TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom

TOP 10 najlepších miest na lietanie balónom

Hľadáte pri cestovaní po svete unikátne a fascinujúce zážitky? Ste tu na správnom mieste, pretože presne o toto sa v BUBO už dlhé roky snažíme a práve cez zážitky vnímame krásu našej planéty. Vyberte sa teraz sa nami na unikátne miesta, ktoré si dnes môžete pozrieť inak a teda priamo z letiaceho balóna. Kam sa oplatí vybrať, ak chcete uloviť najkrajšie balónové zážitky? Čo všetko si z balóna viete vychutnať? TOP miesta planéty čakajú len na vás!

Luxor, Egypt #

Aké miesto si predstavíte ako prvé ak príde reč na lietanie na balónoch? Mnohým sa táto krásna predstava spája s egyptským Luxorom, pretože tu sa lietanie premenilo na legendárny zážitok. Ak budete v Egypte, spravte všetko preto, aby ste si balón v Luxore nenechali ujsť. Na lietanie sa pripravte skoro ráno, aby ste si z balóna vychutnali ranný východ slnka. Balóny na západnom brehu Nílu pripravujú ešte za tmy, no keď sa odlepia zo zeme, pocítite krásne brieždenie a onedlho budete môcť sledovať fascinujúce divadlo toho, ako sa slnečné lúče prevaľujú krikľavo zelenými políčkami, malými dedinkami a ako krajina pod vami ožíva. Vidieť Luxor s okolím z výšky je niečo unikátne, pretože máte pocit, že každý meter zeme je vyplnený niečím, čo ukradne vašu pozornosť. Balón stúpa nahor a pod nohami sa odvíjajú dejiny starovekého Egypta. Tam sa rozprestiera Údolie kráľov, vedľa stojí pod skalami Chrám Hatšepšut, za kopcami Údolie kráľovien a priamo pod vami sa k nebu dvíhajú ruiny a stĺpy Ramessea, chrámu v Medinet Habu či Menmonové kolosy. Niektoré kopce sú prevŕtané ako ementál a tam všade sa našli vzácne hrobky. Na opačnej strane za Nílom stoja minarety Luxor a aj tam v diaľke si všimnete Luxorský chrám či niekoľko kilometrov vzdialený Karnak. Zimomriavky sú v balóne priam garantované a keď po lete pristanete na zemi, túžite len po jednom. Opäť sa vydať na oblohu a zopakovať si tento ulovený zážitok.

Chcete zažiť balóny nad Luxorom? Doprajte si dovolenku v Egypte s BUBO

3 fotografie

Balón nad egyptským Luxorom

Bagan, Mjanmarsko #

Takmer vždy, keď sledujete fascinujúce zábery z exotického Mjanmarska, nechýba medzi nimi pohľad na ikonický Bagan posiaty starobylými chrámami, nad ktorým sa vznášajú desiatky balónov. Bagan patrí medzi najzaujímavejšie miesto v Ázii, kde si viete takýto zážitok dopriať. Nikde na svete nenájdete toľko fascinujúcich chrámov ako práve tu v Bagane na brehu rieky Iravadi. Vznikali medzi 9. a 13.storočím a v čase svojej najväčšej slávy tu mohli návštevníci vidieť niečo nepredstaviteľné. Na planine tu vedľa seba ležalo až 10 000 chrámov z ktorých dodnes zostalo viac než 2000 od tých najmenších až po fascinujúce pagody siahajúce do výšky niekoľkých desiatok metrov. Ani toto číslo si neviete predstaviť do momentu, kým sa v Bagane ocitnete. Po kvalitnej prehliadke, kedy si tie najdokonalejšie z nich vychutnáte z tesnej blízkosti je čas vybrať sa do Baganu znovu, no tento krát si ich prezriete z výšky. Ako aj v prípade Luxoru, aj tu je najlepšie lietať s východom slnka, pretože tu chytíte nezabudnuteľnú hru svetiel vďaka čomu si odtiaľto odnesiete skvelé fotky. Vzduch je ráno čerstvejší a balón sa ľahko ovláda a vie sa tak priblížiť k pagodám vyrastajúcim zo zeme, aby vám Bagan podčiarkol tento zážitok. Balóny nad Baganom lietajú len od roku 2013, no stali sa tak populárnymi, že počas najväčšej sezóny nebo doslova zaplavia tak ako v tureckej Kapadokii. To, čo uvidíte z balóna tu na najhistorickejšom mieste bývalej Barmy, ste ešte nikdy nikde v živote nevideli. Verte nám, že si užijete každú minútu z cca 45-minútového letu. Po balóne máte pred sebou celý deň, kedy si viete naplno vychutnať prehliadku tohto chrámového komplexu.

