Zimná prehliadka Tromso - Paríža severu

Prehliadka

Zimná prehliadka Tromso - Paríža severu

Ak by ste sa raz vybrali z nórskeho Oslo na ďaleký severný pól a spravili si zastávku zhruba na polceste, možno by ste sa rozhodli tam zostať. Práve tu, 2000 kilometrov od Osla i pólu, sa na jednom z ostrovov členitého nórskeho pobrežia rozprestiera mestečko Tromsø. Hoci v ňom žije necelých 75 000 obyvateľov, je druhým najväčším európskym mestom za polárnym kruhom (po ruskom Murmansku). Napriek svojej polohe takmer na konci sveta si žije prekvapivo rušným, no zároveň pohodovým arktickým životom. Poviete si – čo sa tu celkom hore na severe dá vôbec robiť? A navyše v zime?...

Tromso Počasie

polojasno

polojasno

2°C

Predpoveď 24.Apr

Východ slnka 03:55

Západ slnka 21:28

Tromsø je prekvapením pre väčšinu jeho návštevníkov. Nájdete tu umenie, históriu, severskú sofistikovanosť, dobré jedlo, aj notoricky známy nočný život v drobnom, no rušnom meste, a to všetko v objatí prekrásnej prírody. Keďže leží na pobreží, podnebie značne ovplyvňuje teplý Golfský prúd. Preto sú tu zimy občas dokonca tolerovateľnejšie, než v našich končinách. Bežná denná decembrová teplota tu zväčša neklesá pod -5 stupňov. Tromsø je populárnou cieľovou destináciou pre cestovateľov, ktorých lákajú polárne oblasti, ich krásy a aktivity typické pre tento región. Aj nás, ako mnohých ďalších turistov do tohto ďalekého mesta pritiahla jedna z najkrajších atrakcií - pozorovanie polárnej žiary. Nech sa páči, pozrite sa, čo všetko dokážete s BUBO Tromsø zažiť.

Prilietame na letisko Langnes Tromsø, ktoré zostane vo vašej cestovateľskej kariére a spomienkach určite ako jedno z tých drobnejších. Ak ste v Tromsø s BUBO zájazdom, na letisku vás určite čaká náš sprievodca s prenajatou dopravou, ktorá vás komfortne zavezie do jedného z top hotelov v centre mesta. Ak ste tu sami, v príletovej hale si môžete z bankomatu vytiahnuť nórske koruny, ktoré sa vám určite zídu v prípade, že plánujete využívať MHD. Lístky sa kupujú priamo u vodiča (50 NOK/60 min), a hotovosť je jediným možným spôsobom platby. Najrýchlejšia a najčastejšia cesta do centra trvá sotva desať minút autom/autobusom, a takmer celú ju strávite v tuneli. O to viac sa vám rozžiaria oči pri pohľade na ešte rozžiarenejšie, sympatické centrum mesta, kde bývame. Najčastejšie je to priamo na hlavnej ulici Storgata, alebo len o jednu ulicu (Grønnegata) ďalej.

Kde noc trvá päťdesiat dní... #

Po fantasticky pestrých raňajkách sa 9:45 vydávame spoznávať mesto. Po ulici, osvetlenej pouličnými lampami, sa... Počkať, lampami?!! O desiatej ráno?!! Veru tak. Tu v Tromsø existujú takpovediac dve ročné obdobia. Leto a zima. So zimou prichádza 27. 11 polárna noc, ktorá trvá až do 15. 1.tomto období tu slnko nevyjde nad obzor. Od 19. mája do 25. júla je zas polárny deň, počas ktorého svieti na oblohe konštantne. A keďže je mesto obklopené horami, polárny deň trvá ešte kratšie, a polárna noc dlhšie. Pár hodín z dňa však predsa len spríjemňuje aspoň trochu denného svetla, ktoré poväčšine znásobí pokrývka bieleho snehu. Deje sa tak spravidla medzi desiatou ráno a druhou poobede.

Polárna noc nie je len čierna.
Foto: archív

Tromsø je druhé najväčšie európske mesto za polárnym kruhom.

