TOP 10 Londýna

TOP 10 Londýna

Londýn - o trinásťmiliónovej aglomerácii s takmer 2 000-ročnou históriou by sa dalo povedať veľa superlatívov. Mesto ikonických doubledeckerov, telefónnych búdok, svetoznámych galérií a divadiel, nádherných parkov, kvalitných reštaurácií... Každý si tu nájde to svoje. V BUBO poznáme všetky zákutia Londýna a vybrali sme top 10 pamiatok Londýna, ktoré si stihneme pozrieť v rámci jednodňovej prehliadky.

Poďme sa teda vydať na prechádzku mestom a spoznať aspoň to najzákladnejšie, čo by mal každý pri návšteve Londýna vidieť. Aj keby tam bol hoci len jeden deň! Tu je desať vecí, ktoré počas dňa musíte vidieť a zažiť v Londýne.

Výhľad na Londýn

Výhľad na Londýn

1. Tower of London a Tower Bridge #

Našu prehliadku tradične začíname na malom námestí vytvorenom na streche stanice metra Tower Hill station. Okrem dobrého výhľadu na Tower of London tu nájdeme slnečné hodiny, ktorých “ciferník” nám v krátkosti predstaví históriu Londýna od jeho vzniku v roku 43 nášho letopočtu.

Keď zídeme po schodoch dole, objavíme sochu rímskeho cisára Trajana. Počas jeho vlády dosiahla Rímska ríša najväčší územný rozsah, avšak sám nikdy Britské ostrovy nenavštívil. Za sochou možeme vidieť pozostatok rímskeho opevnenia, tzv. “London Wall,” ktoré postavili v 2. storočí n.l.

Prejdeme podchodom a vynorí sa pred nami severný múr pevnosti Tower of London - symbol Viliama dobyvateľa, ktorý dobyl Londýn v roku 1066. Následne z veže bola zbrojnica, zverinec, mincovňa a pokladnica, no najmä väznica. Keď sa o niekom povedalo “poslali ho do Toweru,” rátalo sa s tým, že odtiaľ už nevýjde. Medzi najprominentnejších väzňov patrili Henrich VI., Margaréta z Anjou, dokonca budúca kráľovná Alžbeta I., Anna Boleynová alebo Thomas More.

Odsúdený na rozštvrtenie tu bol aj Guy Fawkes (jeho podobizeň sa objavila vo filme V ako Vendeta a používa ju napríklad aj hackerská skupina Anonymous), ten však svojmu osudu unikol skokom z rebríka. Poslednými väzňami v Toweri, hoci len na krátku dobu, boli bratia Krayovci, legendy londýnskeho podsvetia - v roku 1952.

3 fotografie

Tower of London a jeho prominentní väzni

Pozdĺž Toweru plynule prejdeme k mostu Tower Bridge. Postavený koncom 19. storočia, tento otvárací most s dvomi 65 metrov vysokými vežami, je jedným z najikonickejších symbolov Londýna. 

Spokojne prejdeme mostom na úrovni cesty, hoci v minulosti boli pre peších určené dve lávky na vrchole veží. Vybudovali si však veľmi negatívnu reputáciu v dôsledku prostitúcie a množstva vreckárov, ktorí tam operovali. Pre verejnosť ostali zavreté od roku 1910 a dnes sa dajú navštíviť za drobné vstupné ako vyhliadka.

Za mostom sa vydáme smerom na západ - po Temžskom nábreží, prejdeme okolo modernej City Hall, londýnskej radnice a vojenského križníku HMS Belfast, ktorý používali najmä počas II. svetovej vojny. Z nábrežia si tiež určite vyfotíme Tower Bridge, odtiaľto je naň totiž najkrajší výhľad.

4 fotografie

Londýnsky Tower Bridge

2. Street food na Borough Market #

Po niekoľkominútovej prechádzke dorazíme k London Bridge a keďže nám vyhladlo, skočíme na neďaľeký Borough Market. Na tomto trhovisku s vyše 1 000-ročnou tradíciou nájdeme bohatý výber streetfoodových špecialít z celého sveta, od tradičných britských Fish&Chips, španielskej Paelly až po africké či thajské špeciality.

Stánkari sú vyberaní a posudzovaní komisiou, kladie sa dôraz na kvalitu, ekológiu a udržateľnosť, ale aj napríklad angažovanosť v lokálnej komunite. 



4 fotografie

Pouličné jedlo v Londýne

Ak sa nám po dobrom jedle zažiada kávičky, prípadne niečoho ostrejšieho, odporúčame spojiť príjemné s príjemným a navštíviť bar s najkrajším výhľadom na Tower a Tower Bridge - Gong bar, nachádzajúci sa na 52. poschodí budovy Shard, teda najvyššej budovy v Londýne. Občas sa podarí ukecať strážnika a do výťahu vás pustí. Avšak, ak chcete mať istotu, odporúčame spraviť rezerváciu. Minimálna útrata je 30 libier na osobu (približne 2 koktaily).

