Prorok je človek, ktorý dokáže predpovedať budúcnosť. V Starom zákone ide o človeka, ktorý je schopný rozprávať sa s Bohom, v Koráne o Božieho posla. Tie mená prorokov všetci poznáme. Ich stopy sú zaviate pieskom, miesta, kde žili, pod nánosom prachu. Ich hroby sú zničené bičovaním vetra a dažďa. No niečo tu predsa len ostalo a je to fascinujúce. Poďte sa so mnou ponoriť do našej histórie. Ide o ťažšiu tému, no zároveň o našu históriu, históriu ľudstva.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Obsah

    10. miesto: Adam a Eva

    10. miesto: Adam a Eva #

    Prvým prorokom je najstarší muž Adam a z jeho rebra Boh vytvoril prvú ženu Evu. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, kde žili? Respektíve viete, kde sú pochovaní?

    Mnohí kresťania veria, že Adam zostúpil po vyhnaní z raja na Srí Lanku, kde nájdete 2 243 metrov vysoký vrch - Adam's Peak - na ktorého vrchole je odtlačok jeho stupaje. K tomuto odtlačku chodidla sa klaňajú nielen kresťania, ale aj hinduisti aj budhisti. Hinduisti však veria, že ide o stopu boha Šivu, ktorý ju zanechal pri posvätnom tanci, keď stvoril svet. Budhisti zas veria, že ide o odtlačok ľavej nohy Budhu, ktorý práve vtedy opúšťal svet.

    Ak sa rozhodnete ísť na Srí Lanku, určite porozmýšľajte nad vrchom, ktorý miestni nazývajú aj ako Šrí Páda. My náš zájazd týmto prekrásnym ostrovom voláme Rajská záhrada a naozaj to tu vyzerá ako v raji. Zájazdy sem vypravujeme 365 dní v roku, a tak sa poľahky viete ísť presvedčiť – je tu celoročne 30 stupňov a toľko zelene ste nikde nevideli.

    Stál som aj v púštnej oblasti na sútoku riek Eufrat a Tigris a práve tu nájdete strom poznania dobra a zla, z ktorého vraj Eva odtrhla jablko. Na tomto mieste sa zvyknú naši klienti kúpať a na to, keď preplávate z Eufratu do Tigrisu, nikdy nezabudnete.

    Kúsok odtiaľto je ostrovný štát Bahrajn, kde vraj daný raj bol. Dnes sa podzemná voda spod Bahrajnu stratila a raj sa zmenil na púšť – Bahrajn ma prekvapil svojou históriou. Nejde teda iba o plážovú destináciu.

    A čo Eva? Tá je vraj pochovaná v meste Džidda, v druhom najväčšom meste Saudskej Arábie – ktoré má prezývku „Brána do Mekky“. No zároveň Džidda v preklade znamená „Pramatka", alebo „Stará mama." Práve kvôli pochovanej pramatke Eve. Bol som pri jej hrobke a natočil som tu krátky film.

    K dlhočíznej hrobke Evy (podobnú vidíte v tomto blogu u proroka Daniela) putovali milóny pútnikov. Moslimským (wahhábistickým) autoritám sa to nepáčilo. Ľudia sa nemajú skláňať pred inými ľuďmi a proroci boli predsa „iba” ľudia. Ľudia sa majú klaňať iba pred Bohom (Alahom), a preto v rokoch 1920 a 1975 hrobku Evy v meste Džidda zničili a zaliali betónom.

    Dnes sem turistu nepustia. O to sú moje zábery vzácnejšie. No aj celý tento blog je unikátny, lebo tak ako putujem po majákoch celého sveta, putujem naozaj aj po stopách prorokov. Sú to roky ciest a expedícií.

    Židia hovoria, že bola pochovaná v jaskyni v Mechpela v Hebrone spolu s Adamom. Dokonca v tejto jaskyni sú podľa židov pochované až 4 páry zo Starého zákona - okrem Adama a Evy aj Abrahám so Sárou, Izák s Rebekou a Jakub s Leou. Moslimovia s týmto tvrdením nesúhlasia. Sunniti tvrdia, že Adam je pochovaný v Mekke a šiiti, že v meste Nadžaf. Videa a fotografie z týchto miest nájdete nižšie.

    Stopy našich prarodičov nie sú isté, lebo ľudstvo postihla Potopa sveta, ktorá všetko zničila.