Než sa nám rozvidnie, naladíme sa na arktickú vlnu v Polarii - inštitúte pre výskum arktických oblastí. V tunajších akváriách si prezrieme, aké živočíchy obývajú Nórske a Barentsovo more. Obzvlášť menších určite poteší veľký bazén s tuleňmi, ktoré niekoľkokrát denne kŕmia. V panoramatickej kinosále si taktiež pozrieme dva krátke filmy o polárnej žiare a Špicbergoch, ktoré sú od nás vzdialené ešte zhruba 800 km na sever. Na aktuálne problémy klimatických zmien, roztápania ľadovcov a prebytku plastu poukazuje aj expozícia za kinosálou (1.5 hod)

Vstupné 2022: 195 NOK dospelý / 85 NOK dieťa 3-16 / 110 NOK senior +67 / 95 NOK študent

Od Polarie kráčame popri vode smerom na sever (do centra mesta). Vždy tu máme možnosť vidieť rybárske aj dopravné lode. Okolo nákupného centra Nerstranda na ulici Strandgata, kde nájdete aj jediný obchod s alkoholom (Vinmonopolet) v meste, sa popri hoteli Clarion prejdeme k osobnému prístavu (Havn). Práve tu nájdete dobrý fotospot” a pekný pohľad na ikonický most, Arktickú katedrálu aj horu Storsteinen so stanicou lanovky. Vnútri prístavnej budovy sa tiež nachádza návštevnícke centrum Visit Tromsø a toalety zdarma. (10 min.)

​Mesto s francúzskym štýlom a eleganciou #

Z prístavu zamierime cez Námestie Roalda Amundsena do úplného stredu mesta, na hlavnú ulicu Storgata, kumulujúcu väčšinu kultúrneho aj ekonomického života na ostrove. Čo tu však určite nenájdete, je Eiffelovka. Prečo sa teda mesto volá Parížom severu, hoci sa na Paríž vôbec nepodobá? V istom bode našej histórie sa Francúzom podarilo presvedčiť svet o tom, že sú mekkou elegancie a sofistikovanosti. Keď potom v 19. storočí prišli ľudia na sever a videli, že obyvatelia tejto oblasti jedia stovky kilometrov za polárnym kruhom príborom, komunikujú slovami a nie pazvukmi, a sú oblečení v módnych šatách, ktoré sem priviezli obchodníci z juhu Európy, boli z toho extrémne prekvapení. V jazyku tiež namiesto niektorých nórskych slov používali francúzske (trottoir namiesto chodník a podobne).

Architektonicky je mesto kombináciou viacerých štýlov a epoch. Jeho výstavba sa začala v 19. storočí. Kým domy bohatých obchodníkov bývali žlté, sivé, alebo biele, robotníci si svoje skromnejšie príbytky natierali lacnou červenou farbou z rybieho oleja. Stavebné trendy tu priniesli hlavne mladší synovia obchodníkov z Bergenu a Trondheimu. Na nábreží stáli skladiská a baliarne postavené na stĺpoch, z ktorých dnes stojí už len pár.

 

Mesto sa skladá z troch častí. Pre lepšiu predstavu si ho môžeme prirovnať k menšiemu New Yorku, kde máme centrum na ostrove Tromsøya - to je taký Manhattan, na západe ostrov Kvaløya alebo Veľrybí ostrov - to je Brooklyn, a pevninu Tromsdalen. Mestom je od r. 1794, kedy sa z neho začalo vyvíjať malé obchodné centrum so živými stykmi s Ruskom a strednou Európou. Vtedy tu žilo zhruba 80 ľudí. Rozvíjalo sa však rýchlo, pričom hlavným odvetvím bol vtedy arktický lov a trapping. Jeho poloha ho predurčila, že sa stalo križovatkou pre viaceré kultúry Škandinávcov a Sámov, ale aj Rusov a Fínov. Koncom devätnásteho storočia sa Tromsø stalo východiskovým bodom pre množstvo polárnych expedícií, ako napríklad cesty Roalda AmundsenaFridtjofa Nansena. V roku 1940 slúžilo ako základňa pre vládu, keď Nórsko počas Druhej svetovej vojny napadli nacisti a po vojne, ktorá zdevastovala sever, sa stalo útočiskom pre tisíce utekajúcich pred nacistickou skazou.

