Gran Manzana Kempinski. Najlepší hotel v Havane

Gran Manzana Kempinski. Najlepší hotel v Havane

V Havane otvorila svoje dvere luxusná značka Kempinski a verte nám, že svojmu menu neostala nič dlžná. Svoje o tom vie BUBO či Will Smith, americký herec, ktorý patrí medzi prvých elitných hostí tohto nádherného historického hotela v centre starej Havany, ktorá je pod ochranou UNESCO.

Havana Počasie

mierny dážď

mierny dážď

30°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 07:25

Západ slnka 19:43

Dážď 2.61mm

Budovu, v ktorej sa hotel nachádza, postavili ešte na začiatku 20. rokov. V tom čase slúžila ako nákupné centrum. Neskôr to bol školský bytový dom. V roku 2017 sa prerobil na hotel luxusnej švajčiarskej siete hotelov Kempinski. Hotel disponuje ideálnou polohou, nakoľko sa nachádza oproti Capitoliu a Grand Teatru v samotnom srdci Havany pod patronátom UNESCO. Užiť si tak môžete nádherné výhľady z roof top baru, kde sa môžete okúpať v bazéne či vychutnať si osviežujúci drink a cigaru a sledovať večernú Havanu a osvietlený Kapitol.

V Havane nájdete viacero 5* hotelov ktoré však Kempinski absolútne prekonáva svojou novotou. Hotel má 246 luxusných izieb a z toho 50 apartmánov. Časť z nich je otočená s výhľadom na mesto a časť do vnútorného pátia. Ak už máte v Havane zarezervované iné ubytovanie, môžete navštíviť hotelový bar alebo spa, ktoré je dostupné aj pre verejnosť. Prejdite hotelovou recepciou a vyveziete sa na posledné poschodie. Ako to v hoteli vyzerá? Čitajte ďalej.

Kde sa nachádza Gran Hotel Manzana Kempinski #

Hotel sa nachádza 20 km od medzinárodného letiska v Havane. Cesta taxíkom zaberie približne 40 minút. Hotel sa nachádza v historickom meste, ktoré je pod patronátom UNESCO. Lemuje ho Centrálny park (Parque Central), súsedí s Múzeom krásnych umení (Museo Nacional de Bellas Artes), divadlom (Grand Theater of Havana) a známym Kapitolom (El Capitolio).

Adresa hotela: Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana

La Habana, Calle San Rafael, 10100 Havana, Cuba

Po prílete na Kubu #

Prílet na medzinárodné letisko v Havane je veľmi jednoduchý. Nemusíte sa báť, že by ste sa tu stratili. Terminál letiska, kde pristanete, je relatívne malý a značenie je prehľadné.

Ak idete na Kubu zo Slovenska, tak môžete letieť z letiska vo Viedni/Prahe/Budapešti s jendým prestupom. Už pri check-ine na prvý úsek letu smerom na Kubu majte pripravený cestovný pas a originál kubánsku turistickú vízovú kartu. Tu vám vie vystaviť aj naša kancelária BUBO v Bratislave (v 99 % prípadoch na počkanie). Kontaktujte nás na bubo@bubo.sk ohľadne podrobností a prevzatia víz.

Vízovú kartu budete druhýkrát ukazovať pred nástupom na let, ktorý už letí priamo do Havany. Kubánska vízová karta musí mať na druhej strane pečiatku cestovnej kancelárie, ktorá vám ju vystavila. Kartu majte po ruke medzi dokladmi v príručnej batožine.

Po vystúpení z lietadla na Kube idete s pasom v ruke a kubánskou vízovou kartou smerom na kontrolu. Pristúpite k prepážke, kde dostanete pečiatku (môžu sa vás opýtať na dĺžku pobytu a názov hotela, tak majte po ruke aj svoj letecký itinerár a hotelový voucher alebo zapísanú adresu hotela).

Treba sa vyzbrojiť veľkou dávkou trpezlivosti. Už ste na Kube, a tak rátajte s čakaním aj vyše hodiny. Pri pasovej kontrole vám odtrhnú jednu polovicu vašej vízovej kartičky a odfotia si vás. Druhú polovicu vízovej karty opečiatkujú a vrátia vám ju späť. Túto si starostlivo uschovajte. Budete ju odovzdávať pri odlete z Kuby. Za jej stratu hrozí pokuta a komplikácie pri odlete.

Následne o zopár krokov už stojíte na mieste, kde sa stretnete s vašou batožinou. Je možné, že batožina ešte stále nebude na batožinových pásoch. Nič sa nedeje, lebo aj to je Kuba. Všetci majú čas a je to v poriadku. Postupne sa naladíte na tento spôsob života. Môžete využiť čas a prihlásiť sa na internet na svojom smartfóne. Wi-fi je na letisku na 30 minút zdarma po tom, ako prejdete pasovou kontrolou.

