40 otázok a odpovedí o Kilimandžáre, ktoré je na slovenskom internete stále hľadané ako Kilimanžáro či Kilimanjáro a veľa faktov z prvej ruky nenájdete. Téme Kilimandžára sa venujem dlhé roky, o nádhernej hore som napísal viac blogov. Tento blog je akýmsi zrýchleným prístupom k tomu čo Vás zaujíma. Vybral som otázky, ktoré najčastejšie dostávam a nielen, že Vás presmerujem na konkrétny blog, ale často na danú konkrétnu pasáž v dlhom blogu. Nemusíte dlho hľadať, kliknete na otázku, ktorá Vás zaujíma a dostanete sa priamo na odpoveď, ktorú hľadáte. Ak budete mať ešte ďalšiu otázku napíšte mi. Ak sa daná otázka bude opakovať od viacerých, zaradím ju do blogu.

Zaujímavé fakty o Kilimandžáre (5 895 m)

  • Najvyššia hora Afriky.
  • Najvyšší samostatne stojaci kopec na našej planéte.
  • Kilimandžáro pozostáva z troch sopiek Shira, Mawenzi a Kibo.
  • Najstarším turistom, ktorý dosiahol vrchol, bol 87-ročný Francúz Valtee Daniel.
  • Od roku 1912 Kilimandžáro stratilo 80% svojej ľadovej pokrývky a do 20 rokov bude bez ľadovcov.
  • Podľa „Bielej hory“ je pomenovaný najznámejší pivovar Tanzánie.

Nádherný vrchol Kilimandžára
Foto: Ľuboš Fellner

Toto je najdôležitejšie rozhodnutie. Na Kilimandžáro vedie 7 výstupových trás - Marangu, Machame, Lemosho, Shira, Rongai, Severný okruh a Umbwe. Marangu a Umbwe sú najkratšie. Machame a Rongai trvajú dlhšie, 6-7 dní. Lemosho a Severný okruh trvajú 8-9 dní.

My v BUBO máme s Kilimandžárom 30-ročné skúsenosti a prešli sme všetky výstupové trasy od tzv. Coca Cola route, cez Whiskey route, ale teraz ponúkame Lemosho route, ktorú sme však prispôsobili našim podmienkám a preto realizujeme 8. trasu na Kilimandžáro – BUBO route: Kilimanjaro trek

Mladí študenti, ktorí pozerajú na cenu, si môžu vybrať 5-dňový či 6-dňový výstup. Čím kratšie, tým lacnejšie. No treba vedieť, že pri týchto krátkych výstupoch na vrchol vyjde cca 50 % účastníkov. Dvaja či traja BUBO sprievodcovia to dali aj kratšími cestami, ale boli mladí, fit, dobre aklimatizovaní (predtým sprevádzali pre BUBO Tibet či Peru) a mali celkovo šťastie, respektíve nemali smolu – zlé počasie.

Aj my sme kedysi hľadali tú „najvýhodnejšiu ponuku“, ale postupne sme sa dopracovali k tomu, že aj na Kilimandžáre ponúkame to najlepšie. Chceme, aby s nami vystúpilo na vrchol 100 % našich klientov.

Pamätajte si, že na Kilimandžáre dostane presne to za čo si zaplatíte. Lacnejšia cesta znamená horší komfort.

Vyberte si správne!

Môj brat sa vrátil skutočne iba pár výškových metrov spod vrcholu Kilomandžára. No druhý rok mal lepšie natrénované (viď. tréning ktorý odporúčam) a robil na vrchole stojku.

Treba robiť to, čo idete robiť. Teraz nejdete posilňovať, ani behať, ani bicyklovať a ani plávať. Ideme chodiť a preto treba tréning výstupu na Kilimandžáro prispôsobiť - chodiť. Tréning rozdeľujem na:

I/ fyzickú prípravu

II/ psychickú prípravu

III/ stravovanie

IV/ aklimatizačnú prípravu

Podrobný blog k danej problematike nájdete tu Tréning na Kilimandžáro

Ide o rozsiahlu tému, ktorú sme pre Vás veľmi kvalitne spracovali. Máme pre Vás aj videa priamo z vrcholového stanu z Base Campu Kilimandžára. V blogu nájdete odpovede na otázky kam si dám veci, v ktorých priletím v lietadle. Čo ak sa mi nepodarí zbaliť do požadovaných 12 kg, hmotnosť ktorú vyžadujú lokálni touroperátori? Čo si nebrať na Kilimandžáro? Nabíjanie na Kilimandžáre. Aké turistické topánky sú vhodné na Kilimandžáro? Potrebujem na Kilimandžáro páperku a palčáky? Trekové paličky? Brať si aj dáždnik ?