Tromsø je doslova rozkošné mesto.
Foto: archív

Najsevernejšia protestantská katedrála #

Najvýraznejšou budovou na hlavnej ulici je určite mestská katedrála Domkirke - jediná drevená katedrála v Nórsku a najsevernejšia protestantská katedrála na svete. Kostol, postavený v neogotickom štýle, je so svojimi 600 miestami na sedenie jedným z najväčších drevených kostolov v krajine. Pravidelne hostí pobožnosti ako aj organové a spevácke koncerty. Stojí tu od r. 1861, no na jeho mieste stál kostol už v 13. storočí. Vtedy bolo Tromsø široko-ďaleko jediným náboženským centrom. (vstup 20NOK, 15 min)

Za povšimnutie stojí aj biela budova po ľavej strane katedrály. Nielen preto, že išlo o prvý dom, ktorý bol v meste postavený z kameňa, či preto, že v ňom bývala spisovateľka a maliarka Cora Sandelová. Počas Druhej svetovej vojny sa ho totiž zmocnilo gestapo, ktoré tu väznilo, mučilo a vypočúvalo podozrivých nepriateľov nemeckého režimu. Jedným z nich bol aj Karl Rasmussen. Ten posielal spojencom do Londýna správy o stave nemeckého krížnika Tirpitz, potopeného v neďalekom Kåfjorde. Radšej, než by mal udávať a donášať na vlastných, skočil z druhého poschodia a zabil sa. Tromsø bolo jediným mestom v severnom Nórsku, ktorého sa bombardovanie počas vojny nedotklo. Pár týždňov dokonca slúžilo ako sídlo parlamentu a hlavné mesto.

Polárny deň aj noc tu trvajú takmer dva mesiace.

Polárna žiara je zážitkom na celý život.

Polárna žiara je zážitkom na celý život.

Obďaleč nájdeme ďalšiu zaujímavú budovu, postavenú pod strechou starého kina. Tvoria ju štyri poschodia a po celej dĺžke je efektne presklená. V roku 2009 získala titul najlepšej verejnej knižnice v Nórsku. Okrem čítania beletrie, či dennej tlače môžete pekne zhora sledovať dianie na ulici. Vstup funguje na čipový preukaz, no ľudia chodia neustále hore-dole a prakticky nik vás nekontroluje.

Chcete zažiť Tromso na vlastnej koži? Vyberte sa za polárnou žiarou na našom BUBO zájazde. Dovolenka v Nórsku!

​Keď zima nevadí... #

To už sme neďaleko hlavného námestia Tromsa, nazývaného Stortorget. Lemujú ho viaceré atraktívne budovy, ako mestská radnica, katolícky kostol Panny Márie, či zaujímavá moderná stavba Kystens hus - centrum arktického rybolovu a aktivít, kde nájdete aj supermarket a niekoľko reštaurácií. Z nich BUBO jednoznačne odporúča rybiu polievku v Dragøy. Ak chcete spoznať minimalistický severský fine dining, vyskúšajte zas sezónne set menu v Mathallen s výbornými rybími špecialitami.

Námestie Stortorget je príjemným rušným srdcom mesta, kde sa stále niečo deje. Mimoriadne pôsobivé je počas premietania filmov na veľkej obrazovke pod holým nebom, keď sa každoročne stáva jedným z dejísk Medzinárodného filmového festivalu Tromsø, a ľudia v bundách, čapiciach na zasnežených lavičkách svorne spolu sledujú zaujímavé príbehy na plátne.

Neodmysliteľnou súčasťou námestia je aj Raketten – čiže Raketa /podľa typického špirálovitého zakončenia strechy/, jeden z mála a jeden z najstarších kioskov v meste. Pri požiari v roku 1930 ich v meste veľa vyhorelo. Tento však statočne a pevne stojí na hlavnom námestí od roku 1911, zásluhou len osemnásťročnej Margit Løkke, ktorá ho vybudovala. Dnes tu robia najobľúbenejšie hotdogy v meste, ale aj ďalšie pochúťky arktického fast foodu, načapujú vám tu dobré lokálne pivo. Nezvyčajný malý polárny kiosk, jeden z najmenších barov sveta, verne stráži jeho maskot, občerstvujúci sa kozmonaut, vďaka ktorému Raketten len tak neprehliadnete.

