Trinidad - najfarebnejšie kubánske mesto

Trinidad - najfarebnejšie kubánske mesto

Jedno z najkrajších kubánskych miest je vzdialené iba niekoľko hodín od hlavného mesta Havana. Vstupná brána do Karibiku, mesto obchodu a cukrovej trstiny. Farebné pitoreskné uličky, v ktorých sa jednoducho budete chcieť stratiť. Taký je Trinidad, povinná zastávka pre každého, kto chce naozaj vidieť a spoznať Kubu.

Trinidad je mesto s úžasnou atmosférou, krásnou architektúrou, historickými ulicami, suvenírmi a vynikajúcim rumom. V BUBO sme sa jasne zhodli na tom, že ide o najfarebnejšie mesto Kuby.

Vďaka výbornej prehliadke Trinidadu zažijete to najzaujímavejšie z Ostrova slobody a budete mať čas aj na nákupy a kúpanie sa v Karibiku. Takže všetky dôvody, pre ktoré chcete navštíviť Kubu, sa skrývajú v jednom čarokrásnom meste.

Panoramatický pohľad na Trinidad.
Foto: Ivan Strápek — BUBO

Zopár zaujímavostí a faktov k mestu Trinidad:

  • Mesto bolo založené ako jedno z prvých na ostrove - v roku 1514 pod názvom Villa de la Santísima Trinidad - Mesto Najsvätejšej Trojice.
  • Nachádza sa v jednom z 15 regiónov Kuby - Sancti Spíritus.
  • Práve z tohto mesta sa vydal Hernán Cortés v roku 1519 na svoju expedíciu na územie dnešného Mexika.
  • Leží neďaleko neslávne známej Zátoky svíň, kde sa uskutočnila v roku 1961 nepodarená invázia proti Fidelovi Castrovi a jeho novému revolučnému režimu.
  • Historické centrum mesta je, spolu s Valle de lon Ingenios (údolím cukrovej trstiny), zapísané v zoznamoch UNESCO od roku 1988.

Prítomnosť Karibiku pôsobí aj na počasie, a tak v mestách ako Trinidad či Santiago de Cuba býva počas dňa veľmi teplo. Niekedy až pekelne horúco. Myslite na to, keď vyrazíte ráno do ulíc. Nezabudnite počasiu prispôsobiť aj prehliadku mesta a vziať si ochranu proti slnku ako pokrývku hlavy, slnečné okuliare aj opaľovací krém. Pite dostatok tekutín.

Trinidad ako na dlani - panoráma mesta. Video: Ľubor Kučera, BUBO

Trinidad ako na dlani - panoráma mesta. Video: Ľubor Kučera, BUBO

Prehliadka Trinidadu #

Radíme vám zobrať si so sebou aj kvalitnú obuv, tenisky, skrátka, niečo pohodlné s pevnou podrážkou. Ulice v Trinidade sú dláždené starým spôsobom a kráčanie v šľapkách môže byť po chvíli bolestivé.

Našu BUBO prehliadku Trinidadu začíname na zájazdoch na Kubu o 9.30 h pred Palácom Cantero, krásnym koloniálnym palácom z 19. storočia.

Cukor - kubánske biele zlato

Trinidad zažíval svoju zlatú éru v 18. a 19. storočí, kedy kraľoval obchodu s bielym zlatom, teda cukrom vyrobeným z cukrovej trstiny, ktorá sa pestovala všade na okolí. V cukrovarníckom údolí, ktoré leží na východ od mesta, vo Valle de los Ingenios, sa kedysi nachádzali desiatky mlynov.

Veľa rodín, prevažne potomkov zo Španielska, vďaka tomuto priemyslu zbohatlo. Práve rodina Canterovcov patrila medzi najbohatšie rodiny v meste. Dnes je v jej paláci Mestské múzeum, ktoré okrem luxusného zariadenia a nábytku (napríklad taliansky mramor, rôzne dekoratívne umenie z Francúzska, Talianska a USA) ponúka aj prierez históriou mesta, éru otroctva, cukrovej trstiny, boje za oslobodenie spod španielskej koloniálnej nadvlády a iné.

