TOP 10 Melbourne

TOP 10 Melbourne

Melbourne je mestom v Austrálii, ktorému môže prischnúť viacero prívlastkov naj. Najjužnejšie miliónové mesto sveta, jedno z najživších miest sveta a podľa mnohých najkrajšie austrálske mesto. Melbourne je snom mnohých, nielen športových fanúšikov túžiacich vidieť Australian Open. Prehliadka Melbourne za päť minút je naživo nereálna, v tomto blogu však áno - poradíme vám, čo vidieť a kam ísť, aby ste ulovili skutočné naj z mesta.

Melbourne Počasie

zamračené

zamračené

12°C

Predpoveď 23.Apr

Východ slnka 05:34

Západ slnka 19:02

Metropola Viktórie sa nachádza (relatívne) neďaleko od Great Ocean Road, a jeho názáv vznikol na základe staroanglického slovného spojenia mylla burne, čo znamená v preklade mlynský náhon. Po Sydney druhé najväčšie austrálske mesto má takmer päť miliónov obyvateľov a z toho tretina sú prisťahovalci. Farebnosť mesta teda nespočíva iba v množstve zelene. Čo vidieť a čo hľadať v Melbourne, aby ste si ho užili naplno?

1. tip: Budova parlamentu v Melbourne #

Parliament House, ktorého výstavbu začali v roku 1855, sa nachádza na Spring Street. Vo svojich dejinách zaujal na 26 rokov pozíciu sádla austrálskej vlády. Kým nevznikla Canberra, bolo Melbourne na tento čas hlavným mestom Austrálie. Vedľa nej leží Old Treasury Building, kde sa sústredilo bohatstvo štátu Viktória počas zlatej horúčky a dnes je múzeom. Pri parlamente hľadajte aj bohémsku štvrť Fitzroy s viktoriánskou architektúrou a krásnymi domami z toho obdobia.

2. tip: Melbournská Čínska štvrť #

Chinatown mesta Melbourne nájdete na Little Bourke Street a vstupnou bránou sem je brána priateľstva. Založili ju Číňania pri masívnom prisťahovalectve z roku 1850. Na južnej pologuli našej planéty by ste márne hľadali starší Chinatown. Čínske múzeum, ktoré sa tu nachádza, vám vysvetlí celú históriu migrácie i viac o období zlatej horúčky. Okrem iného sú tu samozrejmosťou lacné reštaurácie i obchodíky.

3. tip: Najvyššia budova v Melbourne - Eureka Tower #

Pri zlatej horúčke ešte ostaneme aj do tretice. Keď tu potlačili povstanie, nebolo to bez krvi a táto udalosť je známa ako Eureka, po ktorej dostala najvyššia budova celého Melbourne svoje meno. Má 300 metrov a 91 poschodí. Vybudovali ju v priebehu piatich rokov za pol miliardy austrálskych dolárov. S 560 bytmi je jednou z najvyšších obytných budov sveta. Nájdete tu aj bar a vyhliadkovú plošinu (88. poschodie). Okolo nej sa sústredí kultúrne centrum mesta s národnou galériou či štátnym divadlom.

Krásna panoráma, Eureka Tower určite spoznáte.
Foto: Robert Taraba — BUBO

Pokiaľ chcete vedieť o Melbourne viac a radi čítate dlhé texty, prečítajte si veľký, rozsiahly a detailný blog Čo vidieť v Melbourne a zistíte oveľa viac. Ako bonus podstatne viac autentických fotografií a zážitkov z mesta.

4. tip: Bývalá "jánošíkova" väznica #

Hovorí vám niečo meno Ned Kelly? Bol to najväčší hrdina celej Austrálie. Bohatým bral, chudobným dával a keď ho vo veku 25 rokov chytili, nasledovala poprava. Pripomína vám niečo tento príbeh? Áno, ide o austrálsku verziu Jánošíka. Old Melbourne Gaol je bývalé väzenie, kde strávil Kelly posledné chvíle svojho života. Dnešné múzeum leží hneď za budovou Kráľovského výstaviska. Život Kellyho vám pripomenú všade v meste, no výnimočné múzeum by bola škoda obísť.

5. tip: Kráľovská výstavná budova #

Unikátna budova z polovice 19. storočia odzrkadľuje bohatstvo i prosperitu zlatej horúčky, ktorá vyniesla mesto Melbourne do výšin. Zlatá horúčka vypukla okolo roku 1850 a mesto dosiahlo také bohatstvo, až z fontán pred budovou striekalo namiesto vody šampanské. Kráľovská výstavná budova je obkľúčená nádhernými záhradami Carlton (26 hektárov). Krásna budova pripomína časy minulé a bohaté.

