Ararat - výstroj, tréning, FAQ

Ararat - výstroj, tréning, FAQ

Ararat (5 137 m) je nádherný vrch opradený legendami. Ide o spiacu sopku, kde každým metrom výstupu vchádzate hlbšie do dejín ľudstva. Kedy je najlepší čas na výstup? Ako natrénovať? Aký výstroj si zbaliť? Koľko stojí Ararat? Výšková choroba na Ararate. Otázky a odpovede.

Ararat Počasie

jasná obloha

jasná obloha

-9°C

Predpoveď 28.Mar

Východ slnka 05:53

Západ slnka 18:22

Najznámejší vrchol sveta? #

O hore Ararat, ktorá sa nachádza v Turecku, takmer na hranici s Arménskom sa píše ako o najznámejšom vrchole na svete. Nie kvôli jeho pomerne skromnej výške, nie kvôli zložitosti lezeckých ciest ... Ale preto, že môžeme povedať, že začiatok celej modernej histórie bol možný kvôli tejto hore - Araratu. S menom tejto hory je spojených veľa legiend popísaných už v Biblii. Rozhodne na 100% sa nedá potvrdiť nič, odvtedy uplynulo príliš veľa času, ale z nejakého dôvodu sa dá ľahko uveriť, že v staroveku to bola práve táto hora pokrytá sopečným popolom, kde sa naši predkovia zachránili pred Potopou sveta. Ararat je posvätný pre Arménov, ktorí veria, že sú prvou ľudskou rasou, ktorá sa objavila na svete po potope.

Pozývam Vás pozrieť si (na veľkej obrazovke) 18. minútový amatérsky film Aliho Vojčeka, ktorý Vám o výstupe na Aratat povie veľa.

Ďalšie, modernejšie legendy potvrdzujú tieto starodávne legendy a horúčka z objavovania na svahoch hory Ararat dosahuje práve v tejto dobe pík.

Na výskum Noemovej archy a na jej štúdie boli nedávno vypravené viaceré expedície, aj keď je pravda, že o ich výsledkoch nikto nemôže povedať nič definitívne. Jednu vec však môžeme povedať naisto: hora Ararat bola svedkom významných  a dramatických udalostí modernej histórie, ktoré sa krútili okolo jej tichých, zasnežených vrcholov. Aj z tohto dôvodu výstup na horu Ararat nemožno nazvať iba športovým lezeckým podujatím - je to skôr druh púte do svätyne starej civilizácie.

Ararat – letisko kde pristáť? #

Praotec Noe pri potope vraj pristál priamo na vrchu. Vám však odporúčam letisko. Môžete pristáť až na troch letiskách, buď v meste Van, alebo mestách Ağri či Iğdir.

Do mesta, ktoré je našim Base Campom, do Doğubeyazıt je to z Vanu 2.5 hodiny, z  Agri 1.5 hodiny a z Iğdiru 45 minút.

My v BUBO sme už prileteli z Istanbulu, Ankary či Antalye. Priamy let medzi Bratislavou/Viedňou zatiaľ neexistuje. Ak sa nachádzate v Arménsku, hranica je uzavretá a musíte sa sem dostať naokolo cez Gruzínsko.

Pri odlete z mesta Van (neoficiálne 1.2 milióna obyvateľov) seďte na pravej strane a vtedy uvidíte skutočne nádherné obrovské jazero, pýchu Kurdistanu.

Pozor Ararat airport sa nachádza v Austrálii.