Na Kilimandžáro je možné vystúpiť kedykoľvek počas roka, pretože jeho blízkosť k rovníku znamená, že teplota počas roka príliš dramaticky nekolíše. Región skôr zažíva mokré a suché obdobie. Keď si otvoríte link z nadpisu nájdete problematické mesiace.

Niektorí prispôsobujú výstup ideálnemu termínu na safari – migrácii pakoňov v parku Serengeti (viď otázka č. 40). Iní významnému životnému jubileu – aj ja som zažil tortu na Kilimandžáre. Zaujímavé je byť na vrchole počas splnu mesiaca. No pozor, počas splnu prídete o nádhernú hviezdnu oblohu.

Rok Jan Feb Mar Apr Máj Jún Júl Aug Sep Okt Nov Dec
2023 6 5 7 5 5 3 3 1/30 29 28 27 26
2024 25 24 25 23 23 21 21 19 17 17 15 15

V tento deň zažijete na Kilimandžáre spln. 

Základná otázka pre nás je ako ísť na Kilimandžáro sám. Nepotrebujem nosičov, kuchára, zoberiem si varič, potraviny, stan a vodu si budem z horských potôčikov sám prevárať. Ide to? Nejde! Bohužiaľ, toto naozaj nejde a na každej bráne nájdete rangera so zbraňou. Tá zbraň nie je určená na Vás, ale na pytliakov a ranger Vás má chrániť. No zároveň je jasné, že nemáte šancu prejsť okolo. Na Kilimandžáro musíte ísť s cestovnou kanceláriou.

Je jasné, že toto je ten bod, kedy sa celý pohľad na Kilimandžáro dokáže otočiť. Niektorí si povedia, že je to nedovolený doping, niečo ako výjsť na Kilimandžáro lanovkou (ktorú mimochodom začínajú stavať). No pre iných, ktorí sa boja výškovej choroby, alebo s ňou majú zlé skúsenosti je to istota, alebo aspoň pomocná barlička. 

No s kyslíkom na Kilimandžáre  je problém a to v tom, že na bomby potrebujete ďalších nosičov, ktorí nesú iba toto ťažké bremeno a to je dôvod prečo ich väčšina operátorov neponúka. My v BUBO ich však nosíme.  Bezpečnosť je u nás prvoradá. Kedysi som kyslíkové bomby nenosil, ale ak si prečítate v blogu o Výškovej chorobe a aklimatizácii moje osobné skúsenosti, tak pochopíte prečo sme "kyslík" nosiť začali.

V BUBO realizujeme test 3x1. O totmo teste sa nevie, ale je veľmi jednoduchý a tým pádom zapamätateľný aj v stresovej situácii. Sú to iba tri body a vy, keď ich budete čítať, skúste sa mysľou preniesť ďaleko na hory a predstavte si, že ste tam a tento test realizujete. Keď niekedy príde vo vysokej nadmorskej výške problém, ľahšie si na tento test spomeniete.

Vystúpiť na Kili je ťažké. Hore, na Kibo, pri každom nádychu prijímate okolo polovice kyslíka než normálne doma. Budete kempovať až 8 nocí, spať na podlahe a prať a upratovať v náročných podmienkach. To však nie je nič, čo by pozitívny prístup nemohol prekonať. Aby ste prečítali tému, zoskrolujte po odkliku trošku nižšie.

Zdravý človek by nemal mať problémy, hlavne vtedy, ak ide BUBO route, kde sa aklimatizujeme správne. No opatrnosti nie je nikdy dosť.

Tu nájdete video z vysokých hôr a jasné vysvetlenie. Mnohí hovoria o banalite, veď stačí piť liter a pol a vždy keď som smädní sa napijem. No títo ľudia potom 6. deň na vrchol nevýjdu. Neviditeľná sila ich zastaví, ich pulz dosahuje 200 úderov za minútu. Nevedia kde spravili chybu...

