Najlepšie Irish puby sveta

Najlepšie Irish puby sveta

Útulná a príjemná atmosféra s tradičnou írskou výzdobou, živou hudbou a širokým výberom piva a whisky. Populárne priestory pre miestnych aj turistov, kde sa ľudia stretávajú, počúvajú hudbu, sledujú šport a, hlavne, nasávajú autentickú atmosféru. Reč je, samozrejme, o Irish puboch, ktoré síce vznikli v Írsku, no dnes sú fenoménom medzi krčmami vo svete a vyhľadávaným unikátom na každom jednom kontinente.

Kde hľadať najlepšie a najautentickejšie Irish puby sveta? BUBO klienti ich už dlhé roky obľubujú a my ich pre nich v každej krajine veľmi radi nájdeme. Za tie roky, čo sa pohybujeme v každom kúte sveta, vieme, kde ich hľadať a ktoré sú zaručene topkami spomedzi vyše 7 000 Irish pubov, ktoré sa nachádzajú po celom svete. Pri príležitosti St. Patrick's Day (17. marca), čo je najírskejší deň, aký môžete zažiť, sme pre vás vybrali najlepšie Irish puby sveta, ktoré s nami môžete navštíviť v siedmich rôznych mestách.

3 fotografie

Dublin a pivo

1. Dublin #

Samozrejme, začíname v kolíske Irish pubov, a teda v hlavnom meste Írska. Mesto, v ktorom sa koncentruje väčšina ekonomiky i spoločenského života celej krajiny - samozrejme, aj najviac krčiem. Mesto si drží svoj pôvodný svojský charakter aj v modernom dizajne a v BUBO tvrdíme, že to, čím bol kedysi Londýn, je dnes Dublin.

Najmä svojou lákavou perspektívou pre prisťahovalcov. Pri prehliadke Dublinu neobídeme najlepšie krčmy s čapovaným tmavým pivom Guiness, ktoré považujú viacerí za najlepší na svete.

Keby ste pred dvadsiatimi rokmi oznámili skupinke domácich, že sa chystáte do Temple Baru, zrejme by vás od toho začali odhovárať. Diana Vozárová, BUBO

Najlepšie Irish puby v Dubline podľa BUBO:

Temple Bar - Ikonický bar mesta s vonku postavajúcimi Írmi s pivom v ruke vo dne i v noci počas ktoréhokoľvek dňa v týždni. Príjemný oddych a klebetenie s kamarátmi, ktorému sa v Írsku hovorí "craig", vám skvelo predstaví skutočný charakter Dublinu. Mesta, kde majú domáci radi dlhé rozhovory, spievanie tradičných piesní, rozprávanie vtipov i zábavu. Niečím vám toto miesto môže pripomenúť aj slovenskú mentalitu, no zo svojej "írskosti" nestratilo nič. Každý deň tu zaznie živá hudba a nájdete tu všetky ročníky tradičnej írskej whisky i to najlepšie čapované pivo v okolí pozostávajúcom z farebných domčekov.

Madigan’s Earl Street - Túžite zažiť atmosféru typického, írskeho pubu a ešte sa pri tom aj výborne najesť? V tom prípade je ešte vhodnejší gastropub u Madigana. Špecializuje sa na írsku kuchyňu, a tak tu nájdete tradície na tanieri od darov mora cez hovädzinu, jahňacinu až po zeleninu. Medzi najlepšie voľby patri roštenka na slaninke a kapuste, skvelý Chowder s darmi mora alebo írsky, hovädzí stejk na Guinnesse. Špecialitou je aj kura na whisky a, samozrejme, skvelé írske pivo či pohárik whisky.

3 fotografie

Temple Bar - duša Dublinu

The Brazen Head - Spomínali sme ho už pri zaujímavostiach a naozaj ide o najstarší podnik v Írsku na Bridge Street. Súčasnú budovu, v ktorej sa nachádza, postavili v roku 1754 ako hostinec. Tomuto účelu však slúžila už v roku 1198, kedy ju založili ako hostinec pre cestujúcich navštevujúcich Dublin. Pub následne navštívilo množstvo historických osobností vrátane Jamesa Joycea, Jonathana Swifta a Roberta Emmeta. Brazen Head prežila požiare, rebélie a dokonca aj čiernu smrť, historický charakter si zachováva vďaka nízkym stropom, kamenným stenám a útulnou, príjemnou atmosférou. V krčme sa podávajú tradičné írske jedlá vrátane duseného mäsa, pastierskeho koláča a rýb a hranoliek, ako aj široký sortiment pív, whisky a iných liehovín. Nechýba ťivá hudba a jedinečný pohľad do dávnej histórie Dublinu.

