Covidový denník

Covidový denník

Koncom minulého roka som začal pomáhať v nemocnici a teraz pokračujem. Ako to vyzerá na covidovom oddelení v januári 2022? Príhody z praxe a príbehy ľudí, ktorí tu bojujú o život. Všetky mená aj súvislosti sú vymyslené.

Rozhodla som sa

„Ak vás nenapojíme na kyslík, tak zomriete,“ vysvetľuje pán primár.

„Rozhodla som sa. Nechcem kyslík,“ odpovie ešte raz s absolútnym kľudom aj keď extrémne ťažkým dychom pani. Má 66 rokov, veľkú nadváhu a nie je zaočkovaná. Jej presvedčenie ide až za hranicu smrti. Rozprávam sa s ňou, je absolútne príčetná, žije tu v Ružinove, kúsok od nemocnice, tú ulicu poznám. Učili sme sa tu pred tridsať rokmi s mojimi spolužiakmi na skúšky na lekárskej fakulte. Popred okná tej bytovky chodí aj dnes vlak. Ja som tam najprv nevedel spať, a ona mi teraz hovorí, že ten vlak už vôbec nevníma. Dvadsať rokov robila v dopravnom podniku, tvrdo pracovala. Dnes je presvedčená o škodlivosti vakcín a má všetkého dosť. Keď ju prijali, mala saturáciu kyslíka 37%. „To fakt?“ divím sa. „Keď som mal ja v hypobarickej komore tesne pod 80%, tak mi bolo tak zle, že som myslel, že umriem.“ Pripravoval som sa vtedy na výstup na Kilimandžáro a nechal som sa zavrieť na dva dni pod zem do malej miestnosti, kde mi znížili tlak vzduchu na taký, aký je v päťtisícových výškach, a s tlakom súvisel aj nižší obsah kyslíka v mojej krvi. Ak vás to zaujíma a chcete vidieť aj fotografie z hypobarickej komory pozrite si môj blog Aklimatizácia a výšková choroba.

Môžem vám povedať, že pri nízkom tlaku a teda nedostatku kyslíka sa človek cíti otrasne. Vlastne som sa dusil, bolo mi zle od žalúdka, bolela ma hlava, iba som celú noc sedel na rohu postele a skučal. Nie nedostatok fyzickej kondície ale práve nedostatok kyslíka spôsobil to, že Zdeno Chára na Kilimandžáro nevyšiel a Peter Sagan vyšiel iba tak-tak. Píšem to preto, lebo tento otrasný pocit musia mať aj všetci pacienti s ťažkým covidom. Vy, čo ste niekedy v živote zažili výškovú chorobu a teda dusenie sa z nedostatku kyslíka, viete, o čom hovorím. Ide o extrémne nepríjemný pocit.

Pani, čo tu predo mnou leží, sa musí takto trápiť. Po prvý raz v živote takéto niečo vidím. Že sa niekto rozhodol zomrieť.

Ešte v ten deň pacientka na JISke zomrela.

Naozaj ležia v nemocniciach nezaočkovaní?

Po týždni, čo chodím do nemocnice, sa rozkukám a začnem si robiť vlastnú štatistiku. Od 9. do 23. decembra je na JISke 100% pacientov nezaočkovaných. Prechádzam oddelením a aj tu je 100% pacientov nezaočkovaných. Takže vy, čo zaočkovaní ste, môžete byť v pohode, lebo vám sa ťažký covid s veľkou pravdepodobnosťou vyhne. Prichádzam na izbu číslo tri. Pri okne dychčí silný vysoký chlap z dedinky pri Bratislave. Má tridsaťdeväť rokov, je to úspešný podnikateľ a jeho frajerka je v deviatom mesiaci. Je oficiálne dvakrát zaočkovaný, má na to papier a platný QR kód v Covidpase. Až na to, že obidve očkovania sú falošné. Sympatický chalan kašle, nedáva si ruku pred ústa a ja som rád, že mám plexisklový štít. Doteraz som videl na oddelení starých ľudí, iba jeden potápač mal 51 rokov, a toto je najmladší pacient, ktorého som tu zatiaľ stretol. Dostať sa na pľúcne, to chce už vážny stav a ten jeho sa bude ešte pár dní zhoršovať. Mal by skončiť dobre, predsa len je to mladý silný človek, amatérsky boxuje. No to uvidíme o pár dní. Pani na JISke ktorá sa rozhodla zomrieť neľutovala, že nie je zaočkovaná. Tento chalan to ľutuje.

39-ročný vyšportovaný boxerista

Prvý deň na príjme chalan dychčí, otrasne kašle a s obrovskými ťažkosťami prejde sám päť metrov na WC. No o dva dni sa mu už polepšilo a po týždni na oddelení sa mu aj zlepšil röntgenový nález. Saturáciu kyslíka v krvi má v pokoji 99%. Najprv ho vyšetríme, kyslík mu ešte stále prúdi rýchlosťou 1,5 litra za minútu. Pre porovnanie pacientke vo vedľajšej izbe tzv. high flow dodáva 55 litrov za minútu. Na záchod už vie prejsť ako nič a je mu výrazne lepšie. Toto je skutočne ten šťastný prípad. 

Vraciam sa k nemu dvakrát a pýtam sa ho, ako sa to stalo, že je z neho antivakcer, a ako si dal pichnúť falošnú vakcínu.

„Ja nie som vyslovene proti očkovaniu. Nebol som klasický antivakcer. Iba ma štvala tá násilná propagácia, čo sa na nás rúti zo všetkých strán. Bolo to chaotické, ako podnikateľ som to videl asi ešte viac než iní, nič nesedelo, jedno hlúpe nariadenia za druhým, je toho celkovo príliš…"

Keď sa ho spýtam, ktorý doktor ho zaočkoval a čo teraz bude robiť, keď je oficiálne zaočkovaný a chce sa dať zaočkovať opäť prvou a druhou vakcínou, hovorí, že to nebol doktor, že to sa zmenilo priamo v systéme. „No tak, ako som to vybavil, tak to teraz takisto musím zmeniť späť. Vybavil som to mnohým.”

Po práve prekonanom covide sa dá zaočkovať tak o tri až štyri mesiace. Teraz má síce protilátky proti delte, ale nemusí mať proti omicronu, lebo na Slovensku ešte omicron nie je. No on je mladý a aj keď je dnes poriadne oslabený, s omicronom by nemal mať problémy. Sľubuje mi, že teraz bude vo svojej komunite hlasnou trúbou a propagátorom vakcinácie. Vidí, čo to s ním porobilo, veď dostal ťažký knockout.

