Kanadský Quebec - okúzľujúce miesto, kde sa presadili známi Slováci

Prehliadka

Kanadský Quebec - okúzľujúce miesto, kde sa presadili známi Slováci

Mestečko Quebec je typické svojim francúzskym flairom a oslovuje všetky zmysly. To, že ide o jedinečné miesto, ktoré stojí za návštevu, hovorí aj fakt, že od roku 1985 historické centrum mesta chráni UNESCO.

#

Dnes nás čaká jedno z najkrajších miest Severnej Ameriky. Je sa na čo tešiť. Po ceste do mesta si však urobíme ešte dve zastávky. Prvá sa nám ponúka možnosť navštíviť miesto zvané Trois - Rivieres alebo inak povedané Tri rieky, ku ktorému jednoznačne patrí aj legenda o tom, ako to celé vzniklo.

Stal sa zázrak v meste Trois - Rivieres? #

Názov Tri rieky použili prvý krát už v 16. storočí francúzski prieskumníci, pretože rieka Saint-Maurice tvorili tri toky, ktoré sú pri ústi do rieky Svätého Vavrinca oddelené dvomi ostrovmi. Naše prvé pohľady sa upierajú na kostolík a katedrálu. Kostolík je z polovice 16. storočia a bol zasvätený Márii Magdaléne. S výstavbou katedrály sa začalo v roku 1877, ale na to aby ju dokázali postaviť, bolo potrebné dopraviť z druhej strany rieky materiál.

Najťažšia časť bola vymyslieť spôsob ako prepraviť kamene z druhého brehu vzdialeného 2 kilometre. Rozhodli sa, že najlepší spôsob bude počkať do zimy, keď rieka zamrzne a oni sa po ľade dostanú na druhú stranu. Ale práve v roku 1877 bola zima veľmi mierna a rieka stále nezamŕzala. Kňaz vyzval veriacich, aby sa spoločne modlili za zamrznutie rieky. Nakoniec po rieke prišli obrovské ľadové kryhy, ktoré ľudia chodili oblievať vodou, aby sa spojili. Tým vytvorili most, ktorý im umožnil preniesť potrebný materiál. Tento most nazvali ružencový most, vďaka modlitbe, ktorú sa modlili. Kňaz požiadal pannu Máriu o pomoc a prisľúbil, že katedrálu zasvätia jej.

Po krátkej zástavke v Trois-Riviers sa presúvame ďalej a naša najbližšia zastávka budú nádherné vodopády Montmorency Falls nachádzajúce sa v blízkosti mesta Quebec.

Vedeli ste, že?

  • medzi významné osobnosti mesta patrí aj slovenská hokejová legenda Peter Šťastný
  • v Quebecu sa nachádza najstarší kostol Kanady Cathedral-Basilica of Notre-Dame de Québec
  • natáčala sa tu časť z filmu Chyť ma, ak to dokážeš, kde si hlavnú úlohu zahral Leonardo DiCaprio
  • vodopády Montmorency sú o 30 m vyššie ako svetoznáme Niagarské vodopády
  • Najťažší zvon v Katedrále najsvätejšej trojice váži až 840 kg

Panoráma na vodopády Montmorency, ktoré sú vyššie ako Niagarské vodopády o celých 30 metrov.
Foto: Michal Čičmanec — BUBO

Vodopády Montmorency #

Francúzsky názov je Chute Montmorency alebo v preklade do slovenčiny Montmorencyho vodopády sú 83 metrov vysoké, čo znamená, že sú o celých 30 metrov vyššie ako slávne Niagarské vodopády. Nachádzajú sa na rieke Montmorency  a ústia do rieky Svätého Vavrinca. Prístupnosť k vodopádom je nenáročná aj vďaka mostu, ktorý je postavený ponad rieku. Po ňom sa dá prejsť jednoducho na druhú stranu a vychutnať si výhľady na vodopády, ale aj scenériu okolia medzi iné aj na samotný Quebec.

Väčšina návštevníkov si myslí, že Montmorencyho vodopády sa skladajú iba z jedného vodopádu, no v skutočnosti sú až tri. Tvoria ich jeden veľký prírodný vodopád a dva menšie, ktoré často krát ani nie je vidno na fotografiách. 2 malé vodopády vznikli formovaním vďaka bývalej vodnej elektrárni.