XI. Ako je možné sa odfotiť so všetkými troma tabuľami vrcholu Kilimandžára?

Samozrejme ideme na vrchol aj keby tu ani jedna tabuľa nebola! No keďže tu je, tak jedna z vecí je urobiť si dobrú fotografiu. Tu Vám dávam odklik, kde nájdete inšpiratívne fotografie z vrcholu Kilimandžára. No okrem tejto vrcholovej fotografie sú aj ďalšie dve tabule s nápisom Kilimanjaro, Congratulations. To je jeden nádherný cestovateľský skalp, ktorý má minimum Slovákov (spočítate na prstoch svojich rúk). Na Kilimandžáro BUBO route máme všetky 3 tabule na jednej ceste.

Priznajme si, o toto ide. Riskovať v živote je potrebné, ale rozumný investor ide do tzv. kalkulovaného risku. Idem na Kilimandžáro, ale idem zdolať vrchol. Keďže sme na tejto hore už 30 rokov máme mnoho skúseností a TU (odklik z nadpisu) je veľká revolúcia, ktorú chceme na Kilimandžáre zrealizovať! Na grafe vyššie vidíte okrem nadmorskej výšky aj počet dní na Kilimandžáre. V nižších polohách odkusujeme zo 70 km výrazne rýchlejšie.

Veľká. Teda dole v tropickom pralese je teplo, ale počas výstupového dňa na vrchol je zima väčšia než si teraz pri čítaní viete predstaviť. Ideálne si pozrieť fotografie z jednotlivých častí treku a začítať sa do rád a pocitov pri ceste na vrchol. Teploty a oblečenie na vrchole Kilimandžára. Teploty v stane počas noci. Aký spacák je vhodný na Kilimandžáro? Tu je iný blog s popisom vecí na najstudenší deň: Turistická výbava Kilimandžáro

Krátku pasáž nájdete aj tu: Zima na Kilimandžáre

Jedlo je dôležitou záležitosťou a správne jedlo vie váš život doslova zmeniť. Aj v tomto odkliku je zopár trikov, ktoré sa nedozviete inde - originálne názory lekára. Tréning na Kilimandžáro je celkovo o veľkej zmene vo vašom živote. Na samotnom treku je jedlo jedným z rozhodujúcich faktorov či treker na vrchol výjde ( t.j. má dosť sily a nemá napríklad hnačku). Z nadpisu sa dostanete priamo na pasáž o strave.

Banálna téma? Ani nie. Topánky sa za posledné roky výrazne zmenili a už neplatí „rozchodiť ich“. Rady ako nechať zmoknúť a potom si ich mokré nasadiť na nohu a vytvarovať... Už je všetko inak a je dobré vedieť moderné rozdelenie na B0, B1, B2 a B3. Nejde iba o samotné Kilimandžáro, ale ide o celkový prehľad moderných turistických bot. A ako na pľuzgiere v týchto moderných topánkach.

XVI.  KPAP - Kilimanjaro Porters Assistance Project

BUBO je jedinou cestovnou kanceláriou na našom území, ktorá je členom KPAP a sme jej hrdým členom. Už na našej ceste v roku 2020 sme vyzbierali pre našich nosičov a domorodých černošských sprievodcov tisíce Euro a rozdali im kvalitný turistický výstroj. KPAP presadzuje etické výstupy na Kilimandžáro a udržateľný turizmus. Je to presne v súlade s filozofiou BUBO, teda tým, čo robíme už 30 rokov. Na Kilimandžáre má s BUBO aj ten posledný nosič stravu 3x denne. Aj čistič záchodov má slušnú turistickú výstroj. V neposlednom rade dostávajú vyšší plat.

Na Kilimandžáre si meriame saturáciu kyslíka pri raňajkách a na večeri a meriame ju aj našim nosičom.