Keď pokračujete ďalej z námestia, tesne pred mostom vás môže na chvíľu premknúť pocit, akoby ste sa preniesli o pár desaťročí dozadu. A naozaj, elegantne vydláždené ulice, pôvodné drevené domy aj dobové verejné osvetlenie majú za úlohu priblížiť, ako asi mestečko vyzeralo kedysi. Práve z týchto miest sa totiž rozrastalo až do dnešnej podoby. Nachádza sa tu aj najstarší dom v Tromsø - takzvaný Skansen, postavený roku 1789 na pozostatkoch rašelinovej hradby z 13. storočia. Okrem neho tu nájdete aj Polárne múzeum, venované polárnym bádateľom a expedíciám, štartujúcim odtiaľto na sever.

V najmenšom bare sveta vám načapujú skvelé lokálne pivo.

​Gondolou nad mesto #

Blížime sa k ďalšej z impozantných atrakcií mesta. To, čo sa týči pred nami, nám môže pripomínať všeličo. Ľadovec, sámsky stan, konštrukcia na sušenie rýb, alebo skalnatý ostrov Håja? To všetko mohlo inšpirovať architekta Jana Inge Hoviga pre dizajnovanie tvaru tunajšej „Arktickej katedrályIshavskatedralen. Veľkolepý Tromsdalenský kostol, ktorý dostal tento prívlastok práve vďaka svojej odvážnej architektúre, otvorili v roku 1965. Jeho východná strana je ozdobená jednou z najväčších a najmonumentálnejších sklených mozaík v Európe z dielne Victora Sparreho. Nedávno tu postavili nový organ, často sprevádzajúci spevácke zbory prispôsobivých koncertoch pod polnočným slnkom. (55 NOK, 15 min)

Je čas pozrieť si mesto trochu z nadhľadu a výšky. Ak ste si na internete čo i len raz vyhľadali názov Tromsø, určite dobre poznáte typický rozžiarený panoramatický pohľad na mesto z lanovky Fjellheisen. Zažiť ho na vlastnej koži je však tisíckrát lepšie. Výstavbu lanovky, ponúkajúcej tento neopakovateľný zážitok, má na svedomí Brødrene Jakobsens Rederimiestna lodná spoločnosť, významná v love a rybolove v arktických a antarktických oblastiach. Aj preto gondola nesie symbol polárneho medveďa a tuleňa. Vmestí sa do nej 28 ľudí. Zo spodnej stanice vo výške 50 metrov nad morom vás táto ´vzdušná loď´ za 4 minúty vyvezie na horu Storsteinen do výšky 421 mnm, odkiaľ môžete len nemo sledovať krásu a pôvab Tromsa pod vami...

Dospelý 240 NOK, Dieťa (3-15 rokov) 120 NOK

Dobré pivko po vzrušujúcej prehliadke nie je zlé. Obzvlášť, ak vám ho načapujú v druhom najsevernejšom pivovare na svete - Macks Bryggeri. Ølhallen, alebo pivnú halu otvorili v jeho pivnici roku 1928. Nájdete tu pivo tankové aj fľaškové, pričom stálicami sú hlavne pivá značky MACK. Na pípe ich nájdete vyše šesťdesiat. Skvelou alternatívou sú aj ochutnávacie tácky s piatimi rôznymi druhmi malých pív. Ak si chcete objednať ako štamgast, odporúčame Blanding: dve časti tmavého Bayer a jednu časť svetlého Pilsner. K jedným z najslávnejších určite patril Henry Rudi, takzvaný kráľ polárnych medveďov, ktorý ich počas svojej kariéry zabil viac ako 700. Pre poľovníkov a lovcov bola Ølhallen prvou zastávkou po fuškách na Špicbergoch alebo po mesiacoch v Severnom ľadovom oceáne.

Takto štýlovo ukončujeme oficiálnu prehliadku Tromsa – mesta, kde trvá 50 dní deň aj noc. Paríža severu so svojským štýlom, eleganciou a pôvabom. Kde na vás dýcha dobrodružstvo a história polárnikov a bádateľov, ktorí tu štartovali svoje arktické cesty. Mesta skvelej gastronómie, lásky k umeniu a kultúre, a pôvabných stúp histórie, dýchajúcej na každom kroku, miešajúcej sa s rušným spoločenským životom dneška.

Samozrejme, v Tromso vždy môžete zažiť ešte viac. Aj my v BUBO vám ponúkame pár tipov navyše. Šťastnú a dobrodružnú cestu k polárnemu kruhu!