Mohli by vás zaujímať tiež blogy (na dlhšie čítanie):

6. tip: Hlavné námestie - Federation Square #

Najznámejšie a hlavné námestie Melbourne, ktoré je dobrým východiskovým bodom na prehliadku celého mesta. Na Federation Square sa nachádza informačné centrum, budovy art deco, moderná architektúra ACMI slúžiaca ako filmové a digitálne múzeum. Nájdete tu aj Flinders Street Railway Station - perlu námestia a železničnú stanicu zároveň. Rovnako ako v Londýne, aj tu nájdete St. Paul's Cathedral, ktorú navrhol William Butterfield v neogotickom štýle. Niektoré z jej veží dokončili a otvorili v roku 1891, iné o 40 rokov neskôr v inom štýle, preto ponúka pekný kontrast.

Na Federation Square si užijete aj západ slnka.
Foto: Robert Taraba — BUBO

7. tip: Národná galéria #

National Gallery of Victoria je medzi miestnymi známa aj pod skratkou NGV. V skutočnosti ide o dve galérie veľmi blízko seba. V NGV International nájdete bohaté zbierky európskeho, ázijského, oceánskeho a amerického umenia. NGV Australia (známu aj ako Ian Potter Centre) leží zopár krokov ďalej na Federation Square a tu nájdete pokope viac austrálskeho umenia než kdekoľvek inde na svete - najmä zo sveta pôvodných obyvateľov, ale sú tu aj putovné výstavy.

8. tip: Shrine of Remembrance #

Ide o najznámejší vojenský pamätník v Melbourne. Vybudovali ho na počesť padlých austrálskych vojakov. Tí v rámci zoskupenia ANZAC položili svoje životy vo viacerých vojnách. Okrem pripomienky krvavej a smutnej histórie sa tu nachádza aj vyhliadková plošina. jeden z najkrajších výhľadov na Melbourne hľadajte priamo tu. Rovnako tak aj menšie príjemné múzeum.

Zájazdy do Austrálie, počas ktorých sa dostanete na prehliadku Melbourne:

9. tip: Najkrajšie záhrady Melbourne #

Najkrajšími záhradami celého mesta sú jednoznačne Fitzroy Gardens na juhovýchodnom okraji hlavnej obchodnej štvrte Melbourne. V meste sa nachádzajú od viktoriánskeho obdobia. Sú to anglické záhrady, lesopark s veľa stromami, ale aj pekným skleníkom Fitzroy Gardens conservatory s množstvom rastlín a peknou kaviarničkou. Tu hľadajte aj Cooks' Cottage - malý domček, kde žili rodičia Jamesa Cooka, slávneho moreplavca. Tu sa aj narodil - samozrejme, nie v Austrálii, ktorú objavil. Samotný domček totiž pochádza zo škótskej vysočiny a previezli ho sem v roku 1930 ako dar z Veľkej Británie.

3 fotografie

Hosier Lane a AC/DC Lane

10. tip: Hosier Lane a AC/DC Lane #

Graffiti a rôzne formy umenia tu nie sú vôbec zakázané. Umelci si v týchto častiach môžu maľovať na steny čokoľvek. Inde by im hrozil vysoký trest, až väzenie, ale tu nie. Ide o časti mesta, kde je dovolené takmer všetko a žije si vlastným životom. Je jasné, po kom dostala meno AC/DC Lane, hoci táto skupina nepochádza z Melbourne. V tamojšom Cherry Bar sa však dodnes rodia mnohé rockové hviezdy.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 465

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach Sydney

Sydney Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach

V Austrálii neobíďte Sydney! Prístavné mesto, hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales, najstaršie a druhé najväčšie mesto na červenom…

Veronika Hulíková 17 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie Melbourne

Melbourne Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie

Mark Twain opísal Melbourne ako jedno z najkrajších miest na svete. A naozaj, keď sem prídete osobne, dáte mu za pravdu… Melbourne je príjemne…

Robert Taraba 12 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4645 5665€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland


náročnosť

16 dní

Trvanie

4796 5995€
K

Austrália a Oceánia   Amerika  

Havajské ostrovy, Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

13 dní

Trvanie

3923 4359€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.