Najvýhodnejší treking na Kilimandžáro je ten, pri ktorom zdoláte vrchol. Najlacnejšia cena je veľmi často trikom. Ide o tzv. Coca Cola route, kde touroperátori rátajú s tým, že cca 50% ich klientov hore nevyjde. Už keď predávajú tento produkt to vedia a predaj je založený na podvode. Často na internete na prvých miestach nájdete práve tieto miestne cestovky. Rozdiel začnete chápať už po prílete do Tanzánie. V mestách Aruscha či Moshi stretnete mladých nosičov, sprievodcov a keď im poviete meno vašej cestovky uvidíte ako sa zatvária. Domáci praktiky tohto druhu lokálnych cestoviek poznajú. Tieto cestovky neklamú totižto iba zahraničných trekkerov, ale aj ich - neplatia im (nosičom a sprievodcom), stravu dostávajú nosiči iba raz denne, nemajú adekvátny výstroj, ak dostali od klientov na konci „tip“ tak im ho z domorodej cestovky "ukradnú." Týmto touroperátorom naozaj nejde o to, aby ich klienti na vrchol vyšli. Snaha sa končí pri predaji produktu. Všetko sa realizuje s treťotriednym vybavením a pri nízkom hygienickom štandarde. Najväčší problém je však ten, že nezainteresovaní a neprofesionálni sprievodcovia majú záujem si s Vami vyfajčiť jointa, ale nič viac. Keď dostanete výškovú chorobu, nevedia čo robiť, nemajú žiadne prostriedky, žiadne lieky, nemajú dostatok fľaší s kyslíkom. Ak padne Čierny Peter na Vás a budete to práve Vy kto výškovku dostane, tak najlacnejšia cesta na Kilimandžáro môže byť pre Vás tou najdrahšou. Na Kilimandžáre ročne zomrie viac ľudí než na Mt Evereste. 

Nájdete tu moje osobné skúsenosti, lebo som výškovú chorobu mal. Taktiež skúsenosti ako som liečil na výškovú chorobu pacientov? Ako zistíte, že máte výškovku vy osobne?

Niektorí trekkeri to odporúčajú. Deň pred trekom začať užívať polovicu tabletky = 125mg Acetazolamidu. Nejde o liečbu, ale o profilaxiu ako napríklad u profilaxie na maláriu. Beriete antimalarikum aj keď maláriu nemáte. Tu beriete polovicu tabletky Acetazolamidu aj keď Vám nič nie je. Aké sú moje skúsenosti z praxe? Ja som podával tento liek (Acetazolamid) pred 30 rokmi na bratislavských Kramároch a potom mnoho razy v horách. Vysvetlím Vám princíp. 

HACE je najťažšou formou výškovej choroby, kedy nastáva opuch mozgu, zmätenosť a veľmi skoro smrť. Dexametazón vtedy pôsobí ako bozk z neba, záchrana. Ide však iba o dočasné riešenie.

O tomto probléme píšem v blogu v druhom dni nášho treku. Zdá sa Vám to teraz malichernosť? No poviem Vám, že v hlavnej sezóne ide o skutočný problém. Preto si nosíme vlastné záchody. Na ostatnej ceste sme ich mali 3. Naši nosiči nám tieto záchody nosia, postavia a aj ich udržujú. Bol som prekvapený čistotou týchto záchodov. Tu Vám ukazujem ako fungujú. Zoskrolujte trošku nižšie.

Ide o magický, ale zároveň zlomový bod. Na tomto bode sa rozhoduje či Kilimandžáro skutočne zdoláte, alebo Vás hora zlomí. Tu nájdete fotografie a popis Stella Pointu a rady ako ho zdolať.

Vo všetkom. Preto sme tejto problematike venovali celý jeden rozsiahly blog. Keď sa pripravujete na Kilimandžáro, musíte toto vedieť. Vtedy sa Vaša šanca zdolať vrchol zmení z 50% na 90%. 100% šanca dobyť Kilimandžáro?

Výstupový deň a jedno z najkrajších svitaní aké zažijete vo svojom živote.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Tréning rozdeľujeme na fyzický, psychický a aklimatizačný. V blogu o tom Ako trénovať na Kilimandžáro, nájdete podrobne rozpísané všetky. Keď hovoríme o 5 fázach, hovoríme o fázach fyzického tréningu. Ak sa pýtate koľkokrát za týždeň musím trénovať a ako dlho musím trénovať na Kilimandžáro, tak svoju odpoveď dostanete aj s konkrétnymi nápadmi v danom blogu. Tréning v horách -rady a skúsenosti.

Nie je to iba tým, že „alkohol je nezdravý“, čo mimochodom nie je pravda. Ide o omnoho dôležitejší dôvod. Viac o alkohole v horách nájdete aj v blogu Jedlo na Kilimandžáre.

