Ako trénovať na Kilimandžáro

Ako trénovať na Kilimandžáro

Kilimandžáro je vraj najvyššia hora sveta, na ktorú môžete vyjsť a nemusíte byť horolezcom. Ja dodávam, že nemusíte byť dokonca ani turistom. Veď ani ja nie som klasický turista, ktorý trávi víkendy na kopcoch. Napriek tomu verím, že bude pre Vás tento blog poučný. Ba práve preto. Nájdete tu zopár mojich tipov a skúsenosti, ktoré sú vhodné doslova pre každého. Môj odporúčaný tréning viete ľahko zrealizovať.

Na Kilimandžáro organizujeme výstupy už bezmála 30 rokov. Za tie roky som videl mnohých pokúšať sa o vrchol. Naposledy som na vrchol Kilimandžára viedol 15 klientov. Vedel som ako trénovali a videl som ako sa na kopci správali. Tento blog nie je o pocitoch jedného človeka, ale vychádza z mnohoročných skúseností.

Kilimandžáro z Vás urobí lepšieho človeka #

Keď sa jedná o výstroj či aklimatizáciu všetko je jasné. Tu moje rady dodržte. Ak nie, budete mať problémy a to, či budete stáť na vrchole Uhuru (najvyšší vrcholček Kilimandžára) je tak 50 na 50% (štatistika dobytia vrcholu).

S tréningom to je už omnoho individuálnejšie. Na Kilimandžáre som mal so sebou klientov, ktorí priveľmi netrénovali. Milan mal COVID, mesiac kašľal a dával sa dokopy, a to že poletí sa rozhodol naozaj iba 3 či 4 dni pred odletom. Jana trénovala tak, že prestala fajčiť, 2 mesiace nepila alkohol a raz vyšla na Pajštún (486 m n.m.). Obaja vyšli na vrchol, boli až hore na Uhuru (5 895 m n.m.). Obaja sú však psychicky silní ľudia, ktorí sa dokážu rozhodnúť a ísť až na kraj svojich síl. Obaja to chceli tri dni pred dobytím vrcholu vzdať. A obaja sa zhodujú, že trénovať viac by bolo rozumnejšie, menej by sa na kopci trápili.

A takto to je, čím budete lepšie natrénovaný, tým sa budete mať na Kilimandžáre lepšie a budete si to doslova užívať.

Video vyššie, natočené iba zopár hodín po zídení z vrcholu Vám dá najlepšiu predstavu o náročnosti. Tie výpovede sú čerstvé a veľmi úprimné.

Ak budete natrénovaný ozaj dobre, mám pre Vás na našej trase na Kilimandžáro, na BUBO - route aj jeden bonus navyše. Viete vyjsť na vrchol Shira Catedral. Masív Kilimandžára nie je jediný kopec, ale tvoria ho tri sopky — Kibo (5895 m), Mawenzi (5149 m) a Shira (3962 m). Pre dobre natrénovaných máme už v základnom programe nielen výstup na hlavný vrch Kibo, ale aj sopku Shira. To je cestovateľský unikát a Vy sa razom zaradíte medzi zopár Slovákov, čo stálo na vrchole. 

Na BUBO route sa odfotíte na jednej ceste s troma tabuľami Kilimanjaro - Congatulations.

Trénovať sa oplatí.

Masajský názov hory je Oldoinyo Oibor (Biela hora), svahilský Kilima Njaro (Svietiaca hora). Kilimandžáro nie je bežná dovolenka, je to sen, Kilimandžáro je o prekonaní samého seba. Prečo by práve Kilimandžáro nemohlo byť o zlepšení vašej kondície a celkovo zlepšení vás ako ľudskej bytosti? Jana prestala na 2 mesiace piť alkohol. To som ja neurobil, ale vôbec to nie je zlý nápad. Dobyť Kilimandžáro určite bude od vás vyžadovať zopár zaprení sa a drobné obete, na ktoré ste si doteraz v živote jednoducho nenašli čas. U každého to bude v niečom iné. Prineste tie obete, urobte to! Zmeňte svoj život aspoň na dva mesiace. Výsledok uvidíte skoro a bude jasne svietiaci a nepriehliadnuteľný. Výsledok uvidíte z vrcholu Bielej, Svietiacej hory a všetci ostatní vo vašich očiach - na vašom šťastí.

