Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie. Medzi turistami nie je také známe ako Havana či Santiago, no nie je vôbec malé. Žije tu vyše 300 000 ľudí a skrytý klenot Kuby sa môže tešiť z prezývok ako „mesto džbánov či „kubánsky Rím“. Prečo? To si priblížime v blogu.

Camagüey Počasie

oblačno

oblačno

30°C

Predpoveď 27.Apr

Východ slnka 06:43

Západ slnka 19:35

Pred rokom získania nezávislosti (v roku 1898) sa Camagüey nazývalo Puerto Príncipe, následne dostalo svoje aktuálne pomenovanie podľa domorodého náčelníka - Camagüebax, ktorý vydal rozkaz postaviť prvé domy medzi riekami Tínima a Hatibonico.

Od roku 2008 je historické centrum Camagüey zapísané v zoznamoch UNESCO pre svoju historickú hodnotu (je jedným z prvých siedmich miest založených na Kube Španielmi), v ktorej sa mieša neoklasický, eklektický, neokoloniálny a art deco štýl.

Mesto dostalo niekoľko pekných prezývok. Je známe ako Balkón na východ - vďaka svojej polohe v strede medzi západnými provinciami a kubánskym Orientom. Prípadne mu hovoria aj „kubánsky Rím“ - vďaka množstvu historických budov a, hlavne, kostolov. Alebo je známe tiež ako „Mesto džbánov“ - vďaka veľkým džbánom, ktoré sa nazývajú tinajón.

Tinajon - Camaguey je mestom džbánov.
Foto: Lukáš Bačík — BUBO

Camagüey založili ako bludisko #

Mesto Camagüey bolo založené v roku 1528 na súčasnom mieste. Ide však už o druhé založenie. Pôvodné mesto (založené v roku 1514) bolo pod častým útokom lúpežníkov a pirátov, a tak sa rozhodli ho presunúť viac do vnútrozemia. Aby to mali potencionálni piráti ešte ťažšie, Španieli postavili mesto ako jedno veľké bludisko.

Preto ma úplne iný pôdorys ako klasické hispánske mestá v Novom svete v tom období. Tie sa stavali systémom damero, teda šachovnica. Camagüey je spleť rôznych uličiek, ktoré sa točia doprava, doľava, prípadne sú slepé. Navyše, do mesta viedli iba dve brány, takže keď ich obrana mesta zavrela, piráti mali smolu.

Pri domoch v uliciach Camagüey boli a aj stále sú veľké zdobené džbány na vodu známe ako „tinajónes“, ktoré slúžia ako funkčné i dekoratívne prvky. Tieto džbány sa tradične používali na zber dažďovej vody počas obdobia dažďov na jej použitie počas suchších období. Dnes sa stali ikonickými symbolmi identity mesta. Môžete ich nájsť doslova po celom Camagüey, zdobia námestia a súkromné rezidencie a sú hlavnou instagramovou atrakciou mesta.

Mesto džbánov tiež nazývajú Rímom Kuby. Dôvod? Prezývku dostalo vďaka architektonickej a kultúrnej podobnosti s talianskou metropolou. Rovnako ako Rím, aj Camagüey je známe svojou bohatou históriou a množstvom náboženského, architektonického a kultúrneho dedičstva.

Prezývka „Kubánsky Rím“ tiež odráža kultúrnu a intelektuálnu dôležitosť Camagüey. Mesto bolo počas histórie centrom rôznych umelcov, spisovateľov a intelektuálov. Základňu tu mali významné osobnosti kubánskej literatúry, hudby a vizuálneho umenia, čím prispeli k jeho povesti centra kultúrnej dokonalosti.

Najlepšia prehliadka Camagüey #

Dnes je Camagüey mesto pekných námestí, kostolov, príjemných barov a kaviarní, ktoré postupne objavujú noví návštevníci. My s BUBO skupinou pri našom veľkom okruhu krajinou na zájazde Kuba absolut total sa vždy v Camagüey zastavíme, aby sme spoznali ďalšie krásne neobjavené kubánske mesto.

Prehliadku mesta je možné absolvovať peši, prípadne, ak máte obmedzený čas, tak na bicitaxíkoch. Pokiaľ sa na Kube ocitnete v meste Camagüey, pokojne sa inšpirujte našou BUBO prehliadkou.

Hlavné námestie

Začíname na hlavnom námestí Parque Ignacio Agramonte. V strede námestia stojí veľká jazdecká socha Ignacia Agramonteho, miestneho hrdinu a kubánskeho revolučného lídra, ktorý zohral významnú úlohu v bojoch v tzv. Desaťročnej vojne proti Španielsku (trvala od roku 1868 do roku 1878).

