Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Prehliadka

Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové derby s katalánskou Barcelonou rovnako vzrušujúce ako lovenie zážitkov v jeho priateľských uličkách. Vítajte v Madride!

Madrid Počasie

jasná obloha

jasná obloha

23°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 07:29

Západ slnka 20:57

Bohatá história, unikátna architektúra, katedrály, divadlá, múzeá, galérie, to všetko vyvážené gurmánskymi zážitkami je Madrid ako ho máte zažiť. Vedeli ste ale, že v Madride môžete navštíviť aj autentický egyptský chrám? Poďte sa s BUBO na to pripraviť. Je toho veľa, čo môžete v priebehu 2 dní v Madride zažiť. V štýle flamenca sa pretancujeme mestom. Vamos!

Plaza Mayor - popravisko, trhovisko a býčie zápasy #

Je hlavným námestím hlavného mesta Španielska a pokladá sa za jeho absolútne srdce. Je to pomerne malé štvorcové námestie (cca 130 m x 90 m), ktoré lemujú kaviarničky a reštaurácie a nikto neodolá prechádzke popod arkády, ktoré držia farebné budovy so stovkou balkónov nad sebou či prestávke na kávičku, alebo chladené pivo v podniku na námestí. Kedysi (15. storočie) tu boli až šesťposchodové drevené budovy, no nanešťastie vďaka požiarom zhoreli. Aké to tu muselo byť za čias Filipa III. v polovici 19. storočia? Jeho rozprávkovú atmosféru Vám však možno priblíži práve vianočné obdobie, kedy sa námestie zaplaví tradičnými trhmi, ktoré hrajú všetkými tónmi zlatej a červenej. Tento trh sa konáva už od roku 1860. Uprostred námestia stojí socha práve už spomínaného Filipa III. z roku 1616, ale na námestie ju umiestnili až v roku 1848. To bolo v časoch, keď u nás bol slovenský jazyk kodifikovaný ešte len 4 roky a Ľudovít Štúr spolu s Jozefom Miloslavom Hurbanom a Michalom Miloslavom Hodžom formálne vytvorili najvyšší národný revolučný a vojenský orgán – Slovenskú národnú radu. Počas histórie námestie Plaza Mayor niekoľko krát zmenilo svoje meno (jeho prvé meno bolo Plaza del Arrabal). V dávnej minulosti tu bolo trhovisko, no okrem predaja tovarov sa tu aj súdilo (španielska inkvizícia), popravovalo alebo konali býčie zápasy. Keď budete v Museo del Prado, venujte pozornosť dielu Fernanda Riziho, ktorý namaľoval práve inkvizičný súd na tomto námestí.

Mercado de San Miguel - gurmánsky zážitok #

Trh Mercado de San Miguel sa nachádza kúsok za jedným rohom námestia Plaza Mayor. Určite tam zájdite. Vyjdite von z námestia východom, ktorý sa nachádza v jednom rohu, konkrétne napravo od kaviarne Magerit Cafeteria. Na múre je napísaný názov ulice Calle de Ciudad Rodrigo a to Vás uistí, že idete správne. Prejdite ním a choďte rovno. Miniete Starbucks po ľavej strane a o pár krokov a pozriete smerom doľava a uvidíte štýlovú fotogenickú nízku budovu. Má veľké presklené steny a červenú škridlovú strechu, no a vo vnútri nájdete kvalitné gastronomické zážitky.

 Odporúčame dať si pohár Sangrie, sušené mäso či syr, a ochutnať španielske sladké churros s horúcou čokoládou alebo si dať kávičku a pozorovať kuchárov ako majstrujú. Je to miesto, ktoré sa hemží luďmi a jeho atmosféra Vás dostane.

11 fotografií

Gurmánske zážitky na Mercado de San Miguel

Sídlo španielskeho kráľa #

Kráľovský palác, Palacio Real, zapôsobí na Vás svojou eleganciou a veľkoleposťou. Hovorí sa o ňom ako o najväčšom paláci v západnej Európe. Má vyše 3400 izieb a pamätá si dlhé roky španielskej histórie. Zaujímavou správou je, že je oficiálnym sídlom kráľa (aj keď v ňom nebýva) a zároveň je sprístupnený verejnosti. Kráľovský trón, kráľovské salóny, kráľovská kuchyňa a gala jedáleň, kráľovská kaplnka a kráľovské záhrady... toto miesto nás nadchýna a stále máte pocit, že sa už čochvíľa objavia samotné princezné. Každopádne ako vyzerajú spálne kráľovskej rodiny neuvidíme, lebo to by sme museli zavítať do ich súkromnej rezidencie Zarzuela, ktorá sa nachádza za mestom.

Návšteva Palacio Real sa však oplatí. Palác sa začal stavať v roku 1738 na zhorenisku predošlého sídla, podľa nových a bezpečnejších plánov. V tom istom roku sa zakladala aj Kráľovská akadémia histórie - Real Academia de la Historia. Pre lepšiu predstavu, napr. u nás sa už pomaly chystala na uhorský trón zasadnúť všetkým známa Mária Terézia a v Novom svete, sa Benjaminu Franklinovi v hlave rodili nápady, ktoré ho dohnali k vytvoreniu bleskozvodu.

