TOP 10 Medellínu

TOP 10 Medellínu

Kolumbijský Medellín je známy predovšetkým ako rodisko a mesto bývalého narkobaróna Pabla Escobara. Druhé najväčšie mesto Kolumbie sa však mení, dbá na ekológiu a odstraňuje budovy, ktoré hovoria o temnej nedávnej histórií. Dnes je bezpečný, populárny medzi turistami a tiež prekvapivý. Verte nám, prehliadka Medellínu stojí za to.

V súvislosti s Medellínom sa už dnes spomínajú predovšetkým krásne ženy, top nočný život, skvelé cyklotrasy, ba dokonca metro. V systéme verejnej dopravy tiež figurujú aj lanovky. Pokiaľ zamierite do Kolumbie, navštívte Medellín. Pripravili sme si pre vás top 10 Medellínu - čo vidieť a zažiť v obľúbenej turistickej destinácii Južnej Ameriky.

1. tip: Umelecké Plaza Botero #

Fernando Botero je meno, s ktorým sa budete v Medellíne stretávať často. Ide o umelca presláveného vo svete - jedného z najvplyvnejších v súčasnosti. Je to rodák z mesta a na hlavnom a najznámejšom námestí sa nachádza 23 jeho sôch. Na Plaza Botero, skvelom východiskovom bode, slúžiacom ako vstupná brána poznávania Medellínu, leží aj Museo Antioquia, múzeum ďalším veľkým množstvom jeho diel.

2. tip: Nočný život - jeden z top sveta #

Mesto Medellín môžeme rozdeliť na juh a sever - bohatšiu a chudobnejšiu časť. Práve na juhu leží štvrť El Poblado, kde odporúčame sa ubytovať a následne zamieriť do mesta a vychutnávať si nočný život v Medellíne. Nájdete tu výborné reštaurácie, podniky a diskobary. Z našich skúseností vám vieme odporučiť SkyBar na námestí Parque Lleras alebo The Charlee hotel s rooftopom, z ktorého si vychutnáte úžasný výhľad na mesto. Zábava sa môže začať.

3. tip: Pablo Escobar - história na dlani #

Viacero turistov zamieri do Medellínu najmä kvôli poznávaniu smutnej histórie spätej s Pablom Escobarom. Spätosť je jasná, hoci neslávna a nič iné len odsúdeniahodná. Ak sa jej chcete dotknúť, zamierte na cintorín Cementerio Jardines Montesacro (štvrť Itagüí), kde nájdete hrobku rodiny Escobarovcov. Bližšie vám domáci ukážu tento kus histórie aj v múzeu Casa Museo Pablo Escobar či vo štvrti Barrio Pablo Escobar.

Pokiaľ chcete vedieť o Medellíne viac a radi čítate dlhé texty, prečítajte si veľký, rozsiahly a detailný blog Čo vidieť v Medellíne a zistíte oveľa viac. Ako bonus podstatne viac autentických fotografií a zážitkov z mesta.

4. tip: Unikátna štvrť Comune 13  #

Aj výstavbu tejto štvrte pomáhal financovať Pablo Escobar. Jeho cieľom bolo prepojiť okrajové a chudobnejšie štvrte s centrom mesta. Miestnym obyvateľom rozdával dary, zabezpečovbal si ich lojalitu, no mladých aj následne ťahal do armády. Pred jeho smrťou tu bolo množstvo mŕtvol a vyviezli ich do kameňolomu, ktorý tu vidno. Dnes je štvrť iná - plná mladých ľudi s množstvom energie, pouličného tanca, hudby a spevu. Od ruky, avšak určite odporúčaná pre historický aj súčasný nádych.

5. tip: Cerro de Nutibara #

Na juhu mesta v strede údolia Aburrá sa nachádza kopec s úžasnou vyhliadkou na celý Medellín. Strážny kopec Cerro de Nutibara je jeden zo siedmich medellínskych, ktoré majú tento status. Okrem výhľadu tu nájdete aj malý amfiteáter Carlos Vieco a ukážku typickej dediny paisa. Viete si tu v meste večnej jari užiť skvelý východ aj západ slnka, keďže je otvorené prakticky neustále.

Mohli by vás zaujímať tiež blogy (na dlhšie čítanie):

6. tip: Empanadas - kde sú tie najlepšie? #

Určite ste už počuli o tomto fastfoode typickom pre celú Strednú aj Južnú Ameriku. Ide o mesiačiky naplnené mäsom (hovädzím či kuracím) alebo šunkou a syrom. Keď sa opýtate miestnych, kde robia najlepšie empanadas, nasmerujú vás na ulicu Calle 9 s podnikom El Machetico. V blízkosti sa tiež nachádza námestie Parque Poblado. Čakanie v rade tu stojí za to.

