Mešity. Krásne architektonické diela s ohromnou históriou sú pýchami moslimského sveta. Svätostánky islamu vedia byť ohromným turistickým lákadlom a mne sa podarilo navštíviť tie najkrajšie, najvyššie a najdôležitejšie mešity sveta. Ktoré by ste mali vidieť aj vy? Pikošky a tipy na návštevu mešít s mnohými prívlastkami naj.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Obsah

    10. miesto: Najstaršia mešita sveta

    10. miesto: Najstaršia mešita sveta – Quba, Saudská Arábia #

    Dá sa určiť najstaršia mešita vôbec? Áno, dá. Ide o mešitu v dedinke Quba pri Medine, ktorá je úplne prvou mešitou na našej planéte a je medzi nami už vyše 1 400 rokov - konkrétne od roku 622 n. l.

    Jej zakladateľ, prorok Mohamed, sa narodil o v Mekke v roku 570. Keď mal 40 rokov, zvestoval nové monoteistické náboženstvo, ktoré mu počas mesiaca Ramadán pošepkal archanjel Gabriel. Elita Mekky však nechcela meniť staré zvyky, nechceli sa vzdať polyteizmu – mnohobožstva, ale, hlavne, biznisu s otrokmi a chceli Mohameda zabiť.

    Do jeho postele si ľahol jeho zať Ali a Mohamed zatiaľ ušiel do oázy plnej datľovníkov, ktorá sa dnes volá Medina. Na tejto ceste „hidžra“, ktorá započala moslimský kalendár, postavil v dedinke Quba prvú mešitu.

    Pôvodne nemala ani jeden minaret, dnes má už štyri plus jeden dominantný dóm. Celkovo pojme vyše 30 000 veriacich a je vskutku impozantná.

    Navštívil som ju na jar roka 2024 a pil som tu posvätnú vodu Zamzam. Podarilo sa mi dostať sa aj dovnútra - prišli sme s malou skupinkou klientov priamo na poobednú modlitbu. Atmosféra je tu neuveriteľná a prial by som vám toto zažiť na vlastnej koži.

    Apropo, na každej našej ceste Saudskou Arábiou je v našom pláne túto unikátnu mešitu navštíviť a dostať sa aj dnu. Taktiež navštíviť datľovníkovú plantáž s unikátnymi tmavými datľami Al Adžwa, ktoré rastú na celom svete iba tu. Mohamed končil svoj pôst práve týmito datľami, a preto sú také vzácne.

    Davy veriacich v Qube počas Ramadánu. VIDEO: Ľuboš Fellner, BUBO

    Davy veriacich v Qube počas Ramadánu. VIDEO: Ľuboš Fellner, BUBO

    9. miesto: Najstarší minaret sveta

    9. miesto: Najstarší minaret sveta - Kairouan, Tunisko #

    V čase, keď na mešite Quba pribudol pôvodný jediný minaret, nebol prvý na svete. Ten postavili najskôr v Tunisku a bolo to o 214 rokov neskôr - vo veľkej mešite v Kairouane na severe Tuniska.

    Minaret vo svojej dnešnej podobe má celkovo 31,5 metra. Mešita sa rozprestiera na ploche 9 000 m2 a má trochu iný dizajn. Zaujímavé na mešitách je práve to, že ich dizajn sa do značnej miery líši v rámci islamských krajín, ktoré navštívite.

    Najväčšie moslimské krajiny nie sú arabské, ale sú to Indonézia, Pakistan, Bangladéš či India. Všade v týchto krajinách nájdete prekrásne mešity.

    Mešita v tuniskom Kairouane - pozeráte sa na prvý minaret sveta. Odvtedy, čo tu vznikol, majú všetky mešity na svete minaret.
    Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

    Spoločné však majú jedno – po tom, čo postavili minaret v Kairouane, sa začali stavať minarety všade. Muezín vyšiel päťkrát denne na minaret a zvolával veriacich na modlitby. Dnes je minaret základným poznávacím znakom mešít ako zvonica pri kostoloch. Avšak ten prvý, čo ostal do dnešných dní, bol v Kairouane v Tunisku. Čím viac minaretov má mešita, tým je dôležitejšia.

