Medan - brána do Sumatry

Prehliadka

Medan - brána do Sumatry

Mestá v juhovýchodnej Ázii majú svoju nezameniteľnú atmosféru a čaro. Celé stáročia sa tu miešajú rôzne náboženstvá a kultúry a každá jedna tu zanechala svoju jedinečnú stopu. Jedným z takýchto multikultúrnych miest je aj Medan.

Medan Počasie

mierny dážď

mierny dážď

34°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 06:26

Západ slnka 18:34

Dážď 16.34mm

Svoj domov tu našli Malajci, Bataci, Číňania, Indovia a v minulosti dokonca aj holandskí kolonizátori. Nájdeme tu mešitu, ktorú postavil Holanďan a financoval etnický Číňan, sultánov palác postavený za peniaze získané z predaja tabaku, ale aj krásne koloniálne domy, v ktorých pracovali holandskí úradníci. V Medane okrem toho nájdeme chrámy najväčších svetových náboženstiev a na svoje si tu prídu aj milovníci pikantného jedla. Poďme sa spolu prejsť po medanských uličkách a spoznajme spolu príbeh najväčšieho mesta na Sumatre.

Indonézia je najľudnatejšia moslimská krajina na svete. S počtom obyvateľov okolo 260 miliónov sa radí na 4. miesto po Číne, Indii a USA. Tvorí ju vyše 15 000 ostrovov, z ktorých najväčší, čisto indonézsky, je Sumatra. Nájdeme tu ohrozené druhy živočíchov, ako napríklad orangutany a tigre sumatrianske, aktívne aj vyhasnuté sopky, nedotknutú prírodu a mestá s jedinečnou kultúrou a jedlom. Medzi mestá, ktoré na Sumatre treba navštíviť a spoznať  najlepšie na vlastnej koži, patrí aj Medan. Je to náboženské, kultúrne a priemyselné centrum, ktoré sa z roka na rok zväčšuje. A práve v tejto dvojmiliónovej metropole začneme našu 11 dňovú expedíciu po exotickej, a v našich končinách stále pomerne neznámej, Sumatre.

Každý môže byť milionár #

Spojenie Medanu s okolitým svetom zabezpečuje medzinárodné letisko Kualanamu, ktoré je vzdialené od mesta 23 kilometrov. BUBO sem pravidelne lieta už od roku 1999 a dlhý let cez Singapur si najlepšie vychutnáte v business class. V príletovej hale už na nás čaká náš lokálny sprievodca Karol, ktorý nás bude sprevádzať celých 11 dní až do mesta Bukittinggi, kde skončíme naše putovanie po Sumatre. Prvý bod nášho dnešného programu je zamenenie peňazí. Nasadáme do nášho autobusu a ideme 20 minút do zmenárne, kde  si zameníme 200 eur na osobu, za ktoré dostaneme cez 3 000 000 indonézskych rupií. V momente sa z nás všetkých stávajú milionári. Indonézska mena je zaujímavá sama o sebe. Používa sa od roku 1946 a je poznačená veľkou infláciou. V 70. rokoch minulého storočia malo 100 rupií rovnakú hodnotu, ako má v súčasnosti 15 000. Peniaze máme zamenené a môžeme pokračovať asi 45 minút do samotného srdca celého Medanu, kde sa nachádza impozantná Veľká mešita, domácimi nazývaná Masjid Raya.