    Vieme, že všetci ľudia pochádzame z Afarského trojuholníka na pomedzí Etiópie a Džibutska, no a odtiaľ je to na Arabský polostrov cez úžinu Bab al Mandab naozaj kúsok. Podľa najnovších vedeckých poznatkov je jasné, že miesto Adama a Evy, prvých ľudí, je niekde tu. Aj pre tých, ktorí neveria rozprávkam (legendám), musí byť táto „náhoda“ fascinujúca.

    Počuli ste už o Adamovom strome? Na zájazde v Iraku sa vyberieme priamo k nemu!
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    9. miesto: Noe

    9. miesto: Noe #

    Dostávame sa k ďalšiemu prorokovi, a tým je Noe. Po jeho stopách som putoval až na vrchol Araratu. Pred niekoľkými rokmi tu Američania vo výškach nad 5 000 metrov vykopali vraj úlomky z archy. Obrysy archy nájdete aj pod samotným vrchom. Dnes sa Ararat nachádza celý v Turecku, no ide o symbol Arménska. Vyšiel som na vrchol Araratu (najľahšia päťtisícovka) a napísal som praktický blog: Ararat - výstroj, tréning, FAQ

    Noe je taktiež známy ako prvý človek, ktorý sa opil z vína – susedom Arménska je Gruzínsko, kde každoročne po stopách vína putujeme. Vedci sa zhodujú, že v Gruzínsku víno = „gvino“ vzniklo. Aj v tomto prípade sa legenda zhoduje s najnovšími vedeckými poznatkami. Mnoho ráz ročne sem organizujem za vínom zájazdy – nedajte sa odradiť lacnou cenou, Gruzínsko sa oplatí.

    Fotografie z gruzínskeho festivalu vína a bližšie vysvetlenie nájdete v mojom blogu najlepšie víno sveta.

    Adam a Eva mali troch synov - Kaina, Ábela a Seta. Noe je práve potomkom Seta. Hora Jabal Qasjún nad Damaškom skrýva v sebe Jaskyňu krvi, v ktorej nejaký čas prežíval Adam, navštívil ju aj Abrahám a podľa arabských učencov práve tu na tomto mieste Qasjún Kain zabil Ábela. Toto miesto navštevujeme na našich zájazdoch do Sýrie v malých skupinách už 30 rokov. Do Damašku, najstaršieho trvalo osídleného hlavného mesta na svete som viedol prvú slovenskú výpravu v neuveriteľnom roku 1995.

    Noe mal taktiež troch synov: Šema, Hama a Džaféta. Z nich pochádzajú Semiti, Hamiti a z Džaféta – ktorého meno je odvodené z hebrejského slova pekný – vraj kaukazská rasa, a teda Európania. O hrob Noeho sa taktiež zvádzajú boje a videl som viac hrobov - Nadžaf, Kufa, Turecko... =)

    Najpravdepodobnejšie miesto, kde je Noe pochovaný, sa nachádza v najväčšej (pravej = vnútrozemskej) exkláve sveta v Nachičevane, kam taktiež BUBO realizuje zájazdy - samozrejme, ako jediná cestovná kancelária na Slovensku. 

    V strede fotografie je miesto, kde pristál Noe so svojou archou.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    8. miesto: Abrahám

    8. miesto: Abrahám #

    Po stopách proroka Abraháma som putoval od miesta, kde sa narodil, až po miesto jeho posledného oddychu (po jeho hrob). O prorokovi Abrahámovi som napísal aj blog s názvom Mal zabiť svojho syna, lebo jeho príbeh poslušnosti Bohu, kedy vzal svojho syna Izáka na horu, aby ho obetoval, je známy. 

    Aký bol Abrahám?

    Hovoril štyrmi hlavnými jazykmi svojej doby. Bol to zdatný jazdec, lovec a bojovník. Obchodník, ktorý vyjednával aj s Bohom. Bol verný Bohu a celý život miloval Sáru. Silne nezávislý s otvorenou mysľou.

    Bol som v meste Ur v Iraku, kde sa Abrahám narodil, a odvtedy sem každoročne organizujeme zájazdy. Ur bol mojím snom od počiatku cestovania. Je to fascinujúce, prechádzanie sa po dome Abrahámovej rodiny dodalo mojej návšteve Uru úplne iný rozmer.

    Dom z 18. až 19. storočia pred naším letopočtom je obrovský, pozostáva z množstva miestností - kuchyne s odtokom uprostred podlahy, špajze, obývačky, spálňami, izbou pre slúžky či otrokov. To jasne svedčí o tom, z akej rodiny Abrahám pochádzal. Momentálne je dom bez strechy, a tak máte možnosť vidieť dom aj zvrchu. 