Tréning pred Kilimandžárom veľmi odporúčam Ľuboš Fellner

Tréning pred Kilimandžárom: #

Treba robiť to, čo idete robiť. Teraz nejdete posilňovať, ani behať, ani bicyklovať. Ideme chodiť a preto treba tréning výstupu na Kilimandžáro prispôsobiť - to jest chodiť.

Na začiatku si skontrolujte svoje topánky. Môžete mať veľmi kvalitné „vibramky“, ktoré však používate dlho a pri bližšom prezretí zistíte, že na päte sa podošva derie, odliepa. Je dobre tieto veci zistiť 2 mesiace pred odletom. Vtedy je čas vybrať si nové topánky a vyskúšať ich, aby vás netlačili. Rady nájdete v mojom blogu: Výstroj na Kilimandžáro 

Tréning v Malých Karpatoch

Tréning v Malých Karpatoch

Odporúčam začať na Kilimandžáro trénovať 2 mesiace pred odletom.

2x do týždňa pôjde o vyslovený tréning na Kilimandžáro a k tomu by ste mali uzatvoriť svoje kruhy na „fitness hodinkách“ – prejsť 10 000 krokov denne - spolu minimálne 5 do týždňa.

10 000 krokov každý deň #

Prečo nie? Dva mesiace pred odletom by ste (skoro) každý večer mali urobiť takúto prechádzku a prejsť cca 7.5 km. Môžete chodiť po rovine a naozaj to nemusíte brať ako tréning, ale ako večernú prechádzku pred dobrým spánkom. Ja takto chodím už viac rokov. Chodím aj keď mám v ten deň iný šport a beriem to ako „nič“, no úplne nič to zasa nie je. Na Kilimandžáre budete chodiť a uzavrieť 10 000 krokov najprv 5x do týždňa a po mesiaci 7x do týždňa je dobrý nápad.

A/ Fyzický tréning na výstup na Kilimandžáro #

1. fáza: Odskúšanie obuvi. #

Odporúčam skontrolovať si turistickú obuv a prvý „tréning“ má byť ľahký a trvať iba 30 až 60 minút. Dať si kvalitné ponožky, kvalitne si topánky zašnurovať a ísť sa prejsť kamkoľvek v okolí vášho domova. Nemusíte sa presúvať kamsi dlho pod hory. Tu ide skôr o kontrolu vašej obuvi, aby ste na začiatku nedostali veľké pľuzgiere, ktoré by Vám ďalší tréning znemožnili respektíve znepríjemnili.

2. fáza: Krátke strmé výstupy. #

Navrhujem krátke strmé výstupy, stačí hodinový, či dvojhodinový výstup hore na kopec. Ja som sa odviezol autom do obce Kuchyňa a vyšiel som na vrch Vysoká (754 m n.m.). Po mesiaci som robil Roštún (Vápenná) 752 m n.m., a potom som sa zo Sološnice previezol do Vývratu pri Kuchyni a vybehol som ešte Vysokú. Na začiatku som si na pätách vyrobil pľuzgiere. Vy túto chybu neurobte! Určite si prečítajte môj blog Výstroj na horách.

Jedna z ďalších dobrých trás v Malej Fatre je Vrátna – Chleb, extrémne strmý výstup popod lanovku, ktorý môžete následne predĺžiť na Veľký Kriváň (1 710 m n.m.). Každý si svoj strmý kopec nájde v blízkosti svojho bydliska. V zahraničných príručkách odporúčajú schody, ale my Slováci žijeme v krajine hôr a kopcov máme viac než mrakodrapov. Choďte do hôr, veď na Kilimandžáre nebudete šľapať po schodoch. Robte to, čo budete robiť na veľkej hore.

3. fáza: Dlhé rovinaté úseky. #

Tieto strmé výstupy je dôležité začať skoro kombinovať s dlhými túrami po rovinatom teréne. Čím dlhšie tým lepšie. Ideálna trasa pre Bratislavčanov je z Bieleho Kríža na Zochovú chatu alebo z Koliby na Pezinskú Babu, čo je vyše 30 km. Je jedno, kde túru realizujete, choďte v miernom teréne vyše 4 hodiny. Ja som išiel 6.5 hodiny (Biely Kríž- Zochová chata) a rýchlym tempom. Tu je ideálne mať oblečenie, s ktorým pôjdete na Kilimandžáro. Nemusíte mať všetky tie vetrovky a teplé veci, ale myslím ruksak, s ktorým pôjdete, nohavice, v ktorých chcete ísť, ponožky, topánky. Musíte ísť dlhé trasy s rovnakým výstrojom, s ktorým pôjdete na Kili. Takto sa so svojím výstrojom zohráte, nič vás nebude omínať, zvyknete si na ňu. Takéto dlhé celodenné túry skúste spraviť počas vášho tréningového procesu dve a prejdite do ďalšej fázy.