Ararat - sezóna #

Najlepšia sezóna je úzka a spadá medzi jún a september s vrcholom v júli a auguste. Všetky fotografie v blogu o Výstupe na Ararat sú z absolútneho vrcholu sezóny, z júla a aj keď bolo na 90% počasie nádherné, tak som tu zažil búrku vo výškach okolo 3000 metrov a potom na vrchole obrovskú fujavicu s nárazovým vetrom až 100 km/h. Ararat je hora, ktorá extrémne trčí nad okolitým terénom a tak sa na nej zachytí každý mrak. Počasie sa tu mení z minúty na minútu a Vy musíte byť pripravený na to najhoršie. Hovorí sa, že v máji sem ide iba blbec. Od polovice októbra do začiatku marca môže byť výstup na vrchol Araratu skutočne ťažký kvôli extrémnym vetrom, silnému sneženiu, hmle a veľmi nízkym teplotám. Toto zvládnu iba skutočne skúsení (v horách nad 5 000 metrov) turisti. Ak chcete trekovať medzi októbrom a júnom vyberte sa na Kilimandžáro, alebo tu v Turecku do Kapadokie či na Lýkijskú cestu -tu je ideálny čas na jar (od druhej polovice apríla do začiatku júna) a na jeseň (od septembra do konca októbra). Trekingu v Kapadokii a Lýkijskej ceste sa naopak v letných mesiacoch vyhnite.

Najteplejšie mesiace sú jún, júl, august. Najslnečnejšie počasie (26 resp 27 slnečných dní v mesiaci) je v mesiacoch júl, august, september. Pozor, aj keď je dole v meste Doğubeyazıt horúco a aj vo výškovom kempe vo výške 4200 m sa vám zdá, že dostanete úpal, na cestu na vrchol si prichystajte 4 vrstvy oblečenia. Vietor robí pocitovú teplotu ešte nižšiu a na vrchole je večný sneh a ľad.

Lyžiarske zájazdy na Ararat a iránsky Damavand sa organizujú väčšinou v marci a apríli. Najlepší čas na lyžiarske túry na gruzínsky Kazbek a lyžovanie v oblasti Gudauri je od februára do mája. Turecké pohorie Kackar je čo sa týka skialpových túr ideálne medzi januárom a aprílom. Zimná sezóna logicky závisí od snehu a to sa každý rok mení a tak nás najprv kontaktujte.

Čo sa týka letného výstupu na Ararat, hovorí sa, že za splnu je počasie stabilnejšie. No my sme vyšli na vrchol 24. júla 2021, čo bolo presne na spln a ani toto pravidlo neviem potvrdiť. Podľa predpovede sme mali mať pritom pekne, ale hora sa rozhodla inak. Ja som sa na vrchol vrátil po hodine a pol druhý raz a až vtedy sa Ararat otvoril a ukázal sa v plnej nádhere a slnku. Vy však buďte pripravení na všetko!

 

Tabuľka splnov mesiaca na Ararate:

rok 2024 2025 2026
Január 25 14 3
Február 24 12 2
Marec 25 14 3
Apríl 24 13 2
Máj 23 12 1, 31
Jún 22 11 30
Júl 21 10 29
August 19 9 28
September 18 7 26
Október 17 7 26
November 16 5 24
December 15 5 24

Vcelku vzácna tabuľka, kde viete mať z výstupu na Ararat viac.

Ararat – náročnosť. Mám na to? #

Treking na vrchol Araratu patrí k technicky nenáročným trekom. Väčšinu času je možné porovnať túru s trekingom na horu Kilimandžáro (5 895 mnm / Tanzánia) alebo Elbrus (5 642 mnm / Rusko). Aj keď je vrchol Araratu, s výškou 5 137 m, nižší ako Kilimandžáro alebo Elbrus, mali by ste byť vo veľmi dobrej fyzickej kondícii. Na posledných 300 metrov si nasadíme horolezecké mačky a aj keď ich budete mať na nohách po prvý raz, naučíme Vás v nich chodiť a naozaj toto nie je žiaden problém a aj cesta ľadom so sprievodcom je absolútne bezpečná. V mojej skupine vyšlo na vrchol 100% účastníkov vo veku medzi 24 a 70 rokov. No tu je dôvodom úspechu BUBO vynikajúci servis (najlepší v SR aj ČR) a dodržanie pokynov ohľadne tréningu, výstroja do hôr a vysokohorskej aklimatizácie + skutočne profesionálny horský sprievodca.

My Slováci a Česi s našimi Tatrami sme na Ararate považovaní za schopných turistov, ktorí sa na rozdiel od iných národností (arménski pútnici či Arabi) v horách vyznáme.

