Mŕtve more a jeho zaujímavé miesta

Prehliadka

Mŕtve more a jeho zaujímavé miesta

Kde bolo, tam bolo, za posvätným mestom Jeruzalem a na biblickej Júdskej púšti, v tom najnižšom mieste sveta, ležalo zaujímavé, čarovné jazero, vďaka ktorému človek ihneď omladol. A dobrou správou je, že tam zatiaľ leží dodnes...

15 zaujímavosti o tomto zázračnom mieste #

  1. Toto „more“ vôbec nie je more, ale slané jazero.

  2. Jeho voda obsahuje takmer 40% soli, priemer v moriach je 3,5%, čiže je 10-násobne slanšie než moria. Navyše tým, že jazero postupne vysychá, jeho salinita ďalej stúpa.

  3. Vďaka vysokému percentu soli v ňom nedokáže nič oku viditeľné prežiť (teda žiadne ryby, max. len niektoré mikroorganizmy) – preto názov Mŕtve more.

  4. Obsah soli je až tak vysoký, že vás pokojne udrží na hladine – neutopíte sa a čítajúc noviny si môžete plávať ako korok na vode.

  5. Má vysoký obsah minerálov (najmä horčík, draslík, vápnik a takmer 20 ďalších), vďaka čomu má jeho voda i miestne bahno (ktoré sa bežne predáva v kozmetike) omladzujúce a liečivé účinky, vhodné napríklad pre ľudí s kožnými či respiračnými/dýchacími problémami, alebo jednoducho pre ľudí, ktorí potrebujú zregenerovať od stresu a zaťaženia z práce.

RADA, AKO LIEČIVÉ BAHNO POUŽIŤ: Po okúpaní sa v Mŕtvom mori naneste na seba vrstvu liečivého bahna a nechajte na sebe pôsobiť aspoň 10 min. Potom ho jednoducho zo seba opláchnite. Procedúru môžete zopakovať aj 2-3x za deň.

UPOZORNENIE: Dajte si pozor, aby ste pred kúpaním v Mŕtvom mori nemali nejaké čerstvé rany (neodporúča sa ani čerstvo oholiť), inak vás môže slaná voda na danom mieste riadne vyštípať. Taktiež si dajte pozor, aby sa vám i ľuďom pri vás nedostala voda do očí.

6. Na juhu jazera je priemyselná zóna, kde sa tieto minerály i soľ ťažšia. Následne z toho robia trebárs kozmetické prípravky – liečivé bahno je odtiaľto bežný suvenír, avšak nemôžete si ho sami nabrať niekde do igelitky a zobrať. Na letisku vám ho zoberú. Ale ak si ho zabalené kúpite, nie je problém.

7. Nachádza sa v najnižšie položenom mieste sveta, ktoré je už pod 400 m pod úrovňou mora. Ide o súčasť prepadliny, ktorá potom pokračuje aj východnou Afrikou, kde je známa ako Východoafrická priekopová prepadlina. Navyše, keďže jazero vysychá, tak aj táto výška sa naďalej posúva smerom dole.

8. Má 1050 km štvorcových – jeho dĺžka je 75 km, šírka 3 až 15 km. Najväčšia hĺbka je 365 m.

9. Ako som už párkrát spomenul – vysychá. Za polstoročie kleslo o 20 m a intenzita vysychania je dnes ešte vyššia, zhruba meter za rok.

10. Tým, že voda pomaly ustupuje, odkrýva nové časti pobrežia (doposiaľ ukrývajúceho sa pod vodou), ktoré je ale nestabilné a zvykne sa prepadávať, čo môže byť životu nebezpečné – preto by sa malo kúpať len na vyhradených, označených miestach a nie kdekoľvek.

11. Voda nikde neodteká, aj vďaka tomu si udržuje svoj vysoký podiel minerálov a soli.

12. Kedysi bolo jazero jednotné – ako jeden celok, dnes je už vďaka vysychaniu rozdelené pevninou na dve časti, horné a dolné.

13. Jeho hlavným, celoročným prítokom zo severu je biblická rieka Jordán, v ktorej bol trebárs kúsok odtiaľto pokrstený Ježiš Kristus. Avšak táto rieka je na svojej ceste aktívne využívaná pre hospodárske účely a do „mora“ už veľa vody neprináša – pred vstupom do neho vyzerá skôr ako malý, kalný potok.

