Mjanmarsko je jedna z mojich najobľúbenejších krajín. Pritom je krajina bezpečná s dobrými hotelmi a jedlom. No hlavne jej ľudia sú úžasní. Marco Polo bol prvým Európanom, ktorý túto exotiku videl. Ja sledujem Barmu od roku 1996 kedy som tu bol po prvý raz a pozývam Vás spoločne s Marcom Polom a barmskou líderkou Aung San Suu Kyi na prechádzku.

Predchádzajúce blogy o Marcovi Polovi

  1. Marco Polo – začiatok veľkého cestovateľa
  2. Marco Polo- Anatolia, Irak, Irán, Afganistan, Tadžikistan
  3. Marco Polo v Číne – strávil tu 17 rokov a jeho názor na Čínu je inšpiratívny

 

Šanské hory, Mjanmarsko
Foto: Ľuboš Fellner

Cez Yunnan na juhozápade Číny, kde domorodcom vyčíta, že sú animisti, a kde sa zrodil čaj, vstupuje veľký cestovateľ do Mjanmarska. Marco Polo spomína prvú inváziu Mongolov do Baganu (1277–87) kedy šánsky kráľ utiekol so svojim synom k Barmčanom, ale tí oboch vydali späť Číne. Marco Polo prechádza divokými Šánskymi horami kde stretáva exotické kmene domorodcov. Aj doteraz tu muži veslujú na jazere Inle nohami a ženy fajčia obrovské cigary. Nájdete tu kmeň dlhokrkých žien, ktoré si na krk dávajú ťažké mosadzné obruče, ktoré, ako sa zdá, im naťahujú krk. V skutočnosti zatláčajú ich kľúčne kosti a horné rebrá dole.

Foto: Ľuboš Fellner

Podobne ako Marco Polo stretávame dievčatá z kmeňa Pa-O, ktoré si aj dnes myslia, že pochádzajú z dračieho vajca.  Nosia na hlavách veľmi farebné hrubé šatky, ktoré symbolizujú hlavu draka, zatiaľčo tkané červené šaty symbolizujú jeho telo. 

Až na tretí raz som tu objavil dedinku Indein s nádhernými šánskymi pagodami, kde mi tvrdia, že sú ešte z čias Marca Pola. „V tejto provincii majú množstvo slonov a divých volov, tiež krásnych jeleňov a srniek a veľa iných druhov veľkej zveri,“ tvrdí Marco Polo. Ja som ešte v Barme videl v džungli slony pracovať. Obrovské tíkové kmene prenášali ako špáradlá. Mahúti so svojimi miláčikmi spali priamo v hustej džungli. Odvtedy som takéto niečo už nikdy nevidel.

Devčatá z kmeňa Pa-O
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Keď som po prvý raz navštívil Barmu v roku 1996, dostal som iba šesťdňové víza a krajina bola začiernená. Turizmus bol neznámym pojmom. Bol som vtedy jedným z prvých turistov za posledné desaťročia nielen zo Slovenska  a Čiech, ale z celého sveta. Mjanmarsko bolo najväčšou exotikou, akú som dovtedy videl, a to som už v tej dobe prešiel exotické Maroko, Indiu, Sýriu, Bangladéš, Pakistan či Afganistan... Mjanmarsko všetko míľovými krokmi prekonalo. Bol som očarený.

Takto sa cítil Marco Polo? Keď som na začiatku, v prvej časti, spomínal, že Marco Polo určite nebol prvým Európanom v Číne, tak ak do Barmy došiel (aj o tomto sú pochybnosti), prvým belochom tu rozhodne bol.

Mjanmarsko bolo jedným z dôvodov, prečo nie som lekár ale cestovateľ. MUDr. Ľuboš Fellner

Tá krajina ma tak uchvátila, asi ako Marca Pola.

O pagodách v Bagane hovorí ako o najkrajšej pamiatke sveta. Pre mňa osobne to tak je a vytvoril som zájazd Najkrajšie pamiatky sveta, kde okrem úžasného Angkoru v Kambodži a Luang Prabangu v Laose si dôkladne prezrieme práve pagody v Bagane. Do Mjanmarska som sa následne vrátil v roku 1997 a 1998 a tým pádom som sa stal na tú dobu nebývalým znalcom =) (dnes sa doba poriadne zmenila). BUBO odvtedy realizovali do tejto krajiny jednoznačne najviac zájazdov (z Čiech a Slovenska) a ja som sa sem poslednýkrát vrátil v lete 2018. Našiel som tu starých priateľov a Mjanmarsko sa mi opäť veľmi páčilo. 1. februára roku 2021 vojenská chunta zvrhla hrdinku a nositeľku Nobelovej ceny za mier dcéru bývalého (a zavraždeného) šéfa slobodnej Barmy a uvrhla Aung San Suu Kyi opäť do domáceho väzenia.