5 fotografií

Katedrála a Kráľovský palác - sídlo kráľa

Naproti palácu sa nachádza katedrála, kde si súčasný kráľ Felipe a kráľovná Letizia povedali svoje „Sí!“, Katedrála Panny Márie Almudenskej, patrónky mesta. Je to relatívne nová stavba, ktorá mieša štýl gotiky a neoklasicizmu, a vysvätill ju ešte Jan Pavol II. v roku 1993. A ako správne tušíte, svadba Felipeho a Letizie bola prvá, ktorá sa v chráme konala.

Otvorené: pondelok - sobota, 10:00-18:00, nedeľa: do 16:00 (rok 2022)

Náš tip: ak ste neplánovali dlhú návštevu kráľovského paláca, môžete využiť možnosť návštevy bez vstupného, a to od pondelka do štvrtka medzi 16:00-18:00 (posledný vstup o 17:00). Niektoré miestnosti však môžu byť počas týchto dvoch hodín zatvorené (kráľovská kuchyňa).

Výmena stráže

Každú stredu a sobotu od 11:00 do 14:00 (výnimkou zlého počasia, sviatkov 25.12. a 1.1. alebo oficiálnej udalosti) môžete sledovať výmenu stráži. Počas letných horúčav (prázdniny) sa výmena koná od 10:00 do 12:00 práve kvôli počasiu.

Západ slnka nad katedrálou Almudena.
Foto: BUBO archív

Plaza de España - Španielske námestie v Madride #

Jedno z najväčších námestí Madridu (bolo vo veľkej rekonštrukcii do februára 2022, ale už je otvorené). Uprostred stojí zaujímavý pamätník venovaný španielskemu básnikovi a dramatikovi Miguelovi de Cervantesovi.  Môžete obdivovať jeho sochu (sediaci), ako sa pozerá na ďalšie dve sochy, Sancho Panza a Don Quijot pred sebou, no a po stranách si všimnete ženy, dve lásky Dona Quijota, dedinčanka Aldonza Lorenzo a krásna Dulcinea del Toboso. Za pamätníkom stojí gigantická historická stavba hotela Riu. Pochádza z roku 1953 a mala byť symbolom prosperity mesta za generála Franca.

RIU hotel - V tom čase to bola najvyššia stavba celej krajiny. Táto stavba patrí dodnes do TOP 10 najvyšších stavieb mesta. Španielska hotelová sieť Riu v ňom sídli od roku 2019. Námestie však má neslávnu minulosť, keď tu okolo roku 1808 Francúzi popravovali povstalcov. Tieto udalosti majstrovsky zachytil Francisco Goya, na obraze s názvom 3.5.1808, ktorý si môžete pozrieť v Museo del Prado.

5 fotografií

Výhľady z hotela Riu na Plaza España

La Puerta del Sol #

Brána slnka. Symbolický stred krajiny. Jedno z najrušnejších námestí v Madride, kde sa schádzajú ľudia, kde sa kríži doprava, kde sa víta Nový rok, kde začínajú španielske diaľnice (Nultý kilometer). Na o kde je ta slávna brána? To by sme museli odbehnúť do 15. storočia, keď tu stala jedna z mnohých brán do mesta. Tu bola východná strana vstupu a preto sa ňou vítalo slnko „Puerta Sol“ a Madrid sa tak prebudil do nového dňa. To bolo v časoch, keď sa na Slovensku zakladala prvá univerzita, keď Matej Korvín bol zástanca vzdelania a umenia, keď sa na kráľovský dvor pozývali učenci z celej Európy.

Na námestí sa nachádza niekoľko administratívnych budov. Je tam budova poštového úradu, Real Casa de Correos, ktorá bola postavená v rokoch 1766-68. V období II. svetovej vojny, keď bol najvyšším predstaviteľom generál Franco, v budove sídlilo Ministerstvo vnútra a štátnej bezpečnosti. Túto stavbu spoznáte podľa hodinovej vežičky.

Na jednej z budov svieti reklamný nadpis Tío Pepe, čo je pre zaujímavosť značka Sherry od Gonzáleza Byassa. V preklade "tío" znamená strýko a Pepe je prezývka pre Josého. Bol to práve José Angel, ktorý sa podieľal na prvej výrobe tejto sherry. A či už máte radi sherry alebo nie, vedzte, že Tío Pepe začal produkovať ešte v roku 1835. Je tomu tak doteraz, kde sa už 6. generácia tejto rodiny venuje tejto krásnej činnosti. Údajne si na poháriku Tío Pepe rád pochutnal aj Picasso. A v roku 1936 si Tío Pepe, ako prví v celom Španielsku, registrovali svoju obchodnú značku.