14. Okrem prísľubov menšieho zaťaženia rieky bol odklepnutý veľký projekt na záchranu Mŕtveho mora – prekopanie 190 km dlhého kanála z Červeného mora do Mŕtveho, ktorý by priniesol vodu priamo z mora. Aj keď projekt dostal prvú zelenú, má veľa odporcov a na jeho výstavbe sa ešte nezačalo.

15. Nachádza sa na hraniciach Jordánskeho kráľovstva (západné pobrežie) a Svätej zeme, teda Izraelu a Palestíny (východné pobrežie). 

Naše ubytovanie pri Mŕtvom mori #

Jordánska strana sa v poslednom období naozaj rozbehla a pokojne môžeme prehlásiť, že predbehla tú izraelskú. Postavili sa tam viaceré hotely známych značiek, ako je Kempinski Ishtar, Holiday Inn či Ramada. Všetky majú okrem vlastného prístupu k Mŕtvemu moru aj vlastné bazény či SPA a nie len to. Predstavme si stručne dva hotely, v ktorých najčastejšie bývame – ide o známe, spomínané značky.

Prvým našim hotelom už v základnej cene zájazdu je hotel Ramada. Známy hotelový reťazec, ktorý už možno poznáte aj z iných končín Zeme. Mŕtve more je od neho zhruba 200 m – ani jeden hotel nie je priamo pri vode, kde je pôda nestabilná a nie je tam vhodné, dovolené stavať. Buď sa môžete k „moru“ prejsť pešo alebo každú chvíľku behá hore-dole od hotela ku hotelovej pláži autíčko hotela, ktoré vás zoberie. Ramada tu má na pláži vlastné lehátka, stánok s uterákmi, sprchy či kaďu s liečivým bahnom, v ktorej sa môžete natrieť. Kto by mal už slanej vody dosť, v areály hotela je jeden veľký a menší, detský bazén. Hneď pri ňom nájdete aj prvý bar, kde sa môžete ísť osviežiť, objednať arabskú šišu a pri ktorom sa večer konajú koncerty. Dole na prízemí, pri bazénoch je jedáleň so švédskymi stolmi, kde sa podávajú raňajky, obed i večera (v cene zájazdu raňajky) – ide o medzinárodnú i miestnu, arabskú kuchyňu, ktorú tu tak môžete vyskúšať (odporúčam skúsiť miestne šaláty, humus či miestnu žemľovku s názvom um ali a za tým dezert kunefe). Najesť sa dá aj v bare neďaleko recepcie, kde si k miestnemu pivku Philadelphia (bývalý názov Ammánu) čí vínku môžete objednať napríklad hamburgery alebo pizzu (ak by ste sa náhodou necítili až taký hladný na švédske stoly). Samozrejme, hotelu nechýba ani SPA, možnosť ísť na masáž či pre tých zdravo-aktívnych posilňovňa. Skrátka, všetko potrebné i nepotrebné na tých pár dni nášho liečebného oddychu.

Druhým hotelom za príplatok, na vyžiadanie, je neuveriteľný Kempinski Ishtar. Viacerí Slováci už označili tento Kempinski za podstatne lepší, ešte vyššiu triedu, než je napríklad Kempinski u nás v Tatrách a že pokiaľ hotely dostávajú 5 hviezdičiek, tak tento pri Mŕtvom mori by mal dostať aspoň 7. Toto nie sú moje slová, ale tých, čo tam bývali. Veľký komplex až s 9 architektonicky prepracovanými bazénmi, s niekoľkými vynikajúcimi reštauráciami i luxusným SPA programom... sa stane vašim rajom, z ktorého sa vám bude len ťažko odchádzať. Ak sa tu ľudia na niečo sťažovali, tak len na to, že raz z neho museli odísť.

Mŕtvemu moru hrozí, že z neho rapídne ubudne či stratí svoje liečivé účinky. Preto k nemu vycestujte, kým sa dá. Viac sa tejto téme venujeme v našom špeciálnom blogu Čo vidieť, kým to nezmizne?

Bezpečnosť #

Hoci sme na Blízkom východe, ktorý nemá zrovna najbezpečnejšiu povesť, nie je Blízky východ ako Blízky východ! Nemôžeme trebárs porovnávať Jordánsko s niektorými časťami na severe Sýrie či Iraku, kde nejaké boje prebiehajú. To je ako porovnávať bezpečnostnú situáciu Slovenska s východom Ukrajiny. Medzi Jordánskom a Izraelom, kde sa nachádzame, je už desaťročia mier a vzťahy medzi oboma krajinami sú dobré. Dokonca, už ani nezvyknú robiť drahoty na hraniciach z prechodu jednej krajiny do druhej. Akoby ste prechádzali hocijakú inú, normálnu hranicu.