Cesta do Myanmarska? Letieť balónom nad unikátnym Baganom môžete aj vy

3 fotografie

Let balónom nad mystickým Baganom má v sebe neskutočné čaro

Kapadokia, Turecko #

Máloktorá oblasť sveta je tak posiata krásou ako turecká Kapadokia. Obdivujú ju ľudia z celého sveta a ani my ju na našich tureckých zájazdoch neobídeme. Kapadokia je fascinujúca pretože máte pocit, akoby sa každým kilometrom menila. Raz máte pred sebou tufové veže ozdobené kameňmi, inokedy ste v Údolí lásky, vedľa zase skalnaté útvary pripomínajú lupienky ruží a medzi to všetko ľudia pred stáročiami vložili starobylé a vzácne kostoly s freskami či svoje malé dedinky. Zážitok s balónmi začína ešte pred východom slnka, aby všetko perfektne sedelo. Balóny tu v Kapadokii majú obrovskú výhodu a teda, nikde naokolo nie je žiadna divočina, koruny stromov či iné prekážky, kvôli ktorým by museli lietať príliš vysoko a tak zažijete pohľad na rozprávkovú krajinu z výšky niekoľkých stoviek metrov, ale aj z niekoľkých desiatok. Rannú krajinu zaleje slnko a pod vami sa predvádza Červené údolie, Údolie ruží, údolie Meskender či Údolie lásky posiate kamennými falusmi. V diaľke sa dvíha pahorok ozdobený pevnosťou v Uçhisare a medzi nimi sú medzi skaly vtesnané domy Göreme. Klasický let trvá cca 45 minút, ale ak by ste mali záujem o prémiové služby, môžete sa balónom nechať unášať pokojne aj 75 minút. Nikde na svete zrejme neuvidíte okolo seba toľko balónov ako práve tu. Nie, nebude vám to vadiť, práve naopak, zažijete neskutočné divadlo plné farieb vznášajúce sa nad krajinou. Po pristáti si dajte pohárik šampanského na oslavu, skvelé raňajky a vydajte sa objavovať príbehy čarovnej Kapadokie. Toto miesto má len jednu jedinú chybu. Nech tu strávite koľko času chcete, vždy si poviete, že by ste tu vedeli stráviť ešte ďalší deň.

Vyberte sa na cestu do Turecka s BUBO a vychutnajte si balón nad Kapadokiou

3 fotografie

Balóny nad tureckou Kapadokiou

Dubaj, Spojené arabské emiráty #

Vedeli ste, že zážitok spojený s lietaním v balóne si môžete odniesť aj zo známeho Dubaju? Dubaj vsadil na luxusný segment balónového lietania, kde sa opiera práve o zážitok z unikátneho miesta a tak aj vy budete viac než nadšení. Nie, nebudete lietať balónom nad mrakodrapy, ale objavíte sa na okraji mesta a poletíte nad nádhernou púšťou, ktorá obkolesuje Dubaj a predstavuje akúsi dušu Spojených arabských Emirátov. Balón sa dvíha k nebu a pod vami sa rozlialo kráľovstvo plné piesku a zlatistých dún. Z balóna zažijete východ slnka a práve tie sú na púšťach najkrajšie. Hra tieňov, prvé lúče slnka, jemná ranná hmla a fantastické fotografie. Tam niekde v diaľke si dokonca všimnete aj to, ako sa z horizontu dvíha mesto so svojimi výškovými budovami. Presne tam leží Dubaj so svojimi unikátnymi miestami. Po zážitku s balónom na vás ešte čaká cesta dubajskou púšťou a až potom sa opäť ocitnete v tieni dubajských mrakodrapov. Tak čo, dáte si povedať?

Dovolenka v Dubaji vám môže vyčarovať aj zážitok s balónom nad púšťou.

