Počas tejto plavby sme stretávali veľryby, stovky delfínov, tisíce tuleňov, státisíce tučniakov, množstvo lietajúcich rýb. No ani jedinú loď. Za celý čas sme nestretli nikoho. Plavím sa krížom Atlantikom, chcem položiť nohu na najnedostupnejšie cestovateľské miesta na našej planéte. Ohromný vietor, dlhočizné, nerovnomerné, osemmetrové vlny... a teraz, kúsok od rovníka, si do svojho plavebného denníka značím, že je tu absolútny vrchol plavby.

Tento blog je štvrtou a poslednou časťou tzv. plavebného denníka Ľuboša Fellnera. Predošlé časti nájdete na odkazoch:

  1. Existenciálna kríza alebo ako sa pripraviť na plavbu
  2. Päť dní plných neistoty či najfrustrujúcejšie vylodenie
  3. Hral som golf na najizolovanejšom ihrisku sveta

Vylodenie na Ascensione. Zbytočný ostrov? Podľa mňa naozaj krásny!
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Obávané gigantické žraloky nevidím. Naopak, ostrov Ascension je prekrásny. More je prenádherné, už keď idem zodiakom, pozerám sa okolo seba a keď sme pri brehu, dno ukazuje čistotu vody a na povrch preráža tyrkysová farba. Žltý piesok s ryhami po stovkách korytnačiek, krásna modrá voda a čierne skaly. Vo vode plávajú totálne čierne ryby - hodia sa ku skalám, hovorím si. Značím si to do svojho plavebného denníka, nastáva absolútny vrchol, ktorého som sa nevedel dočkať!

Urobím si foto so sympaticky bláznivou Japonkou. Ayano Maruysma je extrémne scestovaná baba - má tu kamery vážiace 40kg, čo je skoro toľko, čo váži ona - fotografovaním sa živí. Ayano je vydatá, manžel je doma a keď písala blog o cestovaní, tak manžela degradovali a povedali, že čo to má za ženu, ktorá cestuje. Žena má podporovať manžela a byť doma. Tak musela blog stiahnuť. Dievča z Fukuoky sa mi sťažuje na extrémne konzervatívnu kultúru v tradičných japonských firmách.

Najprísnejšie strážený ostrov

Chcem ísť preč, prebádať ostrov po vlastnej osi, ale nedá sa, sme strážení. Tam vľavo je ceduľa Welcome to Ascension, na takej škaredej budove nad škaredými dverami (viď titulné foto) a celkom sa to sem hodí. Dám si povinnú fotografiu.

Musím prejsť colnou kontrolou a vtedy si uvedomím, že mám zabalený obedový balíček. Na ostrove nie je funkčný hotel či reštaurácie a ja chcem byť celý deň sám. No je zakázané doniesť na ostrov jedlo, tie pravidlá sa na mnohých miestach Zeme sprísňujú.

Oslovujem staršieho vtipného sprievodcu: „Bob, dokelu, môžem doniesť jedlo? Ja som si totižto zabalil raňajky.“ Bob, samozrejme, nevie nič, a tak vyhadzujem jedlo von a idem na kontrolu bez neho. Odovzdávam podpísaný papier a prechádzam. Z vonkajšej strany sa vrátim pre jedlo a hodím si ho späť do batohu. Som vybavený a chcem ísť ďalej, no nedá sa. Sme kontrolovaní ako vo väzení.

Na Ascensione kladie vajíčka až 20 000 obrovských korytnačiek. Je to nádhera! Ľuboš Fellner

Peši ideme ku "korytnačím rybníkom", ktoré boli postavené preto, aby tam udržali obrovske korytnačky živé a tie predávali okoloidúcim lodiam, ktoré nemali chladničky a živá korytnačka bola cenná.

Za II. svetovej vojny robili americkí vojaci z korytnačiek hamburgery. Jedna korytnačka nasýtila sto mužov v armáde. Opäť, nedá sa odísť, strážia nás a vidím, že to chce urobiť aj Katalánec Andrés, no nepodarí sa mu to. Všetko je pomalé, nefunkčné a ukazuje sa ohromný amaterizmus celej našej posádky sprievodcov. V BUBO by takíto ľudia nemohli robiť ani deň.

Idem ďalej so skupinou v minibuse a svoj obed dávam Georgine, ktorá je bezodná studňa. Táto Falklanďanka je všetko a vôbec nepriberá.

Zastavujeme sa na americkej báze a prijíma nás najvyšší šéf – riaditeľ Space Force. Túto organizáciu založil exprezident Donald Trump v roku 2019 a nechcú byť veľkí ako Air Force, ktorá má 330 000 členov, oni chcú ostať maličkí a majú „iba“ 13 000 ľudí. Títo „Amíci” rozmýšľajú v iných číslach. Ten chlapík vo vojenskom, čo je mi hneď nesympatické, je veľký sympaťák. Normálny chlap, inteligentný, hovoriaci k veci, no prosto super.

Spýtajte sa ma, čo povedal, zapisoval som si to, lebo to bolo skutočne zaujímavé. Vkladám sem aj video, aby ste videli, že z tohoto vojaka išlo dobro a čestnosť. Je pre mňa vždy zaujímavé, ako individuálne dobrí ľudia vytvoria čosi otrasné (áno nemám rád vojnu), ak ide o veľkú organizáciu v zmysle: „ľudia vôbec nie sú zlí, len ľudstvo je príšerné."

Vidím to aj na dnešných západných médiách. Individuálne príjemní novinári sú súčasťou systému, ktorý naše spoločenstvo nielenže neposúva vpred, ale, naopak, nás ničí. O demokracii a voľbách píšem na konci tohoto blogu. Každopádne, tento vojak na mňa urobil super dojem.

Jednu vec, čo povedal, však musím napísať: „Ste požehnaní, že ste sa sem dostali. Od začiatku covidu je to päť rokov a vy ste druhá loď, čo tu zakotvila. Tento rok určite posledná a možno posledná vôbec.” No tak to vám poviem, to je iná bomba! Veď je iba apríl.

Ste požehnaní, že ste sa sem dostali US Base commander, major Kevin Tifendorfer

Ano-áno-áno, sme požehnaní. Mám obrovské šťastie, že som tu, som vďačný. Najprv som si to neuvedomil, no po piatich dňoch čakania pred ostrovom Tristan da Cunha (píšem o tom v predchádzajúcich častiach tohto plavebného denníka) som pochopil, aká riskantná je táto plavba. Väčšina účastníkov sa na ňu prihlásila pred piatimi rokmi, zaplatila desaťtisíce, obetovala mnoho času svojho života... a, predstavte si, že sa potom ešte nevylodíte.

Ascension bol pre mňa osobne veľmi dôležitý, bol v mojej osobnej tabuľke dôležitosti pred Tristanom. Zdá sa mi, že svet sa (podobne ako za Studenej vojny) opäť uzatvára a vojna Ukrajina – Rusko je iba predzvesťou väčšej vzájomnej izolácie (blok USA vs. blok Číny).

