Zanzibar - koralové pobrežia, najkrajšie pláže a vôňa klinčeka

Zanzibar - koralové pobrežia, najkrajšie pláže a vôňa klinčeka

V Indickom oceáne sa ukrýva skupinka menších ostrovov, ktoré stabilná rovníková klíma, dokonalé pláže, unikátny historický a geografický význam či krásna príroda radia medzi obľúbené dovolenkové destinácie, stále vyhľadávanejšie aj našincom. Ostrovy, ktoré kedysi križovali významné obchodné cesty a dodnes vonia vzácnymi koreninami a klinčekmi - čarokrásne súostrovie Zanzibar!

Perla afrických pláží, Zanzibar.
Foto: Martin Šimko — BUBO

Geografia a história Zanzibaru stručne #

Zanzibar je v skutočnosti geografické pomenovanie pre dva hlavné ostrovy - Unguja a Pemba a približne 55 okolitých malých ostrovčekov. Leží v Indickom oceáne, približne 650 kilometrov od rovníka a 60 kilometrov od pevninského pobrežia Tanzánie. Politicky sa radí pod „Jamhuri ya Muungano wa Tanzania“ - teda Zjednotenú republiku Tanzánie.

Pobrežie východnej Afriky v týchto miestach objavili Arabi a Peržania približne v 8. storočí nášho letopočtu. Keď v roku 1499 pristál na pobreží Zanzibaru Vasco de Gama, našiel tu už veľmi čulo rozvitý obchodný ruch. Až do konca 19. storočia bol ostrov centrom obchodu s otrokmi, čo sa podpísalo na jeho kultúre a typických historických budovách hlavného mesta - Stone Town.

Okrem otrokov sa tu obchodovalo aj so slonovinou a koreninami, ostrov sa nie náhodou dodnes spája s vôňou najlepšieho korenia a klinčekov. Už v 17. storočí čelil ostrov pod patronátom Omanského sultanátu vízii koreninových plantáží. Tá sa stala skutočnosťou. Obeťou bol les – až takmer 95 % ostrova vylesnili a nahradili ho stromami rôznych korenín. Klimatické podmienky ostrova umožnili novej flóre dokonalý rozkvet.

4 fotografie

Krásy Zanzibaru

Po revolúcii v roku 1964 a oslobodení sa spod britskej nadvlády sa Zanzibar pričlenil k Tanganike a vznikla tak Zjednotená republika Tangajniky a Zanzibaru, teda Tanzánia.

Zaujímavé fakty o Zanzibare:

  • Zanzibar je súostrovie s cca 55 ostrovmi a ostrovčekmi, poväčšine koralového pôvodu. Celkovo má rozlohu 2 750 km².
  • Zanzibar je semiautonómna oblasť Tanganyiky, v ktorej sa ľudia riadia svojimi zákonmi, parlamentom a majú na čele prezidenta a premiéra.
  • Väčší ostrov Unguja 1 666 km2 ponúka regeneráciu ducha i tela i pohľad do neradostných dejín obchodovania s otrokmi. Menšia Pemba (988 km2) je vyhľadávaná väčšími dobrodruhmi pre dramatickejší profil dna.
  • Najvyššie položené miesto na ostrove Unguja je v oblasti Kidichi vo výške 130 metrov nad hladinou mora.
  • Oba hlavné ostrovy sú závislé od dodávok elektriny podmorským káblom a zásobovaním z pevniny.
  • Na ostrovoch sú obyvatelia schopní dopestovať si ovocie, zeleninu, dochovať domáce zvieratá a naloviť ryby - aj bez pevninskej tanzánskej či zahraničnej pomoci. Veľa vecí sem napriek tomu musia dovážať.

Chudobný a šťastný ostrov #

Zanzibar je v súčasnosti relatívne chudobným súostrovím. Na jednej strane tu cítiť historické bohatstvo krajiny, no na druhej tu na vlastné oči môžete pozorovať biedu a hlad. Výhľady na prepychové hotely striedajú počas jazdy autom bezútešné pohľady na polorozpadnuté chatrče. Hocikde tu môžete vidieť chátrajúce domy a krásne historické budovy, ktoré nedbanlivo pohlcuje zeleň.

