trávy. Stále nič. Na zákrute je záhyb a v ňom široká tôňa. Zrazu sa pohlo malé levíča, druhé, piate... Vedľa mrviaceho sa drobizgu ležia tri levice. Nádherný pohľad. Zastavili sme autobus, levy sú zas na chvíľku len naše.

Vystúpili sme. Na konci našej prehliadky Zootopie je Doba ľadová. Veľký stan s množstvom výjavov z tohto nedávno skončeného obdobia. Vidíme neandertálcov, kožušiny, ich príbytky, zbrane, ktorými lovili. Vonku zasa megafaunu.

Prechádzame okolo megalocerosa, obrovského jeleňa, vzadu sa pasú mamuty, vo vysokej tráve sa krčí hyena, neďaleko mamutov sme zahliadli srstnaté nosorožce... Ako posledný sa nám na skale ukázal šabľozubý tiger – smilodont.

6 fotografií

Dánska Zootopia

Za posledných niekoľko hodín sme videli netradičným spôsobom množstvo zvierat. Úžasné poobedie strávené na úžasnom mieste. Detské oči neklamú, vidno im v nich spokojnosť a nadšenie. Aj dospelí si pochvaľujú. Givskud je skutočne miestom, kde sa dá stráviť celý deň.

Na našom zájazde Dánsko z rozprávky máme na Zootopiu len poobedie, no to je tiež dosť na to, aby si deti užili skutočné gorily, prešli sa Jurským parkom a videli mamuty z Doby ľadovej. Práve pre toto tak milujeme naše rodinné zájazdy s deťmi, nielen do Dánska. My, sprievodcovia, vidíme, ako sa všetci zabávajú a zároveň si oddýchnu. Vždy sa sem rád budem vracať a pozývam aj vás, aby ste sem s BUBO zašli.

Peter Droba

Peter Droba

Peter Droba

Starý skaut a večný optimista. Prijal Škandináviu ako druhý domov. Vyštudoval krajinné inžinierstvo: "Krajina je ako kniha, keď ju otvoríte a začnete správne čítať, uvedie Vás do všetkých svojich tajomstiev.". Je mu blízka aj ochrana prírody a ekológia. Dlho pôsobí v Národnom parku Nízke Tatry ako dobrovoľný ranger. Jeho najväčšou vášňou je fotografia. Odkedy má ale Go Pro kameru, aj timelapse. Riadi sa heslom: "Možné je všetko, nemožné si vyžiada trochu času." Jeho najobľúbenejšie krajiny sú Nórsko, kde sa rád túla nedoziernymi horskými diaľavami, ale aj bolívijské Altiplano.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Island

Zo zájazdu:

Peter Droba

Posledná úprava článku | Prečítané: 164

Mohlo by Vás zaujímať

Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Kodane Blog

Blog TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Legoland - Svet z miliónov kociek Billund

Billund Legoland - Svet z miliónov kociek

Bolo raz malé dánske mestečko Billund. Písal sa rok 1932. Mohlo mať v tom čase asi tak 300 obyvateľov. A medzi nimi žil Ole. Bol to úspešný rezbár…

Peter Droba 5 min. čítania
Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých Fårup

Fårup Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých

Zavítajte s nami do rozprávkovej krajiny, ktorá je ako stvorená pre deti. Krajina kde žijú najšťastnejší ľudia na svete, kde sú si všetci rovní a…

Eva Andrejcová 8 min. čítania
Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku Prehliadka

Prehliadka Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku

Len 20 kilometrov severozápadne od mesta Vejle na Jutskom polostrove v Dánsku sa nachádza veľmi zaujímavé mesto, v našom ponímaní skôr dedinka.…

Peter Droba 6 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Island, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3765

Detské zľavy

Dovolenka Dánsko z rozprávky
F

Európa  

Škandinávia, Dánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1795
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)

10.08. → 19.08.

náročnosť

10 dní

Trvanie

5240
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.