Veľká mešita #

Autobus nám zastavuje priamo pred mešitou. Do jej areálu vchádzame cez veľkú bránu a pri vstupe dostávame sarongy, ktoré nám zakryjú kolená. Na ľavo od mešity sa vyzúvame a „strážcovi topánok“ nechávame pár tisíc rupií. Výstavba mešity sa začala v roku 1906 a dokončená bola o tri roky neskôr. Jej výstavbu inicioval delijský sultán a svojou krásou mala prekonať aj jeho vlastný palác. Jej architekt bol Holanďan Theodoor van Erp a jej výstavbu spolufinancoval čínsky magnát Tjong A Fie. Pri výstavbe sa využilo viacero slohov, napríklad, maurský, ktorý tu je vidieť asi najlepšie. Svoje dielo van Erp nedokončil. Bol poslaný na Jávu, kde pomáhal s rekonštrukciou Borobuduru. Napriek tomu sa mu podarilo postaviť jedinečnú stavbu, ktorá je výnimočná v celom Medane a prinúti každého na chvíľu zastať a len sa na ňu ticho pozerať. Je však rovnako zaujímavá zvnútra ako zvonku? Vchádzame dnu a pred nami sa objaví miestnosť, kde prebiehajú modlitby. Rozdelená je na mužskú a ženskú časť, nikomu však neprekáža, ak sú ženy v mužskej časti a naopak. Vo vnútri môžeme nájsť osem mramorových stĺpov dovezených z Talianska, francúzsky luster a zopár originálnych okien z Číny. Hneď pri mešite sa nachádza cintorín, kde sú pochovaní najvýznamnejší obyvatelia Medanu, medzi nimi aj 13. sultán, ktorý zahynul pri leteckom nešťastí v Acehu v roku 2005. Jeho syn, súčasný sultán Mahmud Lamanjiji Perkasa Alam študuje na Jáve a domov sa údajne vracia len počas Ramadánu.

Masjid Raya - najvýznamnejšia mešita v Medane

Prvá písomná zmienka o islame na Sumatre pochádza od asi najznámejšieho cestovateľa všetkých čias, Marca Pola. Na rozdiel od väčšiny moslimských krajín, islam sa v Malajskom súostroví nešíril mečom, ale prostredníctvom obchodníkov. Indonézsky islam je preto známy svojou toleranciou a nie je považovaný za veľmi ortodoxný. Výnimky sa však nájdu všade a v najzápadnejšej časti Sumatry, v provincii Aceh, stále platí islamské právo šaría. Situácia v Medane je ale od Acehu diametrálne odlišná a okrem mešít tu nájdeme aj kostoly, hinduistické, budhistické a konfuciánske chrámy.

Tabakový sultán #

Holanďan van Erp bol architektom aj druhej najznámejšej stavby v Medane, paláca Istana Maimun. Istana Maimun sa nachádza 300 metrov od mešity a ide sa k nemu po ulici, ktorá je lemovaná jednoduchými obchodíkmi, ktoré sa v Indonézii volajú warungy. Vyskúšame tu náš prvý indonézsky streetfood?

Pred vstupom do paláca sa musíme vyzuť a topánky nechávame hneď pri vchode. Kráčame hore po schodoch a prichádzame do veľkej miestnosti, odkiaľ kedysi vládol sultán. Palác má 30 izieb a niektoré z nich sú dokonca stále obývané. Žijú v nich rodinní príslušníci sultána a vstup do nich je návštevníkom zakázaný. Najkrajšie časti sú však pre verejnosť sprístupnené  a kto chce, môže si za pár tisíc rupií požičať dobový oblek a spraviť si fotku. Po prehliadke odchádzame z paláca a na chodníku nás zastavujú zvedaví indonézski školáci. To, že cudzinci na Sumatru veľmi nechodia, najlepšie zistíte v Istana Maimun. Školáci sa predbiehajú v tom, kto si s nami urobí najviac fotiek a lámanou angličtinou sa nás pýtajú odkiaľ sme a či sa nám páči Medan a Istana Maimun. Naša odpoveď je, samozrejme, áno a spravíme si posledné spoločné fotky. Miestni sú na svoje mesto a dejiny veľmi hrdí. Sultanát Deli vznikol v roku 1630 a dlho bojoval za svoju nezávislosť so sultanátom Aceh. Acehčania si chceli udržať svoj vplyv a Deli viackrát napadli. Pri jednom útoku delijský princ podľa legendy bránil mesto tak udatne, že sa počas bitky premenil na kanón a strieľal na útočníkov. Pri jednom výstrele sa, žiaľ, „roztrhol“ na dve časti. Jedna sa nachádza hneď vedľa paláca a domáci k nej nosia pravidelne obety v podobe kvetov, aby si princa aspoň symbolicky uctili. Druhá časť kanóna je v meste Berastagi, vzdialenom 60 kilometrov. Či už legende o udatnej obrane meste uveríme alebo nie, pravda je taká, že sultanát si svoju nezávislosť zachoval. Väčšie zásluhy ako udatný princ však na tom mali Holanďania. Podporovali sultána a on im za to umožnil na svojom území obchodovať a pestovať tabak, ktorému sa tu nadmieru darilo. Z tabaku prosperovali Holanďania, čínski obchodníci a aj sultán. Z jeho predaja sa financovala okrem iného aj stavba mešity a paláca. Teraz však poďme naspäť do autobusu a presuňme sa do ďalšej časti Medanu, nazývanej Little India, ktorá svojmu vzniku vďačí ako inak – tabaku.