Tu nájdete odpoveď na otázky ako mám výnimočnú kondíciu a tak budem mať menšie príznaky výškovej choroby. Majú starší ľudia väčšiu predispozíciu k výskovej chorobe? Plus si prečítate o ľahkých, ťažkých a veľmi ťažkých príznakoch, ktoré môžu končiť smrťou.

Toto je úplne iný blog a ucelený pohľad od tréningu až po kopec. Jasné pravidlá (9 či 10 pravidiel), ktoré vám celkový obraz zostria a vy pochopíte viac.

Mont Blanc a jeho výšku 4809 m prekračujeme prakticky ihneď po odchode z Base Campu Kilimandžára. To, čo v starej Európe považujeme za úplný TOP, tu zvládame s ľahkosťou. Kilimandžáro je omnoho náročnejšie než Mont Blanc, ale technicky je Kilimandžáro ľahšou horou.

Výšku Elbrusu 5642 metrov prekonávame v čase, keď začína svitať, tesne pred šiestou ráno. Keď porovnám Elbrus a Kilimandžáro, tak teraz sa cítim omnoho lepšie. Na Elbruse sme spali v stanoch kúsok pod Pastuchovými skalami a ráno som ponožky v tej zime obul iba s najväčšou námahou. Tiež som bol omnoho horšie aklimatizovaný a mali sme neporovnateľne horšie služby. Na Elbrus som ledva vyšiel, ale dnes sa v rovnakej výške cítim v absolútnej pohode. Na Elbruse sú podmienkou mačky a cepín. Tu na Kilimandžáre ich nie je treba.

Pole pole znamená po svahilsky pomaly pomaly a je to jedno zo základných pravideliel. Pravidlá aklimatizácie nie sú zložité a ak ich budete dodržiavať aklimatizácia u Vás prebehne správne. Toto je pri výstupe na Kilimandžáro to najdôležitejšie.

Mnohých to nezaujíma, veď čo ja mám s nosičmi, platím cestovke za výstup a hotovo. No nás v BUBO udržateľný cestovný ruch zaujíma od nášho vzniku a preto nemáme vonku námedzných robotníkov, ale kamarátov. To sa prejaví v čase problémov. Vtedy sa títo ľudia správajú nie s odstupom, ale ako bratia. Pozrite si video v inom blogu, kedy náš BUBO líder hovorí, čo všetko pre svojich podriadených robí. Na Kilimandžáre sme posledne mali 70 nosičov, kuchárov, komorníkov: video Udržateľný cestovný ruch. (po rozkliku zoskroluj nižšie prosím).

Nezávadná voda na Kilimandžáre. Karbohydráty na Kilimandžáre. Coca Cola v horách. Keby výstup trval jeden deň, tejto téme sa nemusíte venovať. Keďže však trvá 8 dní, ide o veľmi závažnú tému a my sa jej náležite venujeme.

Ide o pravidlá pri akejkoľvek vašej turistike vo vysokých horách. Vysvetlenie, čo máte vedieť a o tom, že komunikácia je pri výškovej chorobe extrémne dôležitá. Podobne aj kontrola, lebo niektorí ľudia jednoducho nekomunikujú. Musíte ich minimálne 2x denne systematicky kontrolovať Vy. Na hore ste spolu a jeden na druhého dáva pozor. Samozrejme zodpovednosť je na lídrovi!

Minimálny vek pre výstup na horu Kilimandžáro je 10 rokov. Maximálny vek nie je stanovený a na Kilimandžáro vyšli aj športovci nad 80 rokov. Stúpanie je však namáhavé a predstavuje zdravotné riziká, najmä pre ľudí vo vysoko rizikových kategóriách. Vážnu pozornosť je potrebné venovať každému, kto má menej ako 18 rokov a viac ako 65 rokov.

Najprv musíte zistiť či výškovú chorobu máte. Následne sú tu zlaté pravidlá, ktoré sú základom nielen na Kilimandžáre. Doslova Vám zachránia život.

Máme jedno základné pravidlo a to, že každý BUBO trekker dostane so sebou jedného horského sprievodcu. Pravidlo 1+1 je jedným z desiatok unikátnych služieb, ktoré na našej BUBO route poskytujeme exkluzívne. Berieme so sebou kyslíkové bomby, naše vlastné toalety, kvalitnejšie stany, kvalitnejšie matrace, podávame kvalitnejšie jedlo, coca colu v deň výstupu, máme lepších horských vodcov. 

