Dawson City - Ako sme na Klondike zlato hľadali

Prehliadka

Dawson City - Ako sme na Klondike zlato hľadali

Polárne oblasti lákajú. Aj my sme chceli vidieť na vlastné oči miesta, kde v roku 1896 zlatokopi objavili v tunajších vodách prvýkrát oficiálne zlato.

Senzačná správa sa rýchlo šírila ďalej a v nasledujúcich desaťročiach povodie riek Yukon a Klondike zabrali dychtiví zlatokopi zo všetkých kútov sveta. Dnes sa odhaduje, že počas zlatej horúčky pricestovalo do dovtedy ľudoprázdnych oblastí až 100 tisíc ľudí. Najväčšie návaly sa skončili, až keď sa zjavili správy o nových náleziskách na neďalekej susednej Aljaške. Medzitým však už stihlo vzniknúť rýdzo zlatokopecké mestečko Dawson, ktoré sa stalo cieľom aj našej dobrodružnej výpravy. Kým v januári 1897 tvorilo tento pôvodne letný rybársky tábor päť zrubových domov, v nasledujúcich mesiacoch začali závratne rásť ceny tamojších pozemkov aj v hostincoch, ktoré rástli ako huby po daždi. V čase najväčšej horúčky tu žilo až 40 tisíc ľudí /!/. No to je história, dnes má Dawson okolo 1300 stálych obyvateľov. A hoci zlato sa tu individuálne ťažilo ešte niekoľko rokov po zúrivej horúčke, dnes si sem chodia ´zaryžovať´ v rámci miestnej atrakcie iba turisti. Trvá tu však naďalej priemyselná, aj keď nie masová ťažba zlata.

Po stopách Jacka Londona #

Kto by odolal ponuke vyťažiť si svojich pár vločiek zlata? My v BUBO sme už zažili všeličo, a tak nám ani zážitok zlatokopectva na vlastnej koži nemohol v portfóliu dobrodružstiev chýbať. 

Aj my v BUBO sme sa po stopách Jacka Londona, ktorý tu strávil pár mesiacov a inšpirovaný aj tunajšou prírodou napísal svojho slávneho Bieleho tesáka, vybrali do Dawson City aspoň nachvíľu okúsiť ten mámivý ošiaľ, aký tu vládol pred stáročiami, a ponoriť svoje ruky aj nohy do tunajších studených vôd. Na pravý zlatokopecký zážitok si nadšene a ochotne privstaneme. Už o siedmej ráno sme všetci nastúpení na recepcii miestneho hotela,  aby sme sa ešte pred dobrodružstvami posilnili v autentickom Red Mammoth Bistre na Second Avenue na raňajky.  Takto skoro ráno je tu príjemne pusto a my sa plní očakávaní cítime ako praví historickí zlatokopi, ktorí sa v drsných podmienkach takisto museli dobre starať o svoje žalúdky.  My z ponuky bistra odporúčame výborný sendvič s údeným lososom, a samozrejme pre kávomilcov výbornú kávičku. Nehovorím to náhodou, majú tu totiž skutočné voňavé espresso, ktoré je v USA často veľký problém nájsť! Nabudení takýmto príjemným začiatkom dňa sa vydávame loviť miestne zážitky.

Z bistra sa vydáme pešo na Front street, kde sídli spoločnosť Goldbottom Mine Tours, organizujúca turistické výpravy za zlatom. Dodávkou, alebo autobusom /podľa počtu účastníkov/ sa vezieme necelú trištvrte hodinku po lesnej ceste k potoku Honker Creek. Keď dorazíme k typickému road house, v ktorom prespávali zlatokopi v časoch vtedajšej zlatej horúčky, prezrieme si historické predmety z tejto doby a vysvetlíme zaujímavú históriu zlatokopectva v danej oblasti. Potom skočíme z minulosti rovno do súčasnosti, ukážeme si techniku, ktorá sa využíva na ťažbu zlata v dnešnej dobe. Vidíme v praxi, ako bager doslova „žerie“ horu a pred našimi očami mení blato na zlato. Dozvieme sa tiež, že drvivá väčšina vyťažených zlatých kúskov je menšia ako zrnko ryže a vyťažené zlato obsahuje aj iné kovy, takže predtým, než sa z neho získa čistý vzácny kov, sa musí ešte roztaviť. Fascinujúca, no mimoriadne ´zablatená´ prehliadka trvá približne dvadsať minút, takže odporúčam absolvovať ju v gumákoch, ktoré vám tu ochotne  bezplatne požičajú.