Palác Istana Maimun. Môžete sa tu prezliecť do dobového oblečenia alebo si prezrieť legendárne delo.

Little India #

Dominantou celej štvrte je hinduistický chrám zasvätený bohyni Mariamman, ktorej kult je rozšírený hlavne v južnej časti Indie. Ako sa však hinduistický chrám objavil v prevažne moslimskom Medane? Indovia prenikali na územie Indonézie už od začiatku nášho letopočtu a prinášali so sebou náboženstvo a rozvinutý politický systém. Aj preto na Sumatre, Jáve a Bali prekvitali hinduistické kráľovstvá, ktoré však nedokázali čeliť novovzniknutým moslimským sultanátom a postupne zanikali. Indický vplyv tak postupne slabol. Zmena prišla v 19. storočí vďaka holandskej kolonizácií. Holanďania potrebovali na svojich plantážach pracovnú silu a miestni roľníci radšej pracovali na svojich políčkach. Situáciu sa preto rozhodli využiť tisíce mladých Indov a Číňanov, ktorí opustili svoje domovy a prišli do Medanu s jediným cieľom – dostať sa z chudoby. Najviac indických robotníkov pochádzalo z juhu Indie a okrem snov o bohatstve si so sebou prinášali aj svoje náboženstvo, o čom napovedá aj tamilská architektúra chrámu. Postavený bol v 19. storočí a stále má striktné otváracie hodiny. Autobus nám zastavuje pár metrov od vchodu a my sa zase hneď vyzúvame a dokonca si aj umývame nohy, ako to vyžaduje miestny zvyk. Indovia veria, že bohyňa Mariamman vie zoslať dážď a liečiť choroby. Na stenách chrámu sa nachádzajú sochy Brahmu, Šivu, Višnu  a Ganéša.  Chrám, v ktorom sme, však nie je jediný indický v meste. Hneď vedľa sa nachádza sikhský chrám, ku ktorému je pripojená základná škola. Škola bola dlhodobo zavretá a momentálne sa rekonštruuje. Napriek tomu do nej chodí zopár školákov, ktorí sa učia spolu v jednej triede. Nášmu príchodu do školy sa na naše prekvapenie potešili učitelia rovnako ako aj deti. Spravíme si spoločné fotky a jeden z učiteľov nás zoberie do chrámu, kde sa pravidelne o dvanástej ponúka jedlo zadarmo. Vo veľkých hrncoch nájdeme pikantnú zeleninovú polievku a opekanú ryžu. Pochutnáme si na sikhských vegetariánskych špecialitách a vyberieme sa k poslednému chrámu, ktorý si chceme pozrieť.

Chrám zasvätený bohyni Mariamman.

