TOP 10 Baracoa

TOP 10 Baracoa

Mesto na východe Kuby, ktoré sa nachádza blízko najvýchodnejšieho bodu ostrova - Punta de Maisí. Mesto, pri ktorom sa vylodil Krištof Kolumbus v roku 1492 a vyhlásil, že objavil najkrajšie miesto, aké kedy videlo ľudské oko. Najstaršie mesto a trvalé osídlenie na Kube, práve to je Baracoa.

Dnes ide o hlavné mesto rovnomenného okresu v provincii Guantanamo. Žije v ňom približne 80 000 obyvateľov. Učupené pod stolovou horou El Yunque, v objatí tropickej zelenej prírody, je toto mesto určite jedno z najzaujímavejších, ktoré sa na Kube dajú navštíviť.

Príroda na Kube je vo všeobecnosti krásna, ale väčšina ľudí sa zhoduje, že práve tu je najkrajšia. My pri našom veľkom okruhu Kuba absolut total do Baracoa zavítame a spísali sme pre vás TOP 10 zážitkov a odporúčaní z tohto miesta, ktoré urobia dovolenku na Kube ešte čarovnejšou.

Promenáda Malecón - nie je pompézna, ale má svoje čaro.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

1. tip: Promenáda Malecón a centrum Baracoa #

Takmer v každom pobrežnom meste sa nachádza promenáda Malecón. Baracoa nemá taký pompézny Malecón ako Havana, ale svoj účel spĺňa. A teraz nemyslím iba ochranu mesta proti relatívne silným prílivovým vlnám Atlantiku, ale aj ako offline Facebook, kde sa stretávajú mladí ľudia, riešia svoje problémy, vzťahy, alebo si iba sadnú s rumom a po kubánsky si užívajú život.

Nachádza sa tu aj červená socha Kolumbusa v nadživotnej veľkosti, na ktorého sú domáci právom hrdí. Oproti soche sa nachádzajú zbytky starej španielskej pevnosti Fuerte Matachín, ktorá strážila mesto pred pirátmi, korzármi i Francúzmi a dnes tu sídli mestské múzeum.

V historickom centre mesta Baracoa nenájdete veľké pompézne historické stavby. Skôr ide o milé, malebné a farebné mesto, kde každý záber vyzerá dobre aj bez pridaného filtra.

2. tip: Autenticita Kuby na Parque Independencia #

Na námestí Parque Martí býva väčšia koncentrácia ľudí, čakajú totiž na výber z bankomatu. Z námestia sa vydajte doľava po ulici Ciro Frias až k hlavnému námestiu. Po ulici Felix Ruene budete prechádzať okolo známeho podniku Casa de la Trova. Tento podnik nájdete aj v iných kubánskych mestách a ak budete mať večer chuť na živú hudbu, dobrý drink, prípadne si zatancovať, určite sem zavítajte.

Priamo okolo sochy bradatého pána, ktorého nazývajú Pelú, prídete až na hlavné námestie Parque Independencia (Park nezávislosti). Toto centrálne námestie je hlavné miesto, kde sa stretávajú mladí aj starší - skrátka všetci, ktorí chcú ísť "do mesta" medzi ľudí, dať si pivko alebo nejaký drink (mojito, daiquiri či cuba libre) a popritom si vychutnať príjemnú a neopakovateľnú atmosféru tohto mesta.

Na námestí Plaza Independencia sa nachádzajú lavičky, je tu verejná wifi sieť, na Kube tak vzácna. Okolo námestia je niekoľko podnikov, kde si môžete skočiť večer na mojito, prípadne iný miešaný drink, v cene cca 2 eurá.

Mestu Baracoa sme venovali pre jej krásu aj ďalší separátny blog: Baracoa - tipy a čo vidieť.

BUBO odporúča reštaurácie:

  • Restaurante Fuerte La Punta, adresa: Avenida Los Martires
  • Paladar El Guajiro, adresa: Frank Pais 22, Baracoa
  • Restaurante Yor, adresa: Rupert Lopez 22, Baracoa
  • The Ocean Pearl, adresa: Malecón de Baracoa

Odporúčané bary:

  • Casa de la Trova, adresa: Calle Felix Ruene
  • Bar Yaima, adresa: Parque Independencia

Až 500 rokov starý drevený kríž.
Foto: Ľubor Kučera — BUBO

3. tip: Stovky rokov starý drevený kríž #

Dominantná stavba Baracoa je katedrála Nuestra señora de Asunción, v ktorej sa nachádza vzácny artefakt - viac ako 500 rokov starý drevený kríž Cruz de la Parra, o ktorom sa hovorí, že ho priniesol Kolumbus pri svojej prvej výprave. Ide o najstarší zachovalý symbol kresťanstva v rámci americko-európskej kultúry a ako jediný zachovalý z pôvodných 29 krížov, ktoré priniesol Kolumbus do Nového sveta.