Ja som túto ženu vždy považoval za rovnú s Nelsonom Mandelom či Václavom Havlom a to, ako sa k nej západné média správali, považujem za politikárčenie ako v prípade Sin-ťiangu, o ktorom píšem v predchádzajúcom blogu Marco Polo v Číne.

Veľká škoda tejto krajiny, úprimne je mi to ľúto. Západ svojim hlúpym prístupom tej skaze, čo tam teraz je, napomohol. Mali by sme sa tejto dáme ospravedlniť, to je jasné. No na to už iní mysleli skôr a poľahky si vygooglite darmožráčov z neziskoviek, ktorí už apelujú na to „neospravedlniť sa.“  Ja sa ospravedlňujem!

Vyčítať niekomu problémy s kmeňom Rohingya je ako keby ste našej prezidentke Zuzane Čaputovej vyčítali hlinené dlážky, zlú hygienu a zlé výsledky v škole v rómskej osade. Každý deň, ak chcete, môžete priniesť negatívnu správu.

Toto je iba jeden rozhovorm, čo som nahral, no mal som ich stovky, s ľuďmi s ktorými mám dlhodobé vzťahy. Nemám za sebou štáby, editorov, poradcov... No mám vlastné oči, uši, krajiny neprechádzam povrchne, ale úprimne sa o ne zaujímam. Barmu poznám a viem, že na náprave stavu s menšinou Rohingya Aung San Suu Kyi robila. Západ, menovite Británia, však chceli čosi viac, v skutočnosti chceli od bývalej kolónie čosi iné. Keď si uvedomím, že sme ako západ kvôli mamonu zničili slobodu miliónom (tak dobrých) ľudí, je my z nás zle. Médiá ovládané západom v tom zohrali hlavnú úlohu!

No opäť nás Európanov Čína, ktorá otvorene podporuje vojenskú chuntu, porazila. Nechcem to príliš rozvádzať, veď toto je blog o Marco Polovi, ale na osvetlenie dnešnej situácie je to dôležité. Ak budete mať chuť, pozývam Vás prečítať si môj náročný politický blog Čína vs demokracia.

Návštevu Mjanmarska Vám rozhodne odporúčam, zvládnu ju aj cestovatelia – začiatočníci, ale aj pokročilí budu nadšení. Je zbytočné čítať naše médiá - ako situáciu doslova denne sledujem od roku 1996, tak som si neprečítal nič k veci. Vždy sa o Mjanmarsku písalo s dešpektom a mali ste pocit, že Vás tu zabijú, že toto nie je normálna dovolenka ako napríklad v susednom Thajsku. No ja do Mjanmarska chodím aj so svojimi deťmi a odporúčam to aj Vám. Mjanmarsko je neskomercionalizované Thajsko s krajšou prírodou.

Mohlo by Vás zaujímať:

Tak ako každé ráno vítam nový deň z vrcholku inej pagody
Foto: Ľuboš Fellner

Bagan - jedna z najkrajších pamiatok sveta #

Marco Polo vstupuje do Baganu: „Pagody v Pagane sú jednými z najkrajších pamiatok na svete, sú vynikajúco a kvalitne dokončené a nákladné. Keď sú osvetlené slnkom, sú obzvlášť brilantné a je ich vidieť z veľkej diaľky,“ čítame v jeho knihe.

Skutočne Bagan to je 2000 pagod a za Marca Pola to bolo vraj až 4000 pagod, ktoré sú veľké ako kostoly v Európe. Všetko na jednej ploche vedľa mohutnej rieky Iravadi. 

