Tobago – deň v tropickom raji v Karibiku

Prehliadka

Tobago – deň v tropickom raji v Karibiku

Na záver nášho poznávacieho zájazdu Guyany, Surinam si doprajeme zaslúžený relax v tropickom raji na ostrovoch Trinidad a Tobago. Dva ostrovy – jedna krajina, no každý ostrov je odlišný. Tobago je pokojná oáza, kde sa ľudia nikde neponáhľajú a užívajú si panenských bielych pláží. Trinidad je omnoho rušnejší, priemyselnejší, kde sa sústredí väčšina ekonomiky, nájdete tu však aj viac histórie a svetové unikáty.

Port of Spain Počasie

oblačno

oblačno

31°C

Predpoveď 23.Apr

Východ slnka 05:51

Západ slnka 18:17

Miestni obyvatelia sú na vode ako doma
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

Milióny rokov dozadu boli tieto ostrovy ešte súčasťou juhoamerického kontinentu a svojou biodiverzitou by sme ich mohli zaradiť skôr ku guyanskej či venezuelskej prírode. Ostrovy  sú od seba navzájom vzdialené len 30 km, Trinidad od pobrežia Južnej Ameriky len 11 km. Tieto dva ostrovy fungovali až do konca 19. storočia nezávisle a až do získania nezávislosti bola Trinidad a Tobago najviac kolonizovaná krajina Karibiku. Európske koloniálne veľmoci, ako Španieli, Briti, Francúzi, Portugalci, Holanďania, či dokonca Lotyši si krajinu podali až 32-krát. Domorodé indiánske obyvateľstvo nahradili černošskí otroci dovezení z Afriky a po zrušení otroctva v 19. storočí, doviezli na územie Trinidadu lacnú pracovnú silu z Indie a Indonézie. Po objavení ropy v 60.tych rokoch minulého storočia sa z Trinidadu stalo USA Karibiku. Export ropy a zemného plynu, asfaltu, amoniaku či metanolu tvorí základ ekonomiky. V hlavnom meste Port of Spain sa do výšky týčia sídla nadnárodných spoločností, finančných centier či bánk. Menší brat z dvojice ostrovov neláka len na panenské biele pláže, ale aj podmanivou prírodou dažďových pralesov a úžasnou karibskou atmosférou. Atmosféra na Tobagu, mladšom bratovi, sa nesie v znamení hakuna matata. Na všetko je čas, každý sa s každým pozná, kriminalita je takmer nulová, zato bezpečnosť je jedna z najlepších spomedzi všetkých karibských ostrovov. Odvšadiaľ sa rozlieha hudba a miestni tancujú do rytmu karibských nôt. Turizmus je hlavným ťahačom ekonomiky. Niet sa čomu čudovať, severné pobrežie ostrova ukrýva jednu fantastickú pláž za druhou. Čím viac idete na sever, tým viac sú pláže panenskejšie a nedotknuteľnejšie, s minimom turistov. Bielučký piesok s azúrovo modrou vodou a zelenými špicatými kopcami v pozadí vytvára neuveriteľné scenérie.

Na rozlohe len 300 km2 žije len 60 000 obyvateľov. Juh pobrežia obmýva Atlantický oceán, severné pobrežie parí ku Karibskému mora. Na Tobago sa chodí za prírodou a plážami, tie najlepšie sa skrývajú na severe. Okrem toho má Tobago veľmi členitý terén, vďaka horskému hrebeňu Main Ridge, ktorý sa ostrovom tiahne. V srdci celého ostrova sa nachádza najstaršia chránená tropická rezervácia v Karibiku (aj na svete) Tobago Forest Reserve, založená v roku 1776, ktorá je domov vzácnych druhov rastlín a živočíchov.