Nezaočkovaná žena starostu

Ani ona nie je klasická antivakcerka. Vzdelaná elegantná pani dostala covid, mala preukaz, že je zaočkovaná dvoma dávkami a tak nedostala podporné monoklonálne protilátky. Keby ich dostala, nemusela by skončiť na JISke, kam ju doniesli doslova v bezvedomí 22. novembra. „Týždeň som o sebe nevedela,“ hovorí mi 20. decembra, kedy ju presúvame na zelené oddelenie. „Viete, mojím snom bol koncert jednej hudobnej skupiny a púšťali iba zaočkovaných, a tak sme si to vtedy vybavili.“

Dnes je z nej ďalšia propagátorka očkovania. Netrúfa si ešte ísť domov a tieto Vianoce strávi v nemocnici. Je extrémne slabá, sama ani nevstane z postele. Veľmi ďakuje lekárom na JISke, ktorí sa o ňu starali celý mesiac a zachránili jej život. 

COVID tu bude s nami „navždy“

„Milan, nechceš sa staviť o presný dátum, kedy si vyzlečiete tieto biele mundúre?“ pýtam sa doktora na JISke na jeho odhad. „Rátam, že to bude ako minulý rok, v máji,“ odpovedá. „Sme prvé oddelenie, ktoré covid schytá, a sme poslední, ktorí sa o covidových pacientov staráme,“ odpovedá s pokorou.

Viem, že covid tu bude s nami aj po tom, čo sa COVID-19 stane endemickejším ochorením, nové varianty budú v nasledujúcich rokoch spôsobovať epidémie a sezónne návaly. Krajiny sa v roku 2022 po tom, čo prežili sériu prudkých nárastov prípadov covidu poháňaných variantmi alfa, beta, gama a delta, postupne dostanú do normálu. Najlepšie na tom budú krajiny, ktorých populácia bola významne vystavená infekcii - čiže sa neuzavreli kompletne, a tie krajiny, ktorých populácia je najviac zaočkovaná. Omicron bude robiť šarapatu u starých a chorých s chronickým ochorením a tých, ktorí nedostanú tretiu posilňujúcu dávku vakcíny. Po omicrone príde ďalší variant a potom ďalší, tak ako tomu bolo pri chrípke. 

Pri covide rozoznávame dnes päť variantov, u chrípky vyše dvesto. prof. MUDr. Fedor Čiampor, DrSc.

Vždy bude existovať určitý počet prípadov covidu, hospitalizácií a úmrtí," hovorí Dr. Amesh Adalja, odborník na infekčné choroby z Johns Hopkins Center for Health Security. Teraz ide o to, aby vírus už nebol takou veľkou hrozbou, a podľa mňa ideme dobrým smerom. Omicron skutočne môže byť našou záchranou, keď viac premorí našu populáciu. 

Tunajší primár počíta so zahltením nemocníc od polovice januára do konca februára. Potom by sa to malo zlepšovať. Áno, vďaka omicronu. Omicron je podľa neho extrémne virulentný a ešte nie je isté, či je menej patogénny. Hovorí, že omicron sa preženie populáciou ako uragán.

Je isté, že na našej planéte nebude jedna pandémia pre všetkých rovnaká, ale na určitom území bude vírusu menej a hlavne pre určitých ľudí bude vírus predstavovať stále nebezpečenstvo. Však presne ako pri víruse chrípky. Byť fit s adekvátnou hmotnosťou nebude iba otázka ako dobre vyzerať, ale otázka prežitia. 

A samozrejme  treba vedieť, že príde ďalší a ďalší vírus a ďalšie mutácie covidu a chrípky. Robiť z toho paniku je dnes už hlúposť. Treba sa s tým naučiť žiť.

Ako sa s covidom naučiť žiť?

Ak sa covidu nebojíte preskočte na ďalší odstavec. Tu píšem o svojich osobných skúsenostiach z Afriky ako som si na infekcie zvykol ja.

Keď som išiel po prvý raz do Afriky, išiel som ako na istú smrť. Kvôli množstvu chorôb sem mnohí cestovatelia ani nechodili. Hocikam, len nie do Afriky. Všetci významní slovenskí cestovatelia tej doby včítane polárnika Petra Valušiaka mali maláriu. Ťažkú maláriu mal aj Tomáš Hušek po návrate z raftingu na Zambezi v roku 1999. Ja som do Afriky vkročil s náladou, akú možno majú teraz mnohí, ktorí majú z covidu paniku. Proti levovi sa zdá, že sa vieme brániť, ale proti vírusu či plazmódiu ako? Tých afrických chorôb je však spústa a číhajú na vás z každej strany.

Schistozomiazu dostanete, ak sa vykúpete v africkom jazere. Skončíte tak, že vám červík veľkosti dážďovky vylezie z nosa či prevŕta váš močový mechúr. Po uštipnutí muchou Tse Tse zaspíte nadobro. Najhoršie sú hemoragické horúčky ako žltá zimnica, lassa, či ebola, kde sa vám rozpadnú červené krvinky a väčšina belochov zomiera veľmi rýchlo.

Všetko bolo také neuchopiteľné, iba čítate, že hlavné koloniálne mesto Pobrežia Slonoviny zaniklo, lebo všetci kolonizátori vymreli na tropické choroby. 

A ja som sem začal napriek tomu cestovať s tým, že ja neochoriem a nikto z mojich klientov neochorie. Toto bola moja výzva ako cestovateľa a lekára. Pustil som sa dokonca postupne do oblastí, kde žiaden Slovák predo mnou nebol. Do hlbokých džunglí, kde je chorôb najviac. Bolo to dve desaťročia predtým, než ma nasledovali iní. 

Mám teda dvadsať rokov skúseností ako spolunažívať s chorobami. Možno aj to je dôvod, že som nikdy nemal paniku z bežného života počas pandémie covidu?

Diskusia o afrických tropických chorobách otvára otázky.

Je šanca vôbec TO nedostať? Je šanca prežiť? Z historického popisu to tak nevyzeralo. Cestovatelia Palo Barabáš a Ruda Švaříček tvrdili, že vyhnúť sa tomu nedá, obaja maláriu samozrejme mali. No práve tu som využil moje znalosti z lekárskej fakulty a to, že rozumiem princípu chorôb. Už minimálne dvadsať rokov chodím do tých najhorších miest na našej planéte a už som si zvykol. U nás je covid teraz dva roky, no aj vy si zvyknete.