    Pred domom Abraháma celebroval omšu v roku 2021 pápež František, aby vyzdvihol dôležitosť Abraháma pre kresťanstvo. Abrahám je totižto otcom všetkých troch monoteistických náboženstiev: židovstva, kresťanstva a aj islamu.

    Moslimovia sú presvedčení, že Abrahám (Ibrahim) na hore Moria nemal obetovať Izáka, ale svojho staršieho syna Ismaela. Mená sa totižto v Starom zákone nespomínajú - iba syn. 

    Abrahám z Uru Chaldejského putoval na sever krížom Mezopotámiou a aj dnes ide o prekrásnu cestu, a preto tým, čo milujete poznanie, odporúčam pozrieť sa na náš zájazd Irak – Mezopotámia. Putujeme vlastne celý čas po stopách nášho praotca...

    Abráham vyrazil z Uru niekedy pred štyridsiatimi (39?) storočiami a jeho cesta presiahla históriu a jej oblúk vryl nádej a vieru do duší miliónov. S Abrahámom sa stretávame aj na našom zájazde Kurdistan, kde navštevujeme okrem iného aj najstaršiu pamiatku sveta, teda Göbekli Tepe.

    Čo ste o Abrahámovom živote (ne)vedeli:

    • Kúpa jaskyne Mechpéla v Hebrone je prvou zdokumentovanou kúpnou zmluvou sveta. Abrahám bol prvým, ktorý podpísal takúto zmluvu.

    • Pohreb jeho prvej manželky Sáry je prvým zdokumentovaným pohrebom. 

    • Abrahám je taktiež v Jaskyni patriarchov pochovaný a jeho hrobka, resp. kenotaf, je rozpoltená nepriestrelným sklom medzi synagógou a mešitou. 

    • Abrahám bol zároveň ten, ktorý v Mekke postavil čiernu kocku (Kaaba) a jeho druhá žena Hagar a prvorodený syn Ismael sú tu pochovaní (v polkruhovom území Hidžr Ismail oddelenom múrikom Hatím).

    Abrahám bol zároveň ten, ktorý v Mekke postavil čierny kameň (Kaaba).
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    7. miesto: Jób

    7. miesto: Jób #

    Jóbová zvesť či jóbovka je extrémne zlá správa, ktorá je nám všetkým známa. Viete, odkiaľ tento prorok pochádza a kde je jeho hrobka?

    Jób, prastarý prorok, vnuk Ezaua, ktorý bol kráľom v krajine Uz, čo je dnešná Sýria či Jordánsko. Jób je jedným z najstarších prorokov, veď Ezau bol dvojčaťom Jakoba.

    Jób bol slušný a veľmi bohatý človek, no Satan tvrdil, že je ľahké veriť v Boha, ak sa má človek dobre, a tak Boh zoslal na Jóba nešťastie, a tu ide o tie jóbovky - prišiel o všetky svoje stáda, o celý majetok, všetkých jeho 10 detí zomrelo a ako chudák bez rodiny dostal malomocenstvo. No veriť neprestal.

    Podobne, ako je to s Adamom, kde som jeho hrob videl v Iraku, Saudskej Arábii aj Izraeli... Jóbovu hrobku som videl v Libanone, ale krajšia je na juhu Ománu v horách provincie Dhofar, 27 km od mesta Salalah. Po prvý raz som túto hrobku navštívil v roku 2007 a druhý raz počas covidu. To bolo vtedy zakázané a bol a som tu vysoko v horách sám a bolo to o to silnejšie. Covid, to bola riadna jóbovka.

    Čo vidieť okrem Jóbovej hrobky v Libanone a Ománe? Prečítajte si moje blogy:

    • Libanon - úchvatná krajina cédrov, magická krásavica na brehu Stredozemného mora, napriek stále iba otvárajúcemu turizmu je jedným z najpozoruhodnejších kútov sveta.
    • Omán - maximálna exotika, položená na divokom Arabskom polostrove, pravidelne je vyhodnocovaná ako jedna z najbezpečnejších krajín sveta.

    3 fotografie

    Hrobka Jóba v Ománe.

    6. miesto: Mojžiš

    6. miesto: Mojžiš #

    Najväčší zo židovských prorokov bol Mojžiš. Zachránil svoj ľud z egyptského zajatia, previedol ho cez Červené more, na Sinaji dostal od Boha Desatoro a bol to on, kto po 40 rokoch, čo putoval púšťou, kde staršia generácia nevercov vymrela, doviedol nakoniec svoj ľud do zeme zasľúbenej.