4. fáza: Kopce a dĺžka. #

Následne pridajte dlhšie kopcovité túry s prevýšením vo Fatre, v Tatrách alebo Alpách. Takáto veľká túra stačí jedna, dve. Malo by ísť o viacdňovú túru, 2 a ideálne 3 dni za sebou. BUBO route na Kilimandžáre trvá 8 dní a zvyknúť si na túru viac dní za sebou je dôležité. Nemusíte šľapať 8 dní, 2.5 až 3 dni, teda predĺžený víkend postačí. Podobne ako keď idete bežať maratón, tak sa trénuje maximálne 30 km aj keď maratón má 42.2 km. To už jednoducho dáte a keby ste ako neprofesionálny bežec trénovali 40 km úseky, zničili by ste sa.

5. fáza: Prespať v čo najvyššej nadmorskej výške. #

Na Slovensku je najvyššie položenou chatou Chata pod Rysmi. V Alpách sú chaty položené vyššie. A samozrejme robiť túry v okolí týchto chát. Prvý deň vyjdete hore na Rysy (ide o najvyšší vrch Poľska) a prespíte na chate pod Rysmi (2250 m n.m.). Ráno sa zobudíte a idete z chaty dole, ale nejdete na Popradské pleso, ale vyjdete hore na Kôprovský štít (2 363 m n.m.). Vysoké Tatry alebo Alpy budú najťažším záverom vášho tréningu.

Treba chodiť, ale samozrejme vo svojich ďalších športových aktivitách pokračovať môžete. Dôležitejšie sú samozrejme aeróbne aktivity = kardio (beh, cyklistika, veslársky trenažér a pod.) než anaeróbne aktivity (posilňovňa).

Tieto fázy si každý rozloží podľa svojho času. Pokúste sa (skutočne) trénovať 2x do týždňa. Jeden deň cez víkend venujte počas celých dvoch mesiacov komplet turistike. Celý deň „zabiť“ chodením je pre tých, čo to doteraz nerobili, značnou životnou zmenou. No Kilimandžáro je taktiež značne inou dovolenkou. Začnite trénovať pomalšie, kratšie túry s ľahkým ruksakom a postupne si pridávajte týždeň od týždňa. Buďte systematická/ý.

Dôležité body: #

  1. Nepodceňujte žiaden kopec. Idete na vysokú horu na Kilimandžáro, ale vytknúť nohu si viete aj v Malých Karpatoch. Na Kilimandžáre sa o Vás budeme starať - máte horských sprievodcov, tu budete trénovať samy a tak vždy majte v horách veľkú rezervu. Povedzte blízkym kam idete trénovať, majte so sebou nabitý mobil a mapu.

  2. Vždy (!) majte kvalitný výstroj. Vždy si pribaľte teplé veci a ochranu proti dažďu navyše. Vždy tekutiny a jedlo (proteínové tyčinky).

  3. 14 dní pred odletom už nechudnite.

  4. Týždeň pred odletom výrazne zmiernite tréning. Všetci máme tendenciu doháňať veci na poslednú chvíľu. V tomto prípade to nie je rozumné.

  5. Nezraňte sa. Neochorte.

B/ Psychická príprava pred Kilimandžárom #

Mentálny tréning je zabudnutým kľúčom k úspechu v horách. Dali ste si niekedy otázku prečo je niekto taký dobrý atlét? Väčšinou sa spomínajú genetické danosti. Prečo je niekto dobrý líder? Tu už väčšina prizná, že ide o psychickú odolnosť. Čo to vôbec znamená? Niekto to nazýva sebavedomie, iný odolnosť, ale je to vlastne skutočné odhodlanie dokončiť prácu. 
Ale dôležité je, že to nie je niečo, s čím sa človek narodí, ale dá sa to časom rozvíjať a trénovať. A pritom psychická odolnosť hrá pri dosahovaní vašich cieľov dôležitejšiu úlohu ako čokoľvek iné či už v oblasti zdravia, podnikania, alebo života všeobecne. A samozrejme v dosahovaní vrcholov v horách. Váš najsilnejší sval a váš najhorší nepriateľ je vaša myseľ. Trénujte ju dobre.