Keď teraz idem do Afriky, nemám žiaden strach. Iba robím náležité veci, ktoré učím aj svojich sprievodcov a tí chránia našich klientov. Pri covide je to vakcinácia, držať sa v prípade opätovného rozvoja epidémie od seba dva metre, dodržiavať hygienu a vo vnútorných priestoroch nosiť respirátor. Nehovorím to len ja, ale napríklad aj Švéd Anders Tegnell, ktorý za celé dva roky neuhol ani o milimeter ani v čase, keď z neho (nielen) naši novinári robili amatéra a vraha z nedbanlivosti švédskej populácie. Pán Tegnell je zdatný cestovateľ, ktorý priamo v Afrike riešil aj epidémiu eboly. Pamätáte si ešte tie naše pohŕdavé komentáre švédskeho prístupu ku covidu zo začiatku leta 2020? 

Hlavne je byť v pohode, byť v dobrej kondícii fyzickej a psychickej. V celistvej medicíne často nejde o taký či onaký liek, ale všetko je jednoduchšie. Keď do toho začnú mudrlanti rýpať, tak vám vo veciach urobia iba chaos. Veci sú pritom jednoduché ako facka. Nefajčite, jedzte viac zeleniny a ovocia, otužujte sa, chodievajte do sauny, spite pri otvorenom okne. Keď je infekčná choroba v rozpuku (doteraz sme to nazývali chrípkové obdobie a teraz daný čas premenujeme na covidové obdobie), tak si dávajte väčší pozor alebo si na ten čas naplánujte dovolenku a vycestujte do tepla.

Keď na covid ochoriete, lekári na vašu liečbu použijú najnovšie lieky a najnovšie medicínske postupy. Medicína robí obrovské pokroky.

Africké skúsenosti s prenosnými chorobami

Myslím si, že sa aj s covidom zopár fínt postupne naučíme a pôjde hlavne o prevenciu. Naučíme sa ako s ním vybabrať a nebude to pre nikoho väčší stres, než keď prechádzate krížom cez cestu. Na lieky sa spoliehajte až v poslednom rade, ale covidu sa dá prevenciou predchádzať. A nebudete to vo svojom živote ani cítiť ako obmedzenie.

Ja v Afrike chodím v krátkych nohaviciach v košeli s krátkymi rukávmi a mám tu neuveriteľnú pohodu. Pre mňa je Afrika tým najpohodovejším kontinentom, kde sa cítim doma. Mám tu nulový stres. Toto príde aj k vám, ktorí sa dnes covidu bojíte. Stále vidíme ľudí čo sedia sami v aute s rúškom. Mám susedu, ktorá nosí už dva roky respirátor, aj keď je sama s deťmi. Vidím, že je v panike. Toto prejde. K psychickej pohode by bolo fajn, keby vznikol konsenzus a média by o covide prestali písať. Môžu si na paškál zobrať autohavárie - pri nich zomiera omnoho viac mladých ľudí. O pár rokov bude viac ľudí zomierať na pád z elektrickej kolobežky. No keď uviaznete v téme a chcete vytvárať paniku, tak to viete držať dlho. Len je to kontraproduktívne. 

Ako môžu média pomôcť, aby zomieralo menej Slovákov?

Bohužiaľ dnešné západné média nevedia konať v súlade so spoločenským záujmom. My ľudia klikáme na bulvár, nech sme hocijako vzdelaní, a média nám teda dodávajú to, čo chceme, ide o začarovaný kruh. 

V TRENDe vyšiel nedávno so mnou videorozhovor s názvom: „Zakázal by som cestovať na Slovensko.“ Aj médium, ktoré sa hrdí tým, že je seriózne, musí dávať chytľavé názvy. Pani redaktorka bola veľmi milá, jej manžel je skvelý fotograf, ktorého výstavy som obdivoval aj v Rakúsku. Keby dali názov, že „Fellner odrádza od covidovej paniky a navrhuje opäť normálne žiť“, to by zrejme nebolo tak sexi. Naše média informujú o covide až príliš, no podstata uniká. Dnes som sa rozprával s dvoma antivakcermi a ani jeden nebol zástancom opozičnej politickej strany. Skôr im dôležitosť očkovania unikla v tom pretlaku balastu. Mladí ľudia tu na Slovensku nosili na začiatky covidovej paniky potápačské okuliare a dvojo rukavíc, v lese behali či bicyklovali s rúškami. Média kričali, že vlk je tu a roztrhá ovečky. Keď prišla vakcína, tak zabudli kričať. Už je to deväť mesiacov, čo BUBO oficiálne podporilo vakcináciu. Teraz je neskoro kričať očkuj sa, očkuj sa. Dnes treba riešiť zodpovednosť nezaočkovaných za ich rozhodnutie. Ja som za slobodu, ale sloboda znamená neubližovať iným a nebrať iným slobodu. To je základná premisa a túto treba vyriešiť hneď. Keď začneme o tom rozprávať o štvrťroka, tak podobne, ako sa meškalo s propagáciou očkovania, opäť premeškáme príležitosť vec vyriešiť.

Postrehy pred Vianocami

„Vám neprekáža, že máte celé oddelenie nezavakcinovaných? Nevadí vám, že oni bránia rozbehu našej ekonomiky a blokujú v normálnom chode celú spoločnosť?“ pýtam sa.
„Nie, my to už neriešime. Je toho strašne veľa. To by bolo kontraproduktívne. Kapitalistická spoločnosť má socialistické zdravotníctvo a tu je pes zakopaný,“ dostávam odpoveď od pracovníkov v nemocnici. Starajú sa o každého jedného pacienta, protekciu tu nenájdete!

Na jednotku na červenom oddelení bol v piatok prijatý pacient s covidom aj s tuberkulózou. Z izby sa stala izolačka. Pacient normálne býva na ubytovni vraj v dosť dezolátnych podmienkach, nechce, aby lekári kontaktovali rodinu, nemá s ňou dobré vzťahy. Na röntgene aj cétečku má doslova učebnicové kaverny. Berie klasickú trojkombináciu a čaká sa na verifikovanie tuberkulózy zo spúta. Normálne týchto pacientov presúvajú do Vyšných Hágov, ale teraz je aj táto nemocnica reprofilovaná, a tak zrejme nebude miesto. Základ pre lekárov v tejto nemocnici je, aby sa tuberkulóza nozokomiálne nerozšírila po našom oddelení. 

