Melia Varadero - all inclusive dovolenka na Kube

Melia Varadero - all inclusive dovolenka na Kube

Melia Varadero a Melia Las Americas na Varadere. Ktorý si vybrať? Ak ste hľadali slušný 5-hviezdičkový hotel na exotickej Kube, tak ste tu správne. Na servis európskej značky Melia na Kube sa dá spoľahnúť. Napísali sme pre vás rozsiahlu recenziu.

Kubánske Varadero a jeho nádherné pláže ponúkajú mnoho hotelov najrozličnejšej kvality, kde môžete tráviť svoju dovolenku. My v BUBO obľúbujeme cenovo dostupnú značku Memories a odporúčame ju klienotm, ktorí chcú ušetriť a obľúbujeme aj luxusnú značku Paradisus Princesa, ktorú odporúčame náročným klientom.

Značka Melia je niekde medzi týmito dvoma možnosťami. Ak cestujete s deťmi, rezervácie vám zabezpečujeme v hoteli Melia Varadero a ak preferujete „adults only“, tak susedný hotel Melia Las Americas bude to pravé pre vás. Nadšencov golfu poteší golfové ihrisko, ktoré sa nachádza iba kúsok od hotelov.

Kde sa nachádza Melia na Varadere #

Melia all inclusive hotel sa nachádza 30 km od medzinárodného letiska Varadero-Matanzas. Cesta na toto letisko zaberie cca 30 minút. Ak ste si svoj prílet/odlet naplánovali z medzinárodného letiska v Havane, tak na presun počítajte s približne 3,5 hodinami. Táto trasa má 160 km.

Hotel Melia sa nachádza na malom útese, pod ktorým (z ľavej strany) nájdete jeho piesočnatú pláž so slnečníkmi a lehátkami. Zo začiatku sú v mori aj kamene, ktoré sa postupne strácajú, ako pláž postupne prechádza až k susednému hotelu Melia Las Americas Adults only, ktorý má tiež svoje vlastné slnečníky a lehátka. Hostia sa rozoznajú podľa farby náramku, no môžete sa kúpať aj v tejto časti. Pláž nie je oddelená. 

Ak cestujete bez detí, odporúčame vám zabezpečiť si rezerváciu v Melia Las Americas, kde jednak netrpíte prítomnosť detí a máte aj krajší úsek pláže priamo pred hotelom. Každopádne, môžete ostať aj v Melii Varadero, ktorá vychádza cenovo výhodnejšie, ale kde bývajú ubytované aj rodiny, aj dospelé páry dokopy. Oba hotely majú kvalitný servis, široké možnosti zábavy, a tak si vyberiete podľa svojej chute. 

Značka Melia si pripisuje 5 hviezdičiek a verte nám, že hodnotíte hotelový servis priamo na Kube, tak si každú jednu zaslúži. Rezort má veľký bazén, dobre možnosti stravovania a barov, výber aktivít, precízny concierge, veľmi slušný a priateľský anglicky hovoriaci personál. All inclusive tu vždy fungoval a my sme si v ňom výborne oddýchli a domov odchádzali spokojní.

Aké je vo Varadere počasie a kedy ísť? #

Pozrite si, aké je počas roku vo Varadere počasie a kedy sa oplatí do tejto krajiny cestovať.

Pobyt odporúčame zabezpečiť si v jesenných alebo zimných mesiacoch približne do marca. Vtedy je hlavná sezóna. Ak sa chcete vyhnúť davom turistov, môžete cestovať mimo sezóny od apríla do októbra. Aj keď papierovo "nie je sezóna", na Kube je väčšinou vždy príjemných 30 stupňov počas dňa a more je stále príjemné. Dá sa povedať, že Kubáncom býva vtedy zima, ale Európania aj vtedy bojujú so spálenou pokožkou a užívajú si svoju dovolenku.

Po prílete do Havany na Kube #

Prílet na medzinárodné letisko v Havane je veľmi jednoduchý. Nemusíte sa báť, že by ste sa tu stratili. Terminál letiska, kde pristanete, je relatívne malý a značenie je prehľadné.

