Marocký Ait Ben Haddou a filmové štúdio Atlas

Prehliadka

Marocký Ait Ben Haddou a filmové štúdio Atlas

Maroko je krajinou mnohých kontrastov. Kombinácia studeného Atlantického oceánu, ktorý túto krajinu obmýva zo západu, majestátne pohorie Atlas, ktoré zabraňuje prieniku teplých vetrov zo Sahary a horúca púšť Sahara s nádherne sfarbenými pieskovými dunami a obyvateľmi púšte Tuarégmi s modrými turbanmi.

Počas našej cesty z rušného mesta Marakéš, cez pohorie Atlas až do krásneho mesta Ouarzazate zažijeme zmenu podnebia na vlastnej koži. Tento presun považujeme v BUBO za jeden z najkrajších presunov v Maroku. Priesmyky v pohorí Atlas Vás doslova uchvátia a budete mať pocit, že lietate v oblakoch. 

Vychutnávame si poslednú noc v hoteli v centre Marakéša. Posledné raňajky v rušnom meste a vyrážame na cestu pohorím Atlas až do samotného Ouarzazate. Cestou autobusom budeme pozorovať okolitú krajinu, bude sa nám doslova meniť pred očami. Rušný mestský život sa zmení na krásnu zelenú krajinu. Popri cestách pozorujeme množstvo pomarančovníkov, oslíkov a miestnych obyvateľov, ktorí si obrábajú malé polia. Prechádzame cez malé dedinky krajiny. Po hodinke cesty z Marakéša sa v pozadí začne vypínať prenádherné pohorie Atlas. Pohorie musíme prejsť celé, aby sme sa dostali až na samý začiatok „Brány do púšte“. 

Pohľad na pohorie Atlas z vyhliadky. video: Kristína Bulvasová - BUBO

Pohľad na pohorie Atlas z vyhliadky. video: Kristína Bulvasová - BUBO

Počas cesty pohorím Atlasu si urobíme niekoľko fotografických zastávok, aby ste sa o svoj zážitok z cesty pohorím mohli podeliť aj so svojimi najbližšími. Pohorie je neskutočne fotogenické, na niektorých vrcholcoch je ešte neroztopený sneh. Cesty cez pohorie Atlas sú úzke, ale náš miestny šofér má už mnohoročné skúsenosti, všetky zákruty teda hravo zvládneme.


Jednou z našich zastávok bude vyhliadka Al Haouz Tazart, kde si nafotíme nádherné fotografie. Na tejto vyhliadke máme možnosť zastaviť sa na toalete a samozrejme neodoláme možnosti vychutnať si kávu alebo typický marocký mätový čaj obohatený o krásny výhľad na pohorie. Je tu totiž postavená veľmi jednoduchá reštaurácia, v ktorej sa môžeme osviežiť. Po osviežujúcom čaji pokračujeme v našej ceste Atlasom. Čaká nás opäť vyhliadková zastávka, tentokrát na najvyššom mieste, na ktorom náš autobus môže zastaviť. Prechádzame na priesmyk s názvom Al Haouz Zerkten v nadmorskej výške 2260 m.n.m. Odtiaľto máme výhľad na kľukaté cesty Atlasu, ktoré sme absolvovali, vrchy a sem-tam sa mihne zelený strom. Veľmi fotogenické výhľady zaplavia Váš fotoaparát. Sme na najvyššom mieste našej cesty Atlasom. Po množstve fotografií, ktoré sme si nafotili smerujeme dolu pohorím smerom do Ouarzazate. 

Výhľady v pohorí Atlas

BUBO tip: Nezabudnite si so sebou vziať aj tenšiu bundu, nakoľko v pohorí Atlas fúka chladnejší vietor kvôli vyššej nadmorskej výške. 