Pre tých, ktorí majú radi dobrodružstvo, je tu zopár atrakcií a medzi najobľúbenejšiu patrí zipline spájajúca oba brehy. Nájdete tu lanovku, ktorou sa vyveziete až k vrcholu vodopádov. Počas prechádzky vás príjemne osvieži aj jemný poprašok z dopadajúcej vody vodopádov. Tento poprašok v zime mení vzhľad vodopádov, ktoré vyzerajú ako posypané cukrom. Samozrejme pre tých z nás, ktorí sú radi v suchu, odporúčam zobrať si tenkú nepremokavú bundu alebo mikinu. Počas zostupu na parkovisku pôjdeme po drevených schodíkoch, ktoré bývajú navlhnuté, buďte opatrní!

Počas leta spozorujete v okolí, kde dopadajú vodopády, spenenú vodu v žlto-oranžovej farbe, za čo môže vysoký obsah železa v rieke Montmorence.

5 fotografií

Montmorency Falls

#

Blíži sa obľúbená časť dňa a tou je bez pochyby čas obeda. My - lovci zážitkov z BUBO sa presúvame do historického centra mesta Quebec, kde nás onedlho čaká luxusný obed. Rýchly presun od vodopádov Montmorency Falls necelých 12 km zvládneme za približne 10 - 15 minút, zaparkujeme auto na dostupných mestských parkoviskách v centre. Už prvé pohľady na mesto nám pripomínajú Francúzsko hlavne svojou architektúrou, atmosférou a samozrejme aj nápismi a názvami vo francúzštine. Ešte pre obedom si užijeme niektoré krásy mesta a spravíme si pár zastávok.

Francúzsko v Kanade, sme tu správne! #

Vitajte v mestečku Quebec, mesto ktoré si získa vašu priazeň. Vplyv Európanov siaha až do 16. storočia, kedy sa začínajú „moderné“ dejiny. Už v roku 1522 sa v terajšom Quebecu prvýkrát plavil taliansky navigátor Giovani da Verarrazno poverený francúzskym kráľom Františkom I., aby našiel obchodnú západnú cestu do Číny. O 12 rokov neskôr sa tadiaľto plavil svetoznámy Jacques Cartier a v mene francúzskeho kráľa Františka I. osadil kríž na Polostrove Gaspé. Tým zabral miesto v mene kráľa Františka I. Až takmer o storočie neskôr, v roku 1603, sa v expedícií plavil Samuel de Champlain po rieke sv. Laurinca. Champlain sa o 5 rokov neskôr vrátil a založil niekdajší Quebec. Pôvodne to bolo miesto, kde sa obchodovalo najmä s kožušinou. Samuel pomenoval mesto algonkinským výrazom Kebec, čo v preklade znamená „rieka sa zužuje“.

Francúzska atmosféra v starom Quebecu a Rieka svätého Vavrinca

Francúzska atmosféra v starom Quebecu a Rieka svätého Vavrinca

V minulosti nebolo jednoduché udržať si mesto a neminulo to ani Quebec. V roku 1629 dobili mesto Angličania, ale o 3 roky neskôr ho na základe mierovej zmluvy opäť vrátili Francúzsku. Québec sa stal centrom kolónie Nové Francúzsko. Konflikty s Britmi sa neskôr znovu opakovali až nakoniec v roku 1763 vďaka Parížskej zmluve pripadla celá Kanada anglickej korune. Po osamostatnení Kanady v roku 1867 sa mesto Quebec stalo hlavným mestom provincie Quebec, avšak tento status muselo dočasne prepustiť Montrealu. Po hospodárskej kríze z roku 1929 sa sem provinčná vláda opäť vrátila. V súčasnosti sa mestu naďalej darí a žije tu približne 550 000 obyvateľov.

Rýchle zoznámenie sa s históriou mesta a pokračujeme v prehliadke. Prvé zastavenie bude pri „úvodnej“ maľbe mesta, kde sa nachádzajú významné osobnosti mesta. Dobre si prehliadnite a zapozerajte sa na nástennú maľbu pred vami.

Čo je na nej pre nás také zaujímavé? Nachádza sa tam jeden zo slávnych slovenských hokejistov, o ktorom sa dočítate nižšie.

5 fotografií

Quebec a jeho francúzska atmosféra

Významné osobnosti mesta #

Kanada je medzi iným známa aj tým, že najobľúbenejším a najpopulárnejším športom je hokej. A Quebec nie je výnimkou, prispievajú tomu aj ideálne klimatické podmienky. V najchladnejších mesiacoch január, február priemerné nočné teploty dosahujú až -31°C a priemerné denné teploty -16 °C.