Na zemi pred jej vchodom do Poštového úradu nájdete Nultý kilometer. Povinná fotka. Uprostred námestia je jazdecká socha kráľa Karla III. Na námestí pohľadajte ešte sochu medveďa, symbol Madridu opierajúci sa o strom madrono.

Ak hľadáte prehliadku konkurenčnej Barcelony, tu sú tipy na hlavné mesto mesto Katalánska Barcelona.

Obchodná Gran Via #

Uponáhľaná ulica Gran Vía...výborná na túlanie sa mestom pred alebo po večeri. Tu sa nachádza mnoho obchodíkov, dobrých reštaurácií a aj hotelov. Ulica je dlhá okolo jednej míle a bola postavená v roku 1900 tak, aby uľahčila prístup do centra mesta. Skočíte si na tradičný Bocadillo de Calamares (sandwich s kalamármi) do Vinitus Gran Via Madrid? Pripravili nám ho výborne! Alebo dáte prednosť obľúbeným tapas či studenej polievke Gazpacho? Ulica je známa ako madridská Brodway, kde sa často konajú Stand up show alebo Flamenco show, balet.. Na tejto ulici sa hlavne teda aj nakupuje. Určite pozrite španielsky El Corte Inglés, ktorý má mnoho pobočiek, ale svoje sídlo má tu, v Madride. V najväčšom obchodnom reťazci na svete nájdete, samozrejme, aj značky ako Chanel, Dior či Carolina Herrera... Na konci Gran Via si všimnite zvláštnu budovu, ktorá nesie názov Metropolis. Patrí medzi tie najznámejšie v Madride. Inšpirovaná New Yorkom, postavená v roku 1911 a sídlo v nej patrí poisťovni. Dnes sa tam stále nachádzajú kancelárie.

Ak vás viac než veľké mestá láka španielsky vidiek. Máme tipy pre Baskicko, Galíciu a púť do Compostely.

Námestie La Plaza de Cibeles #

Námestie s fontánou, kde sa oslavujú všetky triumfy a víťazstvá vo futbale, je rovnako honosné ako ostatné spomínané body v tomto pláne. Príďte aj sem. V strede námestia sa nachádza úchvatná fontána, ktorá bola vytesaná v roku 1782. Budovy naokolo pochádzajú z 18.-19. storočia, a z nich Banco de Espaňa stále slúži svojmu pôvodnému účelu. Svoj pohľad si však ukradne Cibeles Palace, honosná bývalá budova pošty, kde je sídlo Madrid City Council.

Corrida #

Corrida (pôvod je zo španielskeho slová correr - utekať) je udalosť, ktorá pochádza už z dávnych Mezopotámskych časov, počas ktorej sa snaží Toreador zabiť býka podľa rôznych súborov pravidiel a konvencií. Inak, dostať sa na Corridu je v dnešnej dobe pre turistu vcelku unikát. Najmä pre dve veci - v najnavštevovanejšej časti Španielska - v Katalánsku, je Corrida zakázaná a tak ľudia musia ísť do inej oblasti. A aj keď do inej oblasti prídu, šanca, že stihnú corridu, je veľmi malá, nakoľko sa deje iba pár krát do roka. Corrida patrí ku kultúrnemu dedičstvu Španielov, rovnako ako halušky ku Slovákom. Je to niečo neoddeliteľné. Samozrejme, sú ľudia, ktorí hovoria, že trápenie zvierat v 21. storočí je už nemysliteľné. My tento postoj, samozrejme, chápeme a preto si zvolíte túto aktivitu podľa svojho uváženia.

V Plaza de Torros Las Ventas sa pravidelne nachádza, naším odhadom, vždy približne 20 000 ľudí (kapacita je skoro 24 000) a medzi nimi len 5-7 klientov z BUBO. Zážitky z Corridy sa dočítate tu: Španielska Corrida

Tradícia silno spätá s krajinou
Foto: Archív BUBO

Park Retiro #

Vstupujte od brány Puerta de Alcalá, okolo ktorej je kruhový objazd. Brána bola považovaná taktiež za bránu do Madridu. Fotka honosnej stavby a idete za ďalej za zeleňou.

Park Retiro – je najznámejší park v Madride. Vidno, že španielski králi holdovali lovu a záhradám. Parque del Buen Retiro, ako sa oficiálne tento madridský park volá, je toho vizitkou a patrí s rozlohou 1,4 kilometra štvorcového medzi najväčšie miestne parky, no jeho poloha na okraji centra mesta a dobrá dostupnosť z neho robí najpopulárnejšie miesto oddychu nielen Madridčanov, ale aj návštevníkov mesta. Samotné vybavenie parku tiež nezaostáva, nájdete tu množstvo sôch, monumentov, galérií, jazero, fontánu, či dokonca astronomické observatórium. Retiro - ako ho hovorovo domáci volajú, pôvodne vznikol už v roku 1505, no rozšírený bol až v dvadsiatych rokoch 17. storočia. Jazero slúžilo ako cvičisko námorných bitiek, a park bol titulovaný ako svetový umelecký zázrak tej doby. Po smrti kráľa Filipa IV park pustol a po viacerých pokusoch bol viditeľne zrenovovaný až v roku 1767, kedy sa zároveň otvoril pre verejnosť. Monument Alfonza XII vedľa jazera bol postavený začiatkom 20. storočia, rovnako ako množstvo sôch rozmiestnených v areáli parku. Dnes na tomto mieste nájdeme bohatú vegetáciu s viac ako 167 druhmi stromov. Po jazere sa môžete v prenajatej loďke plaviť aj vy. Okrem toho tu dnes nájdete kaviarne, múzeá, reštaurácie. Blízko to odtiaľto máte napríklad do botanickej záhrady, národného múzea Prado či k legendárnym fontánam de Cibeles a de Neptuno.