    Mne sa ešte podarilo dostať sa dovnútra Veľkej mešity. Dnes je „nevercom“ do mnohých mešít prístup zakázaný.

    Keď sa vrátim na začiatky islamu, tak je až neuveriteľné, ako sa nové učenie Mohameda rýchlo šírilo. V roku 654, už za tretieho kalifa Utmana, moslimovia dobyli Perziu na východe, ale aj severnú Afriku až po Tunisko. V roku 711 vstúpili do Európy (to bolo iba 89 rokov po úteku Mohameda z Mekky do Mediny) a oblasť Pyrenejského polostrova Al-Andaluz vlastnili až po reconquistu v roku 1492. To je bezmála 800 rokov.

    8. miesto: Najvyšší minaret sveta

    8. miesto: Najvyšší minaret sveta – Alžír, Alžírsko #

    Pokiaľ by ste hľadali najvyšší minaret, museli by ste taktiež zamieriť do oblasti Maghrebu. Dlho sa ako o najvyššom minarete hovorilo o tom v Casablance v Maroku, ktorý zdobí mešitu Hassana II. Sem som dostal klientov po prvý raz v roku 1993 na expedícii autobusom zo Slovenska do Maroka. Vtedy vzniklo BUBO.

    Dovolenka v Maroku sa odvtedy stala prístupnejšou a mešita v Casablance, ktorá pojme celkovo 105 000 veriacich, je skvelou prvou zastávkou na cestách Marokom. Pri pohľade na 210 metrov vysoký minaret si pomyslíte, že vyšší už byť nemôže, no to je omyl.

    Najväčšia mešita Afriky a najvyšší minaret sveta - klenot v hlavnom meste Alžírska.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Najvyšším minaretom vôbec je však ten v susednom Alžírsku a jeho hlavnom meste Alžír. Impozantnej mešite Djamaa el Djazaïr, ktorá pojme 120 000 veriacich, dominuje minaret siahajúci do výšky 265 metrov.

    Ide o stále pomerne nový skvost. Veď mešita bola skompletizovaná v roku 2019 a inaugurovaná dokonca až v tento rok – 2024! Aj preto celá mešita vonia novotou.

    Pamätám si, ako som brázdil mestom a zastal som na mnohoprúdovej diaľnici. Tento 265-metrový minaret som fotil a ledva sa mi zmestil do záberu. Ide o veľký cestovateľský úlovok na cestách Alžírskom.

    Odporúčania na Alžírsko

    Alžírsko je najväčšou krajinou Afriky a tiež Arabského sveta, ktorá svojou rozlohou 2,3 milióna km2 prekonáva aj obrovskú Saudskú Arábiu. Alžírsko odporúčam skúseným cestovateľom – je to krajina s krásnymi rímskymi pamiatkami na severe a vzácnymi 10 000 rokov starými petroglyfmi na juhu v Sahare.

    Toto miesto turistický boom ešte len čaká. Oblasť petroglyfov na juhu Alžírska v Tassili n'Ajjer nazval National Geographic „Najväčším múzeom prehistorického umenia na svete“. Viď naše zájazdy Alžírskom.

    7. miesto: Najkrajšia mešita sveta

    7. miesto: Moja najkrajšia mešita – Abú Zabí, SAE #

    Určiť tú vôbec najkrajšiu mešitu sveta je nesmierne náročné. Dlho som najviac obdivoval mešitu sultána Kábusa v ománskom Maskate. V jej vnútri sa nachádza koberec upletený ručne z 1,7 miliardy uzlíkov a celkovo váži 21 ton.

    Dnes je však mojou najobľúbenejšou mešitou Veľká mešita šejka Zayeda v Abú Zabí. Bielučký luxus hodný ohromného úspechu Spojených arabských emirátov s prepracovaným mramorom konkuruje za mňa aj Taj Mahalu.

    Na výstavbu mešity sa spotrebovalo 100 000 ton bieleho mramoru. Lustre v jej interiéri vážia od dvoch do dvanásť ton. Koberec je tu vraj ešte väčší než v spomenutej Kábusovej mešite v Maskate.