7. tip: Umenie v graffitoch #

Spomínali sme transformáciu symbolov mesta, o ktoré sa postarala "vláda" Palbla Escobara. Mesto dostáva nový nádych vďaka rôznym formám umenia a jednou z najdôležitejších sú graffiti. Uvidíte ich na už spomenutej Comuna 13, ale aj Carrera 43C, jeden blok od Parque Poblado. Dlhodobo jedna z najbezpečnejších častí Medellínu, kus moderného umenia, ktoré tu nepôsobí ako vandalizmus, práve naopak.

Bandeja Paisa - toto jedlo musíte aspoň raz vyskúšať.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

8. tip: Bandeja Paisa #

Nielen empanadas, ale aj bandeja paisa je niečo, čo stojí za ochutnávku. Typická gastronómia údolia Apurrá. Chuť je skutočne jedinečná - tyža prekrytá volským okom, fazuľky s bravčovým bôčikom, mleté mäso a upečená klobáska, opečené plantany a avokádo. Hoci si toto jedlo môžete vychutnať kdekoľvek v Kolumbii, vzniklo práve v Medellíne.

9. tip: Metro - prvé a jediné #

Mnoho ľudí ostane prekvapených z toho, že Medellín má metro. Nemá ho totiž ani metropola Bogota, ktorá je väčšia. rozlohou a má aj viac obyvateľov. Vagóny sú pritom čisté a udržiavané, konzumovať jedlo a piť nápoje tu nemôžete, veď by ste sa postarali o zbytočný odpad. Aj tu vidno, ako sa Kolumbijci a hlavne občania Medellína starajú o svoje unikáty. Lístok vás vyjde menej ako 75 centov.

Lanovky - súčasť verejnej dopravy.
Foto: Alena Spišáková — BUBO

10. tip: Výhľady z lanovky #

Metro stanice bývajú často prepojené s lanovkami, ktoré sú tiež súčasťou verejnej dopravy. Medellín je v tomto prvé mesto na svete. Ideálna možnosť, ako vidieť mesto z výšky a výhľad na Medellín vás dostane. Komplexný pohad na mesto, a to všetko naozaj za drobné (rovnaká cena ako pri metre). Takže aj lacný spôsob, ako vidieť Medellín zhora.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 241

Mohlo by Vás zaujímať

Nebezpečenstvo džungle Prémiový blog

Prémiový blog Nebezpečenstvo džungle

Najagresívnejší kmeň sveta, anakondie rybníčky, jaguárí strom, útok divých ôs, najväčšia bolesť na svete a dravec v penise. Ako sa robí hygiena v…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku Karibik, Cartagena

Karibik, Cartagena Cartagena - najkrajšie mesto Karibiku

Cartagena je srdcom kolumbijského karibského pobrežia. Jedno z najstarších miest v Novom svete, mesto večného leta, rytmov, farieb a vôní,…

Medellin – mesto Pabla Escobara Medellin

Medellin Medellin – mesto Pabla Escobara

Medellín, mesto večnej jari a druhé najväčšie mesto Kolumbie, je veľkým prekvapením. Mladý úspešný starosta mesto mení s dôrazom na ekológiu a…

Ľubor Kučera 23 min. čítania
Pablo Escobar, Narcos - originálne videá Prémiový blog

Prémiový blog Pablo Escobar, Narcos - originálne videá

Keď zavriete oči a máte povedať 3 charakteristiky Kolumbie, tak v nich určite bude kokaín, Pablo Escobar či Narcos.

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Bogota - prehliadka Bogota

Bogota Bogota - prehliadka

Bogota leží štyri stupne od rovníka a tak musí byť slnečná a horúca. Chyba! Bogota je iná, než si predstavujete.

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
ROZHOVOR: Na semafore v Kolumbii svietila červená a motorkár začal predávať sáčky s drogami Blog

Blog ROZHOVOR: Na semafore v Kolumbii svietila červená a motorkár začal predávať sáčky s drogami

Kolumbia je fénix vstávajúci z popola, no zároveň skrýva mnoho rarít. Na zopár metroch štvorcových tu vidíte kňaza a miništrantov, ako idú slúžiť…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4044 4499€

Detské zľavy

Dovolenka S deťmi do Kolumbie a Panamy
F

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

3695
K

Amerika  

Južná Amerika, Panama, Kolumbia


náročnosť

13 dní

Trvanie

4364
K

Amerika  

Južná Amerika, Kolumbia

09.04. → 18.04. +22 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

3916

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.