My v BUBO realizujeme výstup na Kilimandžáro so slovenským sprievodcom, ale aj s našim lokálnym exkluzívnym partnerom. Ak viete dobre anglicky a ste partia, ktorá chce ísť sama nie je to zlý tip. No práve v tomto prípade je mentálna príprava o to dôležitejšia. Naši lokálni BUBO sprievodcovia sú školení a motivačné reči nášho masajského lídra Vás za srdce určite chytia. Naozaj takéto povzbudenie treba a na Kilimandžáre má väčšina turistov nejakú ťažkú hodinku, úsek, ktorý vám nesadne. V mojej poslednej skupine chcelo ísť, 3 dni pred dobytím kopca, dole asi 40% ľudí. Pršalo nám a všetci sme mali totálne dosť. No bol som tam ja so skúsenosťami s vedením náročných expedícii. Spoločne sme to ustáli – myslím ten psychický tlak, kedy celé telo hovorí „vykašli sa na to, poď dole.“ A nakoniec vyšli na Uhuru, to jest na úplný vrchol všetci. 100% mojich ľudí vyšlo hore. Dali to, nakoniec to dali. Keď pôjdete samy, musíte toto ťažké obdobie prekonať samy. Nemáte s tým skúsenosť, a tak sa skúste na to vopred pripraviť. Mentálny tréning je preto dôležitý. Výskum z Rutgersovej univerzity v USA ukázal, že tréning MAP (mental and physical tréning) môže tiež zlepšiť fyzický výkon dokonca viac ako samotné fyzické cvičenie. Ide o to predstavovať si, že ste na kopci, ide o to prekonať vo svojej mysli výškovú chorobu. Bolí vás hlava, máte nauzeu, máte „krátky dych“, máte svalovicu, je vám celkovo zle a pritom musíte ráno vstať a ísť ďalej. Prejdite si celý výstup až po najvyšší bod. Pre lepšiu predstavu si prečítajte môj blog, kde výstup na Kilimandžáro mapujem deň po dni. Množstvo fotografií v blogu (ide všetko o naše originálne fotografie) Vám určite to ako to na Kilimandžáre vyzerá značne priblíži. Skúste sa na výstup mentálne pripraviť a zdolať svoj „vnútorný končiar.“ Keď sa do toho stavu na Kilimandžáre naozaj dostanete, vaše telo bude na základe vizualizácii lepšie pripravené a vy danú situáciu lepšie prekonáte.

video: Ľuboš Fellner

video: Ľuboš Fellner

Keď hovoríme o psychike na samotnom treku po BUBO route uvidíte, že keď sa dostanete zo svojej každodennej komfortnej zóny a vrhnete sa do veľkého a neobyčajného dobrodružstva, ako je výstup na Kilimandžáro, môžete sa o sebe naučiť strašne veľa. Uvidíte, že vek nie je bariérou v ďalšom životnom napredovaní. Starší ľudia vyjdu často na vrchol pred mladými športovcami. Mnohí získajú na kopci akýsi vnútorný mier a uzmieria sa sami so sebou. Nádherné je, že si začneme opäť všímať „banality“ ako to, že neprší a vyšlo slnko. Pohľad na ranné Kilimandžáro nám učaruje. Tá hora Vás zmení. K lepšiemu.

C/ Stravovanie pred Kilimandžárom #

Je čas urobiť to, na čo doteraz nebol čas, nebol dôvod, alebo sa Vám do toho jednoducho nechcelo. Začnite sa počas dvoch mesiacov stravovať lepšie a zdravšie. Nemusíte. Aj keď stravu nezmeníte na Kilimandžáro vyjdete, ale zmena stravy k úspechu dopomôže.

Môžete trošku schudnúť a na Kilimandžáre tak so sebou vláčiť menej „batožiny.“ Ak schudnete, bude sa Vám jednoznačne chodiť lepšie. Posledné 2 týždne pred odletom už nechudnite! Mať silu je dôležitejšie, než zhodiť posledný pol kilogram.