V strede sa nachádza renesančno-neoklasicistické nádvorie - patio, z ktorého je možnosť vstúpiť do každej z miestností. Na návštevu si vyhraďte minimálne 30 - 45 min.

Pohľad na farebné domčeky v centre Trinidadu. Video: Ľubor Kučera, BUBO

Pohľad na farebné domčeky v centre Trinidadu. Video: Ľubor Kučera, BUBO

BUBO Tip: Z centrálneho nádvoria - patia - odbočte vpravo a vyjdite na vežu, odkiaľ je krásny výhľad na celý Trinidad, pohorie Sierra Escambray na jednej strane a Karibik na strane druhej. Druhá časť schodiska je už v mierne stiesnenom prostredí, dokonca prechádza suvenírovým obchodom a tie výhľady stoja za to!

V rámci našej prehliadky sa presúvame ďalej - objavovať magický Trinidad! Pokračujeme po ulici Calle Desengaño a na rohu s Plaza Mayor odbočíme vľavo na Calle Real del Jigüe. Počuli ste už o Santérii?

Na tejto ulici sa po ľavej strane nachádza Casa Templo de Santeria Yemallá - svätyňa bohyne Yemallá. Ak je otvorené, vbehnite dnu a popozerajte si tento kubánsky unikát - ak je tam prítomný kňaz, rád vám porozpráva základné informácie. Vy im potom môžete prispieť zopár drobných.

Magická viera Afrokubáncov

Santéria je zvláštny kubánsky fenomén - ide o náboženský synkretizmus kresťanstva a prvkov iných afrických náboženstiev. Zvláštny mix, ktorý sa zachoval iba na Kube a okolitých ostrovoch. Otroci, ktorí boli kontinuálne privážaní na plantáže s cukrovou trstinou, vyznávali svoje pôvodné náboženstvá, ale, aby boli aj Španieli spokojní, spojili ich s tým kresťanským.

Modlia sa k rôznym bohom - bohyni Yemallá - bohyňa morí, vôd a oceánov, prípadne k bohyni Ochún - Panne Márii del Cobre - patrónke Kuby. Sú oblečení celí v bielom a nosia farebné žlto-zelené šperky a koráliky, mnohokrát mušle.

Vyznávačov Santérie stretnete po celej Kube. Hovorí sa, že ich je približne 20 % z celkového počtu obyvateľov. Viac o tejto téme sme napísali v BUBO blogu o Santérii.

Najlepší lokálny miešaný drink

Teraz, keď sme napojili dušu, je časť napojiť aj telo. V BUBO sme lovci zážitkov, a preto nemôžeme obísť najznámejší lokálny miešaný drink Canchanchara. Nápoj otrokov, o ktorom sa hovorí, že zvyšuje libido! Pripravujú ho snáď v každom bare v Trinidade a širokom okolí.

Hoci neoficiálne vznikol stovky rokov predtým, my ideme priamo do baru, kde ho začali pripravovať ako prví. Od svätyne Santérie pokračujeme po ulici Calle Real del Jigüe, až prídeme k baru Taberna La Canchanchara. Skvelý osviežujúci nápoj pôvodne z Aguardiente (dnes väčšinou z bieleho rumu), limetka, med, ľad, voda.

Dajte si jeden aj dva a razom začne byť Trinidad ešte príjemnejším miestom! Odporúčaný čas na návštevu nie je limitovaný, t.j. 15 až nekonečno minút.

Odporúčané reštaurácie:

  • Vista Gourmet, adresa: Callejón de Gallegos
  • La Bodeguita Del Medio, adresa: Calle Real del Jigüe
  • Giroud, adresa: Calle Rosario 403

 

Odporúčané bary:

  • Casa de la Trova, adresa: Calle Cristo 29
  • Rincón de la salsa
  • BUBO odporúča: Café Real

Z Taverny Canchanchara sa vrátime okolo známeho baru Bodeguita del Medio na ulicu Calle Boca,  odbočíme doľava, až prídeme na malé námestíčko Plazuela del Cristo. Na rohu sa nachádza bývalý kostol, dnes Museo Nacional de la Lucha Contra Bandidos - Národné múzeum bojov proti banditom.