V Gong bare na vrchole Shardu rozhodne odporúčame využiť toalety - okrem mierne odlišného výhľadu ako priamo z baru a krásneho mramorového obkladu ponúkajú aj vyhrievané sedadlo s nastaviteľnou teplotou a bidet s nastaviteľnou teplotou vody. Bavlnené uteráčiky sú samozrejmosťou. Pravý luxus.

4 fotografie

Gong bar

3. Pamätník požiaru, Drakea ši Shakespearea #

Po takto príjemne strávenej prestávke na obed pokračujeme v prehliadke - prejdeme cez London Bridge na severnú stranu Temže, na konci mosta sa pozrieme doprava a uvidíme “Monument” - pamätník Veľkého londýnskeho požiaru z roku 1666.

Postavený bol medzi rokmi 1671 až 1677, na mieste prvého kostola zničeného požiarom a kúsok od Pudding Lane, kde sa nachádzala pekáreň, v ktorej mal tento zničujúci požiar vzniknúť.

Po krátkej zastávke na severnej strane odporúčame vrátiť sa na južnú stranu a cez Borough Market prejsť späť k nábrežiu Bankside. Cestou uvidíme “The Golden Hinde” - repliku lode známeho moreplavca a piráta Francisa Drakea, pozostatky Winchesterského paláca z 13. storočia alebo streetartový portrét Williama Shakespeara.

Pokiaľ máte radi texty na dlhé čítanie a hľadáte viac tipov na mesto, prečítajte si náš rozsiahly blog Londýn - čo vidieť, v ktorom si prečítate viac tipov, zážitkov i gurmánskych rád.

Zopár desiatok metrov odtiaľ, už priamo na nábreží, sa nachádza rekonštrukcia The Globe, divadla, pre ktoré tento literárny velikán 16. storočia svoje hry písal.

4. Millenium Bridge a St. Paul's Cathedral #

Už od divadla môžeme vidieť peší most Millenium Bridge, otvorený na prelome milénii - v roku 2000. Viacerým môže byť známy zo scény útoku smrťožrútov vo filme Harry Potter a polovičný princ, avšak jeho najzaujímavejším prvkom sú žuvačky.

Keď upriamite pozornosť na žuvačky nalepené na moste, všimnete si, že sú pomaľované. Pravidelne ich vymaľováva miestny umelec Ben Wilson, známy aj ako “The chewing gum man.” 

3 fotografie

Pomaľované žuvačky

Mostom Millenium Bridge, ktorí miestni prezývajú aj “wobbly bridge” (kolísavý most), prejdeme k jednej z najkrajších pamiatok - St. Paul's Cathedral, anglikánska Katedrála sv. Pavla, sídlo londýnskeho biskupa.

Blízko katedrály.
Foto: Matej Kolman — BUBO

Pôvodnú budovu vybudovali v roku 604, avšak pri Veľkom požiari zhorela. Súčasná podoba katedrály sa datuje na koniec 17. storočia.

Využitá bola pri viacerých významných udalostiach - z tých smutnejších na pohreb admirála Nelsona, Winstona Churchilla, Margaret Thatcherovej či kráľovnej Alžbety II. Z tých veselších napríklad ďakovné bohoslužby pri príležitosti kráľovských jubileí alebo koncov oboch svetových vojen. Jedna z najpamätnejších udalostí posledných desaťročí, ktorá sa tu odohrala, bola svadba Princa Charlesa a Lady Diany.

3 fotografie

Katedrála sv. Pavla

Katedrála je skutočnou dominantou, do roku 1963 bola so 111 metrami najvyššou budovou v Londýne a aj vďaka zákonu o ochrane výhľadov je doteraz viditeľná aj z viacerých výhliadok na periférii mesta.

Katedrála sa výborne fotí od mosta Millenium bridge, od ktorého sme prišli a z parčíku Festival Gardens na juhovýchodnom cípe katedrály. Ak chcete mať lepší výhľad na vrchnú časť katedrály a kupolu, rozhodne odporúčame vyviezť sa preskleným výťahom na terasu nákupného centra One New Change - skutočne luxusný pohľad.

6. Fleet Street #

Od St. Paul's Cathedral sa vydáme smerom na západ po Fleet Street, ktorá nesie názov jednej z londýnskych “lost rivers” alebo stratených riek.