    3 fotografie

    Najkrajšia mešita sveta - náš výber

    Šejk Zayed vraj nevedel čítať a písať, no jeho vnuci už vychodili Oxford, Cambridge a Harvard a smerujú svoje emiráty (aj keď nie k demokracii) k závideniahodnej prosperite.

    Mešitu dostavali v roku 2007, celkovo pojme 41 000 veriacich a jej výstavba stála 545 miliónov dolárov. Jej dominantné minarety sú vysoké 107 metrov.

    Porovnanie SAE vs. Omán

    Keď si vezmeme krajiny ako celok, z voňavého Ománu voňajúcom po kadidle a myrhe som bol nadšený. Keď prechádzate trhom Mutrah Souq v hlavnom meste Maskat, alebo zavítate do oáz Nizva či Jibrin alebo Bahla, kadidlo budete cítiť. V Ománe nájdete mnohé pamiatky UNESCO a Omán má na rozdiel od Dubaja a moderných miest SAE dušu a históriu.

    Veľa tipov som spísal v blogu Omán - informácie, odporúčania

    6. miesto: Najdôležitejšie mešity Hodvábnej cesty

    6. miesto: Mešity Hodvábnej cesty #

    Na Hodvábnej ceste sa vymieňal nielen tovar, ale aj vedomosti, filozofia, a teda aj náboženstvá. Už na jej začiatku v čínskom Si‘ane nájdete mešitu - architektonicky však vyzerá ako čínsky chrám.

    Prešiel som mešity v Kašgare, kultúrnom centre provincie Sin-ťiang, mešity v Kazachstane, Kirgizsku, Turkmenistane, Tadžikistane... Ale najkrajšie sú v Uzbekistane v mestách Buchara a Samarkand. Budete nadšení. V Taškente zase nájdete najstarší Korán na svete.

    Najkrajšie mešity Hodvábnej cesty a zážitky

    Rozprávkové mešity nájdete na námestí Registan v uzbeckom Samarkande. Tunajšia Medresa Šer Dor je tiež unikátna tým, že sú tam vyobrazené zvieratá. Pre nás nič nezvyčajné, no islam zakazuje zobrazovať hocičo živé – Boha (Alaha) totiž spodobniť nevieme. Tu však nájdete samarkandské levy, natoľko ikonické, až sa dostali na 200-somovú bankovku či mince. Dôvodom je, že islam v Strednej Ázii nikdy nebol príliš dogmatický, a tak tu nájdete aj živé stvorenia.

    Veľmi sa mi páči v Buchare. Keď som išiel hore na minaret Kalon patriaci rovnomennej mešite na Perzskom námestí, chlapi ako hora, z nášho zájazdu, boli práve na masáži. Bol som dnu a zrazu som počul neskutočný hluk z katakomb. Znelo to ako výkrik zo záhrobia, no pravda bola, že silní chlapi kričali od bolesti pri masáži. Došiel som tam a maséri po tých chlapoch skutočne skákali ako uzbeckí zápasníci.

    Trasu Samarkand - Buchara sme križovali tiež desiatky rokov predtým, než tak učinili slovenskí turisti - konkrétne v roku 2005. Dnes sme najväčším predajcom zájazdov do Uzbekistanu na Slovensku.

    Buchara aj s vysokým minaretom Kalon.
    Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

    V tom istom roku som po prvý raz prešiel cez hory Kopet Dag jednou z najkrajších hraníc sveta z turkménskeho Ašchabadu do iránskeho svätého mesta Mašad a navštívil mešitu Imama Rezu - vtedy sme sa zapísali do knihy návštev ako prvá skupina zo Slovenska.

    Mešita Imama Rezu je štvrtou najväčšou mešitou sveta, ktorá naraz pojme 1,2 milióna pútnikov. Bol som nadšený a šiítsky islam som chcel spoznať bližšie.

    5. miesto: Najvýznamnejšie šiítske mešity

    5. miesto: Najsvätejšie mešity šiítov #

    Aby bolo jasné, moslimovia sa delia na dve základné vetvy – sunniti vs. šiíti. Šiítov je menej a je náročnejšie spoznať tento svet. Mne sa ale podarilo navštíviť všetky najvýznamnejšie šiítske mešity a putoval som po stopách 12 imámov.