Ak idete na Kubu zo Slovenska, tak môžete letieť z letiska vo Viedni/Prahe/Budapešti s jendým prestupom. Už pri check-ine na prvý úsek letu smerom na Kubu majte pripravený cestovný pas a originál kubánsku turistickú vízovú kartu. Tu vám vie vystaviť aj naša kancelária BUBO v Bratislave (v 99 % prípadoch na počkanie). Kontaktujte nás na bubo@bubo.sk ohľadne podrobností a prevzatia víz.

Vízovú kartu budete druhýkrát ukazovať pred nástupom na let, ktorý už letí priamo do Havany. Kubánska vízová karta musí mať na druhej strane pečiatku cestovnej kancelárie, ktorá vám ju vystavila. Kartu majte po ruke medzi dokladmi v príručnej batožine.

Po vystúpení z lietadla na Kube idete s pasom v ruke a kubánskou vízovou kartou smerom na kontrolu. Pristúpite k prepážke, kde dostanete pečiatku (môžu sa vás opýtať na dĺžku pobytu a názov hotela, tak majte po ruke aj svoj letecký itinerár a hotelový voucher alebo zapísanú adresu hotela).

Treba sa vyzbrojiť veľkou dávkou trpezlivosti. Už ste na Kube, a tak rátajte s čakaním aj vyše hodiny. Pri pasovej kontrole vám odtrhnú jednu polovicu vašej vízovej kartičky a odfotia si vás. Druhú polovicu vízovej karty opečiatkujú a vrátia vám ju späť. Túto si starostlivo uschovajte. Budete ju odovzdávať pri odlete z Kuby. Za jej stratu hrozí pokuta a komplikácie pri odlete.

Následne o zopár krokov už stojíte na mieste, kde sa stretnete s vašou batožinou. Je možné, že batožina ešte stále nebude na batožinových pásoch. Nič sa nedeje, lebo aj to je Kuba. Všetci majú čas a je to v poriadku. Postupne sa naladíte na tento spôsob života. Môžete využiť čas a prihlásiť sa na internet na svojom smartfóne. Wi-fi je na letisku na 30 minút zdarma po tom, ako prejdete pasovou kontrolou.

Pri prihlásení zadáte svoje číslo cestovného pasu, s ktorým ste prileteli. Check-in na sociálnej sieti, že ste v poriadku prileteli a prvé fotky na Facebook či Instagram. Vezmite si vašu batožinu a kráčajte von z batožinovej haly. Pri východe z batožinovej haly vám ešte raz skontrolujú cestovný pas. Vonku medzi čakajúcimi hľadáte podľa tabuľky osobu, ktorá vás má vyzdvihnúť a zobrať do vášho hotela. Alternatívou býva taxík. Môžete ho zaplatiť v hotovosti aj eurami (nie však mincami).

Ak idete na Kube iba do all inclusive rezortu, tak veľké vreckové praktiky nepotrebujete. Ak okrem relaxu na pláži plánujete aj cestovanie po Kube, pripravte si vreckové nasledovne:  

V dnešných dňoch môžete na Kube platiť v eurách, čo je skvelá správa. Šetríte čas po prílete a nehľadáte bankomat ani zmenáreň. Ak predsa len chcete aspoň zopár kubánskych CUP (na sprepitné, wc a podobne), aktuálny kurz ponúkajú priamo na letisku.

Bankovky si pripravte už doma. Vezmite si tie v hodnote 5,10,20 EUR a zopár 50 euroviek ako vreckové. Bankovky 100, 200, 500 eur budú prakticky nepoužiteľné, resp. zaplatíte nimi len tie najdrahšie suveníry. Kubánci vám z nich nebudú vedieť vydať ani rozmeniť.

Peniaze nemeňte na ulici s cudzími ľuďmi (!), ktorí vám to neraz navrhnú (dávajú 3x horší kurz a k tomu to je nezákonné, môžete sa dostať do problémov).

Ak idete iba do all inclusive rezortu, kde je strava v cene pobytu, možno sa vám zopár kubánskych CUP zíde na drobné výdavky, sprepitné, vodu na prípadnom výlete... Prípadne služby, ktoré využijete a neboli v cene pobytu (masáže a pod.) zaplatíte na recepcii kartou. Je vítané služby personálu v all inclusive hoteli oceniť drobným sprepitným, ak ste boli veľmi spokojní. Napr. po večeri v reštaurácii, ktoré fungujú formou A la carte (sú v cene pobytu, ale robíte si na ne rezerváciu vopred), je v poriadku nechať personálu 20-50 CUP (1-2 eurá), ak ste boli spokojní.