5 zaujímavých miest Mŕtveho mora, ktoré sa oplatí vidieť #

Milujem večerné posedenia pri Mŕtvom mori, k tomu arabská šiša (vodná fajka), čaj či vínko/pivo a len pozerať na rozsvietený, svätý Jeruzalem na kopcoch či taktiež historické mesto Ammán (hlavné mesto Jordánska), ktoré je na kopcoch oproti – a presne medzi nimi sme my a Mŕtve more. Obe tieto významné mestá Blízkeho východu, ktoré by svojimi príbehmi dokázali hravo zapísať celé knižnice, je možné navštíviť na našom zájazde Svätou zemou a Jordánskom. No zaujímavé miesta sú nepochybne aj tu „dole,“ pri samotnom Mŕtvom mori – miesta, ktoré pozná celý svet. Vyberiem aspoň päť tých najzaujímavejších, ktoré nevynechávame ani v rámci BUBO spoznávania.

Na strane Svätej zeme: #

1. Jericho – Región sa právom pýši najstaršou a najbohatšou históriou sveta. A palestínske, biblické Jericho je toho dôkazom. Mnohí ho označujú za najstaršie a stále fungujúce mesto sveta – nejde len o akýsi mýt, ale fakt podložený archeologickými dôkazmi, ktoré je možno v Jerichu vidieť. Mesto je taktiež známe biblickými príbehmi zo Starého i Nového zákona – ako padli múry Jericha pri dobýjaní Izraelitmi či ako si tu Ježiš nečakane ako hostiteľa vybral vyberača daní. Veľmi známym je príbeh z Hory pokušenia, pod ktorou zvykneme stáť, na ktorej diabol pokúšal Ježiša Krista. Mimochodom, keď už tu budete, hovorí sa, že tie najlepšie ďatle Svätej zeme sú práve z Jericha.

2. Qumrán/Kumrán – Váš pohľad na toto miesto myslím dosť závisí od toho, či máte vzťah k histórii a niečo už o tomto mieste viete alebo nie. Ak nie, možno to budú pre vás len akési ruiny so zaujímavým príbehom o beduínovi a jeho koze. Ak však viete, čo sú takzvané zvitky od Mŕtveho mora, ktoré boli nájdené aj tu a napísané pred približne 2000 rokmi a aký obrovský archeologicky, svetový objav to bol... tak možno toto miesto bude pre vás jedno z najzaujímavejších a najočakávanejších v rámci programu. Zasväťte sa s nami aj vy do tajov tohto miesta.

3. MasadaNedobytná pevnosť „vysoko“ nad Mŕtvym morom, ktorej neuveriteľný príbeh nesie silný odkaz do dnešných čias. Práve tu vzdorovali poslední rebeli Židov, ktorí odmietali vládu Rímskej ríše. Rimania v obrovskej presile celú pevnosť obkľúčili – doposiaľ z hora vidieť miesta rímskych táborov či val, ktorý sa tiahol dookola celej obliehanej pevnosti a za ktorý sa z nej nemal nikto dostať. Rimania však pochopili, že Židia majú hore dostatok jedla i vody a obliehanie bude trvať dlho, tak začali stavať rampu – nosením zeminy akoby vytvárali kopec, ktorý ide až do pevnosti. A tak sa Rimania dostali až do pevnosti, kde ich čakalo obrovské prekvapenie... Aké? Vyberte sa na Masadu a dozviete sa viac!

Jericho, Qumrán aj Masada v jednom článku? Vychutnajte si náš blog s prehliadkou týchto zaujímavých miest.

Pevnosť Masada. Rímsky tábor a rampa, po ktorej sa légie dostali až do pevnosti...

Na strane Jordánska: #

4. NeboPo úteku z Egypta a 40-ročnom putovaní púšťou sa práve tu skončila cesta Mojžiša. Odtiaľto mohol prvý i poslednýkrát pozrieť na Zasnúbenú zem, kam sa celý ten čas snažil doviesť „vyvolený národ.“ No bolo mu dopriate domov iba vidieť, nie doň vstúpiť – ako trest za to, že začal pochybovať. Tu na hore Nebo následne zomiera a tu by mal byť aj pochovaný. Dnes nás tu okrem krásneho výhľadu na okolie – taký výhľad, aký sa naskytol aj „vyvolenému národu“ po dlhom putovaní z Egypta – čaká ešte nový kostolík, postavený na základoch starého byzantského, po ktorom sa tu ešte zachovali neuveriteľné mozaiky až z čias ranného stredoveku.