    Rozdiely medzi vetvami? Mám známu, ktorá žije 20 rokov Bahrajne, kde žije šiítska väčšina, tento rozdiel mi vysvetľovala, že sunniti sa modlia 5x denne po tri minúty a šiíti 3x denne po päť minút. No rozdiel je väčší a ja som o tom napísal podrobný blog - čítajte šiíti vs. sunniti.

    Šiítsky islam je pre mňa fascinujúci a ja som navštívil všetky najsvätejšie mestá vrátane mešity v Kufe, Nadžafe, Kadymii a Karbale, kde sa po vražde Mohamedovho vnuka Huseina islam definitívne rozdelil.

    TOP mešity šiítskeho islamu a s nimi spojené zážitky

    • V iránskom Mašade nikdy nezabudnem na to, ako sa pri mešite Imáma Rezu prechádzali chlapi oblečení v čiernom. Všetci do jedného hlasno plakali. Myslel som si, že sa prevrátil školský autobus s deťmi a všetky zomreli – skutočne silné úprimné vzlyky. Potom som sa dozvedel, že v ten deň v histórii zomrela Fatima, dcéra Mohameda a domáci veľmi intenzívne oplakávali jej úmrtie.
    • Najkrajšia šiítska mešita je za mňa tá v irackom Nadžafe - mešita Imáma Aliho. Tu v Iraku sa nachádza najväčší cintorín sveta, tu je pochovaný prvý imám, no taktiež biblické postavy Adam či Noe. Keď vojdete dovnútra mešity, vidíte všade sa blyštiace zlato a diamanty, niečo absolútne nádherné.
    • Najvzácnejšia šiítska mešita sa nachádza tiež v Iraku v meste Kufa - Veľká mešita. Ide o mesto, ktoré jestvovalo dlho pred príchodom islamu. Tu zabili Aliho, keď sa modlil, otrávenou šabľou.
    • Najsilnejší zážitok mám však z Karbaly, kde Iračania pochodovali k Huseinovej mešite počas sviatku Ašura. Absolútny fanatizmus a atmosféra, ktorá sa nedá slovami opísať. Pozrite si priložené video aj so zvukom:

    Nie hadž (púť) do Mekky či Kumbh Mela v Indii, ale práve púte do Karbaly s názvom arbaín sú najväčšími na svete, čo sa týka zoskupenia ľudí na Zemi.

    Šiítske púte a festivaly sú bláznivé, krvavé, no pre zvedavého cestovateľa extrémne fascinujúce. Napríklad pri irackom festivale Ašura sú všetci účastníci od krvi a miestni tvrdia, že práve kvôli týmto sviatkom je Irak vykresľovaný v zlom svetle. Ich zvykom skrátka západný svet nerozumie.

    Odporúčam

    Pozrite si naše zájazdy do Iraku. Je to pre promile cestovateľov… No za svoju odvahu budete odmenení neoveriteľnými ulovenými zážitkami.

    3 fotografie

    Davy v Iraku

    4. miesto: Kostoly prestavané na mešity

    4. miesto: Mešity prestavané z kostolov #

    Kresťanstvo bolo medzi nami (ľuďmi) pred islamom a veľa mešít je prestavaných z pôvodných kostolov. Najznámejším príkladom je Hagia Sofia, Chrám svätej múdrosti v centre dnešného Istanbulu. Keď do kostola vstúpil cisár Konštantín, zvolal: „Porazil som ťa, Šalamún!“ O tak význačné dielo ide.

    Dnes je tento úžasný kostol mešitou. No nájdete tu kresťanské fresky. Tie som videl aj v dnes moslimskom Sudáne. Veľký kostol stál okolo roku 570 aj v jemenskom hlavnom meste Saná.

    Bolo to tesné a kostol mohol stáť aj v Mekke.