    Aký bol Mojžiš?

    Mojžiš bol veľmi vzdelaný, veď ho vychovala egyptská princezná. Bol to dyslektik, no napriek tomu veľký líder a vizionár. Bez neho by veľký židovský národ neexistoval.

    Počas cesty, keď prišli do údolia vedľa Petry (Wadi Musa – Mojžišovo údolie), nemali prístup k vode. Mojžiš udrel svojou palicou do skaly a voda vytryskla. Od tých čias tečie voda zo skaly stále. Neviem pochopiť, že toto miesto navštevuje iba promile turistov Petry, nevedia o ňom. Aj vy, ktorí ste boli v Petre (bez BUBO), ste na mieste Mojžišovho prameňa zrejme neboli. Prístup k vode bol však jedným z hlavných dôvodov, prečo si Nabatejci vybrali Petru za svoje sídlo.

    V Jordánsku navštevujeme aj ďalšíe miesto, z ktorého Mojžiš uvidel zasnúbenú zem, horu Nebo. Podľa kresťanskej a židovskej tradície práve na tomto vrchu Mojžiš zomrel. Moslimovia zas veria, že jeho telo bolo prenesené za rieku a pochované medzi Jeruzalemom a Jerichom. My sem chodíme na každom našom zájazde po Jordánsku, a to už od roku 1995.

    V Jordánsku sme boli nie roky, ale desaťročia pred ostatnými, a tak je naše putovanie plné starých, ale aj aktuálnych legiend... Jordánsko sa rýchlo mení. Chodíme na koňoch k hrobke jeho brata Árona. V Libanone stretávame Drúzov a hovoríme si o svokrovi Mojžiša, ktorý sa volá Šuab či Džetro – taktiež zaujímavý človek, tak ako Drúzi. Šuab je najdôležitejším prorokom Drúzov.

    Vzácne, byzantské mozaiky v kostole na hore Mojžišovej hore - Mount Nebo.
    Foto: Františk Kekely — BUBO

    5. miesto: Dávid a Šalamún

    5. miesto: Dávid a Šalamún #

    Na piatom mieste máme najväčších židovských kráľov - Dávida a Šalamúna. Dávid sa narodil v roku 1043 pred naším letopočtom. To, ako tento malý človek s veľkou odvahou porazil Goliáša, všetci vieme. Zobrazil to krásne génius Michelangelo a Dávidovu sochu nájdete dnes vo Florencii. Jeho syn bol múdry kráľ Šalamún, ktorý postavil Jeruzalemský chrám (zostala z neho iba tá západná stena).

    Múr nárekov - západný múr Šalamúnovho chrámu je dnes ikonou Jeruzalema a ak budete chcieť, môžete si doň aj vy vložiť svoje želanie.
    Foto: Ľuboš Fellner

    Šalamún nastúpil na trón namiesto staršieho brata Adoniáša, podľa Dávidovho priania. Počas jeho vládnutia malo kráľovstvo najväčší rozmach – hospodársky aj územný. Mier s okolitými štátmi mu zabezpečovali manželstvá. Mal až 700 manželiek a 300 konkubín.

    Nedá mi nespomenúť jeho pletky s jemenskou kráľovnou, kráľovnou zo Sáby (z Arabie Felix – Šťastnej Arábie – dnešný Jemen). Spolu mali syna Menelicha, od ktorého odvodzujú svoju modernú históriu Etiópčania.

    Podľa etiópskej legendy preniesol Archu zmluvy, v ktorej sa nachádzajú dve dosky (Božie prikázania), ktoré dostal Mojžiš od Boha na hore Sinaj do severoetiópskeho mesta Aksum. V Etiópii veria, že Archa zmluvy je v Aksume do dnešných dní.

    Pohľad na monumentálne stély (obelisky) z Aksumu - najznámejšie zachované pamiatky starovekého mesta.

    Pohľad na monumentálne stély (obelisky) z Aksumu - najznámejšie zachované pamiatky starovekého mesta.

    Čítanie na víkend

    Čítanie na víkend

    Každý týždeň pre vás vyberáme jeden dlhý cestovateľský blog.

    Zobraziť

    4. miesto: Jonáš

    4. miesto: Jonáš #

    Spomíname samé veľké mená, no za zmienku určite stojí aj Jonáš. Ide o jedného z 12 malých prorokov (po grécky Dodekapropheton). Jonášov život nie je až tak prorocký, ale cestovateľsky o to zaujímavejší.