Trinidadskí banditi

V okolí Trinidadu, v pohorí Sierra Escambray, sa v porevolučných 60. rokoch zdržiavali rôzne antirevolučné anticastrovské skupiny, ktoré postupne nastolený režim Fidela Castra neuznávali a rozhodli sa proti nemu bojovať. Aj vďaka tomu bola v roku 1961 vybratá práve Zátoka svíň ako miesto vylodenia počas známej invázie.

Predpokladalo sa, že kubánski exulanti, ktorí sa na invázii zúčastnili, sa pripoja k jednotkám práve v okolí Trinidadu. Keď sa v polovici 60. rokov Castrovi postupne podarilo týchto antirevolucionárov poraziť, práve v centre Trinidadu sa rozhodol vytvoriť múzeum venované bojom proti banditom. Vo vnútri nájdete rôzne dobové predmety a fotografie venované tejto téme.

BUBO Tip: Je možné vyjsť na vežu bývalého kostola a pozorovať celé šíre okolie!

Pohľad na chránené hlavné námestie.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

Hlavné námestie v Trinidade

Z Calle Boca pokračujeme po Calle Cristo priamo na centrálne námestie Plaza Mayor. Námestie, ktoré tvorí srdce celého mesta. Už názov nás odkazuje na historický španielsky odkaz - námestia Plaza Mayor nájdeme práve v historických španielskych mestách ako Madrid, Salamanca alebo Valladolid.

Otvorenému priestranstvu dominuje Iglesia de Santísima Trinidad - Kostol Najsvätejšej Trojice, krásna neogotická stavba z 18. storočia. Hneď vedľa kostola naľavo (keď stojíte oproti kostolu) sa nachádza Museo Romántico - Romantické múzeum s expozíciou z koloniálnej doby.

Na opačnej strane - napravo od kostola - máte veľké schodisko, kde sa zvyknú zdržiavať ako obyvatelia mesta, tak aj turisti, hlavne v podvečerných hodinách. Počas dňa zvykne byť veľké teplo - nezabudnite, že ste už v Karibiku! Reštaurácie a bary naokolo, len sa posadiť a užívať si tú atmosféru.

BUBO Tip: Na schodoch je jedno z mála verejných miest, kde chytíte wifi. Dajte si dobrý drink a napíšte rodine, že si užívate Kubu plnými dúškami!

Ďalej na námestí nájdete ďalšie dve múzeá - po bočných stranách sa nachádzajú Archeologické múzeum a Múzeum koloniálnej architektúry. Múzeá v historických koloniálnych budovách ponúkajú okrem zaujímavých zbierok aj príjemné schladenie pred ostrým slnkom.

Pláže Trinidadu - dokonalý relax. Video: Ľubor Kučera, BUBO

Pláže Trinidadu - dokonalý relax. Video: Ľubor Kučera, BUBO

Tu sa oficiálna prehliadka mesta končí. Teraz je čas pre vás a vaše osobné voľno - niektorí pôjdu na dobrý obed, niektorí vymenia obed za ďalší drink. Je možnosť prejsť si mesto v koči ťahanom koňmi. Alebo pôjdete na pláž? Prípadne sa rozhodnete kúpiť si jeden z kubánskych typických suvenírov a stratíte sa v miestnych obchodíkoch?

Tak, ako času stráveného v Ríme, vo Florencii alebo v Cartagene nie je nikdy dosť, to isté platí aj pre Trinidad.

Ubytovanie v Trinidade #

Iberostar Heritage Casa Granda je luxusný hotel zo siete Iberostar nachádzajúci sa v historickej budove na hlavnom námestí Parque Céspedes. Hotel si uvádza 4*. Tento boutique hotel rodinného typu ponúka okrem výbornej lokality aj niekoľko reštaurácií a bar na streche hotela s luxusným výhľadom na celé mesto.