No určite hneď zbadáte, že ľudia sú tu napriek všetkému zlému vysmiati, vo svojej núdzi dokážu byť šťastní a rovnako aj nápomocní. Najviac som si to všimol uprostred cestnej premávky, počas dopravnej špičky v zanzibarskom Stone Towne. Autá, motorky, trojkolky... Čokoľvek, čo má kolesá, si tu veselo jazdí hlava-nehlava, tak chaoticky, že na bratislavských cestách by už všetci zúrivo mačkali klaksóny a trúbili.

Tu sa akosi vzácne rešpektujú, dávajú si navzájom prednosť, tolerujú sa. Žiadne nervy, krik, vyhrážky... Akoby aj uprostred tej súčasnej chudoby niesli tunajší ľudia gráciu a hrdosť niekdajšej historickej dôležitosti ostrova.

Koreniny - symbol Zanzibaru #

Ako som už spomínal, počas svojej histórie bol Zanzibar veľmi rušným obchodným miestom. Striedali sa tu rôzne kultúry a národy a každý niečím prispel k rozvoju a formovaniu tohto jedinečného súostrovia. No ak sa niečo tiahlo celou jeho históriou, sú to určite koreniny, ktoré sa stali priam symbolom Zanzibaru.

Klinček, vanilka, muškátový oriešok, zázvor, škorica...  S tým všetkým sa tu vždy čulo obchodovalo. Najmä s klinčekom, z ktorého tu osmanský sultán kedysi zarábal viac ako z neslávneho obchodu s otrokmi. Nie náhodou sa preto hovorí, že kto nenavštívil na Zanzibare koreninovú farmu, akoby tu ani nebol. Dnes sú klinčeky tretí najväčší exportný produkt Tanzánie. 

Ani my z BUBO nikdy nevynecháme takúto voňavú návštevu a počas všetkých zájazdov na Zanzibar zamierime ako prvé práve na typickú tunajšiu farmu korenín. Dá sa pokojne povedať, že je to hlavný bod nášho programu na Zanzibare.

„Ľudia tu nie sú bohatí, no stále sa usmievajú, sú šťastní, spokojní, ochotní...“

Koreninám sa tu odjakživa darí vďaka kombinácii ideálnej klímy a úrodnej pôdy. Koreninové farmy sú tu roztrúsené doslova po celom ostrove, väčšina z nich ponúka turistom nahliadnuť do voňavých tajomstiev tejto krajiny. Aj my sa prejdeme miestami, kde uvidíme na vlastné oči, ako rastie vanilka, zistíme, v čom je rozdiel medzi čiernym a bielym korením, ochutnáme množstvo ekologicky pestovaného ovocia, ovoniame škoricu ešte na strome.

Úchvatná botanická poznávačka pre každého, kto túži vidieť všetky tieto známe rastlinky a koreniny v ich ešte nevysušenej podobe, dozvedieť sa unikátne zaujímavosti o tom, ako ich využiť nielen v kuchyni, ale aj medicíne či kozmetike...

Stone Town - prehliadka hlavného mesta #

Ešte predtým si však stihneme prezrieť hlavné mesto ostrova, kde prilietame na jedinom medzinárodnom letisku v širokom okolí - Zanzibar Stone Town Airport. Vyše 800-tisícová metropola vás hneď prekvapí svojím ruchom a čulým životom.

Prehliadku pôvabného ´kamenného mesta´, ktorého mnohé domy sú postavené z koralových kameňov,  začíname pred krásnou anglikánskou katedrálou - na námestí, kde sa kedysi predávali otroci. Dnes tu namiesto toho stojí autentický pomník od švedskej sochárky Clary Sörnäs. Prezrieme si sugestívne katakomby a po emocionálnom zážitku z väznice mierime na miestnu tržnicu.

Ďalšie nezabudnuteľné miesto, ktoré nevynecháme na žiadnom zanzibarskom zájazde. Práve sledovaním ľudí, všetkého toho možného tovaru, ako koluje z jedných rúk do ďalších, správania obchodníkov i kupujúcich, ich emócií, gest, ale aj cien, sa dozviete o krajine a ľuďoch hádam najviac. Fascinujúce divadlo.

Po zážitku z rybieho trhu sa presúvame na voňavejšie miesta, kde si každý nájde to niečo pre seba, čo udrie do nosa práve jemu. Úžasná vôňa čerstvo pomletej vynikajúcej kávy sa strieda s omamnými klinčekmi, množstvom čerstvého ovocia, to všetko je sprevádzané príjemným magickým ruchom tržnice plnej prekrikujúcich sa obchodníkov.

