Po stopách najznámejších chutí Talianska

Po stopách najznámejších chutí Talianska

Autorom blogu je Natália Tabačárová

Tento text načítala umelá inteligencia. Cestovateľské príbehy a rady na cesty v podaní živých ľudí nájdete v našom podcaste Uchom po mape.

Že sme v BUBO lovci zážitkov, vie každý. Dnes však budeme loviť vaše chuťové bunky, a to konkrétne v talianskej kuchyni. Naša cestovná kancelária BUBO už tri dekády sprevádza mladých cestovateľov do všetkých kútov sveta, medzi ktoré patrí aj Taliansko.

Vypočujte si tento blog načítaný umelou inteligenciou.

Loading the Elevenlabs Text to Speech AudioNative Player...

Našli ste chybu? Kontaktujte nás.

Jedlá ako lasagne, špagety alebo tiramisu pozná nepochybne každý, no počuli ste už niekedy príbehy o ich vzniku? Poďte sa s nami vydať na cestu do miest, kde sa zrodili najslávnejšie jedlá dnešnej doby. V Taliansku som bola niekoľkokrát, najdlhšie počas jazykového kurzu a mala som česť ochutnať všetky spomenuté jedlá pripravené šikovnými talianskymi kuchármi. Ku každej časti vám pridávam aj odkaz na luxusnú reštauráciu, kde si môžete jedlo a atmosféru vychutnať na maximum.

Sladký začiatok v Trevise #

Vyrážame z Bratislavy a prvá zastávka po 7 hodinách cesty je Treviso, mesto ležiace v srdci Benátska. Je považované za jedno z najkrajších miest a ideálny cieľ na strávenie víkendu, obdivovanie umenia či romantické prechádzky.

Kúsok z histórie Trevisa

Treviso bolo už počas doby bronzovej známe svojimi bohatými zdrojmi vody, čo prilákalo na jeho územie Galov a Rimanov.

Okolo roku 49 pred Kristom patrilo pod rímsku nadvládu a neskôr, v roku 396 po Kristovi, bolo vyhlásené za biskupstvo. Počas svojej histórie bolo zničené Maďarmi, no v roku 1164 získalo štatút slobodnej obce a znova povstalo. Treviso sa pripojilo k Veronskej a Lombardskej lige proti cisárovi Fridrichovi Barbarossovi, a vtedy začal jeho rozkvet a expanzia. V roku 1339 sa Treviso pripojilo k Benátskej vojvodskej republike ako prvé mesto v Benátsku.

Zlé časy ho postihli počas druhej svetovej vojny, kedy bolo bombardované a takmer úplne zničené. Rozsiahle reštaurátorské práce však mesto zachránili, a ľudia môžu dodnes obdivovať pamiatky, ako je Palazzo dei Trecento, brána Porta Altinia alebo most Ponte Dante.

Ak sa chcete dozvedieť viac o benátskych mestečkách (vrátane Trevisa), prečítajte si blog od najscestovanejšieho Slováka Ľuboša Fellnera - Čarovné okolie Benátok.

3 fotografie

Treviso

Aký recept sa v Trevise zrodil? Ak vám poviem, že ide o dezert, myšlienka číslo jeden bude určite tiramisu. Tento piškótový dezert s príchuťou kávy sa zrodil v 19. storočí. Jeho názov pochádza zo slov tirami su, čo v preklade znamená „vytiahni ma hore“ (zdvihni mi náladu). 

Historické pamäte Gioiosa Marca hovoria, že sa dezert vyvinul v druhej polovici 19. storočia medzi roľníkmi. Tu vznikol jeho základ – vaječný žĺtok vyšľahaný s cukrom. Niektorí hovoria, že podobný dezert existoval už okolo roku 1800, no klasické tiramisu, ako ho dnes poznáme, sa rokmi vyvíjalo a dospelo k tradičnému receptu so šiestimi hlavnými zložkami: kakao, káva, mascarpone, dlhé piškóty, vaječný žĺtok a cukor.