Jedna z najkrajších pamiatok sveta Marco Polo o Bagane

Je potrebné poznamenať, že nešťastný kráľ, ktorý vládol v Bagane, nechal v roku 1274 dokončiť nádhernú pagodu zvanú stúpa Mengala respektíve Mengala dzedi. V tejto pagode boli uložené okrem svätých relikvií aj zlaté obrazy Budhových učeníkov, zlaté modely svätých miest, zlaté obrazy päťdesiatjeden kráľových predchodcov v Bagane a obrazy samotného kráľa a jeho rodiny. Marco Polo píše, že „popol kráľa mal byť uložený v blízkosti týchto relikvií“  a evidentne Marco zamieňal zvyk ukladať relikvie Budhu a starodávnych svätých mužov dovnútra pagody s predpokladaným zvykom pochovávania mŕtvych vo vnútri pagod. Medzi nami, toto si myslí väčšina turistov, ktorí Mjanmarsko navštevujú a preto to vo videu priamo z miesta aj vysvetľujem. 

Vedci z tejto nezrovnalosti „zistili“, že Marco Polo v Barme nebol, no ja si myslím, že za to, že si zvyky vysvetlil iným spôsobom ho nemusíme ihneď obviniť z klamstva. Marco Polo nemal prístup k blogom BUBO, kde sa na malej ploche dozviete hutné a originálne informácie priamo z daných miest =) 

5 fotografií

Bagan. Najkrajšia pamiatka sveta? Pocit ako za čias Marca Pola.

To, čo Marco Polo o Barme a Bagane píše, sa mi zhoduje s tým, čo poznám. Pre Marca to bola riskantná výprava, veď Barmu dobyl Chubilaj iba nedávno. Okamžitým výsledkom vojny Chubilaja s Paganom bol rozpad ríše, ktorá však upadala dlho predtým a vojna kolaps iba urýchlila, ale nespôsobila. Marco Polo bol v nestabilnom Baganskom kráľovstve krátko, ale je úžasné, že tak ďaleko došiel a ja oceňujem jeho pozorovací talent. 

3 fotografie

Samotný let trvá 45 minút. Áno, oplatí sa.

Mjanmarsko bolo v rokoch 1996, 97 a 98 tou krajinou, o ktorej neexistovali kvalitné bedekre, a ja som všetko musel osobne nájsť a doslova znovuobjaviť. Takéto cestovanie je omnoho ťažšie, veľa veci Vám unikne, neviete, na čo sa vlastne pozeráte, a tak okolo prejdete bez povšimnutia. Mjanmarsko som pochopil až po opakovaných návštevách. Domorodci ubití vojenským režimom sa mi otvorili až postupne. Ten režim bol dosť podobný tomu v socialistickom Československu a ja som videl bezradnosť západných turistov, ktorí dvojtvárnosť nechápali a nevedeli si kúpiť ani lístok na autobus. 

8 fotografií

Tak toto je „moja“ Barma

Concordia cum veritatae #

Žiť v harmónii s pravdou. Marco Polo bol za to, čo hovoril doma, napádaný a doslova neuznaný, no ako vidieť roky mu pridali na pravdivosti a dôveryhodnosti. Cestovateľ totiž vidí veci na vlastné oči, to čo 99.9% jeho súkmeňovcov, čo sedia doma, nemajú šancu vidieť. To mu logicky dáva možnosť iného pohľadu a vyformuje iné názory. Na jednej strane to vytvára problémy, odčleňuje cestovateľa od masy, na druhej strane kreuje konkurenčnú výhodu, lebo úspešní sú tí, čo sa odlíšia.

Pozor nie je to 100% pravidlo, nie každého cestovanie osvieti a ja poznám cestovateľov s dušou baníkov, ktorí baníkmi ostanú a celý ich život bude šedivý. Myslia si, že vzdelanosť je papagájovanie toho, čo si prečítali vo včerajších novinách. Neuvedomujú si, že tu budú aj zajtrajšie noviny, a keď sa USA s Kubou dohodnú, tak sa bude zo dňa na deň zrazu písať inak. OK, vtedy budú rozprávať inak .... 

Môj kamarát hovorí, že nie každý má dar kritického myslenia.