Koľko stojí Ararat? Najlacnejší výstup a ceny #

Ararat je zatiaľ veľmi lacný kopec. Ak ho porovnáme už iba s Elbrusom či Kilimandžárom, tak ide o najlacnejší výstup.

Ararat sa nachádza na úplnom východe Turecka, čo je relatívne blízko a tak letenky nie sú drahé.  Ja som do Turecka kedysi chodil stopom – keď som robil lekára na Kramároch a môj plat bol 100 eur/mesačne (3050 Kčs). Dá sa to aj teraz a tak letenku ušetríte.

Na výstup potrebujete povolenie / permit a ten si musíte vyžiadať minimálne 2 týždne vopred a stojí okolo 50 eur. Ak Vám ho vybavuje niekto iný, môže permit stáť o 10% viac. Každopádne je to veľmi nízka cena a bude sa zvyšovať. Ide o vojenskú oblasť a sú obdobia, kedy býva (z vojenských dôvodov) Ararat zatvorený.

S cestovkou alebo bez? Je povinnosť mať miestneho horského sprievodcu. No môžete ísť aj sami a vtedy ušetríte za služby. Ale horského sprievodcu mať musíte. Ak idete sami, rátajte s batožinou 30 -35 kg. Predtým si prosím túto váhu naložte na chrbát a vyjdite s ňou po schodoch zopár razy na 12. poschodie, aby ste vedeli, či to zvládnete.

 

Tu Vám porovnám, na čo musíte myslieť ak idete bez cestovky, a v čom je rozdielny servis BUBO.

Ak priletíte (pozor na nadváhu v lietadle), potrebujete transfer z letiska. Taxíky sú drahé a tak použite autobus. Niekedy sa však z letiska inak dostať nedá. Následne musíte použiť dopravu do mesta Doğubeyazıt, ktoré je našim východiskovým bodom.

Iba jediný hotel tu má klimatizáciu a ten máme rezervovaný my. No väčšinou býva kompletne vypredaný a tak budete spať v neklimatizovanom a rátajte s teplotami v izbe okolo 35 až 40 stupňov.

No to je všetko OK a teraz nastáva najväčší problém. Na cestu pod Ararat z Doğubeyazıt potrebujete terénne auto a cesta trvá hodinku, ak šofér vie kadiaľ ísť, ale ak nevie, tak som zažil aj 2.5 hodinové blúdenie. Ide sa mimo asfaltu a taxikári sem nechcú ísť. Plus auto budete potrebovať aj pri ceste späť do civilizácie a to pre Vás do hôr musí prísť. Vzdialenosť cca 30 km samozrejme môžete prejsť aj pešo. Pozor, nikde tu nie je voda!

My v BUBO používame privátny kemp a sem prístup mať nebudete. Ale sú tu iné kempy. Nemajú priamy výhľad na Ararat ako my, ale problém je, že nemajú vodu - rieka cez iné kempy netečie. Tieto verejné kempy sú hlučné a špinavé, veľmi špinavé. My pijeme vodu z balených fľašiek (denne 3 litre), ale keď chcete ušetriť za nosičov respektíve kone, na balenú vodu zabudnite a musíte mať filter na vodu. Žalúdočné problémy vznikajú totiž najrýchlejšie zo špinavej vody a gastrointestinálne problémy Vám môžu zabrániť vystúpiť vyššie – príznaky výškovej choroby sú ťažšie. Ovce sa tu pasú do výšky 4 000 metrov.

My v BUBO požičiavame komplet výstroj ako stany, karimatky (najkvalitnejšie na kopci =) ), horolezecké mačky...Vy si musíte všetko vziať sami a ak sa dočítate, že mačky netreba neverte tomu - naozaj treba! Ja som zažil ohromný vietor na vrchole a aj keď mám 90 kg, tak 100 km vietor so mnou hádzal zo strany na stranu. Napriek appkám o počasí je počasie nepredvídateľné a mení sa v priebehu minút. Mačky sú základom! Musíte si zo sebou vziať jedlo.