Neopakovateľný výhľad z lanovky Fjellheisen. Video: Zuzana Hábeková – BUBO

Neopakovateľný výhľad z lanovky Fjellheisen. Video: Zuzana Hábeková – BUBO

TOP 10 TROMSO #

  1. Atmosféra polárnych oblastí v Polariiinštitúte pre výskum arktických oblastí. Tu sa môžete oboznámiť s tunajšou faunou, vidieť naživo kŕmenie tuleňov, pozrieť si filmy o polárnej žiare, či dozvedieť sa o aktuálnych ekologických problémoch.
  2. prechádzka po prístave Havn zastavte sa v osobnom prístave, pokochajte sa krásnymi pohľadmi na okolité kopce, známy most i najkrajšie pamätihodnosti mesta, odfoťte, čo sa dá. Vo vnútri budovy prístavu sa nachádza návštevnícke centrum.
  3. živá atmosféra ulice Storgata hlavná tepna mesta so spoločenským životom, kde môžete pozorovať jeho súčasnosť, nakúpiť suveníry, dať si niečo dobré v miestnych reštauráciách, či kaviarňach.
  4. najsevernejšia protestantská katedrála na svete Domkirke impozantný chrám a jediná čisto drevená katedrála Nórska. S kapacitou 600 miest je takisto jedným z najväčších kostolov v krajine.
  5. ticho v knižnici jedna z najelegantnejších budov mesta, slúžila kedysi ako kino. Dnes odtiaľto okrem literatúry, či časopisov môžete pozorovať cez efektnú presklenú fasádu dianie na ulici pod vami. Inštitúciu v r. 2009 vyhlásili za najlepšiu verejnú knižnicu Nórska.  
  6. zima na Stortorget hlavnom námestí mesta s radnicou a ďalším zaujímavým objektom Kystens Hus – centrom arktického rybolovu a aktivít.
  7. V meste určite musíte ochutnať v jednej zo skvelých reštaurácií nejakú rybaciu dobrotu! My odporúčame delikátne menu v Mathallen, alebo nezabudnuteľnú rybaciu polievku v Dragoy.
  8. Na hlavnom námestí sa zastavte v Raketten – jednom z najmenších barov v meste, kiosku, vyhľadávanom domácimi aj turistami, s výborným pivom, hot dogmi a ďalšími dobrotami na zahriatie. ´Raketu´ stráži – ako inak – verný maskot kozmonaut.
  9. Pokračujúc od námestia k mostu sa ocitnete akoby dve storočia dozadu. Dobové domy, dlažba, osvetlenie... to všetko má pripomínať, ako vyzeralo Tromso kedysi. Nájdete tu aj Skansen – najstarší dom mesta z roku 1789.
  10. najkrajší výhľad na mesto z Fjellhejsen – výlet môžete ukončiť s nadhľadom. Vyvezte sa lanovkou v tvare vznešenej gondoly do výšky 421 metrov nad morom a kochajte sa nádhernými výhľadmi všade navôkol, ktoré toto miesto ponúka.

Na psích záprahoch
Foto: Zuzana Hábeková – BUBO

ČO VIDIEŤ NAVYŠE #

  1. Zažiť práve arktické wellness môžete v tunajšom vychytenom spa Vulcana, neďaleko prístavu. Magazín Finnair spa vyhlásil za najlepšie severské relaxačné centrum.
  2. Premeňte sa na lovcov polárneho svetla! Za polárnou žiarou sa tu organizujú profesionálne výpravy, ktoré vás povedú priamo z centra mesta do jeho okolia. Uvidíte nádherné vrchy, fjordy a údolia, osvetlené neopísateľnou krásou nordickej žiary. Trasa vždy závisí od počasia a viditeľnosti oblohy, aby ste si mohli "uloviť" čo najkrajšie zábery. Výlet za žiarou trvá približne 7 hodín, niekedy sa najodvážnejší lovci svetla dostanú až k fínskym a švédskym hraniciam.
  3. Jedinečný zážitok ponúka aj výprava na saniach, ťahaných sobmi! Výlet popri pobreží si vychutnávate ťahaní týmito vznešenými zvieratami, symbolmi severu, ktoré je možnosť aj kŕmiť.
  4. Ešte zážitkovejšia je jazda na psích záprahoch, ktorú vám v BUBO odporúčame ako TOP fakultatívnu aktivitu. Cíťte sa na chvíľu ako musher v objatí nedotknutej prírody.
  5. Plavba ku fjordom. Zažite neopakovateľnú scenériu okolia Tromsa z lode. Plavba s obhliadkou nádherných fjordov trvá cca 5 hodín, počas ktorej môžete tunajšiu divú prírodu pozorovať z úplne inej, dych berúcej perspektívy.
Pozorovanie veľrýb za polárnym kruhom. Video: Zuzana Hábeková – BUBO