3 fotografie

Viera je najväčší dar

To, ako sa správate je o detskej izbe a o vzdelaní, a každý človek je svojim okolím a hlavne rodinou veľmi ovplyvnený včítane mňa. Marco Polo bol vzdelaný šľachtic, ktorý vyrastal v krásnom kultúrnom prostredí. V blogu Marco Polo v Číne spomínam celkovú vysokú úroveň v meste Chang-čou, kde našiel Marco najkultúrnejších ľudí na planéte.  Aj ja som si všimol, že existuje silná korelácia medzi kultivovaným prostredím a kultivovanosťou človeka. My ľudia nevieme preskočiť sami seba a vývoj je postupný. Všimol som si, že mnohí slovenskí politici sa hrdia tým, že pochádzajú z dediny. Treba oceniť ich inteligenciu a priebojnosť, ktorá ich dostala „hore“, ale zároveň treba vedieť, že takíto ľudia často len s problémami môžu viesť národ k dlhodobejšej prosperite. Väčšinou im chýba vzdelanie, taktiež výchova a určite kultivovanosť. Preto som veľmi rád, že za najväčšieho Slováka a teda za náš vzor sme si zvolili scestovaného šľachtica Milana Rastislava Štefánika a nie dedinčana Jánošíka.

Marco Polo nehovoril doma v Benátkach to, čo od neho očakávala väčšinová spoločnosť. Mal talent a odvahu opísať veci inak. To vytváralo dočasné tlaky, ale zároveň spôsobilo nehynúcu slávu. Taktiež je dobre si všimnúť, že scestovaní a rozhľadení ľudia bývajú bohatší a z Marco Pola sa stal na konci jeho života veľmi vážený a bohatý obchodník. Marco Polo bol v mnohých ohľadoch inšpiratívnym človekom. Netreba sa báť!

Drevený 200 ročný most U Bein nafotený na jednej z BUBO ciest

Marco Polo ale ani líderka „slobodného Mjanmarska“ Aung San Suu Kyi sa nebáli. Západ jej chcel za vymyslený, respektíve neriešiteľný problém Rohingya zobrať Nobelovú cenu, ktorú sme jej právom udelili. Mjanmarská chunta krytá Čínou z nej robí „teroristku“ a týmto sa otvorene vysmieva pokrytectvu západu. Hrdá, elegantná a čestná Aung San Suu Kyi je odpísaná z oboch strán. No pre mňa ostáva veľkou hrdinkou, môj pohľad sa nikdy za celý čas, čo do Barmy chodím, nezmenil (lebo poznám zákulisie). Bol by som rád, keby si tento blog prečítala, aby jej dodal aspoň vnútornú silu vydržať. 

Lebo pravda zvíťazí!

Marco Polo navštívil Barmu ako prvý Európan. Bol tu krátko a išiel sem na popud Chubilaja ako vyslanec veľkého chána. Cesta do Mjanmarska bola zrejme jeho najdobrodružnejšia cestovateľská výprava, kde opustil svoju bezpečnú zónu. Následne sa vrátil cez dnešný severný Vietnam a južnú Čínu po veľkom kanáli do hlavného mesta Dadu (Chanbalik). A začal rozmýšľať nad cestou domov do rodných Benátok.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 803

Mohlo by Vás zaujímať

Marco Polo v Mjanmarsku Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Mjanmarsku

Mjanmarsko je jedna z mojich najobľúbenejších krajín. Pritom je krajina bezpečná s dobrými hotelmi a jedlom. No hlavne jej ľudia sú úžasní. Marco…

Bagan - na najkrajšej pamiatke sveta Bagan

Bagan Bagan - na najkrajšej pamiatke sveta

Najkrajšia pamiatka sveta! Bagan sa o toto prvenstvo bije s Angkor Watom v Kambodži, Petrou na juhu Jordánska, Machu Picchu v horách Peru, Taj…

Rangún - najšarmantnejšia metropola Ázie Rangún

Rangún Rangún - najšarmantnejšia metropola Ázie

Bývalé hlavné mesto Barmy, únie Mjanmarska milujem. Zažil som tu nádherné chvíle ešte v čase, keď toto šesť- či sedemmiliónové mesto bolo hlavným…

Umelo vytvorené hlavné mestá Blog

Blog Umelo vytvorené hlavné mestá

Keď cestujete, tak je veľká pravdepodobnosť, že sa stanete milovníkmi architektúry. Chodíme po mestách ako Jeruzalem, Damask, Váránasí či Arbíl,…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Ako byť šťastný? Blog

Blog Ako byť šťastný?

Ktorá je najšťastnejšia krajina sveta? Čo som sa o šťastí dozvedel na svojich cestách a naučil od iných národov? Prekvapujúce inšpiratívne zistenia…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie Blog

Blog TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie

Juhovýchodná Ázia má v sebe obrovské množstvo lákadiel a my ju už roky milujeme a spoznávame. Vyberte sa teraz spoločne s nami za tými najkrajšími…

Tomáš Kubuš 19 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.