Prestať piť alkohol je výzva a určite Vám to neurobí zle. Viem, že to dokážete, ale doteraz vaši kamaráti žiadnu výhovorku netolerovali. „Idem na Kilimandžáro a chcem vystúpiť do 6 tisíc metrov, prejsť krížom ľadovce na rovníku až na najvyšší bod - a preto nepijem“. Toto väčšinou zaberie aj v partii drsňákov. Nie je to nutné, ale ak výrazne obmedzíte na dva mesiace alkohol, tak väčšinou schudnete a zle vám to určite neurobí. Ak píšem, že zníženie alkoholu na absolútnu nulu nie je počas tréningovej fázy absolútne nutné, tak na samotnom kopci to tak bude. Počas výstupu na Kilimandžáre alkohol nepijeme – alkohol totižto viaže vodu a prehlbuje výškovú chorobu.

Fajčiarky majú paradoxne lepšie výsledky s dobytím vrcholu než kulturisti. No ešte lepšie úspechy majú fajčiarky, ktoré prestali pred výstupom fajčiť. Ak sa Vám to podarí, zdolali ste jeden zo svojich vnútorných vrcholov a máte moju gratuláciu.

V neposlednom rade: jedzte viac zeleniny a ovocia. Iným slovom zredukujte spotrebu červeného mäsa. Týždeň pred odletom na Kilimandžáro môžete do jedla pridať viac zložitých karbohydrátov a do svalov takto doplniť chýbajúci glykogén. Posledné 2 až 3 dni pokojne zvýšte príjem sacharidov na 7 až 8 gramov na kilogram Vašej telesnej hmotnosti za deň.  Kľúčom k úspechu je obmedziť tuky a bielkoviny, aby ste zbytočne nepriberali na váhe. Spite 8 hodín denne. Don´t worry be happy. Kilimandžáro je celkovo o získaní šťastia. Samotný tréning a náročný výstup sú niečo ako postgraduálne štúdium Vášho života. Však na konci aj získate diplom.

D/ Aklimatizácia na Kilimandžáro #

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá väčšinou zabráni ľudom dostať sa na vrchol Kilimandžára. Trasa Kilimandžáro BUBO route je zvolená tak ako je, práve kvôli lepšej aklimatizácii. Pocity ako prechádzame ľahkou výškovou chorobou a deň po dni sa aklimatizujeme popisujem v mojom dlhom blogu o výstupe na Kilimandžáro.

No trénovať „pobyt vo výškach“ môžete aj počas dvoch prípravných mesiacov a pobyt vo vyššej nadmorskej výške Vám v ľahšom dobytí vrcholu určite pomôže. Podarí sa Vám pred odletom na Kilimandžáro prespať v chatách vo vyššej nadmorskej výške?

Chata pod Rysmi (2250 m n.m.) je najvyššou na Slovensku. Ak sa Vám podarí dve noci prespať niekde v Alpách nad 3000 metrov, váš organizmus to ihneď pocíti a na Kilimandžáre Vám bude ľahšie než iným.

Vyskúšate hypobarickú podtlakovú komoru? V dnešnej dobe je to stále risk, ale podľa mojich osobných skúseností tento pobyt funguje. Pre pohodový výstup na Kilimandžáro odporúčam v hypobarickej komore stráviť nie noc, ale dve noci a to v období do 14 dní pred odletom. Organizmus sa na výšky prispôsobuje následne, v období pokoja a tak je zbytočné využívať hypobarickú komoru deň pred odletom. Ja som prvú noc v hypobarickej komore pri výške 4200 m n.m. nespal ani minútu, bolo mi strane zle. Druhú noc som už v danej výške spal – teda vo výške nasimulovanej zníženým tlakom vzduchu a nižšou hladinou kyslíka. Potom priamo na Kilimandžáre mi bolo, čo sa týka výšky, absolútne perfektne. Vyše polovica zo skupiny trpela symptómami „výškovky“, no tí, čo strávili dve noci počas tréningového obdobia v hypobarickej komore nemali žiadne ťažkosti. Viac o výškovej chorobe a hypobarickej komore napíšem v blogu o výškovej chorobe.

Okrem fyzického, psychického tréningu a úpravy stravy je aklimatizácia pre výstup na najvyšší bod Afriky rozhodujúca.