Fleet Street bola významnou cestou už od čias starých Rimanov, približne od roku 200 n.l., ale spájaná je predovšetkým s históriou žurnalistiky. Prvá tlačiareň na Fleet Street stála okolo roku 1500, v roku 1702 sa odtiaľto začal distribuovať “The Daily Courant” - prvý novinový denník na svete a až do 80. rokov minulého storočia bola centrom najvýznamnejších tlačovín na britských ostrovoch.

Čo vidieť spolu s Londýnom? Skombinujte s BUBO zájazd do metropoly Anglicka s Parížom, Bruselom a Bruggami. Ktoré z najkrajších európskych miest vám učaruje najviac?

V popkultúre sme sa s Fleet street mohli stretnúť v súvislosti s fiktívnou postavou Sweeneyho Todda, vražedného holiča, stvárneného okrem iných Johnnym Deppom vo filme Tima Burtona, Sweeney Todd: Čertovský holič z Fleet street.

7. Savoy #

Pokračujeme rovno po ulici Strand, obchádzame Somerset House, hotel Savoy a Savoy Theatre. Príjazdová cesta k Savoy je jediné miesto na Britských ostrovoch, kde sa jazdí vpravo.

Je to spôsobené historickou zvyklosťou - dámy zvyčajne v kočoch sedávali napravo za kočišom a vďaka zmene smeru dopravy na príjazdovej ceste mohli vystupovať priamo smerom do hotela (alebo divadla) a buď kočiš, alebo hotelový pikolík im mohol pomôcť zosadať bez toho, aby musel obchádzať koč.

Za Savoyom odbočíme doľava - na Carting Lane, smerom k rieke. Tu obídeme tzv. Sewer Gas Lamp, pouličnú lampu, údajne fungujúcu na výpary z kanalizácie. Hoci pôvodný návrh s tým skutočne počítal, dospelo sa k záveru, že to nie je zrealizovateľné a na tomto princípe funguje len čiastočne. Napriek tomu táto urbánna legenda prežíva a Carting lane domáci vtipne nazývajú “Farting lane”. Preklad hádam netreba.

Už opäť na nábreží Temže narazíme na jednu z troch Cleopatras Needles, zvyšné dve su v Paríži a New Yorku. Británia ho dostala darom od egyptského panovníka Mehmeta Aliho.

Jedinečný zážitok zo zimnej návštevy Londýna, ktorý si rozhodne neradno nechať újsť je korčuľovanie na nádvorí Somerset House. V pozadí svieti vianočný stromček, hrá hudba, a my sa s pohárikom Moët šampanského korčuľujeme na nádvorí 500-ročného paláca.

8. Westministerský palác, Big Ben aj Londýnske oko #

Pokračujeme po nábreží smerom k Westminster Bridge, cestou si priebežne fotíme Londýnske oko na druhej strane rieky, obchádzame New Scotland Yard a zastavíme pri Alžbetinej veži.

4 fotografie

Viete kde sme? Väčšina povie Big Ben. Oficiálny názov najznámejšej veže Westminsterského paláca je však Elizabeth Tower a Big Ben je prezývka najväčšieho zvona v jej útrobách, ktorého ikonický zvuk sprevádza Londýnčanov (s výnimkou rekonštrukcie v rokoch 2017 až 2021) už od roku 1859.

Na priľahlom Parliament Square nájdeme sochy viacerých významných postáv svetovej histórie - napríklad Winston Churchill, Abraham Lincoln a Nelson Mandela. Uvidíme odtiaľto aj Westminsterské opátstvo, miesto posledného odpočinku vyše 3 000 britských dejateľov, ale opäť aj významných momentov, hlavne týkajúcich sa kráľovskej rodiny.

Od roku 1066 tu boli korunovaní všetci panovníci, odohralo sa tu aj viacero kráľovských svadieb, svoje áno si tu povedali napríklad princ William s Kate Middleton, aj kráľovná Alžbeta II. a princ Philip. Z tých smutnejších udalostí sa tu uskutočnil napríklad pohreb princeznej Diany.

9. Trafalgar Square a okolie #

Od Parliament Square prechádzame po ulici Whitehall smerom na Trafalgarské námestie, obchádzame viacero vládnych budov, konské stráže pred Horse Guards Parade, aj dobre známu uličku Downing street, kde na čísle 10 sídli britský premiér.

Na Trafalgar Square sa pred nami objaví Nelson’s Column, pamätník admirála Nelsona, ktorý porazil Napoleonské loďstvo v bitke pri Trafalgare. Za ním je príjemné námestie s fontánami a Národná galéria - v nej nájdeme diela viacerých umelcov z obdobia renesancie (Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli), pochmúrneho baroka (Rembrant) ale aj impresionizmu (Claude Monet) a postimpresionizmu (Paul Cézanne, Vincent van Gogh).