Ascension, ktorý je strategickou vojenskou základňou Británie, ale hlavne USA, možno na desaťročia uzavrú. Preto som skutočne šťastný, že som tu a je jedno, že som prvým Slovákom. Dôležité je, že sa mi podarilo vystúpiť. To totižto vôbec nie je bežné a percento úspešnosti vylodení je okolo 20%.

5 fotografií

Ascension - privítanie

Hory Ascensionu

Vyrážame do hôr a ideme hore a hore. Organizácia je strašná. Je tu dievčina z Anglicka, ktorá žije na Ascensione 5 rokov a robí v ochranárstve a je naozaj super, ale je antiorganizátorka a keďže žije v takom zapadákove tak dlho, tak sa to násobí.

Guidi z lode sú zvyknutí organizovať polárne cesty, to sa robí úplne inak. Všetky lode, čo som bol, to robia rovnako. No tu „vonku” treba organizačného ducha, a to im chýba. No prosto jedna tragédia. Ide ma je***ť a skončí to tak, že ja nakladám ľudí, aby sme sa pohli. Vystúpime a ja idem opačným smerom. Vždy. Neznášam skupinové potulky.

Idem hore do džungle a túto časť ostrova by Afonso de Albuquerque, ktorý dal v roku 1503 Ascensionu meno, nikdy nespoznal. Ostrov nazval Zbytočným ostrovom, lebo bol totálne vyprahnutý. No tu okolo mňa je zeleň, naozaj džungľa. Je to úžasné a názov najvyššieho vrchu - Green Mountain - dnes vôbec nie je recesisitickou záležitosťou.

Green Mountain - Ascension.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Vyvezú nás neuveriteľnými krkolomnými zákrutami hore k Red Lion, kde je akási botanická záhrada a odtiaľ vedú chodníčky na vrch. Nemôžeme opustiť skupinu, no ja na najvyšší vrch idem. Keď sa dá, vyjdem na každý najvyšší vrch štátu. Kým sa preberú, som na vrchole - na vrchu je prekvapujúco hustý bambusový les a výhľad mám nulový.

Ostatní sú pri tých skleníkoch a ochranárka im rozpráva o ostrove. No ja som si veci prečítal a potom, keď mi hovoria, čo sa dozvedeli, už to viem dávno aj ja. Tomáš Hušek z BUBO ma zásobil super knihami od Susan Britt - Gallagher a od Duffa Harta-Davisa. Ide o väčšiu tému Stredoatlantický chrbát, kam spadá aj Ascension. Venujú sa mu roky.

The Peak je vysoký iba 858 metrov. Keď kráčam lesnými cestičkami, narazím na pozemných krabov. Sú až tu, vysoko v horách - červené kraby, ktoré práve teraz niekedy majú zísť dolu k moru a vytriasť doň vajíčka. "Vysoko v horách" znie pri týchto nízkych výškach smiešne, ale tu na Ascensione máte taký pocit, ostrov je značne strmý.

Fotím si biele vtáčiky white tern (gygis biely), ktoré sú v znaku ostrova a na vlajke. Sú všade a vôbec sa neboja. Lietajú mi tesne and hlavou a čudujú sa, kto to tu je.

Prídem späť za skupinou, nasadnem do mikrobusu. Nikto si ani nevšimol, že som bol preč a ideme do Two Boats Village. Tá je dole, ale zasa nie úplne dole ako hlavné mesto Georgetown.

Toto nie su normálne mestečká, ako ich poznáme inde vo svete. Two Boats Village slúži ako "miesto na ubytovanie." Rozprávam sa s pani s kočíkom. Je, samozrejme, zo Svätej Heleny, manžel tu má kontrakt a zarobí viac než doma. Najeme sa, všetko je vopred zajednané, dám si fish cake, wahoo a tuniaka. Pivo si ako jediný chlap nedám a ostávam na vode. Stále držím Ramadan, je to hrozné. Je totižto strašidelné teplo.

Je tu aj ten spomínaný bazén, malé prd a toľko rečí okolo toho bolo. Dávajú aj kávu so zmrzlinou, ale to si nedám. Holanďania, ktorých je na lodi väčšina, však žerú (sorry, ale áno) všetko, čo im dávajú, ak je to v cene. Zaujímavé, akí sme všetci v tej Európe iní.

Potom konečne vyrážame ďalej - tlačím na ochranárku, ktorá sa zakecáva iba tak so zopár ľuďmi, rozpráva sa s dvoma a myslí si, že sprevádza. Nevedia základy a naši guidi z lode tiež nie, sú úplne stratení. No nakopnem ich a súrim, nech sa už, preboha, ide.

5 fotografií

Ascension - príroda

Ako ohúriť vtáčkarov #

A tak vyrážame cez osadu Travellers, kde žijú väčšinou Juhoafričania, okolo „najhoršieho golfového ihriska sveta”, kde nenájdete ani jeden green, iba brown a šutre… Vedie nás modrá rúra, ktorou prúdi odsolená voda a dostávame sa k Comfortless Cove. K zálivu, kde lode vysadzovali svojich chorých.

Keď bol nejaký námorník chorý, nemohol čakať žiadnu nemocnicu. Vysadili ho na tomto nehostinnom ostrove bez vody. Keď prežil, tak mal naozaj tuhý korienok. No od pláže kráčame kúsok hore a tam nachádzame cintorín a je jasné, že väčšina z týchto vysadených tu ostala. Boli “pochovávaní” do skál, ktoré sú z čierneho tufu. Sú mäkké a dá sa do nich poľahky vysekať malá jaskynka.

Musím povedať, že je to zaujímavé. Všade čierna sopečná pôda... Nie v Beppu v prefektúre Óita na ostrovve Kjúšú (ako hovoria Japonci) je peklo. Toto je peklo.

Tým, že chodím zásadne inou trasou, než všetci ostatní, objavujem náhodne samičku tropical bird so žltým zobákom. Na Sv. Helene bol tropical bird s červeným zobákom a táto samička je s mladým. Doteraz si ma chlapi vtáčkari príliš nevšímali, no teraz som sa stal hrdinom a pri večeri sa ma pýtajú, ako sa mám a že určite super, že žiarim šťastím. Ukázal som im vtáka a je to. Človek by si myslel, že ma balia.

Takže som vtáčkarom ukázal samičku s mladým a títo ľudia sú z toho takí hotoví, ako som ja paf z toho, že som na Ascensione. Pre mňa je to veľká vec, naozaj veľká. Už 10 rokov sa sem chystám, najprv ma naťahovali, že letecky, že opravia pristávaciu dráhu... Potom sme sa pred rokmi s Tomášom prihlásili na loď a až teraz sa išlo.