Na Tobago sa dostane buď loďou, alebo lietadlom z Trinidadu. Z Trinidadu je to len 20 minútový let a priletíte na maličké domáce letisko A.N.R. Robinson International Airport situované na juhozápadnom cípe ostrova. Výhodou pri vnútroštátnych letoch je to, že môžete mať so sebou vodu. Z letiska je dobré, vziať si taxi na váš hotel. Je dobré zvážiť, či chcete ubytovanie v rušnejšej štvrti v blízkosti tých najpopulárnejších pláží – vtedy odporúčam hotel v blízkosti Pigeon Pointu alebo Crown Pointu. Ak chcete niečo pokojnejšie s dobrým zázemím, môžete zvážiť niečo v blízkosti hlavného mesta Scarborough. My sme štandardne ubytovaní v butikovom hoteli Half Moon Blue, situovaný na predmestí Scarborough, zložený z jednotlivých viliek vybudovaných v koloniálnom štýle. K dispozícii máme dva vonkajšie bazény a súkromnú pláž pri Bacolet zálive. Výborná hotelová reštaurácia s terasou ponúka krásny výhľad na záhradu s tropickými rastlinami a stromami, kde môžete relaxovať s koktailom v ruke a nasávať karibskú atmosféru. Ak z vašej izby započujete hlučný škrekot, ide o národného vtáka šuana hrdzavochvostého (cocrico), ktorý hniezdi v korunách stromov v hotelovej záhrade. Za jasného počasia dovidíte k susedom na Trinidad. Ak máte radi viac prírodu, odporúčam nájsť si penzión v severnejšie situovaných dedinkách v Charlotteville, Parlatuvier alebo Castara.

Na Tobagu je oficiálny jazyk angličtina, no nečakajte, že bude taká ako ju poznáme. Miestni tu hovoria, takzvanou broken English, kreolskou formou zmiešanej angličtiny s africkými a európskymi slovíčkami. Platí sa trinidadsko-tobažským dolárom, ktorý jednoducho rozmeníte v zmenárňach alebo vyberiete z bankomatu. Zaplatíte aj americkým dolárom. Vodu sa odporúča kupovať balenú z obchodu.

Podnebie je tropické s priemernou ročnou teplotou vzduchu 29 – 32 °C a teplotou vody 27 °C. Suchá sezóna trvá od decembra do mája a daždivá od júna do novembra. Aj keď krátke prehánky sú bežné aj počas suchej sezóny. Vďaka bohatým zrážkam je ostrov stále zelený s bujnou vegetáciou. Svojou nádherou Tobago údajne inšpiroval aj anglického spisovateľa Daniela Defoea k napísaniu slávneho románu Robinsona Crusoa.

Na komplexné spoznanie ostrova vám stačí jeden celý deň. Vyrážame o 8:00 ráno a máme požičaný mikrobus a miestneho šoféra Mr. Tita! Nie je problém zapožičať si aj vlastné auto, no pre kopcovitý terén zvoľte radšej auto so silnejším motorom. Mnohé autá tu majú automatickú prevodovku! Cesty sú poloprázdne a bezproblémové, jazdí sa vľavo. Trúbenie je prejavom pozdravu. Prvou našou zastávkou je Fort King George (Pevnosť Kráľa Juraja), ktorý sa týči nad zálivom Bacolet Bay s prekrásnym výhľadom na susedný Trinidad. Veľmi zachovaná pevnosť bola pôvodne postavená Britmi na konci 18. storočia na počesť kráľa Juraja III., ktorý vládol v rokoch 1760-1820. Na konci 18. storočia sa ostrov vďaka výrobe cukru, bavlny, indiga a rumu stal v minulosti jednou z najbohatších oblastí Karibiku. Od roku 1666 patril Veľkej Británii a po zrušení otroctva v roku 1888 bolo Tobago pripojené k susednému Trinidadu. Mnoho strastiplných rokov ubehlo, dokým si Trinidad a Tobago vybojovali slobodu. Až v roku 1962 sa im podarilo vymaniť sa z nadvlády Britov a v roku 1976 sa stali suverénnou republikou. Poprechádzajte sa pri obrannom múre, popri delách alebo navštívte miestne múzeum s tradičnými artefaktmi, dokumenty z koloniálneho obdobia či iné vojenské pamiatky. Otvorené od 8:00-21:00, v sobotu neobmedzene a v nedeľu zatvorené. 