V Trinidade spíme v hoteloch na polostrove Ancon. Od Atlantiku sa presúvame ku slnečnému Karibiku a práve rekreačná zóna na polostrove Ancon je to pravé na oddych. Ubytovaní sme v hoteli Memories, teda slušnom 4* hoteli. Absencia lepších hotelov v Trinidade brzdí rozvoj tohto inak krásneho kubánskeho mestečka obklopeného nádherným vidiekom.

K dispozícii máte niekoľko barov, bufet reštauráciu, reštaurácie A la carte a bazén. Hotel leží priamo na príjemnej piesočnatej pláži. V tomto hoteli počas okruhu strávime 2 noci. Vzdialenosť od centra historického mesta Trinidad je približne 20 min.

Okrem toho sa v meste nachádza niekoľko možností ubytovania v Casas particulares, súkromných izbách/domoch, ktoré prenajímajú miestni obyvatelia. Tieto ubytovania sú skôr jednoduchšieho štandardu. Hľadajte na domoch symbol - modrú dvojramennú kotvu.

3 fotografie

Okolitý vidiek Trinidadu

BUBO tip na nákupy:

Pekné šperky súvisiace s náboženstvom Santéria majú rôzne farby, najčastejšie žlto-zelenej farby, rôzne koráliky, často mušle.

Trinidad je mesto, kde sa chcete stratiť, túlať sa, dať si kávu, Canchancharu a následne ďalšiu Canchancharu.

Jazdy na koňoch sa báť nemusíte. V BUBO ju skúšame pravidelne. Video: Ľubor Kučera, BUBO

Jazdy na koňoch sa báť nemusíte. V BUBO ju skúšame pravidelne. Video: Ľubor Kučera, BUBO

TOP 10 Trinidad #

  1. Historické centrum - s pitoresknou atmosférou, krásnou architektúrou, historickými ulicami, suvenírmi a rumom. Najfarebnejšie mesto Kuby je zapísané v zoznamoch UNESCO od roku 1988.
  2. Plaza Mayor - hlavné námestie v historickom jadre pripomína staré kráľovské španielske námestia. Cez deň plné slnka, večer plné života, obklopené malými múzeami a rôznymi umeleckými dielami.
  3. Canchanchara - lokálny drink a autentická atmosféra Kuby v jej baroch. To nesmiete premeškať.
  4. Pláže Karibiku - kúpanie sa na na jednom z najkrajších miest v živote.
  5. Svätyňa Santérie - unikátny náboženský synkretizmus kresťanstva a prvkov iných afrických náboženstiev.
  6. Jazda na koni - spoznajte Kubu ako za starých čias.
  7. Morské potvory - výborná strava v odporúčaných reštauráciách.
  8. Vyhliadky – určite choďte na Palác Cantero alebo do Múzea banditov.
  9. Neďaleké údolie cukrovarov - Valle de los Ingenios zapísané v UNESCO.
  10. Pohorie Sierra Escambray - a výlety po okolí.
Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Vyštudovaný hispanista, hudobník a hrdý bradáč. V zmysle kalokagatie a carpe diem, miluje cestovanie, španielsku a taliansku kultúru (a ich spôsob života), umenie a kávu. Najprv sa mu BUBO dostalo do ucha a nakoniec aj pod kožu. Zbožňuje ranný beh v Ríme (a následný beh späť na ristretto), davy v New Yorku, jazdu po severoamerických cestách, surfovanie v Peru, očarujúcu Kolumbiu a samozrejme, atmosféru na pláži v Rio de Janeiro. Rozhodol sa o svoje nadšenie podeliť aj s ostatnými a preto prišiel k nám do BUBO. Riadi sa heslom, že cestovanie otvára oči a myseľ. Okrem iného si užíva jazdu na motorke, koncerty, dobré jedlo a dobré víno. K zbieraniu zážitkov pridáva do zbierky aj tetovania.

Obľúbeý zájazd z BUBO katalógu

Kuba - All inclusive

Zo zájazdu:

Ľubor Kučera

Posledná úprava článku | Prečítané: 521

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4150
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3738
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3623
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

9 dní

Trvanie

2501

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.