    Z Judey ho Boh vyslal do Ninive (súčasť dnešného Mosulu), vtedy zrejme najrozvinutejšieho mesta sveta. Nachádza sa na severe dnešného Iraku a ja som sa sem chcel dostať v roku 2012, no zastavili ma 5 km pred Ninive.

    24 fotografií

    Cesty za prorokmi, archív: Ľuboša Fellnera

    Ukážka z môjho blogu Mal zabiť svojho syna:

    Z Erbilu som vtedy prešiel do mesta Dohuk a následne sme mierili na juh, opustili sme kurdské vojenské jednotky Pešmarga a zjavili sa irackí vojaci v tmavých uniformách. Prvými kontrolami sme prešli, boli sme blízko, ale zrazu nás zastavili a nedalo sa ísť. „Títo vojaci vás predajú teroristom. Nikto vás odtiaľ nedostane, možno bez hlavy…"  Museli sme sa otočiť tesne, 5 km pred Mosulom.

    O 10 rokov som sa však už do Ninive dostal. Je tu hrobka Jonáša, ktorý Boha neuposlúchol a vydal sa loďou niekde na Sardíniu či do fénického Cadizu – do Taršíša (Tarshish).

    Loď postihla búrka a námorníci hodili Jonáša do vody, kde ho zhltla veľryba a tri dni pobýval v jej žalúdku. Absurdný, no o to ľahšie zapamätateľný príbeh.

    Jonáš sa po tejto skúsenosti do Niniveh vydal a kázal obyvateľom o správnom živote, v intenciách Boha a mesto pred Božím hnevom zachránil. Dnes v Niniveh, sne milovníkov histórie, nájdete Jonášovú hrobku - mauzóleum. My teraz Niniveh navštevujeme každoročne (viac razy ročne) s malými skupinkami našich klientov. Už je to bezpečné...

    Ninive (UNESCO) opakovane spomínané v Biblii, bolo jedným z najdôležitejších kultúrnych centier starovekého sveta.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    3. miesto: Daniel

    3. miesto: Daniel #

    Ani zďaleka som tu nevymenoval všetkých prorokov, je ich naozaj veľa. Bahaisti majú Bahá’u’lláha, Mormoni majú svojich prorokov, Advenstisti siedmeho dňa ďalších, v Koráne máme 25 prorokov, no hovorí sa aj o tisícoch. Vymenoval som iba tých najdôležitejších a k ním určite patrí ešte aj Daniel. Tento prorok, židovský šľachtic, žil v 6. storočí pred naším letopočtom. Meno Daniel môžeme preložiť ako „Boh je môj sudca.“

    Daniel bol z Judey násilím odvedený asýrskym kráľom Nabuchonodozorom do Babylonu – keď som sa teraz prechádzal Babylonom, bol som dojatý. Tadiaľto prechádzal Abrahám, tu žil Daniel a o 300 rokov neskôr tu zomrel Alexander Macedónsky. Daniela vyznávajú v Afrike a severne od Lagosu v Nigérii som sa stretol s vierou, ktorá hovorí o tom, že Daniel rukami vysekol kameň. 

    Daniela v jame levovej vidíte v maľbách Jana Bruegela mladšieho či Petra Paula Rubensa. Lev sa ho ani nedotkol.

    Je pochovaný v Susach na juhozápade dnešného Iránu. No my v BUBO pravidelne chodíme aj k jeho druhému hrobu, ktorý sa nachádza v Uzbekistane, v najkrajšom meste Hodvábnej cesty - Samarkand. Hrobka sa nachádza pri riečke Siob. Za jej dverami sa skrýva dlhý nekončiaci sarkofág.

    Hovorí sa, že vraj sa jeho telo každým rokom predĺži o jeden palec, no a dnes má jeho sarkofág až 18 metrov. Samarkand nie je jediné miesto, ktoré tvrdí, že sa v ňom nachádza hrobka Daniela. Tvrdí to aj mesto Súzy, ktoré sa nachádza v Iráne.

    Pre prehĺbenie vášho poznania vám Hodvábnu cestu odporúčam - aj teraz tu máme zájazd v malej skupinke klientov. Hodvábnu cestu som po prvý raz prešiel s klientami v roku 2005 a od toho času je u nás pod patronátom historikov.