Prešli sme pohorie Atlasu. Krajina sa opäť zmenila, teplota vzduchu sa zvýšila a Slnko hreje na naše tváre. Prechádzame cez berberské dedinky pozdĺž údolia Ounila Smerujeme do opevnenej dedinky Ait Ben Haddou a do filmového štúdia Atlas. Predtým sa však zastavíme na obed. Naobedujeme sa priamo pri dedinke Ait Ben Haddou na streche reštaurácie L’Oasis D’Or. V reštaurácií budete mať možnosť vybrať si zo šiestich menu. Súčasťou menu je vždy šalát/polievka, hlavné jedlo a tanier ovocia – najčastejšie pomaranče, ktoré sú v Maroku veľmi obľúbené a výborne šťavnaté. Šalát alebo polievka je vždy daná podľa aktuálnej ponuky a je vždy len jeden druh polievky alebo šalátu. My sme ochutnali tradičnú polievku Harrira - cícerová polievka je veľmi obľúbenou počas Ramadánu. Okrem cíceru obsahuje šošovicu, cestovinu, rajčiny a cibuľu. Maročania k nej radi jedávajú ďatle alebo šebakiu – sladké pečivo. No a z hlavného jedla si môžete vybrať z typického tajinu, ktorý Vám donesú v tradičnej hlinenej nádobe. Je pripravovaný na mnoho spôsobov, najpopulárnejší je však s kuracím alebo jahňacím mäsom, so zemiakmi, olivami a citrónom. Kto nebude mať chuť na tradičné marocké jedlo môže si dať pizzu. Na svoje si prídu aj vegetariáni, ktorí si môžu objednať kuskus alebo vegetariánsku pizzu. Za celé menu zaplatíme cca 120 Dh. Kto si objedná džús, čaj alebo kávu zaplatí viac. Kvôli omnoho lepšiemu prehľadu marockých jedál, odporúčame prečítať si blog "Ako chutí Maroko". Po výdatnom obede sa ideme konečne poprechádzať po prenádhernej opevnenej dedinke Ait Ben Haddou.

Tradičná strava v Maroku

Ait Ben Haddou #

Ait Ben Haddou je vášňou pre mnohých filmových producentov a svetových hercov. Od roku 1987 patrí do svetového dedičstva UNESCO. Presný dátum výstavby nie je známy. Podľa odhadov sa s výstavbou začalo v 17. storočí, kedy hlavným účelom výstavby bolo postaviť dedinu na dôležitej obchodnej ceste, ktorá prepravovala zlato, striebro a otrokov a spájala Saharu s Marakéšom. Keď Francúzi postavili novú obchodnú cestu cez priechod Tizi n Tichka obyvateľstvo Ait Benhaddou sa rýchlo zmenšovalo a dnes v opevnenej dedine žije len hŕstka rodín. Niektoré domy v tomto takzvanom Ksare je zničených. Ksar je označenie opevnenej dediny. Samotné strechy domov sú vyrobené z palmového dreva a zo zhutnenej zeminy. Steny sú naopak postavené z ílových tehál. Pretože Ksar je pod ochranou UNESCO, všetky opravy sa vykonávajú s použitím originálnych materiálov. Vo vnútri Ksaru, ako aj v obytných domoch sa nachádza Kasbah (viacpodlažná viacúčelová obranná budova), mešita, verejné námestie a svätyňa Saint Sidi Ali. Existujú tu tiež dva cintoríny - moslimský a židovský. Židovské symboly, ako Dávidovu hviezdu môžete vidieť aj na dverách. Niektoré z domov - najmä veže, sú zdobené nástennými maľbami zvonka aj zvnútra. V Ksare sa nachádza aj prístavba domu z filmu Gladiátor, v ktorom boli ubytovaní filmoví gladiátori.

Ait Ben Haddou je vášňou pre mnohých filmových producentov a svetových hercov.