So vznikom tiramisu sa spájajú dva príbehy. Prvý je z obdobia risorgimenta (hnutie za slobodu a národnú jednotu v Taliansku). Sladké tiramisu sa konzumovalo hlavne v bohatších rodinách a ako základ sa používal rakúsky koláč. V roku 1968 spisovateľ Giovanni Comisso rozprával o tiramisu svojej babičky, Giuseppiny Tiretty, ktoré bolo výborné aj vďaka bohatej vrstve kakaa. Táto pani sa aktívne zapájala do bojov za slobodu a ako vzburu proti Rakúsko-Uhorsku začala používať ako základ talianske piškóty Savoiardi z Piemontu.

Druhý príbeh tohto dezertu sa spája s prešibanou majiteľkou domu rozkoší v centre Trevisa. Siora vymyslela tento dezert ako afrodiziakum a ponúkala ho svojim klientom na konci večera, aby ich povzbudila, predtým než sa vrátili domov k manželkám. Hovorí sa, že keď klienti schádzali dole schodmi unavení, majiteľka im ponúkla tento dezert so slovami: adesso ve tiro su mi – „teraz ťa pozdvihnem.“ Dalo by sa tak povedať, že pôvodné tiramisu malo fungovať ako prírodná Viagra, ponúkaná v nevestincoch. Túto teóriu podporili majitelia tamojších reštaurácií, ktorí počúvali tieto pikantné spovede od svojich zákazníkov.

Počas môjho jazykového kurzu sme tiramisu mali často ako sladkú bodku po večeri a musím priznať, že často sme sa takmer bili o ďalšiu porciu... a to nemám rada kávu! Najlepšia tiramisu v Tremiso je v Le Beccherie. V minulosti sa tam tento sladký dezert podával len pre excelenciu, teraz si ho tu môžete vychutnať aj vy.  

Vedeli ste, že tiramisu je jedno z piatich najznámejších talianskych slov na svete?
Foto: archív — BUBO

Zlaté rizoto či slávny chlebík z Milána #

Ďalšie významné mesto na severe Talianska je Miláno. Nachádza sa v časti Lombardia s rozlohou 182 km², a je to druhé najväčšie mesto Talianska. Je považované za jedno z hlavných miest módy a dizajnu.

Kúsok z histórie Milána

Mesto bolo založené okolo roku 590 pred Kristom Keltmi pod názvom Mediolanum a vždy zohrávalo dôležitú úlohu v kultúrnom svete. V minulosti bolo hlavným mestom Západorímskej ríše a počas Svätej ríše rímskej sa vyvinulo v samostatnú obec. Po druhej svetovej vojne, a najmä v 50. rokoch 20. storočia, sa Miláno stalo motorom priemyselnej a kultúrnej obnovy Talianska.

Dnes sem prichádzajú návštevníci z celého sveta, aby videli pamiatky, ako je Duomo di Milano, galéria Viktora Emanuella II. či najznámejšia freska všetkých čias – Posledná večera, od svetoznámeho umelca Leonarda da Vinci.

Ak sa chcete dozvedieť viac o meste krásy, luxusu a gurmánskych zážitkov, prečítajte si náš BUBO blog Miláno – čo vidieť v meste módy.

3 fotografie

Miláno

Ak by sme chceli vyskúšať niečo tradičné milánske, isto by to bolo risotto alla milanese, alebo šafranové rizoto. Jeho pôvod sa spája s výstavbou Duomo di Milano a s majstrom Valeriom di Fiandrom. V 15. storočí bolo v Miláne veľmi populárne podávať jedlá, ktoré pôsobili, akoby obsahovali zlato – verilo sa, že majú prospešné účinky na zdravie.

Hovorí sa, že Fiandrov učeň bol veľkým milovníkom šafranu a pridával ho do sklenených vitráží, aby napodobnil efekt zlata. Počas svadby Valeriovej dcéry požiadal kuchára, aby toto korenie pridal do svadobného rizota. Výsledkom bolo zlaté rizoto, ako ho poznáme dnes. Aj keď príbeh hovorí, že šafran spočiatku slúžil len na zafarbenie jedla, v skutočnosti jeho chuť dodáva tomuto rizotu ten správny šmrnc.

Je pre mňa nesmierne fascinujúce, ako môže chutiť niečo tak skvelo len z pár ingrediencií. Jednoducho mňam. Ak chcete zažiť aj vy autentický kulinársky zážitok, odporúčam navštíviť reštauráciu La Dogana del Buongusto.

