Jeden deň v Saigone

Prehliadka

Jeden deň v Saigone

Saigon, alebo po správnosti Ho Či Minovo mesto, je slávnou metropolou južného Vietnamu. Je to zároveň najľudnatejšie a najrozľahlejšie mesto krajiny. Na rozlohe dvetisíc kilometrov štvorcových tu žije až trinásť miliónov ľudí. Zdalo by sa preto, že človek na spoznanie tohto ľudského mraveniska bude potrebovať aj týždeň. Ak máte však času menej a vyznáte sa, tak to najpodstatnejšie v meste si viete prejsť aj za jeden jediný deň. Ako na to? My v BUBO to vieme, a v tomto článku pridáme aj pár rád, čo v Saigone robiť, ak vám ešte zostane trochu času navyše...

Saigon Počasie

slabý dážď

slabý dážď

36°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 05:52

Západ slnka 18:04

Dážď 0.14mm

Saigon, ó Saigon! #

Oficiálny názov mesta je Ho Či Minovo mesto, na pamiatku slávneho revolucionára, ktorého odkaz viedol v roku 1975 k zjednoteniu krajiny. V tom  istom roku mesto Saigon premenovali na Ho Chi Minh City, aby pripomínalo otca vietnamskej komunistickej revolúcie. Mnohí miestni obyvatelia však dodnes toto meno úplne neakceptujú, a radšej používajú to starosvetské, kratšie meno Saigon.

Vietnam je krajinou s bohatou, ale aj bolestnou krvavou minulosťou, a práve Vietnamská vojna, jej dotyk, je najväčšou „pamiatkou“ aj tohto mesta. Dodnes tu rezonuje. Paradoxne, boli to aj zlaté časy mesta, kedy bol Saigon medzinárodnou metropolou. Snúbil sa tu orientálny šarm s americkými peniazmi a vytváral kulisu pre dnes často romantizované scény vojnového konfliktu. Mnohí na túto éru dlho spomínali s nostalgiou, no mnohí tiež s veľkou nechuťou.

Pôsobivo o Saigone a tomto období píše Viet Thanh Nguyen vo svojom oceňovanom románe Sympatizant. V roku 2016 za neho dokonca získal aj Pulitzerovu cenu, a ak sa do mesta chystáte, tak ho určite odporúčam ako tematickú literatúru. Ak máte na Ho Či Minovo mesto len jeden deň, tak v rámci potuliek mestom odporúčam venovať sa práve tejto ére konca 60. a začiatku 70. rokov a skúsiť sa s odstupom času a filtrom komunistickej dominancie posledných štyridsaťpäť rokov nadýchať magickej atmosféry, ktorú toto kozmopolitné mesto dodnes v sebe má.

Saigon je mesto trinástich miliónov ľudí a siedmich miliónov motoriek...

V partizánskych tuneloch Cu Chi #

Ak sa počas našej prehliadky chceme zaoberať Vietnamskou vojnou, tak určite nesmieme vynechať jednu z naj pamiatok, ktorá sa však nachádza mimo mesta. Sú to bývalé tunely partizánskej organizácie Viet Congu, ktoré nájdete na predmestí Saigonu - v mestečku Cu Chi. Jazda sem trvá hodinu a pol, ale určite sa to oplatí. Práve tu nájdete najväčšie vonkajšie múzeum partizánskej vojny vo Vietname, kde sa podrobne dozviete fascinujúci príbeh, ako prebiehali boje a ako dokonale mali vietnamskí partizáni prepracovanú svoju taktiku odboja proti Američanom a juhovietnamskej armáde. Garantujem vám, že táto autentická výstava nenechá nikoho chladným a dokonca aj filmy, ktoré ste o vietnamskej vojny možno videli, vám zrazu budú dávať väčší zmysel.