Nie je to povinnosť. Každopádne, Kubánci to ocenia. Medzi hosťami sú často napr. ľudia z USA, pre ktorých je "tipsovanie" bežné, tak keď si to na mieste všimnete, nebudete veľmi prekvapení.

Každopádne, stále platí, že na Varadere už veľa vecí zaplatíte aj v hotovosti eurami, aj kartou. Aktuálne (rok 2022) nezaplatíte nič v USD a ani ich nezameníte. Cestujte s menšími bankovkami, 5-10-20-50 EUR a kartu majte ako rezervu. Pamätajte, že ak platíte eurami, tak vám vydajú v CUP. Nebojte sa toho, lebo tieto CUP viete využiť na sprepitné, toaletu v mestách či na pumpách a podobne. Môžete platiť alebo dávať sprepitné aj mincami 1-2 eur, tie však Kubánci nevedia nijako využiť. Často sa preto stretnete s otázkou, resp. prosbou, či by ste im nezamenili mince za papierové peniaze. Môžete im vyhovieť.

Na Kube je relatívne veľmi málo bankomatov, takže nespoliehajte sa na výber hotovosti z nich. Peniaze sa vám podarí zmeniť na CUP priamo na letisku alebo potom na recepcií hotelov, no pripravte sa na to, že nie všade môžu mať dostatok hotovosti. Najbezpečnejšie je pripraviť sa z domu (zobrať si hotovosť v drobných bankovkách), prípadne využiť služby zmenárne na letisku hneď po prílete. 

Ranné more je pokojné, bez jedinej vlny.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Do rezortu vedie dobre upravená a kvalitná cesta, ktorou budete neraz míňať zachovalé autá z 50. rokov. Nimi je Kuba tiež charakteristická.  Budete sa môcť v nich dokonca aj odviezť, ak chcete. Stačí sa opýtať hotelového bellboya a jedno vám privolá. Dohodnete si cenu a šofér vás povozí po Varadere.

Hotel Melia má veľkú vstupnú halu, kde vás privíta úslužný personál. Ten sa postará o váš kufor a nasmeruje vás k recepcii. Tá sa nachádza hneď v hale naľavo. Atmosféra je taká, aká na kubánskej dovolenke má byť. Všetko je čisté, upravené, upratané, farby ladia, hudba hrá a ľudia sa usmievajú. 

Priamo za recepciou uvidíte veľké zelené átrium, nad ktorým sú dohora všetky poschodia s krídlami, kde sú jednotlivé izby. K výťahu prejdite zľava.  

Vitajte v Melia Varadero #

Posadíte sa v kreslách v hale recepcie, požiadate si o drink a počkáte kým prídete na rad na check-in. Dostanete kartičky - kľúče od izby, ktorými otvoríte dvere a zároveň aj aktivujete elektriku vo Vašej izbe zastrčeným 1 kartičky do zásuvky pri dverách. Kartičky nestraťte a nenechávajte si ich pod krytom mobilu, keď opustíte izbu, nakoľko ich môže mobil deaktivovať. 

Rezerváciu do A la carte reštaurácie na večeru si spravíte u pracovníčky hotela (od recepcie sa vyberte okolo átria smerom doprava a o niekoľko krokov nájdete jej malý office s tabuľou otvorených reštaurácií) a rezerváciami si pokryte celú dĺžku pobytu, aby ste sa sem neskôr už nemuseli vracať. Nebýva tu celý deň, no spravidla ju tu nájdete v doobednajších hodinách približne do 15.00 h (recepcia vám upresní tento čas). 

Pri check-ine dostanete 2 kartičky - kľúče od izby a náramok, ktorý si nestrhávajte. Dostanete plán rezortu a vysvetlia vám, ako to tu funguje. Prípadne jednoducho čítajte tento blog. Dostanete malý bločik s prihlasovacím heslom na wi-fi. Kód je platný na približne 9 hodín (ako takmer každom hoteli na Varadere) a po uplynutí tejto doby si na recepcii požiadate o obnovenie svojho hesla. Heslo s wi-fi nestraťte. Ideálne si ho založte pod kryt vášho mobilu, aby ste ho mali po ruke, nakoľko kubánska wi-fi je presne taká, ako čakáte - občas vypadne a musíte sa prihlásiť znova. 