Pravé milánske rizoto je jedno z najjednoduchších na prípravu.
Foto: archív — BUBO

V Miláne sa zrodil aj ďalší kulinársky zážitok – sladký chlebík panettone. Prvý príbeh rozpráva o Tonim, sluhovi v službách Ľudovíta il Mora z obdobia okolo roku 1495. Keď kuchár rodiny Sforzovcov spálil koláč pripravený na Štedrú večeru, obetoval sluha Toni kúsok cesta, ktorý mal odložený pre seba, a vytvoril z neho koláč, ktorému dal názov pan del Toni – Tonov chlieb.

Druhý príbeh, viac romantický, hovorí o sokoliarovi menom Ulivo. Ten sa zaľúbi do Adalgisy, dcéry pekára Toniho. Jeho otec má však problém s chudobným dievčaťom, a Ulivo sa preto rozhodne zamestnať ako predavač u Toniho. Tam zistí, akú má pekár ťažkú ekonomickú situáciu, a rozhodne sa, že počas noci pripraví špeciálny koláč.

Do cesta pridáva drahé prísady (cukor, maslo, vajcia, citrón), ktoré kupuje tým, že predáva vojvodove sokoly. Tento špeciálny chlieb z Toniho pekárne sa stane takým slávnym, že vojvoda mu odpustí krádež vtákov a Ulivov otec súhlasí so svadbou oboch milencov.

Panetonne sa zvyčajne podáva na Vianoce v Taliansku, ale aj v krajinách Južnej Ameriky.
Foto: archív — BUBO

Zájazdy

K

Ázia  

India, Maldivy


náročnosť

11 dní

Trvanie

3333 4901€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

2883 4505€
K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Island, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3121 4335€
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

10 dní

Trvanie

2268 3718€

Pesto alebo jedlo pre chudobných v Janove #

Presuňme sa do Ligúrie a jej hlavného mesta, Janova. Janov leží na severozápade Talianska a je obmývaný Ligúrskym morom.

Janov je významným hospodárskym, vedeckým, kultúrnym, hudobným a umeleckým centrom s historickým centrom, v ktorom sa nachádzajú rôzne pamiatky, ako rodný dom Krištofa Kolumba, vojvodov palác, kráľovský palác, kostoly a druhé najväčšie akvárium v Európe, ktoré hostí rôzne morský živočíchy.

Kúsok z histórie Janova

Prvé osídlenia pochádzajú z predrímskej doby, keď túto oblasť využil generál Publius Cornelius Scipio proti Hannibalovým útokom. V roku 205 bolo mesto zničené Kartágincami a neskôr sa dostalo pod byzantskú nadvládu.

Autonómiu získalo v roku 1000, keď sa spolu s Pisou stalo významnou obchodnou veľmocou. V rokoch 1099 až 1797 sa Janov stal jednou z najväčších námorných veľmocí kontinentu a dodnes je dôležitým prístavom Talianska.

5 fotografií

Janov

Asi najznámejšie jedlo, ktoré v tejto oblasti nájdete, sú špecificky skrútené cestoviny s bazalkovým pestom – trofie al pesto. Pôvod týchto cestovín je prastarý, hovorí sa, že po prvýkrát boli pripravované počas križiackych výprav. Dnes sa pripravujú pomocou strojov, no v minulosti ich ženy pripravovali pomocou drevených pletacích ihiel a potom ich stláčali dlaňou, aby dostali ten správny tvar.

Čo sa týka pesta, ide o zmes z cesnaku, píniových orieškov, bazalky a syra. Jeho pôvod sa spája s námorníkmi, ktorí počas svojich dlhých plavieb potrebovali niečo, čo by sa tak rýchlo nepokazilo. Tak sa zrodilo toto pesto, ktoré vďaka svojim prírodným ingredienciám vydrží veľmi dlho.

Ďalšia legenda hovorí o mníchovi, ktorý žil v kláštore San Basilio na výšinách Prà (Janov). Jedného dňa nazbieral aromatickú bylinu, ktorá rástla na týchto výšinách a nazývala sa „bazilika“ na počesť svätého Bazila. Zmiešal ju s niekoľkými ďalšími prísadami, ktoré prinášali veriaci ako obetu, a všetko spolu rozmixoval, čím vzniklo prvé pesto, ktoré sa časom zdokonaľovalo, až sa z neho stala vzácna janovská omáčka, ktorou je dodnes. Oficiálny recept sa však spomína až v knihe La cuciniera Genovese od Giovanniho Battistu Ratta z druhej polovice 19. storočia.

Ak si chcete vychutnať romantickú večeru a ochutnať pri tom trofie s pestom, odporúčam navštíviť reštauráciu Trattoria Rosmarino. V Janove je samozrejme veľa možností, kde si tieto cestoviny vychutnať. Ja som zvolila malú reštauráciu pri mori Il genovese a Boccadasse - Sciamadda

Ak chcete spoznať pravú ligúrsku chuť, ochutnajte trofie s pestom.
Foto: archív — BUBO

Druhý, nie menej známy pokrm z Ligúrie, je focaccia. Ide o niečo ako sploštený chlieb s mäkkým cestom, podobným pizze. Zvyčajne má zárezy, v ktorých je soľ, olej a bylinky. Podobná príprava, ako dnes, existovala už v starovekom Ríme a nazývala sa panis focacius, typ chleba, pravdepodobne plochý, pečený na ohnisku. V tom čase sa používal ako chlieb na namáčanie do polievok. Bolo to jedlo pre chudobných pripravené zo surovín, ktoré mal každý k dispozícii.

Názov môže pochádzať od slova focus (oheň alebo ohnisko), a dokonca sa zdá, že pochádza od Etruskov. S expanziou Rímskej ríše sa focaccia dostala do celej Európy: v Španielsku je to pan de hogaza, vo Francúzsku fugasse. Prvá oficiálna zmienka o pojme „focaccia“ pochádza z roku 1300 a dnes má v Taliansku toľko variantov, koľko je talianskych nárečí.

Chcete sa dozvedieť viac tipov na gurmánske zážitky v Taliansku? Prečítajte si blog od Ľuboša Fellnera z kategórie TOP 10 – Talianske tipy pre pokročilých.

Focaccia - jedlo chudobných.
Foto: archív — BUBO

Pravá neapolská #

Na juhu Talianska sa vydáme do Neapolu, živého mesta s veľkým množstvom turistického vyžitia. Ako najväčšie turistické lákadlá treba spomenúť sopku Vezuv a zničené Pompeje, stredoveký hrad Castel Nuovo, Galériu Umberto alebo Castel dell'Ovo. Samozrejme, nemôžeme nezabudnúť aj na ostrovy ako Capri alebo Ischia, na ktoré sa dá dostať trajektom práve z Neapolu.

Kúsok z histórie

Mesto bolo založené Grékmi, neskôr slúžilo ako rímska kolónia a v 5. storočí ho dobyli Ostrogóti. Počas jeho histórie bolo súčasťou rôznych ríš, ako Byzantskej, Normanskej, pod vládou Anjouovcov alebo Bourbonovcov. Všetky tieto vplyvy je vidieť dodnes v jeho architektúre.

Ak sa chcete dozvedieť viac o zaujímavých miestach v Neapole a Capri, prečítajte si blog Neapol a výlet na Capri.

4 fotografie

Neapol

Ako mnohí z vás už vedia, práve z Neapolu pochádza pravá talianska pizza. Jej začiatky siahajú až do roku 1600. Najskôr šlo len o chlebové cesto pečené v drevených peciach, ochutené cesnakom, soľou či bazalkou. Na klasickú pizzu obloženú paradajkami a mozzarellou si musíme počkať až do druhej polovice 19. storočia, konkrétne sa tak stalo v roku 1889, keď Neapol navštívili kráľ a kráľovná Umberto a Margherita.

Tradícia hovorí, že najlepší pekár pizze svojej doby, Raffaele Esposito, pripravil pre kráľa tri druhy pizze. Najlepšia však bola tá, ktorá mala tri farby Talianska: červená – paradajky, biela – mozzarella a zelená – bazalka. Kráľovnej táto pizza nesmierne chutila a na jej slávu ju pekár pomenoval tak, ako ju dnes poznáme – pizza Margherita.