8 fotografií

Prechádzka zelenou záhradou v centre mesta

Egyptský chrám #

“Templo de Debod” a nájdete ho v “Parque del Oeste (západnom parku) neďaleko “Plaza de España”. Na toto námestie sa tiež chodievame pozrieť, okrem bohatej zelene na ňom nájdete aj monument so sochou Miguela de Cervantes, a takisto sochami postáv jeho najznámejšieho diela, Dona Quixota a Sancha Panzu - mimochodom po biblii najprekladanejšieho diela na svete (preloženého do viac ako 140 jazykov). Pôvod stavby sa datuje až do 2. storočia pred naším letopočtom, kedy boli položené základy svätyne asi 15 km južne od mesta Asuán v Egypte. Zasvätená bola bohovi Amunovi, jednému z hlavných egyptských božstiev. Neskôr, za vlády dynastií Ptolemaiovcov, bola svätyňa rozšírená na všetky strany a stal sa z nej chrám zasvätený bohyni Isis. Rímski cisári Augustus a Tiberius neskôr dokončili jeho výzdobu. Keď chrám stratil význam, dlhé stáročia chátral, až sa v roku 1868 zrútil.

 V roku 1960 UNESCO vyhlásilo medzinárodnú zbierku na záchranu kultúrneho dedičstva mesta Asuán. Tu sa o slovo prihlásilo Španielsko, ktoré na rekonštrukcie štedro prispelo, a na znak vďaky od Egyptu bol práve chrám Debod venovaný Španielom. V roku 1968 ho previezli do spomínaného parku, pre verejnosť bol otvorený v roku 1972. Počas letnej sezóny je v nádrži obklopujúcej chrám voda, čo umocňuje atmosféru a poskytuje vyžitie pre fotonadšencov. Ale za návštevu stojí počas celého roka. Kúsok za chrámom nájdete krásny výhľad na kráľovský palác a katedrálu Almudena. Na návštevu vám stačí cca 20 minút, vstupné sa neplatí, ale pozor, počet návštevníkov v jednom momente je kontrolovaný, takže sa môžete zdržať v rade, a dnu vás pustia až keď návštevníci pred vami priestor opustia. Každopádne, je to zaujímavá zastávka na spestrenie programu v Madride.

TOP ďalších 10 miest, ktoré by ste mali vidieť #

1. Futbal: Dva z troch najlepších španielskych klubov sa nachádzajú práve tu. Domov Real Madrid a štadión Santiago Bernabeu či Atletico Madrid a štadión Wanda Metropolitano, je snom každého fanúšika, ktorý si výlet do Madridu načasuje presne tak, aby mu vyšiel pozrieť si zápas.

3 fotografie

Futbal v Madride

2. Ulička Barrio de Las Letras: Miesto, kde sa pôjdu pozrieť milovníci literatúry. Je to tzv. Literárna štvrť, veľmi príjemná a fotogenická časť mesta, obľúbené miesto autora Dona Quijota, príjemné reštaurácie a bary. Občas sa pozrite na zem a kde tu uvidíte citáty z pera španielskych autorov.

3. Calle de Cava Baja: Táto ulička  je známa podnikmi s najlepšími tapas. Nenáročným odporúčame La Perejila, ideálne pre mladých ľudí alebo študentov. V La Perejila sa ocitnete ako u starej španielskej babičky. Na prvý pohľad váhate, ale keď pozriete na tie taniere, tak už nikdy viac neodoláte a jete. Vynikajúcu La Perejila oceníte. O niečo decentnejšie pôsobí Txakolina a najlepšie sme sa cítili v Tempranillo so slušne zásobenou vínnou pivnicou.

4. Vlaková stanica Atocha: A prečo vás posielame aj na vlakovú stanicu? Kvôli jej botanickej záhrade, ktorá sa ukrýva pod jej strechou. Nenechajte si to ujsť. Na Atochu prichádza aj autobus z medzinárodného letiska, ktorý operuje linku Atocha-Airport a späť. Určite tam nakuknite. Je to zdarma.