Pokračujeme ďalej kľukatou cestou do vnútrozemia krajiny. Zaujímavou kapitolou juhoamerickej flóry sú práve miestne tropické stromy. Po ceste sa zastavujeme pri 500-ročnom strome Kapok tree, v španielskom svete ho nazývajú Ceiba, ktoré zaraďujeme medzi najväčšie stromy na svete (na obrázku). Hodvábne vlákna semien tohto stromu sa využívajú na výplň do matracov, vankúšov, čalúnenia či vypchatých hračiek, taktiež na izoláciu. Semená tiež produkujú olej, ktorý sa používa lokálne v mydle a môže sa používať ako hnojivo. Kvety sú dôležitým zdrojom nektáru a peľu pre včely a netopiere. Drevo je kvalitné a využíva sa na rôzne drevorezbárske účely. Môžu dosahovať výšku až 70 metrov.

Tobagčania majú hudbu v krvi. Tito nám púšťa svoje obľúbené pesničky africko-karibského calypsa, reggae, soca, reggaeton či indo-karibského chutney. A keď nie je signál, tak nám pesničky svojím mocným hlasom v plnej paráde zaspieva. Nechávame sa unášať karibskou atmosférou, až sa dostávame to chutnučkej rybárskej dedinky Castara. Pôvodne rybárska dedinka dnes prešla transformáciou, podobne ako ostatné dedinky, ktoré dnes žijú z turizmu. Nájdete tu niekoľko penziónov pre turistov a reštaurácií. Prejdite sa k pláži a sledujte miestnych rybárov, ktorí prinášajú denný úlovok na pevninu. A nezabudnite zastaviť na vyhliadkach nad dedinkami na zvečnenie týchto fantastických výhľadov.

Rybárska dedinka Castara a pohľad na ňu zhora
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

Pokračujeme ďalej po hlavnej ceste popri odľahlej pláži Englishman´s Bay. V porovnaní s populárnejšími karibskými ostrovmi tu nájdete len zlomok turistov, väčšinou na Tobagu prevláda domáci turizmus. Čím viac putujete na sever ostrova, tým menej ľudí stretnete na plážach. Prichádzame do ďalšej rybárskej dedinky Parlatuvier. Francúzi tu svoj vplyv zanechali značný – názvy ďalších dediniek sú L’anse Fourmi, Hermitage či Charloteville. Dáte si osviežujúci drink na odľahlej pláži v tejto utešenej dedinke? Dajte si pivo Carib či Stag alebo vyskúšajte jeden z najlepších rumov na svete Angostura. Je to skutočne magické miesto, kde zastavujeme a vyberáme plavky. Je čas sa okúpať. Nachádza sa tu aj naša najobľúbenejšia BUBO pláž - Pirate's bay. Môžete sa na ňu dostať buď loďou miestneho rybára, alebo pešo, ak prekonáte zhruba 100 schodov. V úmornom teple a pri vysokej vlhkosti vzduchu sa po pár metroch potíte aj za ušami, ale ten pocit, keď dorazíte na panenskú karibskú pláž a ste tam úplne sami, je na nezaplatenie!