Po check-ine prejdete okolo atria smerom doľava k výťahom a pôjdete na poschodie, kde je vaša izba. Potom sa vyberte objaviť tento hotel a jeho všetky možnosti. 

4 fotografie

Recepcia hotela Melia Varadero

Aké ubytovanie si vybrať v Melia Varadero? #

Melia Varadero je veľký hotel, jedna budova s 5. poschodiami a výťahmi. Na panoráme Varadera je charakteristický svojím tvarom pyramídy. Výhoda je, že hotel nie je rozťahaný, všetko je na jendom mieste, a tak sa vôbec nenachodíte. V noci je hotel decentne vysvietený a je tu absolútne bezpečne. Ak máte radi pokoj, vyžiadajte si izbu, ktorá nie je prepojená s inou izbou vnútornými dverami alebo sa nechádza sa nad reštauráciami a diskotékou. 

Na prízemí sa nachádzajú všetky reštaurácie, ktoré majú terasy, ktoré lemujú hotel dookola. Nad nimi sú už jednotlivé poschodia, kde sú izby.

Najvyššie pochodie sa nazýva The Level a je to poschodie s najvyššiou kategóriou izieb, vlastnou wi-fi sieťou, concierge a službami výhradne pre tých najnáročnejších hostí, ktorí sa ubytovali na tomto poslednom poschodí. 

Melia Las Americas, susedný Adults only hotel, funguje na podobnom princípe, avšak má navyše veľkú záhradu s bungalovmi a výhľady na more z izieb z hlavnej budovy sú krajšie. 

5 fotografií

Izby so sea view

Classic Room
Musíme poznamenať, že už základný štandard izby je veľmi príjemný. Prekvapila nás novozrekonštruovaná izba s moderným nábytkom, bielym posteľným povlečením a decentným dizajnom.

Izba má 33m2 a výhľad k bazénom alebo do zelenej záhrady. Má balkón s 2 stoličkami, stolom a sušiakom na plavky či mokrý plážový uterák.
Izba je klimatizovaná a má samostatnú priestrannú kúpeľňu, kde je sprcha a toaleta, veľké zrkadlá a umývadlo. Našli sme si v nej dostatočný počet bielych jemných uterákov, fén a drobnú kozmetiku unisex vône.

Ak preferujete konkrétne značky kozmetických produktov, radšej si ich pribaľte do batožiny, nakoľko na Kube sú luxusné produkty v obmedzenej kapacite. V izbe sa ďalej nachádza žehlička s doskou, trezor, moderná TV, pracovný stôl a stolička, telefón, chladnička, kanvica (kávu/čaj dodá upratovačka) a šálky. V izbe je aj rozkladacia pohovka a stoličky, niekoľko lámp rôznej intenzity svetla. Je tu veľká skriňa s veľmi zrkadlami a náhradnou dekou. Do zástrčky nepotrebujete redukciu na americkú zástrčku. Naše koncovky do nej pasujú.

Classic Room Sea View
Vyššou kategóriou je táto izba, ktorá sa líši tým, že má výhľad na more.

Premium room Ocean View
Vyššou kategóriou je táto izba, ktorá sa nachádza v rohu pyramídy na 2., 3., 4. poschodí a má rohový balkón, a tak dostanete široký výhľad na more. Táto izba sa odporúča napr. pre novomanželov, ktorí tu prišli stráviť svoje medové týždne. Má 50 m2, veľký balkón, do ktorého pridali aj 2 lehátka a možný late check-out do 15.00 h.

5 fotografií

Izby The Level Melia Varadero

Ak máte záujem o poschodie The Level, tak tu sú dostupné 4 kategórie izieb.

Výhodou je, že na poschodí máte ešte ďalšiu reštauráciu, kam môžu iba hostia z tohto poschodia, wifi a concierge s privátnym check-in/check-out.