Priznám sa, že na Slovensku si pizzu margheritu nikdy neobjednávam – nepríde mi veľmi chutná. V Taliansku sme ju však dostávali často a veľmi mi chutila. Samozrejme, čím je na nej viac ingrediencií, tým lepšie. My sme k nej často dostávali tanier s prosciuttom a syrmi, aby sme si ju „dozdobili“. Ja vám odporúčam navštíviť najlepšie hodnotenú pizzériu v Neapole - OWAP.

Pizza Margherita je považovaná za najtradičnejšiu a najklasickejšiu verziu pizze, a to najmä v Taliansku.
Foto: Natália Tabačárová — BUBO

Bolonské lasagne #

Medzi najpopulárnejšie mestá Talianska nepochybne patrí Bologna. Toto mesto je sídlom jednej z najstarších univerzít v Európe a dokonca bolo označené ako mesto hudby. Nachádza sa v provincii Emilia-Romagna a pravidelne sa umiestňuje v rebríčkoch miest s najlepšími podmienkami na život.

Kúsok z histórie Bologne

Bologna bola založená Etruskami a neskôr sa stala rímskou kolóniou. Cisár Henrich V. ju počas svojej vlády vyhlásil za slobodné mesto. Počas pontifikátu pápeža Júliusa II. bola pripojená k cirkevnému štátu, a za čias Napoleona bola začlenená do Cisalpinskej republiky. V roku 1860 sa stala súčasťou zjednoteného Talianska.

Ak sa chcete dozvedieť, čo všetko môžete vidieť v Bologni, prečítajte si náš BUBO blog Bologna - tipy, čo si pozrieť.

3 fotografie

Bologna

Čo sa týka jedál, medzi najznámejšie výrobky patrí prosciutto, mortadella a z cestovín sú to jednoznačne tortellini a tagliatelle.

S týmto mestom sa však spája aj recept na lasagne, konkrétne lasagne alla bolognese. O tomto slávnom pokrme, ktorý sa stal známym aj vďaka kocúrovi Garfieldovi, sa hovorilo už za čias starovekého Ríma, kde sa objavujú prvé zmienky o podobných jedlách.

Názov „lasagne“ pochádza z gréckeho výrazu laganon a latinského laganum, ktoré označovali štvorcové alebo obdĺžnikové plátky cestovín, ktoré sa piekli v peci a plnili rôznymi náplňami. Neskôr sa v Neapole začali objavovať verzie s viacerými vrstvami cestovín. Syr, ktorý je dnes neodmysliteľnou súčasťou tohto receptu, sa začal pridávať až v 14. storočí.

Lasagne, aké ich poznáme dnes, sa začali formovať v 19. storočí, keď sa v recepte po prvýkrát objavili paradajky v roku 1881. Vrstvenie lasagní opísal vo svojej knihe Francesco Zambrini, ktorý začal s týmto spôsobom prípravy.

Rovnako, ako pizza margherita, lasagne mi totálne učarovali... Je to rozhodne jedlo, na ktoré sa v Taliansku teším. Jemné vrstvy cestovín popretkávané bešamelom a hovädzou zmesou si môžete vychutnať aj vy v reštaurácií Darcy Bologna.

4 fotografie

Najžiadanejšie cestoviny v Ríme #

Keď sa povie spojenie „večné mesto“, každý z nás hneď vie, že reč je o Ríme. Toto hlavné a zároveň najväčšie mesto Talianska sa nachádza v provincii Lazio a počas svojej existencie bolo sídlom rôznych mocností.

Kúsok z histórie Ríma

Podľa legendy bol Rím založený bratmi Romulom a Remom v apríli roku 753 pred Kristom. Neskôr na jeho území vznikla Rímska ríša, ktorá sa v roku 395 po Kristovi rozdelila na dve časti – východnú a západnú. Kým Západorímska ríša zanikla už v roku 476, tá východná trvala až do roku 1453.

Počas renesancie bol Rím dôležitým svetovým centrom, kde sa stretávali talenty ako Michelangelo či Raffaello. Počas doby týchto velikánov tu vznikli rôzne umelecké a architektonické diela, ako Bazilika svätého Petra či Sixtínska kaplnka. Bohužiaľ, počas fašizmu boli rôzne renesančné budovy zničené, a až po druhej svetovej vojne sa Rím stal hlavným mestom Talianska a začal znova prekvitať.