Odporúčam vyraziť sem skoro ráno taxíkom, alebo s organizovaným zájazdom, ktorý sa dá v meste vybaviť aj deň dopredu. Takto využijete deň naplno a zároveň sa vyhnete davom, ktoré sem prichádzajú najviac medzi desiatou a jedenástou hodinou ráno. Preto je ideálne vyraziť z mesta už o 7:30, tým pádom môžete byť už okolo deviatej na mieste. Cestou budete prechádzať aj cez kaučukové plantáže, na ktorých sa dá aj zastaviť, ak by ste radi vidieť, ako sa tu pestuje guma. Múzeum v tuneloch prejdete zhruba za hodinu a pol a pri dobrom načasovaní a odchode o 7:30 ráno môžete byť medzi 12:30 a 13tou hodinou naspäť v meste.

Spomienky na vojnu sú tu všadeprítomné, dotknúť sa ich môžete aj v partizánskych tuneloch Cu Chi.

Popoludnie s pozostatkami vojny #

Po návrate do mesta je ideálne nasmerovať si to do Paláca znovuzjednotenia – bývalého prezidentského paláca Južného Vietnamu. Ešte predtým však odporúčam dať si prestávku na obed v reštaurácii priamo cez ulicu – v našej obľúbenej Ngon 138. Tu viete ochutnať zo širokej ponuky kvalitnej vietnamskej kuchyne v reštaurácii európskeho štandardu. Obsluha je tu milá a veľmi promptná, niektoré tradičné jedlá ako rolky alebo polievky, pripravujú vo vonkajšej kuchyni a človek si vďaka tomu vie pozrieť a odfotiť celý proces varenia svojho jedla.

Po jedle stačí prejsť pár metrov a ste priamo v prezidentskom paláci. Tu sa dá stráviť asi hodina, podľa toho, nakoľko vás zaujme jeho funkcionalistická architektúra, alebo vybavenie a artefakty, pripomínajúce časy Vietnamskej vojny: napríklad prezidentova vojnová miestnosť, alebo bunker pod palácom. S vojnou sme však v tomto meste ešte stále neskončili. Čaká nás ešte jedna zástavka, pripomínajúca túto smutnú kapitolu histórie juhovýchodnej Ázie. Dva bloky od Paláca znovuzjednotenia nájdeme najznámejšie múzeum Vietnamskej vojny v krajine – Múzeum pozostatkov vojny. Odporúčam sa sem ísť pozrieť pre ilustrácie vojnových krutostí a pre lepšie pochopenie pojmov, ako napalm alebo agent orange. Múzeum odporúčam brať trochu s rezervou, je ladené veľmi protiamericky a pôvodne sa volalo múzeum amerických vojnových zločinov. No aj tak poskytuje dobrý obraz o krutostiach vojny, ktorá Vietnam toľko sužovala. Aj tu strávite asi hodinu. Okolo štvrtej poobede už máme všetci vojny tak akurát. 

Koloniálny šarm aj moderný šmrnc mesta #

Od Prezidentského paláca a múzea viete veľmi jednoducho prejsť ku koloniálnym dominantám centra Saigonu. Napokon, stále sme neopustili Distrikt 1 mesta, všetko je blízko a na dosah. Prechádzka, ktorá nás prevedie centrálnymi ulicami a pamätihodnosťami mesta, nám zaberie asi hodinu a pol. Dá sa začať z rôznych miest a vieme ju zorganizovať na rôzne spôsoby. Keď sme v okolí múzea a paláca, tak najjednoduchšie je prejsť asi desať minút po bulvári Le Duan ku katedrále Notre Dame. Tento svätostánok je najväčším kostolom vo Vietname a zároveň centrom miestnej kresťanskej komunity.

Hneď vedľa Katedrály stojí ďalší z koloniálnych skvostov mesta – nádherná budova pošty, ktorá svojmu účelu slúži už od 19. storočia. Je krásne zrekonštruovaná zvonka aj zvnútra a dodnes priamo odtiaľto môžete poslať pohľadnicu domov. Na stenách vnútri nájdete obrovské pôsobivé mapy, ktoré zobrazujú Saigon a Francúzsku Indočínu počas koloniálnych čias.