4 fotografie

Vlaková stanica Atocha a jej botanická záhrada

5. Kino Cine Dore: domov Filmoteca Espanola, ktoré uchováva staré filmy.

6. Kino Capitol alebo Callo: ak hovoríte španielsky, určite sa Vám bude páčiť jeden filmový večer v týchto kinách

7. Park Casa de Campo: obrovský mestský park, ktorý kedysi slúžil ako poľovnícky revír pre kráľov, no dnes sa tu nachádza zábavný park, aquarium, Zoo, lanovka a veľa miest, kde si môžete spraviť piknik. Nakúpte šunku Jamon Serrano, syry, víno Tínto a o krásny obed máte postarané. 

8. Piknik na Cerro del Tio Pio: romantické rande si dajte aj tu, najkrajší pri západe slnka s výhľadom na mesto, ktoré sa v Zlatej hodinke potápa do neodolateľných farieb.

9. Kláštor bosých karmelitánok: Convento de Descalzas Reales bol postavený v 16. storočí a nájdete v ňom múzeom obrazov a tapisérií. Navštívte tu zároveň aj Múzeum kráľovských kočiarov, hudby, numizmatiky, španielskeho folklóru, Múzeum býčích zápasov alebo Múzeum Kráľovskej akadémie. Nachádza sa blízko Gran Via.

10. Dom 7 komínov: krásna privátna budova postavená v roku 1574 až 1577 zaujme okoloidúcich hlavne teda 7 komínmi na streche. Okrem toho je však zaujímavá povera, ktorá sa k budove viaže. Kedysi tu býval zaľúbený pár, kapitán Zapata s manželkou Elenou. Po tom ako zomrel, Elenu našli mŕtvu v ich kúpeľni. Ako zalarmovali lekárov, políciu a vrátili sa na miesto, telo bolo preč. Odvtedy sa verilo, že tu straší. Nachádza sa blízko Gran Via.

Kam na párty?  #

Určite choďte do štvrte Chueca, ktorá sa považuje za akúsi madridskú „Soho“. Malá štvrť plná skvelých reštaurácii, barov a nočných klubov. Takisto LGBT friendly. Potom sa Vám môže páčiť hipsterská Malasaña s trendy barmi v centre mesta. Potom Avenida de Brasil, je o niečo drahšia, než malá Malasaña, bary a kluby sú však väčšie. Ideálne miesto, ak skončil futbal na Santiago Bernabeu a neviete kam zamieriť, tak choďte do tejto štvrte. Je to len kúsok. Ak ste mladí ľudia, študenti a hľadáte študentský madridský život, tak choďte do štvrte MoncloaArgüelles, kde je mnoho internátov a bary môžu byť teoreticky zaplnene práve touto Vašou generáciou. Neďaleko Puerta de Sol, Vás môže zaujať aj štvrť Huertas, jedno z najživších miest Madridu, kde sa chodia baviť aj turisti.

Najkrajšie výhľady na Madrid - Faro de Moncloa #

Hlavné mesto Španielska, ponúka množstvo rôznych vyhliadok, či už si zvolíte nedávno otvorený 360° Rooftop Bar na streche hotela Riu Plaza na námestí De España, alebo observatórium Mirador Madrid v paláci Cibeles, určite tým nič nepokazíte, no medzi najobľúbenejšie a najkrajšie vyhliadky patrí určite Faro de Moncloa. Panoramatický pohľad na mesto z výšky 92 metrov vás prinúti zatajiť dych. Projekt z pera španielskeho architekta menom Salvador Pérez Arroyo bol postavený v roku 1992 a po desaťročnej výluke (2005-2015) kvôli sprísneniu bezpečnostných opatrení sa znovu otvoril verejnosti. Vstupné na vyhliadku stojí cca 4€ a otváracie hodiny sú od 9:30 do 20:00, s posledným vstupom o 19:30. Pozor, v pondelky je veža zatvorená.

Tip pre fanúšikov histórie a umenia #

Umelecký triangel

Museum Prado je jedna z najvýznamnejších galérii na celom svete. Španielske národné múzeum umenia obsahujúca kvalitnú zbierku umenia zozbieranú postupne od 12. storočia. El Prado ako múzeum obrazov, múzeum sochárstva vzniklo ešte v roku 1819 a patrí medzi tie najnavštevovanejšie. Sem jednoducho zájde každý. Senzačné diela od Velázqueza, El Greca či Goya, talianska a flámska kolekcia, maľby od Raphaela, Titiana, a mnohých ďalších.  Potom to je Múzeum Reiny Sofie, kde budete obdivovať diela od Picassa. Nenechajte si ujsť masterpiece Guernica. A takisto si nenechajte ujsť diela od Salvadora Dalího, Joan Miró či Antoni Tapies. No a uzatvára to Múzeum Thyssen Bornemisza, ktorý sa venuje umeleckej tvorbe západu. Zbierka začína od 13. storočia a môžete v nej obdivovať diela od Titiana, Raphaela, Degasa či Kandiského.

3 fotografie

Do ktorých múzeí ísť?

Náš BUBO tip je Prado, kde nájdete úžasné obrazy Raphaela, Goyu, Velásqueza, Boscha, Rubensa, Durera. Potom sa pôjdete prejsť po parku Retiro, ženy si nakúpia na ulici Gran Vía a muži si pôjdu prezrieť futbalový štadión Santiaga Bernabeu, sídlo pusiniek.