3 fotografie

Dubaj má všetko a balóny nesmú byť výnimkou

Masai Mara, Keňa #

Vedeli ste, že aj slávne africké safari si viete vychutnať pri pohľade z balóna? Už pri pohľade z džípu ide o unikátne zážitky, kedy ste divokým zvieratám na dosah ruky a keď si predstavíte krásnu krajinu z výšky, zážitok sa vybičuje na maximum. Na let balónom je perfektná Keňa so svojim svetoznámym národným parkom v Masai Mara na hraniciach medzi KeňouTanzániou. Rovina posiata pahorkami a riekou Mara je domovom tisícok zvierat od tých najmenších až po Veľkú päťku. Vyberte sa na balón skoro ráno tak, aby ste sledovali prebúdzajúcu sa krajinu, ktorou kráčajú stáda zebier či pakone kráčajúce k rieke. Zbadať môžete obrovské slony, žirafy či hrochy ponorené vo vode, ale môžete si byť istí, že tých zvierat uvidíte rozhodne viac. Vychádzajúce slnko krásne nasvieti savanu a vy budete vo fotografickom vytržení. Let balónom bude trvať necelú hodinu, ale užijete si každú sekundu, pretože takto ste o safari ani len nesnívali. V Keni si let balónom môžete vychutnať aj v národnom parku Amboseli, kde okrem krásnych zvierat a krajiny môžete pri dobrom počasí hypnotizovať aj zasnežený vrcholok legendárneho Kilimandžára.

Vyberte sa na africké safari do Kene aj vy a zažijete niečo unikátne

3 fotografie

Safari v Masai Mara je fantastický zážitok

Sigiriya, Srí Lanka #

Let balónom na Srí Lanke? Žiaden problém! Ak chcete uloviť takýto unikátny zážitok, vyberte sa k slávnej Levej skale na historické miesto zvané Sigiriya. Toto miesto na Srí Lanke neobíde nikto a tak je jasné, že sa tu zastavíte aj vy. Sigiriya predstavuje ikonickú skalu, ktorú si pred stáročiami vybral kráľ Kašjápa ako miesto, kde si postaví svoj okázalý palác s rajskými záhradami. Dodnes tu nájdete ruiny palácových stavieb, ale aj krásne fresky božských apsar. Na balón sa vyberiete skoro ráno, tesne pred brieždením tak, aby ste boli vo vzduchu v momente, kedy nad osviežujúco zelenou krajinou vyjde slnko. Jemná hmla sa odráža od vrcholkov stromov, pod vami je divoká krajina posiata zelenou a tam niekde uprostred rastie vysoká skala. Práve z hora, pri pohľade z balóna si uvedomíte genialitu tejto stavby, ktorá sa pohrala s prírodnou danosťou skalnatej hory. Slnko pomaly vychádza, zalieva svetlom Sigiriyu a vy už máte takmer stovku fotografií. Po pristáti si pripijete pohárikom šampanského a viete, že máte pred sebou celý deň srílanských zážitkov.

Dovolenka na Srí Lanke vám ukáže krásu tohto ostrova

3 fotografie

Sigiriya je nekorunovaný div sveta

Al Ula, Saudská Arábia #

Saudská Arábia bola dlhé roky zatvorená pred svetom a hovorilo sa o nej ako o najtajomnejšej spomedzi všetkých arabských krajín. Táto doba sa našťastie stratila a dnes sa Saudská Arábia profiluje ako krajina, ktorá víta turistov s otvorenou náručou. Že má čo ponúknuť, o tom niet pochýb. Okrem svojich historických či svätých miest totiž v sebe skrýva príbehy písané do piesku a prachu nekonečných púští a medzi najunikátnejšie miesta, kde sa viete ocitnúť je oblasť zvané Al Ula na severe saudského kráľovstva. Skalnaté útvary, bizarné skaliská, krajina nasiaknutá zaujímavosťami vás dostane už zo zeme a tak si predstavte aká fantastická musí byť pri pohľade za balóna. Ak sa teraz vydáte do Al Ula, aby ste lietali balónom, budete stále medzi prvými Slovákmi, ktorí ulovia tento zážitok. Prvý môžete byť iba raz! Ráno sa balón vznáša nad púšťou a vy neviete kam skôr pozrieť. Čo je krajšie? Keď slnko zaleje svojim svetlom púšť s pieskom alebo skalnaté útvary a oázy? Vyberte si!

Láka vás tajomná Arábia? Vyberte sa na zájazd do Saudskej Arábie s nami. 