Z námestia pred katedrálou a poštou odporúčam pustiť sa po hlavnej promenáde Dong Khoi. Je to jedna z hlavných ulíc Saigonu, už za starých čias to bola rušná, najdôležitejšia obchodná tepna. Dodnes si do istej miery zachovala svoj dobový ráz, ale nájdeme tu už aj moderné obchody. Medzi nimi aj najväčšie nákupné centrum v centrálnom Saigone - Vincom Center. O kúsok nižšie, ako ideme od mohutných presklených veží Vincomu ďalej po promenáde, opäť na nás dýchne história v podobe budovy Opery, ktorá vyzerá akoby sem bola premiestnená priamo z Európy. Tu za čias Južného Vietnamu sídlil parlament a dodnes sa tu okrem divadelných predstavení uskutočňujú významné spoločenské udalosti a módne prehliadky.

Saigonský Notre Dame je najväčším kresťanským chrámom Vietnamu.

Susedný hotel Continental bol zas miestom, kde počas vojny bývali prakticky všetci zahraniční novinári. Na jeho prízemí nájdete výbornú luxusnú francúzsku reštauráciu Le Boergeois. Nad námestím pred operou sa vypína ďalší hotel Caravelle, ktorý sa vo vojnových časoch tiež preslávil a je akýmsi symbolom Saigonu, kde sa vždy dialo všetko podstatné v meste. Na jeho vrchnom poschodí sa ukrýva legendárny bar z tohto obdobia Saigon-Saigon, ktorý nie náhodou prezentuje so sloganom: ´keby len tieto steny vedeli rozprávať´...  nadarmo . Stretávali sa tu politici, novinári, vojaci, a popíjali svoje obľúbené drinky, vojna-nevojna.

Keď dosýta poobdivujeme všetky tieto pamätné miesta, od opery sa poberieme ďalej doprava a prejdeme na hlavné námestie Saigonu Nguyen Hue. Pred nami vpravo sa otvorí pohľad na koloniálnu radnicu mesta. Tu už od roku 1908 sedela mestská samospráva, práve v jej okolí pristávali vrtuľníky počas slávnej evakuácie mesta v roku 1975. Dnes námestiu dominuje socha Ho Či Mina pred radnicou, ktorá nám pripomína, že sme v dnes už jednotnom komunistickom Vietname.

Saigon ako na dlani #

Južnému koncu námestia Nguyen Hue dominuje moderná výšková budova. Je to Bitexco, ktoré bolo s 258 metrami svojho času najvyššou budovou Vietnamu. Dnes už ju predbehlo viacero iných stavieb v Ho Či Minovom meste aj v Hanoji, ale lokalitu má stále najlepšiu. Práve sem BUBO odporúča ísť na vyhliadku. Z Nguyen Hue ste pri jej vchode za päť minút a dokážete sa dostať až na 53. poschodie, odkiaľ vidíte Saigon ako na dlani. Dá sa ísť na vyhliadku, za ktorú zaplatíte v prepočte osem eur a vchádza sa do nej z prízemia. Ja osobne však odporúčam navštíviť radšej kaviareň, alebo reštauráciu, ktoré sú len o poschodie nižšie ako vyhliadka. Výhľad máte ten istý, len neplatíte za výťah a navyše si môžete pokojne posedieť pri kvalitnom koktejli, dobrej káve alebo skvelom čokoládovom koláči. Do kaviarne a reštaurácie sa dostanete z recepcie, ktorú nájdete na prvom poschodí po vstupe do budovy. Stačí sa vyviesť eskalátorom a vchod je rovno pred vami. Ideálna doba na návštevu je pred zotmením, pekne si počkať, kým sa celé mesto krásne rozsvieti. Je to fascinujúci pohľad a zážitok, na ktorý len tak nezabudnete. Keď sa stmieva okolo šiestej, výborne to stíhate aj s prechádzkou, ktorú navrhujem vyššie.