Chcel som pomôcť a zobral by som aj vianočnú službu 24. decembra, však moje deti sú už veľké, pochopili by to. Hovoril som si že pracovať medzi Vianocami a Silvestrom nie je tak strašné. Horšie je pracovať medzi Silvestrom a Vianocami =)  No všetky služby aj silvestrovskú majú pokryté a toto oddelenie z manažérskej stránky funguje ako hodinky. Toto je poklona primárovi a vrchnej sestre.

Po prvých dvoch „covidových“ blogoch dostávam od vás pekné listy, za ktoré ďakujem.

1. Blog: Na demonštrácii vo Viedni

2. Blog: Na červenom (covidovom) oddelení v nemocnici

Ľubo, 

obdivujem Ťa, že si išiel pomáhať na červené oddelenie nemocnice.

Nechcem byť zlá, ale myslím si, že nezaočkovaní by mali na liečbu prispievať. A ešte si myslím, že mnohí zaočkovaní si myslia, že im sa už nič nemôže stať a tak sa aj správajú. Preto ochorejú. Chýba nám osveta, že o zdravie sa musí každý sám starať. Neurobí to zaňho nikto iný. Áno, máme skvelých lekárov, mám na nich šťastie. Aj Ty si sa staral, keď som sa v Ománe vysypala.

Ďakujem.

Jedna z Tvojich cestovateľských klientok

Anna Navrátilová.

Máte k tejto téme otázky? Napíšte a v pokračovaní môjho denníka skúsim na otázku odpovedať.

Nelogický chaos nie je iba na Slovensku

Keď vyčítame našej vláde nesystematické kroky, treba si pozrieť kroky iných. Tieto problémy sú všade. Je pravda, že ja počas pandémie intenzívne cestujem, až na obdobie, kedy to naša pandemická komisia zakázala a ja dodržiavam každý jeden príkaz a aj túto hlúposť. 

Ak letíte s Emirates, potrebujete dva testy. S Qatarom nepotrebujete ani jeden.“ Ľ. Fellner

Dnes, keď letíte s leteckou spoločnosťou Emirates zo Zanzibaru, potrebujete dva testy (48 h pred odletom a druhý 6 h pred odletom a každý stojí 120 USD). Keď letíte spoločnosťou Qatar Airways, netreba vám ani jeden. Pritom Dubaj a Doha ležia kúsok od seba a z medicínskeho hľadiska toto nemá význam. Ide o politiku a Dubaj sa vzhľadom na EXPO teraz musí chrániť čo najviac. Tých hlúpostí je mnoho. Nemá to nič s medicínskou ochranou. Je to politika.

       Dnes sa u nás dalo zaočkovať päťdesiat ľudí, z toho jedna pani prvou vakcínou. Typ slniečkárky, ktorá „doteraz nemala čas“. Na druhú dávku príde o 28 dní a na tretiu o ďalšie tri mesiace. Rýchlejšie to nestihnete a tak, ak nie ste zaočkovaný, myslite na to, že Rakúsko nie je jediné, čo bude požadovať tri dávky ako normu. A vám jej naplnenie bude trvať minimálne štyri mesiace.

Ak chcete v lete cestovať po Európe, odporúčam vám začať s očkovaním už teraz. Do leta inak tri dávky nestihnete. Ľ. Fellner

Omicron na ceste

Konzílium odborníkov vydalo koncom roka vyhlásenia ako bojovať proti omicronu. Omicron tu bude čochvíľu všade, aj keby všetci sedeli doma dva mesiace. Prečo? Lebo doma nezostanú. Konzílium straší návratom turistov zo zahraničia. Pritom omicron donesú aj tak opäť robotníci, ktorí v našich fabrikách robia, tak ako tomu bolo pri delte. Vtedy odborníci rozprávali o cestovateľoch, pritom sa domov nakazených vrátili jednotky prípadov. Títo ľudia, čo cestuju naozaj ďaleko, sú v drvivej väčšine seriózni a dodržiavajú nariadenia aj karanténu. Slovenským odborníkom to naďalej nebráni strašiť cestovaním už dva roky nescestovaný národ.

Z vyhlásenia sa mi páči šieste a siedme nariadenie komisie odborníkov:

Vo vyhlásení sa píše: Počas zimy je potrebné udržiavať si imunitu na čo najlepšej úrovni, pravidelne chodiť von, športovať a dbať na správnu životosprávu a vyváženú stravu. Venujte sa činnostiam, ktoré vám robia radosť. Vyhnite sa stresu, najmä tomu, čo prinášajú sociálne siete. Oddýchnite si od záplavy údajov a strávte chvíle so svojimi blízkymi a pri svojich záľubách.

Konečne! Aj keď moderná medicína na zdravé telo a zdravý život nemyslí a sústredíme sa na prístroje a lieky, predsa všetci vieme, že v zdravom tele zdravý duch. 

Tu by som doplnil. Vy čo ste už rok, dva neboli na dovolenke odleťte do tepla a naberte prirodzený vitamín dé. Dýchajte morský vzduch, opáľte sa. Nikdy si doma tak neoddýchnete ako na dovolenke. Nemusíte cestovať s BUBO, ale cestujte a nedajte sa odstrašiť nikým, že robíte zle. To nie je pravda!

Vo vyhlásení mi tiež chýba, že dôležitejší než rúška je rozostup - social distancing. Páči sa mi, že komisia odborníkov vysvetlila, že rúška znižujú vírusovú nálož, ale že to nie je zábrana ani záchrana ako taká. Vakcína je u odborníkov na prvom mieste. Neskoro, ale konečne sa to komunikuje. Ale ešte raz – už neskoro.

Odborníci zabudli povedať, že omicron je vo veľkej miere ľahkým ochorením. Problém budú mať oslabení – tuční, diabetici, onkologickí pacienti, chronicky chorí a tí čo sa paranoidne už dva roky chránia zavretí doma a takto im ich imunita klesla.

Healthy New Year 2022

Po novom roku som mal nastúpiť 5. januára, ale prišiel som z dovolenky o deň skôr. Už 4. januára prajem všetkým na oddelení nie Happy ale Healthy New Year, nech konečne máme pokoj.