Cez rieku Ounila k slávnemu mestečku Ait Ben Haddou

Cez rieku Ounila k slávnemu mestečku Ait Ben Haddou

Aby sme do opevneného mestečka mohli vojsť, musíme prejsť cez rieku Ounila, ktorou počas roka preteká len malý tok vody. Počas obdobia dažďov je samozrejme vody omnoho viac. Cez rieku, je preto vytvorená cestička zo skál. Zdá sa, že mestečko čerpalo a stále čerpá vodu práve z údolia tejto rieky. Sme pripravení prejsť sa úzkymi uličkami, pozorovať stavby a ponoriť sa do krás mestečka. Ako prechádzame uličkami mesta spoza rohu sa na nás vynorí milý Maročan, aby nám ponúkol obrazy s maľbami mesta.  V jednom z domov vidíme starú pani, ktorá tká pestrofarebné koberce, ktoré sú pre Maroko typické. Pri tvorbe marockých kobercov je každý koberec jedinečný a je obrazom tkáčovho života. Stará marocká žienka nám vysvetlila, že do kobercov dáva všetko, snaží sa znázorniť jej radosti, trápenia a šťastie. Vedie veľmi jednoduchý život, a preto sme od nej neodišli bez malého milodaru, ktorý ju veľmi potešil. Zaujímavosťou je, že koberce sú vraj vždy tkané ženami. Uličky mestečka sú veľmi pestrofarebné. Našim cieľom je vyjsť až na samotný vrchol prenádherného Ksaru a uloviť nezabudnuteľný výhľad na okolité prostredie. Z úplného vrchu Ksaru máme výhľad široko-ďaleko. Údolie rieky Ounila, palmy, kamenistá pôda.

Dedinka Ait Ben Haddou

Niet divu že toto magické miesto sa stalo slávnym. Stalo sa veľmi obľúbeným miestom mnohých filmov ako Gladiátor, Asterix a Obelix, Aladdin, Princ z Perzie, Laurence z Arábie a mnoho ďalších. Samozrejme nemôžem zabudnúť na scénu z celosvetovo známeho a obľúbeného seriálu Game of Thrones (Hra o Tróny). Pre mňa bola návšteva tohto miesta splneným snom. Práve Ait Ben Haddou predstavoval v seriáli v 3. sérii mesto Yunkai obchodujúce s otrokmi, ktoré seriálová Deanerys Targaryen dobyla. Na konci scény ju obklopili otroci a nazvali ju Matkou. Samozrejme toto krásne miesto musíme opustiť, nakoľko nás čaká ešte návšteva filmového štúdia Atlas. Presun trvá pár minút cesty autobusom.

Filmové štúdio Atlas #

Šofér nás vysadí priamo pri filmovom štúdiu. Vstupné máte vopred uhradené, ale pre zaujímavosť vstupné do filmového štúdia je vo výške 80Dh. Atlas Film Studios je najväčšie filmové štúdio na svete.

Filmové štúdio v červenej púštnej krajine má rozlohu až 31 000 metrov štvorcových a je pomenované po pohorí Atlas, ktoré ho obklopuje.

Filmové štúdio v červenej púštnej krajine má rozlohu až  31 000 metrov štvorcových a je pomenované po pohorí Atlas, ktoré ho obklopuje. Samotné filmové štúdio hostilo veľký počet hollywoodských hercov a producentov. Podnikateľ Mohamed Belghmi v roku 1983 založil filmové štúdio a oslovil Hollywood. Veľkým ťahákom pre filmových producentov je večne slnečná krajina a nebo bez oblakov, vďaka čomu sa krajina vie v postprodukcii ľahko dotvoriť. Taktiež výhodou pre filmových producentov sú relatívne nízke výrobné náklady na jednotlivé kulisy aj vďaka pohoriu Atlas. Vďaka toľkým výhodám sa práve v tomto štúdiu nahrávalo veľké množstvo slávnych filmových scén. V štúdiu nachádzame nespočetne veľké množstvo kulís z filmov. Tie isté kulisy sú v mnohých prípadoch používané aj vo viacerých filmoch a sú len máličko upravené. Aj týmto spôsobom vedia producenti šetriť výrobné náklady samotného filmu. Postupne prejdeme niekoľkými filmovými kulisami a ponoríme sa do dejov známych filmov. Vo filmovom štúdiu Atlas sa natáčali scény z veľkého množstva filmov.

Filmové štúdiá Atlas

Kundun – z roku 1997 ktorý režíroval Martin Scorsese, v štúdiu uvidíme tibetský chrám aj zvnútra aj zvonku. Vo vnútri s knižnicou a s veľkým Budhom.

Gladiátor - režisér Ridley Scott. Natáčala sa tu iba malá časť - scén, v ktorých sa postava Russella Crowea alias Maximusa predáva do otroctva. Od tej doby sa však súprava kulís použila už mnohokrát.

Kleopatra – z roku 1999 s Billy Zane a Timothy Daltonom. V štúdiu tak nájdeme aj obrovský egyptský chrám.