Po okúpaní v Karibiku smerujeme na vyhliadku Flagstaff Lookout Point (344 m.n.m.) s výhľadom na skupinu skalných neobývaných ostrovov, medzi nim aj London Bridge Rock - prirodzený skalný oblúk, ktorý vytvorili pohyby oceánu a týči sa do výšky až 35 metrov. Okrem toho je to výborné miesto na potápanie, prechádzame na atlantickú cestu. Ostrov je len 10 km široký a 40 km dlhý.  Prichádzame do dedinky Speyside, kde sa nachádza unikátna reštaurácia Jemma’s Sea View Kitchen Tree House. Jedli ste už na strome s výhľadom na Atlantik? S BUBO budete mať o luxusné miestečko postarané, u majiteľky máme stôl rezervovaný. Ochutnajte nápoj Mauby, ktorý našincom pripomína chuť Fernetu. Tento obľúbený karibský nápoj pozostáva z vysušenej kôre miestneho stromu Colubrina  zmiešaného s trstinovým cukrom. Má trpkú chuť, ale podáva sa studený a je veľmi osviežujúci. Navyše pripisujú sa mu liečivé účinky – je vhodný na artritídu, znižuje hladinu cholesterolu, je vhodný na hnačku a môže pomôcť v boji proti cukrovke. Miestni si radi pochutnávajú na komerčnejšom Mauby Fizz, čo je bublinková verzia tohto nápoju vo fľaši, ktorú kúpite v hociktorom obchode. Vysušenú kôru tohto stromu si môžete takisto zakúpiť v malých balíčkoch. Zaženiete hlad rybou na curry alebo krevetami v curry omáčke? Na curry vám na požiadanie pripravia dokonca aj kozu. Keď už sme pri kozách, naskytne sa vám famózny výhľad na Goat Island (Kozí ostrov), a takisto na ostrov Little Tobago. Okolie týchto ostrovov sa považuje za najlepšie potápačské miesto na ostrove. Množstvo koralov, rybičiek a bohatý podmorský svet. Ak máte viac dní na ostrove a mierite na sever na dlhší čas, určite odporúčame!

Pokračujeme ďalej, za dedinkou Roxborough odbáčame do vnútrozemia a smerujeme k vodopádu Argyle Fall, ktorý sa nachádza v útrobách daždivého pralesa. Predchádza mu príjemná 20 minútová prechádzka a následné kúpanie. Prechádzame popri zničených kakaových políčkach po ničivom hurikáne z roku 1963. Tobago sa nachádza južne od atlantického hurikánového opasku, ktorý poznačil aj miestnu ekonomiku. Hurikán zničil plantáže s banánmi, kokosom a kakaom, ktoré do značnej miery udržiavali hospodárstvo, a taktiež spôsobil značné škody na nedotknutom tropickom dažďovom pralese, ktorý tvorí veľkú časť vnútrozemia severnej polovice ostrova. Mnoho plantáží bolo následne opustených a hospodárstvo zmenilo smer z poľnohospodárstva s pestovaním plodín na cestovný ruch. Vstup je 10 USD a za príplatok je možné si zakúpiť aj miestneho sprievodcu. Prechádzka je nenáročná, ak je po daždi treba dávať pozor na blato, môže sa šmýkať. Odmenou vám bude príjemné osvieženie vo vode.

Po Atlantickom pobreží dokončujeme náš okruh a pri západe slnka prichádzame na náš hotel. Prekrásny deň plný zážitkov je za nami! Presvedčte sa s nami na našom zájazde na Tobago.