Keď sa prezliekam do červenej zóny, stretnem duchovného. V tých bielych kuklách sa nepoznáme. Keď sa ho spýtam, ako sa má, odpovie, že „nie tak ako v Ománe“ a naráža na to, že minister zdravotníctva je práve v Ománe na dovolenke. Na okamih si myslím, že ma predsa spoznal, ale duchovní ma väčšinou nepoznajú, žijú vo svojom svete, máloktorí z predstaviteľov cirkvi vie, čo robí BUBO. 

„Prečo vám prekáža ten Omán?“ prekvapím ho.

Odpoveď neprichádza, zdá sa, že medzi zdravotníkmi je toto klasický ponos týchto dní, ale väčšinou sa na tento hejt odpovedá iba súhlasným prikývnutím a nečaká sa protireakcia. Pátera som teda zaskočil. „Ja si to nemôžem dovoliť,“ znie odpoveď. Ale prečo nie? Veď to až také drahé zasa nie je, Omán je vedľa Dubaja, tam chodia Slováci bežne, nedám mu chudákovi pokoja. „Ja som z rádu, ja nemôžem ísť.“ No to je iné, prikývnem s pochopením. Dávame sa do reči, ide o Rád svätého Vincenta. Doteraz sme sa iba pozdravili, no teraz sa vypytujem viac. Pýtam sa pána duchovného, ako vidí terajší stav, a s prekvapením počúvam, že táto vlna mu pripadá ako najhoršia. „Asi preto že ide o Vianoce.” Je to boží človek a ja mu ďakujem za pacientov, veď duševná úľava je dôležitá. No zdá sa, že aj on má po dvoch rokoch dosť.

Na JISke to vyzerá zle. Pomáham zdvihnúť jednu obéznu pacientku vyššie na lôžko, nevedia s ňou pohnúť. Stretávam tu atestovaného lekára, je to „sparťan“, tvrdý a, zdá sa mi, že správny chlap. No má dosť. „Nepáči sa mi, že išiel do Ománu, ja som nemal dovolenku dva roky,“ odpovedá na moju otázku ohľadom dovolenky ministra.

Viete o tom, že pánovi Lengvarskému písali na dom, že je Mengele za to, že podporuje vakcináciu? Naozaj si neviete predstaviť, že mu čašník v Tatrách do polievky napľuje a ľudia mu budú počas pár chvíľ, ktoré môže stráviť s manželkou nadávať? Viete si predstaviť byť s manželkou na dovolenke vo večnom strachu, kto na vás odkiaľ vyletí? On si na Slovensko neoddýchne. 

„Aj mne sa vyhrážali. Povedali, že vyhubia celú moju rodinu, lebo som nabádal k očkovaniu“ až vykríkne lekár. „Chápem, ale vy nie ste známy, vás čašník nepozná...“ Tiež si uvedomte, že túto umelú nenávisť a závisť vyvolávajú médiá, a tie idú iba po známych ľuďoch. Keby ste išiel do Ománu vy, nikto to riešiť nebude.”
„Ja už sa k ničomu nebudem vyjadrovať, už ku covidu nič nepoviem.” odsekne.

Oponujem, že to nie je dobrý postoj, treba bojovať a hovoriť. Ľudia si radi vypočujú skutočné informácie od ľudí z praxe. Preto som tu aj ja. Mal som problém s pretlakom balastu, povrchných poloprávd. Tvrdím, že ľudia sú inteligentní a netreba ich podceňovať, A mnohí sú ochotní prehodnotiť svoj pôvodný názor, ak im ho odprezentuje vierohodná osoba. Určite nezmeníme postoj všetkých, ale netreba sa vzdať. 

Kauza "minister v Ománe"

Je zaujímavé, že mám na takzvanú kauzu Omán úplne iný pohľad. Omán je v mojom ponímaní za rohom, ide o jednu z najbezpečnejších krajín sveta. Do Chorvátska sa cestuje autom dlhšie...

Najlepší minister našej vlády si deň pred novým rokom dovolil na štyri pracovné dni odletieť na dovolenku „s cestovkou pre elity“ (ako písali všetky denníky od bulváru cez konzervatívny Postoj po progresívny DenníkN). 

Všetci dospelí klienti, ktorí s nami odleteli do Ománu, boli minimálne dvakrát zaočkovaní.  My v BUBO robíme nadprácu a tak museli byť všetci otestovaní (PCR test) 24 hodín pred odletom. Prišli sme tak o sedem klientov, ale vedeli sme, že naše lietadlo bude na 100% zdravé. Lietame naším lietadlom s pilotom, ktorý so mnou letel cestu okolo sveta. Je to skvelý človek. Priamo v Ománe máme vlastný vchod do reštaurácie, dokonca vlastnú časť pláže, uzatvorenú partiu na oslave nového roka, kde na piesku tancujeme na Duchoňove „Mám ťa rád.” Áno, tu nehľadáme exotické zážitky, nejdeme po stopách pôvodných kultúr, ideme si sem oddýchnuť a nadýchnuť sa počas pandémie vône mora a nechať sa poštekliť slnečnými lúčmi. Tu na juhu Ománu je prijemne, akurátne teplo, nie zima ako v Dubaji a naozaj je to dobrý oddych.

Ten hejt si náš minister nezaslúžil. Ani jeden z novinárov sa nepokúsil pozrieť na jeho krátku chvíľu vydýchnutia z druhej strany, s pokusom pochopiť, len opakoval titulky z najhoršieho bulváru. 

Súhlasím s tým nepustiť Djokoviča za nesplnenie pravidiel. No nesúhlasím s jeho molestovaním. Ľ.Fellner

Je morálne pustiť či nepustiť Djokoviča na turnaj?

Pravdepodobne máte aj vy pocit, že tenista Novak Djokovič sa mal zaočkovať a hotovo. Keby sa zaočkoval, nemal by tieto problémy.

Je 6. januára, pravoslávne Vianoce a na tento sviatok dnes na letisku v Melbourne zatkli srbského tenistu. Celý svet podľa správ v médiách a vyhláseniach jeho súperov vrátane Rafaela Nadala súhlasí, že je to správne, lebo nie je zaočkovaný. Tak to totiž dnes predkladajú mienkotvorné média, na celom svete sa točí opäť jedna správa a jeden uhol pohľadu a novinári opisujú z jedného „overeného“ zdroja. Z Djokoviča robia arogantného, privilegovaného boháča a vyzývajú k rovnosti.