Múzeum Ameriky v Madride #

Iba pár metrov od najobľúbenejšej rozhľadne v Madride Faro de Moncloa leží miestne múzeum Ameriky (presnejší preklad by bol múzeum Amerík). Či už ste milovníkom histórie, alebo nie, toto miesto rozhodne my v BUBO tiež odporúčame navštíviť. Zrejme nikdy ste nevideli tak ucelenú zbierku umenia, šperkov, oblečenia, zbraní, nádob, ale aj historických faktov o pôvodných obyvateľoch a kultúrach Ameriky. Bolo to práve Španielsko, odkiaľ v roku 1492 vyplával pôvodom taliansky moreplavec Krištof Kolumbus, aby “objavil” tento kontinent a otvoril tak cestu jeho kolonizácii. V tomto múzeu si určite poskladáte mozaiku dejín, zatajíte dych pri exponátoch tradičného umenia kultúr amerického kontinentu. Vstúpite bez očakávaní a odídete očarení, nadšení a možno aj zamyslení. Ako to už býva v Španielsku dobrým zvykom, otváracia doba múzea je o 9:30. Veď kto by sem chcel ísť skôr, že?

Španielska gastronómia
Foto: Michal Gaj — BUBO

Reštaurácie #

Botín – najstaršia reštaurácia na svete #

Botín je považovaná podľa Guinnessovej knihy rekordov za najstaršiu reštauráciu na svete. Bola otvorená v roku 1725. Je známa svojím pečeným prasiatkom a jahňacím mäsom, ktoré pripravujú v pôvodných peciach. Kto zbožňuje literatúru, nech si rezervuje miesto, ktoré obľuboval Ernest Hemingway (pečené prasiatko sa nakoniec objavilo aj v knihe Slnko aj vychádza). Je to najlepší stôl. Jedáleň je poschodová, dole je klenutá pivnica a na poschodí je rovnako štýlová miestnosť s dreveným stropom a veľkými lustrami. Zaujímavou voľbou je aj kura na omáčke Gallina/pollo en Pepitoria, kde sa do omáčky pridávajú mandle a šafran. Pripravte sa na veľmi slušné stolovanie, čašníkov v oblekoch a elegantný vibe starého Madridu. Botín sa nachádza v rovnakej uličke ako Mercado de San Miguel pri námestí Plaza Mayor.

Chocolateria San Ginés #

Ak máte radi sladké, ale neobľubujete hotelové bufety, ráno Vám my v BUBO odporúčame zájsť si do tejto čokoládovne San Ginés. To, že sa im darí už od roku 1894 nepochybujete ako náhle sa zahryznete do čerstvých churros a privoniate si k horúcej čokoláde. Ste na výnimočnom mieste v centre mesta, ktoré sa oplatí. A vedia to aj ľudia, ktorých podobizne na Vás pozerajú zo stien. Nachádza sa blízko Plaza Mayor.

3 fotografie

Na kávičku a churros zájdite do San Ginés

Na stene uvidíte mnoho fotografii slávnych osobnosti, hercov a politikov medzi ktorými spoznáte napr. speváka Enrique Iglesiasa či Messiho. Štýlová čokoládovňa, s pekným dizajnom, kde ladí tmavozelená farba s bielym mramorom. Krásny štart do nového dňa.

4 fotografie

Chocolatería San Ginés je obľúbených miestom populárnych osôb

Murillo Café - kam na kávičku #

Po tom ako dokončite prehliadku El Prado, zamierte do kaviarne Murillo. Nie je nič lepšie ako kávička a niečo pod zub po dlhom chodení po múzeu. Snacky zahŕňajú kúsky pizze s Jamon Serrano šunkou a kozím syrom, ale nájdete tu aj tuniakový šalát s quinoa, alebo waffle, francúzske toasty, wrapy a vajíčka na rôzne spôsoby, odporúčame napr. Huevos Rotos. Skvelé miesto aj na raňajky.

Reštaurácia La Barraca #

Reštaurácia La Barraca – ulica Reina Street 29. Táto reštaurácie je malou vychytávkou. Zrejme poznáte palleu a mnohí z Vás ju aj jedli. No ale tu v la Barraca si dajte iný druh a to je palea s čiernou ryžou a sépiou, ktorá jedlu dodá čierne sfarbenie. A chutí fantasticky. Pallea je súčasťou španielskej kultúry, tradície a rodinných posedení a osláv. Rovnako to vníma aj rodina zakladateľa Eduarda de Solis (1935) pochádzajúca z Valencie, ktorá sa presťahovala do Madridu, aby si tu otvorila vlastnú reštauráciu a priblížila Vám túto tradíciu. Používajú ryžu z Valencie (Bomba), ktorá ma výbornú chuť a keď sa uvarí vo vývare, zväčší sa až trojnásobne. 