Pozorovanie veľrýb za polárnym kruhom. Video: Zuzana Hábeková – BUBO

  1. Navštívte slávne ľadové kupoly mesta! Na okraji mesta objavíte skutočné mrazivé kráľovstvo z domčekov z ľadu, ľadového hotela a baru, kde si môžete dať niečo na zahriatie. Počas výpravy s dozviete niečo o procese výstavby takýchto ľadových budov.
  2. Polárne múzeumunikátna exhibícia ponúka pohľad a priblíženie ťažkého života tunajších lovcov, je venovaná fascinujúcim polárnym expedíciám takých hviezd ako Fridtjof Nansen, či Roald Amundsen.
  3. Husfliden obchod s nádherným ručne robeným typickým nórskym oblečením, dreveným umením, doplnkami, ozdobami... skrátka ideálne suveníry pre vašich najbližších!
  4. Farmársky trh na Storgatepríjemné rušné miesto v centre, kde môžete kúpiť lokálne produkty, domáci med, ručné práce, ovocie a zeleninu, a ochutnať typické nórske palacinky – svele - s džemom!
  5. Tromso je obklopené jednými z najlepších svahov na lyžovanie v Nórsku, takže ak ste lyžiar, neváhajte! Skvelé podmienky na lyžovanie sú zväčša od októbra do júna, najbližšie od centra mesta to máte na kopce Kvaloya Islands /10 minút jazdy z centra/.
  6. Ak ste v Tromso v lete, nevynechajte možnosť kajakovania pod polnočným slnkom uprostred úchvatných fjordov! Je to určite pre tie dobrodružnejšie povahy, no na tento zážitok nezabudnete do konca života...
Zuzana Hábeková

Zuzana Hábeková

Zuzana Hábeková

Vyštudovaná škandinavistka a anglistka so slabosťou pre juhovýchodnú Áziu. Okrem sprevádzania v Japonsku, Vietname, Kambodži, Thajsku, Malajzii, Singapure, ale aj v celej Škandinávii, na Pobaltí či Madagaskare sa venuje prekladaniu švédskych detektívok a práci s fotografiou. U nás v BUBO je tiež súčasťou marketingového tímu, pomáha s grafikou, pripravuje premietania a stará sa o BUBO Instagram. Zbožňuje sushi, kambodžský fish amok, a na party caipirinhu a jamajský dancehall. Jej top zážitkami sú polárna žiara a psie záprahy v severnom Nórsku, a malgašská diskotéka s domácimi pod baobabmi a oblohou južnej pologule.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Nórsko - zlatý trojuholník

Zo zájazdu:

Zuzana Hábeková

Posledná úprava článku | Prečítané: 6412

Mohlo by Vás zaujímať

Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania
Na konci Nórska v Kirkenese Kirkenes

Kirkenes Na konci Nórska v Kirkenese

Mestečko Kirkenes, kde 400 km za polárnym kruhom slnko nezájde za obzor 70 dní. Koniec nórskeho Laponska neďaleko ruských hraníc, kde sa akoby…

Robert Taraba 8 min. čítania
Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť Geiranger

Geiranger Najnórskejší deň, aký môžete na svete zažiť

Nórsko je krajina fjordov, nádhernej prírody a drobných dediniek a mestečiek, ktoré svojou architektúrou drevených domov krásne zapadajú do…

Robert Taraba 14 min. čítania
Magický okruh najkrajšími končinami Nórska Svolvaer

Svolvaer Magický okruh najkrajšími končinami Nórska

Pre mnohých cestovateľov je Nórsko najatraktívnejšou krajinou Európy. Čarovná zem fjordov, hôr, jazier, ľadovcov a prekrásnej prírody dostane snáď…

Ivana Tomášová 13 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2556 3195€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Mongolsko, Rusko, Čína

01.06. → 14.06.

náročnosť

14 dní

Trvanie

9999

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.