V časoch najväčšej zlatej horúčky žilo v Dawson City až 40 tisíc ľudí!

Stať sa na chvíľu pravými zlatokopmi #

 A už nás čaká to najdôležitejšie, za čím sme až do odľahlého Yukonu cestovali - presun k potoku, kde budeme vlastnoručne ťažiť zlato! Najskôr si prezrieme prístroje, ktoré na základe fyzikálnych vlastností zlata odďeľujú tento drahý kov od pôdy a vody. Na panvicu nám lopatou naložia kus blata a my, stojac v gumákoch v horskom potôčiku Hunker Creek ako praví starodávni lovci zlata, vymývame bezcenné kusy pôdy a snažíme sa, aby nám ostal na panvici len vzácny kov. Ľadovo studená voda nám dáva zabrať, ale my sa nevzdávame, a tak sú nám nakoniec odmenou kúsky pravých zlatých vločiek, ktoré si môžeme v malých fľaštičkách zobrať so sebou na pamiatku. Ale ešte cennejší úlovok je ten pocit, že sme sa nachvíľu stali skutočnými zlatokopmi a preniesli v čase o niekoľko storočí...

Čudné mesto čudných ľudí #

Samozrejme, nemôže tu chýbať malý suvenírový obchodík, kde si zlaté vločky a ďalšie predmety, súvisiace s ťažbou zlata môžete pohodlne kúpiť. No my tie chvíle, strávené v chladivom potoku ani trochu neľutujeme a odporúčame vyskúšať aj vám. S hrejivým pocitom na duši a pár vločkami vlastnoručne uloveného zlata náš zlatokopecký  zážitok končíme a odchádzame späť, ´do civilizácie´. Cestou do Dawson City /pozor, nepliesť si s iným kanadským mestom Dawson Creek v Britskej Kolumbii!/ ešte navštívime jedinečnú vyhliadku nad mestom Midnight Dome, odkiaľ sa ponúka spektakulárny pohľad na sútok riek Klondike a Yukon, okolité údolie a vrchy Ogilvie v diaľke, a bez ktorej by návšteva Dawsonu nebola úplná. Po vyhliadke, ešte pred obedom v meste si stihneme obzrieť miestny cintorín s hrobom Jana Eskymu Welzla – českého cestovateľa, zlatokopa a dobrodruha, ktorý pochodil celý svet, Sibír aj Čínu. Na Aljaške vraj roznášal so psím záprahom poštu a kamarátil sa s domorodými Indiánmi. V Dawson City sa usadil v r. 1929, kde aj dožil.

Konečne máme čas na prehliadku samotného mesta, ktoré určite stojí za to. Hovorí sa o ňom aj ako o ´čudnom meste´, ktoré priťahuje čudákov´.  Pravdou je, že mesto si dodnes žije svojským zvláštnym tempom aj štýlom, akoby sa v určitom zmysle zaseklo v čase. Nájdete tu zákutia a scenérie, ktoré vás prenesú do starých amerických filmov s typickými saloonmi. Áno, Dawsončania sú svojskí. No skúste byť úplne normálni, keď tu v zime takmer celý deň nezasvieti slnko, a teploty niekedy klesnú aj pod mínus 50 stupňov??!! /Preto odporúčame Yukon a Dawson City navštíviť najlepšie v období apríl-september/.  No napriek svojej originalite a historickosti, Dawson si za tie stáročia vybudoval aj svoju modernú tvár. Do súčasnosti sa prenesieme hneď v ďalších okamihoch, keď si po toľkých zážitkoch doprajeme skvelý obed v najluxusnejšej reštaurácii mesta - Klondike Kate´s Restaurant. Útulná, takmer vždy plná reštaurácia. BUBO odporúča čerstvé ryby podľa dennej ponuky alebo divinové klobásky. Majú tu aj dobré domáce pivo a tradičné burgre. 

V zime tu teploty klesnú niekedy aj na mínus päťdesiat stupňov.