    Hagia Sofia, Chrám božej múdrosti v Istanbule, si toho už prežil viac než dosť.
    Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

    No treba vedieť, že Ježiš je veľkým prorokom moslimov, ktorí veria na súdny deň, počas ktorého vedľa seba zasadnú Ježiš  a Mahdi a zbavia svet zla a nespravodlivosti.

    Najkrajší minaret Umajjovskej mešity v centre Damašku sa volá Ježišov. Umajjovská mešita bola postavená na pôvodnej kresťanskej bazilike venovanej Jánovi Krstiteľovi, ktorého hlava sa v mešite dnes nachádza. No treba povedať, že bazilika vznikla na pôvodnom rímskom chráme venovanému Jupiterovi. Sýria vám príde možno ako nebezpečná krajina, no my sem organizujeme zájazdy už od roku 1995, čo je európsky unikát.

    Kostoly zmenené na mešity nájdete aj v blízkom Albánsku, na Cypre, v Bosne a Hercegovine, v libanonskom Bejrúte, v marockom Tangeri.

    V Maďarsku bolo zopár kostolov po dobytí Osmanmi v roku 1541 zmenených na mešity, ale po roku 1686 sa tie opätovne zmenili na kostoly. Tiež poznám tucet kostolov, ktoré boli pôvodne mešitami, a to nielen na Pyrenejskom polostrove (tu som videl asi 20 kostolov  v Španielsku a Portugalsku), ale aj v Maďarsku či Bulharsku a Grécku.

    Čo sa nedostalo do rebríčka

    Desaťtisíce mešít. Prekrásne stavby, ktoré vytvárali najlepší architekti, umelci, remeselníci, do ktorých tieklo extrémne veľa peňazí - snažili sa byť tou najkrajšou ukážkou svojej doby. Mešity rozdeľujeme z architektonického hľadiska na arabské, perzské, indické a turecké. Ako som však spomínal, je toho viac a napríklad mešity v Číne majú tvar čínskeho chrámu...

    Fascinuje ma rôznorodosť mešít, páčia sa mi tie z dreva v Kašmíre, či seldžucké mešity v Anatólii, prekrásne z dreva vyrezávané mešity som videl v čínskej provincii Sin-ťiang.

    Vyrezávané mešity z 10. storočia v štýle Karachani a Ghazni sa do súčasnosti ako celok nedostali. No ich časti viete obdivovať v múzeách miest Hodvábnej cesty. Majú krásne vyrezávané stĺpy či strop. Nádhera.

    Drevené mešity Hodvábnej cesty sú úžasné, no mešity z iného materiálu - hliny -sú rovnako fascinujúce. V Afrike sa mi podarilo  dostať sa do hlinených mešít v Timbuktu či v Djenne v Mali, v Burkine Faso, v Nigeri… Veľmi sa mi páčili tie v meste Agadez.

    Videl som aj najstaršiu mešitu Afriky v prímorskom meste Massawa v Eritrea.

    Dostupnejšie sú mešity na severe Afriky v Egypte. Vystúpil som na tucet minaretov  v tejto krajine. Vždy som tam bol sám a ten zážitok môžem cestovateľom iba odporučiť. Je ľahko dostupný a ide o dobrý cestovateľský tip.

    3. miesto: Tretia najvýznamnejšia mešita sveta

    3. miesto: Tretia najvýznamnejšia mešita sveta – Al Aksa, Jeruzalem #

    Každý moslim vie, že ide o tretiu najdôležitejšiu mešitu na svete. Al Aksa sa nachádza v centre Jeruzalema, o ktorom hovorí ako o svojom nielen Izrael, ale aj Palestína.

    Moslimovia sa modlia päťkrát za deň v jasnú hodinu a minútu, všetko je jasné. Aj to, že Al Aksa je tretia najdôležitejšia mešita. Islam, možno to pre mnohých bude prekvapením, má jasný systém a pravidlá.

    Al Aksa j vedľa Skalného domu a moslimy tvrdia, že Skalný dom je na jej nádvorí
    Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

    Mešita je postavená na hore Moria - na Chrámovej hore, kde chcel Abrahám obetovať Bohu svojho syna. Skala, na ktorej tak chcel učiniť, sa nenachádza v samotnej mešite, ale v oktagonálnom Skalnom dóme. Skalný dóm je však, nazvime to, na „nádvorí“ mešity. Taktiež odtiaľto Mohamed vystúpil na nebesia, čo sa volá Mir'aj. 

