TOP 10 Nairobi

TOP 10 Nairobi

Zelené mesto pod slnkom - tak znie prezývka metropoly Kene, Nairobi. Úžasné mesto obkľúčené (neprekvapivo) zeleňou ležiace na rovníku má čo ponúknuť, hoci ho turisti zväčša berú len ako vstupnú bránu so safari v Keni. Prehliadku Nairobi si však na našich zájazdoch nenecháme ujsť a poradíme vám, čo zažiť.

Nairobi Počasie

slabý dážď

slabý dážď

25°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 06:29

Západ slnka 18:33

Dážď 2.02mm

Vybrali sme pre vás TOP 10 tipov Nairobi - teda desať vecí, ktoré musíte vidieť a zažiť pri návšteve najväčšieho kenského mesta, aby ste si mohli povedať, že ho dobre poznáte.

1. tip: Najkrajší výhľad na Nairobi #

Ide o Medzinárodné konferenčné centrum Kenyatta, kde sa viete vyviezť výťahom hore za 500 kenských šilingov, čo sú cca 4 eurá. Budova, ktorú postavil Karl Henrik Nostvik, má 105 metrov a dlho bola najvyššou budovou v Nairobi. Budovu zaujímavého tvaru ozdobujú mnohé kvetiny a kroviny, tunajší amfiteáter vyzerá ako chatrč.

V pôsobivom interiéri sa organizujú konferencie a bály, na streche, kde je jediný helipad v meste, si zase viete užiť najkrajší výhľad na Nairobi - uvidíte kenský parlament, Mauzóleum Jomo Kenyatty, Radnicu Nairobi, katolícku katedrálu, park Uhuru i samotný Národný park Nairobi. Treba podotknúť, že Nairobi je jediným mestom sveta, kde môžete vidieť levy, žirafy či antilopy na pozadí sklenených mrakodrapov.

2. tip: Vládna oblasť #

Vládne námestie je to miesto, kde nájdete okrem Kenyatty aj Najvyšší súd, múzeum jurisdikcie a spomenuté mauzóleum prvého prezidenta Keňe - Jomo Kenyattu. Nájdete tu aj fontánu, ktorú mu venovali. Tu má sídlo aj kenský parlament. Dôležité upozornenie - nevyťahujte tu foťáky! Je prísne zakázané fotiť tu vládne budovy a aj mauzóleum. Upozorní vás na to aj zvýšené množstvo vojakov, ktorí sa tu pohybujú. Napriek tomu je toto miesto výbornou ukážkou živého a pulzujúceho afrického mesta.

3. tip: Uhuru park #

Park Uhuru nesie tiež prezývku Park slobody. Tu sa stretávajú domáci, aby zrelaxovali. V parku s rozlohou 12,9 hektárov je plno krásnych záhrad. Odporúčame prejsť okolo jazierka Uhuru dam. Ľudia sa na ňom plavia na malých loďkách smerom ku fontáne, ktorá sa nachádza pred ním. Mnohí chodia do parku Uhuru aj na piknik. V minulosti tu tiež prebiehali rozsiahle protesty, a tak cítiť aj historický nádych. Veľmi príjemné miesto s pokojnou atmosférou, kde si ale treba dať pozor na vreckárov.

Pokiaľ chcete mať k dispozícii ešte oveľa viac tipov na Nairobi, zážitkov z mesta a tiež autentických fotografií, prečítajte si rozsiahly blog Čo vidieť v Nairobi.

4. tip: National Railway Museum #

V BUBO začíname našu prehliadku Nairobi v železničnom depe a zamierime aj do jedného z najzaujímavejších afrických múzeí. Národné železničné múzeum, otvorené v roku 1971, disponuje peknou zbierkou nefunkčných i funkčných veteránov, fotografiami z čias stavania železnice aj modelmi vlakov. Otvorené je každý deň od 8.00 do 17.00 h a za vstup zaplatíte 600 KSH (zhruba 5 eur).

Zaujmú vás staré parné motory a pamätihodnosti z čias východoafrických železníc a korporácie Harbours, ktoré tu úradovali počas stavania ugandskej železnice. Nájdete tu aj vozeň, v ktorom bol inžinier Charles Ryall vytiahnutý na príšernú smrť ľudožravým levom pojedajúcim ľudí v NP Tsavo v roku 1900. Jeden z vozňov zase použili vo filme Spomienky na Afriku.

