Národný park Kakadu - prírodný div Austrálie

Národný park Kakadu - prírodný div Austrálie

Národný park Kakadu je považovaný za jeden z najzaujímavejších prírodných divov Austrálie. Okrem bohatej flóry a fauny sa v ňom skrýva aj kultúrne posolstvo najmenšieho kontinentu sveta - tisíce rokov staré skalné maľby domorodých obyvateľov. Práve vďaka nim je spolu s Veľkou koralovou bariérou, najstarším dažďovým pralesom Daintree, Národným parkom Uluru (Kata Tjuta) NP Kakadu zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO.

...názov Kakadu navrhli tak, aby korešpondoval s domorodým jazykom Gaagudju...

Národný park Kakadu sa nachádza v Severnom Teritóriu - v časti Austrálie, ktorú prezývajú aj Top End (horný koniec), asi 150 kilometrov od hlavného mesta Darwin. Tvoria ho povodia riek so záplavovými oblasťami, ktorých obyvateľmi sú obrovské morské krokodíly, rozsiahle močiare plné vtáctva a rastlinstva, skalné kaňony s prevismi, ktoré po tisícročia navštevovali domorodci a zdobili ich vzácnym skalným umením, trávnaté savany s termitiskami, lesy s eukalyptami či palmami.

Pod rúškom tmy alebo za skorého rána môžete stretnúť austrálskeho "žltého psa" dinga či kengury za neutíchajúceho škrekotu papagájov kakadu. Cestu vám môže skrížiť vodný byvol, alebo na nej stretnete tzv. road train, typický austrálsky dlhočízny kamión aj so štyrmi návesmi, ktorý je niekedy nemožné predbehnúť. Zaujímavosťou je, že sa tu nachádzajú veľké uránové bane, ktoré patria k najväčším svetovým producentom uránu, ako aj "vstup" do Arnhem Land - krajiny, ktorá patrí domorodým Aborigénom. Patrí im aj jedna tretina parku, ktorú si pôvodní obyvatelia spravujú.  

Západ slnka v Národnom parku Kakadu.
Foto: Veronika Hulíková — BUBO

Ako vznikol názov Kakadu?

Národný park Kakadu, ako by sa na prvý pohľad zdalo, nenesie meno po papagájovi Kakadu. Jeho názov vznikol od slova Gaagudju. Bolo to v období, keď sa Austrálčania začali viac zaujímať o vyhlásenie národných parkov ako chránených území a o uznanie pozemkových záujmov domorodého obyvateľstva. Názov Kakadu navrhli tak, aby korešpondoval s domorodým jazykom Gaagudju, ktorým sa hovorilo v tejto časti Austrálie. 

Kakadu je domovom domorodých obyvateľov už viac ako 65 000 rokov. Predkovia dnešných Aborigénov boli lovci a zberači. Keď sa menili ročné obdobia, presúvali sa po parku, aby našli jedlo a pohodlie. Neexistovali tu žiadne trvalé osady, ale miesta, na ktorých sa sezónne zdržiavali, boli obývané niekoľko generácií. Predkovia využívali dočasné obydlia ako prístrešky z kôry v blízkosti močiarov, chatrče v období dažďov postavené na koloch v záplavových územiach a skalné previsy.

Keď do oblasti dorazili Európania, populácia pôvodných obyvateľov klesla. Mnohí z nich buď zomreli na choroby, alebo sa presťahovali do miest a osád, tak sa obmedzili aj ich sezónne pohyby. V oblasti Kakadu žilo asi 2 000 Aborigénov, dnes ich park obýva asi 500 v osemnástich osadách. 

A práve kultúrne dedičstvo, ktoré tu zanechali predkovia dnešných domorodcov, je najväčším ťahačom návštevníkov parku. Tí žili v tomto regióne v oblasti Aligátorích riek nepretržite desiatky tisíc rokov. Jaskynné maľby sa nachádzajúna na viac ako 1 500 miestach. Našlo sa tu aj množtvo domorodých artefaktov. Najnaštevovanejšie sú posvätná skala Ubirr a Burrungkuy (Noulargie).

Západ slnka nad Ubirr.
Foto: Veronika Hulíková — BUBO

... skrýva sa tu aj kultúrne posolstvo najmenšieho kontinentu sveta: tisícky rokov staré skalné maľby domorodých obyvateľov zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.