Námestie založili v roku 1528 ako Plaza de Armas (námestie zbraní). Dominuje mu kostol Panny Márie z 19. storočia, ktorý bol postavený na mieste pôvodného zo 16. storočia - ten bol zničený následkom zemetrasenia. Kostol ponúka veľmi peknú neokoloniálnu architektúru a zdobený interiér. Napravo od neho nájdete nočný tanečný bar Casa de la Trova Patricio Ballagas.

Na námestí sa tiež nachádza Café Ciudad, najstaršia kaviareň v meste, kde si môžete dať dobrú kubánsku kávu, tak, ako si ju dávali aj ľudia ešte v 19. storočí. Vedľa Café Ciudad sa nachádza miestny obľúbený bar La perla de Cuba. Vychutnajte si čas na námestí, dajte si kávu v Café Ciudad alebo mojito v jednom z okolitých barov (napr. Bar El Cambio, La perla Cubana). Uvoľnite sa a nalaďte sa na typickú kubánsku atmosféru – nik sa nikam neponáhľa, všetci majú čas. Máte ho aj vy!

BUBO TIP: Pre najkrajšie výhľady na Camagüey odporúčame ísť hore na vežu kostola. Síce musíte ísť po svojich hore schodmi, ale stojí to za to. Platí sa vstupné 1-2 USD. Ak sa rozhodnete radšej pre kávu v Café Ciudad, v jej vnútri sa nachádza originálna socha od miestnej umelkyne Marthy Jiménez.

Námestie pracujúceho ľudu

Pokračujeme ulicou medzi barom El Cambio a La Perla Cubana - po ulici Independencia. Na konci hlavnej cesty, kde sa stretáva s Calle Ignacio Agramonte, sa vľavo nachádza ďalšie z historických námestí, Plaza de los trabajadores (Námestie pracujúceho ľudu). Námestiu dominuje niekoľko objektov. Ako prvé si návštevník všimne strom v strede. Je to ceiba (nazýva sa aj Kapok alebo Vlnovec), ktorú posadili na toto miesto po získaní nezávislosti - v roku 1902.

Ceiba nie je národný strom Kuby (tým je palma kráľovská), ale je to, vďaka silným koreňom, symbol sily a vytrvalosti. Z východnej strany si všimneme kostol Nuestra Señora de la Merced, kostol Panny Márie Milosrdnej z 18. storočia. Na rohu ulice sa nachádza veľký žltý dom s hnedým balkónom - to je rodný dom vyššie spomínaného Ignacia Agramonteho. Dnes sa tu nachádza jeho múzeum, kde sa okrem iného dozviete aj o histórii mesta a celej Kuby.

Na námestí s takýmto pôvabným názvom pracujúceho ľudu nemôže chýbať symbol kubánskej revolúcie - Ernesto Che Guevara. Jeho portrét sa nachádza na budove pošty, hneď vedľa múzea. Námestie obklopuje niekoľko pekných mestských budov z 19. storočia vo funkcionalistickom a art deco štýle - Banco de Comercio, budova rádia Cadena Agramonte a Spoločenské centrum Santa Cecilia s krásnou historickou fasádou a modrou vežičkou. Námestie má svoju typickú atmosféru, hlavne po zotmení, keď sú okolité budovy pekne osvetlené.

BUBO TIP: Ak bude otvorený kostol, určite sa choďte pozrieť dovnútra. Budova kostola je v horšom stave, ale koloniálny interiér je veľmi pekný a, navyše, budete tam úplne sami!

Plaza del Carmen

BUBO pokračuje v prehliadke - máme namierené na námestie Plaza del Carmen. Ak sa rozhodnete ísť pešo, trvá to približne 15 min po ulici San Ramón. Môžete sa tiež odviezť bicitaxíkom. Príjemné námestie, na ktorom si hneď všimneme kostol rovnomenný kostol Nuestra Señora del Carmen. Najväčším ťahákom tohto námestia je jednoznačne Martha Jiménez.

Táto kubánska umelkyňa a zároveň miestna rodáčka, ktorá na rôznych miestach po svete, umiestňuje postavu ženy do stredu záujmu svojich umeleckých diel. Priamo na tomto námestí sa nachádza galéria a ateliér, kde, pokiaľ budete mať šťastie, možno aj stretnete samotnú autorku. Okrem svojho ateliéru venovala Martha mestu súbor sôch, ktoré zobrazovali výjavy bežného života miestnych obyvateľov a boli umiestnené na tomto námestí.