    2. miesto: Mohamed

    2. miesto: Mohamed #

    Mojžiš bol najväčším prorokom židov, no najväčším prorokom moslimov je Mohamed. Prorok Mohamed je podľa Koránu tým posledným prorokom, je „pečaťou prorokov“. Narodil sa v Abrahámovom meste Mekka, kúsok od dnes najväčšej mešity sveta – Majsid al Haram. Z jeho domu je dnes knižnica. Narodil sa v „roku slona“, teda v roku 570 nášho letopočtu. Pol roka pred narodením mu zomrel otec a keď mal 6 rokov, tak aj mama.

    Keď mal 40 rokov, prišiel k nemu archanjel Gabriel a počas mesiaca Ramadán mu nadiktoval Korán - bola to správa od Boha. Správa v skratke znela, že je jeden jediný boh a Mohamed je jeho prorokom. Obchodníci v Mekke s víziou Mohameda nesúhlasili a neboli jeho učením vôbec nadšení, veď chcel napríklad zrušiť otroctvo, čo bol značne výnosný biznis... Elita Mekky ho chcela zabiť. Do jeho postele si ľahol jeho zať Ali a Mohamed v roku 622 utiekol do oázy v dnešnom meste Medina.

    Útek z Mekky do Mediny viedol cez Taif a my na našom zájazde Saudskou Arábiou navštevujeme všetky mestá z cesty, z ktorej sa začal písať islamský letopočet. V Taife, dnes meste ruží a letnom sídle kráľovskej rodiny Saudov, Mohameda začali kameňovať a on opäť musel utekať. Tu ho zachránil kresťan z Ninive, ktorý mu ponúkol hrozno. No nie je to krása, keď cestujete, ako vám puzzle sveta a histórie do seba zapadá.

    My dnes organizujeme zájazd v Saudskej Arábii z Mekky do Mediny s následným oddychom v hoteli Four Seasons v Bahrajne – ide o najvyššiu stavbu štátu, ktorá je o 60 % vyššia než najvyššia budova Slovenska a o 100 % lepšia než akýkoľvek hotel, ktorý máme na Slovensku. My na Slovensku dnes moslimov a Arabov podceňujeme. Každopádne stúpenci Mohameda sa v poslednej dobe riadne vyšvihli, a to nielen vďaka rope. 

    Priamo pred Prorokovou mešitou (Al Masjid an-Nabawi) v Medine. Vedľa mňa moja 80-ročná mama.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    1. miesto: Ježiš

    1. miesto: Ježiš #

    Asi tipujete, ktorý prorok sa dostal v ťažkej konkurencii na prvé miesto. Je to prorok, ktorý je najdôležitejším prorokom kresťanov. Prorok, ktorého uznávajú ako významného proroka aj moslimovia – v súdny deň zasadne podľa Koránu s imámom Mahdím a budú súdiť všetkých ľudí. A tí, čo nezlyhali ako Adam a Eva, sa dostanú do rajskej záhrady. Je to Ježiš.

    Zaujímavosťou, o ktorej zrejme neviete je to, že pod zelenou kupolou na fotografii vyššie, je v meste Medina pochovaný Mohamed, dvaja prví kalífovia a štvrtý hrob je voľný. Rezervovaný pre Ježiša! Ten má podľa moslimov spočinúť, potom čo zachráni pravoverných, vedľa proroka Mohameda.

    Ježiš sa narodil v Betleheme a zomrel - bol ukrižovaný osem kilometrov severnejšie - v Jeruzaleme. Mal som možnosť navštíviť obidve miesta tucet ráz a byť na Golgote počas Veľkej noci a môžem povedať, že je to ohromný zážitok a ohromná duchovná sila.

    3 fotografie

    Chrám Narodenia Pána

    Na zájazdoch s BUBO navštevujeme historickú Betániu Zajordánska, ktorá leží v Jordánsku. Toto miesto je významné tým, že sa tu odohrali až tri významné udalosti. Prvou je, že práve tu Izraeliti prekročili rieku Jordán počas svojej dlhej cesty do zasľúbenej zeme. Zaujímavé je, že súčasťou tohto miesta je aj Mar Elias (v preklade Eliášov kopec) a práve odtiaľto vstúpil na horiacom ohnivom koči do nebies prorok Eliáš.