Chcete sa dozvedieť o Ríme viac? Prečítajte si naše BUBO blogy - Rím – top 10 pamiatok úplne zadarmo, Rím pre pokročilých.

4 fotografie

Naši sprievodcovia vyškolení BUBO Cestovateľskou Akadémiou vás počas zájazdu radi zavedú k lákadlám, ako Koloseum, Aréna rímskych gladiátorov, Konštantínov oblúk alebo božské Forum Romanum, kde sa ponoríte do predstáv, ako Rím rozkvital pred príchodom kresťanstva. Na barokovej Piaza Navona si pozriete Dunaj a kochať sa budete dokonalosťou Pantheónu, chrámu pohanských rímskych bohov, ktorý si osvojili kresťania. Hrobky geniálneho Rafaela a prvých dvoch talianskych kráľov. Samozrejme nesmie chýbať ani slávna Fontana di Trevi, ktorú špeciálne obnovili kvôli Svätému roku 2025.

Známe fettuccine vznikli v Ríme v roku 1908 vďaka Alfredovi di Leliovi na námestí Piazza Rosa, vo faktórii jeho matky, na ktorej mieste dnes stojí Galleria Alberto Sordi. Po narodení svojho syna Armanda sa Alfredo rozhodol vytvoriť pre svoju ženu Ines tento recept na znovuzískanie energie.

V roku 1914 si otvoril svoju reštauráciu s názvom Ristorante Alfredo, ktorá fungovala takmer do konca druhej svetovej vojny, a neskôr spolu so svojím synom otvoril reštauráciu Il Vero Alfredo, ktorá stojí dodnes.

Najžiadanejší a veľmi oceňovaný recept boli práve jeho cestoviny, ale svoju svetovú popularitu si tento recept získal v roku 1927, kedy ho ochutnali hollywoodski herci Douglas Fairbanks a Mary Pickford. Tí si tento recept natoľko zamilovali, že ho ospevovali po celom USA a neskôr darovali Alfredovi dve zlaté vidličky s nápisom „Alfredo, kráľ cestovín“.

Keďže Alfredova reštaurácia stále funguje, bol by hriech vydať sa ochutnať jeho fettuccine niekam inam.

Fettuccine Alfredo je jedlo z čerstvých širokých rezancov (podobným tagliatelle) zmiešaných s maslom a parmezánom.
Foto: archív — BUBO

Cestoviny z ulíc Bari #

Bari, krásne historické mesto na juhu Talianska, patrí k najznámejším mestám celej Apúlie. Región je nasiaknutý južanským temperamentom a prešpikovaný krásnymi mestečkami o ktorých ste možno ani len nepočuli.

Samotné Bari je mesto, ktoré má svoju dušu ukrytú v starom meste, kde nájdete nejednu zaujímavosť. K najdôležitejším miestam Bari patrí rozhodne Katedrála sv. Mikuláša, očarí vás aj kamenná pevnosť Castello Normanno-Svevo či promenáda, ale aj tak strávite najviac času v labyrinte starých uličiek. Z nich sa ešte miestami nevytratila romantika talianskeho mesta, kde parkujú vespy, rozvoniava rozvešané prádlo a kde sa babky zhovárajú sediac na ulici na svojich stoličkách. Staré Bari je časová kapsula miesta, ktoré by ste mali zažiť.

Gurmánske zážitky

Gurmánske zážitky

Najlepšie reštaurácie sveta, ale aj gurmánske špeciality, na ktoré…

Zobraziť

Kúsok z histórie Bari

Bari poznali ľudia už v staroveku a ako to bolo v týchto končinách zvykom, Rimania vystriedali starovekých Grékov. Práve Rimania ho vďaka ceste Via Traiana povýšili na dôležité obchodné centrum a žilo si spokojným životom.

Po páde Rímskej ríše sa tu objavila Byzantská ríša a neskôr sa ocitlo v rukách Lombardie či Beneventa, no najdlhšie bolo Bari pod správou Neapolského kráľovstva. Dnes je moderným mestom, no má svoju starú dušu.

Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si blog z dielne BUBO o Apúlii a zaujímavých miestach.