Vylodenie je isté na 20 %, no my sme to dnes ráno dali. Okrem vylodenia sú to tie extrémne náročné povolenia, no my sme to všetko dali. A teraz sme tu. Neviem, koľko bude trvať ďalšiemu Slovákovi, kým toto zopakuje. Neviem, veru. Držím palce.

Neviem, koľko bude trvať ďalšiemu Slovákovi, kým toto zopakuje. Neviem, veru. Držím palce. Ľuboš Fellner

Comfortless Cove je jedná z mála zátok, kde sa dá plávať. „Žraloky sú tu až ďalej,” vysvetľujú mi a ukazujú asi 100 metrov od brehu, možno aj menej. No problém Ascensionu sú aj silné prúdy. „Stratili sme mnoho mužov,” hovoria smutne dvaja velitelia. Jeden dnešný a jeden, ktorý tu velil v roku 1982 počas Falklandskej krízy. 

Inak, všimol som si že šéf Amerického vesmírneho programu tu na Ascensione hovoril o „ukrajinskej kríze” a nie vojne ako ja… Hmm... No to sme opäť v politike, fuj. Stop!

Nie smrti by sme sa mali báť, ale toho, že nezačneme poriadne žiť. Ľuboš Fellner

Ascension - smrteľný ostrov #

Stretol som dvoch ľudí, čo s hrôzou v očiach hovorili o prúdoch na Ascensione. Jedna pani chytala v English Bay ryby a prišla zrazu vlna a vzala ju do mora a ťahala preč od brehu a nemala šancu, no je tam veľká bója, a tak zo všetkých síl plávala k nej, no tá boja ju zrazu pritlačila k skale. Celá bola od krvi a v ten deň ráno a aj poobede videli v zátoke veľkého žraloka.

„Akého? Štyri metre?” pýtam sa. „Och, tieto galapágske žraloky majú 6-7 metrov, sú obrovitánske,” odpovedá mi. Táto pani závodí triatlon a pretekala aj v Británii a nebyť toho, že je závodná plavkyňa, už by som sa s ňou nerozprával.

Pred mesiacom boli na inej pláži dvaja Turci. Teraz je tu viac zakontrahovaných Turkov. No a sedeli na pláži, ani neplávali a prišla vlna a strhla ich do mora. Jedného sa podarilo zachrániť, o druhom nikto už nepočul a aj keď ho hľadali, tak ho nenašli.

Topí sa tu mnoho, mnoho ľudí, prúdy sa menia, strhnú ťa a ťahajú a nemáš šancu. Kombinácia so žralokmi je smrteľná.

4 fotografie

Útesy, zátoky, žraloky

Drsný jazyk Ascensionu #

Ešte mi ako ukážka toho, ako to tu vyzerá, napadla jedna príhoda z obeda. Na obede sedím pri stole s cestovateľom Chrisom, postarším Britom, ktorý miluje východné Slovensko a sľúbil, že mi o ňom aj čosi napíše (sľub dodržal, čítajte rozhovor s najscestovanejším Britom).

Chris vyzerá ako profesor histórie a geológie, distingvovaný pán. Pri stole sedí s miestnym vojakom, ktorý má asi 5 kg nasekaného ovocia, ktoré nesie somárom, ktoré voľne pobehujú po ostrove. Kŕmi ich a je to evidentne dobrý človek. No jeho jazyk, to je hrozné.

„Vieš, chodím rybárčiť,” hovorí Chrisovi. „Chytíš tu všetko na čokoľvek, aj keď ponoríš svoj k***t do vody, tak čosi chytíš.” Ponúka mi pivo Flying fish, no ja tento mesiac celý nepijem a nechcem to porušiť. Hovorím: „Keby ste pivo tu vyrábali, dal by som si,” no nezabralo to. „Čo ku**a vyprávaš, veď ani vodu, čo chlastáš, tu nevyrábame.”

Tento chlapík je sympoš, ako vidíte a hovorí, že tu na ostrove je naozaj „tajný stuff” a prosto veľa tajných informácií. „Pozri si Google maps, nič z toho, čo je na ostrove, v nich nenájdeš.” Keď sa postupne presunieme z klubu v Two Boats do klubu v Georgetowne, presunie sa tam aj on. Všetci sú z nás, že sme prišli, nadšení.

Urobíme si fotografiu značky, fotografiu One Boat a fotografiu Lizarts, čo je pomaľovaná skala, kde keď čosi namaľuješ, tak sa sem vrátiš. Nenamaľoval som nič.

Jubileum Hill a ďalšie atrakcie #

Ideme ešte na Jubileum - vršok s delami a pekným výhľadom na hlavné mesto Georgetown. Pod nami je aj Long Beach, kde jasne vidieť ryhy od obrovských korytnačiek. Tých rýh je asi 50. „Teraz v marci strašne pršalo a množstvo hniezd spláchlo do mora. Z 1 000 vajíčok prežije tak jedno. Teraz v globálnom otepľovaní sa rodí viac samičiek a robíme pokusy a vyrábame vajíčkam tieň, aby sa rodilo aspoň 50:50,” venuje sa teraz ochranárka individuálne mne.

Celkovo bol ten výlet, aj keď zle zorganizovaný, skvelý. Prebilo ho to, že som na ostrove, o ktorom som dlho sníval.

V Georgetowne je voľno, vystupujem až dole pred múzeom. Idem pozrieť somáre a potom ku kostolu, ten práve maľujú. Pozriem na kriket, idem do obchodu, na poštu - známky Ascension sú veľmi vzácne.

8 fotografií

Georgetown a korytnačky

Widewake arfield má štyri km a na Helene menej ako dva km. Je to obrovské letisko. Vláda Ascensionu chce turizmus, ale vojaci chcú mať ostrov sami pre seba a oni platia viac než turisti. Keď prídete, musíte mať kvôli vstupu potvrdené ubytovanie, no jediný hotel ostrova je zatvorený. Hlava XXII.

Aj keď sa priplavíte na jachte a ste bez vody a jedla a vaša jachta potrebuje opravu, prídu k vám na loď, no vystúpiť na mysterióznom ostrove Ascension vám nepovolia. Neveríte? No tak vedzte, že našich Číňanov na breh nepustili. Prosto im nedovolili sa ani dotknúť brehu. Nepustili ani Ukrajinku, ani ruského kapitána.

V blogu o Stredoatlantikom chrbte, kam Ascension patrí, som pred troma rokmi napísal:

Cesty, na ostrovy ako je Ascension, Gough či Inaccessible island, ktoré popisujem, sú ťažké, a zrejme vás zmenia, mali by vás zmeniť. Zážitky, ktoré ťažké expedície nechajú vo vašej pamäti, vo vašom vedomí, vo vašom srdci a niekedy aj na vašom tele si zapamätáte. Robia z vás osoby s autonómnejším myslením a aj keď to ostatných ľudí bude vždy hnevať, takíto ľudia sú pre spoločnosť koniec koncov prínosom.