Otázky ohľadne tréningu, zdravia a kondície pri výstupe na Kilimandžáro #

Mám navštíviť pred výstupom na Kilimandžáro lekára? #

Všetci turisti by mali byť pred náročným trekom na akúkoľvek horu podrobení lekárskej kontrole. Ešte pred prihlásením sa na zájazd sa opýtajte svojho lekára či je vysokohorská turistika pre Váš vek, fyzickú zdatnosť a zdravotný stav povolená. Opýtajte sa, či máte nejaké zdravotné ťažkosti, ktoré by mohli spôsobiť problémy pri stúpaní. Opýtajte sa či niektorý z vašich liekov nemôže ovplyvniť užívanie Acetazolamidu (Diluran), ktorý sa používa ako prevencia výškovej choroby.

Aký je vekový limit pre Kilimandžáro? #

Minimálny vek pre výstup na horu Kilimandžáro je 10 rokov. Maximálny vek nie je stanovený a na Kilimandžáro vyšli aj športovci nad 80 rokov. Stúpanie je však namáhavé a predstavuje zdravotné riziká, najmä pre ľudí vo vysoko rizikových kategóriách. Vážnu pozornosť je potrebné venovať každému, kto má menej ako 18 rokov a viac ako 65 rokov.

Koľko dlhých túr mám pri tréningu pred Kilimandžárom zrealizovať? #

Trénujte minimálne 2 mesiace pred odletom a to 2x do týždňa. Posledný týždeň sa už dlhá túra neodporúča, ale naopak týždeň či 2 týždne pred odletom si urobte predĺžený víkend a zrealizujte 2.5 až 3 dňovú túru. Počas tohto najnáročnejšieho tréningu by ste mali chodiť denne 5 až 7 hodín a to 2 dni, ideálne 3 dni za sebou. K tomuto maximalistickému tréningu sa však musíte dopracovať postupne a postupne naberať na:  

a) dĺžke tréningových trás    

b) intenzite a prevýšení trás.

Celkovo za 2 mesiace by ste mali zrealizovať 4 -7 túr s trvaním 4 či 5 hodín.

Je dôležitejšia diéta pri tréningu alebo na kopci? #

Týždeň pred odletom na Kilimandžáro sa snažte do svalov doplniť chýbajúci glykogén. Posledné 2 až 3 dni pokojne zvýšte príjem sacharidov na 7 až 8 gramov na kilogram Vašej telesnej hmotnosti a deň. Jesť sladký ryžový nákyp sa mnohým zdá priveľa, ale nebojte sa, vy to na Kilimandžáre spálite. Ľahký tréning a viac cukru posledný týždeň pomôžu doplniť glykogén vo vašich svaloch.

Strava počas treku je extrémne dôležitá. Hlavne musí byť nezávadná a takú dokáže zabezpečiť iba vyškolený personál. Lokálne hygienické štandardy sú totižto nízke a domáci nevedia, že vám robia zle. Toto však máme my ošetrené! Medzi jednotlivými miestnymi dodávateľmi sú obrovské rozdiely, ale na BUBO - route chceme úprimne poskytovať najlepší servis aj čo sa týka stravy. Náš personál je školený a osobne Vám garantujem, že so stravou budete spokojní. Nikto nebudete mať na Kilimandžáre lepšie jedlo než vy! Stravovanie máme počas treku dotiahnuté, rád by som povedal, že až do dokonalosti. To, že nám do kempu Karanga, deň predtým ako vyrážame do Base Campu Kilimandžára (a následne o polnoci na vrchol) donesú čerstvú zeleninu a ovocie je pre trekkerov a ich telá neuveriteľným povzbudením. V Base Campe máme potom „cestovinovú párty“ presne ako pred maratónom. Aj stravovanie na samotnom kopci máme domyslené s dotiahnutými detailmi. Pri 8 dňovom treku je totižto strava extrémne dôležitá.

Mám trénovať aj pobyt v zime, otužovať sa? #

Sú ľudia, ktorí spávajú v zime v spacáku na balkóne a ak si kúpite dobrý spacák do -20 °C, môžete si tú radosť urobiť. Ľahnúť si do spacáku, vyhriať ho vlastným telom a následne si užívať ten blažený pocit na terase. No toto nie je nutné. Otužovanie je dnes opäť v móde a môžete do toho ísť. No všetko za 2 mesiace nestihnete a preto nepreháňajte. Ak ochoriete, budete mať s dobytím vrcholu väčší problém.