5. tip: Dust Depo Artist Studio #

Hneď vedľa železničného múzea sa nachádza aj veľmi zaujímavé umelecké štúdio. Na tomto mieste sa združujú mladí nádejní umelci, ktorí sa zdokonaľujú v tom, čo ich baví. Venujú sa maľovaniu nielen farbami a ceruzkami, ale aj sprejmi a fixkami, a to na rôzne povrchy (výkresy, plátna, steny). Vďaka ich nadaniu a úžasnej prácu je múr, ktorý slúži ako cesta do múzea, krásne farebný a živý a navnadí vás na spoznávanie Nairobi.

6. tip: Atmosféra afrického veľkomesta #

Najviac sa vám na prehliadke Nairobi bude páčiť atmosféra mesta, predovšetkým starého centra Nairobi. mesto ukáže mnoho svojich tvárí. Nachádza sa tu druhá najstaršia knižnica v keni - McMillan Memorial Library, mestská mešita Jamia Mosque a viaceré mrakodrapy, pri ktorých sa nebudete cítiť ako v Afrike, ale, naopak, ako v niektorej z modernejších častí sveta. Na okrajových častiach v obkľúčení stromov a malých skromných príbytkov, vzdialených len "na skok", zase zapochybujete, že ste stále v hlavnom a tom istom meste.

7. tip: Prechádzka bez turistov #

Minimálne bez väčších tlúp európskych turistov. Ľudí zo starého kontinentu tu prakticky nestretnete a v autentickej Afrike vás budú vítať naokolo takmer výhradne len domáci černosi. Hoci tu žijú aj belosi, ale neprechádzajú sa po uliciach a iní turisti, ktorí hoc aj z Európy mieria do Kene na vlastnú päsť, vynechávajú návštevu Nairobi, čo je chyba!

8. tip: Mešita Jamia #

Niečo sme už načrtli vyššie. Jamia Mosque je najkrajšia mešita v Nairobi a jedna z najkrajších v rámci východu Afriky. Zrelaxovať sa sem chodia ľudia mnohích vierovyznaní, veď mimo bohoslužieb je stále otvorená pre verejnosť. Dá sa tu tiež výborne schovať pred slnkom a mierne sa schladiť. Jej architektom bol Abdullah Shah a v roku 1925 ju prestavali do klasického arabského moslimského architektonického štýlu - podoby, ktorú si zachovala dodnes. V mešite s tromi dómami a dvomi minaretmi nájdete aj knižnicu či tréningový inštitút, kde sa vyučuje arabčina.

9. tip: City Market #

Krytý mestský trh, ktorý sa nachádza v niekdajšom hangári, ponúka veci rôzneho sortimentu, skutočne všetko od výmyslu sveta - jedlo, oblečenie, suveníry, rituálne masky... Najlepšie miesto na nákupy v Nairobi, kde zamieri väčšina turistov, ktorí sa tu predsa len zdržia. Miesto je pokojné, no odporúčame vám dať si pozor na vreckárov, buďte obozretní.

10. tip: Dopravné zápchy #

Tento bol vás možno prekvapí, no aj dopravná zápcha v africkom veľkomeste je naozaj zážitkom. Požičiate si tu auto či objednáte taxík? V tom prípade na vlastnej koži uvidíte, ako tu veci (ne)fungujú. Dopravné zápchy sú skutočne intenzívne a aj dvojkilometrový presun tu trvá celú večnosť. Tu sa naladíte na pravú africkú vlnu. V BUBO sme lovcami zážitkov a vždy hlásime, že zážitok musí byť v prvom rade silný (nie pozitívny alebo negatívny). A taký vám dopravné zápchy v Nairobi dodajú.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 480

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania
Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene Blog

Blog Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene

Afrika a pláže. Pri tomto spojení zrejme väčšine z vás napadne Zanzibar, Maurícius, Seychely, prípadne Kapverdy. Afrika však ponúka aj iné…

Matej Kolman 11 min. čítania
ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť Blog

Blog ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť

V Keni zažijete stanovačku, ktorú si užijú aj vaše manželky. Po zmeraní nohy vám tu ušijú sandále na mieru. Tu si uvedomíte, že do Afriky sa chodí…

Kto sú Masajovia a kde ich vidieť? Blog

Blog Kto sú Masajovia a kde ich vidieť?

Na cestách Afrikou spoznávame tradičné kmene, ktorých história sa píše stovky rokov dozadu. Presne takými sú aj Masajovia. Východoafrický kmeň,…

Andrea Švecová 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia, Keňa


náročnosť

15 dní

Trvanie

6105 6636€
K

Afrika  

Keňa

26.04. → 03.05. +30 termínov

náročnosť

8 dní

Trvanie

3219 3577€
K

Afrika  

Tanzánia, Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

7970
B

Afrika  

Keňa

20.05. → 04.06. +1 termín

náročnosť

16 dní

Trvanie

15730

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.