3 fotografie

Prechádzka v Stone Town

Malý kus histórie Stone Town

Od 12. do 15. storočia, kedy ostrov obývali najmä Peržania, udržiaval Zanzibar obchodné styky s Arábiou a Perziou. V roku 1503 dobyli Zanzibar Portugalci a postavili tu na obranu prístavu prvú pevnosť. Ich vláda nad Zanzibarom trvala do roku 1698, kedy ich vyhnali ománski sultáni a k tejto príležitosti tu po prvý krát vzniklo mesto - Stone Town. Aby ománsky sultán ubránil Zanzibar, postavil arabskú pevnosť, ktorá tu stojí dodnes a môžete ju vidieť na vlastné oči.

Stone Town je biele kamenné mesto so svojským pôvabom, ktoré pomaly a isto nahlodáva zub času. Jeho krásu lemuje množstvo starých budov s ešte staršími drevenými ručne vyrábanými dverami zaradenými do kultúrneho dedičstva UNESCO. Oplatí sa prejsť spleťou uličiek starého mesta, kde sa nadýchate farebnej histórie, ale aj súčasného, autentického života miestnych.

Môžete tu navštíviť Múzeum otroctva, ktoré veľa vypovedá o temnej stránke dejín tohto ostrova (vraj cez tunajší ´slave market´ prešlo celkovo až milión otrokov!), starú pevnosť, či Dom zázrakov – najvyššiu stavbu celého ostrova, ktorú dal vystavať sultán Bargash bin Said a ktorá je ´zázračná´ práve tým, že išlo o prvú elektricky osvietenú budovu.

Celé mesto Stone Town, ktoré figuruje na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, stelesňuje spojenie niekoľkých kultúr. Arabovia, Indovia a Európania – potomkovia rôznych národov žartujú, že ich spojením vznikla dokonalé cappuccino rozvoniavajúce mestom. Arabov je tam však najviac a ostrov je moslimský, treba si preto zakrývať ramená a kolená.

Typickou swahilskou atmosférou je veľkým magnetom pre turistov. Prechádzka cez úzke uličky s povestnými zanzibarskými dverami je na programe BUBO. A rovnako tak aj spoznanie rozdielov medzi swahilskými, arabskými či indickými dverami.

Najlepšia káva Zanzibaru #

Po dobrom obede sa určite oplatí zastaviť na ešte lepšiu kávu v nejakej miestnej kaviarni. My pravidelne navštevujeme skvelý Zanzibar Coffee House - široko ďaleko najlepšia káva! Po osviežujúcej kávovej prestávke sa vrháme na nakupovanie darčekov a lákavých suvenírov. Tých počas potuliek starými uličkami nájdete naozaj neúrekom.

Drobní predajcovia ponúkajú množstvo ručne vyrezávaných ozdôb, sošiek, originálnych šiat, zaujímavých malieb, kožených sandálov, ale aj ´klasických´ magnetiek, príveskov či náhrdelníkov. Míňame jedny drevené dvere za druhými, rozlišujeme arabské, perzské či indické motívy, ktoré sa tu miešajú do jedného krásneho obrazu. Iba tak náhodou sa ocitneme pred domom, kde svoje roky mladosti strávil aj svetoznámy zanzibarský rodák - Freddie Mercury.

Našou poslednou zástavkou v metropole je reštaurácia Travellers. Tu využijeme šťastnú hodinku, dáme si menšie občerstvenie, pokocháme sa rozprávkovým západom slnka a vyrážame naspať na hotel.

„Iba tak náhodou sa ocitneme pred domom, kde svoje roky mladosti strávil aj svetoznámy zanzibarský rodák - Freddie Mercury.“

Kilometre bielučkých pláží #

Okrem magického historického hlavného mesta z kameňa je Zanzibar známy a populárny najmä ako plážové letovisko s nádherným pobrežím, bieloskvúcimi plážami s jemnučkým koralovým pieskom, tyrkysovo-modrým morom, ale aj bujnou vegetáciou ostrova.

Zanzibar si je vedomý týchto svojich krás, vďaka ktorým ho prirovnávajú často k raju, a na oplátku ponúka turistom množstvo vynikajúcich hotelov, z ktorých si vyberie naozaj každý. Nájdete tu všetko od lacného ubytovania až po tie najdrahšie hotelové rezorty priamo na pláži s bungalovmi a piatimi hviezdičkami. Tí najnáročnejší si určite radi doprajú all inclusive.