Nemusíte sa ani učiť spať v stane. Na tom, aby Vám bolo teplo, viac zaváži váš kvalitný výstroj. O výstroji na Kilimandžáro si prečítajte môj blog. Na tom, aby ste sa na Kilimandžáre cítili pohodlne, viac zaváži kvalitný dodávateľ služieb než akýkoľvek tréning.

Gratulujem môjmu bratovi, ktorý minulý rok nevyšiel. Tento rok však išiel BUBO -route !!!
Foto: Palo a Ľuboš Fellnerovci

Ako chce BUBO docieliť, aby 100% klientov vyšlo na vrchol? #

Lepšími službami. Tréning, čo popisujem v tomto blogu, je dôležitý. No minimálne rovnako je dôležitá aklimatizácia a na vrchol nevyjdu tí najzdatnejší, ale najlepšie aklimatizovaní. Naša Kilimandžáro - BUBO route je prispôsobená nám Slovákom, horskému národu, ktorého hory však nedosahujú ani 3 tisíc metrov. Tá cesta je domyslená. Je založená na tzv. Lemosho route, ale s mnohými odbočkami, zmenami a zlepšeniami. Je dlhá 8 dní – a vydržať na kopci toľko dní chce kvalitný servis. My ho nemáme kvalitný, ale najkvalitnejší - vo všetkých ohľadoch. Lepšie platíme našich sprievodcov, nosičov a komorníkov. Prečítajte si blog a pozrite vyše 137 originálnych fotografii + videa daného výstupu na Kilimandžáro. Domorodí sprievodcovia tvrdia, že práve táto trasa je tou najscénickejšou.

Máme jedno základné pravidlo a to, že každý BUBO trekker dostane so sebou jedného horského sprievodcu. Pravidlo 1+1 je jedným z desiatok unikátnych služieb, ktoré na našej BUBO route poskytujeme exkluzívne. Berieme so sebou kyslíkové bomby, naše vlastné toalety, kvalitnejšie stany, kvalitnejšie matrace, podávame kvalitnejšie jedlo, coca colu v deň výstupu, máme lepších horských vodcov. Keď toto všetko spolu „cvakne“, tak výsledok 100% udržíme aj naďalej. Ja úprimne chcem, aby každý náš klient hore vyšiel, tak je celý produkt s našim exkluzívnym partnerom pripravený.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Nepovažuje sa za turistu, ale rád a dlhodobo športuje. Hrával profesionálne tenis a dlhé roky behával na bežkách a maratóny po celom svete. Stál na najvyšších vrchoch mnohých krajín od Austrálie cez Tadžikistan po Škandináviu či Brazíliu. Z obdobne vysokých vrchov ako Kilimandžáro dobyl napríklad  Elbrus (5 642 m), Ararat (5 137 m). V Afrike so zájazdom BUBO Family vyšli na najvyšší vrch severnej Afriky, Jabal Tubkál (4 165 m).
Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície od Severného po Južný pól. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák a do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.
V Afrike bol po prvý raz v roku 1993 a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 
Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016).
Osobne mal výškovú chorobu v horách Kašmíru a mnoho razy zasahoval keď ju mali jeho klienti či už v Tibete, Himalájach, Andách či práve na Kilimandžáre.
Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Zájazd do hôr, ktorý odporúča:

Hory Tadžikistanu

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 5259

Mohlo by Vás zaujímať

Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Turistický výstroj –  rady a tipy Prémiový blog

Prémiový blog Turistický výstroj – rady a tipy

Rozmýšľate o zimnej túre? Ako sa v tomto prípade vychystať, na čo nezabudnúť a kde neurobiť chybu? V tom množstve outdoorového výstroja sa strácate…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo Prémiový blog

Prémiový blog Kilimandžáro - neuveriteľné dobrodružstvo

Džambo! Za 30 rokov, čo BUBO navštevuje Afriku, sme sa pokúšali dobyť Kilimandžáro mnoho ráz. Vyskúšali sme všetkých 7 oficiálnych ciest na vrchol.…

Ľuboš Fellner 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Tanzánia, Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

7970
K

Afrika  

Zanzibar, Zimbabwe, Zambia, Tanzánia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4455
K

Afrika  

Zanzibar, Lesotho, Eswatini, Tanzánia, Juhoafrická republika


náročnosť

14 dní

Trvanie

4460
E

Afrika  

Tanzánia


náročnosť

12 dní

Trvanie

4853

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.