Som si istý, že si aj z tých najnehostinnejších ostrovov si toho so sebou veľa odnesiete. A úprimne verím, že z týchto ťažkých ciest po nás cestovateľoch aj niečo dobré ostane.

Preplával som rovník. Kraulom #

Je nedeľa 15.25 h a o 10 minút sme na rovníku. Neptún so svojimi milenkami nás očakáva. Vrátil som sa do kajuty, lebo práve som videl asi 60 delfínov – Neptúnove deti. Inak to nevidím. Konečne som niečo videl. Delfíny skákali a bolo to úžasné, boli s nami asi 10 minút a doviedli nás na rovník. 

Teraz prechádzame Romance Trench a sme presne nad Stredoatlantickým chrbtom, ale presne a prechádzame rovník, a to je geniálne. O najdlhšom pohorí sveta som kedysi napísal blog a už z toho vidieť, ako dlho sa sem chystám.

Teraz chcem rovník preplávať - vytiahneme naše zodiaky, je tu hĺbka asi tri kilometre a chcem ísť do toho. Preplávať kraulom rovník, to je niečo.

Je nedeľa, podarilo sa mi akýmsi zázrakom odoslať SMS domov k nedeľnému obedu: „Priletím priamo do Prahy – priamo na svadbu.” Začal som milovať tieto dni na mori, kedy sa „nič nedeje”.

Kapitán hovoril, že plávanie cez rovník povolil po prvý raz. Doteraz to bolo zakázané – áno, kvôli žralokom. Vytiahli sme dva zodiaky a naskákali sme do vody. Jeden potom ťahal na wakeborarde toho, kto chcel. Totálna paráda. Je obrovský swell, ale v pohode. Také čisté more som ešte nikdy v živote nevidel, naozaj nikde.

Preplávali sme asi 500 metrov, aby sme mali istotu, že to bolo z južnej na severnú pologuľu. Potom nás zodiaky zobrali späť na loď a tam prebehol ceremoniál. Najprv som musel zjesť koláč: S/N a bol to naozaj najhorší koláč, aký som kedy jedol. Asi so soľou, korením, no prosto čosi hrozné. Potom nejaký naozaj hnusný alkoholický nápoj.

Nepijem a neviem - nemám správy - ale Ramadan by sa mal možno dnes aj skončiť? Každopádne, mesiac som nepil a ani po tom mesiaci mi ten hnusný drink nechutil. No a potom nás obliali studenou čokoládou. Dostal som na hlavu asi päť litrov čokolády a celý som bol lepkavý. Keď som po 5 minútach chcel zatlieskať, lepili sa mi ruky.

Plus som dostal pečiatku “N” na hruď a loď zatrúbila. Neptún nás prijal a keď toto píšem, sme tesne za rovníkom na severnej pologuli. Jááj, poviem vám, už som námorník, už som si na loď zvykol, už by som tu mohol bývať. Kolísanie mi robí dobre a asi mi bude aj chýbať…

Čautééééé priamo z rovníka, teda kúsok, kúštiček severne od rovníka. Je krásne počasie, všetko suším hore na palube, kde je stále ohromný výpek. Dokázal by som to - plaviť sa a plaviť. Niečo na tom skrátka je.

Párty pre tých, čo zmeškali Kráľov deň #

Dnes je „Kráľovský deň v Holandsku” a všetci oslavujú v oranžovom. Predtým mala kráľovná narodeniny 30. apríla a stále to je v Lonely Planet. Turisti prichádzajú do Holandska a bývalých kolónií oblečení v oranžovom, a tak pre nich urobili „párty pre tých, čo zmeškali Kráľov deň.” 

„To je milé,” hovorím.

Ane van der Zande mi odpovedá: „Ľubo, to urobili iba kvôli biznisu. My Holanďania sme už raz takí." Je tu jeden chirurg na dôchodku a ten si balí obedy, natiera si na raňajkách chleby, aby neminul 10 eur vonku. Keď sa Slováci smejú z Čechov, tak neboli v Holandsku. To, čo je u nás, v Taliansku či Francúzsku považované za úbohosť, sa v Holandsku berie za múdre. Ušetriť je dôležité. Vekmi preverená skúsenosť úspešného národa.

Zééém #

Zobudil som sa ráno ešte za tmy, okolo piatej. Píšem, idem na palubu, dnes som cvičenie vynechal.

„Zéééééééém, vidím zem!“ Po toľkých dňoch vidím niečo veľké. Je to ostrov Santiago a ten je násobne, násobne väčší než všetky ostrovčeky, ktoré som videl za posledných päť týždňov.

Zvykol som si na kymácanie sa lode, som tu doma. Zvykol som si na toto väzenie. Na tieto múry, odkiaľ sa nedá utiecť. Naopak, začalo sa mi to páčiť. Podľa mňa aj v base by sa mi páčilo. Je toto Štokholmský syndróm? Človek si zvykne na nedozerný oceán a tie isté fotografie. Naozaj, keď si pozerám fotografie, zisťujem, že vlastne nemám nič nafotené. Resp. to, čo mám, je stále to isté.

More, more a potom more. Východ slnka a západ slnka nad tým istým morom. Ibaže je tu 5 týždňov rozdiel. No je to to isté. Nikde nič. Nechápem, že sme nestretli ani jednu loď. Za celý čas ani jednu. Svitá, natočil som to a pristávame.

Je tu chaos s vízami, títo ochranári sú banda neschopákov. Absolútni amatéri. Až neuveriteľné. Bránil som Martina - je Švéd - no je to idiot. Ani jeden môj sprievodca nie je takýto. Ani jeden. Včera všetkých Martin zvolal do lecture room a tam povedal, že všetci musíme zaplatiť víza 55 eur.

Deň predtým sa Frank opýtal na sedení: „a čo víza?“ a Martin s celým svojim staffom ho vysmiali, že čo sa to pýta. A dnes toto. Je tu problém s angličtinou, lebo všetci sú veľmi dobrí, väčšinou native speakers, no Frank je Nemec a rozpráva veľmi dobre, ale nestačí to na hádky.

OK. Po troch hodinách zrušili to, čo povedali, lebo nemali dostatok informácií. Niektorí si už víza kúpili a stáli 31 eur a agent žiadal 55 eur. No a teraz Sára (je 8.40 h) povedala, že víza netreba. Potrebné sú iba pre Japoncov, Číňanov, Austrálčanov a Juhoameričanov. Totálny chaos. Nejde tu o 55 eur či 31 €, ale o ten amaterizmus.

Keď v BUBO všetko funguje, asi to berú klienti ako samozrejmosť, no ja vidím, že u nás je za tým 30 rokov intenzívnej práce a zavedenie systémov. Plus stále vo firme musí ostať láska k cestovaniu a objavovaniu! Na Okinawe tento prístup volajú Ikigai, zmysel života, a to je to, čo ja celou svojou osobou v BUBO presadzujem. Maximálne nasadnie pre našich klientov, skutočnú slobodu slova, ohodnotenie najlepších. Dnes mám pocit, že sa mi to darí a mám skutočne skvelých zanietených kolegov.