Obe lokality tvoria najdôležitejšie zoskupenie domorodého umenia v Austrálii. Skaly využívali domorodci ako plátno, stáročiami maľby premaľovávali. Najčastejšie zobrazujú mytologické postavy ako napríklad Rainbow Serpent (Dúhový had) a Lightning Man (Muž bleskov), rovnako ako "röntgenové" obrázky ukazujúce kostru a vnútorné orgány zvierat, ako sú barramundi, krokodíly či korytnačky. Najmladšie maľby ilustrujú stretnutia s bielymi osadníkmi.

Mohli by vás zaujímať aj blogy:

Ubirr #

Skala Ubirr sa nachádza pri Východnej aligátorej rieke a objavili sa tu vzácne skalné maľby spred 20 000 rokov. Práve pod skalnými prevismi, ktoré slúžili Aborigénom ako prírodné úkryty, sa zachovalo množstvo obrázkov zvierat: ryby Barramundi, dlhokrké korytnačky, wallaby (malé kengury) alebo vačice. Maľby maľovali priebežne a počas tisícročí ich prekresľovali. Toto miesto je pre pôvodných obyvateľov posvätné.

X-RAY ROCK ART

Je to tradičný štýl maľovania Aborigénov zo zeme Arnhem. Takéto "röntgenové" skalné maľby nájdeme na oboch najznámejších miestach so skalným umením. Domorodci počas sezónneho bývania pod prevismi maľovali najmä zvieratá, ktoré lovili a dokonale poznali. X-ray (röntgenové) sa volá spôsob, akým ich znázornili: kostné štruktúry a vnútorné orgány tak dodávali kresbám 3D efekt.

Okrem zvierat, najmä rýb Barramundi, ktoré boli hlavným zdrojom potravy, nájdeme na skalách aj nadprirodzené bytosti. Dokonca niektoré sú na tak neprístupnom mieste, že veria, že sa namaľovali sami. Neskôr na maľbách pribudli svaly, tuk, nervy alebo napríklad materské mlieko u žien v prsníkoch či guľky v hlavniach pušiek Európanov, ktorí do oblasti prichádzali.

6 fotografií

Skalné maľby na Ubirr

Navštíviť Ubirr je najlepšie podvečer - tak, aby ste si pri očosi príjemnemnejších teplotách stihli pozrieť ,,galériu" skalných kresieb. Na konci sa nachádza označená cestička na vrchol skaly, odkiaľ je krásny výhľad na okolitú krajinu: záplavové oblasti s večerným škrekotom papagájov kakadu a určite sa oplatí vychutnať si západ slnka.

Burrunnggui (Noulargie), pod skalou sa nachádzajú ďalšie aborigénske maľby. Na samom vrchu je domov Namarrkona, muža bleskov.
Foto: Veronika Hulíková — BUBO

Burrunggui - Nourlangie #

Keď v roku 1880 prišli na toto územie lovci byvolov, domorodci im rozprávali príbehy o Čase snenia, keď vznikal okolitý svet. Vraj si nevedeli potom zapamätať, aký je názov tohto miesta a začali to volať Nourlangie, skomolenina slova Nawurlandja.

6 fotografií

Galéria skalného umenia Noulargie

V týchto skalách sa nachádza množstvo úkrytov a prírodných prístreškov s úžasnými obrazmi, ktoré pochádzajú spred neuveriteľných 20 000 rokov. Sú súčasťou domorodého umenia, ktoré je najstaršou nepretržitou umeleckou formou na svete, pričom mnoho z tunajších malieb by sa dali datovať do obdobia spred 40 000 rokov.

Skalné umenie v Kakadu predstavuje jeden z najdlhších historických záznamov akejkoľvek skupiny ľudí na svete. Je to tiež jeden z dôvodov, prečo práve tieto miesta získali štatút svetového dedičstva. Obrazy poskytujú fascinujúci záznam života domorodcov počas tisícok rokov.


            

Nourlangie Rock susedí so skalným prístreškom Anbangbang, kde sa nachádzajú niektoré z novších kresieb domorodcov, vrátane tých od známeho miestneho umelca Najombolmiho z ľudu Bardmardi. Najombolmi maľoval naturalistické zobrazenia zvierat v regióne, ako aj stovky iných po celej Arnhemskej krajine. Žil v období rokov 1895 až 1967 a zomrel, keď mal 72 rokov. V období dažďov sa venoval skalnému umeniu. Namaľoval viac ako 600 diel na 46 miestach. 