Čínske peniaze #

Tamilci nie sú jediní, ktorí prišli pracovať na tabakové plantáže. V rovnakom čase prichádzali do sultanátu aj Číňania. Väčšina z nich pochádzala z chudobných pomerov a pracovali tu ako robotníci. Našli sa však medzi nimi aj takí, čo si v novej domovine dokázali zarobiť naozajstné peniaze a rozprávkovo zbohatli. Jedným z nich bol Tjong A Fie, ktorý si vybudoval impérium a zamestnával viac ako 10 000 robotníkov. Jeho zisky pochádzali z cukrovarov, palmových plantáží a obchodu. V Medane udržiaval dobré vzťahy s Holanďanmi aj sultánom a dokonca prispel na výstavbu Veľkej mešity a Istana maimun. Jeho dom je prerobený na múzeum a nachádza sa v starom meste, Kesawane.

Indonézanov, ktorých predkovia pochádzajú z Číny, nájdeme v meste stále veľa. Väčšina z nich sú obchodníci a hrdo sa hlásia k svojim koreňom. V Medane tak môžeme nájsť viacero čínskych chrámov a do jedného z nich sa vyberieme hneď po dobrom sikhskom obede. Cesta do taoistického chrámu Gunung Timur nám zaberie autobusom asi 10 minút. Chrám je postavený pri rieke Deli a vstup do neho strážia dva levy. Ak budeme mať šťastie, nájdeme v chráme niekoho, kto nám pomôže vyčítať našu budúcnosť z paličiek Kau Chim. Zapálime posledné kadidlo a nasadáme naspäť do autobusu, ktorý nás zoberie do nášho hotela Grand Antares. Dáme si sprchu, krátky oddych a pripravíme sa na prvú indonézsku večeru a nočný Medan.

Budhistických alebo taoistických chrámov je v Medane až prekvapujúco veľa.

Top reštaurácia Tip Top #

Okolo štvrtej odchádzame z hotela a autobus nás odvezie do starého mesta, ktoré sa v Medane volá Kesawan. Zastavujeme pri reštaurácii Tip Top, ktorá vznikla už v roku 1934, teda v čase, keď dnešná Indonézia bola ešte Holandská východná India. Tip Top patrí medzi najznámejšie a najlepšie reštaurácie v Medane a v BUBO to dobre vieme. Pri našich cestách sa snažíme spoznávať nové miesta aj cez žalúdok. Skvelé jedlo si tu vychutnáme v príjemnej atmosfére. Ochutnáme tradičný indonézsky šalát gado gado pripravený zo zeleniny a arašidovej omáčky, alebo si dáme radšej indonézsku klasiku, opekanú ryžu s kuracím mäskom nasi goreng ayam? Kto má rád hovädzinu, určite si pochutí na jedle sapi cebe kering, ktoré sa pripravuje z tenkých kúskov hovädzieho mäsa dochutených čili. Ako príloha sa jedáva všadeprítomná ryža. Pri objednávaní akéhokoľvek jedla je dôležité čašníkom jasne vysvetliť, ako veľmi chceme našu porciu dokoreniť. Indonézania milujú štipľavé jedlá a čili používajú takmer všade. Dobrú večeru zapíjame indonézskym pivom Bintang, čo v preklade znamená hviezda. Kto ešte nemá dosť, môže vyskúšať skvelú miestnu zmrzlinu. Po dojedení odchádzame z reštaurácie a čaká nás krátka prechádzka na neďaleké námestie Merdeka.

Jedna z najlepších reštaurácií v Medane- Tip Top.