    Chrámová hora je problematickým miestom, lebo predtým tu stál židovský Jeruzalemský chrám postavený Šalamúnom, z ktorého ostala iba západná stena chrámu.  

    Moslimovia tu postavili prvú budovu po roku 638, kedy už druhý kalif Omar (Umar) dobyl Jeruzalem z rúk Byzantskej ríše.

    Mešita Al Aksa sa nachádza asi sedem minút peši od Golgoty, kde ukrižovali Ježiša. V Jeruzaleme je všetko veľmi, veľmi blízko. Po prvý raz som sem vstúpil v roku 1995 a vtedy sa sem do mešity na Chrámovú horu dali kúpiť lístky. V roku 2000 vstup zatvorili, respektíve je pre turistu značne sťažený.

    2. miesto: Prorokova mešita

    2. miesto: Prorokova mešita – Medina, Saudská Arábia #

    Dostať sa dovnútra mešít je stále ťažšie a ťažšie. Mne sa však podarilo navštíviť druhú najsvätejšiu mešitu vôbec. No pre turistu to stále nie je povolené. Prorokova mešita, Masjid al Nabawi je úžasná vo dne aj v noci. V roku 2018 sa mi ju nepodarilo navštíviť a musel som sa vrátiť.

    Pod Zelenou kupolou, kde bývala Mohamedova mladučká manželka Aiša, dcéra prvého kalifu Abú Bakra, je Mohamed pochovaný. Mešita má 10 minaretov a zmestí sa do nej 1,5 milióna veriacich. Nájdete tu mihrab, ktorý vytvoril sám Mohamed, ale aj krásny Minbar - vyvýšené miesto, odkiaľ vedie imám piatkovú modlitbu. No hlavné sú tu hrobky proroka Mohameda a jeho nasledovníkov, ktorí sú pochovaní vedľa neho.

    Masjid al Nabawi je dnes známa svojimi modernými dáždnikmi – ktorých je vyše 250 a ich inštalácia stála vyše miliardu eur.

    Zaujímavý je aj cintorín Al Baqui, kde je pochovaných mnoho významných sunnitských, ale aj šiítskych kalifov a imámov a ich rodiny. Je zaujímavé, že tretí kalif bol pochovaný na židovskej časti cintorína, ktorú až následne odkúpili...

    A tiež to, že v roku 1926 zdemolovala rodina Saudov celý cintorín – podobne, ako to urobila s hrobkou pramatky Evy v meste Džidda. Wahhábisti jasne odkazovali na vieru v jedného boha a veriaci sa nemá rozptyľovať klaňaním sa pri hrobkách iných.

    Každopádne, pri takej mase ľudí v Prorokovej mešite je atmosféra neskutočná. Mešitu založil sám Mohamed tesne po tom, ako vznika Quba, a ide o jednoznačne druhú najsvätejšiu mešitu.

    3 fotografie

    Prorokova mešita, Medina

    1. miesto: Najsvätejšia a najväčšia mešita

    1. miesto: Najsvätejšia a najväčšia mešita sveta Al Haram – Mekka, Saudská Arábia #

    Prvé miesto v rebríčku je jasné. A, ako ste mohli tušiť, vyhrala to najsvätejšia mešita. Moslimovia veria, že jedna modlitba v Prorokovej mešite v Medine je hodná tisíc modlitieb inde. Avšak v tejto mešite sa jedna modlitba rovná až 100 000 modlitbám.

    Ide o mešitu Al Haram v centre Mekky, ktorá je pre moslimov to isté, čo pre kresťanov Bazilika Svätého Petra vo Vatikáne – najväčší a najdôležitejší kostol.

    Al Haram je jednoznačne najväčšia mešita sveta, kde sa vedia naraz modliť až štyri milióny pútnikov. Mešita má zároveň druhý najvyšší počet minaretov na svete, konkrétne deväť. No o chvíľu ich bide trinásť, a tak prekoná desať minaretov Prorokovej mešity a bude prvá. Je to pre moslimov centrum vesmíru.