Národný park Kakadu #

Kakadu je najväčším z národných parkov Austrálie. Založili ho v roku 1979 a rozprestiera sa na takmer 20 000 km2. Striedajú sa tu dve ročné obdobia: suché počas austrálskej zimy a daždivé v lete. Od nich sa odvíjal aj život nielen domorodcov, ale aj sezónnych lovcov, ktorí lokalitu navštevovali. Dnes tieto sezóny tiež ovplyvňujú život v parku, ale aj návštevníkov, pretože počas dažďov sa na viaceré miesta nedá ísť pre záplavy. 

Skáčuce krokodíly #

Fauna a flóra v parku sú naozaj rozmanité. Rastie tu približne 1 700 druhov rastlín. Národný park je jedným z mála na svete, kde rastie najmenej burín. Nachádza sa tu množstvo tráv, ktoré sú schopné prežiť v extrémnych teplotách a dlhom období sucha a opačne s prívalovými dažďami a povodňami.

V monzúnových lesoch rastie aj endemický druh eukalyptu a množstvo paliem. V záplavových oblastiach nájdeme množstvo bahničiek a lekien. Pobrežia lemujú rozsiahle mangrovníkové lesy. Zaujímavé sú aj obrovské termitiská.

Prevažne je to kamenistá rovinatá krajina, prílivové plošiny, nížiny, kopce a panvy, cez ktoré pretekajú Východná, Západná a Južná Aligator River a rieka Wildman. Aligátorie rieky pomenoval Philip Parker King, anglický navigátor, ktorý si krokodíly žijúce v nich pomýlil s aligátormi. 

5 fotografií

Krokodíle na rieke Adelaide počas plavby Spectacular Jumping Crocodiles

Boli to však Morský krokodíl (Saltwater crocodile) a Johnsonov, ktorý žije len na území Austrálie. Rozdiel medzi nimi je najmä vo veľkosti. 

3 fotografie

Krokodíl morský menom Brutus na rieke Adelaide

Krokodíl morský je najväčší a najmohutnejší z krokodílov na svete. Samec môže dosahovať dĺžku 4 až 5 metrov a vážiť od 400 do 1 000 kilogramov, najväčší reportovaný jedinec meral 6,3 metra. Samice sú menšie. Obývajú okrem severného pobrežia Austrálie morí s teplejšou vodou v Juhovýchodnej Ázii a Indonézii rieky a ich ústia či pobrežia. Práve krokodíl morský je známy častými útokmi na ľudí, ktorí sa priblížia k vode nebezpečne blízko.

Krokodíly Johnsonove sú endemickým druhom. Sú menšie a neútočia na človeka. Vyskytujú sa v záplavových oblastiach, mokradiach, riekach a potokoch v Severnom teritóriu, Queenslande a Západnej Austrálii. Dorastajú do 2 až 3 metrov s váhou 70 až 100 kilogramov.

,,Skákajúci" krokodíl počas plavby na rieke Adelaide.

,,Skákajúci" krokodíl počas plavby na rieke Adelaide.

Najlepšie miesto, kde vidieť krokodíly morské, je rieka Adelaide, ktorá sa nachádza asi hodinu jazdy z Darwinu do Národného parku Kakadu. Viacero rodinných firiem ponúka plavby, počas ktorých kŕmia voľne žijúce plazy mäsom pripevneným na akejsi udici. Tie skáču z vody nad hladinu.

Najznámejším morským krokodílom, je 5,5 m veľký, asi dvojtonový a 80-ročný Brutus, ktorému chýba aj predná noha. Nie vždy sa mu chce prísť pozrieť k lodi, ale dá sa považovať za miestnu "celebritu". My v BUBO odporúčame spoločnosť Spectacular Jumping Crocodiles.

4 fotografie

Krokodíle vo voľnej prírode

Väčšina zvierat, vrátane krokodílov, žijúcich v parku sú nočné tvory. Wallaby (malé kengury), kengury, pes dingo, lasice, netopiere... sa cez deň skrývajú v tieňoch pred slnkom a teplotami cez 30 stupňov. 

5 fotografií

Zvieratá v parku

Na celom území žije asi 280 druhov vtákov, 60 cicavcov, 50 sladkovodných rýb, 10 000 druhov hmyzu a 117 druhov z ríše plazov.   