Pri prihlásení zadáte svoje číslo cestovného pasu, s ktorým ste prileteli. Check-in na sociálnej sieti, že ste v poriadku prileteli a prvé fotky na Facebook či Instagram. Vezmite si vašu batožinu a kráčajte von z batožinovej haly. Pri východe z batožinovej haly vám ešte raz skontrolujú cestovný pas. Vonku medzi čakajúcimi hľadáte podľa tabuľky osobu, ktorá vás má vyzdvihnúť a zobrať do vášho hotela. Alternatívou býva taxík. Môžete ho zaplatiť v hotovosti aj eurami (nie však mincami).

Ak idete na Kube iba do all inclusive rezortu, tak veľké vreckové praktiky nepotrebujete. Ak okrem relaxu na pláži plánujete aj cestovanie po Kube, pripravte si vreckové nasledovne:  

V dnešných dňoch môžete na Kube platiť v eurách, čo je skvelá správa. Šetríte čas po prílete a nehľadáte bankomat ani zmenáreň. Ak predsa len chcete aspoň zopár kubánskych CUP (na sprepitné, wc a podobne), aktuálny kurz ponúkajú priamo na letisku.

Bankovky si pripravte už doma. Vezmite si tie v hodnote 5,10,20 EUR a zopár 50 euroviek ako vreckové. Bankovky 100, 200, 500 eur budú prakticky nepoužiteľné, resp. zaplatíte nimi len tie najdrahšie suveníry. Kubánci vám z nich nebudú vedieť vydať ani rozmeniť.

Peniaze nemeňte na ulici s cudzími ľuďmi (!), ktorí vám to neraz navrhnú (dávajú 3x horší kurz a k tomu to je nezákonné, môžete sa dostať do problémov).

Na Kube je relatívne veľmi málo bankomatov, takže nespoliehajte sa na výber hotovosti z nich. Peniaze sa vám podarí zmeniť na CUP priamo na letisku alebo potom na recepcií hotelov, no pripravte sa na to, že nie všade môžu mať dostatok hotovosti. Najbezpečnejšie je pripraviť sa z domu (zobrať si hotovosť v drobných bankovkách), prípadne využiť služby zmenárne na letisku hneď po prílete. 

Cesta do hotela v centre Havany trvá približne 30-45 minút v závislosti od dopravy. Cesta do centra Havany stoji 20-25 CUC. 

3 fotografie

Recepcia hotela Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana

Vitajte v Gran Hotel Manzana Kempinski #

Budova hotela ma štvorcový pôdorys a jej súčasťou je nákupné centrum. Hlavný vstup do hotela je rovno oproti múzeu. Check in je od 15.00 h a check out do 12.00 h. Akýkoľvek skorší check-in alebo neskorý check out si dohodnite priamo s recepciou hotela. 

Dvere vám otvára hotelový poslíček a vôjdete do oázy luxusu. Naľavo je recepcia hotela, napravo sú gauče, kde sa môžete usadiť a počkať, kým prídete na radu. Rovno oproti vchodu do hotela sú výťahy. 

Recepcia hotela vás prekvapí skvelou angličtinou. Školený personál vám promptne odpovie na akúkoľvek otázku a rád splní všetko, aby bol váš pobyt čo najdokonalejší. 

Pri check-ine dostanete lístok s heslom na wi-fi a oboznámite sa so servisom, ktorý máte uhradený a čo všetko môžete využívať.

Aké ubytovanie si vybrať? #

Základným štandardom je izba Patio, ktorá ma výhľad do vnútorneho dvora. Z tohto dôvodu sú všetky tieto izby veľmi tiché. Už táto izba je naozaj dokonalo zariadená a máte pocit, že ste v skvelom európsom hoteli a dostávate servis, na ktorý ste boli v 5-hviezdičkovom hoteli vždy zvyknutý. Kempinski rozhodne poskytuje to najlepšie ubytovanie na Kube. Izba ma 38m2. Majú veľkú manželskú posteľ alebo 2 oddelené postele. Niektoré izby sú prepojené vnútornými dverami. 

Vyšším štandardom je izba Deluxe, ktorá má rovnaké vybavenie. Líši sa výhľadom. Tieto izby sú otočené smerom do ulice. Izby Gran Deluxe sú na výššom poschodí s najlepším výhľadom na panorámu mesta.

5 fotografií

Dostanete to, čo od značky Kempinski očakávate

My sme boli ubytovaní v základnom štandarde Patio. Po príchode do izby nás okamžite upalo, aká je veľká, priestranná, čistá a voňavá. To je na Kube niečo, čo čakáte len ťažko. Kempinski nenechal absolútne nič na náhodu. 

V izbe je veľký priestor na odloženie a rozloženie si svojej batožiny. Nájdete tam, samozrejme, trezor. 

Môže vás zaujímať:

Mojito - láska v pohári a kubánsky život

Daiquiri - spomienky na Hemingwaya

V kúpeľni je samostatná toaleta, samostatná sprcha, samostatna vaňa (rain shower), veľké množstvo bielych mäkkých uterákov a voňavnej kozmetiky. Veľké zrkadlá, vreckovky, fén, dezinfekcia, dokonca aj váha, župan a papuče. Nechýba balená voda, kapsulová káva (v cene) s kávovarom, šálky, sklenené poháre, chladnička. 