My máme kuchára, ktorý varí z čerstvých potravín, ak chcete ušetriť budete mať zrejme jednoduchšiu stravu. Nepodceňte to, lebo energiu v týchto ťažkých podmienkach potrebujete.

Problém v druhom kempe je, že nemusíte nájsť miesto pre svoj stan! Toto je v hlavnej (veľmi krátkej) sezóne skutočný problém. My máme svoje veľké miesto vyárendované na najlepšom mieste vľavo - celá ľavá strana je naša), kde zabezpečujeme pod našimi stanmi rovný povrch a tak sa aj vo výške 4200 m vyspíme.

Najvýhodnejšia cena je tá, ktorá Vás dostane na vrchol Araratu Ľuboš Fellner

Ceny na Ararate sú (zatiaľ) nízke a ak chcete ušetriť, je rozumnejšie si zobrať celý servis, lebo rozdiel v cene je minimálny. Ak pôjdete sami, potrebujete výrazne viac času, bude vás to koniec koncov stáť zrejme aj viac peňazí (ísť stopom ušetrí letenku, to je pravda). Hlavne % úspechu dobytia vrcholu sa výrazne znižuje.

Horských sprievodcov je tu veľa ale 90% z nich neovláda iný jazyk ako turečtinu a skutočných profíkov, ktorí vedia ako „TO ROBIŤ“, je zatiaľ na Ararate ako šafranu (toho je tu viac).

Aj pri kompletných službách, kde všetko za vás urobí personál a nosiči všetko vynesú, postavia vám stany, navaria, ide o fyzicky náročný počin. Ísť sám je teda omnoho ťažšia záležitosť.

A ktorá je najvýhodnejšia cena na Ararate? Tá ktorá vás dostane na vrchol !

Ararat s BUBO má ambíciu dostať na vrchol 100% našich klientov.

Ararat tréning #

Nepodceňte tréning napriek nižšej výške kopca. O tréningu na vysokohorské túry som napísal skutočne rozsiahly blog. Odporúčam prečítať. Ide o jednotlivé fázy, na ktorých treba pracovať systematicky. Turisti, ktorí si už vyskúšali Kazbek (Prometeovu horu), Elbrus či Kilimandžáro alebo himalájsku päťtisícovku to budú mať ľahšie. Ostatným odporúčam tréning dodržať. To, že pred zájazdom trénujete, až potom idete na samotný aktívny zájazd, robí z výstupu na Ararat veľmi zdravú dovolenku. Je to výzva a zážitok na celý život! Pri výstupe na Kilimandžáro odporúčam zvážiť aj hypobarickú komoru, kým tu pri Ararate to nie je potrebné. Na Kilimandžáro môžete vyjsť aj v našich zimných mesiacoch, na vrchol Araratu sa chodí v lete a tak sa dá ľahšie trénovať napríklad v Tatrách či Alpách. Prespatie na vysokohorskej chate nad 3000 metrov rozhodne odporúčam - zrealizujte 10 dní/ týždeň a najneskôr 2 dni pred odletom k Araratu.

Pri tréningu na Ararat treba robiť to, čo idete robiť. Teraz nejdete posilňovať, ani behať, ani bicyklovať. Idete chodiť a preto treba tréning výstupu na Ararat prispôsobiť - to jest chodiť.

Hneď na začiatku tréningu si skontrolujte svoje topánky. Môžete mať veľmi kvalitné „vibramky“, ktoré však používate dlho a pri bližšom prezretí zistíte, že na päte sa podošva derie, odliepa. Je dobré tieto veci zistiť mesiac pred odletom. Vtedy je čas vybrať si nové topánky a vyskúšať ich, aby vás netlačili.

Aklimatizačná túra na Ararate

Aklimatizačná túra na Ararate

Na tréning na Kilimandžáro odporúčam 2 mesiace, tu pri Ararate stačí mesiac. 2x do týždňa pôjde o tréning konkrétne na Ararat a k tomu by ste mali „uzatvoriť svoje kruhy“ na fitnes hodinkách – prejsť 10 000 krokov denne - spolu chodiť teda až 5 do týždňa. No nejde iba o fyzickú časť tréningu, ale o komplexnejšiu prípravu.