Ideálne sa opýtať niekoho kto na Kilimandžáre bol. Slovensko je malé a tí čo TO vyskúšali s BUBO Vám rozdiely povedia. Čísla a úspešnosť dosiahnuť vrchol hovoria za seba. No nič sa nevyrovná ústnej referencii.

BUBO nie je cestovka zameraná na turistov a horolezcov. My sme zameraní na klientov, ktorým chceme zadovážiť najväčšie zážitky ich života. Sme lovci zážitkov! Profesionálni horolezci, tí ktorí boli viac razy nad 6000 m n.m., sa môžu rozhodovať inak a BUBO nepotrebujú, vedia sa na výstup pripraviť samy. Ale musím povedať, že aj takí s nami chodia a na Kilimandžáro s nami vystúpili profesionálni horskí sprievodcovia a nosiči na tatranské chaty. A pochvaľujú si. Každopádne pre tých, čo tieto skúsenosti nemajú je BUBO najlepšou voľbou. 30 rokov sme jednoznačne najväčším touroperátorom v Afrike. Výstupy na vrcholy realizujeme rovnako dlho. Na Kilimandžáro máme toho istého partnera, sme kamaráti a vieme presne, čo chceme. Obaja máme dlhodobý a vysoko postavený cieľ. Nejdeme predať jeden výstup a zarobiť, ide nám o dlhodobú spoluprácu a serióznu tvrdú prácu. Ide nám o nášho klienta. Náš partner si váži príbeh BUBO. Nepozná nikoho kto by prešiel všetky krajiny Afriky a keď sa stretneme stále krúti nad tým hlavou a pýta sa ma ako to je tam a potom tam.... Je zábavné, keď sa ma on pýta ako to vyzerá tam a tam, často aj v susednej krajine, kam sa však bežne nechodí, no ja som mal možnosť tieto krajiny a destinácie prejsť. Nášho partnera si nevygooglite, nie je to masová cestovka. Sústreďuje sa na Top servis a obaja nechceme byť na Kilimandžáre jeden z troch najlepších, ale chceme byť najlepší. Nakoniec čísla ukážu, takže to nemá byť hlúpe vystatovanie. To sa celkovo do hôr nenosí.

Negatívum BUBO je to, že sme drahší ako najlacnejšie ponuky. No to má jasné vysvetlenie. Nie je to najvyššia marža. BUBO má svoj cieľ byť najväčším organizátorom výstupov na Kilimandžáro na Slovensku a v Čechách a tento cieľ dosahujeme rovnako ako ostatné, tým, že sme o triedu kvalitnejší.

Takou „drobnosťou“ je, že lepšie platíme našich ľudí. Naši nosiči dostávajú (kvalitnú!) stravu 3x denne, na rozdiel od iných, kde dostávajú misku kaše 1x denne. Uvedomte si, že v najťažšom okamihu vašej expedície, keď budete zakopávať o zdolanie posledných metrov pred vrcholom, bude vedľa vás jednoduchý lokálec, ktorý pracuje ako sprievodca v miestnej cestovnej kancelárii. Vtedy to bude jediný človek vedľa Vás. Určite budete chcieť, aby bol spokojný so svojím platom, aby mal pocit, že je zodpovedný za vaše zdravie, aby mal potrebné skúsenosti atď. V tom okamihu vám bude najbližšou osobou na celom svete.

Dajte si tú námahu, zatelefonujte svojim priateľom alebo priateľom svojich priateľov a získajte referencie. Už „iba“ tá „drobnosť“, že v BUBO na vrchol chodíme jeden na jedného = každý z našich klientov má prideleného jedného sprievodcu, robí Ten veľký rozdiel.

Nie je umenie prísť do krátera a otočiť sa, umenie je vyjsť až hore a o to nám ide.