Nočné trhy v srdci mesta #

Keď sa nasýtite pohľadmi na večerný Saigon, určite odporúčam vydať sa od Bitexca po ulici Ham Nghi smerom k centrálnej tržnici Ben Thanh. Je to trochu od ruky, asi 15-minútová prechádzka, no táto tržnica určite stojí za návštevu. A to hlavne večer, keď to tu má úplne čarovnú, svojskú atmosféru. No tržnica sa dá navštíviť, samozrejme, aj cez deň a nájdete tu naozaj všetko, po čom srdce turistu túži – od magnetiek a tričiek, až po kešu oriešky, či kávu.  Zaujímavosťou je,  že o šiestej síce trhy svoje brány zatvárajú, no od siedmej je okolo tržnice otvorený tzv. nočný trh. Odporúčam sem však prísť už pätnásť minút pred 19tou. Prečo? Do trištvrte na sedem sú ulice pri tržnici prejazdné pre autá, od 18:45 je tu pešia zóna. Preto majitelia stánkov čakajú so zloženými stánkami v priľahlých uličkách a presne s úderom 18:45 vyštartujú ako na povel a začnú stavať trhovisko, ktoré vám doslova vyrastie pred očami. O 18:45 je to len obyčajná cesta, no o štvrť hodinku už tu vidíte stánky, kompletné sedenia,  mäso na grile, z ktorého sa šíri lákavá vôňa, ďalšie dobroty a najrôznejšie druhy potrebného aj celkom zbytočného tovaru. Dokopy je to jedna úžasná šou, akú neuvidíte nikde inde! Určite odporúčam sa pri Ben Thanh zastaviť a keď nič iné, už len sledovať zapálené úsilie Vietnamcov, ktorí nestratia ani minútu času, keď môžu obchodovať. Práve tu vidíte húževnatosť ich povahy a pracovné nasadenie, ktoré sú ochotní každodenne podstúpiť.

Toto doslova ľudové vystúpenie sa odohráva zo západnej i východnej strany tržnice každý jeden večer medzi 18:45 a 19:00. Ak budete meškať, nájdete už len zázračne bleskovo postavený trh, ktorý vyzerá akoby tam stál celý deň. No ak to aj nestihnete, nájdete tu originálne suveníry, či výborné jedlo, veď Vietnamci sú svojou kvalitnou kuchyňou povestní. Ak vás láka vyskúšať pouličné občerstvenie, práve tu máte výbornú možnosť. Čerstvé jarné rolky? Grilované bravčové s ryžovými rezancami alebo kuracie mäso na woku s kešu? Všetko pripravia úplne čerstvé priamo pred vami!

Stavanie nočných trhov Saigonu je zážitok, aký neuvidíte nikde inde vo svete

Mesto ktoré nikdy nespí #

Na záver dňa je dobré nahliadnuť aj do srdca nočného života vietnamského veľkomesta. To nájdete necelých pätnásť minút pešo od tržnice Ben Thanh okolo rušnej ulice Bui Vien. Práve tu sa vám Saigon ukáže tak ako si ázijské metropoly predstavujete v noci – vysvietený, hlučný a plný ľudí! Táto štvrť žije doslova celú noc. Vietnamci sa naozaj vedia zabávať, Bui Vien je toho dôkazom. So zotmením sa tu domáci miesia s mladými turistami – backpackermi, ktorí práve v okolí tejto ulice nájdu možnosti lacného ubytovania.

Táto čarovná kombinácia ´domorodcov´ a ´batôžkárov´ z celého sveta dala vzniknúť svojskej štvrti barov, diskoték a reštaurácií, ktoré rozhodne nemôžete vynechať, ak ste milovníkmi nočného života. Na niekoho je Bui Vien možno až priveľa podnetov naraz, ale ku koloritu mestu rozhodne patrí. Možno vám pripomenie slávnu éru Saigonu ako centra nočného života juhovýchodnej Ázie, ktorým bolo mesto počas čias vietnamskej vojny. Okolie Bui Vien je tiež ideálnym miestom, ak máte chuť na neskorú večeru, alebo túžite stretnúť európsku komunitu žijúcu vo Vietname. Na to odporúčam ulicu Hem 40 Bui Vie. Okolo podniku Nha Hang nájdete hneď niekoľko lokálov, kde vysedávajú zväčša starší Európania a Američania, ktorí pokladajú Vietnam za svoju druhú vlasť. Niektorí z nich sú v krajine už tridsať rokov a pri príjemne chladenom pivku sa s vami podelia o svoje zážitky a skúsenosti.