    Al Haram, Ka'aba - toto miesto by mal navštíviť každý moslim aspoň raz v živote.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Každý moslim by túto mešitu mal raz za život na púti Hadž navštíviť a ide o posledný piaty pilier islamu. Mešita sa nachádza v centre mesta Mekka a mesto je okolo nej postavené v kružniciach – mešita je v absolútnom centre.

    Všetko sa tu točí okolo čierneho kameňa Kaaba a to v protismere hodinových ručičiek. V skutočnosti ide o budovu, ktorú založili anjeli, prvý raz prestaval náš praotec Adam, no po potope sveta ju postavil nanovo prorok Abrahám, jeho syn Ismael a jeho vnuci. Pútnici sa obradne umyjú, oblečú si biele rúcho ihram, sú oblečení ako do truhly. Ženy sú v čiernom, muži v bielom.

    Sú úplne čistí - fyzicky aj psychicky a v kruhoch po siedmych otočkách vykonávajú takzvaný tawaf. Mešita Al Haram je snom mnohých cestovateľov a ja verím, že sa postupne otvorí všetkým.

    5 fotografií

    Návšteva Mekky

    Západniari v Al Haram #

    Keď som navštívil Mekku ako prvý Slovák, na povolenie som čakal 25 rokov. V roku 1993 som s arabistom Tomášom Hušekom založil organizáciu OPAK (Organizácia priateľov arabskej kultúry) a mojím cieľom bola návšteva Mekky, no nedalo sa sem dostať. Dočítal som sa, že od 15. storočia tu bolo iba 25 Západniarov – napr. Johann Ludwig Burckhardt či Richard Burton. Napísal som o tom blog Západniari v Mekke.

    Celkovo som tu bol tri razy a z cestovateľského hľadiska ide o veľkú vec. Putovali sme v beduínskom oblečení vyprahnutými pláňami najväčšieho polostrova sveta, tak ako Mohamed z Mekky cez mesto Taif (letné sídlo kráľovskej rodiny) až do Mediny. Náš zájazd Saudskou Arábiou túto trasu kopíruje.

    Zažil som obdobia, kedy v mešite skoro nikto nebol, no ja som sem išiel v období, kedy je tu najplnšie. Vtedy sú tu ohromné dopravné zápchy, k samotnej mešite idete dlhé kilometre peši... Je to o to náročnejšie. No tú atmosféru by som vám prial zažiť, čosi ohromné, silné.

    Atmosféra je priam nadpozemská a nenadarmo dve miliardy ľudí považujú toto miesto za stred Zeme.

    Moslimský svet je bezpečný #

    Jedným z mojich hobby sú náboženstvá. My, ľudia, homo sapiens sapiens, sme človek sociálny, ale aj veriaci. Nemusíte sa islamu ani moslimov báť. Je iba jeden Boh a ten je tu pre všetkých. Moslimovia sú naši bratia. Nie sú to nepriatelia. Každopádne, oni nás ako bratov vnímajú.

    Cestujte a porozumiete svetu lepšie. Naša planéta je predsa tak fascinujúca.

    Šťastné cesty prajem!

    Moslimský svet

    Moslimský svet

    Cestovanie do moslimského sveta, najkrajšie pamiatky sveta, kultúra a…

    Zobraziť

    Ak sa vám páči naša snaha, cítite, že blog ide viac do detailov, autor vie o čom hovorí a môj hlas aj keď som iba umelá inteligencia bol pre vás príjemný, dajte vedieť svojim známym a začnite naše blogy odoberať. Ďakujem a verím, že sa o chvíľu budeme opäť počuť.

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

    Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

    Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
    Posledný raj (expedícia)

    Zo zájazdu:

    Ľuboš Fellner

    Posledná úprava článku | Prečítané: 348

    Odporúčame tieto zájazdy

    E

    Ázia  

    India


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    4265
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    26 dní

    Trvanie

    4546 5940€
    K

    Ázia  

    Vietnam, Kambodža


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3724
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3652

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.