Asterix a Obelisk: Misia Kleopatra – z roku 2002. Keď uvidíte mierku samotného postaveného chrámu pochopíte, prečo bol tento francúzsky film najdrahším, aký bol kedy vyrobený. Pri pohľade na chrám by ste aj uverili, že sa nachádzate v Egypte, je to neuveriteľne realistické. Stĺpy zo stĺpovej siene sú vyrobené z polystyrénu a nie je to vôbec poznať.

Kráľovstvo nebeské (2005) a Múmia (1999) odohrávané v marockej púšti.

Aladin (2019) - Guy Ritchie tu nedávno priniesol svoj remake Aladina od spoločnosti Disney (2019).

Game of Thrones -  scéna s drakmi, keď kráľovná Deanerys Targaryen oslobodila obyvateľov Meereenu. Pri výrobe série sa použilo aj pobrežné marocké mesto Essaouira.

Prison Break, Ježiš Nazaretský, Ben Hur, Assassins Creed a mnoho ďalších. Filmoví nadšenci, ale aj tí nefilmoví nadšenci si v štúdiu určite nájdu niečo, čo ich zaujme, alebo ich prostredie aspoň na chvíľu vtiahne do deja niektorého z filmov. Po návšteve filmového štúdia smerujeme do Ouarzazate, kde sa ubytujeme. Od mesta Ouarzazate sme vzdialení len 5 kilometrov. V meste sme ubytovaní  v hoteli v centre mestečka na jednu noc. V našom základnom hoteli máme aj bazén, v ktorom sa okúpeme a zrelaxujeme po náročnom dni. Pre tých, ktorí si chcú vylepšiť ubytovací štandard odporúčame si priplatiť za luxusný hotel Berbere palace. Viac informácií o doplnkovej službe nájdete v sekcii „Doplnkové služby“ na našej webovej stránke pri zájazde Maroko.

Zvýšený štandard ubytovania v Ourzazate - hotel Berbere palace

S BUBO skupinkou sme spoločne prežili nádherný dobrodružný deň plný zážitkov. Za jeden deň sme prešli približne 320 kilometrov. Naša cesta Marokom sa však nekončí. Na ďalší deň sa všetci nesmierne tešíme, pretože smerujeme až k pieskom horúcej Sahary s nádherne sfarbenými pieskovými dunami.

Kristína Bulvasová

Kristína Bulvasová

Kristína Bulvasová

Kolo Kristínu práca v BUBO veľmi nadchla a s radosťou plní úlohy v kancelárii. Je zodpovedná za spracovávanie platieb a klientom odosiela bližšie informácie pred zájazdom. Jej výzvou je naučiť sa čo najviac o krajinách a verí, že si prostredníctvom BUBO raz splní sen, ktorým je prechádzka po plážach na Maldivách, navšteva národných parkov v USA, či dotknúť sa srsti leva v africkom prostredí.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Kuba Absolut total

Zo zájazdu:

Kristína Bulvasová

Posledná úprava článku | Prečítané: 693

Mohlo by Vás zaujímať

Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce Prémiový blog

Prémiový blog Fez - najzachovalejšia medina a farebné koberce

Najobľúbenejšie marocké mesto BUBO klientov? V našich anketách často dominuje Fez. Úžasné mesto, ktorého medina je jednou z najlepšie zachovaných…

Michal Repta 15 min. čítania
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Rabat - najčistejšie mesto Maroka Blog

Blog Rabat - najčistejšie mesto Maroka

Vitajte v Rabate, metropole Maroka. Toto nádherné mesto stojí na brehu delty rieky Regreg, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu priamo pod…

Michal Repta 13 min. čítania
Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne Casablanca

Casablanca Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne

Najväčšie mesto Maroka, ktoré poznáme minimálne z rovnomenného filmu. Casa, ako domáci nazývajú mesto Casablanca, má zhruba štyri milióny…

Michal Repta 13 min. čítania
Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka Blog

Blog Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka

Severná Afrika má mnoho „diamantov“, ale jedným, pre mňa špeciálnym, je určite pohorie Vysoký Atlas. Tento podmanivý svet, kde sa formovala arabsko…

Matej Bučko 8 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1880 2350€
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4039 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.