Ak by ste si chceli posedieť s miestnymi, tak tí zas navštevujú podniky na opačnej strane krčmovej štvrte na ulici Do Quang Dao. Tu ich nájdete obložených pivnými fľašami, ktoré čašníci nikdy neodnášajú, aby ste vedeli koľko ste vypili (a aby to vedeli aj tí čašníci), v družnej debate a nad spoločnými tanierikmi hovädzieho mäsa a zeleniny. Vietnamci sa vedia baviť a radi pijú pivo a nikde vo Vietname to nie je lepšie vidieť ako tu! Preto práve Bui Vien odporúčam ako vhodné miesto na ukončenie dňa v Ho Chi Minhovom meste.

Jeden deň nestačí! #

Za jeden deň si v Saigone viete pozrieť väčšinu jeho najznámejších pamiatok a turistických atrakcií. Je to ale nahustený program, a aj keď pokojne splniteľný, ak ste pohodlnejší cestovateľ, tak odporúčam zvážiť v Saigone dva dni. V takom prípade by som na jedno dopoludnie odporúčal Tunely Viet Congu v Cuchi, druhé dopoludnie Múzeum vojny a palác a na poobedie potulky mestom. Ak máte viac času, tak sa určite oplatí pozrieť si okolie rieky Saigon, čínsku štvrť Cholon alebo supermodernú novú štvrť v časti Binh Thanh, ktorej dominuje nová najvyššia budova Vietnamu Vincom Landmark 81. Okrem toho sa dá z Ho Chi Minhovho mesta navštíviť napríklad aj deltu Mekongu, ale to zas vyžaduje viac času. Ak by ste zvažovali výlet do delty, tak pozor! Jednodenné výlety zvyknú byť skôr pasce na turistov, kedy idete tri hodiny k Mekongu, potom vás tri hodiny vozia po farmách, kde sa vám pokúšajú predať poľnohospodárske produkty a potom vás vezú späť do mesta. Z delty reálne veľa neuvidíte. Lepšie sú výlety s prespávaním v delte a s rannou návštevou plávajúcich trhov. Ale to je zas na dlhšie. V skratke – Saigon si síce viete pozrieť za jeden deň, no ten na všetky jeho krásy nestačí! Ak máte však predsa iba jeden deň, tak verím, že tento článok vám pomôže, ako naložiť s časom tak, aby ste ho využili maximálne!

Panoráma Saigonu

Panoráma Saigonu

Praktické rady na záver: #

Kde sa ubytovať?

Saigon je obrovský a doprava v ňom nie je úplne najjednoduchšia. Mesto má 19 distriktov. Distrikt 1 je niečo, ako u nás staré mesto. Nie je síce staré, ale jednoznačne je to mesto. Úplné centrum. Dodnes sa volá Saigon. Je to výborná lokalita najmä kvôli pešej dostupnosti všetkého na okolí. Ja preferujem lokalitu v okolí tržnice Ben Thanh. Odtiaľ je všetko blízko a nájdete tam viacero hotelov strednej kategórie. Ak preferujete luxusnejšie ubytovanie, tak vás distrikt 1 rozhodne nesklame. Nájdete tu legendárne hotely ako Caravella, Rex, Continental alebo Majestic, o ktorých sa dočítate aj v knihách o Vietnamskej vojne a dodnes sú zástupcami kvalitného ubytovanie v metropole južného Vietnamu. Ak ste priaznivcami jednoduchšieho ubytovania, tak sa dá ubytovať aj v okolí ulice Bui Vien. Táto lokalita je známa ako backpackerská štvrť a nachádza sa prakticky hneď vedľa centra. Všetky tieto lokality majú výbornú pešiu dostupnosť a zároveň viete aj jednoducho zohnať taxík, ak preferujete pohodlnejšiu prepravu.  

Ako sa presúvať?