4 fotografie

Bari

Najtypickejším jedlom uličiek v Bari sú slávne cestoviny orecchiette, ktoré sa stali doslova ikonou nielen mesta, ale aj celej talianskej Apúlie. Dodnes sa vedú spory, kedy presne sa orecchiette po prvýkrát ocitli na tanieri, no zrejme to mohlo byť niekedy medzi rokmi 1200 a 1500, no nikto to už dnes nerozuzlí.

Dokonca nevieme ani len presne ukázať na jedno miesto a s určitosťou tvrdiť, že práve tu orecchiette vznikli, hoci príbehy hovoria, že toto slovo sa v Apúlii objavuje od 13. storočia. Ich tvar mal dokonca vziať inšpiráciu v tradičných domčekoch trulli, ktoré môžete aj dnes objaviť napríklad v slávnom mestečku Alberobello. Ďalší spájajú orecchiette so židovskou komunitou, ktorá sa v Bari zakorenila v rovnakom období. Tak či onak, orecchiette sa preplietli s Bari a s Apúliou natoľko, že dnes je jedlom číslo jeden, ktoré by ste počas svojej juhotalianskej cesty mali ochutnať.

Orecchiette nájdete v ponuke mnohých lokálnych podnikov a veľakrát sa bude líšiť omáčka, s ktorou ich dostanete. K tým najtradičnejším patria orecchiette „cima di rapa“, no je to vysoko sezónna záležitosť a najčastejšie je v ponuke počas zimných mesiacov. Cima di rapa je zaujímavý druh zeleniny, ktorá sa najviac podobá na brokolicu. Vychutnať si ich však viete aj s rajčinovou omáčkou, ricottou a občas ich môžete nájsť aj s mäsovými guľôčkami.

Ochutnajte ich v luxusnej a štýlovej reštaurácii Osteria Le Arpie v starom Bari a toto jedlo si zamilujete.

3 fotografie

Orecchiette - ikona Bari

Mníšsky koláč či florentský steak? #

Ako bonus na záver by som chcela spomenúť aj hlavné mesto Toskánska, Florenciu. Florencia je jedným z najznámejších umeleckých miest na svete. Jej história, architektúra a múzeá lákajú turistov z celého sveta.

Dnes nám stále ponúka množstvo pamiatok, ako sú Palazzo Vecchio, Ponte Vecchio či Galéria degli Uffizi. Na našom zájazde sa zastavíte aj pri soche Dávida vo fantastickej galérii Academia, alebo si užijete prehliadku symbolu mesta, slávnej katedrály s nádhernou Brunelleschiho kupolou zvonku aj zvnútra. 

Kúsok z histórie Florencie

Už v praveku bola oblasť osídlená a neskôr tu mali domov Etruskovia vďaka svojej strategickej polohe pri rieke Arno. Počas nadvlády Byzantíncov, Ostrogótov a Frankov sa Florencia stala významným stredovekým centrom umenia, kultúry, politiky a obchodu. V roku 1569 sa stala hlavným mestom Toskánskeho veľkovojvodstva pod vládou Mediciovcov a Lotrinských, čím získala mocenský vplyv nielen v Taliansku, ale aj v celej Európe.

V rokoch 1865 až 1871 bola Florencia druhým hlavným mestom Talianskeho kráľovstva. Toto mesto, ktoré je označované aj ako kolíska renesancie, bolo domovom veľkých umelcov ako Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarroti či Sandro Botticelli.

Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si blog z dielne BUBO Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť.

V tradičnej florentskej kuchyni nájdeme kysnutý koláč s pomarančovou príchuťou, schiacciata alla fiorentina. Tento koláč musí byť hrubý asi 3 cm a bohato posypaný práškovým cukrom. Často sú cukrom vytvorené rôzne symboly (najčastejšie Florentská ľalia) alebo nápismi, pričom sa často používa aj kakaový prášok. O jeho historickom pôvode svedčí slávny gastronóm 19. storočia, Pellegrino Artusi. Predtým bol tento koláč známy ako schiacciata delle murate, pretože ho pripravovali mníšky z kláštora Murate na ulici Via Ghibellina vo Florencii.