V záplavových oblastiach Aligátorých riek sa vyskytuje asi 5 miliónov vodných vtákov, čo tvorí 1 % globálnej populácie. Nájdeme tu 22 druhov vrátane ohrozených. Najčastejšie sú hus Magpie, bocian Jabiru, volavky, ibisy a množstvo ďalších.

LOV BYVOLOV A KROKODÍLOV

Zaujímavosťou sú voľne žijúce vodné byvoly, ktoré nie sú a neboli typickými obyvateľmi Austrálie. Vláda ich introdukovala do prírody ako zdroj potravy pre ľudí. Najprv sa chovali na farmách, potom ich vypustili. Práve v záplavových oblastiach riek sa im veľmi páči. V okolí národného parku ich žije okolo 150 000, vláda ich populáciu z času na čas reguluje.

V 80. rokoch 20. storočia bol obľúbený ich lov pre kožu a rohy, a to najmä v období sucha, keď sa vo veľkých počtoch zvieratá zhromažďovali pri mokradiach. Počas dažďov sa lov zastavil. Pôda bola príliš bahnitá a lovcom bolo ťažké prenasledovať byvoly, kože nevedeli uchovávať v suchu a tie hnili. Lov vodných byvolov sa stal dôležitým "priemyslom" najmä pre domorodcov.

Počas druhej svetovej vojny a práve pre kožu sa rozbehol aj lov krokodílov. Za pomoci domorodcov sa sem chodilo na poníkoch dovezených z Južnej Afriky, Timoru alebo Británie na "safari", kde ich turisti mohli zastreliť. Od roku 1964 začali chrániť Johnsonove a o sedem rokov neskôr aj krokodíly morské. Poníky skončili vo voľnej prírode.

Národný park Kakadu naozaj stojí za návštevu, aj ako jeden z najvýznamnejších národných parkov Austrálie - nielen pre vzácne aborigénske skalný maľby, ale najmä pre jeho rozmanitú prírodu. Krásna krajina vás určite uchváti, rovnako ako filmárov, ktorí tu natáčali veľa scén populárnej austrálskej filmovej série Krokodíl Dundee. Práve vďaka nemu sa park stal populárnou turistickou atrakciou, rovnako celý ,,Top End" Austrálie. 

Vedeli ste, že...? Herec Paul Hogan, ktorý stvárnil "Krokodíla Dundeeho", predtým, než ho film preslávil, pracoval ako natierač ikonického mostu Sydney Harbor Bridge? 

4 fotografie

Čo vidieť v Národných parkoch Kakadu a Litchfield

TOP - ČO VIDIEŤ V KAKADU:

° Ubirr a Nourlangie Rock so skalnými maľbymi domorodého austrálskeho obyvateľstva zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO.

° Kúsok pred skalou Nourlangie sa nachádzajú dve odbočky, prvá vedie na výhliadku Nawurlandja, odkiaľ je krásny pohľad na okolitú prírodu. Ďalšia vedie k Anbangbang Billabong - mokradi s vodným vtáctvom. Často, najmä po východe a západe slnka, je tam možné stretnúť klokany.

° Počas sezóny dažďov, ale aj mimo nej, sa určite oplatí navštíviť kultúrne centrá - Aboriginal Cultural Centre alebo Bowali Visitor Centre, pri ktorých je možné absolvovať tzv. prechádzky bushwalk. Táto časť prírodného raja nadchne všetkých milovníkov prírody, stačí sa len presvedčiť.

° Národný park ponúka úchvatné scenérie ako napríklad 200 metrov vysoký vodopád Jim Jim Falls, ku ktorému sa dostanete turistickým chodníkom po dvoch kilometroch. Po ceste sa môžete okúpať na niektorej z pláží.

° Ak nemáte 4W auto ("4kolku"), tak sa k vodopádom nedostanete. Vtedy je možné využiť letisko v mestečku Jabiru, odkiaľ vás vezmú na scénický let. Pohľad na park z vtáčej perspektívy určite stojí za to, najmä počas mokrej sezóny, keď sú viaceré miesta ťažko prístupné.

° Mamukala Wetlands - výhliadková plošina na mokrade s bohatou flórou a množstvom vtákov. Pri troche šťastia zbadáte krokodíla alebo kengury, ktoré sa prišli napiť či sa pásť na tráve.

