Big Island alebo ostrov Havaj je skutočným tropickým rajom, ktorý návštevníkom ponúka rozmanité prírodné a kultúrne zážitky. Od zasnežených vrcholov Mauna Kea až po bujné dažďové pralesy na pobreží Hamakua - každý cestovateľ si tu nájde niečo pre seba. Ostrovu sa pripisujú aj 3x naj. S rozlohou 10 432 km² je totiž najväčší z Havajských ostrovov, najmladší, nakoľko vznikol pred menej ako 500 000 rokmi a tiež najaktívnejší v zmysle seizmológie. Dôvodom je sopka Kilauea a rovnako aj nanovo prebudená Mauna Loa.

Havaj je jediným štátom USA, ktorý sa nachádza mimo severoamerického kontinentu. Leží v centrálnom Tichom oceáne, 2 400 míľ juhozápadne od kontinentálnych USA, na polceste medzi Amerikou a Áziou.

Havajské ostrovy sú v podstate sopkami, ktoré miliónmi rokov činnosti vyformovali ostrovy. Niektoré z nich sú staré, niektoré novšie a stále budú vznikať nové. Dokopy 137 ostrovov a atolov, väčšina je neobývaných. Veľa je zelených, niektoré časti môžu byť suché a my sa v tomto blogu ponoríme do krás toho najväčšieho, najmladšieho a najaktívnejšieho zo všetkých Havajských ostrovov, ostrova Big Island.

Big Island je domovom niektorých z najkrajších prírodných útvarov na svete, vrátane sopiek ako Kilauea a Mauna Loa, krásnych sopečných pláží, džungle a vodopádov.

4 fotografie

Víta vás Big Island of Hawaii

Jazyky Havaja #

Na Big Island, ale aj v celom Havaji, sa rozpráva dvomi jazykmi - angličtinou a havajčinou. Obidva sú oficiálne jazyky. Kedysi to bola len havajčina. Po pričlenení ku USA bol tento jazyk potláčaný a v polovici 20. storočia bol takmer vymretý. Je to jeden z polynézskych jazykov a dnes je čím ďalej tým viac ohrozený. Hovorí ním v súčasnosti už len malá časť populácie.

Neoficiálnym jazykom je pidžin - kreolská angličtina, ktorá vznikla za posledné storočia kvôli medzinárodnej populácii robotníkov, najmä na cukrových plantážach. Netreba sa snažiť hovoriť kreolčinou, lebo to môžu domáci vnímať ako výsmech.

Základné fakty o Big Island of Hawaii

  • Rozloha: 10 432 km2
  • Počet obyvateľov: zhruba 190 000
  • Vzdialenosť od pevninských USA: 4 000 km
  • Najvyšší vrch: Mauna Kea (4 207 m n.m.)
  • Jazyky: angličtina, havajčina, pidžin

Samotná havajčina má svoju vlastnú abecedu a slovník. Aktuálna úradná havajská abeceda pozostáva iba z 13 písmen - päť samohlások (a, e, i, o, u) a ôsmich spoluhlások (h, k, l, m, n, p, w a ). Jej počiatky siahajú k prvej zaznamenanej plavbe Jamesa Cooka na Havajské ostrovy v roku 1778, kedy ich nazval “Owyhee”. V roku 1822 vyvinul americký misionár Elisha Loomis systém písania založený na novej gramatike Nového Zélandu. Líši sa aj abecedné poradie havajskej abecedy - prvé sú samohlásky a nasledujú spoluhlásky.

ʻOkina (') sa pre niektoré účely ignoruje, ale je zaradená ako spoluhláska. Predstavuje dôraz a stala sa nevyhnutnou pre odlíšenie rovnako písaných slov s odlišným významom. Pri vydávaní havajskej Biblie ju použili, aby odlíšili napríklad ko’u (v preklade moje) od kou (v preklade vaše). Uznávaným písmenom sa stala až v roku 1864.