Minimálne časť Saigonu určite odporúčam prejsť si pešo. Nie je to mesto veľkých historických pamiatok, vzdialených od centra. Samotné centrum síce má tradíciu už od 15. storočia, no bolo mnohokrát prestavované a súčasnú podobu dostalo v dobách, keď Saigon vládol francúzskej Kočinčíne. Centrum je pospájané priestrannými bulvármi aj s chodníkmi a pohodlne sa dá prechádzať po vlastných. V špičke však odporúčam dať si pozor, nakoľko je v Ho Chi Minhovom meste vyše 6 miliónov motoriek, a keď sú cesty plné, tak vodiči neváhajú vyjsť na chodník a premávať sa medzi chodcami. Ale aj toto je súčasťou unikátnej vietnamskej skúsenosti, pre ktorú sa oplatí Saigon navštíviť. Mestská hromadná doprava v rámci mesta síce existuje, gro prepravy však prebieha na motorkách a osobnými autami. Metro v Ho Chi Minhovom meste stavajú už od roku 2008, prvá linka by mala byť otvorená  v polovici roku 2020. Zatiaľ preto zostáva najlepšou voľbou pešia preprava a na dlhšie cesty taxík, ktorý vás vyjde asi 60 centov na kilometer. 

Kde jesť?

Vietnamská gastronómia je jednou z najlepších na svete a Ho Chi Minhovo mesto je jej kvalitným reprezentantom. Nájdete tu všetko, od kvalitných pouličných stánkov až po výborné reštaurácie, ktoré pokojne zahanbia aj naše európske prevádzky. Tu je pár odporúčaných podnikov s krátkym popisom:

  • Pho 2000, ulica Le Lai – slávna reštaurácia, v ktorej jedol aj Bill Clinton, veľmi jednoduché stravovacie zariadenie s kvalitnou polievkou Pho
  • Nočné trhy Ben Thanh – pouličné občerstvenie v okolí tržnice Ben Thanh, široký výber čerstvého domáceho jedla
  • Ben Thanh Streetfood market – na rozdiel od nočných trhov ide o moderné pouličné jedlo, kde sa kvalitná ázijská kuchyňa miesi s hipsterským duchom, ktorý sem prenikol zo západného sveta.
  • Vietname House, Dong Khoi – výborná vietnamská kuchyňa v kultivovanom prostredí, kvalitná reštaurácia vyššieho európskeho štandardu čerstvo po rekonštrukcii
  • Ngon 138, Nam Ky Khoi Nghia – priestranná, tradične zariadená reštaurácia európskeho štandardu so širokou ponukou
  • Nha Hang Ngon, ulica Pasteur – tradičná vietnamská kuchyňa orientovaná hlavne na grilované mäso, široká ponuka
  • Le Bourgeois, Dong Khoi – kvalitná francúzska reštaurácia v rámci hotela Continental, európske prostredie a vyšší európsky štandard stolovania
  • Okrem všetkých miestnych reštaurácii nájdu priaznivci v Saigone aj Hard Rock Cafe na ulici Hai Ba Trung. 

Kde nakupovať?

Ak chcete nakupovať, tak Saigon je tým pravým miestom. Nájdete tu všetko, od jednoduchých stánkov po západné butiky. Spomeniem niekoľko miest a kvalitných obchodov, ktoré stoja za návštevu:

  • Vincom Center – najznámejšie nákupné centrum Vietnamu. Vlastní ho najbohatší Vietnamec a bolo to vôbec prvé nákupné centrum a moderná budova, postavená v centre Saigonu.
  • Tržnica Ben Thanh – najslávnejší trh v meste, podľa ktorého sa volá celá štvrť, v ktorej leží. Nájdete tu všetko, čo potrebuje a občas aj to, čo nepotrebujete. Otvorený je cez deň a od 19tej sú pri jeho budove nočné trhy.
  • Cholon – čínska štvrť v distrikte 4, tu nájdete úplne všetko. Nájdete tu viac potravín a zeleniny ako na Ben Thanh, celá štvrť je jeden veľký trh.
  • Dan Sinh  - trh s vojenskými doplnkami, starožitnosťami a vecami z vietnamskej vojny. Pozor, z krajiny sa nesmú vyvážať náboje a repliky zbraní! Tu ich ale viete kúpiť a miestni vám ich pokojne predajú. Na letisku však rátajte s problémami.
  • Ginkgo obchody – Ginkgo je vietnamská značka oblečenia, sú to predovšetkým kvalitné tričká s modernými vietnamskými motívmi, najznámejšia značka oblečenia v krajine. Majú prevádzky na viacerých miestach, napríklad na ulici Le Loi.
  • Trung Nguyen Legend – Najznámejšia vietnamská značka kávy, majú sieť predajní s kaviarňami, kde môžete kávu ochutnať a rovno kúpiť. Predávajú až osem úrovní kávy vo veľmi slušnej kvalite. Príjemná je prevádzka na ulici Ly Tu Trong. 

Zažite lákavý Saigon na vlastnej koži a vyberte sa s nami na dovolenku do Vietnamu! Náš zájazd Vietnam zo severu na juh vám ukáže Vietnam od Hanoja až po Ho Či Minhove mesto. Ak si však chcete pozrieť aj exotickú Kambodžu, vyberte sa na zájazd Vietnam, Kambodža a neoľutujete!

Zaujal vás Vietnam? Prečítajte si aj naše ďalšie vietnamské články:

  • Hue - prejdite sa cisárskym Hue s vlastným Zakázaným mestom
  • Hanoj - nadýchnite sa chaosu a starobylosti fantastického Hanoja
  • Severný Vietnam - ako vyzerá krása severovietnamskej prírody?
  • Hoi An - najkrajšie miesto Vietnamu posiate lampiónmi
  • Nha Trang - najkrajšie pláže Vietnamu a prímorská atmosféra Vietnamu
Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Samuel Kĺč

Vyštudovaný politológ a presvedčený multikulturalista. Sama v 14-tich posadili rodičia samého na lietadlo do USA s tým, že to sám zvládne a odvtedy to zvláda. Vyskúšal si Severnú, Strednú aj Južnú Ameriku, pol roka pobudol v USA aj v Holandsku. Za najzaujímavejšiu ale pokladá Áziu. Učarili mu majestátna čínska história a tradície, ale zároveň hlboko cti nomádsku kultúru a nedotknuté hory strednej Ázie.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

 

Zo zájazdu:

Samuel Kĺč

Posledná úprava článku | Prečítané: 1466

Mohlo by Vás zaujímať

Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže Nha Trang

Nha Trang Nha Trang – ako si zamilovať vietnamské pláže

Sedem kilometrov dlhá piesková pláž, azúrové more, tropická klíma po celý rok, rozvoniavajúce gurmánske ulice plné dobrôt z čerstvých morských…

Diana Vozárová 11 min. čítania
Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu Hoi An

Hoi An Hoi An - rozprávka v meste lampiónov a hodvábu

Vietnamský Hoi An sa pravidelne umiestňuje v rebríčkoch miest, ktoré väčšina ľudí nepozná, no určite stoja za návštevu. Pár dní v tomto romantickom…

Zuzana Hábeková 12 min. čítania
KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte exotický Vietnam a jeho najznámejšie miesta?

Vietnam je ázijský cestovateľský šperk s unikátnou históriou a výnimočnými prírodnými aj architektonickými lákadlami. Viete, ktoré pamiatky sa…

Viktor Háber 12 min. čítania
Vietnamská vojna (2. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (2. časť)

Vietnam je krajina so zaujímavou históriou, vrátane nedávnej vojenskej. Vďaka spletitým udalostiam v minulosti vietnamský národ nadobudol dnešnú…

Angelika Machová 13 min. čítania
Vietnamská vojna (1. časť) Blog

Blog Vietnamská vojna (1. časť)

Vietnamskú vojnu možno považovať za jednu z najdlhšie trvajúcich vojnových konfliktov, ktorá dlhé roky nemala víťazov ani porazených. Mala však…

Angelika Machová 16 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.