° Plavba po Yellow river - rieke, z ktorej môžete pozorovať aj krokodílov aj vodné vtáctvo. Najkrajšou je pri východe alebo západe slnka.

° Spectacular Jumping Crocodiles - učite nevynechajte po ceste do Kakadu. Plavba po Adelaide river, na ktorej uvidíte "skákajúce" krokodíly morské nad hladinu za mäsom na udici a určite sa na vás príde pozrieť aj najväčší z nich - krokodíl Brutus, ktorý je stálym obyvateľom rieky.  

Ubirr.
Foto: Martin Karniš — BUBO

ČO VIDIEŤ NAVYŠE: 

° Gunlom Falls Pool - prírodný "infinity pool". Pri kúpaní sa môžete kochať okolitou prírodou. 

° Moline falls a Rockhole - nie veľmi naštevovaný vodopád a miesto vhodné na kúpanie sa.

° Twin Falls Gorge - 150 metrov vysoký vodopád a pekné miesto na piknik.

° Kemp, do ktorého sa dostanete s terénnym autom - Barramundi Gorge (Maguk) Waterfall. V blízkosti sa nachádza vodopád, pod ktorým sa dá okúpať.

° Ak si netrúfate šoférovať na opačnej strane, môžete si z Darwinu zakúpiť výlet do národného parku. Mnohé zájazdy tiež ponúkajú možnosť navštíviť Arnhem Land, rozľahlé oblasti divočiny susediace s parkom, ktorý je domovom pôvodných obyvateľov a je prístupný len s povolením. V Arnhem Land, môžete tiež navštíviť posvätné domorodé miesta alebo sa naučiť ich techniky lovu.

° Ak sa autom predsa len vyberiete, tak si to pri návrate do Darwinu nasmerujte po Stuart Highway do maličkého Národného parku Litchfield. Odporúčame zastaviť sa na zaujímavých "magnetických" termitiskách a okúpať sa v "bazéne" pod vodopádmi Florence. Cestou cez mestečko Bachelor natrafíte na maketu hradu Karlštejn, ktorú tam postavil český emigrant, ktorý v mestečku žil.

Zájazdy do Austrálie, ktoré odporúčame:

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Veronika Hulíková

Vyštudovaná novinárka vždy perfektne pripravená odsprevádzať poznávací zájazd do západných parkov USA, Kanady, na Aljašku i východné pobrežie USA. Venuje sa Novému Zélandu, a Austrálii. Kedže novinárčina je o hľadaní informácií, perfektne využíva svoju 12 ročnú prax pri sprevádzaní. Klienti na nej oceňujú jej neuveriteľnú ochotu, vždy je neustále nápomocná a je výbornou šoférkou. Veronika rada robí na zájazdoch klientom prekvapenia. Cestovanie jej dáva neuveriteľný pokoj, rozhľad a pokoru. Miluje hamburgery a ochutnáva ich všade po svete. Jej postava však tomu nezodpovedá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Aljaška, Yukon - volanie divočiny

Zo zájazdu:

Veronika Hulíková

Posledná úprava článku | Prečítané: 572

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach Sydney

Sydney Sydney - čo vidieť okrem opery a Bondi Beach

V Austrálii neobíďte Sydney! Prístavné mesto, hlavné mesto austrálskeho štátu Nový Južný Wales, najstaršie a druhé najväčšie mesto na červenom…

Veronika Hulíková 17 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie Melbourne

Melbourne Melbourne - najkrajšie mesto Austrálie

Mark Twain opísal Melbourne ako jedno z najkrajších miest na svete. A naozaj, keď sem prídete osobne, dáte mu za pravdu… Melbourne je príjemne…

Robert Taraba 12 min. čítania
Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta Blog

Blog Tučniaky - pozorovanie najmilších zvierat sveta

Prečo sa nám tučniaky tak páčia? Podľa čoho si vyberajú partnera a sú si verné? Viete, že ich vcelku ľahko viete na svojich cestách zazrieť aj vy?…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Austrália a Oceánia  

Oceánia, Nová Kaledónia, Vanuatu, Austrália


náročnosť

18 dní

Trvanie

11255
K

Austrália a Oceánia  

Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5317 6255€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

22 dní

Trvanie

5912 7390€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4645 5665€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.