Nachádza sa v prvej kaplnke po ľavej strane. Kostol býva cez všedný deň zavretý, poobede zase otvorený - nie sú dané žiadne otváracie hodiny. Oproti nemu sa nachádza busta miestneho hrdinu, indiánskeho náčelníka Hatueya, ktorého označujú aj ako prvého amerického rebela. Hatuey, náčelník kmeňa Taíno, pôvodne pochádzal z vedľajšieho ostrova Hispaniola (dnes domov Haiti a Dominikánskej republiky), ale preplavil sa aj so skupinou bojovníkov na Kubu, aby bojoval proti Španielom.

4. tip: Čokoláda #

Po prehliadke námestia pokračujte po hlavnej ulici Antonio Maceo, okolo budovy Correos (pošty, kde si môžete kúpiť známky, aj nechať pohľadnice) a výbornej Casa de Chocolate (Dom čokolády).

Baracoa je totiž kubánske mesto čokolády! Jediná fabrika na túto pochúťku sa nachádza práve tu. Navyše ju osobne otvoril v roku 1963 vtedajší minister priemyslu - legendárny Che Guevara. Ochutnajte vysokokvalitnú luxusnú 100-percentnú horúcu čokoládu, moka (kávu s horúcou čokoládou), alebo čokoládu s rumom. A nakúpte tu najlepšiu čokoládu ako suvenír pre blízkych. Garantujeme vám gurmánsky zážitok.

Oblasť Baracoa je typická práve pestovaním kakaa, v menšej miere aj kávy. Pričinili sa o to hlavne Francúzi, ktorí na konci 18. storočia ušli z Haiti a usadili sa na východe Kuby. Po meste vám budú ponúkať tabuľky čokolády, kakaové gule alebo malé drevené nádobky s kakaovým maslom, ktoré je veľmi dobré aj na pokožku, na popálené alebo spálené miesta. Navštíviť tu môžete kakaové plantáže.

5. tip: Kostoly a farebné domčeky #

Kto by chcel vidieť viac a potúlať sa po úzkych uličkách s farebnými domčekmi, po ulici Antonio Maceo (podľa veľkého bojovníka za oslobodenie Kuby, generála Antonia Macea Grajales), radíme mu odbočiť na ulicu Coliseo. Nájdete tu niekoľko malých kostolíkov (prvý baptistický kostol, metodistický kostol).

Celkovo je v Baracoa naozaj veľa kostolov - napriek súčasnému režimu je tu cítiť silný španielsky náboženský odkaz. A v Parque 13. Marzo (Park 13. marca), kde my v BUBO končíme prehliadku mesa Baracoa, sa po ľavej strane otvára malá zátoka Bahía Baracoa, okolo ktorej sa rozprestiera mesto. A takisto tu nájdeme aj pozostatky ďalšej španielskej pevnosti.

6. tip: Cyklotaxi #

Na prepravu po meste, okrem pešieho presunu (mesto nie je veľké), odporúčame využiť služby miestnych cyklotaxikárov, ktorí vás radi odvezú kamkoľvek budete chcieť. Baracoa je miesto, kde nestretnete takmer žiadnych turistov, prevažne len domácich obyvateľov.

Jednosmerná cesta takýmto cyklotaxíkom stojí od 2 do 5 eur, záleží od trasy. Na vzdialenejšie miesta môžete využiť aj bežné taxi vozidlá. Pokiaľ vyskúšate takýto druh prepravy po meste, ulovíte ďalší nezabudnuteľný zážitok.

3 fotografie

Autentická Kuba

7. tip: Luxusné ubytovanie v Baracoa #

V meste sa nachádzajú dva hlavné hotely. El Castillo alebo hotel Porto Santo. Hotely sú rovnakej kategórie, majú označenie kubánske 3*, čo v našom ponímaní znamená slabšie 3*. Ubytovanie je riešené v štandardných hotelových izbách a disponujú aj bazénom.

Hotel El Castillo sa nachádza na kopci nad mestom, na mieste bývalej španielskej pevnosti. Z tohto miesta sa vám ponúkajú úžasné výhľady na celé okolie, na stolovú horu El Yunque a na mesto pod vami. Vzdialenosť od centra mesta Baracoa je v prípade hotela El Castillo približne 10 min pešou chôdzou (hotel sa nachádza na kopci), vzdialenosť od centra mesta je v prípade hotela Porto Santo približne 15 min. Počas nášho pobytu v Baracoa sme v týchto hoteloch ubytovaní aj my. Luxusom hotela El Castillo je práve výhľad na El Yunque.