Obidve Írska v BUBO spoznávame na úžasnom a nabitom osemdňovom zájazde Írsko a Severné Írsko.

2. Belfast #

Mesto, možno skôr mestečko, ktoré patrí k najkrajším v Európe. Svojou atmosférou i polohou, všade je blízko a naokolo vás uchváti drsná príroda a najmä strmé útesy. Milovníci kvalitného alkoholu si tiež prídu na svoje, keďže sa v Severnom Írsku nachádza najstaršia páliareň whisky na svete - Bushmills. Tí, ktorí majú radi historické návraty do 20. storočia, tu nájdu múzeum Titanicu, ktorý tu práve vyrobili. A okrem toho, samozrejme, aj skvelé Irish puby.

Guiness na každom rohu v Belfaste.
Foto: archív — BUBO

Najlepší Irish pub v Belfaste

Ponukou, atmosférou i príbehom víťazí Kelly's Cellars, teda Kellyho pivnice. Nachádza sa na 30 Bank Street v centre mesta, na námestí vedľa Castlecourt, veľkého nákupného centra a ide o jednu z najstarších krčiem v Belfaste, ktorá píše históriu až do 14. marca 1720. Miesto, kde leží, bolo kedysi Royal Avenue, teda Kráľovská cesta, a v súčasnosti sa zachovala staromódnosť baru, jeho klenutý strop a jeho tehlový vzhľad. Okrem skvelého piva a whisky sa tu pravidelne organizujú hudobné vystúpenia a bežne tu stretnete aj celebrity - napríklad hercov zo seriálu Game of Thrones. Ideálne na porovnanie atmosféry a rozdielov medzi Írskom a Severným Írskom. Ktoré je živšie?

3 fotografie

Kelly's Cellars v Belfaste

Päť zaujímavých faktov o Irish puboch:

  1. V mnohých tradičných írskych puboch je malý uzavretý priestor nazývaný „snug“, kde ženy zvykli sedieť a popíjať mimo verejného baru. Priestory mali často matné sklenené okná alebo závesy, ktoré im poskytovali súkromie.
  2. Krčmy bývali na Deň svätého Patrika zatvorené, a to až do 70. rokov 20. storočia írsky zákon vyžadoval, aby boli všetky krčmy na Deň svätého Patrika zatvorené na znak úcty k náboženskému sviatku.
  3. V 19. a začiatkom 20. storočia sa v mnohých írskych krčmách konali divadelné predstavenia vrátane hier, hudby a rozprávania príbehov. Táto tradícia pokračuje v niektorých krčmách dodnes.
  4. Slávnu írsku kávu, vyrobenú z kávy, írskej whisky, cukru a smotany, prvýkrát urobili v 40. rokoch minulého storočia barmanom na letisku Shannon v Írsku ako spôsob, ako zahriať cestujúcich na dlhých letoch.
  5. The Brazen Head v Dubline z roku 1198 je považovaná za najstaršiu krčmu v Írsku.

3. Londýn #

Na Britských ostrovoch ešte chvíľu ostávame a prenesieme sa do atmosférického Londýna. Irish puby sa aj tu pýšia bohatou históriou, spätne siahajúcou do 19. storočia, keď sem prichádzali írski prisťahovalci. Dnes je po Londýne roztrúsených množstvo týchto írskych krčiem, najviac ich nájdete vo štvrtiach Camden, Kilburn a Hammersmith, kde si užijete skvelú írsku atmosféru, živú hudbu a, samozrejme, najslávnejšie čapované pivá Guinness a Smithwick's.

3 fotografie

Londýnske Irish puby

Najlepšie Irish puby v Londýne:

The Auld Shillelagh (Stoke Newington) - Londýnčania, ale aj Íri, hovoria, že Guiness tu chutí presne tak, ako má a dostanete ho za primeranú cenu. Výborné miesto na sledovanie športov, kde sa združujú fanúšikovia ako futbalu, tak aj dostihov a viacerí návštevníci baru sem donesú aj svojich psov, čím je atmosféra miesta ešte unikátnejšia.