Najznámejšie slovo ALOHA okrem iného predstavuje aj láskavosť, lásku či náklonnosť. Používame ho ako pozdrav ahoj. Pre obyvateľov Havaja má však hlboký význam. Aj na našej BUBO stránke nájdete zájazd Aloha Havaj. Ďalšie dôležité slovo MAHALO znamená ďakujem. Fráza PAU HANA predstavuje voľný čas, resp. čas po práci. E hele kāua i ke kahakai znamená poďme na pláž a aloha wau iā ‘oe znamená milujem ťa.

Historicky významný park Havaja #

Na Big Island si ako prvý počas našej BUBO prehliadky pozrieme park s príznačným havajským menom Pu'uhonua O Hōnaunau.

Historický park predstavuje miesto útočiska, kam až do začiatku 19. storočia utekali tí obyvatelia Havaja, ktorí porušili zákony kapu (bola to "havajská ústava" o tom, čo sa mohlo a čo nie) a čakalo ich odsúdenie na smrť. Bolo to neutrálne miesto.

Útočisko tu počas bojov našli aj porazení bojovníci. Je tiež dôležitým obradným miestom ohraničeným z južnej a východnej strany mohutnou stenou v tvare písmena L, známou ako Pā Puʻuhonua - veľký múr. Zo severnej strany ho chráni Tichý oceán.

Rozbúrené pobrežie Veľkého ostrova.

Rozbúrené pobrežie Veľkého ostrova.

Okrem veľkého múru tu nájdeme niekoľko ďalších dôležitých obradných budov vrátane Hale o Keawe, ʻĀleʻaleʻa Heiau a Ancient Heiau. V starom Havaji existoval systém známy ako kānāwai, ktorý určoval spoločenský poriadok. Niektorí ľudia, miesta, veci a časy boli posvätné - boli kapu, resp. zakázané. Zákony regulovali rybolov, výsadbu a ťažbu zdrojov. Obyčajní ľudia sa nemohli pozerať Ali’i (šľachta havajských ostrovov) do očí či na nich vrhať svoj tieň.

Muži a ženy jedli samostatne a ženy nemohli jesť niektoré z jedál, ako sú banány, kokosové orechy alebo prasa. Porušenie kapu narušovalo stabilitu a trestom bola často smrť. Podobných útočísk existovalo na starom Havaji viacero, ale Puʻuhonua o Hōnaunau je vzhľadom na svoj rozsah najviac monumentálne a najzachovalejšie z nich.

Korene konceptu útočiska v Havaji siahajú do polynézskej kultúry. Tá naznačuje, že vládca kráľovstva mohol deklarovať určité oblasti alebo heiau (posvätné stavby) za puʻuhonua, miesta útočiska. Neexistuje chronológia na určenie presného dátumu, kedy Puʻuhonua o Hōnaunau vzniklo, no hrubé odhady indikujú, že veľký múr mohol vzniknúť v 16. storočí a originálny chrám Hale o Keawe v 17. storočí.

Puʻuhonua o Hōnaunau je jedno z mála miest, kde môže visieť vlajka Havaja bez tej americkej - medzi ďalšie miesta patrí ‘Iolani Palace, Mauna ‘Ala a Thomas Square. Vo vnútri sa nachádzajú aj ukážky rôznych predmetov, ktoré používali pôvodní obyvatelia, napr. kanoe, siete na ryby, sochy tiki, ktoré často symbolizovali náčelníkov a rôznych ochrancov.

4 fotografie

Pu'uhonua O Hōnaunau

Pestovanie kávy na Havaji #

Havaj je jeden z mála amerických štátov, kde sa pestuje káva. Tá tu má ideálne podmienky na rast. V pôde sú totiž vzácne sopečné minerály, slnko tu nie je až také silné a takmer každý deň sú tu jemné zrážky. Navyše, kávy v tejto oblasti je málo, a preto je tak vzácna. Pestuje sa tu pozdĺž západných svahov sopiek Hualālai a Mauna Loa.

Prvé priesady sem boli privezené z Brazílie v roku 1820. Postupne sa pestovanie kávy uchytilo a rozšírilo a káva sa stala komerčnou plodinou tejto odľahlej časti sveta. Momentálne sa na západných svahoch hory Mauna Loa nachádza viac ako 700 tradičných rodinných fariem, ktoré spoločne tvoria priateľskú pestovateľskú komunitu.

My pri našom spoznávaní Havaja zájdeme na farmu s najstaršou históriou na území - Greenwell Farms - fungujúca od roku 1850, je v rukách štvrtej generácie rodiny Greenwell a na svojom pozemku doteraz s hrdosťou ošetrujú kávovníky staršie ako 120 rokov.

Označenie Kona Coffee môže mať iba káva pochádzajúca 100 % z tejto oblasti. Všetky bobuľky sa zbierajú ručne. Zberači bez akýchkoľvek strojov prechádzajú strmé svahy plantáží a vyberajú iba naozaj zrelé červené „čerešne”. Keď prídu na koniec sadu, vrátia sa a začínajú odznova, pretože ďalšie už práve dozrievajú.

Medzi ich najobľúbenejšie kávy patrí: káva s príchuťou makadamových orechov alebo ich špeciálna Peaberry, ktorej čerešne obsahujú len jedno celistvé zrnko. Ide o veľmi vzácnu kávu, nakoľko bežne iba 5 % všetkých zozbieraných kávových zŕn má túto formu.

Za normálnych okolností kávová čerešňa obsahuje dve zrná v tvare písmena D, ktoré sa vyvíjajú so sploštenými protiľahlými stranami. Niekedy je oplodnené len jedno z dvoch zŕn a to sa vyvíja bez toho, aby sa sploštilo do tvaru písmena D a vzniká tak jedno veľké oválne zrno (alebo v tvare hrášku). Preto je táto káva je známa ako Peaberry. Káva Kona je výborný darček pre známych a rodinu - ideálny suvenír z Havaja, keďže ide o jednu z najlepších káv sveta.

Čo treba vedieť:

  • Na ostrove Big Island sa v poľnohospodárstve najviac okrem kávy darí makadamovým orieškom, tropickým kvetinám a z ovocia to je ananás s papájou.
  • Ostrovy sú izolované, a tak sú tu všetky veci drahšie ako na pevnine USA, keďže musíte zaplatiť aj za poštovné.

3 fotografie

Pestovanie Kona

Vodopád Akaka Falls #

Ako v botanickej záhrade sa budete cítiť aj na príjemnej prechádzke k vodopádom Akaka. Tu ale všetka tá bujná a tropická vegetácia rastie voľne. Akaka Falls je jedným z najobľúbenejších vodopádov ostrova Big Island of Hawaii. Ide o 135 metrov vysoký vodopád, ktorý je obľúbenou atrakciou neďaleko hlavného a zároveň najväčšieho mesta ostrova Big Island - mesta Hilo.

Krátka a naozaj pohodlná prechádzka po upravenej trase trvá približne 30 minút a spoznáte ju ľahko - začína rovno z parkoviska. Na parkovisku sa platí malý poplatok za parkovanie auta, ktorý je zároveň vašou vstupenkou k vodopádu. Prechádzka k vodopádu Akaka nás prevedie dažďovým pralesom plným orchideí, bambusových hájov a papradí. Netreba sa náhliť, okrem samotného vodopádu je nádherná aj samotná scenéria.

Z tejto trasy je viditeľný ešte jeden vodopád - Kahūnā. Tento je takmer rovnako vysoký ako vodopád ʻAkaka, je však podstatne horšie viditeľný. Stromy na útese pred ním chránia väčšiu časť vodopádu pred zrakom návštevníkov. Táto zastávka by mala byť povinnou pre každý roadtrip v okolí mesta Hilo na východnom pobreží ostrova.

3 fotografie

Akaka Falls

Čo ochutnať na Big Island #

Robíme si prestávku na jedlo a spoznávame gurmánstvo Havaja. Havaj má vskutku jedinečnú kuchyňu, ktorá kombinuje vplyvy polynézskej, ázijskej a západnej kuchyne, tzv. ázijsko-americká fusion. Medzi tradičné pokrmy patrí poke, kalua bravčové mäso a haupia (kokosový dezert).

Prvé menované poke je tradičná havajská pochúťka. Jej základom je čo najčerstvejšia ryba a tých je naokolo plný oceán. Pôvodná verzia poke predstavovala surové filety z rýb ochutené morskou soľou, makadamovými orechmi a riasami. Poke tak, ako ho poznáme dnes, je na kocky pokrájaný tuniak, losos alebo práve ulovená ryba ochutená tradične soľou, riasami, orechmi, cesnakom alebo sezamom, prípadne s prímesou chilli, wasabi alebo limetky.

Na Big Islande si vopred zarezervujte stôl v reštaurácii Umeke’s fishmarket bar and grill. Tradične je poke bowl podávaná s ryžou, alebo si môžete objednať poke tasting - ochutnávku niekoľkých druhov, ktorá vám uľahčí rozhodovanie. Nezabudnite na havajskú delikatesu shaved ice (doslova oholený ľad) s rôznymi príchuťami sirupov a zmrzliny.

3 fotografie

Havajské pochúťky

Sopky ostrova Big Island a Vulkanický park #

The Big Island je ostrov piatich sopiek. Je to jedinečný ostrov, ktorý pomaly, ale neustále rastie, a tým pádom je Havaj jediným štátom USA, ktorého územie sa stále zväčšuje. Ostrov vznikol vďaka piatim sopkám - Muana Kea (najvyššia sopka), Muana Loa (najmohutnejšia sopka), Kohala (vyhasnutá sopka), Hualalai (spiaca sopka) a Kilauea (jedna z najaktívnejších sopiek a nielen na Havaji, ale na celom na svete).

Big Island je posiaty lávovými poliami. Na západnej strane ostrova sa žiadna zeleň neuchytí. Silný vietor od oceánu všetky semiačka z tejto zvláštnej pôdy vždy odveje skôr, než sa zabývajú.

Jedno lávové pole rozmerov dvoch futbalových ihrísk vzniklo v roku 1801 len za štyri hodiny. Žeravá láva všetko zaliala a spálila, ako spomienka zostala diera po kmeni stromu a na jej vnútornej stene odtlačky jeho kôry.

Sem tam preniká na svet kvet, ktorý si všetci fotia, keďže vidia, v akých podmienkach sa mu podarilo rozkvitnúť. Treba si však dávať pozor, lávové skaly sa podľa Havajčanov delia na dve skupiny - veľké kamene s okrúhlym tvarom alebo špicaté a extrémne ostré. My sa prechádzame práve pomedzi tie ostré, treba sa mať na pozore, lebo sa ľahko porežete.

Pokračujeme smerom na Vulkanický národný park, bez ktorého návštevy by naša tour nebola úplná. Vulkanický národný park ponúka viac ako 100 km turistických trás, no to najdôležitejšie je pohľad na jednu z troch aktívnych sopiek na ostrove - Kilauea. Tá totižto často chrlí lávu z bočnej steny do oceánu v nepravidelných intervaloch nepretržite od roku 1983. My máme možnosť pozrieť sa na jej kráter nachádzajúci sa v kaldere s kilometrovým priemerom. V diaľke sa nám darí zachytiť bublanie vriacej lávy.

3 fotografie

Sopečné zážitky

V tomto smere nám je však krásne počasie skôr na škodu, pri menšom slnečnom svetle je nad kráterom vidno oranžovú žiaru z tepla. Nevadí, aj tak je úžasné stáť a sledovať žijúcu lávu v reálnom čase. Je možné vidieť na Havajských ostrovoch lávu vždy? Pre túto informáciu musíte sledovať aktuálne informácie, ktoré sú zverejnené aj na stránke národného parku. Láva na ostrovoch však nie je pravidlom a národný park Hawaiʻi Volcanoes sa oplatí navštíviť aj bez nej.

Okrem iného tu uvidíte lávové tunely, pozostatky lávy a prieduchy plynov - oxidu siričitého a sírovodíka, ktorého zápach pripomína pokazené vajcia. Od februára 2020 je lávový tunel Thurston, ktorý bol vytvorený erupciou sopky Kilauea pred 550 rokmi, znovu otvorený. Približne 120 metrov dlhý tunel vytvorený lávou je cez deň umelo osvetlený, skoro ráno a v noci si však musíte priniesť vlastné svetlo.

Tunel je obklopený pôvodným dažďovým pralesom, domovom endemických druhov rastlín, vtákov a hmyzu. Počas obeda môže byť obmedzené parkovanie obsadené - treba chvíľu počkať, limituje sa maximálne 30 minútami státia.

Slávna Mauna Kea #

Mauna Kea má nadmorskú výšku 4 207 metrov nad morom a keď k nej prirátame aj zvyšných 5 000 metrov, ktoré sa nachádzajú pod hladinou oceánu, tak ide naozaj o jednu z najvyšších hôr na svete. Havaj je 50. a zároveň najnovším štátom USA od roku 1959. Aj vďaka tomu vedie takmer celú cestu až na samotný vrch asfaltová cesta, toto je jednoducho americký štandard.

Pred začiatkom cesty nemôžeme zabudnúť dotankovať, lebo na sopke nie je žiadna pumpa a trasa od nášho hotela na vrch neaktívnej sopky a späť je cca 250 km strmej cesty z nadmorskej výšky zopár metrov až do 4 200 metrov. V nadmorskej výške 3 000 m n.m. sa nachádza visitor centre, v ktorom si musíme dať povinnú 30-minútovú pauzu na aklimatizáciu.

Ranger skontroluje, či máte dostatok benzínu a, čo je najdôležitejšie, či máte pohon 4x4. Bez dostatku benzínu (viac ako polovica nádrže) a pohonu na všetky štyri kolesá vás ranger na vrch sopky od visitor centra nepustí ďalej.

Vo visitor centre vo výške 3 000 m n.m. na seba oblečieme všetky vrstvy oblečenia, ktoré máme v batožine. Na pláži bude teplota okolo 27 stupňov, ale na vrchu Mauna Kea sa teplota rapídne zníži a bude sa pohybovať okolo teploty 0 až 4 stupňov. Po príchode na samotný vrch si najskôr vychutnávame jeden z najkrajších západov slnka, po ktorom príde často krásna inverzia a my sa ocitneme nad oblakmi.

S príchodom tmy je zakázané svietiť hocijakým bielym a žltým svetlom. Dôvod pochopíte, keď sa pozriete nad seba. My sa pozeráme na krásne hviezdne nebo a máme pocit, akoby mliečna dráha bola od nás vzdialená len pár kilometrov. Na samotnom vrchu nebude žiadnym prekvapením keď sa tu budeme guľovať, pretože často krát je na samotnom vrchu sneh.

Po ceste dole musíte mať zaradený nízky prevodový stupeň, aby vám pomáhal s brzdením aj motor. Brzdy sa vám môžu totižto prehriať a môže prísť k nehode. Preto je veľmi dôležité, aby ste išli na vrch sopky so skúseným šoférom.

3 fotografie

Vrchol Mauna Kea

Vulkanická pláž Punaluʻu Beach #

Na ostrove nevynechajte ani návštevu čiernej vulkanickej pláže Punaluʻu Beach, ktorá bola vytvorená sopečnou činnosťou, kde stále môžeme pozorovať väčšie kúsky stuhnutej lávy. Pláž lemuje park plný krásnych kokosových paliem. Ide o najpopulárnejšiu vulkanickú pláž ostrova. Zvykne tu byť silnejší prúd a vo vode sú ostré kamene, dajte si preto pozor pri kúpaní sa.

Ako bonus tu môžeme stretnúť voľne žijúce zákonom chránené a ohrozené morské korytnačky – karety obrovské. Na svete existuje sedem druhov morských korytnačiek, na Havaji nájdete štyri z nich. Patria medzi najväčšie morské korytnačky a odhaduje sa, že v oceáne plávajú už vyše 200 miliónov rokov.