Ďalší deň si rozhodne vyhraďte celý na návštevu najlepšej pláže na ostrove – Pigeon Point. Na tomto mieste sa mieša voda Karibského mora s Atlantickým oceánom. Platí sa symbolické vstupné 3 USD, ale čaká vás tu biely piesok, čistá voda Karibiku a krásne koraly. Odporúčame si na mieste zakúpiť plavbu loďou so skleneným dnom (12-20 USD), ktorá vás zavezie k Bucco Reef, kde si môžete zašnorchlovať (šnorchel a plutvy v cene). Za doprovodu karibským rytmov vás loď zavezie do Nylon Pool – plytčiny, kde sa môžete okúpať a poslednou zastávkou bude polostrov, na ktorý chodia miestni grilovať a barbecuovať. Môžete si tam niečo kúpiť, nealko pitie máte už v cene na lodi. Zhruba 3 kilometre od Pigeon Pointu sa nachádza ďalšia krásna pláž Store Bay, ktorá je vzdialená zhruba pol hodiny. Môžete sa prejsť palmovým rajom a pri pobreží stretnete zaujímavé stromy. Manchineel tree – plody tohto stromu vyzerajú nevinne, ako zelené jabĺčka, ktoré pripomínajú divoké jablká – nenechajte sa oklamať, POZOR jedná sa o strom, ktorý nazývame aj plážová jabloň či jedovatá guava. V Španielsku tento strom prezývajú „arbol de la muerte“, v preklade „strom smrti“. Tento strom produkuje mliečnu šťavu, ktorá sa nenachádza len v lákavo vyzerajúcom ovocí, ale aj kôre a v listoch. Ak táto šťava príde do kontaktu s kožou, spôsobí obrovskú bolesť. Navyše sa vynikajúco rozpúšťa vo vode, ak teda  prší držte sa čo najďalej od tohto toxického stromu. V žiadnom prípade jabĺčko NEochutnávajte, následkami môže byť zvracanie a hnačka, dehydratácia, v najhoršom prípade aj smrť. Prečo sa však týchto stromov nezbavia, ale len ich označia varovnými ceduľkami? Manchineel totižto zohráva významnú rolu v miestnom ekosystéme – chráni pôdu pred eróziou a silným vetrom. Naviac, miestni stolári využívajú drevo v nábytkárstve, keďže po vysušení slniečko drevo jedovatú šťavu neutralizuje.

Najkrajšia pláž na ostrove? Nevynechajte Pigeon Point a okúpte sa v kryštáľovo čistej vode Karibiku
Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

TOP 10:

1. Pigeon Point – karibské more a biely piesok. Toto miesto nevynechajte.

2. Tobago Forest Reserve – najstaršia chránená karibská rezervácia je známa pre pozorovanie vzácnych druhov vtáctva, nájdete tu mnoho endemických druhov živočíchov a rastlín.

3. Charlotteville - poľnohospodárstvo rovnako ako rybolov boli stáročia hlavnou oporou miestneho hospodárstva. V devätnástom storočí pomohli dedine rásť dnes už zaniknuté cukrové plantáže v Charlotteville, dnes dedina prosperuje vďaka turizmu.

4. Argyle Fall – navštívte vodopád v tropickom dažďovom pralese. Nezabudnite si plavky!

5. Pirate’s Bay – nádherná izolovaná pláž v Charlotteville, na ktorú sa dostanete pešo alebo loďou.

6. Fort King George – pevnosť kráľa Juraja z 18. storočia vybudovaná Britmi ponúka nádherné vyhliadky.

7. Bucco Reef – prírodná rezervácia s množstvom koralov ideálna na šnorchovanie. Navštívte Nylon pool na miestnej lodi, ktorý bol pomenovaný britskou princeznou Margaret v roku 1962 počas svojej svadobnej cesty, ktorá vodu v tomto prírodnom bazéne prirovnala k priehľadnosti nylónu. Dnes zostáva populárnym cieľom pre páry a rodiny.

8. Sunday school - každú nedeľu v dedine Bucco hrá miestny orchester na národný hudobný nástroj steel pans alebo steel drums

9. Karneval – každoročné hudobné a kultúrne podujatie roka vrcholí v období január – február. Nechajte sa unášať v rytme soca, calypsa, reggae, reggeaton, steel pans a afro-karibských rytmov.

10. Preteky kôz– naozaj originálny šport, ktorý má pôvod v Buccoo na Tobagu. Tradícia trvá už od roku 1925, dnes je z nej veľký populárny festival, koná sa každoročne v utorok po Veľkej noci.

Čo vidieť navyše? #

1. Little Tobago – pre milovníkov potápania je tu Kellestone Drain – najväčší koral na svete, ktorý má výšku tri metre a šírku päť metrov. Skladá sa z miliónov živých koralových živočíchov a v blízkosti môžete sledovať bohatú koralovú záhradu, žraloka fúzatého či manty obrovské.