La Posada de La Villa #

Pre nevegetariánov odporúčame lechazo - pečené jahňa (špan. cordero). Lechazo je také jahňa, ktoré vážilo okolo 5-7 kíl a nie je staršie ako 20-30 dní, kŕmia ho iba mliekom od matky. V krajine je rada reštaurácii, ktoré sa orientujú na to pravé lechazo a pripravujú ho aj v tradičnej piecke známej miestnym ako hornos de leña. Môžete si na toto jedlo zájsť do reštaurácie Botín, ktorú sme už spomínali, alebo do tejto La Posada de La Villa - malé útulné miesto s príjemnou atmosférou. Porcia je pre dve osoby, preto sa ceny neľakajte.

3 fotografie

Na lechero do La Posada de Villa

Viridiana - lepšia než Mišelinka #

Viridiana je meno španielskej reštaurácie, ktorá je pre mnohých ešte lepšia než "Mišelinka". To hovoria miestni ľudia. Ak teda chcete ísť na luxusnú večeru na vychýrené miesto, tak Viridiana bude dobrou voľbou. Viridiana nenasleduje žiadny trend ani nedrží s nikým krok. Má vlastný štýl, ktorý mu dáva šéfkuchár Abraham Garcia. Názov dostala podľa filmu jedného španielskeho režiséra (Luis Buñuel), s ktorým sa Abraham stretol. Ak ma Abraham skvelú náladu, uvidíte ho pohybovať sa po jedálni, kde svojím hosťom bude vysvetľovať jednotlivé chody a ingrediencie, ktoré používa. Servís je profesionálny, menu je kreatívne, porcie sú pomerne veľké a bohaté. Čo tak si dať holuba s kukuričným pudingom a čokoládovou Mole Poblano, ktorú možno poznáte už z Mexika? Alebo radšej mäsové guľky s diviny, či krémova ryža s chobotnicou... Zázraky na tanieri prekvapivo skvelo chutia.

Astúria, Baskicko, Galícia a Kantábria sa súborne nazývajú España Verde a teda Zelené Španielsko. Príznačnejší názov si ani nevieme predstaviť. Zabudnite na sangriu, paellu, flamenco a španielsku gitaru. V kraji mýtov a legiend sa pije cider, jedia chobotnice a hrá sa na gajdách. Púť do absolútne odlišného Španielska dostáva zelenú. Prečítajte si blog o Španielsku od Ľuboša Fellnera

Kde sa ísť najesť v Madride
Foto: Michal Gaj — BUBO

Michelin v Madride #

Corral de la Morería Gastronómico

Známe miesto aj kvôli jedlu (dostali 1 michelinovú hviezdičku), aj kvôli Flamengo Show, ktoré sa tu koná a môžete si ho vychutnať po alebo pred večerou. Reštaurácia je v oddelenej miestnosti. Je malá privátna a preto myslíte na rezerváciu stola. Za večeru utratíte cca 100 EUR+/osoba.

Punto MX

Pre milovníkov mexickej kuchyne bude toto gastronomický zážitok. Nie len že varia výborne, ale toto miesto je prvou mexickou reštauráciou v Európe, ktorá bola ocenená Michelinovovou hviezdičkou. Za večeru utratíte okolo 150 EUR+/osoba.

Ramón Freixa Madrid

Toto je ďalšia reštaurácia v Madride, kde varí katalánsky šéfkuchár a má 2 Michelinovské hviezdičky. Toto miesto nájdete v hoteli Unico. Všimnite si dramatickú čierno-bielu mramorovú podlahu.  Za večeru utratíte okolo 170 EUR+/osoba.

Diver XO

Inovatívnou kuchyňou Vás prekvapí táto reštaurácia DiverXO. Moderný dizajn, prekvapivé kombinácie, luxusný servis. Diver XO nesie 3 Michelinové hviezdičky. Za večeru utratíte okolo 250 EUR+/osoba.

3 fotografie

Zážitky v TOP reštaurácii Corral de la Moreria

BUBO odporúča aj tieto podniky: #

Casa Gonzales  – Calle León 12, Madrid, Spain – Ocitnúť sa v španielskom Madride a nevychutnať si tapas bar? Ak máte chuť ochutnávať tradičné a typické predjedlá, teda tapas, tak potom je Casa Gonzales jedna z najlepších volieb, ktoré v Madride spravíte. Ide o kultové a obľúbené, štýlové miesto, ktoré v sebe skrýva zabudnutú romantiku takýchto miesto. Otvorili ho už v roku 1931 a medzi najlepšie chuťovky patrí iberijská šunka jamón iberico de bellota spoločne so syrom manchego. Za porciu zaplatíte 5-10 EUR, ale budete si istí, že to stojí za to.