Prečítajte si náš blog o najdôležitejších biblických miestach v Jordánsku

Vzácne, byzantské mozaiky v kostole na hore Nebo.
Foto: František Kekly — BUBO

5. Miesto krstu Ježiša KristaHneď jednou z prvých zastávok na našej ceste Svätou zemou býva Yardenit. Miesto na hornom toku rieky Jordán, kde si prichádzajú ľudia z celého sveta obnoviť krstné sľuby. V časoch vojny medzi Izraelom a Arabmi (teda i Jordánskom) nahradilo pravé miesto Kristovho krstu, ktoré je na hraniciach Svätej zeme a Jordánska, na dolnom toku rieky – kúsok odtiaľto sa už Jordán vlieva sa do Mŕtveho mora. No dnes vojna medzi týmito krajinami už nie je a tak ľudia môžu opäť bezpečne navštíviť aj toto pravé miesto, kde Ján Krstiteľ pokrstil Ježiša Krista. Vola sa Betánia a leží len pár kilometrov od severného ohybu Mŕtveho mora.

Okúpte sa v Mŕtvom mori a zažite skvelú dovolenku v Jordánsku. Blízky Východ je plný príjemných prekvapení. 

Spoznajte Jordánsko aj cez naše BUBO blogy, kde vás pozývame na príjemné čítanie:

  • Petra - najunikátnejšie miesto celého Jordánska a najznámejšie miesto Blízkeho Východu. Užite si našu prehliadku
  • Wadi Rum - najkrajšia púšť v regióne pripomína Mars, no nájdete tu mnoho iných zážitkov
  • Biblické Jordánsko - aké sú najdôležitejšie miesta kresťanstva v krajine?
  • Jarash - ak ste o Jarashi nepočuli, tak z tohto článku budete mimoriadne prekvapení. Patrí k TOP miestam v krajine
  • Ako si Jordánsko užiť? - aké zážitky na vás čakajú (aj na našom BUBO zájazde) v Jordánsku?
František Kekely

František Kekely

František Kekely

Vyštudoval žurnalistiku, pracoval v celoštátnom denníku a dodnes prispieva do viacerých médií. Chuť cestovať, spoznávať svet priamo z blízka – nie len z tlačových správ, a oboznamovať s ním ľudí, bola oproti sedeniu v redakcii výrazne silnejšia.
Miluje dejiny a miesta bohaté na históriu. Ak sa k tomu pridá mix náboženstiev, dostanete jeho obľúbený Blízky východ či Balkán. Vo voľnom čase rád lezie po horách, je členom medzinárodného horolezeckého spolku, vďaka čomu sa stal aj garantom našej cesty Alpami. Už od detstva sa venuje fotografovaniu a filmovaniu prírody, najmä divokých zvierat, čo ho pritiahlo až do Afriky a práve tomuto kontinentu sa u nás venuje najviac. Maroko je jeho druhý domov. Juhoafrická republika je jeho srdcovka, kde ako sprievodca začínal. Madagaskar je pre neho prírodný div sveta. A východná Afrika, na čele s Etiópiou, dôvod, pre ktorý sa do Afriky skutočne zamiloval.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu:
3x naj Afriky

Zo zájazdu:

František Kekely

Posledná úprava článku | Prečítané: 4487

Mohlo by Vás zaujímať

Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Petra - rady a tipy na cestovanie Petra

Petra Petra - rady a tipy na cestovanie

Petra je určite najslávnejšia pamiatka Jordánska. Keď zo strany Izraelu prekročíte biblickú rieku Jordán a hranice Svätej zeme, ocitnete sa v…

František Kekely 15 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1484 1903€
K

Ázia  

Palestína, Izrael


náročnosť

6 dní

Trvanie

2053
K

Ázia  

Palestína, Libanon, Jordánsko, Izrael


náročnosť

13 dní

Trvanie

3276 3995€
K

Ázia  

Palestína, Jordánsko, Izrael


náročnosť

10 dní

Trvanie

2345 2860€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.