V roku 2014, počas 500. výročia prvého založenia mesta (založenie v roku 1514), sa rozhodli sochy odliať z bronzu. Tres chismosas, tri klebetnice, patria k najznámejším z nich. Vyhraďte si čas na námestí, s návštevou ateliéru Marthy Jiménez aspoň 45 min, s drinkom v reštaurácii aj hodinu.  

BUBO TIP: Ak nemáte záujem obdivovať unikátne umenie, vychutnajte si príjemnú atmosféru na námestí, a sadnite si na drink na terase, napr. v reštaurácii El Paso. Pripravia vám všetky klasické kubánske drinky a vy si uvedomíte, že toto je tá pravá Kuba.

Posledné námestie

V rámci našej BUBO prehliadky nás čaká ešte jedno námestie. Plaza San Juan de Dios leží približne 15 min pešou chôdzou po uliciach Calle 24 de febrero a Calle Matias Varona. Námestiu dominuje veľký kostol a kláštor San Juan de Dios z 19. storočia. Dnes tu sídli múzeum, ktoré obsahuje expozíciu predmetov z miestnej histórie. Na námestí si môžete nakúpiť suveníry od lokálnych predajcov, prípadne si dať obed v jednej z reštaurácií.

Camagüey je mesto, ktoré postupne získava svoje miesto na mape turizmu. Pitoreskné námestia, kostoly (ktorých je v historickom centre až 25), toto všetko zapísané v zoznamoch UNESCO. Mesto, ktoré si viete užiť, keď viete ako. My vďaka premyslenej BUBO trase vidíme to najzaujímavejšie, čo mesto ponúka.

Doprava v Camagüey #

Po meste sa viete bez problémov presúvať pešo, ak si kvôli horúcemu kubánskemu slnku zvolíte dopravný prostriedok, využite bežné taxi vozidlá (veľakrát sú to staré americké vozidlá z 50. rokov) alebo v rámci mesta aj bicitaxíky, ktoré sú zaujímavou a ekologickou prepravou po centre. Cena sa pohybuje na úrovni od 3-10 Eur/USD, záleží od vzdialenosti.

Spojenie s okolitým svetom, hlavne s mestami Las Tunas, Santa Clara, Santiago de Cuba, Holguín a Havana, zabezpečujú autobusové linky. Turista môže využiť autobusy spoločnosti Viazul, lístky sa kupujú osobne na autobusovej stanici, hoci linky sú častokrát nepravidelné a nie vždy je dostatok lístkov v predaji. Overte si dostupnosť minimálne niekoľko dní vopred, telefonicky, alebo ideálne osobne.

Vnútroštátne letecké spojenie zabezpečuje štátna kubánska spoločnosť Cubana de Aviación, lety sú zabezpečované z medzinárodného letiska Ignacio Agramonte Camagüey.

Kde sa ubytovať? #

V BUBO odporúčame:

Gran Hotel by Melia Hotels - zo siete Melia, nachádzajúci sa v historickej budove blízko námestia Plaza del Gallo. Hotel si uvádza 3*. Tento hotel rodinného typu ponúka okrem výbornej lokality aj  niekoľko reštaurácií a bar. Nachádza sa na Calle Maceo.

Hotel E Santa María - hotel, ktorý leží v historickej budove z konca 19. storočia, je luxusným hotelom v centre na ulici Calle República. Hotel si uvádza 4*. Okrem lokality hneď na námestí Plaza del Gallo ponúka kvalitnú reštauráciu, bar a elegantné patio.

Navyše, v meste sa nachádza niekoľko možností ubytovania v Casas particulares, súkromných izbách/domoch, ktoré prenajímajú miestni obyvatelia. Tieto ubytovania sú skôr jednoduchšieho štandardu. Hľadajte na domoch symbol - modrú dvojramennú kotvu.

Gurmánske zážitky #

Pre Camagüey je v rámci ochutnávok tradičnej kuchyne typické hovädzie s vpečenou slaninkou. Úplne jemne plátky mäska v galantnej omáčke, k tomu klasická biela ryža a fritované banány. Skutočne vynikajúce a odporúčané jedlo. Rovnako tak aj krevety akoby jemne zapečené v zelenine, ktorá veľmi vzdialene pripomína špenát. Originálna kombinácia chuti, poteší chuťove poháriky.