Izbe dominuje veľká posteľ a veľký luster nad ňou. Ovládanie osvetlenia (rôzne osvetlenie). Oproti posteli je moderná TV, pracovný stôl, telefón/rádio. Zmestilo sa aj masívne kreslo. 

Ak nechcete byť rušení alebo chcete dať upratať izbu, pri posteli máte na to tlačidlá, ktoré stačí stlačiť. Celá izba pôsobí luxusne, čisto, sofistikované... Jednoducho maximálne perfektné. 

5 fotografií

Šatník a kúpelňa

Možnosti stravovania v Gran Hotel Manzana Kempinski #

Na druhom poschodí nájdete reštauráciu Confluencias, kde budete chodiť na raňajky. Nevyberáte si z bufetu, ako ste zvyknutí, to skôr vás usadia a bufet vám prinesú priamo na stôl. Hýčkanie môže začať. Prinesú vám niekoľko druhov pečiva, nátierky, ovocie, zelenina, sladký koláčik, sušienky, voda, káva, čaj a, samozrejme, na počkanie pripravia teplé jedlo podľa vašej preferencie. Raňajky bývajú od 7.00 do 11.00 h.

Nachádza sa tam aj reštaurácia El Regidor, Lobby Bar El Arsenal a bar Constante. Ďalej je na tomto poschodí aj Car Rental a Cestovná kancelária organizujúca výlety. Nechýba ani miestnosť pre fajčiarov Tabacco Lounge, kde si určite takmer každý rád potiahne z poctivej kubánskej cigary. 

Na streche hotela je San Cristobal Panoramic Restaurant s barom, kde dostanete bežné jedlá ale aj morské plody z kubánskych vôd a, samozrejme, aj kubánske koktaily. Odporúčame daiquiri pri západe slnka. Upozorňujeme, že vám dajú toľko drte, že ju nestihnete skonzumovať ani za 45 minút. 

Brunch: 9.30 - 11.00 h, obedy: 12.00 - 3.00 h, večere: 19.00 - 22.00 h a bar je otvorený od 11.00 do 23.00 h. Skvelé výhľady, príjemná atmosféra, hlavne večer počas západu slnka.

5 fotografií

Miestnosti stravovania

Ostatné služby #

Na streche hotela sa nachádza veľký bazén s lehátkami, SPA a kvalitné fitness centrum. Keď prídete na posledné poschodie, dajte sa smerom doľava. SPA a fitness má vlastnú recepciu. Špeciálne musíme vyzdvihnúť kvalitnú a dobre vybavenú posilňovňu, moderné stroje, pekné výhľady do ulíc Havany pod vami. Ranný tréning sa vám určite bude páčiť.

V Spa poskytujú dobre masáže, majú aj vírovku, otvorené: 9.00 - 21:00 h. Nakupovanie: v rovnakej budove, ako je hotel, sa nachádza aj nákupné centrum. Čokoľvek ďalšie hľadáte alebo potrebujete, poradí vám Concierge v priestore recepcie. V hoteli je bankomat. 

Na strechu hotela sa dostanú aj ľudia, ktorí nie su ubytovaní. Napriek tomu je v hoteli bezpečne. Výťahy sú naprogramované tak, aby cudzím ľuďom neumožnili vstup na poschodia pre hostí. Na recepcii dostávate kartičku od svojej izby, ktorú prikladáte vo výťahu na čítacie zariadenie a môžete vstúpiť na poschodie, kde bývate. 

3 fotografie

Nechýba dobra posilňovňa na najvyššom poschodí so SPA a výhľadmi

Ak nie ste v tomto hoteli ubytovaní, určite vyskúšajte aspoň ich bar na streche hotela. Recepcia vás nasmeruje. Dať si daiquiri a sledovať západ slnka v slušnej spoločnosti... Takúto Havanu nezažíva každý.

5 fotografií

Výhľady zo strechy hotela

Španielčina do vrecka #

Ak neviete po španielsky, nemajte obavy. Domáci sú veľmi nápomocní. Nemusíte mať vôbec strach z jazykovej bariéry. Personál hotela hovorí po anglicky. Recepcia a barmani vynikajúco, upratovačky slabšie, ale pochopia vás, len treba hovoriť jednoducho a pomalšie. 

Každý sa však pred cestou môžete naučiť pár španielskych fráz. Toto ocenia aj domáci.

Výrazy, ktoré poznáte aj z filmov:

  • Dobrý deň - „Buenos días“.
  • Dobrý večer - „Buenas tardes“.
  • Dobrú noc - „Buenas noches“. (noches čítaj ako nočes)
  • Dobrú chuť - „Buen provecho“. (provecho čítaj ako provečo)
  • Ahoj - „Hola!“ (čítaj ako ola)
  • Dovidenia - „Adiós“.
  • Ďakujem - „Gracias“´.
  • Niet za čo - „De nada".
  • Áno - „Sí“.
  • Nie - „No“.
  • Dobre - „Bueno“ alebo „Vale“.
  • Prosím - "Por favor".
  • Pivo - „Cerveza“.
  • Rum s kolou - "Cuba Libre". 
Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 129

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

Viktor Háber 9 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4150
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3738
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3623
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

9 dní

Trvanie

2501

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.