Tréning rozdeľujem na A/ Fyzický tréning  B/ Psychickú prípravu   C/ Úpravu stravy pred Araratom  D/ Aklimatizáciu pred Araratom.

Môžete vychádzať z môjho blogu Tréning na vysokohorskú turistiku, ktorý je napísaný pre Kilimandžáro a prihliadať na poznámky, ktoré som Vám v tomto úseku popísal. Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku jednoducho platí. Ak máte predispozíciu na výškovú chorobu, prespite vo výške nad 3000 metrov dve noci.

 

 

Ararat výstroj #

Veľmi dôležitá stať. Lepší výstroj do hôr je v priamej úmere k šanci dobyť vrchol. O výstroji do hôr som napísal rozsiahly blog a tak si ho prosím prečítajte. Nesponzoruje ma žiadna firma a tak je blog nezávislý. Dozviete sa všetko od pokrývky hlavy po obuv. Oproti Kilimandžáru nemusíte dbať v hlavnej sezóne ani tak na ochranu proti dažďu, ako na ochranu proti slnku. V horách viac využijete krátke nohavice, kvalitný opaľovací krém, klobúk a kvalitné okuliare.

Na Kilimandžáre nepotrebujete mačky, ale tu na Ararate ich rozhodne potrebovať budete. V cene BUBO je ich zapožičanie a máme kvalitné mačky. Ak ste zvyknutí používať svoje, zoberte si ich.

Cepín na Ararat nepotrebujete, je to absolútne zbytočné. Trekové paličky rozhodne odporúčam! Cesty na Ararate nie sú upravené, kamene sú nestabilné, všade je veľa prachu. Dôležité sú preto kvalitné topánky, aby ste si nevytkli nohu, a zvážte návleky. Topánky podobne ako na Kilimandžáre odporúčam dvoje, jedny na dolné úseky a potom teplé a kvalitné na dobytie vrcholu.

Tu Vám dávam priamy odklik na pasáž: Výstroj Ararat

 

Filozofia BUBO - najlepší servis na kopci #

BUBO bolo prvou outdoorovou cestovnou kanceláriou na Slovensku. Už v roku 1993 sme realizovali výstup na najvyšší vrch pohoria Atlas v severnej Afrike a v roku 1994 sme vystúpili na najvyšší vrch Škandinávie. To bolo desaťročia predtým, než iné cestovné kancelárie zamerané na turistiku vôbec vznikli. Realizovali sme mnohé výstupy na najvyššie vrcholy Európy, na Mont Blanc či na Elbrus. Taktiež sme boli prví v Himalájach a Tibete, kde zájazdy sprevádzal najprv Pavol Breier a neskôr najlepší slovenskí a českí horolezci. Výstupy do základného tábora Mt. Everest či treky okolo Annapurny boli veľmi populárne. V priebehu jesene 1997 nám v priebehu krátkeho času v Himalájach zahynuli naši dvaja sprievodcovia Juraj Kardhordo a Jindro Martiš. Juraj mal v úmysle zrealizovať svetový rekord a vyjsť na tri osemtisícovky za najkratší čas, čo sa mu aj podarilo, bohužiaľ z poslednej sa už nevrátil. Jindro bol skúseným horolezcom, v danom roku bol šéfom výpravy na 3. najvyššiu horu sveta Kančenčongu, ktorú aj dobyli. Jindro bol zrejme v danej dobe najskúsenejším horolezcom na Slovensku a v Čechách, ale Himaláje sa aj jemu stali osudnými. Preto sme s turistickými výpravami do najvyšších hôr pre našich klientov prestali. Osobne som chalanov dobre poznal...

No my sme na našich privátnych cestách s turistikou neprestali a zbierali sme skúsenosti.