V jednej zapadnutej uličke centra mesta taktiež môžete objaviť, rovnako ako ja počas môjho dlhého pobytu na Kube, vôňu Európy. V jednom dome sa totiž nachádza Casa Austria (rakúsky dom), ktorú založili v roku 1997. Ide o fúziu rakúskej či stredoeurópskej kuchyne s kubánsko-kreolským nádychom vybudovanú Rakúšanom. Zastavil sa tu aj jeden z rakúskych ministrov a možno ochutnal aj miestny wienerschnitzel, ktorý je naozaj úžasný.

Samostatnou kapitolou je cukráreň – podľa miestnych najlepšia v meste. Zrazu nadobudnete pocit, že ste doma, a pritom ste stále v exotike.

BUBO odporúča reštaurácie:

  • Restaurante Chrono, adresa: Avenida Carlos J Finlay, Camagüey
  • Restaurante 1800, adresa: Plaza San Juan de Dios #113
  • Restaurant El Paso, adresa: 261 Hermanos Agüero, Plaza de Carmen
  • Casa Italia, adresa: Calle San Ramon nr. 11 General Gomez

Odporúčame aj bary:

  • Seven lounge bar, adresa: 7 C. San Ramón, Camagüey
  • Casa de la Trova Patricio Ballagas, adresa: Calle Cisneros 171
  • Café Ciudad, adresa: Calle Martí

3 fotografie

Gurmánske zážitky na Kube

TOP 10 zážitkov z Camagüey #

1. Galéria a ateliér Martha Jiménez - táto najznámejšia kubánska umelkyňa a zároveň miestna rodáčka, ktorá vystavuje po celom svete, dodnes žije a tvorí v Camagüey. Navštívte jej predajnú galériu na námestí Plaza del Carmen. Ak budete mať šťastie, stretnete aj samotnú autorku. Pracovníci vám radi povedia o tvorbe a dielach, ktoré sa v galérii nachádzajú. Urobte si radosť a odneste si kúsok luxusného a jedinečného suveníru aj domov. BUBO jednoznačne odporúča. Otvorené denne, vstup zdarma.

2. Plaza de los Trabajadores - príjemné námestie v centre mesta, ktorého kolorit dotvárajú neokoloniálny kostol a mestské budovy z 19. storočia vo funkcionalistickom a art deco štýle, ako napríklad budova banky Banco de Comercio a budova rádia Cadena Agramonte. BUBO TIP:  elegantná budova Spoločenského centra Santa Cecilia s modrou vežičkou má na streche príjemný bar, kde si viete ísť dať super drink navyše s luxusným výhľadom.

3. Bronzové sochy na námestí Plaza del Carmen, ktoré tu boli umiestnené v roku 2014, pri 500. výročí založenia mesta a nahradili pôvodné z roku 2003. Poseďte si s najznámejšími miestnymi klebetnicami, tres chismosas!

4. Parque Agromonte - hlavné centrálne námestie so sochou najznámejšieho miestneho rodáka Ignacia Agramonteho. Dajte si dobrú kávu, alebo drink v Café Ciudad. BUBO TIP: potrebujete sa spojiť so svojimi blízkymi? Na tomto námestí sa nachádza verejná wifi sieť ETECSA.

5. Casino Campestre - ak budete mať chuť na trochu tieňu a prírody, určite sa vydajte na prechádzku do tohto mestského parku, ktorý je najväčší svojho druhu na Kube. Leží na východ od historického centra, hneď za riekou Hatibonico, približne 15 minút pešo od Parque Agramonte. Je tu príjemne, bezpečne a ako bonus, môžete navštíviť malú ZOO na konci parku (platí sa vstup 1 USD).

6. Casa Natal de Ignacio Agramonte -  miesto, kde Ignacio Agramonte narodil a kde žil. Dôležitá postava miestnych aj kubánskych dejín. Na svet prišiel do vysokej spoločnosti, jeho rodina patrila k najvplyvnejším a najbohatším v meste. Ignacio sa toho všetkého vzdal, aby sa z neho stal hrdina 10-ročnej vojny proti Španielsku (od roku 1868 do roku 1878). Jeho rodný dom je dnes jeho múzeum, ale navyše sa dozviete aj iné zaujímavosti o histórii mesta a celej Kuby.

7. Tinajones - veľké džbány, hlinené nádoby, ktoré slúžili na dopravu vody obyvateľom a zber dažďovej vody. Dnes sú symbolom mesta, ako dekoráciu ich nájdete po celom Camagüey. Navyše, hovorí sa, že ak sa z takéhoto džbánu napijete, už v Camagüey ostanete. A nie nadarmo sa hovorí, že práve v tomto meste stretnete tie najkrajšie Kubánky.