Takmer všetky moje foto sú takéto - more, more a opäť more.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Digitálny detox a mediálny hejt SME #

Až mi bude ľúto. Toto mal byť aj digitálny detox, nielen alkoholický. Digitálny detox som chcel. Nemal som bezmála dva mesiace ani internet, ani dáta, ani nič.

Dva mesiace som namal kontakt s mojou rodinou, s firmou. Výnimkou bola Ushuaia na Ohňovej Zemi a čiastočne Svätá Helena v prostriedku južného Atlantiku. Tam fungoval ako tak WhatsApp, ale video sa poslať nedalo. Zasa až tak dobrý internet tam nebol. Jeden instagramový post som uploadoval 30 minút. Mnohým by sa takýto detox hodil.

Ja som na to asi zvyknutý a ani doma nie som na sociálnych sieťach zavesený. A neberiem to príliš vážne a už aj rodina si zvykla na prípadný hejt. Moje deti sú s tým úplne v pohode. Už som bol na ceste, keď zo mňa na Slovensku spravili médiá pedofila. Vystrihli časť môjho videa z Nigeru - z festivalu Guervol. K tomu hejtu sa pridala aj významná novinárka zo SME a môj sused v Bratislave mi hovorí, že má nemá rada.

OK, pomýlila sa a zdieľala falošné nepravdivé video a zrejme jej to je blbé. Či? Existuje v dnešnom svete novinár a politik s morálkou? Táto novinárka sa mi má ospravedlniť a nie že ma nemá rada. Je toto vôbec možné? Nie je to žalovateľné? Veď ide o evidentné klamstvo a ja pedofil nie som, nikdy som nerobil žiaden zájazd pre pedofilov, nepropagujem zájazdy zamerané na sex, podobne ako som nikdy nepredal ani jednu poľovačku. Nerobím to! Pritom by to bol biznis. Nerobím ani so štátom. To iné cestovky, no o nich naši „čestní“ novinári nepíšu.

To nakriaknutie na pedofíliu vychádzalo z festivalu Guervol, ktorý vyhral v mojom rebríčku Najlepších festivalov sveta prvé miesto a v danom odkliku si viete pozrieť fascinujúce fotografie a to o čom hovorím. Ide  o dámsku volenku a tento festival je dôkazom že nielen "západ" sa môže hrdiť tým, že je liberálnou spoločnosťou. Ten festival je dôkazom sily žien a nie toho, čo o mne širili novinári. No kašlať na môj malicherný problémik, skutočný problém je ten, že najlepší slovenskí politici, tí najmúdrejší, sa v tomto systéme nevedia presadiť. NOVINÁRI SLUŠNÝCH ĽUDÍ HEJTNÚ, ZNIČIA. 

Prečo to novinárka napísala, prečo toto robia? Kliky.

Dlhodobo sa snažím pomenovať problém ktorý jasne vidím  - zavádzanie médií, ktoré prestáva mať hranice. Keď cestujete vidíte to zreteľne. Média začali klamať v zahraničnej politike a dnes idú ďalej a už to prináša výsledky - rozpoltenie spoločnosti a degenerované vlády. Možno Vás pri týchto vetách vystrie a verte že vystiera aj moju rodinu, ktorá so mnou nesúhlasí. No to je tým, že oni ešte sledujú média a nemajú šancu veriť vlastným očiam, lebo necestujú. Lebo nie sú na vedúcej pozícii. Lebo nie sú takým dobrým terčom ako ja – poviem Vám keby som sa vedel vrátiť späť tak „low profile“ je základom.

Ak mi úplne neveríte, tak Vám navrhujem pozrieť si závery BRICs, SCO (The Shanghai Cooperation Organisation), či posledné oficiálne vyhlásenia G20 a jasne pochopíte, že svet sa mení. Väčšina sa však na tieto závery nepozrie a BRIC stále podceňujeme a žijeme v presvedčení belošskej nadvlády. Zistite si fakty, napríklad kto je tento rok najväčším exportérom automobilov na našej planéte. Keď som pred pár rokmi hoboril, že to bude Čína aj managment prestížnych slovenských novín sa uškŕňal, že mi šibe. Dnes je to tu. Ide to rýchlo a ja keďže cestujem to vidím. Pre mňa je nepochopitelné, že to čo píšem si ešte nikto nevšimol, veď je jasné, že Slovensko ako montovňa autmobilov príde o značnú časť svojich príjmov - už o 4 roky to pocítime.

Späť k môjmu základnému bodu k meritu veci, prečo sme tak neschopní. Ak ste politik musíte byť v spoločnosti známy, aby Vás ľud zvolil, ale ak ste známy, tak sa ihneď stávate terčom médií. Toto prežijú iba drsňáci, ktorí ani nemajú čo stratiť. Toľko slušných a skvelých politikov sme na Slovensku mali a kde sú? V tomto systéme prežívajú a) bezškrupulózni grázli  b) oportunisti (s bandou mediálnych poradcov). Média sa stali v poslednýcbh rokoch neomylnými. Chýba im pokora. Sú sudcami aj katmi.

Moju rodinu komunisti poškodili a tak je logické, že sme antikomunisti a všetko Ruské a Čínske je zlé a všetko Americké dobré. To je OK. Pri nedeľných obedoch sa u nás hovorí, že Churchil, povedal, že demokracia nie je ideálna, ale je to najlepšie zriadenie. No však ja netvrdím opak, iba tvrdím, že tento systém nevyberá do čela tých najlepších. Od Churchilla sa veci bohužial pokazili.

Prečo mám na médiá iný názor?

  1. Cestovanie - jasne vidíte, že veci sa majú inak, než ich prezentujú médiá
  2. Bohužiaľ, som známy, a tak sa oplatí do mňa rypnúť - je to klikané (to sa stane každému, kto sa snaží diskutovať a má iný názor)
  3. Ako podnikateľ mám rád výsledky a neoblbnete ma rečami (nezaujíma ma, „kto čo povedal“, ale „kto čo urobil“)

Vidím, ako fungujú médiá. Nevedia z toho vyskočiť. Musia byť klikané... Je to začarovaný kruh, ktorý vedie našu civilizáciu dole a dole.

Pýtam sa, ostatné 4 roky vládnutia boli aké? A predchádzajúce 4 roky? A čo si myslíte o ďalších 4 rokoch, ako sa zlepší život bežného Slováka? Médiá sú šikovné, vytvárajú falošné problémy a falošné nádeje. Pred voľbami vás presvedčia, no poznačte si do kalendára o dva roky správičku: „čo tvrdil Fellner“ a uvidíte, že o dva roky sme tam, kde sme boli a budem máť (bohužiaľ) pravdu.