Námestie nezávislosti #

Cestou na námestie si vychutnávame atmosféru mesta. Okolo nás ešte stále stoja koloniálne budovy, miestni sa chcú s nami fotiť a autá na cestách stoja ako vždy v nekonečných a nehybných zápchach. Po 5 minútach chôdze prichádzame na námestie nezávislosti, ktoré sa po indonézsky povie "merdeka". Námestie Merdeka má asi každé väčšie indonézske mesto a nie je sa čomu čudovať. Indonézania si svoju nezávislosť museli krvavo vybojovať od Holanďanov. Na medanskom Námestí Merdeka nájdete stroje na cvičenie a bežeckú dráhu, ktorú využívajú všetky generácie. Najviac ľudí tu je v nedeľu ráno pri hromadnom cvičení. Za námestím sa nachádza vlaková stanica, pri ktorej je nenápadný bazár s knihami. Odnesiete si na pamiatku jednu domov? Niektoré sú písané v angličtine. Vraciame sa na námestie a pred nami sa nachádza stará mestská radnica, v ktorej pracovali ešte koloniálni úradníci. Napravo od nej sa nachádza hotel Grand Aston City Hall Medan a ďalšia koloniálna budova, kde sídli Indonézska banka. Mesto má svoju jedinečnú atmosféru aj večer. V okolí námestia sú kaviarne a stánky s jedlom. Pomaličky ale pôjdeme naspäť na hotel. Zajtra nás čaká cesta do Tangkahanu, ktorý je pri hraniciach národného parku Gunung Leuser. Na Medan však budeme ešte dlho spomínať.

Doprajte si trochu relaxu po náročnom lete. Na hoteli Grand Antares si môžete dopriať hodinovú masáž za pár euro. Masáže sú populárne v celej Indonézii a každý dobrý hotel má masérsky salón.

Top 10 Medanu

1. Mešita Masjid Raya

Najkrajšia mešita v celom Medane. Postavená bola na začiatku 20. storočia a jej výstavbu financovali Holanďania a bohatý čínsky obchodník Tjong A Fie. Počas modlitby sa do nej zmestí takmer 2000 veriacich. Hneď pri mešite je cintorín, kde sú pochovaní sultáni a najvýznamnejší obyvatelia mesta.

2. Palác Istana Maimun

Sultánov palác, z ktorého už dnes sultán nevládne, ale stále tu býva jeho rodina. Pred palácom sú takmer vždy skupiny školákov, ktorí sa veľmi radi zoznámia s cudzincami a ešte radšej sa s nimi fotia. Spravíte s nimi rozhovor v angličtine, ktorý dostali ako domácu úlohu v škole?

3. Námestie Merdeka

Námestie, kde sa chodí športovať a oddychovať. Každú nedeľu tu spolu cvičia stovky ľudí. Okolo námestia sa nachádzajú kaviarne, reštaurácie a staré koloniálne budovy.

4. Hinduistický chrám zasvätený bohyni Mariamman

Najvýznamnejší a najstarší hinduistický chrám v meste. Postavili ho Tamilci, ktorí prichádzali do Delijského sultanátu pracovať na plantáže. Hinduistická komunita prežila zánik sultanátu, holandského koloniálneho panstva a vznik nezávislej Indonézie.

5. Reštaurácia Tip Top

Top reštaurácia v Medane. Založená bola v roku 1934 a pôvodne fungovala ako pekáreň. Dá sa v nej nájsť tradičné indonézske jedlo, ale v ponuke majú aj steak s hranolkami. Po dobrom jedle poteší zmrzlina alebo pivo Bintang.

6. Taoistický chrám

V Medane našli svoj domov nie len Indovia, ale aj Číňania. Vďaka svojej šikovnosti a kontaktom sa často venovali obchodu a zo zarobených peňazí stavali chrámy. Chrám Gunung Timur patrí medzi najkrajšie čínske chrámy v Medane.

7. Street food

Takmer na každej ulici sa tu nachádza stánok so street foodom. Dáte si opekané rezance mie goreng alebo polievku pripravenú z mäsových guľôčiek bakso? Indonézske jedlo je pikantné, jednoduché a napriek tomu veľmi chutné.