Zlatá história Dawsonu #

Posilnení vyrážame do odľahlej pokojnej časti mesta, k domu a múzeu Jacka Londona, ktorý je nerozlučne spätý s týmito miestami. Pamätný dom je naozaj maličký, takže dlho sa tu nezdržíme. Je tu zachytené všetko podstatné o živote, dobrodružstvách a tvorbe legendárneho autora, vrátane historických fotografií, archívov a presných replík pôvodných predmetov, ktoré Londonovi patrili. Neobídeme ani ďalšiu pamiatku – Dawson City Museum, sídliace v impozantnej budove, kde si pozrieme krátky film o histórii mesta aj vplyve Zlatej horúčky, ktorá navždy pozmenila charakter týchto miest a krajiny. Vo vedľajšej budove nevynecháme prehliadku historických lokomotív. A aby histórie nebolo dosť, pokračujeme putovaním po minulosti aj ďalej – autom sa presúvame k historickému rýpadlu – „Dredge No. 4“ na okraji mesta. Ide o mašinku, ktorá tu naozaj písala históriu, podieľala sa na ťažbe zlata pri Dawsone v rokoch 1913 až 1959, a je tak jedným zo vzácnych, autentických tunajších pozostatkov dôb Zlatej horúčky. Tvrdí sa, že za ten čas dokázala vyťažiť spolu deväť ton zlata a od r. 1997 je oficiálne vyhlásená za Národné historické nálezisko Kanady.

Na sklonku nezabudnuteľného dňa sa vraciame späť do centra Dawsonu, kde si v hoteli Downtown dáme zaslúženú večeru v Sourdough Saloone. Menu tvoria typické, ničím zvláštne klasické americké jedlá. Príjemným bonusom môže byť živá hudba – klavirista, ktorý vám zahrá k dobrej chuti. No tá hlavná atrakcia na vás ešte len čaká! V tunajšom štýlovo zariadenom hotelovom bare s lietajúcimi dverami si môžete objednať poldecák s prekvapením: amputovaným prstom mŕtveho zlatokopa! Tzv. Sourtoe Cocktail so 40-percentným alkoholom za päť kanadských dolárov je skutočnou výzvou pre tých odvážnejších. Ak sa perami dotknete prstu v pohári, dostanete certifikát za odvahu na pamiatku! No pozor, ak vás pochytia nezvyčajné chúťky, za prehltnutie prsta hrozí pokuta až 2500 dolárov!

Jednou z najväčších atrakcií mesta je cocktail s amputovaným prstom!

V pešej vzdialenosti od Sourdough Saloonu je kasíno Diamond Teeth Gertie´s, kde je možnosť užiť si pravý americký kabaret, sporo odeté tanečnice, chytľavú hudbu a spev - to všetko v autentickej dobovej atmosfére. Pikantná šou vám určite neujde, koná sa tu každý večer, dokonca trikrát po sebe. Tvrdá práca na všetko odhodlaných zlatokopov, spoznávanie histórie, okolia, aj trochu zábavy, to všetko sme stihli za jeden deň v nezabudnuteľnom Dawsone. Zážitky, ktoré jednoducho neulovíte v žiadnom inom kúte sveta. Zaspávame s pocitmi pravých dobrodruhov a vedomím, že tá ďaleká cesta do minulých storočí a odľahlého kútu sveta stála za to. A nielen vďaka tým pár zrnkám zlata, ktoré si hrdo nesieme domov...

Dovolenka v polárnych oblastiach môže byť aj pre vás. Informácie nájdete tu.

TOP 10 Dawson City: #

  1. Pešo na Midnight Dome – urobte si výstup na najkrajšiu vyhliadku nad mestom, so zaslúženým piknikom po túre.
  2. Prehliadka ťažby zlata Goldbottom Mine Tours, počas ktorej si v tunajších studených vodách sami vyskúšate, ako niekdajší dobrodruhovia hľadali zlato.
  3. Klondike Kate´s restaurant – najlepšia reštaurácia v Dawsone, ochutnajte tu výborné divinové klobásky!
  4. Z Dawson City si nezabudnite odniesť nejaký zlatý suvenír! Určite tu nejaký objavíte, populárne sú napríklad zlaté vločky – nezabudnuteľná spomienka na tento kút sveta.
  5. Sourdough Saloon v hoteli Downtown – asi v žiadnom inom meste na svete si nemôžete objednať drink s prstom mŕtveho zlatokopa.
  6. Dawson City Museum kde objavíte fascinujúcu históriu nielen tohto jedinečného mestečka, ale aj zmapovanie a zaujímavosti o zlatej horúčke, ktorá tu kedysi vypukla.
  7. Jack London Museumreplika chatrče Jacka Londona, ktorý tiež neodolal a vybral sa sem kedysi hľadať zlato a písať svoje pútavé príbehy.
  8. Diamond Tooth Gertie´s Gambling Hall – kasíno a kabaretná show – zábava, ktorá dobre padne po náročnom ťažení zlata cez deň.
  9. Historický parník SS Keno - skonštruovaný v r. 1922, dnes patrí medzi Národné historické pamiatky Kanady a slúži aj ako múzeum.
  10. Dredge No. 4 – ďalšia fascinujúca historická zastávka, k autentickému rýpadlu, ktoré sa tu podieľalo na ťažbe zlata v rokoch 1913 až 1959. Dnes je vyhlásené za národné historické nálezisko Aljašky.