8 dní na Kilimandžáre, spať v stanoch, spacákoch, je namáhavé, každý jeden deň navyše v horskom nepohodlí je únavný. Čo sme preto urobili? Máme najkvalitnejší výstroj. To sú nie desiatky, ale stovky drobností..ak začneme od podlahy tak spomeňme hrubšie BUBO karimatky. Mnohí touroperátori matrace ani neposkytujú/nedodajú a ich klienti, ak ich nemajú, spia na zemi. No klasická karimatka je na toľko dní pre bežných ľudí – nie zvyknutých horolezcov – nepohodlná, začne bolieť chrbát... My máme hrubý matrac pre každého. Spacáky, ktoré náš partner dodáva, sú nové a veľmi teplé, takže vám nebude zima ani deň pred výstupom. Berieme so sebou kvalitné dvojvrstvové stany, ktoré naši nosiči pre Vás vždy postavia aj zbalia – je to naozaj kompletný servis. Na jedle si zakladáme a čerstvá zelenina a ovocie nám príde aj v prostriedku výstupu – donesú nám ho naši nosiči, ktorých platíme lepšie. Máme stoly, stoličky, komplet kempové zariadenie, aby naši klienti tých 8 dní prežili v komforte. Nie kvôli samotnému komfortu, ale kvôli tomu, aby svoje sily nestrácali a udržali si ich na posledný deň.

My máme trasu, ktorú sme si vypracovali iba my v BUBO a preto ju voláme BUBO route. Je vypracovaná na základe Lemosho route, ale má tajné finty a odbočky, ktoré sa nám osvedčili. Sú vypracované pre národ, ktorý má najvyššie vrchy Vysoké Tatry a vieme sa aklimatizovať v Alpách. Ide o desiatky „drobných“ zlepšení. O mnohých sa dočítate v dlhom blogu Kilimandžáro - rady na cesty.

Zanzibar a safari sú dve Top možnosti. BUBO je jednoznačne najväčší touroperátor na obidve tieto destinácie. V Afrike sme už 30 rokov, máme tu priateľov a vyznáme sa. Ponúkame najkvalitnejší servis na úrovni a radi pre Vás zorganizujeme safari podľa vašich požiadaviek. Na Zanzibare si vyberte hotel podľa toho, kde je najmenší príliv/odliv.

Blog o safari

Zájazdy safari v Tanzánii

Zájazdy na Zanzibar

XL Najlepší čas na safari?

Ak chcete vidieť veľkú migráciu v Serengeti, tak ideálny čas je február, marec. Apríl a máj zvykne pršať. Zároveň nájdete na juhu Serengeti množstvo zvierat, všetko je nádherne zelené a aj kvalitné lodge majú teraz voľné miesto. Parky nie sú až tak natrieskané. S dažďom pár hodín denne však rátať musíte. Vyberte si termín safari podľa našej jednoduchej schémy.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Nepovažuje sa za turistu, ale rád a dlhodobo športuje. Hrával profesionálne tenis a dlhé roky behával na bežkách a maratóny po celom svete. Stál na najvyšších vrchoch mnohých krajín od Austrálie cez Tadžikistan, Škandináviu, Brazíliu. Z obdobne vysokých vrchov ako Kilimandžáro dobyl napríklad  Elbrus (5 642 m), Ararat (5 137 m). V Afrike so zájazdom BUBO Family vyšli na najvyšší vrch severnej Afriky, Jabal Tubkál (4 165 m).
Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície od Severného po Južný pól. Prešiel ako prvý Slová všetky krajiny sveta k a do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.
V Afrike bol po prvý raz v roku 1993 a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 
Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). 
Osobne mal výškovú chorobu v horách Kašmíru a mnoho razy zasahoval keď ju mali jeho klienti či už v Tibete, Himalájach, Andách či práve na Kilimandžáre.
Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov. Výstup na Kilimandžáro- BUBO route je pripravená pod jeho taktovkou.

Odporúčaný zájazd:
Kilimandžáro – výstup na vrchol

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 959

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Turistický výstroj –  rady a tipy Prémiový blog

Prémiový blog Turistický výstroj – rady a tipy

Rozmýšľate o zimnej túre? Ako sa v tomto prípade vychystať, na čo nezabudnúť a kde neurobiť chybu? V tom množstve outdoorového výstroja sa strácate…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo Prémiový blog

Prémiový blog Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo

Džambo! Za 30 rokov, čo BUBO navštevuje Afriku, sme sa pokúšali dobyť Kilimandžáro mnoho ráz. Vyskúšali sme všetkých 7 oficiálnych ciest na vrchol.…

Ľuboš Fellner 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

8240
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

7340
K

Afrika  

Lesotho, Maurícius, Eswatini, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

5770

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.