The Toucan (Soho) - Rušná krčma najmä počas víkendov, ktorú obľubujú najmä podnikatelia a bankári. Vychutnať si tu môžete čerstvú pintu Guinessu, špecialitu podniku. Vnútorné priestory sú trochu úzke, avšak odporúčame pobudnúť aj na exteriérovej terase, kde je dostatok miesta a vonku nasávate pravú britskú atmosféru.

The Porterhouse (Covent Garden) - Pub, ktorý má jeden veľký "problém" - je tu priveľa pív a je náročné vybrať si z nich jedno. Či už ide o čapované pivo, ležiak alebo mušt. Návštevníci tu chvália priateľský servis. Živo je tu najmä počas víkendov a piatkových večerov. Varia tu skôr jednoduché jedlá, no pivo a kvalitná whisky to vynahradia.

4. Edinburgh #

Škótske poobedie trávené v Edinburghu sa zvykne klasicky niesť v znamení oddychu a posedávania v tradičných puboch pri škótskom pive, nakupovania, dokupovania whisky a nasávania atmosféry. V puboch sa objednávajú spomenuté pinty, pričom jedna je približne 0,47 litra. Ak hľadáte svetlé, ľahké pivo, tak ochutnajte najpopulárnejšie škótske pivo Tennent's, ktoré nájdete v každom škótskom pube. Varí sa zo škótskeho jačmeňa a zdrojom čerstvej vody je Loch Katrine. Kde si ho najlepšie vychutnať?

Edinburgh a Škótsko spoznávame na zájazdoch:

3 fotografie

Malones Edinburgh

Najlepší Irish pub v Edinburghu

Malones Edinburgh - To, čo robí bar unikátnym, je aj jeho blízkosť k Edinburskému hradu. Peši sa k nemu dostanete za 15 minút a bar teda hľadajte v najkrajšej časti mesta. Ide najmä o športový pub, kde sa neustále vysielajú zápasy futbalu, kriketu či ragby a telky sú tu, doslova, v každom rohu. No zároveň na druhom poschodí hrá prakticky nonstop živá hudba. Urobia vám tu výborný burger či sendviče, ale aj kvalitné steaky s hranolkami.

Zaujímavé fakty o St. Patrick's Day:

  • Svätý Patrik v skutočnosti nebol Ír – narodil sa v Británii (keď bola súčasťou Rímskej ríše) koncom 4. storočia a do Írska ho priviezli ako 16-ročného otroka. Neskôr sa mu podarilo ujsť, no vrátil sa do Írska ako misionár.
  • Prvá prehliadka na Deň svätého Patrika sa nekonala v Írsku, ale v New Yorku, a to v roku 1762 v hlavnej úlohe s írskymi vojakmi v britskej armáde.
  • Pôvodná farba spojená so svätým Patrikom bola modrá, nie zelená. Zelená sa začala spájať so sviatkom kvôli írskej prezývke „Smaragdový ostrov“ a zelenej v írskej vlajke a, samozrejme, trojlístku.
  • St. Patrick's Day bol v Írsku do roku 1970 suchým sviatkom, čo znamená, že všetky krčmy a bary boli v ten deň zatvorené.
  • Rieka Chicago sa na Deň svätého Patrika každoročne od roku 1962 farbí nazeleno pomocou špeciálneho ekologického farbiva, ktoré udržiava toto sfarbenie po dobu niekoľkých hodín.

5. Tórshavn (Faerské ostrovy) #

Exotické a drsné Faerské ostrovy s typickou prírodou severnej Európy sú na polceste medzi Škótskom, Nórskom a Islandom a aj tu, v stále pomerne neprebádanej a nedotknutej časti starého kontinentu, nájdeme výborné Irish puby. Nami vybratý je ten v hlavnom meste Tórshavn.

6 fotografií

Irish Pub Tórshavn

Najlepší Irish pub v Tórshavne

Irish Pub Tórshavn - Interiér je typický pre tradičnú írsku krčmu, no sadnite si blízko okna modernej presklenej budovy či na blízku terasu a vychutnajte si tu typický pohľad na severský prístav a malebné farebné domčeky. Nechýbajú tu pivá, ležiaky či whisky, no skutočnou špecialitou sú tu jedlá - výborné steaky, rezne, hamburgery i dezerty chutia tak, akoby ich ovplyvnila svieža severská klíma a ich čerstvosť je neporovnateľná s inými. Hudba tu často hrá až do rána a otvorené je tu do neskorej noci.