8. Indonézske rupie

V Indonézii sa platí indonézskymi rupiami. Hneď po zamenení sa z Vás stanú naozajstní milionári. Zopár bankoviek môžete zobrať domov ako zaujímavý suvenír.

9. Knižný bazár

Nachádza sa neďaleko Námestia merdeka a nájdete tu hlavne učebnice pre študentov z druhej ruky. Niekedy však môžete natrafiť na zaujímavý kúsok v angličtine. Povedia nám majitelia stánkov, ako a prečo sa dostali k predávaniu kníh?

10. Kesawan

Staré mesto v Medane, kde stále môžeme nájsť koloniálne budovy. Holanďania ovládali celú Indonéziu a svojej kolónie sa vzdávali len veľmi ťažko. Hoci bol Medan po druhej svetovej vojne bombardovaný Britmi, ktorí ho mali zaistiť pre Holanďanov, zopár koloniálnych budov uniklo zničeniu.

Čo vidieť navyše? #

1. Dom Tjong A Fieho

Nachádza sa neďaleko reštaurácie Tip Top. Tjong A Fie bol bohatý Číňan, ktorý spravil v Medane kariéru ako obchodník a majiteľ plantáží. Jeho potomkovia stále žijú v Európe a dom je prerobený na múzeum.

2. Pajak Ikan

Podľa názvu by sa mohlo zdať, že sa jedná o rybací trh. V skutočnosti sa tu predáva hlavne oblečenie. Miesto s atmosférou, kde treba vedieť zjednávať.

3. Obchodný dom Centre Point

Niekoľkoposchodové obchodné centrum s kinom, herňou a skvelými reštauráciami. Vyskúšate vynikajúcu vietnamskú kávu? Centre Point je najväčšie obchodné centrum v Medane a ľahko si tu uvedomíte rýchly ekonomický rast Indonézie.

Chcete zažiť dobrodružstvo Sumatry na vlastnej koži? Vyberte sa s nami na náš BUBO zájazd do Indonézie a ulovte zážitky z exotických miest

Láka vás indonézska Sumatra? Prečítajte si aj naše ďalšie blogy

Jaroslav Kondač

Jaroslav Kondač

Jaroslav Kondač

Jaro študoval medzinárodné vzťahy na Univerzite Mateja Bela a jeden semester strávil v Istanbule. Po skončení školy pracoval ako dobrovoľník v Thajsku, kde učil angličtinu a pomáhal pripravovať festivaly v Múzeu juhothajskej kultúry. Odmalička ho zaujímalo cestovanie, história a cudzie jazyky. Jeho videnie sveta tak zapadá do vízie BUBO, kde dokázal nájsť tím na diskusiu pre náročné témy. Okrem angličtiny a španielčiny sa ako správny milovník Ázie učí turečtinu a čínštinu, ktorú študoval na Tianjin University. Jaro najradšej cestuje po miestach, ktoré sa spájajú dejinami a dobrým jedlom.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
Turecko - orientálna rozprávka

Zo zájazdu: Antarktída loďou - plavba cez Drakeov prieliv

Jaroslav Kondač

Posledná úprava článku | Prečítané: 246

Mohlo by Vás zaujímať

Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania
Hinduizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Hinduizmus do vrecka pre neveriacich

Hinduizmus patrí do top trojky svetových náboženstiev. Toto náboženstvo nasleduje miliarda stúpencov. O hinduizme, alebo ako ho volajú jeho…

Ladislav Vontszemü 6 min. čítania
Budhizmus do vrecka pre neveriacich Blog

Blog Budhizmus do vrecka pre neveriacich

Náboženstvo? Životná filozofia? Kto je stvoriteľom tejto viery, ktorá sa vzoprela obetníckemu ritualizmu vtedajšej varny brahmanov v Indii pred 2…

Ladislav Vontszemü 9 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4922
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4594
K

Ázia  

Bali (IND), Japonsko, Indonézia


náročnosť

19 dní

Trvanie

7550
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4543

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.