Čo vidieť navyše: #

  1. Firefighters museum – múzeum dobovej hasičskej techniky a vozidiel, vstupné je dobrovoľné.
  2. Dänojà Zho Cultural Centre – múzeum pôvodných obyvateľov, mapujúce ich život pred Zlatou horúčkou, so skvelým suvenírovým obchodom, vstupné 7 CAD.
  3. ODD gallery – zaujímavá galéria súčasného umenia, aj tu je vstupné dobrovoľné.
  4. The Pitt– miestna krčma, kde bujará zábava naberá často tie najvyššie obrátky a tancuje sa na stole! Vstup na vlastné nebezpečenstvo.
  5. Golfové ihrisko – ak ste milovníci tohto športu, treba sa kompou prepraviť do Západneho Dawsonu, vstup podla platného cenníka.
  6. Front Street – hovorí sa, že bola Broadwayom vtedajšieho Klondike, dodnes zostala rušnou tepnou mesta, kde urobíte tie najlepšie nákupy a zoženiete najkrajšie suveníry.
  7. Chatka Roberta Serviceho – okrem Jacka Londona tu žil aj ďalší známy spisovateľ, po ktorého stopách sa môžete vybrať.
  8. Rieka Yukon – ponúka viacero možností na vyžitie: rybačka, plavby na kanoe, či kajaku.
  9. Navštívte miestny cintorín, kde nájdete aj hrob českého dobrodruha a zlatokopa Jana Eskyma Welzla, ktorý Aljašku brázdil na psích záprahoch, a v Dawsone dožil.
  10. Zaujímavá atrakcia sa ponúka na brehu Yukonu, neďaleko Dawson City. Paddlewheel Graveyard, alebo akýsi lodný cintorín je zaujímavým miestom a svedectvom histórie, kde nájdete niekoľko vrakov staručkých lodí, ktoré boli kedysi vzácnym prepravným prostriedkom. Dostanete sa sem loďou z DawsonCity, ktorý je na opačnom brehu. 
Jakub Kopča

Jakub Kopča

Jakub Kopča

Jakub má rád dobré jedlo, hudbu a šport. Odmalička miluje cestovanie. Precestoval celú Európu, južnú Afriku a Severnú Ameriku, jeho obľúbenou destináciou je Kanada, kde viac ako rok žil a pracoval. Jeho vášňou sú autá a šoférovanie, takže ho stretnete hlavne na šoférovacích zájazdoch a môžete si byť istí, že ste v dobrých rukách. Je vždy pozitívne naladený a pripravený loviť jedinečné zážitky ako napríklad ryžovanie zlata v Yukone alebo rafting na rieke Zambezi. Jeho obľúbenou pochúťkou je chilli biltong z priamorožca a vždy rád ochutná lokálne pivo.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Jakub Kopča

Posledná úprava článku | Prečítané: 295

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady Montreal

Montreal Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady

Juraj Slafkovský hráva v jednom z najhokejovejších miest na svete. Poďme si ho spolu prejsť. O Montreale miestni obyvatelia hovoria: "Starý v duši,…

Veronika Hulíková 19 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Zvieratá za polárnym kruhom Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá za polárnym kruhom

Safari za polárnym kruhom? Na safari predsa zvykneme chodiť do Afriky, unikátnu faunu pozorujeme v Austrálii... No čím ďalej, tým viac dobrodružne…

Martin Karniš 29 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8027
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3692
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.