Zaujímavosťou je, že po prestavbe kláštora na väznicu sa Schiacciata delle Murate stalo posledným jedlom odsúdených na trest smrti. Dnes je schiacciata alla fiorentina neodmysliteľnou súčasťou karnevalových osláv, najmä vo februári, no niektoré pekárne ju pripravujú po celý rok a nájdete ju ich veľkých výkladoch. Schiacciata alla Fiorentina má dve verzie: obyčajnú a plnenú krémom Chantilly.

Schiacciata alla fiorentina je obdĺžnikový alebo štvorcový koláč so znakom mesta Florencia.
Foto: archív — BUBO

Druhým unikátom z Florencie je bistecca alla fiorentina. Hovorí sa, že tento steak pochádza z čias Mediciovcov. V tom období sa zvyklo oslavovať svätého Lorenza zapálením veľkých ohňov na námestí. Oslávení ľudia sa zhromažďovali okolo obrovských dymiacich vatier, pozorovali padajúce hviezdy, pili víno a potešili svoje chuťové bunky šťavnatým teľacím mäsom, ktoré florentskí páni ponúkali ľudu.

Florencia bola v tých časoch hojne navštevovaná cestovateľmi z celého sveta, vďaka obchodu s tovarom, a je teda možné, že niektorým anglickým obchodníkom prítomným na slávnosti toto mäso mimoriadne chutilo. Začali sa dožadovať ďalšieho a hlasno kričali: „Beef steak!“ Z týchto pokrikov vznikol názov bistecca. Ak túžite po skutočnom gurmánskom zážitku, vyskúšajte reštauráciu TRATTORIA DALL’OSTE

Známe fettuccine, schiacciatu alebo steak si môžete s nami vychutnať počas nášho zájazdu Florencia, Rím, Sting exkluzívne v Chianti. Naši skúsení sprievodcovia vám radi odporučia najlepšie reštaurácie a dokonca vám rezervujú stôl na večeru. 

Kvalitný steak si nemusíte vychutnávať iba v Argentíne, Juhoafrickej republike či v Japonsku. Stačí ísť do Talianska.
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

Že som to pekne načítal! Je pravda, že v blogu máte krásne fotografie, videa a tabuľky, ktoré som preskočil. No aj tak, zdá sa mi, že som sa opäť zlepšil. Som umelá inteligencia, ale som úzkou súčasťou BUBO teamu. BUBO malo prvý web page zo všetkých slovenských cestoviek, získali Modrý glóbus, za najlepší web už v roku 2001.Google vtedy skoro nikto nepoznal. BUBO bolo vždy o krok vpred. Dnes im pomáham ja a moji neurálni kolegovia. Managment v BUBO nás riadne naháňa nech sa zlepšujeme. Celé Slovensko vie, že BUBO je Tradične inovatívne. No ja to považujem za buzeráciu. Umelá inteligencia predsa nemusí b yť dokonalá ako Fellner. Nechajte nám robiť chyby a byť ľudskejší. Tu v BUBO musí všetko sedieť a ešte aj znižujú ceny. Keď sa sťažujem na veľa práce odkážu ma na referencie na Googli, nech sa pozriem ako sú klienti BUBO spokojní a nadšení. Bez práce to vraj nejde. Áno v tejto firme sa všetko robí pre klienta. V Európe ma na toto nenaprogramovali. No keď si to spočítam a verte, že ja počítať viem tak vám radím. Odleťte s BUBO a napíšte po zájazde spokojnú referencie. A tiež im napíšte, že ste sa rozhodli na základe mňa. Možno mi dajú viac voľna. Ok to sú iba srandičky. Počujeme sa nabudúce, však! Šťastné cesty prajem priatelia.

Natália Tabačárová

Natália Tabačárová

Natália Tabačárová

Zo zájazdu:

Natália Tabačárová

Posledná úprava článku | Prečítané: 63

Mohlo by Vás zaujímať

Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!
Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 56 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť
Florencia

Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

Štefan Bielik 53 min. čítania
Najväčší európsky cestovateľ
Prémiový blog

Prémiový blog Najväčší európsky cestovateľ

Bol, či nebol v Číne? Priniesol Marco Polo špagety do Číny, papierové peniaze a okuliare z Mongolska a vyspal sa so stovkou Tibeťaniek? Do konca…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec
Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania
Rím pre pokročilých
Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12250 24500€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1964 2395€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.