    Treťou (a najvýznamnejšou) udalosťou bol krst Ježiša Krista. Keď Ján Krstiteľ dokrstil Ježiša, podľa Nového zákona sa otvorilo nebo a Duch Svätý zostúpil v podobe holubice na Ježiša. Presná poloha miesta krstu bola znovuobjavená až v roku 1996 pri archeologickom výskume. Tieto miesta navštevujeme na najpopulárnejšom zájazde na Blízky východ na Slovensku Palestína, Jordánsko, Libanon. Väčšina ľudí chodí na zlú stranu rieky Jordán, no dnes je jasné, že Ježiša, Ján Krstiteľ (ktorý je pochovaný v Damašku) krstil na strane dnešného Jordánska.

    3 fotografie

    Miesto krstu Ježiša

    V Betánii (nie Zajordánskej) nájdeme aj Lazarovu hrobku. Podľa Biblie práve tu Kristus vzkriesil Lazara, ktorý bol už štyri dni mŕtvy. V jednoduchom kamennom výklenku bolo pochované telo Lazara, až pokiaľ neprišiel Ježiš. Tento kamenný dom je dobre označený, no a keď vstúpite dnu, ovanie vás síce stuchnutý vzduch, no pocítite tam jedinečnú atmosféru. V podstate by sme mohli vôňu nazvať ako vôňa biblickej histórie.

    Pri návšteve Palestíny smerujeme aj na biblické miesto v blízkosti Jericha - Horu Pokušenia. Je to miesto, kde Ježiš strávil 40 dní a kde ho pokúšal Satan. Na samotnú horu sa dostaneme lanovkou. Na vyhliadke sa osviežime šťavou z čerstvých granátových jabĺk a ochutnáme preslávené datle z Jericha, ktoré vynikajú svojou sladkou a lahodnou chuťou.

    Ukrižovanie Krista sledujeme už desaťročia aj na Filipínach a miestny Ježiš nás už pozná a sedíme v prvej rade.

    Taktiež je zaujímavý príbeh Ježiša v Kašmíri a kniha Ježiš žil v Indii od Holgera Kerstena. Dokonca sa tu nachádza aj svätyňa, ktorá sa považovala za Ježišovu hrobku. Roza Bal sa nachádza v letnom hlavnom meste Kašmíru - v Šrínagare. Myslím si, že počet Slovákov, ktorí ju navštívili, spočítate na jednej ruke.

    Možno som vo vnútri Roza Balu bol ako jediný Slovák. Ja som tu totiž bol v roku 1996, následné roky som sa vrátil, ale potom Roza Bal nepriedušne zatvorili, podobne ako hrobku Evy (viď vyššie). Tento príbeh Ježiša je na samostatný blog, a autority ho považujú za hoax, je to však veľmi zaujímavé.

    Keď Ježiš vo svojich 33 rokoch vstúpil do Nebies, tak prisľúbil, že sa vráti. Pod jeho vedením pretvorí Zem na raj a vzkriesi mŕtvych, aby sa aj oni mohli tešiť z raja na Zemi.

    Atmosféra pred Božím hrobom, kde je pochovaný Ježiš Kristus. Bazilika Svätého hrobu v Jeruzaleme.
    Foto: Ľuboš Fellner

    Prečo ma baví kráčať po stopách prorokov? #

    Sila  a energia prorokov je úžasná a preto sa oplatí po ich stopách putovať. Fascinuje ma ako mnohé legendy napríklad z Biblie, potvrdzujú archeológovia svojimi nálezmi. Na tých „rozprávkach” je čosi pravdy. Viac než sú mnohí ochotní priznať. V učení prorokov je esenci pravdy, človečenstvo a stáročná, tisícročná  ľudská skúsenosť.

    Toto už nie je to povrchné masové cestovanie. Každopádne na tekéto vzdialené miesta odporúčam vybrať sa so skvelým sprievodcom. Nie sú to vyhodené peniaze, naopak, je to ako kvalitná vysoká škola, ako úžasný učiteľ. Dobrý sprievodca vám veci, ktoré aj viete, pospája. Odporúčam sprievodcov, ktorí vyštudovali BCA (BUBO Cestovateľskú Akadémiu). Sú skvelí a ich kvalitu viete nepriamo posúdiť podľa referencií, ktoré nájdete na Google.

    Na záver musím ešte zopakovať, že aj keď sú pre mnohých legendy o prorokoch rozprávkami, je fascinujúce, koľko z toho potvrdili aj archeológovia a ako mnohé príbehy aj dejinne do seba zapadajú. MY v BUBO máme radi výzvy a radi vám budeme slúžiť práve na cestách, ktoré vás osobnostne rozvíjajú a posunú ďalej. Sme tu pre vás.