Prečo som spomínal hokej? Viete, ktorí slovenskí hokejisti sa preslávili práve v tomto krásnom meste? Sú to známi bratia Marián, Anton a Peter Šťastný. U obyvateľov mesta sa preslávil najmä Peter Šťastný, ktorý hral za už dnes neexistujúci klub Quebec Nordiques (klub skrachoval, nový majiteľ ho premiestnil do Denveru, kde vznikol tím Colorado Avalanche) a odohral za tento klub celých 10 sezón. Peter Šťastný je jeden z hokejistov Slovenska, ktorí sa nachádzajú v hokejovej sieni slávy. Medzi Petrove športové úspechy patrí aj to, že bol druhým najproduktívnejším hráčom NHL v 80. rokoch 20. storočia hneď po svetoznámej hokejovej legende Wayne Gretzky a aj vďaka tomuto si Peter Šťastný vyslúžil miesto na nástennej maľbe.

Posunieme sa v prehliadke o kúsok ďalej na Place Royale, kde na nás v plnej svojej kráse čaká rímsky kostol Notre Dame des Victories.

Notre Dame des Victories #

Nachádzame sa pred rímsko-katolíckym kostolom nachádzajúcim sa v starom meste Quebec na námestí Place Royal alebo inak povedané na kráľovskom námestí. Výstavba kostola začala v roku 1687 a je výstavba bola dokončená až v roku 1723. Ide o jeden z najstarších kostolov v Severnej Amerike.

Kostol je postavený na ruinách základov prvej základne Samuela de Champlain. V roku 1759 počas britského útoku bol kostolík opäť značne zničený a až v roku 1816 bol kompletne prerobený do podoby, v ktorej ho môžeme vidieť dnes.

V roku 2002 slúžil kostol ako filmová kulisa pre film Chyť ma ak to dokážeš, kde hral hlavnú úlohu Leonardo DiCaprio.

Dočkali sme sa a ideme na vytúžený obed.

3 fotografie

Place Royal a Notre Dame Des Victories

Tip na obed

My v BUBO sme si obľúbili kuchyňu reštaurácie  Cochon Dingue Champlain alebo aj po našom u Bláznivého prasiatka. Dovolím si tvrdiť, že tu robia najlepšie rebierka s javorovým sirupom a neodolateľnú francúzsku cesnačku. BUBO má v DNA vychutnávať, užívať si luxus a aj takéto jedlo k tomu jednoznačne patrí.

#

Po výbornom osviežení sa vydáme po uličke Rue du Petit Champlain, ktorá rozvoniava jedlom a najmä sladkastou arómou čerstvého pop-cornu.

Cathedral-Basilica of Notre-Dame de Québec #

Ďalší rímskokatolícky kostol v Quebecu, ktorý je najstarším v Kanade a je zaradený do svetového dedičstva UNESCO. Postavený v roku 1674 a počas storočí už bol dva krát zničený. Prvý krát v roku 1759  a potom znovu v roku 1922, kedy bol podpálený kanadskou sektou Ku Klux Klan. V roku 2014 katedrála slávila svoje 350-te výročie. Bazilika, ktorá odoláva požiarom si vyslúžila v roku 2016 opäť rekonštrukciu a ostane zatvorená až do roku 2025.

Počas prehliadky sme navštívil niekoľko kostolov/bazilík a čaká nás ešte jedna, ktorá sa od ostatných mierne odlišuje. Po niekoľkých metroch po ulici Rue des Jardins sa nám ukáže v malom parku Katedrála najsvätejšej trojice, pri ktorej aj dnes uzavrieme kapitolu s kostolmi.

Cathedral Holy Trinity #

Katedrála najsvätejšej trojice je sídlom anglikánskej diecézy. Diecéza bola založená ešte v roku 1793 a jej prvý biskup bol Jacob Mountain. Biskup Mountain mal za úlohu výstavbu katedrály. S výstavbou sa začalo ešte v roku 1800 a jej kompletná dokončená stavba bola vysvätená v roku 1804. Išlo o prvú anglikánsku katedrálu mimo Britských ostrovov. Katedrála bola postavená podľa St. Martin in the Fields stojacej na Trafalgar Square v Londýne a jej výstavbu katedrály zaplatil kráľ Juraj III., ktorý okrem iného poskytol aj cenné vybavenie. Vzácna zvonica má celkom 8 zvonov vyrobených v roku 1830 firmou Whitechapel. Najťažší z nich váži až neuveriteľných 840kg, pre porovnanie najľahší z nich váži „len“ 297kg. Vo svojej dobe bola veža najvyššou v celom meste Quebec.