Tórshavn a Faerské ostrovy s nami spoznáte na zájazdoch:

6. New York #

New York je americkou exotikou, už od prvého príchodu z letiska tu stretnete zmesku rôznych kultúr a ľudí s pôvodom z celého sveta, vrátane írskeho. Nielen pre nich už dlhé dekády existuje množstvo kvalitných a autentických Irish pubov, ktoré sa koncentrujú najmä vo štvrtiach Hell's Kitchen, The East Village a Woodlawn.

Najlepší Irish pub v New Yorku:

McSorley's Old Ale House - Najstarší írsky pub v Amerike a zároveň najlegendárnejší bar v NYC. Iní mu tiež dávajú prívlastky najautentickejší bar v meste či dokonca najznámejší podnik na svete. Založili ho v roku 1854, keď ho založil írsky imigrant John McSorley, ktorý bol silný katolík a viac-menej abstinent, no veril, že muž s ležiakom nemôže spôsobiť žiaden problém. Preto dodnes v bare čapujú len ležiaky, tmavé i svetlé a dodnes nemuseli "hasiť" žiaden problém. Na každej stene baru vidíte, aký je starý, dokonca sa tam nachádza plagát s odmenou za vypátranie vraha Abrahama Lincolna, ktorý bar navštevoval. Sú tu tiež putá Harryho Houdiniho či helmy vojakov z 1. a 2. svetovej vojny.

New York a Washington spoznávame spolu na zájazdoch:

7. Washington #

Irish puby nájdete aj v hlavnom meste USA. Aj tu doniesli puby írski imigranti a udržujú ich autenticitu aj vo Washintone.

3 fotografie

The Dubliner Restaurant

Najlepší Irish pub vo Washingtone

The Dubliner Restaurant - Vznikol v roku 1974 v rámci dlhoročnej barmanskej tradície. Dnes je jeden z najväčších amerických dodávateľov Guinness Stout a jediný dodávateľ Auld Dubliner Amber Ale - piva vyrobeného len pre The Dubliner a nikde inde v USA, len tu, sa podáva výborný Killkenny Irish Cream Ale. Pôsobivá je aj kolekcia whisky s viac ako 100 najlepšími írskymi whisky na svete. Servírujú tu svetoznáme Fish n' Chips či írsky hovädzí guláš, no tunajší šéfkuchári tiež každodenne menia čerstvé morské plody, zeleninu a vybrané mäso na úžasné špeciality dňa.

DVA BONUSY #

Najlepší Irish pub vo Viedni

Bockshorn Irish Pub - Ak sa vám nechce cestovať ďaleko, čo tak skúsiť blízku Viedeň? Malý v prvom viedenskom obvode na ulici Körblergasse 2, hneď za známym obchodom Julius Meinl na Grabene a predsa mimo turistických trás. Založili ho už v roku 1991, čím je druhý najstarší a najstarší existujúci Irish pub v hlavnom meste Rakúska. Jedna z najútulnejších krčiem Viedne.

Najlepší Irish pub v Berlíne

Kilkenny Irish Pub - S polohou priamo na stanici S-bahnu Hackescher Markt je inštitúciou už od roku 1992. Zažil tak všetky fázy zjednocovania Berlína - od nevraživých pohľadov, cez divoké deväťdesiate roky, premenu Berlína z punkovo-hipisáckeho mesta na jedno z najnavštevovanejších miest planéty. Prežil vládu Helmuta Kohla, Schrödera aj Angely Merkelovej. Ide o jeden z najväčších Irish pubov Berlína a tak si tu určite nájdete miesto. Trikrát ho vyhodnotili za najlepší Irish pub Nemecka. Neobíďte ho pri najbližšej berlínskej návšteve. A ak máte radi futbal, potešia vás aj priame prenosy z nemeckej Bundesligy.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 689

Mohlo by Vás zaujímať

Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Ascension - peklo Atlantického oceánu Prémiový blog

Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov Prémiový blog

Prémiový blog Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Tristan da Cunha, lokalizovaný v prostriedku južného Atlantického oceánu, najizolovanejším obývaným ostrovom…

Ľuboš Fellner 41 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2630 3094€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.