3 fotografie

Saudská Arábia je vychádzajúca hviezda turizmu

Teotihuacán, Mexiko #

Ak túžite lietať balónmi ponad staroveké pyramídy vyberte sa do Mexika. V Egypte to nezažijete, no tu v Teotihuacáne si svoj sen môžete splniť. Patrí medzi najvýznamnejšie miesta predkolumbovskej Ameriky a ak ste v Mexico City, máte ich na dosah ruky. Najunikátnejšími pamiatkami v Teotihuacáne je Pyramída mesiaca stará zrejme 1600 rokov a Pyramída slnka, ktorá je so svojimi 70 metrami jednou z najvyšších pyramíd sveta. Je dokonca ešte o niekoľko storočí staršia, než Pyramída mesiaca. Zážitok s balónmi nad týmto čarovným miestom začína skoro ráno. Ešte za tmy sa dostanete k balónom a po rannej káve alebo čaji sa vydáte na let. Balón sa pomaličky odliepa od zeme a netrvá dlho a pod vašimi nohami sa objaví Teotihuacán ako na dlani. Tam je Pyramída slnka, tam Pyramída mesiaca a vašim očiam neunikne ani pohľad na Citadelu či Ulicu mŕtvych o ktorej si Aztékovia mysleli, že je posiata hrobkami, no v skutočnosti v nej vidíte chrámy. Viete si predstaviť, že kedysi tu dominovala červená farba? K tomu si pripočítajte východ slnka, ktorý podčiarkne tento zážitok a vybičuje ho na maximum. Mexičania nenechali nič na náhodu, aby ste mali svoj zážitok zdokumentovaný a tak si môžete spraviť fotky na Gopro kameru, ktoré si po lete viete kúpiť a dokonca sa medzi balónmi pohybuje aj dron vďaka čomu si viete domov odniesť aj video z unikátnych momentov nad Teotihuacánom.

Dovolenka v Mexiku vám môže priniesť aj takýto unikátny zážitok. Ulovte ho spoločne s nami na našom zájazde

3 fotografie

Balónom nad starobylým Teotihuacánom s výhľadom na pyramídy

Atacama, Čile #

Milovníci púšti a odľahlých miest, kde panuje príroda si prídu na svoje v Atacame, najznámejšej púšti celej Južnej Ameriky. Čile skrýva nejedno prekvapenie a Atacama so svojim Mesačným údolím bude patriť k tým najintenzívnejším. Kedysi patrilo toto údolie indiánskemu kmeňu Atacameños a dnes to bude pre vás jedno z najfotogenickejších miesta sveta. Všade okolo vás sa rozprestrie púšť a v diaľke sa zalesknú zasnežené štíty Ánd. Ak sa vyberiete na balón, opustíte San Pedro de Atacama ešte za tmy, aby ste priamo z balóna zachytili najkrajšie ranné svetlo. Pod vami sa rozplynie púštny svet plný zaujímavých farieb. Raz budete mať pocit, že sa pozeráte na mesačnú krajinu, inokedy vás zaujmú bizarné skaliská, ružové duny či soliská ohraničené drsnými skalami. Let balón trvá necelú hodinu, no zažijete počas nej viac ako niekedy za celý mesiac. Dajte si na oslavu raňajky uprostred púšte, vypite si šampanské a domov sa vraciate s ďalším unikátnym zážitkom.

Dovolenka v Čile je plná zážitkov a tak sa vyberte na cestu po Južnej Amerike. 

3 fotografie

Atacama je nehostinná, no krásna krajina

Wadi Rum, Jordánsko #

Jordánska púšť Wadi Rum uložená na juhu krajiny medzi Aqabou a slávnou Petrou patrí k najunikátnejším miestam celého Blízkeho Východu. Jej farby, kde sa striedajú snáď všetky odtiene červenej a žltej sa stali legendou a tou ďalšou legendou je aj príbeh Lawrenca z Arábie, ktorý tu dodnes rezonuje. Wadi Rum viete objaviť na džípoch, ktoré vás vozia po púšti, aby ste videli krásne pieskové duny, pohľadali vzácne petroglyfy alebo sa pokochali skalami, ktoré pripomínajú roztečený vosk. Púšť si však viete vychutnať aj z vtáčej perspektívy a teda počas letu balónom. Hore začujete ticho, ucítite pokoj a pod vami sa budú preháňať tiene, ktoré vrhajú okolité skaly. Pravlasť Beduínov bude zhora pôsobiť inak a vy si Wadi Rum aj vďaka tomuto pohľadu zamilujete. Na celom Blízkom Východe by ste nenašli krajšie miesto na let balónom. Po zážitku sa ponorte do púšte, sadnite si k ohňu, napite sa beduínskeho čaju s mätou, šalviou a kardamónom alebo si vezmite sandboard a vyberte sa zjazdiť najvyššiu dunu. Wadi Rum je zážitok! Jordánsko má tých zážitkov naozaj veľa

Dovolenka v Jordánsku vám ukáže Petru, Mŕtve more aj Wadi Rum. Vyberte sa na ňu spoločne s nami!

3 fotografie

Jordánska púšť Wadi Rum skrýva množstvo prekvapení

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 378

Mohlo by Vás zaujímať

Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Taiwan, Macao, Hongkong, Spojené arabské emiráty


náročnosť

15 dní

Trvanie

4991
K

Ázia  

Mjanmarsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3870
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

4123
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3514 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek