Ostrov Bora Bora patrí k tým najkrajším tropickým ostrovom sveta, a aj preto má pre mnoho ľudí povesť tropického raja. Pravidelne sa objavuje v rebríčkoch najkrajších a najviac vysnívaných destinácií sveta. Tento malý ostrov sopečného pôvodu leží v Tichom oceáne a je súčasťou súostrovia, patriaceho pod správu Francúzskej Polynézie. Čo je, mimochodom, od Strednej Európy jedna z najvzdialenejších krajín na svete. Sú všetky tieto rajské prívlastky a superlatívy pravda? Oplatí sa toto miesto naozaj navštíviť? Spravte si názor aj vďaka našej exkluzívnej BUBO prehliadke ostrova Bora Bora...

Bora Bora je poloatol, čo znamená, že vnútri koralového útesu nad bývalou kalderou sopky leží plytká modrá lagúna, nad ktorej hladinu sa zdvíhajú posledné trosky kráteru. V tomto prípade v podobe veľkého ostrova a dvoch ďalších ostrovov Toopua a Toopuaiti. Ostrov je súčasťou súostrovia Francúzskej Polynézie. Jeho pomenovanie je odvodené od polynézskeho výrazu „Pora Pora“, čo v preklade znamená “prvorodený”. Avšak jeho pôvodný polynézsky názov bol Vava’u.

Nachádza sa v južnom Pacifiku, v skupine tzv. Spoločenských ostrovov (Îles de la Société), približne 280 km severozápadne od ostrova Tahiti, najväčšieho ostrova tejto skupiny, odkiaľ sa na Bora Bora lieta. Každý z týchto ostrovov je pozostatkom jednej alebo viacerých sopiek. No väčšina z nich sú atoly, a teda sú naviac obklopené prstencom koralového útesu.

Každý z týchto ostrovov je pozostatkom jednej alebo viacerých sopiek.

Hlavný ostrov je hornatý a jeho dominantu tvorí Pahia a Otemanu - dva ostré skalnaté vrcholy dosahujúce výšku 660 metrov nad morom, pričom najvyšším z nich je Mt. Otemanu s výškou 725 m.n.m. V prstenci koralových ostrovov, ostrovčekov a útesov, ktoré ostrov obklopujú, existuje jediná úžina. Táto voľná morská cesta je známa pod pomenovaním motus a lode ňou môžu plávať až do vnútornej lagúny, ktorá je prírodným, dobre chráneným prístavom.

Náveterné daždivé svahy ostrova zarastajú džungľou, vo vlhkých údoliach rastú háje mohutných tahitských gaštanov ( Inocarpus edulis ) s jedlými plodmi. V roklinách nájdete stromové papradie a na horských stráňach banánovníky (Musa fehi). Záveterné suchšie svahy sú pokryté trávnatými savanami s občasnými kríkmi a stromami.

Pobrežia, podobne ako na všetkých ostrovoch Tichomoria, obsadili kokosové palmy, v ktorých tieni rastú ibišteky lipolisté a prasličníky. Tropické teploty od 24 °C zmierňujú čerstvé vetry, vanúce východných smerov. Ostrov má typické tropické podnebie s obdobím dažďov (od novembra do apríla) a obdobím sucha (od mája do októbra). Od toho sa odvíja výber vášho termínu, ale, samozrejme, aj ceny služieb.

Pre vstup na Bora Bora (a celej Francúzskej Polynézie) nepotrebujete žiadne vízum.

Tak ďaleko a predsa tak blízko... #

Bora Bora a celá Francúzska Polynézia má k nám z politického hľadiska veľmi blízko. Ako už z názvu vyplýva, je totiž zámorským územím Francúzska a je tak voľne pridruženou krajinou EÚ. Takže pre vstup na Bora Bora (a celú Francúzsku Polynéziu) nepotrebujete žiadne vízum. Dokonca aj na časovo neobmedzený pobyt stačí občanom EÚ iba pas.

6 fotografií

Pre našich klientov prechádzam tie najlepšie hotely na Bora Bora. Fotografie: Ľuboš Fellner

Mohlo by vás zaujímať:

Blog Ľuboša Fellnera : Ako si vtbrať hotel na Bora Bora

Stručná história na Bora Bora –  Bora Bora ako súčasť Francúzskej Polynézie zaraďujeme do časti Oceánie s názvom Polynézia. Polynézania, ktorých dnes žije na ostrove približne šesťtisíc z celkového počtu 10 605 obyvateľov, kolonizovali ostrov pred tisícsto rokmi. Až do dnešnej doby sa na ňom zachovalo niekoľko starobylých chrámov. V jednom z nich boli nájdené dlaždice s vytesanými posvätnými morskými korytnačkami. Ako prvý Európan navštívil ostrov Bora Bora v roku 1722 holandský cestovateľ Jacob Roggeven. Kapitán James Cook zbadal ostrov prvýkrát v roku 1769 a v decembri 1777 pri jeho brehoch aj pristál. V roku 1895 sa Bora Bora stala súčasťou Francúzskej Polynézie. Ostrov slúžil počas 2. svetovej vojny ako americká letecká a námorná základňa na obranu Tichomoria. Dnes je tento raj čoraz častejšie cieľom turistov z celého sveta. Okrem príjmov z turistického ruchu je hlavným zdrojom obživy vývoz kopry (kokosové orechy), vanilky a perloviny. 

Azurovo modré more
Foto: Robert Taraba — BUBO

Bora Bora ponúka širokú paletu aktivít a zaujímavých miest, kvôli ktorým na ostrov každoročne zavítajú tisíce turistov. Na samotnej pevnine existujú dve centrá. Administratívnym centrom ostrova je Vaitape, ktoré sa nachádza na západnom pobreží a je zároveň aj najživšou a najobývanejšou časťou celého ostrova. Druhým centrom je Matira, tiež nazývaná ”Matira point”. Ide o najjužnejší cíp ostrova s nádhernými plážami a rozsiahlymi lagúnami. Práve túto časť ostrova v BUBO preferujeme, a preto vám tu zabezpečujeme vaše pohodlné alebo luxusné ubytovanie podľa vašej priority.

Ako sa sem dostať #

Na ostrov Bora Bora sa lieta z hlavného mesta Papeete, ktoré sa nachádza na najväčšom ostrove Francúzskej Polynézie - Tahiti. Leteckou spoločnosťou Air Tahiti sa sem dostanete za necelých 50 minút. Pri odlete z Papeete vám odporúčame vybrať si miesta na ľavej strane, odkiaľ je krásny výhľad na ostrovy.

Ostrov vás očarí už od prvých chvíľ po prílete, tu naozaj všetko vyzerá ako v tropickom raji! More je dokonale modré, palmy romanticky pokrývajú pobrežie ostrova a kontrastujú s perfektne bielym pieskom a do toho mohutné hory, ktoré odkazujú na vulkanickú aktivitu minulosti. 

Letisko na Bora Bora leží na úzkom prstenci, ktorý obklopuje ostrov. Práve z neho sa musíte na hlavný ostrov dostať loďou. Po prílete na malé letisko si vyzdvihnete batožinu a podľa toho, či máte vopred dohodnutú súkromnú dopravu z hotela, alebo plánujete využijete letiskový transfer, sa pripravíte na presun.

Letisko prevádzkuje spojenie loďou zadarmo do Vaitape, hlavného “mesta” ostrova. Okrem toho tu majú svoje loďky aj jednotlivé luxusné hotely, ktoré nimi svojich klientov odvážajú z letiska priamo do hotela. No treba si ich dopredu rezervovať a nie sú zadarmo. 

Ostrov vás očarí už od prvých chvíľ po prílete, tu naozaj všetko vyzerá ako v tropickom raji!

Bývame ako v rozprávke! #

Po krátkom presune na hotel loďou alebo kombinovanou dopravou (v závislosti od toho, v ktorej časti ostrova ste ubytovaní) vás čaká srdečné privítanie domácim personálom. Vráťme sa ešte späť k hotelom a typom ubytovania, ktoré tu nájdete. 

Hotely na Bora Bora poskytujú väčšinou dva druhy ubytovania. Klasické izby vo väčších budovách hotelových komplexov, ktoré sú však citlivo postavené tak, aby nenarúšali ráz ostrova. No pre mnohých návštevníkov sú tu preferovanou voľbou ubytovania práve klasické bungalovy postavené priamo nad morskou hladinou pri pláži, ktoré si väčšina ľudí spája s Bora Bora. Takéto bungalovy nad vodou sú, samozrejme, drahším luxusom, ale poskytujú pomerne unikátny zážitok, kde vám pod presklenou dlážkou plávajú tropické ryby.

Bungalovy sú pritom zariadené všetkými vymoženosťami – od krásnej kúpeľne, cez klimatizáciu, TV, minibar, až po terasu s výhľadom, u mnohých nájdete aj súkromný vstup priamo do mora. Ak chcete naozaj neopakovateľný zážitok, vyberte si hotel na súkromnom ostrove, kde si užijete zážitok z raja ešte o úroveň vyššie. BUBO odporúča Sofitel Bora Bora Private Island a na vašu žiadosť vám v ňom rezervujeme izbu podľa preferencie. 

Hotelový komplex na Bora Bora

More, kam sa len pozriete... #

Hotely disponujú svojimi vlastnými plážami, o ktoré sa nepretržite starajú. K dispozícii sú však aj tie verejné, ktoré stále svojou kvalitou predstihnú zrejme väčšinu pláží, ktoré poznáte. Pláže na Bora Bora sú prosto dokonalé – voda je krásne čistá a tyrkysovo-modrá farba mora prechádza od jedného odtieňa k ďalšiemu. Podmorský život je tu veľmi bohatý a nie je problém vidieť okrem množstva rýb všemožných farieb a veľkostí aj raje, manty, barakudy, delfíny, korytnačky a malé žraloky.

Na vašom hoteli si stačí požičať kajak a preplaviť sa k niektorému z koralov. Pri mnohých hoteloch nájdete aj miesta s vybudovanými koralovými záhradami, kde môžete šnorchlovať do sýtosti. Bora Bora je jednou z destinácií, kde sa nemusíte potápať na to, aby ste plávali medzi tisíckami rýb, tu vám stačí šnorchel.

Mohlo by Vás zaujímať:

Najunikátnejšie hotely sveta (videoblog)

Thalasso and Spa - zážitok o úroveň vyššie!
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Bora Bora v aktívnom štýle #

K najobľúbenejším aktivitám na ostrove okrem oddychu a šnorchlovania patrí aj jazda na kajaku, paragliding, vodné lyžovanie, vodné bicykle, výlety na lodi s preskleným dnom, windsurfing, tenis, stolný tenis, plážový volejbal, plávanie v bazéne či jazda na vodnom skútri... Ak ste aktívnejší typ a dlho neobsedíte, môžete vyraziť aj za trochou suchozemskej zábavy. Čo tak si napríklad prenajať džíp, ktorý vás vyvezie na niektorý z miestnych kopcov, alebo sa pešo vybrať k vrcholu Mt. Pahia, či Mt. Otemanu?

Na tento výstup však potrebujete miestneho sprievodcu a dobrú kondičku. Odmenou vám bude nezabudnuteľný výhľad na panorámu ostrova a rozsiahle lagúny pozdĺž celého ostrova. Alternatívou dopravy po hlavnom ostrove je skúter alebo bicykel, ktorý si zapožičiate aj priamo na hoteli.

Hotel na súkromnom ostrove

Za nákupmi môžete vyraziť do hlavného mesta (resp. skôr dediny) Vaitape, kde sa nachádza viacero obchodíkov. Hlavným lákadlom nákupov sú napríklad čierne perly, ktoré sú pre Francúzsku Polynéziu typické. Aj keď sa na Bora Bora priamo nepestujú, pretože turistický ruch negatívne ovplyvňuje podmienky pre perlorodky. Čierne perly sa preto pestujú na izolovanejších ostrovoch krajiny. 

Vo Vaitape sa taktiež nachádzajú školy, radnica, kostoly, požiarna stanica, kultúrne centrum a tržnica. Nájdete tu niekoľko reštaurácií, kde môžete vyskúšať miestnu kuchyňu. Väčšinou je ovplyvnená práve tou francúzskou, no typickou miestnou pochúťkou je ryba mahi-mahi v kokosovej omáčke. Reštaurácie sú, samozrejme, na celom ostrove, nielen vo Vaitape, väčšinou ako súčasť miestnych hotelov.