Izby sú krásne, ale môžete si zvoliť nasledovne:

  • The Level Room 33m2 s výhľadom smerom do záhrad alebo k bazénom.
  • The Level Room Ocean View je tá istá izba, ale s výhľadom na more.
  • The Level Suite Sea View je priestranná izba o rozlohe 80 m2 rozdelená na spálňu a jedáleň, samozrejme, s úžasnými výhľadmi do diaľok. Na veľkú terasu sa zmestili aj ďalšie lehátka a do chladničky extra nápoje alko/nealko.
  • The Level Grand Suite Sea View - nachádza sa na najvyššom bode hotela, na oddelenom poschodí a pripisujú jej najkrajší a najlepší výhľad, najkrajšie vybavenie a komfort, ktorý si užívate privátne bez pohľadov z nižších poschodí. Okrem toho sú tu aj 2 kúpeľne, aj samostatná sprcha, aj samostatná vaňa.

Melia Las Americas je hotel určený iba pre dospelé osoby. Hotel je rozdelený na hlavnú budovu a bungalovy v pestro rozkvitnutej záhrade. Izby otočené smerom na hotelovú pláž nemajú všetky balkóny, no z tých najvyšších poschodí sa tých výhľadov aj tak nebudete vedieť nabažiť. Pre niekoho sú príťažlivé aj výhľady na druhú stranu hotela - smerom na zelené golfové ihrisko (za ním je tiež more, čiže o "výhľad na more" aj tak neprídete).

5 fotografií

Priestory Melia Las Americas

Reštaurácie v Melia Varadero #

Reštaurácie sú priebežné otvárané na raňajky, obedy a večere. Je tu veľká bufetová reštaurácia, bary a reštaurácie A la carte. Mimo toho tu je nonstop otvorený snack bar, v ktorom vám pripravia vždy niečo dobré a namiešajú k tomu výborný koktail. Odporúčame piňakoládu, cuba libre, mojito alebo daiquiri. Majú aj obstojné pivo. Hladný a smädný neostane žiadný hosť. V Snack bare majú na výber často najmä burgre, šaláty a sendviče. Niekedy sa ponuka obmieňa. 

Reštaurácia Fuerteventura je A la carte reštaurácia, ktorá sa nachádza na prízemí hotela. Má luxusný nádych, decentné stolovanie a slušnú obsluhu. Ponúka medzinárodnú kuchyňu a my sme si výborne pochutnali napr. na ich stejkoch a víne. Je to miesto, kde sme sa počas pobytu zopárkrát vrátili. Preto, ak sa vám dá, odporúčame rezervovať si tu večere počas viacerých dní. Je otvorená od 18.30 do 22.00 h.

Reštaurácia Sakura je japonská reštaurácia, tak ako už samotný názov určite napovedá. Má kapacitu pre 32 stolujúcich. Je otvorená od 18.30 do 22.00 h a môžete sa tešiť aj na Teppanyaki.

Las Reses je reštaurácia, ktorá bola v máji 2022 ešte v rekonštrukcii, ale plánujú ju čoskoro otvoriť. Ak bude počas vášho pobytu otvorená, tak sa môžete tešiť na kuchyňu tzv. tex-mex z pohraničia Mexika a Texasu. Určite vás prekvapí krásna koloniálna architektúra. Nachádza sa v záhrade hotela, bude fungovať formou A la carte a bude otvorená od 18.30 do 22.00 h.

Bar Playa Varadero - je reštaurácia s otvorenou terasou, ktorá ponúka od 10.00 do 18.00 ľahké jedlo, drinky a kubánske koktaily.

Gauntanamera je reštaurácia špecializujúca sa na snacky, drobné občerstvenie a A la carte raňajky.

Las Palmas je lobby bar nachádzajúci sa v átriu priamo oproti recepcií a tu vám budú miešať studené a horúce nápoje podľa vášho gusta. Má pridruženú terasu, ktorú budú preferovať fajčiari. V noci sa tu konajú diskotéky, resp. hrá živá hudba. Otvorené od 8.00 h rána do polnoci.

Bar Baracoa nájdete priamo v bazéne a otvorený bude pre Vás od 10.00 do 18.00 h.

Santiago Lounge je bar resp. party room, kde sa budú konať diskotéky. Kapacita 280 ľudí.

Iné bary: Daiquiri Bar, Papito (zdravé nápoje) pri bazéne.