Luxus na Zanzibare.
Foto: archív — BUBO

Jednou z najnavštevovanejších oblastí ostrova je severný cíp - zvaný aj Nungwi. Nungwi má prekrásnu dlhú pláž (ktorú sme tiež zaradili v BUBO medzi najkrajšie pláže sveta), ale, pozor, s prílivom sa tu časť pláže vie stratiť. No aj vtedy sa popri pláži a jej blízkom okolí dá vybrať na nezabudnuteľné prechádzky. Najviac si však toto miesto vychutnáte predsa len počas odlivu.

Prechádzka na maják Nungwi vám zaberie nejakých štyridsať minút a sľubuje krásne scenérie, no možno aj trochu otravných, príliš ´agažovaných´ plážových obchodníkov. Asi najkrajšia je táto pláž približne hodinu pred západom slnka, keď sa mení na hotovú ostrovnú idylku. Vtedy sa tu po celodennej horúčave začnú objavovať aj volejbalisti či futbalisti, bežci, mladí či zamilovaní, ktorí chcú prežiť večernú romantiku na pláži.

Doprajte si západ slnka a večeru priamo na pláži alebo na terase jedného z tunajších hotelov. Na také zážitky sa skrátka nezabúda. Vlastne, nezabudnete určite na celý Zanzibar – unikátny plážový raj, ktorý sa svojou atmosférou, pestrou i temnou históriou, svojskými, srdečnými a pokojnými ľuďmi, zvláštnou kamennou metropolou a omamnou zmesou tých najlákavejších chutí a vôní korenín bezpečne líši od všetkých ostatných ostrovných destinácií, ktoré ste kedy navštívili.

5 fotografií

Pláže Zanzibaru

Kedy ísť na Zanzibar? #

Ostrov je ideálnou dovolenkovou destináciou počas celého roka, je zaujímavé zažiť tu obdobie dažďov ale aj horúčavy sprevádzané suchom. Veľmi žiadaným je Zanzibar počas decembra a januára, no návštevníci si prídu na svoje aj počas našich letných prázdnin.

Bojíte sa, že tu voľný čas nevyužijete naplno a nebude tu čo robiť? Nie, nudy sa rozhodne nebojte, v okolí hotelov a rezortov je na výber z množstva aktivít. Šnorchlovanie, potápanie, plávanie, vodné skútre, koreninové farmy, náučné aktivity... Každý si nájde to svoje. My v BUBO určite odporúčame dva výlety, ktoré musíte absolvovať.

Národný park Jozani #

Návšteva Jozani, ktorý je zároveň jediným národným parkom na ostrove ako posledná stopa dávnej minulosti ostrova, je povinnosťou. Park je okrem iného domovom endemického druhu opičky guerézy červenej (red colubus), ktorú už BUBO v lese viackrát „ulovilo“. Samozrejme, len fotograficky. A niekedy aj celú rodinku. Zočiť krásnu a unikátnu opičku je naozajstný zážitok.

Prečo? Tieto opice totiž nežijú okrem tohto pralesa nikde inde vo svete. Nenájdete ich ani v žiadnej zoo či u súkromného chovateľa. Sú skutočne vzácne, no vy ich uvidíte úplne zblízka. Domácim obyvateľom však spôsobovala gueréza aj problémy, keď im ničila úrodu. Preto ju zabíjali. Už zopár rokov ale podľa nariadenia vlády nemusia urobiť tento najradikálnejší krok. Vláda totiž farmárom pošle odškodné. Odvtedy počet tohto druhu opíc na ostrove rastie.

Cena vstupného do NP Jozani je 8 USD a časťou parku je aj mangrovníkový les. A žijú tu tiež mačiaky diadémové, „slonie“ piskory, chameleóny aj malé druhy antilop.

4 fotografie

V Národnom parku Jozani

Prison Island - raj korytnačiek #

Zo Stone Town vedie len 20-minútová plavba na unikátny Prison Island. Ide skôr o ostrovček dlhý 800 a široký 200 metrov. Meno nesie podľa väznice, ktorá sa tu nachádza. Paradoxom je, že žiaden väzeň v nej nikdy nesedel. Postavili ju pre rebelujúcich otrokov, kým ju však dokončili, otroctvo zrušili. A tí, ktorí ho rozvíjali najviac (Briti), prispeli v najväčšej miere k jeho zrušeniu.