Ja mám klasicky iný názor a publikujem ho na svojom instagrame a na cestovateľskom fóre BUBO (www.bubo.sk/forum) pri krajine Austrália a Srbsko.

Keby Djokoviča nepustili na Australian Open za to, že nie je zaočkovaný, nemám nič proti tomu. No on dostal výnimku od dvoch nezávislých lekárskych telies a aj od štátu Victoria, kde Melbourne leží. 

Tvrdím, že to, čo sa deje dnes na hraniciach Austrálie, je politický cirkus a nemá nič s ochranou zdravia austrálskeho ľudu. Djokovič covid do Austrálie nedonesie. S tým asi súhlasíte. No podľa mňa to nemá nič ani s morálkou, slušnosťou či dodržiavaním pravidiel pre každého. Toto je jednoducho podlé porušenie dohody a politikárčenie. Keďže sledujem život Novaka Djokoviča dlho, som na jeho strane aj keď ho vyhostia. 

Premiér Austrálie Scott Morrison vyhlasuje, že treba byť obozretný, aby sa covid nedostal do ich krajiny. Omicron zvalcuje Austráliu, ktorá bola v nepríčetnom  a nelogickom logdowne tak či tak. Tým, že Austrálčania majú nulovú prirodzenú imunitu, tu omicron zrejme spôsobí paseku medzi nezaočkovanými a zahltenie zdravotného systému.

Všetci píšu, že aj pre bohatých a slávnych majú platiť rovnaké pravidlá a v proklamovane egalitárskej západnej spoločnosti (takto sa západné elity dnes tvária) to má odozvu. Vidím to na reakciách na mojom instagrame, kde sú ľudia proti Novakovi. Dnes je bežné papagájovať správy z médií a mysleť si, že je to vlastný názor. Ľudia sú proti Novakovi, média ich proti nemu huckajú. V USA ho predvlani prísne vyhodili z turnaja za neúmyselné trafenie rozhodkyne loptičkou. Počas covidu ho zvozili niekoľkokrát. Novak sa neskláňa a tak mu to vracajú. V dnešnej politicko-korektnej dobe Djokovič hovorí veci, o ktorých sa patrí mlčať. Tak ako ho dlhodobo vnímam ja, je to čestný, doslova dobrý a "antiarogantný" chlapík. Ja som za vakcináciu, ale nikdy neodvrhnem človeka len za to, že sa nedal zaočkovať. Ja mám rád diskusiu a iné názory. To čo sa deje Novakovi je nespravodlivé.

Áno, Novak je bohatší, ale je jasné, že práve toto je príklad osobného úspechu, udatnosti, odvahy a neuveriteľne tvrdej práce. Chlapec, ktorý sa narodil vo vojnovom Belehrade a žil vo svetom odvrhnutej krajine všetko dokázal absolútne sám. Áno, som za to, že pravidlá majú platiť pre všetkých. No toto je presne naopak a Novaka by nemolestovali nebyť toho, že to prinesie takýto mediálny výtlak. Popri ňom to samozrejme schytajú aj menej známi tenisti ako napríklad česká tenistka Renata Voráčova, ktorá bola v Austrálii už týždeň, zúčastnila sa dokonca iného prípravného turnaja bez akýchkoľvek problémov. Keď vznikol tento mediálny chaos okolo Novaka Djokoviča, tak ju znenazdania zadržali, vypočúvali a víza jej odobrali. Toto je už čo? Podľa denníka The Age presunuli deblovú špecialistku do toho istého otrasného karanténneho hotela, kde čaká na súdny verdikt o deportácii aj 20-násobný grandslamový šampión. Voráčková nechce bojovať s austrálskymi úradmi. Hovorí, že jej stačil ten jeden výsluch dlho do noci a nechce si takéto niečo zopakovať a chce ísť domov. „Nechce se mi ztrácet čas kvůli politické válce, která tady v zákulisí probíhá. Myslím si, že federálové kvůli Djokovičovi našli skulinu v protokolu státu Victoria,“ povedala pre iDnes.cz.

Novak Djokovič bojuje ako Don Quixote, je pre mňa hrdinom a nielen preto, že ho dlho trénuje Marián Vajda, od ktorého mi otec, keď som mal 12 rokov, kúpil prvú poriadnu tenisovú raketu. Stála viac ako mesačný plat môjho otca a po drevených Slazengerkách to bola kevlarová vesmírna raketa.

Hrávam tenis od detstva, hral ho môj otec, môj dedo a hrajú ho aj všetky moje deti. V januári 2020 som na Australian Open s nimi dokonca bol. Bol vrchol leta. Inak pamätáte sa na to, že sme žili pred dvoma rokmi slobodne? To bola nádhera...

Tvrdím, že akákoľvek politika (a „covidizmus“ politikou rozhodne je) by sa do športu pliesť nemala. Bojkotovať olympiádu a nevpustiť Novaka Djokoviča, jednotku v tenise, do krajiny je chudácke. Športové zápolenie je krásne v tom, že vidieť hneď, kto je lepší, a výsledok nezmení akýkoľvek výrok, kohokoľvek. A hľa, dnes výsledok meníme. Bojkotujeme olympiádu a nechceme pustiť šampióna - samozrejme kvôli vyšším morálnym zásadám.

V máji sa konajú v Austrálii voľby a obyvatelia Austrálie už dlhšie žijú ako väzni, mali jeden z najdlhších lockdownov na našej planéte. Za to nemusíme byť všetci ako austrálske ovce.

Don't look up 

Čo keby na Zem padal meteorit, ktorý by nás všetkých išiel zabiť? Politici by postupovali rovnako, teda nerobili nič. Tento systém, ktorý stále voláme z nepochopiteľných dôvodov demokraciou, prestal fungovať. Toto nie je vláda ľudu, ale zvrátená show.

Pozrite si najnovší film s Leonardo di Capriom a Meryl Streepovou. Títo skvelí umelci vyjadrili to, čo ja píšem v mojich blogoch, a oveľa vtipnejšou formou.

Provinčné Slovensko

Naše lietadlo z Ománu večer 6. januára pristáva v Bratislave. Pilot v uniforme každému podá na rozlúčku ruku a ľudia sú šťastní a hovoria, že BUBO zájazdy sú vo všetkom iné a stretávajú sa na nich úplne iní ľudia, iné partie, a preto je s nami tak dobre. Áno, robíme pre vzdelanú elitu a múdri ľudia sa u nás cítia v rovnakej spoločnosti jednoducho fajn.