Mercado de Sant Miguel  – Plaza de Sant Miguel, Madrid, Spain – Pre obyvateľov Madridu a teda aj turistov ponúka Madrid vynikajúce jedlo nielen v reštauráciách a podnikoch, ale aj na trhoviskách. Medzi tie najzaujímavejšie patrí Mercado de Sant Miguel, ktorý otvorili v 2009 po niekoľko ročnej rekonštrukcii. Vojdite do historickej budovy, potúlajte sa medzi stánkami a ochutnajte to, čo sa vám bude páčiť. Medzi obľúbené jedlá patrí Gamba sal Ajillo (krevety na cesnaku), desiatky rôznych tapas a nájdete tu aj skvelý výber čerstvých darov mora medzi ktorými nechýbajú ani morskí ježkovia. Sadnite si, ochutnávajte a po obede či večeri si doprajte pohárik vermutu alebo lokálneho, čapovaného piva.

Cebo – Carrera San Jeronimo 34, 28014 Madrid, Spain – Ak ste už v Madride ochutnali aj tapas bar aj tržnicu a máte chuť na dokonalý zážitok v podobe fine dining, tak Cebo vám tento sen splní. Ide o reštauráciu s niekoľkými oceneniami, kde je perfekcionizmus v jedle to za čím sem prídete. Špecializujú sa na španielsku a stredomorskú kuchyňu, ktorú obliekajú do nového, moderného šatu, no so zachovaním všetkých tradícii. Najobľúbenejším sú ochutnávkové menu, kde vám naservírujú niekoľko chodov, aby ste mohli ochutnať pýchu kuchyne. Niet divu, že Cebo sa môže popýšiť michelinovou hviezdou.

Bistronomika  – Calle Ibiza 44, 28014 Madrid, Spain – Madridský podnik Bistronomika je príjemným, lokálnym miestom, ktorý sa teší obľube práve medzi domácimi. Špecializuje sa na morské plody, grilované alebo inak upravené ryby a ak ich milujete, tak toto je miesto pre vás. Ochutnajte omeletu s krevetami, grilovaného kalamára či chobotnice, tapas s ančovičkami alebo si len vychutnajte perfektne nakorenenú a pripravenú rybu vytiahnutú z grilu.

Café Gijón – 21 Paseo de Recoletos, Madrid, Comunidad de Madrid, 28004, Spain – Ak milujete miesta s dušou, miesta s príbehmi, tak potom sa určite zastavte v kaviarničke Café Gijón. Patrí k najstarším v meste a jej dvere sa otvorili už v 1880 po tom ako nacionalisti zvíťazili v španielskej občianskej vojne. Hneď sa toto miesto premenilo na miesto, kde sa stretávali umelci, spisovatelia, novinári, intelektuáli či básnici. Zastavte sa tu na šálku kávy alebo koláčik a vychutnajte si historické miesto.

 

Mapa prehliadky #

Doveziete sa metrom na Puerta del Sol, kde si pozriete moderné námestie s Nultým poludníkom a sochou medveda, symbolom Madridu. Odtiaľ pokračujete na námestie Plaza Mayor a nezabudnite sa pozrieť do uličiek v okolí námestia, kde objavíte Mercado San Miguel a najstaršiu reštauráciu sveta Botín.

Odtiaľ pokračujte ku kráľovskému palácu a katedrále. Potom sa vyjdajte smerom k Egypskému chrámu a jedej z mnohých vyhliadok na Madrid, Mirador de La Montana de Príncipe Pío. Ak ste fanúšik múzeí, odtiaľto to je už len na skok do Muzea Amerík. Ak nie ste fanúšik múzeuí, tak z tohto parku pokračujte smerom na ulicu Gran Via plnej obchodov a reštaurácii až k známej fotogenickej budove Metropolis a k námestiu Plaza de Cibeles so známou fontánou a bývalou budovou Pošty. Odtiaľto to už máte kúsok k Parku Retiro, kde môžete ukončiť svoju prehliadku.

Na ďalší deň sa nechajte z hotela zaviesť na stanicu Atocha, pod strechou ktorej sa nachádza botanická záhrada. Toto je zároveň východiskový bod k návšteve umeleckého trojuholníka. Troch spomínaných múzeí. El Prado, Múzeum Reiny Sofie a Múzeum Thyssen Bornemisza. Po prehliadke múzei nie je nič lepšie ako si dať odpočinok v zelenom parku Retiro.

Dobrú noc nad Madridom
Foto: BUBO archív

Prečítajte si o Španielsku viac a pozrite si aj naše ďalšie blogy

  • Malorka - ako si vychutnať krásny ostrov v Stredozemnom mori?
  • Barcelona - chystáte sa do Barcelony? Náš blog vás zorientuje a poradí vám najlepšie miesta
  • Zelené Španielsko - hovorí vám niečo Galícia, Astúria, Kantábria a Baskicko? Teraz bude!
Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 9524

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania
Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť Barcelona

Barcelona Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť

Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo…

Marek Melúch 21 min. čítania
Zelené Španielsko pre pútnikov Prémiový blog

Prémiový blog Zelené Španielsko pre pútnikov

Astúria, Baskicko, Galícia a Kantábria sa súborne nazývajú España Verde a teda Zelené Španielsko. Príznačnejší názov si ani neviem predstaviť.…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2918 3433€
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1443
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2796 3289€
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2042 2490€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.