#

Prehliadka historického centra mesta patrí medzi najobľúbenejšie. Zásluhu na tom má aj kľudná a priateľská atmosféra, ktorú je z toho miesta cítiť.

Po ceste z Katedrály najsvätejšej trojice prechádzame ďalej po ulici Rue des Jardins a na rohu s ulicou Rue Saint-Luis zazrieme po pravej strane domček s červenou strechou. Je to najstarší dom v Quebecu, postavený v rokoch 1675-76. V súčasnosti sa v nej nachádza miestna reštaurácia s francúzskou kuchyňou, ktorú spomínali aj v známom The New York Times.

Od najstaršieho domu pokračujem k hotelu Chateau Frontenac po ulici Rue Saint-Luis.

Legendárny hotel Chateau Frontenac v meste Quebec
Foto: Michal Čičmanec — BUBO

Hotelový skvost Chateau Frontenac #

Stojíme pred hotelom a bol by hriech nepozrieť sa do vnútra tohto hotelového skvostu. Cez hlavné dvere vstúpime do haly a prejdem rovno cez hotelovú chodbu. Tu sa často nachádza rôzna sezónna výzdoba, ale aj výstavy umenia, ako sochy, obrazy a v podstate všetko, čo má umeleckú hodnotu. Na konci zídeme po schodoch dole, kde už môžete cítiť príjemnú vôňu kávy, ktorá pochádza z hotelového Starbucksu. Ideálne miesto na občerstvenie a vychutnanie si hotelových výhľadov s kávou v ruke.

Keď sa spomenie Chateau Frontenac tak po prehliadke si hneď predstavíte luxusný hotel. Postavený v roku 1893 pod patronátom architekta Bruce Price pre spoločnosť Canadian Pacific Railway (Kanadské železnice). Je pomenovaný po guvernérovi kolónie nové Francúzsko, Louisovi de Buade de Frontenac. Od októbra 2001 patrí Chateau Frontenac do hotelového reťazca Fairmont Hotels and Resorts.

Hotel sa pýši výškou 80 m a disponuje až 18 poschodiami. Pochváliť sa môže aj počtom izieb, ktorý bol navýšený z pôvodných 170 až na 611 izieb rozprestierajúcich sa v 6. krídlach hotela. Z celkového počtu izieb je 8 tematicky zariadených. Sú tu izby vytvorené podľa významných ľudí ako americký prezident Roosevelt, ale aj izba Alfreda Hitchoka. Taktiež nesmú chýbať ani kanadskí premiéri Pierre Elliott Trudeau a Justin Trudeau. S politikmi to ešte nekončí a pribudne aj izba britského premiéra Winston Churchill a samozrejme aj izba britskej kráľovnej Alžbety II. Osmičku tematických izieb uzatvorí známa kanadská speváčka Celine Dion.

V hoteli sa  roku 1943 radili Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt a McKanzie King o stratégií 2. svetovej vojny. Významnosť tohto hotela tiež potvrdzujú mimo iné aj celebritné návštevy a medzi vyššie spomínaných, podľa ktorých sú vytvorené tematické izby, patrí aj návšteva svetoznámeho páru John Lennon a Yoko Ono.

Dokonalosť hotela potvrdzuje aj neoficiálny titul najfotografovanejšieho hotela sveta.

5 fotografií

Chateau Frontenac

TOP 10 Quebecu #

  1. Hotel Chateau Frontenac - najkrajší hotel mesta, najfotogenickejšia pamiatka Kanady a miesto, ktoré dýcha atmosférou noblesy, luxusu a príbehov známych osobností. Toto miesto v Quebecu musíte jednoznačne vidieť!

  2. Najstarší dom v Quebecu - postavili ho už v rokoch 1675-1676 a dodnes víta turistov, no dnes sa v ňom viete aj vynikajúco najesť vďaka francúzskej reštaurácii

  3. Katedrála Notre Dame - nádherný katedrála s o zápisom na zozname UNESCO tu stojí už od roku 1674 a hoci ju dva krát zničili, vždy sa postavila na nohy a patrí k najdôležitejším miestam Quebecu

  4. Katedrála Holy Trinity - Kým Katedrála Notre Dame patrí rímskokatolíckej cirkvi, Katedrála Holy Trinity je v rukách anglikánov a aj v tomto prípade ide o unikátnu stavbu, pretože je prvou anglikánskou katedrálou mimo Británie. Dokončili ju v roku 1800.