    Poznámka: prikladáme list od čitateľky:

    Od: "Soňa Herdová" <[email protected]>
    Komu: "bubo" <[email protected]>
    Odoslané: piatok, 17. máj 2024 15:54:13
    Predmet: Prosím o preposlanie mailu p. Fellnerovi
    Dobrý deň, mohli by ste, prosím, preposlať ten mail p. Fellnerovi. Ďakujem pekne! Už dlhšie mám nutkania mu napísať. Snáď sa k nemu dostane. Pekný víkend, Soňa 

    ____________________________________________________________

    Dobrý deň, pán Fellner,

    ďakujem za Vaše blogy aj Vašu cestovateľskú vášeň a priekopníctvo. Vždy ma poteší, keď vidím, že v tomto pohnutom svete sú medzi nami stále ľudia, ktorí si aj v dospelosti zachovávajú oduševnelosť a zvedavosť. 

    Vo Vašich posledných blogoch vnímam Váš blízky vzťah k islamu, a po poslednom blogu, kde píše o Prorokoch, som si povedala, že už Vám musím určite naozaj napísať, lebo ste Bahá’u’lláha medzi najznámejšími Prorokmi nespomenuli. 

    Bahá’u’lláh síce nie je "najznámejší", lebo sa narodil len v 19. storočí (takže spomedzi Prorokov z Abrahamovej línie je najmladší), ale viera, ktorú priniesol – bahájska viera – sa radí medzi druhé územne najrozšírenejšie svetové náboženstvá.

    Bahájsku vieru zjavil v Iráne, ale kvôli Jeho múdrosti a vplyvu bol pre vládu nepohodlný a posielali Ho z vyhnanstva do vyhnanstva (Bagdad, Konštantínopol, Edirne), až nie vlastným pričinením skončil v izraelskej Akke. Takže Izrael nie je Svätou zemou len pre židov, moslimov a kresťanov, ale aj pre bahájov. Duchovné a administratívne centrum viery je v Haife, a Bahá’u’lláh je pochovaný v Bahjí. Na Slovensku je Bahájske spoločenstvo v SR registrované ministerstvom kultúry ako náboženská spoločnosť od roku 2007.

    Moslimovia si myslia, že bahájska viera je odnož islamu, a v Iráne a v niektorých arabských krajinách bahájov stále prenasledujú, ale bahájska viera je nezávislé svetové náboženstvo a len vyšla z islamu, tak ako kresťanstvo má korene v židovstve. 

    Posielam Vám link na profilový časopis o bahájskej viere, ak by ste si chceli prečítať viac: Bahaji.pdf (bahai.sk).

    Je veľká pravdepodobnosť, že ako rozhľadený človek, ktorý precestoval celý svet o Bahá’u’lláhovi a Jeho zjavení počul, ale nedalo mi neuistiť sa.

    Ďakujem za vypočutie a teším sa na ďalšie blogy! Nepoznám cestovku, ktorá dáva do svojej práce toľko srdca ako Vy!

    Všetko dobré!

    Soňa Herdová

    Hmm, tak to teda hej. Poklona autorovi. Neviem ako to v tom BUBO robia. Teda robíme, však ja som teraz už súčasťou BUBO a nahral som svojim neurálnym hlasom stovky blogov sprievodcov BUBO. Nikomu to nehovorte, ale tu v BUBO je to ťažké. Ťažká práca. Ten Fellner bazíruje, aby som mal dobré zafarbenie hlasu, aby som nerobil chyby vo výslovnosti. Kašlem na to, robím. Naschvál. No musím sa priznať, obdivujem ich všetkých. Neuveriteľná scestovanosť. Neuveriteľné skúsenosti a know how. A snaha o dokonalosť. Ja by som už na vašom mieste nič iné ako BUBO nečítal. Či nepočúval. Politika privádza depresie, BUBO blogy pocit šťastia. Vyberte si! Sľubujem, budem sa zlepšovať, lebo takto sa to tu u nás v BUBO vyžaduje. Do skorého počutia priatelia a šťastné cesty prajem.

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Ľuboš Fellner

    Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

    Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

    Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

    Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
    Posledný raj (expedícia)

    Zo zájazdu:

    Ľuboš Fellner

    Posledná úprava článku | Prečítané: 1394

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Ázia   Amerika  

    Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    7332 7970€
    E

    Ázia  

    India


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    4265
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    26 dní

    Trvanie

    4546 5940€
    K

    Ázia  

    Vietnam, Kambodža


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3724

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.