Reštaurácia Las Brasas je kubánska reštaurácia, ktorá ma otvorenú strechu. Na večere je potrebné urobiť rezerváciu ako do A la carte reštaurácie. Myslíte pritom na to, že ak má večer pršať, tak ju zavrú. Náhrada nebude a nemá zmysel pýtať sa prečo. Aj to je Kuba. Preto zvoľte starostlivo s prihliadnutým aj na počasie v daný večer. Kapacita 50 miest.

Varia naozaj veľmi chutné kubánske jedlá. Otvorená je od 18.30 do 22.00 h. Počas dňa tu servírujú aj obedy (12.30-16.00 h), ale v obmedzených možnostiach. Často si môžete pochutnať práve len na grilovaných morských plodoch alebo paele. Dress code pritom nemusíte úplne dodržať. Cez plavky si prehodíte predĺžení top alebo letné šaty a vojdete. Ak preferujete širší výber jedál na obed, zájdete si do bufetovej reštaurácie vo vnútorných priestoroch hotela.

3 fotografie

Večera v Las Brasas

La Habana je bufetová reštaurácia, ktorá vám pripravuje rôzne druhy jedál priamo pred vašimi očami. Burgre, špagety, smoothie, vajíčka na rôzne spôsoby... Súčasťou je bufet plný dobrôt od sladkosti, pečiva po čerstvé ovocie a zeleninu. Je otvorená na raňajky od 7.30 do 10.00 h, na obedy od 13.00 do 15.00 h a večere od 19.00 do 22.00 h. Je tu sedenie pre 400 hostí.

6 fotografií

Kubánska kuchyňa

Dress code - do batožiny si pribaľte zopár kusov slušného oblečenia a uzatvorenú obuv. Pri stolovaní sa tak budete cítiť veľmi príjemne. V izbe budete mať žehličku. Dámy si zbalia zopár kusov letných šiat, páni zas košeľu, bermudy/nohavice. Počas raňajok a obedov je dress code uvoľnený, no nemali by ste stolovať v plavkách, s mokrými vlasmi alebo mokrými šatami. Ak sa pred stolovaním trochu upravíte, každý to určite ocení.

3 fotografie

Množstvo jedla

Kubánska gastronómia

Pri Kube by sme radi upozornili, že kubánska gastronómia je obmedzená. Ak máte precestované Taliansko, Mexiko, Peru či Thajsko, Čínu, Vietnam... tak budete pri pohľade na výber a prezentáciu jedla veľkým kritikom. Treba však pochopiť ťažkú kubánsku situáciu, ktorá sa stravy hlboko dotýka. Ak je jedlo, tak je to skvelé a treba byť zaň vďačný. Preto sú kubánske all inclusive hotely pomerne obľúbené.

Môžeme však povedať, že úplne hladný neostáva nikto a dovolenka o dĺžke 7-10 dní bude určite veľmi príjemná, aj keď strava sa bude často opakovať. Prečo? Pretože tam, kde Kuba stráca na strave, vynahradí si to bezprostrednou a uvoľnenou zábavou, strhujúcou hudbou, vášnivym tancom a skvelými sviežimi alko aj nealko drinkami.

Ak hľadáte all inclusive štýl dovolenky, tak Kuba bude niečo úplne iné, čo ste doteraz zažili. Jednoznačne vám však odporúčame ísť do toho a inšpirovať sa výberom našich hotelov.  

Pláž hotela Melia Varadero #

Ako sme už spomínali, hotel Melia sa nachádza na malom útese, pod ktorým (z ľavej strany) nájdete piesočnatú pláž so slnečníkmi a lehátkami. V rannom pokojnom mori bola pri útese voda ledva po pás dospelej osoby. Tam sme videli, ako rodičia učia svoje deti plávať. Vlny žiadne. Poobede sa však už všetci radšej presunú na pláž.

K pláži vedie iba zopár schodov. Zo začiatku sú v mori kamene, ktoré sa postupne strácajú, ako pláž pokračuje až k susednému hotelu Melia Las Americas Adults only (iba pre dospelé osoby), ktorý má tiež svoje vlastné slnečníky a lehátka. Hostia sa rozoznajú podľa farby náramku, no môžete sa kúpať aj v tejto časti. Pláž nie je oddelená. 