Najznámejším obrazom zo zbierky sú Van Goghove Slnečnice, určite však odporúčam, aj vzhľadom na to, kde sa nachádzame, Monetove dielo Temža pod Westminstrom.

5 fotografií

Trafalgar Square

Múzeá a galérie zohrávajú významnú rolu hlavne na poli historickej pamäte, kultúrných či národných hodnôt jednotlivých krajín. A práve preto má Veľká Británia najvýznamnejšie inštitúcie tohto druhu dostupné všetkým bez rozdielu a zdarma. Navštívte národnú galériu, British museum, Tate Modern a obohaťte svoju návštevu Londýna kvalitným umením, alebo sa ponorte do fascinujúcej histórie našej planéty v Natural History museum.

Z Trafalgarského námestia sa vydáme popod Admirality Arch po The Mall smerom k Buckinghamskému palácu. Obchádzame pamätník princa Fredericka, vojvodu z Yorku.

Po ľavej ruke máme St. James’s Park, jeden z najpríjemnejších parkov v centre. Určite sa skúste skamarátiť s miestnymi veveričkami, za orieškom či kúskom keksíka prídu až za vami. Zážitok najmä pre deti.

10. Buckinghamský palác #

Buckinghamský palác - centrum monarchie. Postavený v roku 1703 bol pôvodne v súkromných rukách, až kráľovná Viktória z neho spravila kráľovské sídlo, a to približne v polovici 19. storočia. Pred palácom stoja ikonické stráže v červených kabátoch s medvedími čapicami, výmena stráží prebieha štandardne každý deň o 11.00 h, odporúčame tam byť však o niečo skôr a chytiť si dobré miesto, keďže námestie v tom čase býva plné turistov.

Keď je na paláci vlajka (presnejšie prezidentská štandarda), prezident/ka je "doma." - tak to funguje v Grasalkovičovom paláci v Bratislave.

Buckinghamský palác funguje trochu inak - keď je na paláci britská vlajka, tzv. Union Jack, kráľ sa v paláci nenachádza. Prítomnosť panovníka naznačuje vyvesená kráľovská štandarda. Do roku 1997 jedinou vlajkou vejúcou nad Buckinghamským palácom bola práve kráľovská štandarda a to len vtedy, keď sa tu panovník nachádzal. 

BONUS: Nenechajte si ujsť londýnske parky #

Na záver prehliadky si vyberieme jeden z troch parkov v centre, kde si môžeme po vyčerpávajúcej prehliadke sadnúť a odpočinúť. Keď stojíme pred Buckinghamským palácom, za chrbtom máme už spomínaný St. James’s Park.

Po pravej ruke máme Green Park a približne 15 minút peši od nás najväčší z nich, Hyde Park. Odporúčame posledný menovaný, a to aj napriek tomu, že je najďalej. Čapované pivko totiž nájdeme len tam a my si ho rozhodne zaslúžime!

Matej Kolman

Matej Kolman

Matej Kolman

Matej je lovec zážitkov, alebo ako by povedali v jeho milovanom Londýne, thrill-seeker. Kde sa dá niečo nevšedné zažiť, tam chce byť. Či už je to predieranie sa nekonečnou trstinou dunajskej delty v kanoe, plávanie s delfínmi v Indickom oceáne, alebo kvalitný futbalový zápas priamo na štadióne (ideálne na legendárnom Wembley). Miluje ruch pulzujúceho veľkomesta, ale aj pokoj a harmóniu miest, kde široko-ďaleko niet živej duše.

Je presvedčený, že cestovanie je kľúčom nielen k objavovaniu neznámeho, ale aj k lepšiemu pochopeniu toho, čo sme si mysleli, že poznáme dokonale.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Totálne Thajsko

Zo zájazdu:

Matej Kolman

Posledná úprava článku | Prečítané: 792

Mohlo by Vás zaujímať

Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Ascension - peklo Atlantického oceánu Prémiový blog

Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov Prémiový blog

Prémiový blog Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Tristan da Cunha, lokalizovaný v prostriedku južného Atlantického oceánu, najizolovanejším obývaným ostrovom…

Ľuboš Fellner 41 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli? Blog

Blog Londýnske metro – čo ste o ňom nevedeli?

Systémy hromadnej dopravy existujú z jednoduchého dôvodu – aby nás dostali z bodu A do bodu B, podľa možnosti v čo najkratšom čase. Väčšina bežných…

Matej Kolman 14 min. čítania
Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta Blog

Blog Londýn pre pokročilých - skryté poklady mesta

Čarovné miesta, ktoré oko bežného turistu prechádzajúceho sa Londýnom nikdy neobjaví. Takzvané "hidden gems" či skryté poklady destinácie. Pri…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3189 4555€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
K

Európa  

Veľká Británia, Írsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2153 2760€
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1880 2685€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.