8. Playa Santa Lucía - ak máte chuť si urobiť výlet a využiť kubánske slnko spolu s relatívne blízkym Atlantikom, vydajte sa do Santa Lucía v provincii Camagüey. Príjemná pláž naturálneho charakteru, palmy a modrá voda. Leží približne 120 km od mesta.

9. Calle Maceo - pešia zóna, obchodná ulička, ktorá sa ako had tiahne skrz historickým centrom. Kubánci využili trasu električky, ktorá tu kedysi jazdila. Spája obľúbené Plaza de Gallo (Kohútie námestie) s ulicou Martí hneď vedľa námestia Parque Agramonte. Nájdete tu množstvo kaviarní a barov.

10. Ulička kín - ulica Ignacio Agramonte - známa aj ako Cineteka, je hlavná ulica kino-zábavy v meste, medzi Plaza de los Trabajadores a Plaza de Gallo. Kino Casablanca, 3D kino a iné, navyše príjemné bary s kino - tematikou, napr. Fonorama. 

S akým počasím treba rátať v Camagüey?

Mesto sa nachádza vo vnútrozemí ostrova, v tropickej suchej klíme. Priemerná denná teplota v januári dosahuje 22,2 °C a v auguste 27,5 °C. Najviac zrážok padne v mesiaci jún - až 266,7 mm.

Ideálne obdobie na návštevu je od novembra do apríla. Inými slovami, je tu naozaj teplo. Nezabudnite počasiu prispôsobiť aj prehliadku mesta a vziať si ochranu proti slnku ako pokrývku hlavy, slnečné okuliare aj opaľovací krém. Pite dostatok tekutín.

Čo vidieť navyše? #

Estudio Galeria Magdiel - zaujímavá galéria, ktorá predstavuje tvorbu ďalšieho umelca, Magdiela Garcíu Almanzu. Diela vytvorené s jeho svojským štýlom, z dreva, bronzu, prípadne maľby. Niektoré väčšie diela sú dokonca kinetické a interaktívne. Galéria sa nachádza na námestí Plaza San Juan de Dios.

Museo Provincial General Ignacio Agramonte - veľké múzeum v historickej budove, ktoré patrí k najzaujímavejším na Kube. Prírodovedná časť, prehispánska expozícia, kolekcia zbraní, nábytku a iných predmetov zo 17. a 18. storočia. Nachádza sa vedľa železničnej stanice, na ulici Avenida de los Martires 2.

Rancho King Farma - miesto, kde sa v kubánskom podaní ukazuje život kovbojov, jazdenie na koni, chytanie býkov pomocou lasa, a iné. Miesto, ktoré trochu zaspalo v čase, ale ponúka zaujímavé šou, ktoré vedia oceniť napríklad rodiny s deťmi. Kovbojské tradície, kovbojská dedinka, ale aj reštaurácia, kde si môžete dať obed. Nachádza sa približne 75 km východne od mesta Camagüey.

Casa de Arte Jover - ateliér a zároveň domov dvoch miestnych umelcov, Joela Jovera a jeho ženy Ileany Sanchez. Patria k najprogresívnejším autorom súčasného umenia v meste. Ich ateliér môžete navštíviť a takisto si nejaké ich dielo aj zakúpiť. Nachádza sa blízko námestia Parque Agramonte, na ulici Marti.

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Vyštudovaný hispanista, hudobník a hrdý bradáč. V zmysle kalokagatie a carpe diem, miluje cestovanie, španielsku a taliansku kultúru (a ich spôsob života), umenie a kávu. Najprv sa mu BUBO dostalo do ucha a nakoniec aj pod kožu. Zbožňuje ranný beh v Ríme (a následný beh späť na ristretto), davy v New Yorku, jazdu po severoamerických cestách, surfovanie v Peru, očarujúcu Kolumbiu a samozrejme, atmosféru na pláži v Rio de Janeiro. Rozhodol sa o svoje nadšenie podeliť aj s ostatnými a preto prišiel k nám do BUBO. Riadi sa heslom, že cestovanie otvára oči a myseľ. Okrem iného si užíva jazdu na motorke, koncerty, dobré jedlo a dobré víno. K zbieraniu zážitkov pridáva do zbierky aj tetovania.

Obľúbeý zájazd z BUBO katalógu

Kuba - All inclusive

Zo zájazdu:

Ľubor Kučera

Posledná úprava článku | Prečítané: 135

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania
KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3436 4295€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3011 4014€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2804 3738€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

9 dní

Trvanie

2461 3076€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.