Väznica sa ale uplatnila. Svoje miesto si našla ako karanténa pre chorých ľudí trpiacich žltou horúčkou a inými infekčným chorobami. Teraz má oveľa príjemnejší účel - je domovom korytnačej rezervácie. Žijú tu korytnačky obrovské aldabranské, ktoré tam doviezli začiatkom 20. storočia ako dar od vlády Seychel.

Ich počet najprv vo veľkom narastal, no v polovici 20. storočia ich začali ľudia kradnúť. Mali sebecký cieľ s vidinou zisku - predať ich ako domáce zvieratko alebo ako jedlo. Dnes majú korytnačky na Prison Island to šťastie, že na ne dohliada zanzibarská vláda za pomoci World Animal Protection. V BUBO sme tieto korytnačky nakŕmili a stálo to za to. Treba totiž podporiť ďalšiu existenciu tejto malej rezervácie, keďže tento druh korytnačky je označený ako ohrozený. Bez pomoci ľudí by tu už dlho nepobudol.

Čo jesť na Zanzibare?

Najpopulárnejším jedlom je grilované jahňacie alebo kozie mäso – nyama choma, ktoré nie je odležané. Populárnym je aj tradičný guláš – stew či mnoho rýb. Menovite luciánovitá (ostriežovitá) ryba red snapper, tuniak, alebo mečiar. K rybám je najlepšia ako príloha ochutená ryža pilao.

Pivo Zanzibaru

Milovníci chladených alkoholických nápojov si prídu na svoje. Ochutnať tu môžete viaceré známe značky tanzánskych pív - Kilimanjaro, Serengeti, Safari, NdovuTusker. Výber je len na vás.

Takisto určite vychutnajte tunajšiu kuchyňu, hrajúcu všetkými tými koreninami! V celej tej pestrosti, ktorú Zanzibar ponúka, si však treba aj oddýchnuť a občas zobrať do ruky knihu a vydýchnuť si niekde s drinkom na lehátku.

Čo sa ešte dá robiť na Zanzibare?

  • Zaplávať si s delfínmi
  • Pozrieť sa do Múzea Freddieho Mercuryho
  • Vyskúšať si kitesurfing
  • Vidieť pôvodný kmeň Masajov
  • Šnorchlovať s korytnačkami v Nungwi

Či už vás láka poznávačka prírodných krás a vôní Zanzibaru, alebo si chcete dopriať oddych na najkrajších plážach sveta, Zanzibar je pre vás tou pravou destináciou. Prekvapí pritom aj milovníkov luxusu, ktorí si zamilujú päťhviezdičkové rezorty Nungwi či Baraza Resort and Spa. Tie vás pomyselne prenesú do Karibiku, až zabudnete, že ste v chudobnej Afrike. Neváhajte, vidieť Zanzibar sa oplatí! 

Peter Droba

Peter Droba

Peter Droba

Starý skaut a večný optimista. Prijal Škandináviu ako druhý domov. Vyštudoval krajinné inžinierstvo: "Krajina je ako kniha, keď ju otvoríte a začnete správne čítať, uvedie Vás do všetkých svojich tajomstiev.". Je mu blízka aj ochrana prírody a ekológia. Dlho pôsobí v Národnom parku Nízke Tatry ako dobrovoľný ranger. Jeho najväčšou vášňou je fotografia. Odkedy má ale Go Pro kameru, aj timelapse. Riadi sa heslom: "Možné je všetko, nemožné si vyžiada trochu času." Jeho najobľúbenejšie krajiny sú Nórsko, kde sa rád túla nedoziernymi horskými diaľavami, ale aj bolívijské Altiplano.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Island

Zo zájazdu:

Peter Droba

Posledná úprava článku | Prečítané: 2036

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Turistický výstroj –  rady a tipy Prémiový blog

Prémiový blog Turistický výstroj – rady a tipy

Rozmýšľate o zimnej túre? Ako sa v tomto prípade vychystať, na čo nezabudnúť a kde neurobiť chybu? V tom množstve outdoorového výstroja sa strácate…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo Prémiový blog

Prémiový blog Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo

Džambo! Za 30 rokov, čo BUBO navštevuje Afriku, sme sa pokúšali dobyť Kilimandžáro mnoho ráz. Vyskúšali sme všetkých 7 oficiálnych ciest na vrchol.…

Ľuboš Fellner 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 09.05. +14 termínov

náročnosť

11 dní

Trvanie

2703
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6239 7340€
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4039 5770€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.