Dožívajú sa približne 100 rokov, vážia od 90 do 180 kilogramov a nachádzajú sa v tropických a subtropických vodách sveta. Na rozdiel od ostatných korytnačiek svoju hlavu nevedia zasunúť do panciera.

Čo vidieť navyše? #

Naším tajným tipom je krásna tyrkysová pláž Hapuna Beach s príjemným parkom, kde si môžete spraviť romantický piknik.

Druhým tipom ja pláž Pololū Beach, na ktorú sa viete dostať zo severnej strany ostrova. Z južnej strany vás sem domáci nepustia, lebo ide o veľmi posvätné miesto, kde majú pochovaných svojich predkov. Na tejto pláži vám neodporúčame sa kúpať kvôli silným prúdom a obrovským vlnám.

Sem sa choďte pozrieť kvôli krásnym výhľadom na Pololū Valley. Presne takto ste si predstavovali Havaj, ako ho poznáte z obrázkov. Obrovské mohutné útesy s krásnymi panenskými plážami. Aloha, Havaj!

Záverečným tipom je nočné šnorchlovanie s mantami, ktoré dorastajú do šírky až deväť metrov. Sú to obrovské morské živočíchy, z ktorých ide ohromný rešpekt. Odchádza sa z prístavu Honokohau Harbor a celý výlet trvá dve hodiny.

Kde sa ubytovať na Big Island #

Hilo Hawaiian

Novučičký hotel Hilo Hawaiian, ktorý v BUBO využívame a odporúčame, ponúka krásny výhľad na malebné mesto Hilo a pri dobrej viditeľnosti ponúka úchvatný výhľad na sopku Mauna Kea. Vďaka polohe je trojhviezdičkový hotel s pluskou ideálnym miestom pre objavovanie atrakcií a epických prírodných divov celého ostrova Big Island.

Nechajte sa unášať pokojom pagod, rybníkov, havajskej flóry v záhrade Liliuokalani. Spoznajte morský život v prílivových bazénoch pláže Onekahakaha. Vychutnajte si havajskú kuchyňu v hotelovej reštaurácii Queen's Court alebo relax v salóniku Waioli. Neďaleko hotela nájdete aj golfové ihrisko svetovej úrovne a zahráte si tak exotický golf.

Holula Resort

Tropický trojhviezdičkový rezort sa nachádza pozdĺž nádherného pobrežia Kona neďaleko pláží a prístavu. Disponuje peknými hotelovými vilami, ktoré majú obvykle kapacitu pre štyri či šesť ľudí. Je teda vhodný pre viacčlenné rodiny a taktiež ho v BUBO zvykneme využívať.

Len necelú hodinu cesty odtiaľto sa nachádzajú lesklé biele piesočnaté pláže štátneho parku Hapuna Beach. Zažiť tu ako ubytovaní hostia môžete tradičné havajské vystúpenia a tance hula. Vyskúšať si tu môžete aj surfovanie, potápanie, člnkovanie, rybárčenie, šnorchlovanie či štvorkolky. Oddýchnite si v piesku a počúvajte príboj alebo sa prihláste na exkurziu. Urobte si výlet na štvorkolke do zapadákova, prehliadku aktívnej sopky helikoptérou alebo si zalyžujte na Mauna Kea. Naplánujte si svoje dobrodružstvo ešte dnes a užite si tento veselý rezort Kona!

 

Nech už sa ubytujete kdekoľvek, vydajte sa na prehliadku spomenutých čarovných miest ostrova. Nechajte sa unášať pravou oceánskou krásou a vychutnajte si Havaj so všetkým, čo ste si kedy predstavovali - zelená či sopečná príroda, pekné pláže, silné vlny aj luxus. K tomu top káva a zaujímavá história. Uloveným zážitkom bude aj domáci jazyk. Big Island ponúka toto všetko a oveľa viac.

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 319

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2630 3094€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3609 4246€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.