Keďže na ostrove neexistuje verejná doprava, väčšina reštaurácií poskytuje aj dopravu z vášho hotela a späť v prípade, že máte rezerváciu. Asi však netreba hovoriť, že tieto reštaurácie, ako aj všetky ostatné služby a tovar na Bora Bora, nie sú práve najlacnejšie. K dispozícii sú však i klasické obchodíky s jedlom, kde sú ceny vcelku akceptovateľné, no treba si uvedomiť, že všetok tovar sem musia dovážať, čo predražuje jeho konečnú cenu. 

Súkromná lagúna ala BUBO
Foto: Ľuboš Fellner

Prečítajte si aj naše BUBO blogy z najkrajších pláží sveta a Tichého oceánu

Napriek tomu, že v prípade Bora Bora nejde o najlacnejšiu destináciu, my v BUBO nepochybujeme, že výber tejto dovolenky nebudete ľutovať. Naopak, návšteva kúska tropického raja sa stane neopakovateľným zážitkom na celý život! Vyberte si svoju dovolenku na Bora Bora z našej ponuky a ulovíte množstvo zážitkov. 

Robert Taraba

Robert Taraba

Robert Taraba

Robo si vás podmaní svojím šarmom, ochotou aj znalosťami. Už počas vysokej školy odišiel študovať do nórskeho Trondheimu, kde si zamiloval celú Škandináviu. Aj preto sa do severských krajín vracia každý rok a je neustále hnaný túžbou objavovať nové miesta. Cestovanie a fotografia sú jeho veľkou vášňou a bez svojho fotoaparátu sa nepohne ani na krok. Na svojich fotografiách sa snaží uchovať čaro výnimočných miest, okamihov a ulovených zážitkov. Izolované krajiny, ktoré sú menej navštevované a miesta ako Vanuatu, Bangladéš, či Bhután patria k jeho najobľúbenejším. Miluje všetky kontinenty pre rozmanitosť ich kultúry a rôznorodosť prírodných krás. Brázdi s vami prašné cesty južnej Afriky, obdivuje safari v Keni či Tanzánii, hrá sa s lemurmi na Madagaskare a to všetko s fotoaparátom v ruke. Čaro budhistických krajín a ich filozofia si ho podmanila už pred rokmi. Miluje kuchyňu Indie, či Juhovýchodnej Ázie, ale rád si vychutná aj novozélandské Flat White s výhľadom na Južné Alpy. Rozmýšľate, ako urobiť ten najlepší dovolenkový záber? Ako odfotografovať váš najkrajší západ slnka v živote? Zachytiť autentické zábery domorodých kmeňov, leva pri love či zebru na úteku? Spýtajte sa Roba. Keď mu je v Afrike, či v Ázii horúco, chladí sa na jeho milovanom Islande.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Špicbergy - Rusi a ľadové medvede

Zo zájazdu:

Robert Taraba

Posledná úprava článku | Prečítané: 3589

Mohlo by Vás zaujímať

Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Francúzska Polynézia – návraty do raja Prémiový blog

Prémiový blog Francúzska Polynézia – návraty do raja

Mnohí tento raj poznáme ako Tahiti, posledný raj na našej Zemi. Ide o miesto, ktoré sme ako ľudia osídlili ako posledné, a preto sme tento raj ešte…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Tahiti - tipy a triky Tahiti

Tahiti Tahiti - tipy a triky

Všetky cesty vedú do Ríma a rovnako tak všetky cesty do Francúzskej Polynézie vedú na Tahiti. Mnohí si Tahiti s Francúzskou Polynéziou pletú, či to…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme Prémiový blog

Prémiový blog Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme

Písal sa 31. január 1968, kedy tichooceánske Nauru získalo nezávislosť od Británie, teda pred 55 rokmi. Talofa lava, Kia ora, Fakalofa lahi atu,…

Ľuboš Fellner 55 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

4796 5995€
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

13 dní

Trvanie

4359
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.