Bonusový tip: V meste sa tiež nachádza niekoľko možností ubytovania v Casas particulares - súkromných izbách/domoch, ktoré prenajímajú miestni obyvatelia. Tieto ubytovania sú skôr jednoduchšieho štandardu. Hľadajte na domoch symbol, teda modrú dvojramennú kotvu.

8. tip: Výstup na stolovú horu #

Spomínaná El Yunque je stolová hora vysoká 570 m, ktorá sa stala symbolom celej oblasti. Prvýkrát ju opísal práve Krištof Kolumbus, keď do tejto oblasti priplával a neskôr sa stala orientačným bodom pre ďalších objaviteľov a námorníkov.

Počas našich zájazdov na Kubu budete mať možnosť výstupu až na vrchol. Pokiaľ sa sem vydáte sami, odporúčame ísť hore s miestnym lokálnym sprievodcom. Výstup je strednej náročnosti a celý výlet trvá približne 5 až 6 hodín. Informujte sa v miestnych cestovných agentúrach.

3 fotografie

Stolová hora El Yunque

9. tip: Scénická cesta La Farola #

Baracoa sa označuje za najviac izolované mesto na Kube a až do 60. rokov 20. storočia ste sa do nej dostali iba na lodi. Následne vybudovali 120 km úsek medzi Guantanamom a Baracoa plný zákrut, serpentín a krásnych scenérií.

Túto cestu nazývame La Farola a ide o úžasné inžinierske dielo, cestovať po nej je obrovským zážitkom.

Na jednej z pláží.
Foto: archív — BUBO

10. tip: Pláž, pivo a kokos #

Odporúčame vám ochutnať pivo Hatuey pomenované podľa miestneho indiánskeho náčelníka, ktorý sa dal na odpor proti Španielom. Napriek tomu, že pivo vyrábajú v Santiagu de Cuba, Hatuey sa spája práve s oblasťou okolo Baracoa.

Vypiť ho môžete napríklad na neďalekej pláži Maguana. Ide o pláž skôr naturálnejšieho charakteru, ktorá leží cca 40 min cesty na sever smer mesto Moa a ponúka vám príjemný oddych pri Atlantickom oceáne.

Ďalšou odporúčanou plážou je Playa Duaba. Leží približne 2 km severne od centra Baracoa, priamo za letiskom Gustavo Rizo. Tu sa v roku  1895 vylodili z anglického škunera Honor (v preklade česť) Antonio Maceo, Francisco "Flor" Crombet a Agustín Cebrejo spolu s ďalšími 20 spolubojovníkmi, ktorí priplávali z Bahám, aby sa pridali k povstaniu, ktoré viedli José Martí a Máximo Gomez. Udalosť pripomína aj pamätník.

Pokiaľ nemáte chuť práve na pivo, skúste kokos - ďalší z dôležitých exportných produktov. V oblasti sa nachádza množstvo kokosových plantáží (a viac ako 30 druhov paliem). Palma kráľovská je dokonca národný strom Kuby. V Baracoa sa nachádza tiež jediná fabrika na výrobu kokosového oleja.

Baracoa je pitoreskné mesto pod legendárnou stolovou horou, obklopené najkrajšou prírodou na Kube. Turisti, ktorí Baracoa navštívia, svorne tvrdia, že tá dlhá cesta za to rozhodne stojí. Poďte sa presvedčiť aj vy!

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Ľubor Kučera

Vyštudovaný hispanista, hudobník a hrdý bradáč. V zmysle kalokagatie a carpe diem, miluje cestovanie, španielsku a taliansku kultúru (a ich spôsob života), umenie a kávu. Najprv sa mu BUBO dostalo do ucha a nakoniec aj pod kožu. Zbožňuje ranný beh v Ríme (a následný beh späť na ristretto), davy v New Yorku, jazdu po severoamerických cestách, surfovanie v Peru, očarujúcu Kolumbiu a samozrejme, atmosféru na pláži v Rio de Janeiro. Rozhodol sa o svoje nadšenie podeliť aj s ostatnými a preto prišiel k nám do BUBO. Riadi sa heslom, že cestovanie otvára oči a myseľ. Okrem iného si užíva jazdu na motorke, koncerty, dobré jedlo a dobré víno. K zbieraniu zážitkov pridáva do zbierky aj tetovania.

Obľúbeý zájazd z BUBO katalógu

Kuba - All inclusive

Zo zájazdu:

Ľubor Kučera

Posledná úprava článku | Prečítané: 135

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Trinidad - najfarebnejšie kubánske mesto Blog

Blog Trinidad - najfarebnejšie kubánske mesto

Jedno z najkrajších kubánskych miest je vzdialené iba niekoľko hodín od hlavného mesta Havana. Vstupná brána do Karibiku, mesto obchodu a cukrovej…

Ľubor Kučera 7 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3914 4773€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2924 3899€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2990 3738€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

9 dní

Trvanie

2461 3076€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.