2. Lover’s Beach – pláž zaľúbencov - piesok tu má ružový odtieň kvôli rozdrveným mušliam, ktoré voda vyplavila na breh. Dostanete sa tu len loďou a spravidla tu bývate sami.

3. London Bridge Rock - potápanie na severe a severovýchode ostrova, kde sa nachádza bohatý podmorský svet.

4. Tobago Cocoa Estate - navštívte kakaovú plantáž a preniknite do sveta jednej z najlepších čokolád na svete. Rezervácia dopredu.

5. Speyside – malebná dedinka pri Atlantiku. Východzí bod na najlepšie potápanie na ostrove.

6. Goat Island – v blízkosti ostrova sa nachádza Angel Reef- skvelé miesto na šnorchlovanie a potápanie. Pozor na veľké vlny a prúdy. Už z diaľky vidno jediný biely dom vybudovaný na inak neobývanom skalnom ostrove. Dodnes sa diskutuje o tom, či je pravda, že v tomto dnes už opustenom dome kedysi pôsobil anglický spisovateľ Ian Fleming, ktorého najviac preslávili série špionážnych románov Jamesa Bonda.

7. Little Tobago – raj pre ornitológov, miesto, kde sa prichádzajú rozmnožovať morské vtáky. História ostrova je veľmi zaujímavá, v roku 1908 ostrov kúpil anglický politik a podnikateľ Sir William Ingram, aby z neho vytvoril vtáčie sanatórium. Na lodi sem doviezol štyridsaťsedem vzácnych druhov vtákov, vrátane prekrásnej Rajky svadobnej až z Novej Guinei. Perie týchto vtákov bolo v tej dobe zvlášť módne v dámskych klobúkoch. Po Ingramovej smrti, ostrov v roku 1924, jeho dediči odovzdali vláde Trinidadu a Tobagu ako útočisko pre divú zver. Vtáky prežili na ostrove najmenej do roku 1958, keď ich natáčala posádka National Geographic. Po hurikáne Flóra, ktorý ostrov zasiahol v roku 1963 sa predpokladá, že populácia zanikla. Ingramové svedectvo však zostalo živé, dodnes je to rajom morských vtákov, ako Faeton červenozobý, Víchrovník oceánsky, Sula hnedá, Nody hnedý , Rybár čiernochrbtý či Rybár tmavokrídly.

8. Pigeon Peak (Holubí vrch) – poldňová túra na najvyšší bod na ostrove (385 m.n.m.) z mestečka Speyside.

9. Bloody Baykrásna panenská pláž na severozápade ostrova. Názov krvavá zátoka pochádza z roku 1666, kedy sa stala dejiskom pozoruhodnej námornej bitky, keď sa britský admirál Sir John Harman stretol s kombinovanými flotilami Francúzska a Holandska. Hovorí sa, že Briti ich porazili takým spôsobom, že pri slnečnom odraze sa voda sfarbila do červena.

10. Ochutnajte miestnu špecialitu Benne Balls – nepečené guľôčky z afrického sezamu benne a trstinového cukru v pouličných stánkoch. Alebo dáte prednosť krabovi na curry omáčke s knedličkami? Navštívte stánok Miss Jeans alebo Miss Trims v Crown Pointe.

Posledná úprava článku | Prečítané: 421

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Trinidad a Tobago – dva svety v jednom balení Prémiový blog

Prémiový blog Trinidad a Tobago – dva svety v jednom balení

Trinidad a Tobago. Dva ostrovy v jednom štáte, v jednom spoločnom názve, vzdialené taký kúsok od seba (dvadsať minút letu). A každý z nich je…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania
Tobago – deň v tropickom raji v Karibiku Port of Spain, Tobago

Port of Spain, Tobago Tobago – deň v tropickom raji v Karibiku

Na záver nášho poznávacieho zájazdu Guyany, Surinam si doprajeme zaslúžený relax v tropickom raji na ostrovoch Trinidad a Tobago. Dva ostrovy –…

Ivana Tomášová 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Karibik, Trinidad a Tobago, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4465 5445€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.