Teraz začíname opäť a zvolili sme novú stratégiu. Poskytujeme najlepší servis na kopci. Nechceme byť snobi, ale najlepší servis má svoj význam. Čím lepší servis, tým väčšia šanca vyjsť na vrchol. Čím lepší servis, tým viac ľudí vie na vrchol vyjsť. Takto sa veľké dobrodružstvo otvára väčšiemu percentu ľudí.

Najlepší servis sa nerealizuje tak, že to iba zadáte danej partnerskej cestovnej kancelárii. Za najlepším servisom je mnoho, skutočne mnoho práce. Logistika je v horách náročná a pri snahe o to byť najlepším musí všetko do seba zapadať. Podmienky sa menia a napriek tomu musí všetko sedieť a fungovať lepšie než pri iných výpravách. S našimi partnermi máme podpísané exkluzívne zmluvy a tak na území Slovenka a Čiech takýto servis poskytujeme jediní. Samozrejme musíte chodiť, samozrejme musíte trénovať a samozrejme musíte mať adekvátny výstroj. No našim cieľom dostať vás na vrchol, našim cieľom je zadovážiť vám úžasné zážitky, ktoré obohatia váš život. Našich zájazdov sa zúčastňujú ľudia na úrovni. Prečítajte si blogy o výstupe na Ararat či blog o výstupe na Kilimandžáro a z množstva obrázkov a videí usúďte sami.

Porovnajte si, čo cena zahŕňa v našich zájazdoch:

výstup na Ararat

výstup na Kilimandžáro

Porovnajte referencie.

BUBO má v pláne stať sa do troch rokov najväčšou outdoorovou cestovnou kanceláriou na Slovensku.

Pomer medzi našou cenou a vysokou úrovňou služieb je najvýhodnejší. Na tom nám veľmi záleží.

 

 

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Nepovažuje sa za turistu, ale rád a dlhodobo športuje. Hrával profesionálne tenis a dlhé roky behával na bežkách a maratóny po celom svete od Aljašky po Guatemalu, New York a Košice.
Stál na najvyšších vrchoch mnohých krajín od Austrálie cez Tadžikistan, Škandináviu či Brazíliu. Z obdobne vysokých vrchov ako Ararat dobyl napríklad  Elbrus (5 642 m) a Kilimandžáro (5 985 m).
Vždy bolo jeho cieľom spopularizovať nedostupné lokality širšiemu publiku. S deťmi v stati BUBO Family napríklad vyšli na najvyšší vrch severnej Afriky, Jabal Tubkál (4 165 m) a s deťmi dobyl aj najvyšší vrch Portugalska Pico.
Prvá slovenská žena s Ľubošom stála na severnom póle a prvá Slovenska aj na póle južnom. To už nemôže byť náhoda =)
Unikátne destinácie dobýva s ľuďmi tak, že dodáva najlepší servis a tak nemusíte byť horolezec či polárnik, aby ste s BUBO dokázali „nemožné“
„Lepší servis nedostane ani britský princ“ hovorieva, a jeho partnerov z neho bolí hlava, no na druhej strane sú radi, lebo vidia rýchle napredovanie. Ararat v podaní BUBO je jedným z ďalších dôkazov tohto snaženia.

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a dlhodobo bojuje proti hystérii, ktorú akosi zákonite západné média v honbe za klikmi a čítanosťou za každú cenu vyvolávajú.  
Vždy je ochotný stáť v prvej línii, testovať, pomáhať ak treba. Zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016), aby ukázal hlúposť mediálneho šialenstva, ktoré je pri pandémii kontraproduktívne.

Osobne mal výškovú chorobu v horách Kašmíru a mnoho razy zasahoval, keď ju mali jeho klienti či už v Tibete, Himalájach, Andách či na Kilimandžáre.
Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.

,
Zájazd do hôr, ktorý odporúča:

Ararat - najlepší servis na kopci

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 1953

Mohlo by Vás zaujímať

Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
V tento deň oficiálne premenovali Konštantínopol na Istanbul Istanbul

Istanbul V tento deň oficiálne premenovali Konštantínopol na Istanbul

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

11 dní

Trvanie

3381
K

Arménsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1785
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

4120
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

4320

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.