5 fotografií

Pláž hotela Mélia na Varadere

Pre koho je Melia Varadero vhodný výber? #

Melia Varadero odporúčame klientom, ktorí hľadajú kvalitný servis, na ktorý sú zvyknutí z európskych all inclusive hotelov. S Meliou budete spokojní. Táto značka vás na Kube nesklame. Vyhľadávajú ho cestujúci s deťmi. Odporúčame ho aj pre samostatne cestujúcich ako aj mladé či staršie páry a rodiny, ktoré si chcú dosýta oddýchnuť a pritom všetkom dostať pomerne slušný servis za stále výbornú cenu.

Melia Las Americas je o niečo drahšia, ale je určtená iba pre dospelé osoby, má veľkú záhradu s bungalovmi, lepšiu cenu vstupov na golf a pôsobí pokojnejšie. A pláž s morom je na jednotku s hviezdičkou.

Všetka zábava sa deje na pláži alebo v bazéne, v baroch alebo po večeroch v lounge bare. Každý si tu nájde ten svoj kúsok raja. Atmosféra je uvoľnená, dress code je slušný. Počas nášho pobytu sme mali pocit, že prichádzajú hostia na úrovni. Počas nášho pobytu sa tu zabávala väčšinou americká klientela. Večierky sa niesli v znamení kubánskych rytmov. Myslíme si, že oba hotely vás nesklamú a sú hodné svojej ceny.

Relax na Kube bude patriť medzi tie najkrajšie, ktoré ste kedy zažili.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Ostatné služby #

Na recepcii hotela Vám poradia s vybavením si výletov v blízkom okolí. V hoteli sa nachádza malá posilňovňa. Stroje už majú za sebou najlepšie roky, ale odcvičíte všetko, čo potrebujete na multipresse, jednoručky, legpress, cviky s dopomocou kladky a, samozrejme, je tu aj zopár strojov na kardio. Rodičov detí poteší detský club. Počas dňa sa tu konajú rôzne aktivity, hry...počas večerov v amfiteátri bývajú tanečné show alebo iné programy.

Taktiež vám na recepcii poradia, ako si vybaviť golf vo Varadero Golf Club, ktoré je vzdialené iba pár metrov. Ak ste golfista a hľadáte práve túto dovolenku, tak Melia Las Americas vám dáva zvýhodnený vstup na golf. Dovolenku práve tu trávil aj napr. španielsky golfista Miguel Ángel Jiménez Rodríguez. 

7 fotografií

Iné služby hotela

Ako sa dostať z Melia Varadero do Havany? #

Recepcia hotela vám rada poradí, resp. hotelový poslíček vám privolá taxík a oboznámi vás s približnou sumou, ktorú uhradíte priamo taxikárovi. Za presun Havana-Varadero alebo Varadero-Havana neplatíte za celé auto viac ako 110-120 EUR v jednom smere. Po období pandémie sa ceny mohli už zvýšiť aj na 150 eur.

Neplaťte v miestnej mene, lebo vám dajú zlý kurz k eur. Plaťte radšej eurom. Služba je však spoľahlivá. Noste pri sebe vizitku hotela kvôli spiatočnej ceste. Alternatíva je výlet cez miestnu CK v hoteli = objednať organizovanú prehliadku Havany v rámci celodenného výletu s inými turistami.

Môže vás zaujímať:

Mojito - láska v pohári a kubánsky život

Daiquiri - spomienky na Hemingwaya

Check out a odchod #

Odporúčame vám, aby ste si večer pred vaším odchodom na recepcii vyplatili tie služby, za ktoré ste počas vášho pobytu mali zaplatiť a neboli v cene vašej rezervácie. Prípadne služby navyše si totižto píšete na číslo svojej izby a ak sa vám niečo teda nazbieralo, večer pred odchodom to vyplatíte. Boli ste na masáži? Využili ste nejaké platené procedúry? Deň vopred sa na recepcii informujte aj o tom, o ktorej si rezort pre vás naplánoval odchod vášho transferu na letisko, aby ste si presne vedeli rozvrhnúť čas.