  5. Námestie Place Royal - Kráľovské námestie patrí k najzaujímavejším námestiam mesta a dodnes na ňom nájdete aj vzácny kostol Notre Dame des Victories, ktorý je jedným z najstarších kostolov v Severnej Amerike.

  6. Maľba s osobnosťami mesta - V starom Quebecu nájdete aj zaujímavú maľbu, kde sa stretávajú významné osobnosti, ktoré ovplyvnili históriu kanadského mesta. Medzi zaujímavé postavy patrí aj Peter Šťastný, ktorý hrával v miestnom NHL klube Quebec Nordiques!

  7. Reštaurácia Cochon Dingue Champlain - milujete gastronomické zážitky? Tu si prídete na svoje, pretože v tomto podniku servírujú dokonalé rebierka s javorovým sirupom. Túto špecialitu musíte ochutnať!

  8. Vodopády Montmorency - dokonalé vodopády s výškou 83 metrov sú vyššie než Niagarské vodopády a rozhodne si pohľad na ne zamilujete

  9. Trois - Riviers - Tri rieky ako znie preklad tohto miesta patrí k historickým miestam, pretože práve tu sa francúzski prieskumníci dostali po rieke a povedali si, že tu zapustia korenie. Na tomto mieste sa píše história Quebecu

  10. Ulica Rue du Cul de Sac - farebná a najfotogenickejšia ulica v Quebecu a vy na nej nesmiete chýbať! Zdobia ju farebné dáždniky, nájdete tu puby, podniky, reštaurácie a budete sa tu túlať dlhšie, než ste plánovali

Na trhu v starom Quebecu

Na trhu v starom Quebecu

Čo vidieť navyše:

  • Observatoire de la capitale - najvyššia vyhliadka na panorámu mesta 
  • Musee de la Civilisation (Museum of Civilization) - múzeum civilizácie nachádzajúce sa v centre starého mesta neďaleko rieky sv. Laurinca
  • La Citadel de Québec - aktívne vojenské zariadenie a sekundárne oficiálne sídlo kanadského panovníka a generálneho guvernéra Kanady. Nachádza sa na vrchole Cap Diamant.
  • Parliament Building -  je osempodlažná budova parlamentu a je domovom Národného zhromaždenia provincii Quebec. 
  • Jacques-Cartier National Park - provinčný park, ktorý sa nachádza 50 kilometrov severne od mesta Québec.
  • Aquarium du Québec - je verejné akvárium nachádzajúce sa v bývalom meste Sainte-Foy v meste Quebec. Akvárium má rozlohu 16 hektárov s viac ako 10 000 zvierat predstavujúcich viac ako 300 druhov.
  • Wendake - mestská rezervácia národa Huron-Wendat. Jeden zo siedmich národov Kanady, osada bola predtým známa ako Village-des-Hurons a tiež ako-Lorette.
Michal Čičmanec

Michal Čičmanec

Michal Čičmanec

Študoval financie v Brne a po škole za zamestnal v bankovom sektore. Rýchlo pochopil, že extrovert ako on má miesto niekde inde. V teréne pri lovení zážitkov. Prácu v BUBO si užíva naplno a pre klientov sa snaží urobiť vždy maximum s dobrou náladou a úsmevom na tvári. Rád šoféruje a aj preto ho často stretnete na zájazdoch v USA, Kanade, alebo Afrike. Cestovanie je pre Michala najlepší prostriedok vzdelávania. V detstve už prešiel celú Európu a neskôr pobýval v Ázii a Severnej Amerike.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Kanada - západ

Zo zájazdu: India, Nepál

Michal Čičmanec

Posledná úprava článku | Prečítané: 1489

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady Montreal

Montreal Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady

Juraj Slafkovský hráva v jednom z najhokejovejších miest na svete. Poďme si ho spolu prejsť. O Montreale miestni obyvatelia hovoria: "Starý v duši,…

Veronika Hulíková 19 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Zvieratá za polárnym kruhom Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá za polárnym kruhom

Safari za polárnym kruhom? Na safari predsa zvykneme chodiť do Afriky, unikátnu faunu pozorujeme v Austrálii... No čím ďalej, tým viac dobrodružne…

Martin Karniš 29 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.