Mojou úlohou ako podnikateľa je vidieť to, čo sa stane o 5 či 10 rokov a keď to trafím, zarobím. Keď nie, tak ľudia, čo so mnou robia, budú nezamestnaní. Už 30 rokov sa mi to darí a keď si pozriete výsledky Finstatu, vidíte, že BUBO má približne 85 % trhový podiel v aktívnych poznávacích zájazdoch. To by bez kvalitného produktu nešlo. To by bez dlhodobej vízie nešlo. V tomto roku sme rapídne narástli a čo mňa osobne teší, máme najúspešnejší rok aj čo sa týka spokojnosti klientov. 

Nikdy som nebol oportunistický, podlizovačný a neklaňal som sa pred mainstreamom. A to je dnes, v tzv. "cancel culture" chybou.

Povedzte, to naozaj môžu médiá všetko? Áno! A preto u nás politika vyzerá tak, ako vyzerá. Žiadne voľby v tomto populistickom antisystéme to nezmenia. 

To, že som toto napísal, spôsobí, že kedykoľvek sa vyskytne minimálna šanca, ma slovenskí novinári hejtnú - niečo si už nájdu. Čokoľvek. Brept, jednu vetičku vytrhnú z kontextu, a keď nie brept, tak to už vystrihnú, vtipálci niečo dotvoria. Možno je to ukážka talentu, umenie... každopádne to neprispieva k napredovaniu.

Ešte raz, pozrite sa, akí politici sa pri týchto médiách dostávajú do popredia. O skutočne slušných ľuďoch nemožno väčšinou hovoriť. Dnešní politici sú obrazom médií a ich úroveň obrazom úrovne redaktorov. Nie je to naopak. Redaktori sú šikovní, talentovaní, no ich potenciál podporuje zlý smer – úpadok západnej spoločnosti.

Médiá nevyzdvihujú slušných ľudí. Nemôžu, tí sú nudní, stále pracujú, žijú v nudnom manželstve, platia dane, ich deti sú slušne vychované, vzdelané, vedia jazyky, majú budúcnosť bez pomoci politikov... a to nie je klikané.

Tandemu médiá - politik tento "sytém" vyhovuje a chcú ho zachovať.

poznámka autora:
SME si vážim za to, čo toto médium urobilo po revolúcii, počas šéfredaktora Karola Ježíka. Celkovo poznám mnoho redaktorov a tvrdo pracujú majú talent a oni často za toto status quo nemôžu. Pracujú v systéme a ten je zvrátený.

Ďalšia foto zo série "takýchto mám naozaj veľa".
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Zamyslenie pred voľbami #

Na plavbe máte čas rozmýšľať. 

Tak, ako cirkev kedysi napomohla tomu, že je dnes v Európe viera oveľa laxnejšia (oproti napríklad moslimským krajinám). Médiá napomáhajú pádu skutočnej demokracie - intelektuálne slabé médiá vytvárajú slabých politikov. V ústach majú obaja demokraciu a slobodu, podobne ako cirkev hovorila o viere, no konajú opačne. Toto, čo u nás máme, skutočnou demokraciou nie je:

  1. K moci sa dostávajú slabí lídri.
  2. Akýkoľvek iný názor je potlačený hejtom masy nahuckanej médiami. 

Ešte raz, médiá hovoria o demokracii a slobode, v praxi ale konajú opačne. Tak, ako cirkev hovoriaca o viere žila bohapustým životom. Dopadne to rovnako!

Médiá dnes pred voľbami zo zopár politikov urobia hviezdy. No problém je ten, že tieto do ďalších volieb zhasnú a opäť ostanú čierne diery Ľuboš Fellner

Práve tu na lodi som sa dopočul, že v nemeckých médiách - nie mainstream - môžete ešte počuť aj iný názor. No Nemecko je vzdelanejšie, má viac ľudí, viac peňazí, má širšiu elitu, ktorá dokáže zaplatiť aj niche. No v dnešnom systéme je aj Nemecko stratené. Ľudia, ktorí stratili vieru v Boha, hľadajú inú, a tou sú názory inšpirované Marxom, Pikettym a aktivistami rôzneho druhu (napr. 2-Spirit).

Nedá sa o tom diskutovať, lebo je to viera. Viera za ktorú sú ochotní biť sa, za ktorú sú ochotní vyhodiť sa do vzduchu, viera bez tradície založená na populizme... Viera, ktorá nahrádza nefunkčné rodiny, neschopnosť ísť vlastnou cestou a vlastne celkovú neschopnosť.

Zvyknem hovoriť, že z mojich klientov by som vystaval desať perfektných a výkonných vlád. Slovensko má mnoho skutočne šikovných ľudí. No médiá slušných a šikovných nepodporujú.

Pred voľbhami v septembri 2023 médiá zopár vybratých politikov glorifikujú a urobia z nich hviezdy metódou, akou sa vytvárajú hviezdy v šoubiznise. Média vtlačia do voličov ilúziu, že noví politici budú vládnuť lepšie- mladí neskúsení ľudia, čo nikdy v živote nič neurobili... To samozrejme nie je pravda a problém je ten, že tieto "hviezdy"do ďalších volieb zhasnú a ostane ešte tmavšia čierna diera a väčšia dezilúzia. Keď vyhral ostatné voľby Matovič, vedel som, že ide o nečestného človeka. Nie z médií, ale z toho, čo urobil mojim známym- z nahrávania si osobných rozhovorov, z populistickéj propagandy, čo robili s pánom Eduardom Hegerom pred vilou Počiatka.

Prázdne kecy. No vtedy všetci Matoviča glorifikovali. My, podnikatelia, nemôžeme svojim klientom sľúbiť bludy. Slovenskí politici to robia neustále a médiá im v tom drukujú. Prečo nebazírujú na faktoch? Na sľuboch, čo dali? Tabuľky a čísla nie sú klikané? Myslíte si, že voliči sú takí hlúpi? Dnes sa Matovičová tvár nemôže objaviť na bilborde. Pritom Matovič je geniálny politický marketer dnešnej doby. No je to nečestný a nevýkonný človek. Zlý líder.

Dnešní politici sú neschopní, alebo schopní všetkého. Skutočných hrdinov tento systém do čela nedostáva. Ľuboš Fellner

To čo sa stalo s Matovičom minulé voľby sa stane aj s dnešnými "hrdinami". Sú neschopní, alebo schopní všetkého. Slušnosť a tvrdá práca sa už v "postfaktickej dobe" nenosia. Tento (dnešný) politický systém nedokáže vytvoriť politika, ktorý je akceptovaný, komu celý národ ďakuje za jeho prácu a je vďačný za jeho obetu národu. Dnešné médiá nevytvárajú už zo svojej podstaty pre národ prospečných lídrov. Na jednej strane sú to posluhovači (lokaji), na druhej bezškrupulózna mafia. Nejde tu o odpoveď na otázku, či si Slovensko dokáže vládnuť samo. Dokáže! Systém je zlý.