Dobrý den, 

přijměte moje poděkování za perfektně zajištěný zájezd Teplé slunce Ománu, který jsem měl s Vaší CK možnost nyní absolvovat. Díky skvělému profesionálnímu, ale zároveň lidskému a pohodovému přístupu Martina Karniše a Adriány Molnárové si nikdo z účastníků byť velmi početného zájezdu nemohl připadat jako na zájezdu německé masové cestovky (bohužel osobní zkušenost z minulosti). Domnívám se, že i nabídka fakultativních výletů byla velmi dobře sestavená a o prostředí nádherného hotelu s příjemnými a ochotnými zaměstnanci je asi zbytečné se více šířit. Velkým obohacením z hlediska poznání lokální kultury a historie byly i excelentní přednášky paní Adély Karnišové. Všem jmenovaným jsem sice poděkoval osobně, ale byl bych velmi rád, kdyby moje poděkování a vyjádření maximální spokojenosti  bylo předáno i vedení Vaší cestovky (s Lubošem Fellnerem jsem r.2014 absolvoval část zájezdu Francouzská Guyana , Surinam,... ale nepředpokládám, že si bude z řady klientů pamatovat zrovna mne). S upřímnou gratulací k zcela vynikajícím zaměstnancům, kteří svou prací žijí a dokáží lidi okolo sebe nadchnout. 

S pozdravem 

prof. MUDr. Jan Chrastina, Ph.D.

lékař

Neurochirurgická klinika

Fakultní nemocnice. u sv. Anny v Brně

Jožo Zelizňák ide skupinu privítať a na letisku stretne hlúčik novinárov, ktorí čakajú na svoju obeť - na ministra, ktorý si dovolil vycestovať do krajiny, ktorú by väčšina Slovákov nevedela ani ukázať na mape.

„Je správne realizovať zájazdy do Ománu, keď vieme, že všetky mutácie vírusov pochádzajú z Afriky?“ pýta sa redaktorka. Ani ona nepozná evidentne mapu. Odhliadnuc od toho, že beta vznikla oficiálne vo Veľkej Británii, delta v Indii a omicron, aj keď sa našiel v Afrike, vôbec nemusel v Afrike vzniknúť. Odhliadnúc od toho, že medzi Botswanou, Juhoafrickou republikou a severom Afriky je Sahara, ktorá je najlepším nepriechodným múrom pre hocijaký vírus. Odhliadnuc od toho, že Omán nie je v Afrike…

Je až šokantné, že v dobe, keď z väčšiny európskych krajín chodia správy, ako už omicron všade dominuje, sa niekto, kto ovplyvňuje slovenskú mienku, spýta takéto niečo. V Ománe je zaočkovaných vyše 60% obyvateľstva. Do nášho lietadla sme zaviedli pravidlo, že všetci musia byť pred nástupom otestovaní PCR testom na ceste tam aj späť. Dá sa povedať, že po úžasnom oddychu a prirodzenom nabratí vitamínu dé, ide o najzdravších Slovákov a Čechov.

A naši novinári sa tvária, že pán minister niekoho ohrozil. Provinčnosť Slovenska sa touto pandémiou dostáva na povrch akosi zjavnejšie.

Cestovanie - hrozba?

Ja napriek tomu že cestujem a na začiatku pandémie som vyhlasoval, že nie som najscestovanejší ale najtestovanejší Slovák, lebo ma testovali na každom letisku, som ani raz nemal pozitívny PCR či antigenový test. Ani raz za celé dva roky som nestratil čuch ani chuť. Iba na mojom príklade vidieť, že cestovanie vôbec nie je tak veľkou hrozbou ako sa o tom na Slovensku hovorí.

Show must go on! 

Slovenskí novinári volali počas dovolenky klientom, ktorí boli na zájazde v Ománe a núkali im peniaze za fotografiu ministra, ktorý „si užíva, kým my na Slovensku trpíme”... 

Omicron ešte na Slovensku nedominuje, dnes majú nemocnice krátky výdych, no omicron vo veľkom ešte len príde a to bolo jasné, minister to vedel. No omicronu sa nedá vyhnúť, on príde. Nepríde z Ománu, ale z Čiech, Rakúska, či z Dánska, Nórska či Británie. Vyberte si.

Lekári z Dánska tvrdia, že ich krajina bude z omicronovej smršte vonku už koncom januára. Nám to bude trvať dlhšie a budeme mať viac obetí, lebo sa neočkujeme. Dánsko má dnes 3. dávkou zaočkovaných viac ľudí ako my prvou.

No našim nescestovaným hygienikom, novinárom a politikom kritizovanie cesty ministra do Ománu pridáva body.

Ľudia, ktorým dnes dávame na Slovensku priestor, sú úbohí. Novinári dnes uverejňujú, koľko ľudí z nakazených omicronom malo cestovateľskú anamnézu. Písali to aj pri variante delta až na to, že nenapísali, že daní „cestovatelia“ boli srbskí robotníci pracujúci v našich fabrikách.  Ohýbanie pravdy a verejného názoru podľa aktuálnej agendy spôsobuje na Slovensku nedôveru, ktorú najlepšie vidieť v ohromnej nezaočkovanosti našej populácie.

Ničenie Djokoviča, najlepšieho ministra slovenskej vlády a hŕstky slovenských cestovateľov je úbohé Ľ. Fellner

Ničenie Djokoviča, najlepšieho ministra slovenskej vlády alebo tej hŕstky cestovateľov, ktorá ide ďalej než do Tatier, je úbohé. Som za podporu domáceho turizmu a aj ja týmto stavom osobne trpím. No nie za cenu klamstiev. 

Nie je čas to zmeniť?!

Tu patrí vďaka našim klientom, ktorí sa neznížili a nepotopili ministra. Je to skromný sympaťák a proste novinárom jeho fotografiu neposlali. Takto si mohol aspoň na chvíľu oddýchnuť. Naozaj by som nechcel byť v jeho koži, keď doňho všetci búšia vrátane predsedu strany, za ktorú vo vláde sedí. Človeka, ktorý volal Slovákov očkovať sa Sputnikom. Keby ho Slováci vtedy poslúchli, dnes by sa nedostali ani do Rakúska. Drvivá väčšina európskych krajín túto vakcínu totiž dodnes neuznáva. On nemá problém, má diplomatický pas… a nikdy necestoval a zrejme ani nikdy nebude.