Ak ste si ho rezervovali individuálne, skontrolujte si ho s dodávateľom služby. Skontrolujte si čas odletu z Kuby a či máte všetky potrebné doklady: elektronická letenka, kubánska vízová karta a pas. Spravte si online check-in a vyberte si miesto v lietadle, ktoré preferujete. Ináč check-in prebehne na letisku. Pri medzinárodnom lete do Európy sa odporúča byť na letisku už približne 2,5 až 3 hodiny pred odletom. Nezabudnite si zbaliť snack na cestu, kúsok ovocia alebo sladkosť. Na letisku v Havane nemusí byť dostatok stravy. To skôr nájdete veľa nápojov, alkoholu a kávu. 

Cesta na medzinárodné letisko v Havane je dlhá približne 170 km, t.j. približne 3,5 hodiny, no počítajte s možnými zápchami po ceste. Ak ste si objednali transfer formou kolektívneho autobusu, ktorý zbiera hostí z viacerých rezortov, môžete zastaviť ešte pri 4-5 hoteloch po trase a čas sa trochu natiahne. Informujte dodávateľa služby o svojom čísle letu a čase odletu, aby posúdil či idete načas. Autobus máva svojho sprievodcu, ktorý robí po ceste 1 krátku zastávku na WC a suveníry. Spravidla, ak nie sú problémy, cesta nezvykne trvať viac ako 4-4,5 hodiny. Ak idete sami taxíkom, prídete na letisko, samozrejme, oveľa rýchlejšie. 

BUBO odporúča objednať si transfer aspoň 6 hodín pred odletom z Havany. Transfer, aj keď je objednaný, tak na Kube nikdy nepríde načas. Nič s tým nespravíte. Môže sa stať, že naň budete čakať 30-45 minút. Nepodliehajte panike. Ak už čakáte 45-60 minút kontaktujte dodávateľa služby o aktuálnej situácii. 

Posledné úsmevy, rozlúčka s krásnou krajinou a aj s vaším rezortom a o niekoľko hodín ste už na letisku a idete na svoj check-in zaregistrovať si veľkú batožinu na medzinárodný let. Letisko už poznáte. Odovzdajte na check-ine veľkú batožinu, prejdete pasovou kontrolou, odovzdáte vízovú kartu a pohľadajte svoju bránu na odlet. Kubu ste si zamilovali a hoci ste na letisku, už rozmýšľate, kedy sa sem vrátiť alebo kam ísť nabudúce.

Španielčina do vrecka #

Ak neviete po španielsky, nemajte obavy. Domáci sú veľmi nápomocní. Nemusíte mať vôbec strach z jazykovej bariéry. Personál hotela hovorí po anglicky. Recepcia a barmani vynikajúco, upratovačky slabšie, ale pochopia vás, len treba hovoriť jednoducho a pomalšie. 

Každý sa však pred cestou môžete naučiť pár španielskych fráz. Toto ocenia aj domáci.

Výrazy, ktoré poznáte aj z filmov:

  • Dobrý deň - „Buenos días“.
  • Dobrý večer - „Buenas tardes“.
  • Dobrú noc - „Buenas noches“. (noches čítaj ako nočes)
  • Dobrú chuť - „Buen provecho“. (provecho čítaj ako provečo)
  • Ahoj - „Hola!“ (čítaj ako ola)
  • Dovidenia - „Adiós“.
  • Ďakujem - „Gracias“´.
  • Niet za čo - „De nada".
  • Áno - „Sí“.
  • Nie - „No“.
  • Dobre - „Bueno“ alebo „Vale“.
  • Prosím - "Por favor".
  • Pivo - „Cerveza“.
  • Rum s kolou - "Cuba Libre". 
Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 304

Mohlo by Vás zaujímať

Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

Viktor Háber 11 min. čítania
Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

Ľubor Kučera 11 min. čítania
Revolučné dejiny Kuby Blog

Blog Revolučné dejiny Kuby

Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

Patrik Jančík 22 min. čítania
Trinidad - najfarebnejšie kubánske mesto Blog

Blog Trinidad - najfarebnejšie kubánske mesto

Jedno z najkrajších kubánskych miest je vzdialené iba niekoľko hodín od hlavného mesta Havana. Vstupná brána do Karibiku, mesto obchodu a cukrovej…

Ľubor Kučera 7 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

3914 4773€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2924 3899€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2990 3738€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

9 dní

Trvanie

2461 3076€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.