Tí, čo sa na zlom systéme nabaľujú, nemajú záujem ho zmeniť. Takže nech tieto voľby vyhrá ktokoľvek, o 4 roky tu máme opäť čiernu dieru.

Pritom som presvedčný, že vieme systém poľahky vylepšiť (nie zrušiť ale zreformovať). Nie je to jeden smer, je tu viac možností (1+9 = 10, 5+5= 10, 8+2= 10....), no je to ľahké. Stačí sa zamerať na vysledok.

Populistické týždňové témy a žiadne nasledovanie vízie. Dnešné správanie sa médii nasledované populistickými politikmi

Tak, ako cirkev zničila kedysi skutočnú vieru, ktorá zo Západu odchádza (napríklad 40 miliónov veriacich v USA opustilo cirkev), tak aj médiá búšiace sa do pŕs, že oni chránia slobodu a demokraciu, zničia tú skutočnú slobodu a skutočnú demokraciu. A následne Západ padne. Pád kresťanskej viery je tu 500 rokov, pád Západu nastane do 50. Ten pád bude rýchly a príde ako katabatické vetry. Zmetie to civilizáciu, ktorá prestala hovoriť pravdu a prestala slušne konať.

Dnes sú voľby iba šou, všeľudovým predstavením, ktoré je zadarmo. Voľby nemajú zmysel, je úplne jedno, či tam pôjdete (aj keď ja idem), teda ak nie ste spoluinvestor strany a netúžite po lukratívnych štátnych zákazkách. Oveľa úspešnejší by sme boli ak by štát najbližších 10 rokov viedol Ľudovít Ódor, ktorý vie počítať a je čestný.

Mohlo by Vás zaujímať: píšem aj kratučké článočky napríklad: Justin Trudeau, Jacinda Ardernová a Sanna Marin – progresívni lídri

Nechcem russký model moci, ale ani mediálny výplach USA. Verím, že cez pravdu sa dostaneme ďalej. "No uvidíme" povedal slepý.

Člny, more a nezabudnuteľná plavba.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Plavebný denník #

Ak ma táto plavba neprinútila skloniť hlavu, tak mi pomohla mať rada more. More, ktorého som sa bál. Už začínam chápať moreplavcov a viem, že pred 500 rokmi by som bol na lodi a plavil by som sa oceánmi. Toto je môj život! Ísť do neznáma a objavovať.

Cestovanie nie je vždy krásne. Nie je vždy komfortné. Sem tam bodne, dokonca aj do vášho srdca. Plaviť sa je oveľa nudnejšie ako moje pozemné expedície. Pomalšie. Menej kultúrne. No máte viac času rozmýšľať.

Väčšina cestovateľov ide z Atlantiku polovicu - polmaratón. Ja som išiel celý maratón (tento plavebný denník má štyri pokračovania), a to je iné kafé. Totálne. Mal som rýchlu loď, uznávam a lepšie je to urobiť na svojej malej jachtičke. No problémom, ak chcete navštíviť nezávislé územia Británie, sú povolenia, ktoré nemusí byť také ľahké vybaviť. Naozaj nie.

Na Ascensione pristáva preto minimum súkromných jácht - nedostanú povolenie. Na Tristane sa zasa nevylodia. O ostrove Gough a Inaccessible Island ani nehovorím.

Zo všetkých ostrovov, čo som navštívil, je najschodnejšia pre vašu jachtu Svätá Helena. No pozor, aj tu je prístav divný. Loď musíte zakotviť ďaleko od brehu a musí pre vás prísť lodička a vy sa na lanách musíte vyšplhať hore na breh. No prosto jedno krásne dobrodružstvo. Plavbu cez Atlantik vám odporúčam. Bol to dlho môj sen a teraz som si ho splnil. Nakoniec to bolo naozaj dobré!

Vysvetlenie tabuľky cestovateľov

Okrem 193 krajín sveta mám celkovo 779 bodov. Južná Georgia je 1 bod, Réunion tiež 1, Vatikán 1, Ascension 1 bod taktiež. Celkovo som na svete 52 (päťdesiaty druhý). Ide o priemer v rôznych medzinárodných cestovateľských tabuľkách viď. číslo vpravo. Na Slovensku zatiaľ vediem. Myslím si, že je to dočasné, lebo ja cestujem dosť pomaly. Verím, že inšpirujem niekoho, kto bude cestovať ešte viac a bude Slovákom sprostredkovať iný pohľad na svet - svojimi očami a svojimi zážitkami bez politického brainwashingu. Svet je rôznorodý a krásny.

Čo dodať na záver #

Písal som si plavebný denník. Najprv mi bolo zle, potom sa niektoré dni nič nedialo. Od Ascensionu nás čakala ešte najdlhšia časť na hlavný ostrov Kapverd. To je už klasika, aj keď Ciudad Velha ako najstaršie europske mesto postavené v trópoch je fajn vidieť.

Tento rok sa budem ešte plaviť na Saint Pierre et Miquelon, z Newfounlandu na Labrador, z New Yorku na Bermudy a v Tichom oceáne na vzdialené japonské ostrovy Ogasawara. Všetko sú to na túto dobu cestovateľské špecialitky, ktoré presahujú dnešný záber slovenských cestovateľov. Myslím si, že o dvadsať rokov tu však už ako Slováci budeme.

Slovensko ide hore a vždy sa aj v tom marazme nájdu silné individuality, a to nielen v športe. Čo sa týka budúcnosti som optimista a držím Vám palce.

Ešte mám na december pripravenú jednu naozaj výnimočnú 12-dňovú expedíciu spojenú s plavbou a ak chcete zažiť unikátnu expedíciu a byť prvými Slovákmi na exotickom ostrove, dajte mi vedieť. Nechajte odkaz v BUBO (bubo@bubo.sk), že máte záujem, a ja sa ozvem späť. Mám dve miesta voľné.

Áno, táto plavba mi dala pred ostatnými cestovateľmi náskok. Dnes som prvý na Slovensku. Druhý Slovák (má austrálsky pas a neviem, či sa to teda ráta) je na super 203. mieste. Je to skvelý cestovateľ. Ak sa neráta, tak druhá je Slovenka Martina, ktorá je medzi ženami na čele aj čo sa týka svetových rebríčkov.

Čakám, že sa objavia ďalší, ktorí nás porazia. Držím palce.

Táto plavba mi pomohla more milovať. Ďakujem, že som mal tú možnosť! Ľuboš Fellner

Táto dlhočizná  plavba, ktorej som sa tak bál, to vo mne zlomila. Stal sa zo mňa milovník mora, námorník, Neptúnov služobník.

Počas celej cesty sme stretávali veľryby, stovky vyskakujúcich delfínov, tisíce tuleňov, státisíce tučniakov, množstvo lietajúcich rýb. No ani jednu inú loď. Za celý čas sme nestretli nič. Plavím sa päť týždňov krížom Atlantikom, hľadám Atlantídu, chcem položiť nohu na najnedostupnejšie cestovateľské miesta na našej planéte.

More, ktorým som sa teraz plavil námorníci a cestovatelia nazývali „najhorší úsek toho najhoršieho mora sveta”. Ohromný vietor, dlhočizné, nerovnomerné, osemmetrové vlny.

Putujem po stopách velikánov ako Vasco de Gama, Ferdinand Magellan, Francis Drake, Charles Darwin, James Cook, Ernest Shackleton a mnohí iní. Museli sa plaviť po tej istej trase ako ja teraz a je to pre mňa obrovské privilégium, že som mal šancu si takúto “old school” prepravu vyskúšať. Ďakujem.

Dodatok 30.09.2023 (Dnes sú voľby:) – ani toto nikto nebude čítať =)

 Aktivizmus a manipulácia médií sa ostatné desaťročie  pritvrdzuje. Ako keby nestáli o inteligentného a životne skúseného čitateľa. Nestoja. Niekoho evidentne napadlo zbaviť sa klasického konceptu reštaurácii kde varí vynikajúci kuchár a zabehnúť mediálny  McDonald's. Kuchárov je málo a keď experimentujú = rozmýšľajú, sem - tam sa pomýlia. V McDonald's  sa žiaden „kuchár“ nepomýli. Preto sa v posledných rokoch média prestali mýliť, aspoň si to redaktori = „kuchári“ myslia. Cancel culture je na svete. Instantné suroviny Vám dodajú z medzinárodnej centrály aj presný popis marketingu a stačí ho implementovať.

 Skúsených voličov, ktorí ohodnotia kvalitu a výsledok je evidentne príliš málo a dnešná demokracia je o mase bez svetonázoru = s krátkodobou pamäťou – čo využívajú politici Matovičovho typu, ktorí urobia maškarádu vždy týždeň pred voľbami. 4 roky katastrofa a potom týždeň maškarády. Wow.

Na západe sa vo filozofii kam smerujú média ide ďalej a u nás to už niektoré média začínajú kopírovať a funguje to lebo „Strana neschopných“ plná neskúsených o to presvedčenejších aktivistov možno vyhrá voľby. Poklona.

Trikom je vložiť do voličov nový svetonázor, niečo čomu by tento druh ľudí veril a tým pádom nemusí ich preferovaná strana využívať "Martovičove triky"– boj za práva černochov, boj za zrovnoprávnenie žien, boj za zrovnoprávnenie transvestitov, boj za veľryby, žraloky, medvede, zrovnoprávnenie všetkých. To že padla ekonomika a náramne narástol v tomto roku na Slovensku počet samovrážd? Stačí o tom nenapísať.

 Nechcem tu však hovoriť o našich médiách, ale celkovo o západných. Za 30 rokov čo čítam BBC vidím kam toto médium smeruje. Kedysi bola super zdrojom správ katarská Al Jazeera. No západ si dal záležať, aby zmenili nastavenie týchto inak veľmi úspešných voľnomyšlienkarov z Arabského polostrova (hrozili že ich odrežú a urobia z nich osterov aj geograficky ale aj politicky a jednoducho ich zničia..) a teraz ponúkajú správy tie isté ako BBC a už si zaujímavé informácie musíte ťažko dolovať po tom čo prehrabávate odpad. Prečo sa to stalo píšem v blogu Pravda o Katare.

Pravdu čo sa týka vývoja a smerovania sveta sa viete dozvedieť iba na cestách pri rozhovoroch s ľuďmi. Iba vtedy ak Vás to zaujíma ak sa pýtate a pýtate a pýtate, ak máte neutíchajúci apetít po poznaní. O tomto nutkaní píšem v mojom  apolitickom blogu o Alexandrovi Macedónskom. No práve vtedy ak zistíte ako sa veci skutočne majú budete z toho čo sa píše u nás znechutený ešte viac.

Snažil som sa s novinármi rozprávať. Pýtal som sa: „koľko Vás platí USA, že toto píšete?“ Toto som sa pýtal ešte v minulom tisícročí po tom čo som sa vrátil zo Sýrie. „Vždy som bol proamerický, prožidovský, proeurópsky. No vždy som hľadal pravdu. A to čo píšete pravda jednoducho nie je.“ Odpoveďou mi bolo mlčanie. Nikoho pravda nezaujímala, nikoho 30 rokov nezaujímal môj názor. Veď názor je jasný, je daný. Zo slobodnej spoločnosti s krásnou myšlienkou demokracie, kde si vládneme všetci najlepšie ako vieme, sa stáva čím ďalej tým viac román 1984 od Gerogea Orwella, a ja sa cítim ako za socializmu.

Ešte väčší problém je, že za tých 20 či 30 rokov sa pravda postupne vytráca aj z domácej scény. Média ju ohýbajú – všetky unisono.  Nevidieť to, lebo všetci kričia to isté. Vidieť to iba sprostredkovane ak sa pozriete na výsledok. Nemáme výsledky!

Tento systém, podobne ako socializmus, vytláča taktiež akúkoľvek slušnosť. Vidíte to taktiež sprostredkovane, kedy si za 30 rokov na Slovensku ani jedného politika nevážime a každý tu má hejt minimálne 50% populácie.

 Dnes sú na Slovensku voľby a ja idem voliť a zakrúžkujem 4 mená – dali viac krúžkov a je to super marketing – no nedodáva mi to pocit väčšej demokracie. Viem, že môj hlas je dnes úplne zbytočný. Lebo systém je zlý. Môžu nám dať možnosť aj tisícov krúžkov. Moja strana sa dostane do veľkej a teda nefunkčnej koalície (ak boh dá) a jej program bude iba zdrapom papiera. No v iných „demokraciách“ to nie je oveľa lepšie. Keď určitý systém funguje príliš dlho ľudia nájdu skulinky ako vec obísť a toto sa nám stalo – pokazilo sa TO.

 Pritom je tak ľahké toto napraviť. Stačí aby o pravde nerozhodovala blondínka z médií, ale výsledok. Je to moja veľká naivita myslieť si, že máme šancu ako Slovensko niečo dokázať? Že ako malá krajinka kde každý každého poznáme vieme zreformovať systém na úspešný? Že to dokážeme práve my?!

Myslím si že každému je jasné že Ódorova vláda – respektíve hocijaká vláda odborníkov – by priniesla Slovensku (za 10 rokov kontinuálneho vládnutia) omnoho väčší úspech než čo príde po dnešných voľbách. Všetci to vieme, ale nemôžeme o tom hovoriť. Môžeme ísť na roh parku a kričať.. to robím práve teraz.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1115

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

3968
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.