#

(Nielen) lekárske rady na záver

Noste masky, dodržiavajte sociálny odstup a podľa možnosti sa vyhýbajte preplneným uzavretým priestorom.

Odpojte sa od médií! Byť informovaný a byť vystrašený sú dve veľmi odlišné veci.

Oddýchnuť si od „spravodajského cyklu“ je pre vaše duševné zdravie veľmi dôležité.

Stanovte si časové obdobia, počas ktorých môžete konzumovať faktické správy o víruse – a potom vypnite. V tomto buďte na seba prísni; je ľahké pokračovať v skrolovaní a neuvedomovať si, kam sa podel čas.

Každý deň si vyhraďte čas na to, čo vás baví. Ak ste zaneprázdnení, urobte si zoznam úloh a doň si napíšte: „čas na mňa“; aj keď je to len na pár minút, je pravdepodobnejšie, že to tak urobíte. Môže to znamenať cvičenie, čítanie knihy či blogu, počúvanie podcastu – niečo, čo je len pre vás. 

Cvičenie je kľúčom k dobrému duševnému zdraviu, takže byť aktívny (áno minimálne) päťkrát týždenne vám pomôže posilniť vaše prirodzené chemikálie vo vašom tele a budete sa cítiť lepšie. Trávenie času vonku v prírode má podobný efekt, takže rýchla prechádzka, alebo beh vonku je skvelý spôsob, ako byť fit. Stačí denne stráviť pol hodinu vonku, a dokonca môžete so sebou vziať aj ďalších členov rodiny. U mňa je to už tradícia a prakticky denne ma nájdete prechádzať sa večer po nábreží Dunaja. 

Pestrá a výživná strava je dobrá nielen pre vaše telo, ale aj pre vašu myseľ. Existujú bilióny prospešných mikroorganizmov, ktoré žijú vo vašich črevách a pomáhajú produkovať väčšinu chemikálií na dobrý pocit, no aj tie potrebujú byť šťastné. Konzumáciou plnohodnotných potravín, ako sú strukoviny, orechy, semená, ovocie a zelenina, si môžete zaistiť, že budú zdravé a vďaka nim budete zdraví aj vy. 

Spánok je tiež dôležitý – nedávame mu dostatočnú prioritu. Doprajte si sedem až osem hodín kvalitného spánku. Vyhnite sa kofeínu pred spaním a vypnite všetky obrazovky. Ak máte so spánkom problém, pred spaním si dajte teplý kúpeľ a uvoľnite sa. Ukázalo sa, že spánok je prospešný pre našu náladu a pomáha znižovať riziko mnohých chorôb, dokonca niektorých druhov rakoviny. To je úžasné – všetko, čo musíte urobiť, je ľahnúť si a snívať.

Ak máte čo len malú možnosť, odleťte na dovolenku a teraz v zime naberte D-vitamín. Nikde inde sa tak nezresetujete ako na kvalitnej dovolenke. Ja som do Ománu na prelome rokov poslal aj mojich rodičov a vidím, že prišli opálení a šťastní a tak som šťastný aj ja. 

Ak je toho na vás príliš veľa a máte pocit, že vaša úzkosť stúpa alebo máte väčšinou zlú náladu, vyhľadajte lekára. Existujú mnohé spôsoby a nemusia to byť iba lieky, ktoré vám môžu pomôcť. 

Nosenie kvalitných rúšok FFP2 alebo N95 vo všetkých vnútorných priestoroch a určite v nemocniciach pomôže obmedziť šírenie vírusu. SARS-CoV-2 sa prenáša vzduchom a tieto masky odfiltrujú viac ako 95 percent aerosólových častíc. Keď sa prechádzate v prírode s vašou rodinou prosím masky nenoste!

Na svojom pracovisku môžete zvážiť inštaláciu zariadenia na filtráciu vzduchu. 

Aktuálnou otázkou bude spoznať rozdiel medzi omicronom a prechladnutím alebo chrípkou. No, je to veľmi ťažké. Kým pôvodné symptómy COVIDu boli veľmi jasné – nový pretrvávajúci kašeľ, horúčka a strata čuchu a chuti – omicron nám ukazuje, že keď vírus mutuje, nové symptómy sa stávajú bežnejšími. Podľa zistení zo zahraničia, kde má už veľká väčšina pacientov omicron, bolo prvých päť symptómov, ktoré ľudia mali pred pozitívnym testom: nádcha, bolesť hlavy, únava, kýchanie a bolesť hrdlaÁno je zrejmé, že mnohé z týchto príznakov sa prekrývajú s bežnou nádchou alebo chrípkou. Moja rada je predpokladať, že vaša nádcha je omicron, kým sa nepreukáže opak. To znamená, že ak máte príznaky, urobte si test PCR, aby ste vylúčili COVID. 

Omicron na Slovensko príde v najbližších dňoch a deti ho zo školy donesú domov. Chráňte slabých (starých ľudí, chronických pacientov a nezaočkovaných) radami na začiatku tohoto odstavca. Keď ja teraz robím v nemocnici, tak svoju mamu nebozkávam...  Ja tu robím iba krátko, ale ostatní zdravotníci už celé dva roky. Tento blog preto berte ako vzdanie holdu týmto ľuďom.  

 

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie BUBO. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák a do mnohých sa vracia opakovane.

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne. Zažil koronavirusové ochorenia SARS na vlastnej koži v Číne a MERS na Arabskom polostrove. Zažil taktiež paniku ohľadne Mexickej chrípky a práve preto, aby predišiel mediálnej panike zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Panike s covidom-19 však nepredišiel a dnes tvrdí, že táto panika spôsobila vo svete tisícky úmrtí navyše.

Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov. 

 

Blog: Ako bezpečne cestovať v roku 2022

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 2015

Mohlo by Vás zaujímať

Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie? Prémiový blog

Prémiový blog Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ako schudnúť? Prémiový blog

Prémiový blog Ako schudnúť?

Ako si udržiavajú váhu vo svete? A čo funguje mne? Nechcem vám predať žiadne lieky, mastičky, iba sa podeliť o svoje viacročné skúsenosti. Moja…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Na najväčšej demonštrácii vo Viedni. Prémiový blog

Prémiový blog Na najväčšej demonštrácii vo Viedni.

Tento aktuálny článok je z neskorej jesennej soboty vo Viedni. Je o zopár mojich zážitkoch z Viedne, ale hlavne o covide a ide o politické…

Blogov

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.